A valódi viták otthona

Reflektor

Feltétel Nélküli Alapjövedelem = A kasztrendszer új formája

2016. október 27. - GottmayerLea

fna-liegey-jolet-degrowth-nemnovekedes.jpg

 

Istvánffy András írása

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) ötlete évtizedek óta kering a baloldali körökben, régóta folyik szakmai vita a bevezethetőségéről és a társadalmi hatásairól.

Az utóbbi 1-2 évben azonban a hazai baloldalon furcsa fordulat állt be: az FNA-t egy egyszerű, konkrét intézkedés helyett egyre inkább csodafegyverként állítják be, amely megoldja a baloldal ideológiai válságát, és persze a kapitalizmus legtöbb problémáját is. Egyre többször hallani olyan szektás hangokat, hogy aki baloldali, annak akarnia kell az FNA-t, aki pedig kritizálja az FNA-t, az nem is baloldali.

Ha az FNA valóban a baloldal egyetlen lehetséges jövője, akkor érdemes megvizsgálni, mennyire kompatibilis a baloldal néhány olyan hagyományos céljával, mint a nemzetköziség, a nemzetek közötti ellenségeskedések csökkentése, vagy a rasszizmus felszámolása.

Nézzük, hogyan nézne ki a gyakorlatban a megvalósult utópia

Az FNA azt jelenti, hogy minden állampolgár kap havonta egy akkora összeget, amiből alapszinten meg lehet élni – magyarul az a juttatás, ami csak a munkanélkülieknek jár, nem FNA, és az összeg, ami olyan kicsi, hogy mellette mindenképp dolgozni kell a puszta életben maradásért, szintén nem FNA.

Az első lehetőség az, hogy az FNA-t az egyes országok külön-külön vezetik be.

Itt óriási különbségek lépnek fel az egyes társadalmak igényeit és anyagi lehetőségeit illetően. A német FNA-tervek havi 1000 eurós, vagyis kb 310 ezer forintos juttatással számolnak, szerintük ebből lehet megélni valahogyan. Ez azonban nevetséges összeg a svájciaknak, ők legutóbb már havi 700 ezer forintnak megfelelő alapjövedelemről népszavaztak.

Ezzel szemben itthon a Párbeszéd Magyarországért havi 50 ezer forintra lövi be ezt az összeget.

Gyors kitérő Zsiga Marcellhez

A PM javaslata teljes nonszensz, hiszen az FNA lényege éppen az, hogy egy ember meg tud belőle élni. A havi 50 ezer forint messze a most 88 ezer forintra becsült létminimum alatt van.

Két lehetséges magyarázat van, a PM vagy csatlakozott Matolcsy Györgyhöz és Zsiga Marcellhez, akik szerint ma Magyarországon remekül meg lehet élni 47 ezer forintból is, vagy nem gondolják komolyan az FNA-t, és megélhetés helyett afféle zsebpénznek, hangulatjavító, politikai célú osztogatásnak szánják, ahogyan fideszes polgármesterek osztogatnak mobiltelefonokat választás előtt.

Ahová születsz, annyit is érsz

Képzeljük el tehát azt a világot, ahol a német állampolgárságért automatikusan havi 310 000 forintnak megfelelő összeg jár, a magyarért 88 000 forint, a bolgárért ez alatt valahol, a dán összeg pedig nyilván magasabb lenne a németnél is. Egy albán FNA-ba pedig bele sem merünk gondolni.

Milyen világ lenne ez?

Itt mindenki számára kézzelfogható valóság lenne az, amit a marxista tudósok a globális kapitalizmus hierarchiájáról írnak. Immár számszerűleg ki lenne fejezve az, hogy németnek születni többet ér, mint magyarnak születni. Ez a rendszer biztos, hogy nem a nemzetek közti nagyobb megértést és harmóniát, hanem éppen az ellenkezőjét hozná el.

(Így sem övezi túl nagy szeretet a belvárost végighányó angol partituristákat, de képzeljük el a közhangulatot, ha ezt a magyar FNA-nál tízszer nagyobb brit FNA-ból tennék.)

Az állampolgárság luxus lenne

Ha a puszta állampolgárságért komoly összeg járna, akkor az hihetetlenül fel is értékelődne. Ha csak egy pillantást vetünk arra, ahogy a nyugat-európai országok folyamatosan szűkítik a külföldi munkavállalók által igénybe vehető szociális juttatásokat, nyugodtan megjósolhatjuk, hogy az FNA bevezetése után az állampolgárság megszerzésének feltételeit brutálisan meg fogják szigorítani. Nyilván nem csak a külföldi munkavállalók, hanem az ott született gyermekeik számára is, hiszen ki akarnák zárni a lehetőségét, hogy megélhetési okokból járjanak hozzájuk szülni a kelet-európai országokból.

Majd dolgoznak a migránsok

„Az FNA lehetővé fogja tenni az embereknek, hogy a lélekölő napi munka helyett kibontakoztassák a kreativitásukat” - mondják az alapjövedelem hívei. A történelmi tapasztalatok efelől nem túl meggyőzőek, az alapjövedelmből élő ókori római polgárok nem az alkotómunkába merülő művészekként, hanem a különböző szórakozási formákban kiégett, újabb és újabb érzéki stimulációkat kereső csőcselékként vonultak be a történelembe. De tegyük most félre a pesszimizmust, tegyük fel, hogy az FNA-ból élő tömegek tényleg a magas szintű alkotómunkának szentelik az életüket. Emellett azonban továbbra is szükség lenne utcaseprőkre, bányászokra és call centeresekre, akik nyilván az alapjövedelemre nem jogosult migránsok közül kerülnének ki.

Az európai népek közötti mérhetetlen keserűség és irigység, munkára nem kényszerülő állampolgárok és a körülöttük serényen dolgozó nem-állampolgárok – így nézne ki az a világ, amelyet egyesek baloldali utópiaként próbálnak eladni.

