A valódi viták otthona

Reflektor

Az NVB beismerte, hogy az atomerőművel elveszik a nemzeti függetlenség

2017. március 22. - baum

81000.jpg Mint a huzat, úgy söpörte le a Nemzeti Választási Bizottság (értsd: Nemzeti = fideszes) az LMP népszavazási kezdeményezéseit, melyek a paksi atomberuházásra vonatkoztak. Az ökopárt azt szerette volna elérni, hogy a magyar nép dönthessen arról, szeretné-e, hogy Vladimir Putyin építsen új atomerőművet Magyarországon.

 

Röviden összefoglalva az eseményeket, nem történt más, minthogy az NVB azt mondta: no kedves magyar lakosság, az atomerőmű az urak dolga, neked meg úgy hívják a nevedet, hogy kuss. Tegyük hozzá, hogy az új blokkokra szánt 4000 milliárd forintot majd azért a magyar embereknek kellene összedobni.

 

A Választási Bizottság válogatott érvekkel utasította mind az öt beadott kezdeményezést. Szerintük Paksról azért sem szabad megkérdezni a népet, mert ez nemzetközi szerződésekbe ütközne.

 

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől előírja az atomerőművi áramtermelő kapacitások teljes egészének megújuló energiaforrásokkal történő kiváltását?

 

- hangzik az egyik LMP-s kérdés az öt közül. A NVB szerint tehát ez a kérdés is nemzetközi szerződéseket sért. Ennek az üzenete nem csak számunkra, kortársakra nézvést megalázó, hanem az utódaink kezét is megköti, ha hiszünk az NVB állásfoglalásának. Tehát ha 30 év múlva a gyerekeink, unokáink úgy döntenének, hogy hagyjuk a fenébe ezt az ótvar atomenergiát, a szél, nap és egyéb megújuló energiaforrások sokkal környezetbarátabbak és mondjuk olcsóbbak, akkor az orosz állam mondhatja azt, hogy na álljunk meg csak egy pillanatra: ez nemzetközi szerződésszegés!

 

A Nemzeti Választási Bizottság nemzetköziszerződéstsért érve tehát közvetve beismeri, hogy a paksi atomberuházás súlyosan veszélyezteti a nemzeti függetlenséget. Azt gondolom, hazaárulás elvenni utódaink szabad döntéseinek a jogát.

 

A NVB másik hangsúlyos érve meg az volt, hogy egy esetleges atomról szóló referendum megtartása esetén

 

„a választópolgárok nem láthatják át a népszavazással hozott döntés következményeit.”

 

Ez a te ehhez hülye vagy, fiam minősített esete. Külön pikantériát ad a kijelentésnek, hogy szinte az összes energetikai szakértő egyértelműen állítja, hogy óriási bukás lesz megépíteni az orosz atomerőművet. Gazdaságilag, szuveneritásilag és szakmailag egyaránt. A hozzáértők szerint tulajdonképpen a kormány nem látja át a döntésének a következményeit.

 

Talán még emlékszünk Tarlós István korábbi szavaira az olimpia kapcsán. 2015-ben azt mondta a főpolgármester, hogy

 

„Nem vagyok benne biztos, hogy lehet a lakosságot olyan helyzetbe hozni, hogy arról írjanak ki népszavazást, amiről a lakosság információja nyilvánvalóan kevés ahhoz, hogy felelősen döntsön.”

 

Aztán a vége mégis az lett, hogy több, mint 266 ezer ember hozott felelősen egy ítéletet a projektről. Paks esetén ugyanígy a népnek kell döntenie. A Nemzeti Választási Bizottságnak igenis át kell engednie egy Paksról szóló népszavazási kezdeményezést. Így lenne igazságos, és így nem árulják el saját hazájukat.

