A valódi viták otthona

Reflektor

Feltétel Nélküli Alapjövedelem helyett Feltétel Nélküli Minőségi Alapellátást!

2016. november 19. - macska az úton

education.jpgVeszélyes lehet. Értem az alapproblémát, és tetszik a gondolkodás iránya, mégis évek óta aggodalommal figyelem az FNA-gondolat szárnyalását.

Ha a mai magyar társadalomra öntenénk az FNA rendszert, beláthatatlan károkat tudna okozni. Régi rögeszmém, hogy a gazdasági szegénységnél és az ebből fakadó velőtrázó krízisnél jóval-jóval súlyosabb a jelenlegi kulturális válság. Egy ebből adódó kulturális vákum pedig példátlan erővel szív be egy szörnyeteggé váló fogyasztási kultuszt, minden fék és minden ellensúly vagy megfontolás nélkül. A magyar társadalom pénzügyi kultúrája lehetetlenül alacsony. Bármelyik rétegre igaz ez: ha bárki többletjövedelemre tesz szert, rohan, hogy olyan árut vagy szolgáltatást vásároljon, amit nem tud majd fenntartani. Ez az egyik legfontosabb (tudom nem az egyetlen) gyökere a felsőrétegeknél a korrupciónak, a középosztálynál az eladósodásnak, az alsóbb rétegeknél, pedig az uzsora virágzásának.

Az FNA sajnos ezt táplálná tovább. Rémtörténetekből köteteket lehetne írni, arról  hogy azt a kevés segélyt is, hogy nyeli le az uzsora-hálózat, erőszakkal és még nagyobb nyomorral összekötve. Nem lenne ez máshogy az érkező FNA-val sem.

Ha valaki járt az angolszász igazi No Go zónákban - ahol leginkább több generáción át szegregálódó fehérek laknak -, tudja, hogy bár az FNA-hoz nem hasonlítható, de mégis - Magyarországon még a középosztály részére sem egyszerűen elérhető - alapvető javak, nemhogy az életminőség javulásához nem vezetnek, de segítenek még elviselhetetlenebbé tenni az életet. Többek között gangekkel, és a még nagyobb erőforrásokkal megtöltött, kriminalizálódással, egy még a mélyszegénységnél is embertelenebb szubkultúrával.

Ezért lenne megoldás a Feltétel Nélküli Minőségi Alapellátás, a FAME.

Ingyenes és minőségi lenne az egész életen át tartó oktatás, a teljes prevenciót is magában foglaló egészségügyi szolgáltatás. (Prevencióba beletartozhatna a mozgás, a pszichológus és a jó minőségű alapélelmiszerek.) A minőségi lakhatás alapfeltételéről nem is beszélve.

Drágább lenne? Az elején talán igen, de ez sem biztos. Hosszútávon viszont busásan megtérülne. 

Bonyolultabb lenne? Igen,  több emberi ráfordítást igényelne. De így megint 2 évszázadig nem beszélhetünk majd a feladatok elfogyásáról.

Lennének versengő munkahelyek, ahol a munkavállalói kiegészítő juttatások is beépülnének a FAME rendszerébe (pl. ingyenes munkahelyi étkezéssel és ruházkodással). 

Nem, nem állami monstrum ellátó vállatokra gondolok, hanem a szolgáltatásokkal versengő kreatív szervezetekre.

Nem, nem gondolom, hogy holnap be tudjuk kapcsolni ezt a teljes rendszert egy gombnyomással, de azt igen, hogy ezzel a rendszer-tervvel el tudunk indulni lépésről lépésre, mondjuk az ingyenes szakképzéssel, ingyenes sportolási lehetőségekkel és ingyenes munkahelyi egészséges étkezéssel kezdve.

Szilágyi Ákos

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr511973832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.04. 05:25:59

Agyficam

Tisztelt férfitársaim. Gondolom heves tiltakozást váltana ki Önökből, ha közölnék önökkel, hogy ezentúl a szomszéd, vagy valamely ismeretlen ember gyermeke után gyerektartást kell fizetnie!
Pedig fizet. Nemcsak gyerektartást, de még szülőtartást is! Csak családi pótlék, és munkanélküli segély, jövedelempótló támogatás, rendszeres szociális segély, nevelési támogatás, stb. címen fizeti a mások által csinált gyermek után Önre lőcsölt gyerek, és szülőtartást! Miért? És meddig? Csak. Állampolgári fegyelemből és államvezetői bölcsességből. Már amennyire ezt bölcsességnek lehet nevezni. (Én inkább ostobaságnak nevezném!) Mert mások valamikor kitalálták, hogy olcsóbb az alacsonyan tartott (éhbér) mellet családi pótlékot adni a gyermeket vállalónak, mint tisztességes bért adni valamennyi dolgozónak. Csak a bűn mindig elnyeri büntetését! Mert a magyar így saját gyereket nem vállal, csak egyet-kettőt, vagy egyet se, mert kevés a jövedelme. Mért kevés? Mert elvonják, hogy odaadják annak, akinek se munkája, se munkakedve, de van gyerekcsináló kedve, és bátorsága! Az állam a „más farkával veri a csalánt” Ő meg a sajátjával veri meg a magyart!
A magyarok pénzén, a magyar államvezetés segítségével, él és virul a magyarság sírba tevője! Ezt, így kitalálni, ehhez tényleg szocialista szakértelem kellet!

„S valljon mi megint ezen elfogultság oka, melly a közönséget e tárgy körül tökéletes sötétségben tartja? Semmi egyéb, mint országos embereink legnagyobb részének járatlansága a reactiók törvényi körül – melly mint fentebb érintém, felette fájdalmas, s a közönségre nézve kimondhatlan káros… Minden engedékeny s lágy törvény okvetetlenül éppen ezen most említett effectust szüli. Tíz bűnöst s gondatlant directe kimél, ellenben száz ártatlant és szorgalmatost indirecte büntet…a rosszat, lágyvelejűt, tanulatlant s gondatlant ápoló törvény, midőn e szép társaságnak néhányit tán megmenti – s csak tán, mert ez is kérdés – minden bizonnyal számtalan jót,okost, tanultat s gondost szüntelen büntet, s eképp nem az élet elvének, de a rom Istenének állít oltárt.” Széchényi Hitelben

Évente negyvenezer elzárt a börtönbe! Börtön szleng tanulmány adata! ár 1500Ft/nap/!
süti beállítások módosítása