Vagy jöhet az Európa Erőd

No de itt a kézenfekvő megoldás a problémára: vezessünk be EU-s szintű alapjövedelmet. Habár ennek a politikai realitása igencsak csekély, valóban csökkentené az európai népek közti feszültségeket, és óriási egyenlősítő hatása lenne az EU centruma és perifériája között.

A fenti vázolt tünetek azonban nem tűnnének el, csupán a határok és a frontvonalak kerülnének át máshova.

Így nem az egyes nemzeti, hanem az EU-s állampolgárság értékelődne fel, és válna rendkívül vonzóvá mindenki számára, aki véletlenül mondjuk Afrikába vagy Indiába született. És ennek megfelelően az EU-s állampolgárság megszerzése válna hihetetlenül nehézzé.

A harmadik világ nyomorgó szegényei számára minden korábbinál nagyobb vonzerőt jelentene az a csodálatos Európa, ahol a puszta létezésért számukra felfoghatatlan nagyságú összegeket lehet kapni. Ez az Európa természetesen erőszakkal is megakadályozná, hogy ezek a tömegek elérjék az ígéret földjét. Az EU-s szintű FNA bevezetése az Európa Erőd kiépítését jelentené.

A nem-dolgozó állampolgárok és a kuli munkát végző nem-állampolgárok kettős társadalma pedig még egy kis rassz színezettel is kiegészülne: a kreatív alkotókészségüknek élő fehér állampolgárokat szolgálnák ki a fekete és barna bőrű vendégmunkások.

A nemzetközi kasztrendszer új formája

Az FNA szelektív bevezetése nem vezetne egy igazságosabb, békésebb, jobb világhoz. Éppen ellenkezőleg. Nemzetek és rasszok mentén növelné az ember és ember közti megkülönböztetést és egyenlőtlenséget, erre válaszképp pedig nőne a sovinizmus és a rasszizmus.

Lehet persze ezt a világot óhajtani, ez mindenkinek szíve joga, baloldali utópiaként adni el viszont szemenszedett hazugság.

Egyetlen olyan megoldás van, ami valóban progresszív: globális FNA-t bevezetni, ami minden emberi lénynek jár a Földön. Ettől azonban a gyakorlatban végtelenül távol állunk. Addig marad a helyi FNA-kon való gondolkodás, ami azonban nem a szocializmus, hanem a nemzetiszocializmus felé tett „bátor” lépés.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4911843831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.10.28. 13:12:54

Az kimaradt az írásból, hogy nem indiai, vagy afrikai munkások lesznek, hanem robotok. Néhány fizikai munkakörben kell majd csak ember, meg a szellemi munka esetén, ahol még nincs megfelelő mesterséges intelligencia az ember kiváltására.

Valamit kezdeni kell a nagy tömegű munkanélkülivel (akikből egyre több lesz), mert ha semmit sem kapnak az államtól, akkor nagy bajban leszünk. Erre pont megoldás az FNA.

meggyes alfonz 2016.10.28. 13:17:11

A szerző hallott már a vásárlóerő paritásról? Magyarországon nem pontosan ugyanannyi 50e Ft, mint Németországban vagy Svájcban.

Mit fognak csinálni 20 év múlva az alulkvalifikált emberek, amikor a tömegtermeléshez már nem lesz szükség rájuk? Miből fognak megélni? Ki fog vásárolni, ha a népesség jelentős részének nem lesz munkából jövedelme?

David Bowman 2016.10.28. 13:21:29

Ez fasza. Mind tetszik. Különösen az Európa Erőd.

Mérnork 2016.10.28. 13:56:20

"a kreatív alkotókészségüknek élő fehér állampolgárokat szolgálnák ki a fekete és barna bőrű vendégmunkások."
Jól hangzik. ;-)))

Mérnork 2016.10.28. 13:57:36

"németnek születni többet ér, mint magyarnak születni. "
Mér, most tán nem így van?

konrada 2016.10.28. 14:03:14

@meggyes alfonz:
Na ja. Rulez lesz, ha Európa FNA szemete keletre megy, hogy úgy éljen a munkanélküliből, mint otthon a a napot szakemberként végig gürizők...

bst1 2016.10.28. 14:09:04

@Serrin: Egyelőre a dolog úgy néz ki, hogy ahol van pénz az FNAra, ott nem nagy a munkanélküliség sem. És az még igencsak mese, hogy a robotok, és az MI minden munkát el tudnak végezni.

bst1 2016.10.28. 14:16:35

Az írásban van egy kép: az FNAt kapó állampolgárok élnek mint a kiskirályok, mások meg dolgoznak helyettük, no de az elején meg az van írva, hogy az FNA összege akkora, hogy abból épp meg lehet élni. Itt bizony ellentmondás van, tudtommal a kiskirályok nem létminimumon tengődnek, és ami még fontosabb: evés közben jön meg az étvágy, azaz az igények is nőnek, amiért viszont már dolgozni kell.
Annak kapcsán, hogy hol mennyi az FNA: nyilván országonként más, és más a megélhetési költség is, de ezen túl az FNA nem hinném, hogy a nagy igazságos, nemzetközi kiegyenlítés eszköze volna, az ugyanis egészen más: a szorgalmas munka, tanulás, türelem.

konrada 2016.10.28. 14:19:01

@meggyes alfonz:
...egyébként meg: Legfeljebb tovább folytatódik a szalagos-kapálós-termelő munkából a szolgáltató, kézműves jellegű munkakörök térhódítása.
Nyugaton már most is a népesség kisebbik hányada az agrár-, és gyári proletár osztály. (Ez meg is látszik a társadalmi átrendeződésen.)

Azaz: ahogy most több kétkezi munkaerő van már nálunk is a pékiparban, söriparban a kézműves termékek felfutásával, mint ezelőtt 20 éve, másban is tovább terjed ez a kézműves mánia. (autóipar, ruha...)
...és a szolgáltató szektorban is nőni fog a foglalkoztatottság, mert egyre kevésbé akarnak az emberek otthon főzni, gyereket nevelni, a szabadidő növekedésével növekedni fog tovább a szabadidő szektor is, egyre több személyi edzővel, élményparki alkalmazottal.

