A valódi viták otthona

Reflektor

Az orosz propagandagépezet vidáman dübörög tovább

2016. december 22. - szénhidra

 orosz.jpg

Az önkényuralmi jelképek betiltását és a gyűlöletbeszéd bűncselekménnyé nyilvánítását sokan kifejezetten üdvös dolognak tartják. Az érvek logikusak: senki ne éltessen olyan hatalmakat vagy egykori hatalmakat, ideológiákat, melyek elméleti és gyakorlati szinten is megmutatták, milyen bestiális dolgokra képes az ember, milyen szörnyű dolgokra vagyunk képesek mi magunk. A gyűlöletbeszéddel szintén hasonló a helyzet, senki ne uszíthasson, kelthessen félelmet valakikben, gyűlöletet a valakik ellen másokban. Tudjuk, hogyan működik a tömeg, hogyan lehet fanatizálni kiszolgáltatott, labilis vagy épp a gyűlölködésre nyitott embereket. Akarunk ilyet? Nem.

A dolog azonban sokkal bonyolultabb ennél, a tiltás, a dolgok elrejtése pedig soha nem jelenthet valódi megoldást. Ne hordjon a karján horogkeresztet senki! Én ezt értem, ugyanakkor pont ettől lesz még izgalmasabb, még vagányabb, ha valaki magára varratja. A tiltás ellen lázadni izgalmas és egyetlen pillanat alatt adja a mártíromság érzését annak, akit le vagy épp el akarnak nyomni. Félreértés ne essék, egyetlen pillanatig sem akarom védeni sem a fehér sem a vörös terrort, egyszerűen csak azt mondom, hogy a szimbólumok tiltása ellentétes hatással jár. Ahogy a gyűlöletbeszéd fogalma és szankcionálása is igen ingoványos talaj, annak ellenére, hogy minden porcikám irtózik a gyűlöletkeltéstől, irányuljon bárki ellen.

Bűncselekmény a holokauszttagadás? Az. Pedig az, ha valaki tagadja, még nem teszi meg nem történtté. Szerintem hatásosabb módszer a „hülyeség” és a szélsőségek ellen a kibeszélés a tiltásnál. Öltözzön csak be, csináljon magából hülyét, aki akar. (Nyilván az már egyáltalán nem fogadható el, ha valaki fenyegetően lép fel, másra veszélyt jelent.) Beszéljen baromságokat, amíg az belefér a szabad véleménynyilvánításba és nem csap át másokra veszélyes radikalizmusba. Nem a tiltás, hanem a gondolkodás és a stabil, nem ránk erőltetett, hanem magunkévá tett értékrend az, ami bennünket egyénenként és társadalomként meg tud védeni. Ehhez azonban kellenek olyan alapvető értékek, melyek nem megkérdőjelezhetőek. Ma azonban a világ másról sem szól, mint megkérdőjelezésről.

Az információs társadalomban pedig egyre inkább mindenki maga választhatja ki, hogy mi az igazság. Épp ezért egy-egy történés nagyon eltérő értelmezéseket kaphat annak függvényében, hogy kinek a szemszögéből vagy épp kinek az érdekei alapján kerül bemutatásra, esetleg az alapján, hogy maga a környezet hogyan reagál rá. Az információdömping közepette pedig marha nehéz szűrni, mi igaz és mi nem az. Sokkal pihentetőbb egyszerűen csak sodródni, mindent elfogadni, amit az enyéim mondanak és mindent elutasítani, amit a számomra kijelölt ellenség gondol. Minden csak interpretáció kérdése, elég, ha a népszavazásra és az azt megelőző kampányra gondolunk.

A németek egy friss hír szerint úgy döntöttek, hogy elég volt a hazug és/vagy hamis hírekből, a facebookos gyűlöletbeszédből, ezért határozott állami fellépésre készülnek.

