A valódi viták otthona

Reflektor

Chikán Attila: Hogy áll valójában a magyar gazdaság?

2016. október 26. - szénhidra

 gazdasag.jpg

Az LMP gazdaságpolitikai szalonjának legutóbbi vendége a korábbi gazdasági miniszter, Chikán Attila volt, aki olyan kérdést feszegetett, amiről sokan beszélnek és általában nagyon eltérő véleményen vannak az emberek: valóban, olyan jól áll-e a magyar gazdaság, mint ahogy azt a kormány látja?

Ahhoz, hogy a kérdést megválaszolhassuk, először azt kell meghatároznunk, hol állunk a világban jelenleg. Ennek meghatározásához fontos megvizsgálni, hogy a visegrádi országokkal összehasonlítva, milyen változásokon mentünk át az elmúlt évtizedben.

A professzor kiemelte, hogy a magyar gazdaság megítélése egészen eltérő annak függvényében, hogy épp milyen oldalról nézzük. Sem a kormány, sem az ellenzék, sem a politikailag semlegesen vizsgálók szemszögéből nem ugyanaz a kép. Ennek oka, hogy a gazdaság rendkívül bonyolult rendszer. Rengeteg mutatóval jellemezhető, melyek mind más és más képet nyújtanak az adott országról, épp ezért nem mindegy, hogy melyik mutatót vesszük figyelembe és emeljük ki vagy teszünk úgy, mintha nem is létezne.

A kormány, olyan makro adatokat emel ki, melyek az általa preferált társadalmi szemszögből mutatják be a magyar gazdaságot. Ez a kép természetesen pozitív. Legkedveltebb mutatóik a költségvetési deficit, a külföldi eladósodottság és a leginkább preferált munkanélküliségi adat. Miközben utóbbit nagymértékben befolyásolja az állami által finanszírozott közmunkaprogram, tehát nem valós foglalkoztatás áll mögötte. Ezek mind olyan paraméterek, melyek a Fidesz politikáját segítik, támasztják alá. a kormánynak szükségese van ezekre a makrogazdasági mutatókra.

Az előadó kiemelte, korábban sokat bírálta a Gyurcsány-kormányt, melynek nem volt konkrét gazdaságpolitikai elképzelése, folyamatosan ad hoc intézkedéseket hoztak, bizonytalan helyzetbe sodorva hazánkat. Ezzel szemben Orbánéknak határozott elképzelésük van a társadalomról és a gazdaságpolitikáról, egy előre eltervezett úton mennek és nem jellemző, hogy visszavonulót fújnának bármiben is. Természetesen ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de ez így van. Chikán úgy látja, bármennyire meghatározónak tűnik a kormányzati akarat erőteljes beavatkozása a gazdaságba, ő mindezt semmiképp nem hívná államosításnak.

Jelenleg két gazdaságot láthatunk. Az egyik a makro adatok mögé bújó, úgymond egy virtuális valóság, a másik pedig a konkrét tényekből, az adatok mögé való betekintésből, olyan cégek vezetőivel folytatott interjúkból táplálkozik, akik reálisan látják a helyzetet.

Öt olyan tényezővan, melyek vizsgálata rávilágíthat, mi is a helyzet jelenleg a magyar gazdaság körül:

  1. Az egy főre jutó GDP főleg a Közép-kelet európai országok vonatkozásában, ami az életszínvonal fejlődésének egyfajta mutatója. Magyarország a 2000-es évek elején második volt Csehország után, 2016-ra viszont a lengyelek és a szlovákok is elénk kerültek, a felzárkózás szempontjából tehát rosszabbul állunk, mint a többi visegrádi ország.A kormány egyik kedvelt mutatója a GDP növekedési adat. Ez nem véletlenül kerül a kirakatba. Az elmúlt 2-3 évben valóban gyorsabb lett a növekedésünk, még az uniós átlagot is túlszárnyaltuk. Azonban ennek fenntarthatósága erősen kétséges, hiszen az EU-s forrásoknak köszönhető. Hatalmas tehát a függőségünk az Európai Uniótól. Fel kellene készülni a források elapadását követő időszakra.
  2. Fontos tényező a gazdaság termelékenysége is. Ez azt a potenciált jelenti, ami gazdaságunk fejlesztéséhez szükséges. Hazánkban a munkamorál rossz, ráadásulsok felesleges munkát is végzünk, ami negatív hatással van a gazdaságra. A korrupció és a bürokrácia nagyban rontja a kilátásainkat. Hiányzik a sikerélmény, az eredményesség, ezeken az alapvető szerkezeti problémákon muszáj volna változtatni.
  3. Az államadósság szempontjából is roppant kedvező számokat közöl a KSH. Ráadásul ma már sikerül tartósan 3% alatt tartani a hiányt, ez a teljesítmény meghaladja térségünk átlagát. Mindennek azonban ára van, az oktatás és az egészségügy lerobbanása nem kétséges. Ezen területek alulfinanszírozása, a fejlesztések, a beruházások elmaradása olyan negatív következményekkel jár, melyek hosszútávon hatalmas károkat okoznak.
  4. Az ország kitettsége a külső tényezőknek folyamatosan csökken. Ezzel a kormányzati alapelvvel egyet kell érteni. Nagyon fontos, hogy ne külső tényezők és ne a külső adósságállomány határozza meg a magyar gazdaság helyzetét. A Közép-kelet európai átlagtól így is messze vagyunk még, de az irány ezen a vonalon követendő.
  5. Az egyik legfontosabb mutató pedig a versenyképesség, ebben pedig hazánk jelenleg rendkívül kedvezőtlen pozíciót foglal le. Ebben az évben a 69. helyre kerültünk a 138 országból álló listán, ami negatív rekord. Nincs mögöttünk, olyan ország, amivel egy régióba tartoznánk. A térségből Montenegro ugyan mögöttünk van, de a visegrádi országok, Románia és Bulgária mind megelőznek bennünket. 2001-ben még a 29. helyet foglaltuk el ugyanezen a listán, megelőzve a ma már bennünket leköröző államokat. A legelkeserítőbb maga a tendencia. 2015-ről 2016-ra 6 helyet rontottunk, ami katasztrofális. A 12 mutatóból, ami alapján összeáll a rangsor, abban a kettőben teljesítünk kiemelkedően rosszul, melyek leginkább meghatározzák a gazdaságot.

Ez a két mutató pedig az üzleti felkészültségre és az hazai intézményrendszer helyzetére mutat rá.Világosabban fogalmazva agazdaságpolitikai instabilitás és a korrupció az, amiért a 69.hely jut csak nekünk.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1511839759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.10.28. 07:07:31

1. A szerző valahogy elfelejteni megemlíteni, hogy a szlovákok mintha 2002 és 2010 között húztak volna el mellettünk. Ugye Megyó barátunk még 2003-ban is magyar euróról gagyogott, és mindenki a csóró románokon és szlovákokon viccelt, ehhez képest 2010-re a szlovákoknak volt eurójuk, nekünk meg még céldátumunk sem, annyira szarul állt minden mutató.

2. Ezen a termelékenységi dolgon mindig jókat mosolygok. Ezzel próbálják amúgy balliberós közgazdászaink is megmagyarázni, hogy miért is keres szarul a magyar. A probléma csak az ezzel, hogy kis hazánkban a GDP nagy részét nem a hazai cégek állítják elő, hanem a multik. Akik pont ugyanazt a munkakultúrát, standardokat alkalmazzák mint bárhol máshol a világon. Ehhez képest persze a hazai béreket adják. De ennek az oka nem a termelékenység, hanem a munkaerőpiac. Tetszettek volna nem szétlopni az országot a privatizáció során, és akkor itt is lenne normális gazdaság, és magasabb bérek a munkaerőpiacon.

3. Az egészségügy, oktatás nem 6 éve lett szar. Jártam én mostanában is kórházban, meg 10 éve is, meg 15 éve is, és bizony szar volt ez mindig. Az oktatás szar helyzete pedig elsősorban nem az iskola hibája, hanem a társadalomé. Ma picit más gyerekek és szülők vannak mint mondjuk 20 vagy pláne 40 éve.