...annó a géprombolások korában is ugyanazt hitték, mint te.
...aztán eltelt már 200 év, és a világ választ adott a félelmeikre...

Serrin 2016.10.28. 14:20:57

@bst1: Nálunk is közmunka is ilyesmi, csak drágább, mert szervezni is kell, stb. Az FNA meg kiválthatná az egyszerűségével a sok segélyt, meg ilyen-olyan támogatásokat is.

Aki meg a minimumnál többet akar, az meg dolgozna és még se talál állást, akkor is elvan valamennyire. Nyilván nem luxus életvitelről van szó, azért meg is kéne dolgozni.

sírjatok 2016.10.28. 15:05:13

@konrada: "annó a géprombolások korában is ugyanazt hitték, mint te. "

ez mire biztosíték a jövőben?

Leylandi 2016.10.28. 16:12:07

"(FNA) ötlete évtizedek óta kering a baloldali körökben"

Nem a baloldali, hanem a liberáljobbos körökben. Félnek, hogy a negyedik ipari forradalom miatt munkanélkülivé vált tömegek megint valódi forradalmat és államosítást csinálnak, és huss a szépen felépített többmilliárdszoros vagyoni különbség szegény és gazdag között.

"Itt óriási különbségek lépnek fel az egyes társadalmak igényeit és anyagi lehetőségeit illetően"

Most röhögni fogsz.
Ezek a különbségek MÁR MOST IS MEGVANNAK! Hahó, a németeknél már most is több a pénz, mint nálunk! Nem tudom, ez az infó mennyire hatott az újdonság erejével...

"német FNA-tervek havi 1000 eurós, vagyis kb 310 ezer forintos juttatással számolnak... a svájciaknak, ők legutóbb már havi 700 ezer forint... itthon a Párbeszéd Magyarországért havi 50 ezer forintra lövi be"

Persze. Ugyanis a jövedelmek közt is épp ekkora most a különbség.

"Ha a puszta állampolgárságért komoly összeg járna, akkor az hihetetlenül fel is értékelődne."

Már felértékelődött. Ha nem tévedek, borsodi romáink épp ezért küzdenek a kanadai állampolgárságért, nem?
Hasznos lenne az internetet olvasgatni. Vagy újságot. Nem szabad a betűkkel ilyen haragban lenni.

"Ahová születsz, annyit is érsz...
Milyen világ lenne ez?"

Nem is tudom.
Talán olyan, mint ez a mostani?:-o

"Az FNA szelektív bevezetése nem vezetne egy igazságosabb, békésebb, jobb világhoz. Éppen ellenkezőleg. Nemzetek és rasszok mentén növelné az ember és ember közti megkülönböztetést és egyenlőtlenséget, erre válaszképp pedig nőne a sovinizmus és a rasszizmus."

Épp ellenkezőleg! Az most nő, amikor a kenyéradóid ilyen éktelen vagyonokat halmoznak fel!

"Lehet persze ezt a világot óhajtani, ez mindenkinek szíve joga, baloldali utópiaként adni el viszont szemenszedett hazugság."

Szerintem se baloldali, még kevésbé utópia. Előbb-utóbb úgyis az lesz, ahogy mindig is az lett a jövedelmi különbségekből: nőttek-nőttek, emiatt lett egy jókora (polgár)háború, akkor kicsit észhez tértek, egy darabig kisebb volt az egyenlőtlenség, aztán megint elindult felfelé, a következő kizsákmányolásig, amikor megint betelt a tömegeknél a pohár. Most miért ne így lenne? Ennek lehetett volna elébemenni az alapjövedelemmel, de túl hülyék a legvagyonosabb emberek, hogy ezt felfogják.

"Egyetlen olyan megoldás van, ami valóban progresszív: globális FNA-t bevezetni, ami minden emberi lénynek jár a Földön. Ettől azonban a gyakorlatban végtelenül távol állunk. "

Szerencsére, mert éktelen nagy marhaság lenne! Még ha progresszívnak tartod is.
Akkor néhány százmilliónak kéne eltartania egész földrésznyi népeket, akik most sem akarnak dolgozni.

"Addig marad a helyi FNA-kon való gondolkodás, ami azonban nem a szocializmus, hanem a nemzetiszocializmus felé tett „bátor” lépés."

Nna, megérkeztünk. Szóval az egész arra ment ki, hogy nácizhass egy jót.
Ezért mondjuk nem kellett volna ennyit a billentyűt koptatni...

onlame 2016.10.28. 16:12:20

Ez az egész FNA történet úgy baromság, ahogy van. Ahogy ez a cikk is marhaság egyébként. Pont azt nem veszi figyelembe senki, hogy már településenként is eltérő az az összeg, amiből egy hónapban ki lehet jönni. Ahogy azt se veszi figyelembe senki, hogy más embereknek más az az összeg, amiből ki lehet jönni. Például aki betegség miatt munkaképtelen, annak gyógyszerre kell költeni, kezelésekre járni. Nyilván magasabb az az összeg az ő számára mint valakinek, aki életerős, de nem akar dolgozni. Mert mondjuk örökölt egy házat, a ház körül megtermeli, amit tud, a maradékot meg megveszi. Ez két véglet, de jól mutatja, hogy elég széles a skála...

Továbbá ketten könnyebben jönnek ki kétszeres pénzből mint egyedül valaki, aki ráadásul mondjuk öreg, és rokonai sincsenek... Ja hogy akkor kéne valami diverzifikálás? Akkor már pont azt a bürokráciát nem oldja meg, amit megoldani szándékoz a segélyek, stb. kiváltásával.

Szóval tök mindegy mennyi az FNA, nincs egy magic number, ami mindenkinek működik. Valakinek még "sok" is, valakinek meg még kevés is. Emiatt egy álmegoldás...