 

Nuszbaum Tibor

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2012361975

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nuszbaum Tibor: Az NVB beismerte, hogy az atomerőművel elveszik a nemzeti függetlenség 2017.03.22. 16:26:01

Az NVB azt mondta: no kedves magyar lakosság, az atomerőmű az urak dolga, neked meg úgy hívják a nevedet, hogy kuss.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2017.03.22. 15:39:18

A paksi beruházással a kormány a hazaárulás minősített esetét valósítja meg. Ezzel a saját ítéletüket írják alá, mert a hazaárulás nem elévülő bűncselekmény, úgyhogy hiába lesznek esetleg hatalmon további 8-12 évig, egyszer véget fog érni pünkösdi királyságuk és akkor mehet sittre az egész díszes bagázs.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.22. 16:26:10

„a választópolgárok nem láthatják át a népszavazással hozott döntés következményeit.”

Mert 5 pénzéhes fideSSes ruszkibérenc öszeült, és átlátta.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.03.22. 21:59:52

„a választópolgárok nem láthatják át a népszavazással hozott döntés következményeit.”
Ezzel nekem nem is lenne bajom, mert a nép tényleg nem valami okos, de
1. azzal van, hogy a népet más kérdésekben kompetensnek tartják, attól függően, hogy a politikai érdek mit kíván. Mitől volt a nép kompetensebb mondjuk az egészségügy finanszírozásban? Semmitől, csak úgy kívánta az érdek.
2. erre van egy egyszerű megoldás: valós alternatívák felkínálása. Ha olyan kérdést teszek fel, hogy
"a" opció, ami várhatóan azzal jár, hogy...
"b" opció, ami várhatóan azzal jár, hogy...

morph on deer 2017.03.23. 00:31:19

"„a választópolgárok nem láthatják át a népszavazással hozott döntés következményeit.”"

Azaz a mintegy nyolcmillió hülye országa vagyunk, és immár papírunk is van róla!

Nem akármilyen minősítése ez a lakosságnak egy "Nemzeti" jelzővel felruházott intézmény által, meg kell hagyni!

Ezzel szemben ami valóban kellően bugyuta volt az a kérdések megfogalmazása! Te jó ég, komolyan ennyire telt csak?

$pi$ 2017.03.23. 07:49:17

"A Nemzeti Választási Bizottság nemzetköziszerződéstsért érve tehát közvetve beismeri, hogy a paksi atomberuházás súlyosan veszélyezteti a nemzeti függetlenséget. "

Ugyan dehogy! Ez butaság!

chrisred 2017.03.23. 08:08:53

Bezzeg a letelepedés kérdésében a lakosság hihetetlen szakértelemmel rendelkezik. Függetlenül attól, hogy a jelek szerint még a kormánytagok sem tudják a különbséget a bevándorló és a menekült státusz között.

roxxtar 2017.03.23. 08:28:37

Ritka buta poszt ez.

ostvan1 2017.03.23. 08:30:30

Sajnos, az energiaellátás - atomerőmű téma valóban nem olyan egyszerű, hogy "igen, vagy nem" kérdésre le lehetne egyszerűsíteni. Kezdetnek arról szívesen népszavaznék, hogy legyen-e nyilvános a Paks II-vel kapcsolatos összes szerződés és megvalósíthatósági - gazdaságossági szerződést. Utána meg lehetne vitatni a megismert anyagokat és akkor dönteni. Ám a jelenlegi vezetés - valami miatt - mindent megtesz azért, hogy nehogy elegendő információhoz jussunk.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.23. 08:31:03

@The Ghost Wolf:

Az, hogy a ballibák ennyire gágognak Paks ellen, azt jelenti: Paks bővítési sérti Soros, Brüsszel és a Norvégiai Köztársaság, valami a globálkulákság érdekeit, ami azt jelzi: hasznos a magyar kisembereknek.

VaradiJanos 2017.03.23. 08:31:23

Igazad van. Akkor ezek szerint lehetne egy olyan szavazás is, hogy "a magyar határ illegális átlépésekor az elkövető lelőhető?" vagy "függesszük fel a holocaust járadékok fizetését?" vagy "beléphetnek-e az orszàg területére izraeli állampolgárok?"? Majd a bölcs nép eldönti.

VaradiJanos 2017.03.23. 08:32:47

@roxxtar: demagóg trutyi, de pont ezzel lehet etetni a pamut és tibi féle lumpenproletárokat.