5. Ez az egy olyan adat ami viszont abszolút nem egzakt számokon alapul, hanem a feelingre. A feelinget pedig leginkább a sajtó alakítja.

ob.szerver 2016.10.28. 07:37:23

"Ezzel szemben Orbánéknak határozott elképzelésük van a társadalomról és a gazdaságpolitikáról, egy előre eltervezett úton mennek"

1. Tartsuk alacsonyan a hiányt mindenáron, nehogy veszélyeztessük az EU pénzeket, mert akkor nem tudnánk 90%-ot ellopni belőlük és a maradékot 3 részre osztani
2. Államosítsunk mindent, mert akkor a) saját klientúránkat ültethetjük a cégekbe, b) a haveroknak adhatjuk a megrendeléseket c) a nyereséges tevékenységeket outsourcingolhatjuk magánvállalkozásokba
3. Törvényi erővel rendezzük át magunk javára szektorok tulajdonosi, piaci viszonyait, majd korlátozzuk a versenyt, hogy más labdába se rúghasson.

Nagyjából ennyi a határozott elképzelés. Semmiféle koncepció a fejlődésre, felzárkózásra, tőkevonzásra, versenyképesség javításra. Az EU pénzek és az autógyárak - amelyekhez semmi közük és ma már nem jönnének ide - nélkül a magyar gazdaság egy harmadik világbeli ország szintjén vegetálna.

VadMacs 2016.10.28. 07:47:35

@midnight coder:
Köszi az agitprop anyagot. Chikán mint ballibsi? Lol... :)

>A legelkeserítőbb maga a tendencia. 2015-ről 2016-ra 6 helyet rontottunk, ami katasztrofális.

Zelmútnyóccév, midnight elvtárs!

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2016.10.28. 07:57:46

@midnight coder: Már van szerződése, vagy a külsős bedolgozók listáján van? Vagy költségtérítéses önkéntes?

room_101 2016.10.28. 08:57:47

A középosztálynak is egyre erősebb a feelingje, hogy néha azért megengedhet magának egy kis hétvégi helikopterezést.

Mankel 2016.10.28. 09:41:15

@midnight coder: Egyetlen dolgot nem értek. Azt én is elismerem, hogy ami most történik nem borzasztó vannak komoly eredmények, ami miatt le a kalappal. De azért rendszer közel sem tökéletes.
Ha valaki felhívja a figyelmet a hibákra, miért érzik azt támadásnak.
Ha normálisan kommunikálunk egymással, akár még tanulhatunk is belőle.
-Tényleg fontos lenne a nagyobb hozzáadott értékű iparágakat bevonzani. Mert ahhoz képzettebb emberek kellenek akiknek többet kell fizetni, ami húzza mindenki bérét.
-Fontos lenne úgy átalakítani az oktatást, hogy megfeleljen a korszellemnek és sokkal többet kéne rákölteni, nemcsak a gyerekek hibája, hogy ez olyan amilyen. Az oktatás csődje, hogy míg elsőben mindenki úgy jelentkezik ha tudja a válasz ha nem, hogy kiesik a padból. Ötödikben már akkor sem ha véletlenül tudja.
-Bár voltak komoly fejlesztések az egészségügyben, ott soha nem szabad abbahagyni a fejlesztést, mert ha azt akarjuk, hogy az emberek tovább dolgozzanak munkaképesen kell őket tartani.
-Fontos a versenyképesség. Nem csak a külföldi multiknak hanem a hazai vállalkozásoknak is. Ezt gondolom nem kell magyaráznom.
-Fontos lenne egy stabil kiszámítható jogi környezet, mert ha valaki nagy pénzt invesztál valamibe és ne adj isten sok pénzt keres vele, biztos lehessen abba, hogy nem szívatják meg.
-NINCS OLYAN, HOGY EXTRA PROFIT. Ha minden lehetőség adott arra, hogy verseny legyen akkor mindenki jól jár a végén, a gyengék meg elhullanak. Ha valaki valamit jól csinál igenis keresse magát hülyére!

Brix 2016.10.28. 10:03:47

Lengyelország, Szlovákia megelőzött minket, de ez nem csak a kormány hibája, hanem a magyar mentalitás miatt is van...Nálunk keveredik a nyugati és a déli( balkáni) mentalitás, ezért nehezebb a felzárkózásunk. Az euró bevezetése is jó lenne már , hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, mennyire versenyképes az ország... Ne csak a munkabérek " ócsításával " jussunk előre, hanem úgy, hogy termelékenyebbé váljon a gazdaságunk...A mesterségesen alacsonyan tartott forint árfolyam, csak elfedi a valós problémákat, és nem ösztönzi a vállalkozásokat arra, hogy még termelékenyebbé váljanak...A játéknak, amit a dolgozók bérével folytatnak, véget kellene vetni és ki kellene fizetni a kb netto 1000 eurós átlagbért Magyarországon...