Továbbá nem az a megoldás az automatizálásra, hogy "akkor nem dolgozom, mert a robot miatt nincs munkám". Át lehet képeznie magát az embernek, meg lehet öngondoskodni. Ehhez persze pénzügyi intelligenciára lenne szükség, meg önállóságra, meg tenni akarásra. Komolyan baszki, emberek már abból megélnek, hogy hülye videókat tesznek ki Youtube-ra...

Az nem működik, hogy 15 évesen műköszörűs lettem, 50 évesen meg szétteszem a kezemet, meg kesergek, hogy már mindenki otthon élezi a kését vagy kidobja. Reagálni kell az emberek igényeire, és nem arra kell játszani, hogy majd az állam kihúz a szarból...

Értem én, hogy nemrég lett vége a cucializmusnak, és még nem sikerült hozzászokni, de ilyen az élet. Ha meg valaki attól retteg, hogy jaj mi lesz, ha elveszik a gépek a munkáját, akkor ne az interneten rettegjen, miközben otthon meg eljátssza, hogy minden fasza, és éli az életét, a normális mederben...

Meg lehet nézni az amerikai rettegőket (zombiapokalipszis, gazdasági összeomlás, ruszki invázió, stb...). Na, azok nem csak a neten rettegnek, hanem legalább felkészülnek a legrosszabra, és felhalmoznak. Nem azt kell tőlük eltanulni, hogy hogyan kell rettegni, meg milyen összeesküvés-elméletekben kell hinni, hanem hogy ezek az emberek nem az államra számítanak, ha beüt a szar, hanem öngondoskodni állnak neki, és függetlenedni. Na ez nem megy itthon.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.28. 16:16:31

A FNA egy segély. Segélyt nem mindenkinek kell adni, hanem a rászorulónak. Ellenkező esetben semmi értelme.

onlame 2016.10.28. 16:42:15

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:

Az FNA egy elbaszott segély, ami semmire sem jó. Az állandó egyenlősdi következménye ez a "mindenkinek legyen ugyanannyi", aminek pont semmi értelme nincsen.

onlame 2016.10.28. 16:46:52

@Leylandi: Vicces ahogy egész kontinenseket meg országokat bélyegzel meg úgy, hogy ők akik nem akarnak dolgozni, közben meg evidenciaként kezeled, hogy itt meg a fejlett világban meg mindenki dolgozni akar, csak kizsákmányolják...

Az FNA egy beismerése annak, hogy lusta a nép fejleszteni saját magát, hanem egyszerűbbnek látja elvenni a gazdagabbaktól azt, amire szüksége van, mert a gazdagok azok mind kizsákmányolók, és nem küzdöttek meg azért, hogy nekik, megy az örököseiknek jobb élete legyen...

Az FNA ráadásul a társadalmi mobilitás megszüntetésével is járna, hiszen a te logikád alapján a gazdag elit meghatározná, hogy mi az a szint, amivel be lehet fogni a tömegek pofáját, miközben ők tovább növelhetik a vagyonukat...

s 2016.10.28. 16:46:57

FNA azért nincsen, mert az oroszlánok között sincsen feltétel nélkül levadászott zebra, amihez csak oda kell sétálni és zabálni belőle. Futni kell érte, ez a kurva nagy helyzet. Ha neked nem is, valakinek biztosan. Különben nem lenne ott.

Buchhalter 2016.10.28. 17:21:55

@onlame: a youtobe videokból sem lehet már kaszálni,mint pár éve.Tudod a mondás: sok az eszkimó kevés a hal.A továbbképzés meg pénzbe kerül és nem is kevésbe! Persze lehet sírni ,de álljunk már meg egy szóra! Oké van végzettségem dolgozom egy cégnél,akkor a cégek többsége miért nem költ a képzésemre? Leírhatja az adójából a képzés költségeit te továbbra is jó szaki maradsz és ő is profitálhatna belőle.De a hülye kapitalista többsége zsugori kufár,tisztelet a kivételnek.Ja és család ,kisgyerek mellett meg munka sok túlórával van energiád még tanulni is? Persze,lehet ,de ne csodálkozz ha nyugdíj előtt mész a temetőbe.Volt főnökeid meg max pár könnycseppet ejtenek és keresik a következő bérrabszolgát.A cikkel különben nem értek egyet,A feltétel nélküli jövedelem egy bullshit,hulladék baloldali sitt.A politikai kalandoroknak akik rövid távon gondolkodnak (lásd Venezuela) azoknak jó kis népbutító szöveg.Magyarországon kivitelezhetetlen mivel az átlag magyar irigy és rosszindulatú.Minden ilyen irányú propaganda nálunk bukásra van ítélve.

2016.10.28. 18:26:03

ez a cikk egy baromság, ahogy majdnem minden a témában.
nyilván egy érdemi alapjövedelemnek aktuálisan nincs realitása, ezen túlmenően meg nemzetiszocializmus, kasztrendszer, anyád picsája, hülye demagóg szerző.
-így is, úgy is kemény kasztrendszer van meg talán még keményebb lesz.
-szinte minden ország nemzeti-szocialista, viszont ha a szerző a nácizmusra gondol, akkor meg szimplán demagóg barom
a lényeg hogy a kisembernek ne legyen jó, nem is lesz.

2016.10.28. 18:27:44

@onlame:

ez a szellemi hugyosproli szintje, a liberálisok sem így érvelnek ellene.
milyen ember lehet aki ilyen gondolkodásmóddal bír...
na jó, nem is akarom megtudni.

2016.10.28. 18:28:22

minden ostoba szenny indexcímlapra kerül?

ingyenebed 2016.10.28. 18:41:41

@Serrin:

azt kell velük kezdeni, hogy csökkenteni kell a munkaidőt.
jobb mint az fna. egyelőre.

ingyenebed 2016.10.28. 18:48:52

@s:

ez tök így van.

eddig a történelemben nem volt példa arra, hogy az ember jövedelmet kapott volna a puszta létezéséért. (én legalábbis nem tudok ilyet mondani)
ez komoly morális kérdéseket vet fel.
arra gondolok, hogy a jelenlegi erkölcsi felfogásunk szerint minden embernek valamilyen módon hozzá kell járulnia a társadalmi javak újratermeléséhez. és mivel ez eddig szükségszerű is volt, nem vetődött fel az a kérdés, mi legyen azokkal, akikre ehhez az újratermeléshez nincs szükség? eddig mindig mindenkire szükség volt.

ezért azt gondolom, hogy könnyebben át lehetne vinni a munkaidő globális csökkentését (persze változatlan jövedelem mellett) mint az fna-t. persze ez se lenne egyszerű menet.

egyébként mi ez az "S" komment? rendszeresen találkozom ezzel, hogy csak egy S betűt írsz be.

