A valódi viták otthona

Reflektor

Nuszbaum Tibor: Ha már a kormány nem küzd a lakhatási szegénység ellen

2016. október 21. - macska az úton

fmi_7907.jpg

A lakhatási szegénység olyan kifejezés, ami ma Magyarországon nagyon sok embert érint, köztük rengeteg fiatalt is. Jelentése: valakinek van hol laknia, de körülményei mégsem ideálisak. Ezen embereknek fenntartani a lakhatást eleve nehézségekbe ütközik, fizetni a rezsit, az egyéb költségeket. Ugyanakkor az esetek nagy részében csapdahelyzet is, mert a legtöbb esetben korszerűtlen ingatlanokban tengődnek a lakhatási szegények, ami miatt több áramot, gázt fogyasztanak, ezáltal aránytalanul többet kell fizetniük havonta a fenntartási költségekre, miközben esélyük sincs, hogy korszerűsítsék otthonaikat. Ördögi kör, mit lehet ezzel kezdeni?

Nos, a kormányzatból nem jött elő az ökotudatos zöld vaddisznó, inkább beérték a rezsicsökkentés hamis ígéretével, melyet elsősorban a szavazatszerzés motivált. Vagyis valamennyivel kevesebbet kell fizetni a közüzemi számlákért havi szinten, ami csábításnak könnyű bedőlni, de hosszútávon nem okoz energiahatékonyságot és a józan ész által diktált spórolást. Külön felháborító volt Lázár János miniszter döntése, hogy az EU által biztosított lakossági energiahatékonysági program milliárdjait egyszerűen ellopta az emberektől és olyan szabályozást hozott, ami ezeket a forrásokat átvezette a közintézményekhez.

Tehát mint oly sok esetben a társadalom magára lett utalva. Ezért is fontosak azok a civil szervezetek, melyek egy csomó esetben elvégzik azokat a feladatokat, amit szerencsésebb országokban az állam megcsinál maga. Azt tényleg csak tárójelben, hogy (nálunk a kormány direkte támadja ezeket a civil szervezeteket és rágalmazza őket, és próbálja őket ellehetetleníteni).

A lakhatási szegénység elleni küzdelem egyik élharcosa a Habitat for Humanity, mely létrehozta a Második Esély programját. Ez a projekt két részből áll: piacképes szaktudást és önkéntességet tanulnak fiatalok és szociális bérlakásokat újítanak fel, hogy rászoruló családok otthonhoz juthassanak.

A Habitat szakmai partnere a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA), az általuk fenntartott intézményekből választják ki az otthonhoz jutó családokat. A program képzési részében a diákok egy szociális bérlakás felújításánál tanulják meg a gipszkartonozást, a hőszigetelést és színezést pedig a SZÉRA átmeneti otthonának egyik épületének korszerűsítésével sajátítják el. Miközben gyakorlati tapasztalatot szereznek, jótékony munkát valósítanak meg.

A Habitat képzési programját egy építőipari cégcsoport alapítványának támogatásával és szakembereivel valósítja meg.  A cégcsoport hátrányos helyzetű fiatalokat szeretne segíteni, ez a képzés nekik is piacképes tudást ad. Az elméleti és gyakorlati képzésen túl munkaerőpiaci ismeretekről is szó esik, ahol használható, kézzelfogható tippeket kapnak a diákok, de a legfontosabb, hogy az oktatók az önálló gondolkodásra, az építkezéseken felmerülő problémák megoldására is rávezetik őket.

A Második Esély program bárhonnan nézve is remek ötlet és nagyon előremutató projekt. Bár lenne annyi bölcsesség a kormányban is, mint az egyéb társadalmi szervezetekben.

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8811827189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbwd 2016.10.22. 00:39:54

"de körülményei mégsem ideálisak"

kinek és mihez képest? mi az ideális körülmény? mindenkinek más...

a jóléti társadalom, meg az ál-egyenlőségi tanok hazugsága, hogy mindenkinek jár a jólét

a civil szervezetek léte merő szubverzió

FikkFakk 2016.10.22. 04:47:13

Magyaran epitoipari szakmat tanitanak hatranyos helyzetueknek?
Mert ez vegre egy produktiv civil szervezetnek tunik.

$pi$ 2016.10.22. 07:50:26

"két részből áll: piacképes szaktudást és önkéntességet tanulnak fiatalok és szociális bérlakásokat újítanak fel, hogy rászoruló családok otthonhoz juthassanak."

Az állam több embernek ad piacképes szaktudást és több bérlakást újít fel. Akkor a cikk egy hazugságra épül?

Zsuzsi25 2016.10.22. 08:11:01

Ez miert az allam feladata??????

Zsuzsi25 2016.10.22. 08:12:06

Egyebkent ez inkabb ciganyokat erint. Magyarokat kevesbe....

midnight coder 2016.10.22. 10:10:31

Tök jó. Bár ennyi erővel azt is meg lehetne kérdezni, hogy vajon a magukat bal oldalinak nevező kormányok mit tettek a lakhatási szegénység megszüntetéséért a Horn kormánytól napjainkig ? Mert hogy a panelprogramot nem igazán lehet annak nevezni, mivel elég combos önerő kellett hozzá lakásonként.

bkkzol 2016.10.22. 10:12:39

"lakhatási szegénység". JÓ!
Vannak országrészek ahol aprópénzért vagy ingyen is adnak házakat. A kertben, ház körül megtermelhető sok minden.... persze mindenki Budapesten a nagy körúton belül szeret "nyomorogni".
Miért kellene az államnak gondoskodni a lakhatásról?!

Sir Galahad 2016.10.22. 10:47:35

A "lakhatási szegénység" egyszerűen azt jelenti, hogy sok embernek kevés a jövedelme a háza/lakása felújításához. Ez természetesen igaz, de egyfelől komolyabb problémák is léteznek (pl.: van, akinek lakása sincs, nem hogy olyan, ami "nem ideális"), másfelől az alacsony jövedelemszint sajnos egy nagyon összetett, egész Kelet-Európára jellemző probléma, amit nem lehet egy csapásra megszüntetni egy kormányzati intézkedéssel. Ettől függetlenül az ötlet jó, a civil szervezet munkája figyelemre méltó. Ők végre nem csak a szájukat tépik meg tüntetnek, amint szokás, hanem tesznek is valamit.

midnight coder 2016.10.22. 12:00:15

@bkkzol: Sok minden megtermelhető, de ahhoz is érteni kell. És persze az sincs ingyen: az OBI-ban egy normális(abb) ásó 8000 forintnál kezdődik, de az sem az a kategória mint nagyapámék szerszámai amik egy életen át szolgáltak.

bkkzol 2016.10.22. 19:36:17

@midnight coder: Valóban kényelmesebb a pesti lakhatásra és a feltétel nélküli alapjövedelmet várni. Valaki az is vizsgálta, hogy ez mennyire demoralizáló a dolgozók számára?

Zsuzsi25 2016.10.22. 21:26:11

@bkkzol: Nem! Neked kuss van! Es mosollyal a pofadon turd, hogy a sok ingyenelo, nyomorbaszülő a te adodobol el! Egyebkent ugyanez van egeszsegugyben is. Miert kap ellatast az, aki munkanelkuli???? Ha kidobnank a sok ingyenelot az eu ellatasbol, tobb hely, es jobb feltetelek maradnanak a jarulekfizetoknek illetve a valaha jarulekot fizeto nyugdijasoknak. (Ez alol kivetel a kismamak, amennyjben megvan min. 2 ev munkaviszony) Az a baj, hogy rengeteg a potyautas a rendszerben...
süti beállítások módosítása