Így ingáznak mások

2017. június 26. - baum

 copenhagenize-index-2015-_-copenhagen.jpg

Londonban, az unió legnagyobb városában annyian élnek, mint Magyarországon, a világ legnépesebb városában, Tokióban pedig annyian, mint Lengyelországban. A városok szétterülése (urban sprawl) és az ezzel járó ingázás jelentősen hozzájárul a környezeti problémák kialakulásához, súlyosbodásához.

 

A szétterülés folyamata a legtöbb város körül szabályozatlanul, tervezői kontroll nélkül ment végbe, jelentős feszültségeket gerjesztve. A feszültségek egyik forrása a zöldterületek zsugorodása, a másik a népesség kirajzása. „Kirajzáson” azt értjük, hogy a városi népesség tömeges kiköltözésével a munkahelyek és lakóhelyek korábbi viszonylagos területi egyensúlya felborult, mind több munkavállaló kényszerült arra, hogy utána menjen munkahelyének, vagyis ingázzon.

Tovább

Bizonyíték van rá: az ellenzék rontotta el a felújított metrószerelvényeket

A Fidesz két legveszélyesebb ellensége önmaga és a valóság

orban_tarlos.jpeg

2014-ben Orbánéknak ahhoz, hogy újrázzanak, elég volt annyit mondaniuk, hogy folytatjuk. Nem a hatalmas csillogás és elégedettség, a lehetetlenül nagy siker volt az, ami miatt könnyes szemmel, boldogan ikszeltek a népek, elég volt annyi, hogy ezek nem a szocik. Négy év bizony kevés volt ahhoz, hogy a ma már DK-vezér Gyurcsány kormányzásának emléke kikopjon, ez pedig a vér pofátlanul megbütykölt választási rendszerrel együtt újabb erős „lehetőséget” adott a NER nevet viselő rémálomnak. (Tegyük hozzá, az MSZP sem véletlenül tudott duplázni a cseppet sem makulátlan múltja ellenére korábban.)

De négy év nem csak ahhoz volt kevés, hogy az emberek elfelejtsék a korábbi kurzust, hanem ahhoz is, hogy egyértelművé váljon: az Obán-attitűd, az arrogancia, a párbeszéd hiánya nem csak átmeneti, mostantól ez lesz az új rend.

Tovább

EGYÜTT - most múlik pontosan?

Szelényi Zsuzsa távozik Juhász Péter mellől

szelenyi.jpg

Míg voltak akik korábban úgy gondolták, remek dolog, hogy Juhász Péter látványosan feszül neki a kormánynak, síppal, perekkel, videókkal megy neki Orbánnak, Rogánnak vagy épp a minden fánkok urának, addig most nagyon úgy tűnik, hogy a Parlamentben mától részben azért lesz feleannyi képviselője az Együttnek, mert Szelényi Zsuzsának ez már sok volt a jóból. Persze közel sem véletlen, hogy mindezt azon a napon jelentette be, amikor erőből átnyomta a Fidesz-KDNP a lebutított, kétharmadot nem igénylő plakáttörvényét, melyben azt azért még véletlenül sem szabályozzák, hogy az álcivil CÖF például plakátolhat-e közpénzből fideszes propagandát.

Tovább

Tényleg a Fidesz finanszírozza az MSZP-t?

orban_-1024x576.jpgPolitikusellenes urban legend? A kisebb és/vagy újabb politikai szereplők lózungja? Alá tudja-e bárki támasztani azt a sejtést, hogy a Fidesz és a régi baloldal összejátszik? A Heti Válasz összeszedett három esetet, ahol nem csak a legfőbb ellenfél megnevezése – és ezúton kiválasztása – utal arra, hogy a Fidesz és az MSZP egymást éltetik, hanem egész konkrét pénzmozgások is.

Tovább

Népszavazások az atomerőművekről Svájcban

Szigeti Cecília írása

 

A paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó négy népszavazási kérdés hitelesítését pár napja megtagadta a Kúria. A kérdések megfogalmazásával, beadásával március eleje óta próbálkozik az LMP, az eredmény minden esetben hasonló volt. Úgy tűnik a szavazás kiírásáért folyó harc hungarikumnak tekinthető, hiszen Európa számos országában (Ausztriában, Olaszországban, Litvániában, Svédországban és Svájcban) is volt már az atomenergia felhasználásról döntő országos népszavazás.

A világon a legtöbb népszavazást Svájcban rendezik, nem túlzás azt állítani, hogy az átlagos svájci polgár egyetlen évben többször vesz részt népszavazásokon, mint magyar kortársai egész életükben. A referendumhoz való jog a svájci demokrácia egyik alappillére, mivel sem a törvényhozói, sem a végrehajtói hatalom tevékenysége nem lehetséges a lakosság többségi részének támogatása nélkül. 2016-ban 13 népszavazást tartottak, többek közt a feltétel nélküli alapjövedelemről, a közösségi szolgáltatásokról, a zöld gazdaságról és az atomerőművek kivezetéséről.

Tovább

Botka Simicska legjobb tanítványa, a Momentum szerint pedig a Fidesz és az MSZP kuka

botka3.jpg

Tegnap még ment a hajcihő, hogy az MSZP összeborul-e a Fidesszel plakáttörvény kapcsán. Tóth Bertalan lett a nap embere, akit néhány éve még titkos szoci miniszterelnök-jelölt aspiránsnak próbáltak felépíteni. Óriási roadshow-ba kezdett, végigjárta szinte az összes médiumot, ahol kifejtette, bizony az MSZP-ben megvan a szándék, hogy amennyiben a módosító javaslataikat támogatja a Fidesz, akkor a szoci frakció megszavazná a plakáttörvény kétharmados részeit.