2016.10.28. 19:07:32

@ingyenebed:

arra gondolok, hogy a jelenlegi erkölcsi felfogásunk szerint minden embernek valamilyen módon hozzá kell járulnia a társadalmi javak újratermeléséhez. "

én erről nem hallottam soha, az én erkölcsi felfogásom szerint pl. nincs ilyesmi

kvadrillio 2016.10.28. 19:10:15

Kiderült, mit gondolnak a magyarok Rogán helikopterezéséről

Az Index megbízásából a Závecz Research kutatóintézet készített reprezentatív felmérést.
A magyar emberek 29,3%-a semmit sem hallott arról, hogy Rogán Antal helikopterrel utazott egy esküvőre, majd azt hazudta, hogy nem történt ilyesmi. 19,4%-uk csak a helikopterezésről hallott, a hazudozásról nem, 49,6% viszont ismerte a teljes történetet.

..Závecz Research kutatóintézet ....ÉS KIK EZEK EGYÁLTALÁN ?????...ÉS KIKET KÉRDEZTEK MEG ERRŐL ????? MER A JÓSKA MEG A JULCSI NEKEM ASSZONTA, HOGY NAGYON UTÁLJÁK ROGÁNT, MER HELIKOFFEREZIK A PÉNZÜKÖN !!! :o)

AMÚÚÚÚGY MEG KELL NÉZNI, KIK AZOK AZ EMBERCSOPORTOK, AKIKRE JELLEMZŐ AZ ELKÜLÖNÜLÉS..., PL. A CIGÁNYOK..., ZSIDÓK.....

erkölcsi hulla 2016.10.28. 19:58:03

Németnek vagy svájcinak születni régen is, most is többet ér, mint magyarnak, ez tény.

midnight coder 2016.10.28. 20:06:04

"akkor érdemes megvizsgálni, mennyire kompatibilis a baloldal néhány olyan hagyományos céljával, mint a nemzetköziség, a nemzetek közötti ellenségeskedések csökkentése, vagy a rasszizmus felszámolása."

A baloldalnak szerintem nem célja a rasszizmus felszámolása. Az ami fel akarja számolni a rasszizmust, a liberalizmus. Persze valahol mind a kettő az agy egyfajta kóros elváltozása, de a baloldal még kevésbé súlyos kórkép.

"Képzeljük el tehát azt a világot, ahol a német állampolgárságért automatikusan havi 310 000 forintnak megfelelő összeg jár, a magyarért 88 000 forint, a bolgárért ez alatt valahol, a dán összeg pedig nyilván magasabb lenne a németnél is."

Ma ugyanazért a melóért alsó hangon is négyszeresét kapod svájcban mint kis hazánkban. Akkor is, ha amúgy ugyanannál a cégnél dolgozol. És ez az összeg sokkal-sokkal magasabb, mint amit ugyanezért a melóért Afrikában kapnál. Üdv a való világban.

"az alapjövedelmből élő ókori római polgárok nem az alkotómunkába merülő művészekként, hanem a különböző szórakozási formákban kiégett, újabb és újabb érzéki stimulációkat kereső csőcselékként vonultak be a történelembe"

Azt, hogy a római átlagpolgár pontosan mit is csinált szerintem nemigen tudjuk. A szélsőséges kicsapongásokról maradtak fenn infók, de ez alapján minden magyar polgár részeg Fradi-drukker aki főállásban rongálja a tömegközlekedési járműveket.
Ráadásul az akkori és a mostani helyzet között azért van némi eltérés.

"Emellett azonban továbbra is szükség lenne utcaseprőkre, bányászokra és call centeresekre, akik nyilván az alapjövedelemre nem jogosult migránsok közül kerülnének ki."

Itt Európában bányászokra mostanság nem nagyon van szükség. A call centerekben ma még dolgoznak emberek, de ez már csak pár évig marad így - amúgy a fejlettebb országokban ezt már rég kiszervezték Indiába. De amióta tökéletes beszédszintetizátorok vannak. és - legalábbis ma még ugyan csak angol nyelvre, de nagyjából tökéletes beszédfelismerő szoftverek is léteznek - a call centerek dolgozóinak nem jósolnék túl nagy jövőt. Ugyanez vár egy rakás más szakmára is - a különféle busz, kamion, stb. sofőröktől az utcaseprőkön át a az orvosok, jogászok nagy részére is. A helyzet az, hogy a világban egyre kevesebb ember kell a javak előállításához. Az már csak hab a tortán, hogy ez a kevés ember is egyre inkább Ázsiában és Indiában él.

"Így nem az egyes nemzeti, hanem az EU-s állampolgárság értékelődne fel, és válna rendkívül vonzóvá mindenki számára, aki véletlenül mondjuk Afrikába vagy Indiába született."
Ez most is így van. Persze a dologba az is belejátszik, hogy az afrikai, ázsiai, közel-keleti szegénység legfőbb oka az, hogy ők az elmúlt 70 évben alsó hangon is megtízszerezték a létszámukat, és ez ma is folyamatosan zajlik. Az egyéb kulturális hátráltató tényezőkről nem is beszélve.

Az Európa-erőd árnyoldala inkább a megvalósíthatóság körül keresendő. Miből elvtársak, miből ? Amikor a javak legnagyobb részét réges régen Európa határain kívül állítják elő. A tartalékok Nyugaton is végesek. És amikor elfogynak, az csúnya lesz.