„Angela Merkel pártján túl a szociáldemokraták is foglalkoznak a témával, olyannyira, hogy Thomas Oppermann, a SPD frakcióvezetője már be is nyújtott egy törvényjavaslatot. Ennek értelmében a Facebooknak folyamatosan fogadnia kellene felhasználói jelzését a kamuhírekről és a gyűlöletbeszédről. Ez tulajdonképpen már jelenleg is megoldott, de a lényeg csak most következik: a bejelentéstől számítva 24 órája lenne a Facebooknak az ügy kivizsgálására. Ha a gyűlöletbeszédet tartalmazó vagy hamis hírt terjesztő bejegyzés 24 óra után is fent van még a Facebookon, akkor – a törvényjavaslat értelmében – 500 ezer euróra is büntethetik a közösségi oldalt. A nagyságrend kedvéért: ez nagyjából 155 millió forintot jelent.” – írja a HVG. Ráadásul a büntetés minden egyes cikkre vonatkozik, amit jelentettek, ami valóban gyűlöletbeszéd vagy hamis hír, de 24 órán belül nem törölték.

De azonkívül, hogy boldog, boldogtalan bejelenthet bármit (erre egyébként idáig is volt lehetőség), csupán bosszantásból vagy a Facebook szívatása céljából, mégis mi alapján lehet eldönteni 100 százalékos pontossággal, hogy mi számít hamis hírnek és mi az, ami esetleg csak világszemlélet vagy ideológiai különbségek szintjén tér el a Merkelék által gondolttól? Állítólag van egy algoritmus, ami. De ezt megnyugtatónak nevezni komoly túlzásnak tűnik. És valljuk be őszintén, Merkelék lépése legalább annyira értelmezhető véleményterrorként, mint óvintézkedésként, még akkor is, ha a hamis hírek és a gyűlöletbeszéd kisöprése a cél.

A törvény egy privát vállalkozás, egy szinte monopolhelyzetben lévő platform, a Facebook megregulázására/megtisztítására vonatkozó eszköz, ami közösségi kommunikációs térként valóban rengeteg ember számára szolgál tájékozódási felületként, teszi mindezt úgy, hogy ők maguk is kedvükre tilthatnak vagy engedélyezhetnek posztokat és azok reklámozását. (Szóval senki ne gondolja, hogy ők a szólásszabadság letéteményesei.) Talán lesznek, akikhez így lassabban jutnak el olyan ideológiák, tudatosan hamisított hírek, radikális vélemények, melyek rájuk veszélyt jelentenének. De továbbra is kérdéses, hogy a fokozódó feszültségek, erősödő szélsőségek ellen tényleg jobb eszköznek bizonyul-e mindez, mint az oktatás, a felkészítés. Fogjuk be a füleket, akkor olyan lesz minden, mintha azok a hangok nem is lennének?

Abban, hogy annyi minden megkérdőjeleződik napjainkban, hogy az EU recseg-ropog, hogy az idegengyűlölet Magyarországon is félelmetes méreteket ölt (saját kormányunk mellett), hogy Ukrajnáról le lehet csípni egy jó nagy darabot, de senki nem tesz semmit, Oroszország kétségtelenül és hatalmas mértékben felelős. Ha egy őrült tagadja, hogy Aleppóban embereket mészárolnak, lehet destruktív és a valóságtól elrugaszkodott véleményként tekinteni a szavaira, ha a putyini Oroszország tolja ezt kampányszerűen, dollármilliókkal megtámogatva, hivatalos csatornáin és kamu híroldalain keresztül, az már egészen más. Az, hogy ezt követően ők még az ENSZ-ben csuklóztatnak másokat, még több kérdést vet fel.

Míg egy pénznyelő szörnyeteget keményen szorongatnak a németek, egy másik szörnyeteg sokkal nagyobb veszélyt jelent. Míg előbbi csak közvetítő eszköz, a másik a zavarosban boldogan halászó és a destabilizálásban érdekelt és jeleskedő játékos. Viszont nagyon úgy tűnik, hogy jelentsen az orosz tevékenység bármiféle nemzetbiztonsági kockázatot, ellenük egyelőre nincs fegyver. Pedig Putyinék iparágat építenek a hazudozásra, az álhírekre, a játszmára, ami mellett a végtelenségig nem lehet elmenni. Vannak, akik még nem tudnak reagálni erre a helyzetre, miközben mások, mint például a magyar kormány, örömmel asszisztál mindehhez.