 

Aztán Botka László „hazament” és helyre tette a brigádot. Lelki szemeim előtt pontosan úgy látom a szitut, ahogy az a G-napon történt Simicska Lajossal. Idézzük föl az akkori szavait:

 

Tájékozódott róla, hogy mi történt a Magyar Nemzetnél?

Persze, tájékozódtam, most bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kibaszok.

Hogyha mindenkit kirúg, akkor ki fogja vinni a lapot?

Higgye el, többször voltam már ilyen helyzetben, és mindig megoldottam. Kirúgok minden orbánistát, aztán kinevezem a helyükre az én embereimet, akiket nem lehet megfélemlíteni meg lefizetni. Még egyszer mondom, mindenhol az én embereim fognak ülni.

 

Helyettesítsük be a Magyar Nemzet helyére a Magyar Szocialista Pártot és meg is vagyunk.

Tovább

A világszínvonalú magyar egészségügyről

korhaz.jpg

A magyar egészségügyi rendszer abban az egy esetben tekinthető világszínvonalúnak, ha nem kerül bele az ember. Ha valaki csak egy kicsit is megbetegszik, balesetet szenved, már kezdődik is a terhektől súlyos kálváriája az orvosi váróktól a kórházi folyosókon át a műtőasztalig. Végül is tekinthetünk a magyar állam fifikásan kifordított ösztönző programjaként a lepukkant magyar egészségügyre: élj egészségesen különben a kezünk közé kerülsz!

Kövér László persze nem azt mondta, hogy világszínvonalú hanem „csak” annyit, hogy akár arra is képes lenne. Hát, ja. A magyar foci is világszínvonalra lenne képes aztán az andorrai buszvezetők is elporolják a fiainkat.

Tovább

Élet a bakonyi kókuszerdőben

kokuszpalantak.jpg

Az 1930-as években a gazdasági válság hozzájárult a GDP kialakulásához és világkarrierjéhez, így a nemzetgazdasági teljesítmény mérésének újkori története ma már több mint 85 éves múltra tekinthet vissza. A kialakult rendszer hibái egyre nyilvánvalóbbá váltak, ezért a GDP-t helyettesítő, pontosító, kiegészítő mérőszámok köre az 1970-es évektől kezdve folyamatosan bővül, de ahogy a mérési problémák, úgy a megoldásukra létrejött eszközök is rendkívül sokszínűek. Érdekes, meglepő kísérletek és a mindennapokban kiválóan használható mérőszámok is létrejöttek az elmúlt 40 évben. Néhány közülük világkarriert futott be, (például a HDI- Human Development Index1, amely a társadalmi egyenlőtlenség mérése miatt került az érdeklődés középpontjába) másokat csupán egy szűk szakmai kör ismeri és használja. A társadalom értékrendjéről a mérésre használt mutatók szerkezete legalább annyit elárul, mint a konkrét számérték változása. Az elmúlt évtized során a mutatók szerkezete is jelentősen változott (például a Better Life Indexben2 megjelent az egyenlőtlenség dimenziója 2016-ban).

Tovább

Nem kell csodálkozni azon, hogy a Fidesz Farkas Flóriánnal fog össze

0_3.jpgIlletve bűnbandájával, a közpénzeltüntető Lungo Drommal. Ezek a szervezetek már jól kitanulták a pénzek elsíbolásának módját, ismerik egymást, ismerik egymás vezetőinek stiklijeit, szóval miért is ne működnének együtt?


Két dolgot fontos ebből a történetből kiemelni. Az egyik, hogy a Fidesz nem fogja az út szélén hagyni a szövetségesét de ezért biztosan megkéri, kérte az árát. Azt egyszerűen nem teheti meg a kormánypárt, hogy valamelyik szövetségese, harcostársa kezét elengedje, mert az rémisztő jel lenne a többi szövetségesnek! Nem védünk meg! De ha tűzön-vízen kitart a Fidesz illetve maga Orbán Viktor akkor az világos üzenet – lophattok, csalhattok, sikkaszthattok, ezeket könyvelési trükkökkel fedhetitek el, nem lesz bajotok, megvédünk! De persze pénteken a plakáttörvényről szavazni ildomos lenne és hát illene befizetni a pártkasszába is, ugye.

Tovább

Sikerül-e megvásárolni ellenzékieket a plakáttörvény megszavazásához?

2014valasztasiplakat.jpgA hírek szerint Orbán Viktor nagyon szeretné, hogy az Országgyűlés megszavazza az úgynevezett plakáttörvényt. Ezt onnan lehet tudni, hogy ellenzéki képviselők arról számoltak be: számos megkeresést kaptak e-mailen, telefonon, személyesen kormánypárti politikustól, hogy amennyiben megszavazzák a törvényt, akkor cserébe ők sem járnának rosszul.

A plakáttörvénynek a lényege az, hogy csak választási kampányban hirdethetnének pártok óriásplakáton. A Fidesz a pártfinanszírozás normalizálására hivatkozik, amikor a törvény szükségszerűségéről beszél, de ez elég átlátszó, teljesen nyilvánvaló, hogy a Jobbik további Orbán-gyalázó óriásplakátjait akarják eltüntetni a föld színéről. A gond az, hogy a törvény csak akkor lép hatályba, ha a képviselők kétharmada megszavazza azt. A Fidesz-KDNP-nek két képviselő híján nincs meg ez a mértékű többsége. A parlament első körben kukázta is a javaslatot.

Tovább