Ezzel együtt a világ eljövendő nagy válságára a FNA lesz a megoldás, szerintem legkésőbb úgy 20 éven belül. Valami kezdetleges változata amúgy idehaza sem ártana - a havi 50 ezer forintból ugyan valóban nem lehet dőzsölni, de legalább senkinek nem kellene kukáznia.

kovier 2016.10.28. 20:06:27

Nem igazán értem, miért muszáj mindenkinek blogot írnia! Az első két bekezdés után nem tudtam tovább olvasni, akkora marhaság (persze beleolvastam pár bekezdésbe, úgy mégiscsak alapon). Aki ezt a dolgot és több mást is, eleve bal meg jobboldalra oszt, az nem sokat ért a világból. Ahogy az FNA-ból sem ért semmit a szerző sem és a véleményírók jó része sem. Csak szokásosan magyarosan érzelmi alapon mondanak véleményt valamiről, amiről az van nekik, de egyébként nem sokat tudnak róla. Nem is lehet vele vitatkozni, mert eleve rossz alapállásból indul ki!

midnight coder 2016.10.28. 20:09:50

@kvadrillio: Mindenki roppant módon fel van háborodva egy pár százezres helikopterezésen, miközben a gengszterváltás óta dicső politikusaink keze között, kb. oldaltól függetlenül ezermilliárdok tűntek el. Jó, helikopterrel utazni nyilván drágább mint BKV-vel, de az átlagpolgár előbb engedheti meg magának hogy helikopterrel menjen a haverja esküvőjére, mint egy olyan villát mint bármelyik vezető politikusunknak van/volt Fletótól Orbánon át Hornig vagy épp Torgyánig bezárólag.

Leylandi 2016.10.28. 20:28:20

@onlame: "Vicces ahogy egész kontinenseket meg országokat bélyegzel meg úgy, hogy ők akik nem akarnak dolgozni"

Ezt én nem állítottam. Bár földrésznyi népeket írtam, de evidens, hogy azokból csak azokat, akik valóban ott, otthon maradnak a nyomorban. A szomáliai, kenyai, stb. nép pl. nem lusta - aki nem az közülük, eljön, a lustája meg otthonmarad. Ugyanez érvényes Magyarországra is - de ettől nem lusta a magyar nép, de aki még 20-30 év múlva is itthon lesz, az valszeg 90%, hogy lusta, de legalábbis igénytelen, kivéve a mindenkori felső tíz százalékot (politikai vezetők, tőkések, szakértő és vezető értelmiségiek, bűnözők), akiknek minden országban jól megy.

"közben meg evidenciaként kezeled, hogy itt meg a fejlett világban meg mindenki dolgozni akar, csak kizsákmányolják..."

Ezt se írtam. Dehogy akar! A németeknek, angoloknak épp az a problémájuk, hogy az elkényeztetett hülyegyerekeik már nem hajlandók tanulni, inkább a szülőkön meg a szociális hálón lógnak. Helyettük ambiciózus kelet-európaiak, pakik meg indiaiak tanulnak, a helyiek meg majd lecsúsznak. Nagy bajuk lesz ebből, ahogy a brexit is mutatja. De ahhoz nem kell dolgoznia a tömegeknek, hogy forradalmat csináljanak - ehhez elég, ha elfogy a pénzük (segély vagy bér, egyre megy), miközben látják, hogy a gazdagoknak egyre több van. Az nem lehet normális, hogy Bill Gatesnek akkora a vagyona, mint az egész magyar éves GDP, amit 10 millió ember hozott össze. És akkor a valódi gazdagokról nem is tudunk, köztudott, hogy a Rotschildok és hasonlóak sose engedik magukat az ilyen listákon szerepeltetni (vicc, hogy egyetlen amerikai bankár sincs a listákon, még a FED-től se), pedig ezeknél nagyságrendekkel több pénzük van.

"Az FNA ráadásul a társadalmi mobilitás megszüntetésével is járna, hiszen a te logikád alapján a gazdag elit meghatározná, hogy mi az a szint, amivel be lehet fogni a tömegek pofáját"

Hahó, már megtörtént, minimálbér, közmunka és társai!!! Ismerős valahonnan? Ezek ám létező dolgok!
Neked is szól, hogy nem hátrány, ha az ember néha alapdolgokat olvas, nemcsak write-onlyban nyomja.
Én ugyan nem vagyok az FNA mellett. A kisebb társadalmi különbségek mellett vagyok, és a jövedelmet munkával kell megkeresni. De nem éhbérért való munkával.
Olvasgass még internetet, meg könyveket. Csak a szövegértés javítása végett.

Evok11 2016.10.28. 20:49:38

Szerintem alapvetően az egyetlen logikus érv az FNA ellen, az hogy nincs rá pénz. Pont. Hibás érvelésnek gondolom azt, hogy jajj itt senki sem fog dolgozni, csak a migránsok. Egy olyan ember aki havi 100 ezer forintnak megfelelő jövedelem miatt (nyilván nyugaton más ez az összeg, át lehet fordítani) otthon ül csak és "kreatívkodik", és lemond a karrierépítés, innováció, valami maradandó alkotása, és a munka presztízse, és produktuma nyujtotta minden örömről az egész életében, csak azért mert "hát amugy is van fedél a fejem fölött ha 30m2 akkor is, meg minden este megtudom enni a parizeles szendvicsemet", annak a munkájára a robotizáció és automatizáció világában nincs is szükség. Az FNA kiirtaná a sok kényszermunkahelyet, amire semmi szükség, csak azért vannak hogy valakinek legyen munkahelye. Sok esetben még negatív össztársadalmi hasznot is hoznak (bürökrácia ... öhmm. Igen azért tart félévig valami sz@rt elintézni hogy bizonyos embereknek legyen munkájuk...). Megszüntetné a nyugdíjat, megszüntetné a sok igazságtalanul ineffektíven, és pazarlóan szétosztott segélyt. Igazságos lenne, mert mindenki megkapja, nem csak az aki képzetlen, lusta és van 10 gyereke. A világ dönthet a jövőben hogy válaszol az automatizációra, ha majd 2040re a mai munkahelyek 40% nem lesz sehol. Bevezeti az FNA-t, vagy biztosít mindenkinek egy olan képzettséget ami ma minimum egy érettséginek felel meg. Az utóbbi társadalmilag-politikailag lesz keménydió; az előbbi pedig financiálisan. Mindenképpen kemény reformok kellenek.