Csepregi János

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3012067197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.22. 11:41:42

Atya Isten, hová lesz a világ, ha nem liberális a médiák 99 %-a?!

élveteg 2016.12.23. 16:57:46

"Az információs társadalomban pedig egyre inkább mindenki maga választhatja ki, hogy mi az igazság"

Miért csak úgy érdeklődnék hogy egyébként mi az igazság ? Mindenki maga választhatja meg ? És? Van ezzel valami gond ? Nem úgy választják valakik helyettük hogy mi az igazság ? Nem Éljen a szabadság

élveteg 2016.12.23. 17:14:19

"Pedig Putyinék iparágat építenek a hazudozásra, az álhírekre, a játszmára, ami mellett a végtelenségig nem lehet elmenni."

Volt kitől tanulni

"1990. október 10-én, Kuvait iraki megszállása után Tom Lantos egy 15 éves kuvaiti lányt vezetett az akkoriban általa elnökölt emberi jogokkal foglalkozó kongresszusi csoport elé. Azt lehetett csak tudni róla, hogy a neve Najira, és azt állította, szemtanúja volt, amint a megszállt Kuvaitban az al-Addan kórházban, ahol ápolónőként dolgozott, Szaddám Huszein katonái kitépték a konnektorból az újszülöttekre vigyázó inkubátorok villanyvezetékeit, és 312 csecsemőt otthagytak meghalni. Később kitudódott, Najira nem is menekült, hanem a kuvaiti uralkodócsalád tagja, Szaúd Naszir al-Szabáh washingtoni kuvaiti nagykövet lánya. Az általa előadott történetet az Amnesty International és más emberjogi megfigyelők is cáfolták. Kiderült az is, hogy Tom Lantos tudott a lány személyazonosságáról, de eltitkolta azt, sőt, Lantoson és a lány családján kívül felkészítette őt a „vallomásra” az a Lauri Fitz-Pegado is, aki a Lantossal szoros üzleti kapcsolatban álló Hill and Knowlton nevű PR cég alelnöke. A kis színjátékra azért volt szükség, hogy a képviselők támogatását megnyerje a tervezett öbölháborúhoz.

Az EREDETI 2016.12.23. 17:57:42

@élveteg: Hatalmas gond van vele, hogy rengetegen fals informácíókból állítanak össze egy párhuzamos univerzumot..... ha nem lenne nyilvánvaló. Ez nem csak az orosz dezinformációkra vonatkozik.

illaim 2016.12.23. 18:03:57

@élveteg: te, meg idetettél egy forrásmegjelölés nélküli idézetet, mi szerint az irakiak nem is jártak Kuvaitban, és aki az ellenkezőjét állítja, csak propaganda szöveget nyom!
Nem semmi vagy ecsém! A kurdok is csak saját magukat irtották harci gázzal, a vegyi ali azért kapta ezt a becenevét,mert összekeverte a Krasznaja Moszkvát a Kölnivel igaz? Az a foghíjasan mosolygó kedves utcalány anyukád hogy van?

Circus 2016.12.23. 18:05:59

@maxval bircaman BircaHang szerk:
igazad van, nagyon nem jó a túlsúly, de a rendszerváltás óta SOHA NEM VOLT 99%
Egy probléma van, most a másik oldalé a túlnyomó rész.
Ez sem jó.

Mint ahog az sem, hogy mindent kizárólagosan igaznak fogadunk el, ami az egyik oldalról elhangzik, és kizárólag hazugságnak, ami a másik oldalról.

new_boy_on_the_block 2016.12.23. 18:14:41

Felfogni sem tudom, hogy te mirol irtal. Nem kovetem az aktualis baloldali osszeeskuves elmeleteket.

