A valódi viták otthona

Reflektor

Hillary Clinton veresége a liberális feminizmus veresége

2016. november 12. - GottmayerLea

trump-women-cropped_0.jpg

Donald Trumpra több fehér nő szavazott az amerikai elnökválasztáson, mint Hillary Clintonra. Ez az adat talán jelenthetne valamit azoknak, akik szerint az amerikaiak szexizmusa miatt veszített Clinton (vagyis hogy még egy Trumpot is inkább választanak meg, mint egy nőt).

Azok, akik szerint azért nyert Trump, mert Amerika egy szexista és rasszista ország, azok egy valamit tudnak: olyan közbeszédet kialakítani, amely annyira lenézi az átlag választókat, hogy mindig a mindenkori Trump fog nyerni.

A választás egyik döntő adata az volt, hogy Trump többséget (53%) szerzett a fehér női szavazóknál.  És ha az adatokat tovább bontjuk, az is látható, hogy csaknem kétszer annyi egyetemi diplomával nem rendelkező fehér nő szavazott Trumpra (62%), mint Hillaryra. Ez azt mutatja, hogy a feminizmusnak az a formája, amit Clinton képviselt, nem a munkásosztálybeli fehér nők feminizmusa. Ahogy egy Trumpra szavazó fehér nő mondta a Guardiannak: „azért szavaztam Trumpra, mert Amerika egyszerű gazdasági problémákkal küzd, és ezeken változtatni kell”, valamint „olyasvalakit akartam a Fehér Házban, aki dühös a terrorizmus és a radikális iszlám miatt”.

Az a minősíthetetlen stílus, ahogyan Trump beszélt a nőkről, nem érdekelte ezeket a nőket, mert ennél fontosabbnak tartották, amit Trump mondott az iszlámról, a bevándorlás okozta lefelé tartó bérversenyről (ami akár így van akár nem, ők így élték meg) és arról, hogy az Obama-évek alatt nem javult az életszínvonaluk. Ezeknek az embereknek azt előadni, hogy Clinton megválasztása majd minden kislánynak megmutatja, hogy lehetősége van amerikai elnöknek lenni, egy hazugság. Hiszen annak a kislánynak, akinek a szülei nem tudják kifizetni az egyetemi tandíjat, aki majd nem fog tudni félretenni, mert egy gyilkos lakáshitelt fog étvizeden keresztül törleszteni, neki a Clinton-kampány „első női elnök” sztorija nem jelentett semmit. Tudta, hogy Clinton annak a washingtoni elitnek a része, amelyet ő el akart most jó hangosan küldeni a bús fenébe. Ráadásul, amikor Clintont megkérdezték, hogy ő évtizedeken keresztül a politika része, azt mondta: ő nem lehet a „washingtoni belső kör része”, mert ő nő. Ezt nem vették be, ezt senki sem vette be.

Clintonnak voltak a nőkre háruló gazdasági természetű hátrányokra válaszai, olyan válaszai, amelyek jobbak voltak, mint Trump paneljei. Az, hogy az USA-ban legyen végre  szülési szabadság (most első alkalommal! a „fejlett nyugat” ugye), kulcsfontosságú lépés lenne mindenkinek, aki fontosnak tartja a nemek közötti esélyegyenlőséget. Ez benne volt Clinton programjában, csak valamiért a kampányhajrában nem beszélt róla. Arról beszélt a női szavazóknak, hogy az üvegplafont át kell törni, pedig az igazi üvegplafon a legtöbb nőnek az állásinterjún van, annál a kérdésnél, hogy tervez-e szülni. Először azt kéne áttörni.

A lényeg ugyanis az, hogy a feminizmus fő célja az, hogy a nőket hátrányosan érintő elosztási különbségeket megszüntesse. Nem az elismerés, az üvegplafon, és a szép beszéd az egésznek a lényege, hanem az, hogy a nőket, mint a reproduktív biológia miatt elnyomott osztályt, egyenlővé tegye a férfiakkal, a reproduktív biológia miatt elnyomó osztállyal. Nem az, hogy reggeltől estig mindenki azon gondolkozzon, hogy mit mondhat ki és mit nem, és hogy ide-oda identifikálódó emberek hova pisilhetnek.

A szimbolikus kérdések, például hogy a háztartási gépeket női ajándéknak tartani sztereotíp és a nemek közti egyenlőtlenségeket fenntartó dolog, vagy hogy hogyan beszélnek a nőkkel és a nőkről a köztérben (elég példát tudunk a lealacsonyító beszédmódra a magyar Országgyűlésből is), ezek ugyan nagyon kézzelfoghatóvá teszik, hogy messze még az egyenlőség, de meg kell értenünk, hogy azok számára, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek és a biztonságukért aggódnak, azok nem érzik azt, hogy ha ezekben a kérdésekben változás történne, akkor az ő életük ettől jobb lenne. És valószínűleg igazuk van. Nem lenne jobb. Ahelyett, hogy az ő döntésüket ítélnénk el, próbálhatnánk inkább megérteni, milyen problémákra nem ad választ a még annyira progresszív és inkluzív liberális politika, és a feminizmus liberális ága.   