1ghost 2016.10.28. 10:20:52

@midnight coder:

Hahaha... tényszerűen hülye vagy. A gazdaságpolitikához komoly tudás kell, a hozzád hasonló fideszes bérökrökön csak röhögünk. Na röviden.

1. Tényszerűen hazudsz, mert a szlovák növekedés az elmúlt 6 évben összesen 15% volt, a magyar a közelében nincs.

2. "De ennek az oka nem a termelékenység, hanem a munkaerőpiac." Hehehe... síkhülye vagy, mint a gazdád. Olyan alapdolgot sem értesz, mint a GDP.

3. "Az egészségügy, oktatás nem 6 éve lett szar." Hahaha... faszfej bérhazudozó vagy. Bár az eü és az oktatás előtte sem volt fényes, de narancsos lopások miatt, a forrásokat jelentősen csökkentették, így sokkal szarabb lett, hogy rohadnátok meg ti tolvaj gazemberek.

Úgyhogy orbán retkes bérhazudozója eltakarodhatsz a halál retkes faszára, te ócska hazug szaralak.

Mankel 2016.10.28. 10:29:45

@1ghost: Bár egyet értek azzal amit írsz, de a személyeskedés nem vezet sehova.
Egyszerű tárgyalás technika, mindig érts egyet a partnereddel, mert akkor nem tud vitatkozni. Valóban szar volt az egészségügy de szerinted nem kéne többet költeni rá, hogy jobb legyen? Hogyan lehetne szerinted jobban csinálni? És ebből beszélgetés lesz. Ne adj isten valami értelmes ötlet születik, de ha izomból rámegy az ember a másikra akkor felveszi a védekező pozíciót és anyázáson kívül nem haladunk semerre. KB szerintem ez a legnagyobb bűne az összes pártnak a rendszerváltás óta. Senki nem tud már beszélgetni, hanem idegből anyázni.

Mankel 2016.10.28. 10:32:14

@1ghost: Persze ha anyázva akar az ember veszekedni, hogy kieressze a gőzt az is más ebben az esetben félreálok.

1ghost 2016.10.28. 10:50:38

@Mankel:

Nézd barátom vitatkozni, értelmes vitapertnerrel lehet. Egy orbánista bérhazudozóval vita nincs, hiszen hazudik, ezért az orrát tényekre alapozva - mint azt tettem - érdemes beleverni a saját mocskába.

Vagyis pont ez a lényeg, tényszerűen reagáltam a dolgokra.

Vettem a fáradságot - és mondjuk szemben veled - a hozzászólásom előtt vetettem egy gyors pillantást mondjuk a szlovák növekedési adatokra.

"Senki nem tud már beszélgetni, hanem idegből anyázni."

Ez nekem rovod fel ember? Miközben a választások előtt a tolvaj orbán még vitára sem hajlandó kiállni? Miközben a köztévén nincs más vélemény, csak a kormányzati hazugság! És neked velem van gondod, nem pedig azzal, aki tényszerűen belehazudik a fórumozók képébe?

Barátocskám, biztos jól látod te a helyzetet?

Továbbá.
"Valóban szar volt az egészségügy de szerinted nem kéne többet költeni rá, hogy jobb legyen?" Hát pont ezt mondtam én is. Hogy nem kellett volna forrást kivonni belőle. Mondd, te érted egyáltalán, amit fentebb írtam? Képes vagy értelmezni a mondatokat, vagy csak elolvasod?

Mankel 2016.10.28. 10:59:56

@1ghost: Tökéletesen értek mindent. Szerinted az erről folytatott diskurzusnak mi lenne a helyes menete? Az hogy valaki valamit rosszul csinál szerinted másokat is feljogosít arra, hogy ő is rosszul csinálja?

1ghost 2016.10.28. 11:10:35

Úgy csinálod a diskurzust, ahogy akarod. Én meg úgy, ahogy én akarom. Meg persze mindenki, ahogy jónak látja.

De legfőképp: neked, vagy bárkinek -kivéve a blog íróját, akit ezúton is üdvözlök a remek írásaiért - , mi köze hozzá?

Ezzel téma lezárva, oszt jó napot.

