A valódi viták otthona

Reflektor

Az Emmi szerint nem a Tiborcz-közeli cég üzleti érdeke, hanem a donorok önbecsülése miatt csökentették felére a nekik járó pénzt

2017. március 03. - szénhidra

veradas1_1.jpg 

“A miniszterelnök veje körüli üzleti kör  úgy tűnik, minden fillérért lehajol.A LED-es lámpaizzók cseréje és tömény ingatlanbizniszek mellett az egészség bizniszbe, a gyógyszeriparba  is belépett - illetve berúgta az ajtót.”-közölte Hadházy Ákos korrupciógyanús ügyeket feltáró sajtótájékoztatója-sorozatának legutóbbi rendezvényén. A politikus arról az új - szerinte versenyt korlátozó -  rendeletről beszélt, mely alapján az eddig akár   7-8 ezer forintot elérő juttatásért vérplazmát adó emberek január 1-től sehol nem kaphatnak 3500 forintnál többet.  Márpedig az LMP társelnöke szerint a vérplazmát felhasználó üzleti vállalkozások egy egységet akár 20-25 ezer forintért is el tudnak adni. A politikus szerint az ügy pikantériája, hogy a vérplazma gyűjtő cégek között nemrég megjelent egy az Orbán Ráchel férjéhez, Tiborcz István cégeihez köthető vállalkozás.

Hadházy a sajtótájékoztatóján azt sugallta, hogy a vérplazma -donorok térítésére nem véletlen egybeesés okán, hanem esetleg a jó kapcsolatokkal bíró cég üzleti érdekei miatt került sor.

Ha kevesebbet kell fizetni a vérplazmát adó donoroknak, nagyobb haszon marad a vérvételt végző cégeknél. A vérplazma gyűjtő cégek között nemrég megjelent Plazma Expert Kft nevű cég alapítója a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt., amely nem esik messze a WHB-csoporttól, biatorbágyi fióktelepének a címe éppen a csoport főcégének, a West Hungária Bau Kft.-nek a székhelyével egyezik meg - emlékeztetett a politikus. A WHB csoport volt az a cég, amely kivásárolta Tiborcz Istvánt a lámpagyáros Eliosból, s Hadházy szerint azóta más üzleti kapcsolat is fellelhető Paár Attila milliárdos cégei és a miniszterelnök veje között.

Ám még mielőtt engedtük volna magunkat egy ilyen rosszindulatú következtetés levonása felé sodródni, megérkezett a válasz a tárcához ez ügyben küldött kérdésünkre: azt szerettük volna megtudni, hogy kinek a javaslata alapján és miért is kellett a vérplazmát adóknak eddig adott juttatást kötelező módon  lecsökkenteni. Az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerint márpedig ez nem holmi piszkos pénzügyek, üzleti érdekek, hanem a véradók önbecsülése és az ország sikere iránt érzett felelősség miatt került sor a lépésre.

“Az Országos Vérellátó Szolgálat több körös egyeztetést folytatott valamennyi érintettel, akik többsége az ellátások biztonságának fenntartása érdekében támogatta a jogszabály ilyen irányú változtatását. A 3/2005 EüM-rendelet előírása, hogy a donáció önkéntes legyen, külső kényszertől, anyagi ösztönzőktől mentes.

Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy az önkéntes véradásokért olyan juttatás kerüljön megállapításra, mely nem kizárólag anyagi ösztönző erővel bír, hanem a belső motivációkra is hat, a donorok megbecsülését hangsúlyozza, fontosságérzetét erősíti. A vér- és plazmaadások biztonságának megteremtésén túl egy közösség, egy ország sikerét döntően befolyásolja az egymás iránt érzett felelősségünk. (Ez a korlátozás a plazmaferezis állomásokon ipari célú feldolgozásra plazmát adó donorokat érinti, mivel az önkéntes, térítésmentes teljes véradás ellentételezése eddig is 500 Ft volt.”)

A minisztériumi válaszból az is kiderül, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat nem rendelkezik pontos adatokkal a plazmadonorok számát illetően. Hadházy információi szerint az utóbbival 5 cég foglalkozik, s ezek egyenként 1-2000 donorral dolgoznak.  A tárca válaszában arra is hivatkoznak, hogy  “Az intézkedéssel a kormány célja az, hogy a teljes véradók száma növekedjen”, ugyanakkor az LMP-spolitikus által megkérdezett szakemberek szerint kizárt, hogy a véradók számát akarnák növelni a vérplazmát adóknak nyújtott fizetség csökkentésével, hiszen a rendelet szerint aki  plazmát ad, azt kötelezik évente minimum egyszeri véradásra is.

Horn Gabriella

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr6612309383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyadmajma 2017.03.04. 15:43:59

hm, és akkor az eladási ár is csökkent? Vagy mégse?
Amikor még adtam vért, akkor még rosszul is éreztem magam, hogy virsli, sör, meg miegymás van. aztán tényleg már csak egy 500-as utalványt adtak. A plazmáért kapott pénz meg meg ment jótékony alapba. Nem azért csináltam, szerencsére nem kenyérre kellett a pénz.
De hogy az emberek önkéntességét kihasználva gazdagodjanak, visszaéljenek a jóhiszeműséggel, ez vállalhatatlan számomra.(igaz, nem volt ez nagyon másképp 10, 15 vagy 20 éve sem)
Azóta sincs egységes állami szabályozás. Pont mint a Budapesti parkolásban.
El nem hiszem, hogy az Országos vérellátónak nincs, illetve nem lehetne országos adatbázisa, legalább. Elköltö9ztem másik városba, és mindenki széttárta a karját. csak én nem, mert akkor lecsapolnak.
Sajnos azóta nem adok vért. Sajnálom a rászorulókat, de nem hiszem, hogy nekem kéne munkaidőben, megalázkodva könyörögni, hogy adhassak vért. Mert lassan itt tartunk. A következő az lesz, hogy kötelező adni, és én fizetek érte. Ezektől kitelik.
süti beállítások módosítása