KayD · http://kayd.blog.hu/ 2017.03.23. 08:35:00

"hagyjuk a fenébe ezt az ótvar atomenergiát, a szél, nap és egyéb megújuló energiaforrások sokkal környezetbarátabbak és mondjuk olcsóbbak" Környezethasználat tekintetében az életciklus elemzések jelenthetnek támpontot, ez például a villamosenergia-termelésről készült LCA elemzés 2009-ből www.greencapital.hu/dokumentumok/LCA_villeneregia_GreenCapital_osszefoglalas.pdf
Hasonló átfogó elemzésből egyelőre kevés van, ezeknél több környezeti indikátort vizsgálnak, ez az atomenergiát hozta ki legjobbra teljes életciklust tekintve, belevéve a kis-és közepes aktivitású atomhulladékok kezelését is, de pl. a kiégett fűtőelemek sorsát nem kezeli kielégítően, és erre vonatkozóan vannak elég nyugtalanító múltbéli tapasztalatok. pl.: www.origo.hu/itthon/20050425atomhulladek.html
A napenergia viszont majdnem olyan jó, a PV elemek technológiájának fejlődése és az újrahasznosítás fejlődése folytán mára talán le is dolgozta ezt a hátrányt.

Az alternatívák összehasonlításánál a másik fontos szempont a költségek kérdése, Paks esetében minden független szervezet többszörösére becsülte mind az építési költségeket, mind a várható áramárat, mint amennyit a kormánypropaganda behazudott a Rothschild bankház tanulmánya alapján (pont a Rothschidok, jó hogy nem inkább Soros, most akkor a "háttérhatalom" orosz atomerőművet akar Magyarországon?)
És ott van még az energiafüggőség, a hitel- és alapanyag-függőség. Az energiaiparban nagyon erős érdekcentrumok tevékenykednek, ez nem csak a pénzről szól, hanem inkább a geopolitikáról, az olajjal, gázzal még jó ideig sakkban lehet tartani energiafüggő országokat. Az atom is jó geopolitikai fegyver, egy atomerőmű tízezermilliárdos építési költségével évtizedekre el lehet adósítani és gazdasági függésbe kényszeríteni országokat, az átláthatatlan és gyakran titkosított szerződések révén el is lehet lopni ezermilliárdokat az építés során, és tovább erősíteni a gazdasági oligarchia vagyoni helyzetét és politikai pozícióját. Nem csoda ha ez a gazdasági érdekkör nem akarja ezt a nagyon hatékony fegyvert kiadni kezéből, és lobbizással, áltudománnyal, megújuló-ellenes propagandával és politikai ráhatással akadályozzák hogy egyes országok a megújulók segítségével csökkenthessék az energiafüggésüket.

$pi$ 2017.03.23. 08:48:04

@KayD: "Az alternatívák összehasonlításánál a másik fontos szempont a költségek kérdése, Paks esetében minden független szervezet többszörösére becsülte mind az építési költségeket, mind a várható áramárat,"

Kik voltak ezek a független szervezetek? Merthogy azért azt elég jól lehet tudni, hogy egy erőmű mennyibe kerül vagy az ott termelt villamosenergia mennyibe fog kerülni, nem?

Ráadásul a greenpeace például elég független és ők attól tartanak, hogy a paksi áram egyenesen letöri a villamosenergia árakat és így ellehetetleníti az osztrák szélenergiaipart. Úgy tűnik az osztrák kormány is egyetért ezzel.

"hogy egyes országok a megújulók segítségével csökkenthessék az energiafüggésüket"

Az világos, hogy magyarország a megújulókkal csak növelheti az energifüggését. A nepelemek, szélerőművek mellé gyors reagálású energiatermelőkre van szükség, amit:
1. külföldről vett villamosenergiával vagy
2. új gázerőművekkel
tudunk biztosítani.

Egyértelmű, hogy az atomenergia biztosítja a legnagyobb függetlenséget is, a legolcsóbb energiát is és a legkisebb károsanyag kibocsájtást is.

Könnyű belátni: amiót a németek a megújulókat erőlteti 1. dárga a villamosenergia 2. nagyon erősen függenek a francia és a cseh energiaipartól és 3. nem csökkent a co2 kibocsájtásuk egy cseppet sem.