2016.10.28. 21:33:21

Nem ismerem a blogot de ez elég nagy baromságnak tűnik, az utcaseprőnek akkora lesz a fizetése amennyi kell ahhoz, hogy megcsinálja valaki. De talán kevesebb kamu munkára lenne szükség és az utcaseprést robot is elvégezhetné.
Az fna egyébként nem pénz, nem tudom miért ebbe akad bele mindenki, az valamiféle minimális ellátás kell legyen. Hogy erre mi az eszköz az implementációs részletkérdés. Jelenleg szociális okokból van egy csomó értéket nem nagyon vagy alig teremtő munkahely amire semmi szükség csak azért vannak, hogy a csőcselék ne akassza fel a vezetőket.

Tamáspatrik 2016.10.28. 22:34:55

Az egyenlősítő volta miatt is sokan bírálnák, nagy felzúdulást váltana ki. Pl. valaki 20 év munkaviszony után nem kapna többé munkát csak alapjövedelmet, de ugyanannyit kapjon mint az alkesz, aki még sose dolgozott, vagy egyéb lumpenek és börtönviselt egyének?
Feltétel nélküli alapjövedelem: a fogalom nonszensz, mert egyből kiderülne, hogy rengeteg feltételt kell szabni, hogy működjön.
Most is van egyébként kvázi feltétel nélküli jövedelem, amely 22ezer Ft és úgy hívják, hogy segély. Az éhenhalás ellen védi meg az embert, semmi másra nem elég.
A közmunka is hasonló mint a FNA, 1 feltétele van, a munkahelyen való megjelenés.

A gépesítés munkanélküliséget generáló hatása ellen van érv: egyre fontosabbak az olyan SZOLGÁLTATÁSOK, amelyek nem gépesíthetőek. Egyszerűen mert csak személyes emberi kapcsolatokban léteznek. Ilyen például a betegápolás és rengeteg fajta szociális munka. Nincs sok ember, akinek szüksége volna segítségre? Nem tudunk tenni azért, hogy szépüljön a környezetünk, minden tökéletes már?
Az ilyen irányú munkákat bizony támogathatná az állam.
A lényeg persze az önkéntesség és a közösségi elvárás, amely elvben érvényesülhetne a közmunka során, de a gyakorlatban egész más éle van a dolognak.

Tamáspatrik 2016.10.28. 22:51:50

Az FNA érvelés szerintem két kimondatlan, de hibás alapfeltételre épül.
Az egyik, hogy a súlyos problémák a nyugati társadalomban a szegénységre, nélkülözésre vezethetőek vissza. Ez azonban nem így van. Pl. a szegénység és a terrorizmus között nincs összefüggés. Bizonyos társadalmi helyzetek hajlamosítanak a terrorista mozgalmakhoz való csatlakozásra, de nem a szegénység. Más problémák pl. alkoholizmus vagy depresszió (nem mint betegség, hanem mint kedélyállapot) sem pénzhiány miatt jönnek létre elsősorban, hanem abból az ÉRZETBŐL, hogy semmi vagyok, nulla vagyok, sőt ha odadobnak nekem egy kis pénzt, akkor ez az érzetem fikarcnyit sem fog csökkenni. Értelmes MUNKA, amire valóban szükség van, annak az érzete, hogy az ember hasznos tagja a társadalomnak.

A másik, hogy az ÁLLAM tudja megítélni, hogy kinek mire van szüksége és ez pénzben kifejezhető. Tévedés, a helyi közösség sokkal jobban képes erre, mert ott mindig vannak, akik ismerik és nem úgy kezelik mint egy számadat egy oszlopban mint az állami bürokraták. A helyi önkormányzatok által adott segélyekhez persze általában kapcsolódnának elvárások is. Az a kimondatlan, de egyértelmű elvárás, hogy az illető tegyen valamit lehetőségeihez képest a közösségért, amiben él.

Evok11 2016.10.29. 02:25:36

Tamáspatrik: A szociális zóna jó érv, igen ide 5× ennyi ember kellen 3× ekkor infrastruktúrával. Ezt még jó ideig nem lehet robotostítani, DE. Ez a 40%nyi kieeső munkahelyből 4%-ot old meg + ilyen munkához kell igenis minimál intelligencia. Mit csinálsz azzal ki a 8 álalánt nagy nehezen végzi el? (nem, nem fogyatékos, nem genetikai beteg, satöbbi, simán így van nevelve, ilyen rossz közegben nőtt fel?) Berakod építkezni (még tíz évig lehet, amíg szükség lesz rá, utána már arra se, utána mit vsinálsz vele? ) Magyarországon ez 1 millió ember ...

xxx3 2016.10.29. 08:49:55

Azt elfelejtik sokan, hogy mindent nem lehet robotizálni, egyszerűen nem éri meg. A másik dolog, hogy sok munkahely megszűnik de helyette újak is létrejönnek.
Egyszerű példa az autóipar. Sok műveletet ma robotok végeznek emberek helyett. Sok alacsonyan fizetett munkahely megszűnt, de helyette a robotok karbantartásához és programozásához valamint maga a robot gyártásához sok sokkal jobban fizetett munkahely jött létre. Most melyik jobb nekünk?
Továbbá pl. a tükör példáját nézve régen ez egy halál egyszerű pár alkatrészből álló valami volt. Először belülről manuálisan mozgatható lett, majd fűthető és elektromosan mozgatható. Ennek az előállításához egy csomó új munkahely jött létre a mérnöktől a melósig csak nem az autógyárban hanem egy beszállítónál.
Egyre több új találmány van így egyre több mindent gyártunk és ahhoz egyre több ember kell.
Szóval szerintem nem a munkahelyek miatt kell aggódni, hanem hogy minél több magasabb tudással rendelkező ember legyen gépkezelő, műszerész stb. a robotok mellett erre lesz nagy igény és nem betanított segédmunkásra.

s 2016.10.30. 00:00:18

@midnight coder:
"A baloldalnak szerintem nem célja a rasszizmus felszámolása. Az ami fel akarja számolni a rasszizmust, a liberalizmus. Persze valahol mind a kettő az agy egyfajta kóros elváltozása, de a baloldal még kevésbé súlyos kórkép."