Akik pedig úgy érvelnek, hogy azok a nők, akik Trumpra szavaztak, nem ébredtek még a tudatukra, és nem mérték föl, mi az érdekük, azoknak annyit tudok mondani, hogy örülök, hogy ők legalább megmutatják ezeknek a nőknek, hogy ki az igazi elit. Hogy ők még nem értek el a kívánt szintre. Hogy ideológiailag még nem elég fejlettek.

Azok, akik lerasszistázzák és leszexistázzák emberek milliót, csak magukról állítanak ki bizonyítványt. Annyit mutatnak a világnak, hogy ők arra használják a politikát, hogy elkülönítsék a morálisan felsőbbrendű elitet a Mucsától, a tömegektől. Ők a probléma okozói. Miattuk van Trump, nem a fehér nők miatt.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8111952145

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gottmayer Lea: Hillary Clinton veresége a liberális feminizmus veresége 2016.11.12. 15:52:01

Donald Trumpra több fehér nő szavazott az amerikai elnökválasztáson, mint Hillary Clintonra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonTintoretto 2016.11.12. 15:09:23

Várható életkor, nyugdíjkorhatár... Tényleg messze még az egyenlőség. Egyébként nem rossz cikk.

viragildi 2016.11.13. 07:44:57

Én azért hozzátennék még valamit. Hálistennek mi nők odáig már eljutottunk, hogy nem is kérdés, hogy egy nőből lehessen akár az USA elnöke is, és már ott tartunk, hogy ki legyen ez a nő. És őszintén szólva Clinton nem sokat hozott volna a nők politikai megítélésnek pozitív változásában.

valasz a KE-nek 2016.11.13. 09:38:07

Elég idegesítő ez az állandó nemi egyenlőségezés. A Tesco kérjen bocsánatot, mert háztartási gépeket reklámoz a nőknek ajándékba, de azon senki se akadjon fent, hogy férfinátha (?) elleni szert reklámoznak a tévében.
Engem nem zavar az sem, ha orrba-szájba megy mindenhol a nőnek lenni jó, meg erősítsük a nők önbecsülését terápia, míg férfioldalról hírét semmi hallani hasonlóról. Nem igénylem, hogy legyen ilyen, pusztán az egyenlőség kedvéért, de hagyjuk akkor ezt az egyenlősdi dolgot.

Mészáros Nándor 2016.11.13. 14:04:15

"hanem az, hogy a nőket, mint a reproduktív biológia miatt elnyomott osztályt, egyenlővé tegye a férfiakkal, a reproduktív biológia miatt elnyomó osztállyal."

Elnyomó osztály? Képes valaki egy ilyen kifejezést húsz évvel a rendszerváltás után leírni? Valakinek a fejében tényleg nyomás van, az biztos! Arról nem is beszélve, hogy a mondat echte szexizmus, ami rögtön meg is öli a bejegyzés feministának szán tartalmát. Az írójának orvosi kezelést javaslok, meg hogy fontolja meg ezt az egész dolgot az irkafirkálással kapcsolatban.

-JzK- 2016.11.24. 00:59:04

@viragildi:
Évszázadok óta voltak női uralkodók, Mária Terézia, Katalin cárnő, Viktória angol királynő. És akkor mi van? Abból, hogy az államfőnek vagy a kormányfőnek vaginája van, még semmi sem következik.
A feministák azt hiszik, hogy a női államfő az ő találmányuk...

Ravasz Figyelmeztetés 2016.11.24. 11:56:10

"a nőket, mint a reproduktív biológia miatt elnyomott osztályt, egyenlővé tegye a férfiakkal, a reproduktív biológia miatt elnyomó osztállyal."
Miféle agyrohasztó marxista degenerált baromság ez? Hogy mer ilyen szintű ordas sötétséget leírni egy blogoló 2016-ban, a kommunizmus bukása után 25 évvel?
Javaslom, a cikkíró azonnal takarodjon kifelé Észak-Koreába, hogy kiélje az egyenlőség iránti olthatatlan vágyát, hiszen itt, a mocskos, elnyomó kapitalista patriarchátusban már elviselhetetlen az élet, ezért is menekülnek innen tömegek Észak-Koreába meg Kubába, ahol áll még a kommunizmus büszke vörös lobogója és a boldog marxista utópiában megvalósult az a Földi Mennyország és egyenlőség!!!!
Vagy nem...?
süti beállítások módosítása