$pi$ 2017.03.23. 08:52:34

@chrisred: "Bezzeg a letelepedés kérdésében a lakosság hihetetlen szakértelemmel rendelkezik. Függetlenül attól, hogy a jelek szerint még a kormánytagok sem tudják a különbséget a bevándorló és a menekült státusz között. "

Az megvan neked, hogy a népszavazás kérdésében sem a "bevándorló" sem pedig a "menekült" szavak nem szerepeltek? Ezzel a menekült/bevándorló dologgal csak el akarod terelni a figyelmet arról, hogy mi is történt, ugye?

2017.03.23. 08:58:30

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
Ezt annyira nagyszerűen levezetted, hogy komolyan azon gondolkodom, hogy nem is bulgáriából osztod, hanem igazából Kósa írogat álnéven. Kósa te vagy az?

szabadság elvtársak! 2017.03.23. 09:05:10

Az az érdekes, hogy komoly hozzáértő emberek az ilyen blogokon meg sem jelennek. az itt posztolók nagyrésze3 csak kapargatja a felületet. Ami azért felelőtlenség, ámbár, azt sem mondhatjuk, hogy több millióan olvassák ezeket az oldalakat. Itt csak arról folyik demagógia, hogy most Orbán hazaáruló é vagy sem. Megújuló energia ügyben számtalan probléma van, földrajzi helyzetünkből adódóan, és ezért ezt is felelőtlenségnek tartom, hogy megfelelő szakértői szinten itt szó sem esik. Ha valaki nem jártas eléggé ebben a szakmában, az ne akarja megmagyarázni a saját lehetetlen verzióját. Ez nem arról szól, hogy holnap bekapcsol e a tévéd. Itt naponta tízezer megavattokról van szó ember! Nem egy két szélkerék a megoldás. Ha meg Orbánt akarjátok ekézni, akkor írd le tisztán, hogy tele van a tököd vele! Nem kell becsomagolni olyanba amihez lövésed sincs!

metal · http://electric.blog.hu 2017.03.23. 09:10:25

"

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől előírja az atomerőművi áramtermelő kapacitások teljes egészének megújuló energiaforrásokkal történő kiváltását?

- hangzik az egyik LMP-s kérdés az öt közül. A NVB szerint tehát ez a kérdés is nemzetközi szerződéseket sért. "

Ha erre a kérdésre érvényes igen lenne egy népszavazáson a válasz, akkor fel kellene mondani a meglévő nemzetközi szerződést. Akkor most sért nemzetközi szerződést vagy nem? Nem olyan nehéz, ha logikusan gondolkodsz.

Amúgy ezzel a kérdéssel az a baj főleg, hogy ha ez átmenne, akkor gyakorlatilag bedöntené az energiaellátásunkat. Mert ugye azt minden épeszű ember fel tudja fogni (a blogger nem nagyon), hogy a megújuló energia nem az atomenergia konkurense, hanem kiegészítője. Hiszen alaperőműnek nem nagyon jó se a szél, se a nap, mert amikor nem fúj a szél, és nem süt a nap, energia akkor is kell.

Netuddki. 2017.03.23. 09:13:01

„a választópolgárok nem láthatják át a népszavazással hozott döntés következményeit.”

Gyakorlatilag ezt mondta ki ez a tökkelütött fideszes testület:
Mivel a "politikusokat" a választópolgárok közül választják, ezért nem látják át a paksi beruházás következményeit. Ergo nem is szavazhattak volna róla.
Ami mögött azért van némi igazság.

A paksi gordiuszi csomót pedig úgy lehetne átvágni, hogy addig be kellene fagyasztani a projektet amíg minden vizsgálat, tanulmány, szakértői vélemény a Paks2-vel kapcsolatban nem nyilvános. Ugyanis erős a gyanú, hogy akik a döntést hozták, nem voltak minden ismeret birtokában.

