A valódi viták otthona

Hajdú Nóra: Október másodika valódi tétje

2016. szeptember 28. - szénhidra

kepkivagas.JPG

Most persze kezdhetném a kötelező körökkel, hogy az Együtt és én miért kampányolunk a bojkott mellett, miért nincs értelme a népszavazásnak, miért ellentétes az alaptörvénnyel a referendum, és miért nincs már aktuálisan se jelentősége a kötelező kvótáknak, hiszen már az unió vezetői sem hisznek igazából azok megvalósíthatóságában.

Inkább azzal foglalkoznék, hogy mi lehet a kiút Európa és Magyarország számára a válságból, merthogy mind Európa, mind Magyarország válságban van. És ezt a válságot a népszavazás mindennél világosabban mutatja meg.

A most már több mint egy éve velünk élő menekültkrízis világossá tette, hogy az unió jelenlegi formájában nem tud kezelni egy ilyen súlyú kihívást. Részben  azért, mert a menekültválsággal egyidejűleg számos más jelentős problémával is meg kell küzdenie. Az unió jövőjét olyan válaszok döntik el, mint a globalizációs kérdésekre, az unióban is egyre jelentősebb szociális egyenlőtlenségekre, az északi és déli államok közötti törésvonalakra és a kelet-európai bővítés nyomán megbomlott uniós politikai, értékrendbeli kohézióra adott válaszok. A helyzetet súlyosbítja, hogy a mérsékelt politikai erőknek egyelőre nincsenek meggyőző válaszaik ezekre a problémákra. Ebbe az űrbe nyomulnak be a populista és szélsőséges pártok és növekszik a támogatottságuk.

Magyarország is válságban van, hiszen egy olyan kormány irányítja immár hat éve, amely mind az ország határain belül, mind kívül sérülékenyebbé tett bennünket. Magyarország végzetesen kettéosztott ország: szegények és gazdagok, fővárosiak és vidékiek, liberálisok és illiberálisok, “migránssimogatók” és “migránsgyűlölők” helyévé vált, márpedig minden megosztott ország sérülékeny. De külföldön is, ma a kormány és különösen a kormányfő szinte a senki földjén lépdel, hiszen megosztó politikájuk szükségszerűen áldoz be fáradalmasan felépített kapcsolatokat akár legfontosabb szövetségeseinkkel is, ha éppen ezt kívánja a pillanatnyi politikai érdeke.

Márpedig Magyarországnak, szövetségesek kellenek Európában. Partnerekre lenne szüksége az országunknak, mert az unió döntő reformja hamarosan elindul. A 2017-es holland, francia és német parlamenti és elnökválasztás után megkezdődik az unió következő 20-25 évét meghatározó, az uniót megreformáló folyamat. Ha Magyarország érdemben befolyásolni kívánja Európa újratervezését akkor ahhoz szövetségesekre és konszenzusképes elképzelésekre van szüksége. Orbán Viktor azonban azontúl, hogy – jól láthatóan már 2018-ra készülve - 2016 új csodafegyverévé, egyfajta új rezsicsökkentéssé tette a menekültkérdést, valójában alig mond valamit arról, hogy milyen Európai Uniót szeretne.  Az nagyon kevés, hogy legyenek újra erősek a nemzetállamok és legyenek erős, hozzá hasonló vezetők Európa-szerte. Olyan politikusokat szeretne, mint saját maga, azt is mondhatnám, hogy a magyar miniszterelnök Európa illiberálissá válását szeretné. Egy illiberális Európa, ahol megint csak a tagállami nemzeti érdekek lennének a meghatározóak, azonban szükségszerűen hoz majd magával egy az európai történelemből nagyon is jól ismert, konfliktusokkal teli világot, annak veszélyeivel együtt.

Magyarországnak nemzeti sorskérdés, hogy a reformfolyamatot követően milyen unió jön létre és hogy országunk hogyan vesz részt ebben az újratervezési folyamatban. Erről kellene kérdezni kormánypárti és ellenzéki politikusokat, erről kellene parlamenti vitanapot rendezni és a folyamat végén erről kellene népszavazást tartani Magyarországon. Helyette gyűlöletkeltő kampányok folynak, melyek végén a kormány álkérdésről rendez népszavazást, amely semmit nem mond a valóban fontos európai kérdésekről. Ezért kell otthon maradni október másodikán.      

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr6611749149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az idők szavára hallgatva 2016.09.28. 18:33:23

Lassan el kell kezdened munkát keresni, Nóra.

Jakab.gipsz 2016.09.29. 12:22:48

Magyarországban senki sem folytat "gyűlölet kampány-politikát", a liberális demokratákon kívül, egyedül ez a pofátlan élősködő népség képtelen felfogni és elfogadni, mi történik akkor, ha nincs neki (k): igaza és igazuk és nem ti tematizáljátok a politikát.

Számukra nem létezik az igen/nem, fekete/fehér jó/rossz fogalom párokon kívül semmi sem, márpedig ez a nézőpont szükség szerűen vezet, paradoxonokhoz, ez pedig csak egy matematikai probléma, semmi több.
Következtetés képen egy komplex, többszörösen összetett, probléma halmaz megértéséhez sem lehetséges eljutnia senkinek sem, ezért a kérdés feltevéshez sem, pedig ez egyszerű, ha változatlanul így folytatjuk akkor: mi lesz holnap. Aki pedig megpróbálja az előrelátást, címkét vagy bélyeget kap, pl. populista (közérthetően beszél), vagy rasszista, antiszemita, homofób, stb.

Ezért NEM szabad senkinek sem otthon maradnia október 2-án.

Itt van az ideje NEM-et mondani egy elmebajos társadalom filozófiára.
Most fejezzük be azt a ami 56-ban kezdetét vette, szellemi örökségünkről már tudván, nem nyelvjáték hanem észjáték következik. Ti pedig libsik ebbe az ész játékba ne kotyogjatok bele, fogalmatok sem lehet róla miféle erőkkel kerültetek szembe.