Az Ellenálló 2016.12.23. 18:18:08

@élveteg: Az igazság akkor is az, ha nem akarjuk elfogadni. Mérni, bizonyítani és tapasztalni tudjuk. Például a Föld nem egy korong alakú lapos, szélekkel rendelkező valami. Egyesek még mindig hisznek az ellenkezőjében, de a műholdakkal, számításokkal és az észleléseinkkel bizonyítani tudjuk, hogy mi az igazság. Amíg egy általunk igazságnak vélt dolgot nem tudunk bizonyítani, illetve nem bizonyította eddig még senki azt, akkor az maximum csak teória lehet.

élveteg 2016.12.23. 18:40:55

@illaim:

Hol is van a szövegben ez amit írt:

" mi szerint az irakiak nem is jártak Kuvaitban, és aki az ellenkezőjét állítja, csak propaganda szöveget nyom!2

Forrásnak a New York Times elég ?

www.nytimes.com/1992/01/15/opinion/deception-on-capitol-hill.html

eßemfaßom meg áll 2016.12.23. 18:57:37

Amit nem a mi propagandistáink hazudnak az undorító hamis propaganda

Harry Hole 2016.12.23. 19:11:42

@illaim:

A DK agitprop osztálya idevezényelt?
Milyen a stop.hu nélkül drága illaim? Még most is Gréczy Zsolt kifutófiúja vagy?

Harry Hole 2016.12.23. 19:14:02

@illaim:

Ja, és emlékszel még, amikor a Gréczyblogon barátaiddal fényeztétek Gyurcsány Ferencet, hogy milyen menő dolog az, hogy Putyinnal találkozik és vele vacsorázik az ember?

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.12.23. 20:35:46

@Circus: a legnézettebb TV és a legolvasottabb online portál ma is ballib

nem értem a problémát

a Jobbiknak semmilyen komolyabb médiája nincs, mégse picsog a fenti 2 közül egyik se h sajtószabaccságot a jobbiknak

+hiába ballib ma a média fele jobbik média meg csak az MNO (és az is csak 1 éve), a jobbik mégis nagyobb mint a legnagyobb ballib párt = hiába van médiád ha unják a népek a hónaljszagú hazugságaidat

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2016.12.23. 20:42:15

@Parasztlengő az imperialistáknak: "a legnézettebb TV és a legolvasottabb online portál ma is ballib"

??? Van az RTL-nél nézettebb tévé, és van az Indexnél olvasottabb potál? Pláne mindkettő ballib? Mik ezek?

eßemfaßom meg áll 2016.12.23. 21:15:23

Keresem az archívumokban a sajtószabadságot féltő posztokat abból az időből amikor a hírtv meg az mno volt jobboldalinak nevezhető, minden más azt közölte le amit kiadott az mszp agitprop irodája.

Úgy tűnik az internet mégis tud felejteni mert rohadtul nem találok ilyet (pedig egy igazi sajtószabadságféltő demokratát nyilván nem csak 2010 óta zavar ha a média kissé eltolódott egy oldalra), csak valami olyan idézetet egy nagyondemokratától, hogy "akinek tv kell az vegyen magának"

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2016.12.23. 21:39:38

@eßemfaßom meg áll: "azt közölte le amit kiadott az mszp agitprop irodája."

Nem MSZP, hanem MSZMP. És a kádárkorban nem csak internet enm volt, hanem sajtószabadság se.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.24. 08:15:49

@Circus:

Ezzel egyetértek. A pluralizmus jó a médiákban. Csakhát éppen a ballibek ellenezték ezt, amikor övék volt szinte az egész médiapiac. Most visszanyalt a fagyi.

eßemfaßom meg áll 2016.12.24. 09:14:57

@atpijkamo: Igazad van a hírtv volt '88-ban az egyetlen fideszbarát média

hogy te mennyire hülye vagy...
süti beállítások módosítása