Netuddki. 2017.03.23. 09:14:03

@metal: Ez nem nemzetközi szerződés.

chrisred 2017.03.23. 09:20:45

@$pi$: Az megvan neked, hogy a népszavazással kapcsolatban a "letelepedés" kifejezést használtam? Vagy inkább csatlakozol a magyar kormány tagjaihoz fogalmi tájékozottság tekintetében?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 09:22:41

@szabadság elvtársak!: "Megújuló energia ügyben számtalan probléma van, földrajzi helyzetünkből adódóan"

Igen, a Kárpátok árnyékot vetnek, és ezért nem lehet napenergiát termelni. Pálne, földrajzi helyzetünkből adódóan éjszaka nem süt a nap.

Földrajzi helyzetünkből adódóan a földkéreg fele olyan vastag, mint máshol, kétszer hatékonyabban tudjuk felhasználni a geotermikus energiát.

Netuddki. 2017.03.23. 09:23:09

@szabadság elvtársak!: A probléma ott van, hogy ha hiteles dokumentumokkal bizonyítanák, hogy ez az egész szarság megtérülne a belátható jövőben, akkor simán lehetne róla népszavazni. De TITKOSÍTOTTÁK bazmeg! Akkor miről beszélünk? Ebből az következik, hogy nagyon nem érné meg az országnak ez az egész beruházás.

Olyan termelői árról írtak, ami a mostani árnál 10-20% -al magasabb! Ha valami folytán még olcsóbb lesz az áram, akkor ki fogja majd megvenni?
Elég egy minőségi ugrás az akkumulátorok terén, máris le lehet válni az országos hálózatról. Szerinted 1 percig azon fogok gondolkodni, hogy a viktorka ostoba beruházását fizessem vissza, vagy féláron ellásam magamat villamos energiával?

chrisred 2017.03.23. 09:23:47

@metal: A kérdésnek csak akkor lehet szerződést sértő következménye, ha a szerződés kizárja a jogszerű felmondás lehetőségét a magyar állam részéről.

Netuddki. 2017.03.23. 09:25:20

@chrisred: Ez egy közismert ostobenkó tolvajfidesz troll, mégis mit vársz tőle bazmeg?

Netuddki. 2017.03.23. 09:30:09

@chrisred: Ha kiderül, hogy nem legitim az a kormány amelyik a szerződést kötötte, akkor a szerződés szerintem semmis. Főleg ha még meg is kenték őket, hogy írják alá.

Egy kormány meg nem attól lesz legitim, hogy 4 évente megválasztják.
Azért valahol azoknak a cégeknek amik kormányokkal üzletelnek, ezt a kockázatot is bele kell kalkulálniuk a dologba.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 09:30:23

@$pi$: "energiatermelőkre van szükség, amit:
1. külföldről vett villamosenergiával vagy
2. új gázerőművekkel
tudunk biztosítani."

Úgy hazudozol, minta nem tudnád pontosan - többször felhívtam rá a figyemedet -, hogy most is 38% áramot külföldről veszünk. Atomenergia mellett is kellenek fosszilis erőművek. Az atomenerga nem alkalmazkodik az igényekhez.

$pi$ 2017.03.23. 09:31:55

@chrisred: "Az megvan neked, hogy a népszavazással kapcsolatban a "letelepedés" kifejezést használtam? Vagy inkább csatlakozol a magyar kormány tagjaihoz fogalmi tájékozottság tekintetében? "

Megpróbáltad nevetségessé tenni, hogy a népszavazáson olyanok döntsenek, akik még a "bevándorló és a menekült státusz között" lévő különbséget sem értik, ugye? A népszavazáson azonban olyan kérdés volt, ami *nem* függ sem a bevándorló sem pedig a menekült fogalmától. Nem kellett tudni azt, hogy mi a különbség e kettő között ahhoz, hogy megválaszolja az ember a kérdést.

Pont úgy volt megfogalmazva: nem érdekel mi a menekült és a bevándorló, ide ne telepítsenek senkit.

Ilyen erővel azt is mondhattad volna, hogy "jajj, olyanok válaszolták meg a kérdést, akik nem is tudták mi az a neutrínó egészen pontosan". Hja, és?

$pi$ 2017.03.23. 09:34:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Úgy hazudozol, minta nem tudnád pontosan - többször felhívtam rá a figyemedet -, hogy most is 38% áramot külföldről veszünk."

Ennek semmi köze sincs ahhoz, amit mondtam, egyszerűen megpróbálod elterelni a figyelmet.