Okés főnők. A te agyad milyen kóros elváltozás megkövesedett emléke? A hülyeség hegyvonulat méretű mellszobra talán?

"Ugyanez vár egy rakás más szakmára is - a különféle busz, kamion, stb. sofőröktől az utcaseprőkön át a az orvosok, jogászok nagy részére is."

A te dokid is egy gép volt. Egy kurva szar gép.

"Ezzel együtt a világ eljövendő nagy válságára a FNA lesz a megoldás, szerintem legkésőbb úgy 20 éven belül."

Ne reménykedj! Nem lesz ingyen a sör. Amúgy meg miből is lenne? Mindenki a faszát vakargatja, de azért van minden? Hogy van ez amúgy elképzelve?

s 2016.10.30. 00:29:45

@ingyenebed: "nem vetődött fel az a kérdés, mi legyen azokkal, akikre ehhez az újratermeléshez nincs szükség? eddig mindig mindenkire szükség volt."

Ez most is így van. Ha valakire éppen nincsen szükség, az csak egy ritka kivételes, pillanatnyi állapot. Általában mindenkire szükség van, nincsen egy kijelölhető, nagyobb méretű, jól definiálható társadalmi réteg, akire nincsen szükség. Mert ha ilyen lenne, akkor annak a fogyasztására sem lenne szükség. Jól el lenne a társadalom nélkülük, ahelyett, hogy fna-t kapnának, simán a folyóba lövöldöznék őket - egyébként teljesen jogosan. Tehát aki csak bír, az dolgozzon és kapjon piaci bért (nem közmunka!), mert egyedül ez képes a valódi társadalmi hasznosság többé-kevésbé reális mérésére (hibák itt is vannak persze, de közel sem akkorák, mint fna esetén). Aki önhibáján kívüli okokból nem tud dolgozni, annak a társadalom biztosítson annyit, hogy megélhessen (kisgyermeket nevelők, rokkantak, öregek), de ez most is megvan, ahogyan egy fejlett társadalomban meg kell lennie. Az fna bevonása a képletbe egy eredendően hibás és egyébként gazdaságilag is kivitelezhetetlen gondolat. A célzott támogatás minden társadalmi baj megoldásának a kulcsa, az fna pedig egy értelmetlen szőnyegbombázás, ami mérhetetlen anyagi forrást emésztene fel és a haszna is több, mint kétséges.

"egyébként mi ez az "S" komment? rendszeresen találkozom ezzel, hogy csak egy S betűt írsz be."

Teszt, hogy ki vagyok -e tiltva az adott blogról. Ha igen, akkor bele sem olvasok.

2016.10.30. 20:22:44

@s:

ezt még te sem gondolhatod komolyan, bár sosem tudni, ki milyen álomvilágban él.
úristen.

s 2016.10.31. 20:42:23

@WiteNoir: Elég sok mindent írtam ahhoz, hogy ne tudjam, éppen mit kifogásoltál. Te pedig túl keveset ahhoz, hogy rájöhessek, mi az amivel nem értettél egyet oly mértékben, hogy leírtad még Teremtőnk nevét, ráadásul kis betűvel.
Kifejtenéd a számodra problémás részt?

shakespeare 2016.11.01. 12:18:45

a következményét MONDOM : INFLÁCIÓ
jelentése a munkából és FNA-ból élőknek : munkájának és jövedelmének értéktelenedése ! (röviden : kibaszás az alsóbb rétegekkel)

példa : a fidesz bejelentette 2016 elején a CSOK-ot 5+5 milla jár új lakásra két gyerek vállalása esetén.
eredmény : az új lakások kivitelezői a CSOK előtti árakat minimum 5 millával emelték azonnal.

Nőtt a kivitelező költsége ? NEM
A gyereket vállaló, nevelő párhoz került a segítség ? NEM
Kinél landolt a pénz ? A befektetőnél és tőkésnél !
Milyen pénz landolt ott ? az adófizető, melós pénze.

csókolom, nincs tovább

az FNA a legnagyobb átbaszás a kommunista vagyonelkobzás óta

a sok birka pedig nem érti, sajnos

2017.01.03. 09:56:17

@Leylandi: @maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:

"Nna, megérkeztünk. Szóval az egész arra ment ki, hogy nácizhass egy jót. Ezért mondjuk nem kellett volna ennyit a billentyűt koptatni... "

Leginkább, ha azt vesszük, mi is valójában a nemzetiszocializmus. Meg tudatában vagyunk annak, mi a különbség a több nemzetiszocializmus között. Hogy most Istvánffy András tudatlan vagy művelt ezen a téren, az egy jó kérdés.

Akkoriban az LMP és a 4K! egyaránt bírálat alá a régi baloldalt és az SZDSZ-t, majd tett egy ígéretet, hogy különbek lesznek az elődeiknél. Minden téren. A retorika terén is.

Mégis, az LMP és a 4K! emberjogi, kisebbségjogi és melegjogi téren ugyanazt az ámokfutást teszi évek óta. A retorika terén pedig ugyanazok a fogások. A náci-kártya használata összeköti az LMP-t és a 4K!-t az SZDSZ-szel és az MSZP-vel. Hát gratulálok, a (nem) megújuláshoz!

Egy netes ismerősöm is kommentálta a cikket a saját blogján. Érdemes elolvasni.
deansdale.blog.hu/2016/02/15/vagyonado_vagyon_szakadekok/full_commentlist/1#c32072283
süti beállítások módosítása