Mankel 2016.10.28. 11:14:45

@1ghost: az első mondatom "Bár egyet értek azzal amit írsz, de a személyeskedés nem vezet sehova. " Szerinted nem értettem amit írtál?

"Valóban szar volt az egészségügy de szerinted nem kéne többet költeni rá, hogy jobb legyen?"
Itt csak felhoztam egy példát arra, hogy ha így teszed fel a kérdést mennyivel jobban hangzik. Nincs benne semmi offenzív, és van esélyed meggyőzni az igazadról, már ha ez célod. Ha nem akkor parttalan a beszélgetés.
Mert beszélgetés indul meg általa és ne adj isten a másik fél kezd el dolgozni önmaga megcáfolásán.

Mankel 2016.10.28. 11:21:51

@1ghost:Igazad van végül is mindegy is..

1ghost 2016.10.28. 11:39:55

"ne adj isten a másik fél kezd el dolgozni önmaga megcáfolásán. "

Na ja, persze, hogyne, mi az hogy! Majd elkezd dolgozni önmaga megcáfolásán...

Ember, lemaradtál az eseményekről? Hol töltötted az elmúlt éveket, talán a Marson? Barátocskám, itt a fideszes országkifosztó gazemberek 5 perc múlva lehazudják azt, amit 5 perccel ezelőtt mondottak!
Ébresztő ember, mert miközben a kezed belelóg a bilibe, kilopták a párnát is a fejed alól, a hon meg lassan olyan mélyre süllyed, hogy a végén még visszasírjuk a kádár korszakot.

konrada 2016.10.28. 11:44:19

@Mankel:
...hát hogy nem létezik olyan, hogy extraprofit?
Ezzel azért vitatkoznék. Mert pont te írtad le:
"Ha minden lehetőség adott arra, hogy verseny legyen".
...de amennyiben ez nincs, mert akár kormányzati megtámogatással lesz kizárólagos a profitot megtermelő, vagy olyan gazdasági erőfölényben van, mely ellen nincs elegendő tőkeerő (pláne ha - és itt visszatérjünk a kormányzati támogatásra - még adóengedményt is kap), úgy az extraprofi megtermelhető.
(Hiszen az extraprofi olyan bevétel, mely valós versenyhelyzetben nem elérhető, de egy lenullázott országban - ahol vagy irányított állami rendelés van, vagy tőkehiány, lazán kitalicskázható...)

konrada 2016.10.28. 11:52:29

...teszem hozzá, a lassabb fejlődési ütemben az is benne van, hogy a GDP cca. 2%-a évente a kamatterhekre ment(megy) el.
Ez a pénz hiányzik a gazdaságból, és ez visszafogja a növekedést is. (Ti. amikor a szlovákok, románok, lengyelek 2011-12 környéki miniválság idején az adósságuk növelésével élénkíteni tudták a gazdaságukat, nekünk igazodnunk kellett az EU-s deficiteljáráshoz, és azt csökkenteni. S ez elég sokba került...)

Európai téridő 2016.10.28. 21:45:02

Az a galád eladósítás, a magas adósságszolgálat, az, bizony - itt van az eb elhantolva. A (cseh)szlovákok sem azért nem adósodtak el, mert így, meg úgy, hanem ők - testvéri szlávok lévén - nem lettek arra "motiválva", hogy a nagy CCCP helyett vegyék fel a hiteleket. Másrészt a KGST-beli "világelosztáskor" ők - szláv szimpátia okán - csupa olyan termék gyártását kapták meg, amiből a CCCP rengeteget vásárolt, és ezek a termékek nem avultak el úgy, mint az egykori Ikarus buszai. A román adósságot Ceausescu idején rettenetes áldozatok árán, de kifizették, lett is belőle forradalmáció. De akkor is, ők a franciák liblingjei közé tartoznak, és a világ állapota és országuk elhelyezkedése miatt mostanában az amcsik is jobban figyelnek rájuk. A lengyelek adósságát leírták, mert ők pedig liblingek voltak a Nyugat szemében. Mi nem vagyunk kedvencek, plusz a fentebb említett súlyos ballaszt együtt, bizony alaposan nehezíti a helyzetünket és kevéssé javulnak a pozícióink. De én ezen nem örömködnék és hanyagolnám a bezzegkedést, tudván tudva ezeket a kis apróságokat.
süti beállítások módosítása