"Atomenergia mellett is kellenek fosszilis erőművek. Az atomenerga nem alkalmazkodik az igényekhez. "

Ennek sincs semmi köze ahhoz, amit mondtam. Hagyjuk a laikus marhaságaidat ha lehet.

Netuddki. 2017.03.23. 09:35:46

@Tibi !: Pontosan itt van az egész Paks2-nek a gyenge pontja.
Ha én nem bízom az orbán rezsimben, akkor minden jogom megvan arra, hogy megmondja, szerintem ne ők kössék meg a szerződést a ruszkikkal vagy bárkivel egy ekkora beruházásról.
Ezért kellett volna minden Paks2-vel kapcsolatos dolgot teljesen nyíltan intézni a kormáénynak. A titkosítás bizalmatlanságra ad okot, ezzel gyakorlatilag az üzlet is ugrott. Mert én vagyok a többi adófizetővel a megrendelő, és nem az orbán tolvaj banda, és én nem bíztam meg őket, hogy ekkora beruházásról titkolózva döntsenek.

Na, ez az amit ez a tolvaj fideszesekből álló választási banda se fog soha beismerni. Pedig erősen ajánlott lenne nekik...

$pi$ 2017.03.23. 09:41:02

@Tibi !: "Ha én nem bízom az orbán rezsimben, akkor minden jogom megvan arra, hogy megmondja, szerintem ne ők kössék meg a szerződést a ruszkikkal vagy bárkivel egy ekkora beruházásról."

Pont ehhez nincs jogod. Amikor a kormány megalakult, az úgy történt, hogy az ország megszavazta kik vezessék és képviseljék az országot. A választás eredményét azoknak is el kell fogadniuk, akik egyébként másra szavaztak.

Persze mondhatsz akármit, erre tényleg jogod van, de el kell fogadnod, hogy amíg új választások nem lesznek, addig az orbán kabinet ír alá nemzetközi szerződéseket az ország nevében.

szabadság elvtársak! 2017.03.23. 09:43:56

@Tibi !:
Bakker, ha nem titkosítják akkor többet tudsz róla max. Nem miattad titkosítanak vagy miattam, hanem nemzetközi háttere van. Mondj nekem egy beruházást ami kijött abból amit terveztek! Tudsz? Na! Akkumulátorok? Még a szar autó akkumulátorok is neccesek, akkor szerinted váltóáramú aksik mikor lesznek, és ha lesznek mikor tudnak ennyi energiát tárolni? Értesz ezekhez egyáltalán? Árak? Van egyáltalán garancia akár egy paprika áráéra is? Amúgy, na, oké, elmagyarázzák minden egyes faluban ezt a Paks dolgot. Mi a biztosíték arra, hogy Mari néni megérti? És akkor népszavaztatsz Mari nénivel! Szerinted? Miről szavaz?

Netuddki. 2017.03.23. 09:45:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Persze. Egy atomerőművet csakis 100%-os kapacitás közelében érdemes üzemeltetni, különben veszteséges. Tehát, nem tudnak akkora kapacitást tervezni ami a belső fogyasztási igényt teljesen ellátná. Mert a csökkent igény esetén a felesleget nem tudja hova tenni. Ha drágábban adja, akkor meg a környező országok nem fogják megvenni.

Ez az amivel a sok baromarcú nem számol. Na meg azzal, hogy teljesen bizonytalan hogyan fog az elektromos energia ára a jövőben alakulni.
Előrébb írtam, hogy ha túl drága lesz az elérhető egyéb forrásokhoz képest, akkor családi házak fognak leválni, egyben kiválni a beruházás visszafizetése alól. Akkor mit fog tenni majd az akkori kormány? A leváltakra különadót vet ki? Na, ne má! Kösz, de inkább nem kérek ebből.

szabadság elvtársak! 2017.03.23. 09:46:50

@Tibi !:
Na! A titkosítással kapcsolatos kétellyel egyetértek. Ezt én is így látom.

Netuddki. 2017.03.23. 09:47:52

@$pi$: Anyád picsáját, azt kell elfogadnod! Nem magyarázom miért, mert egy közismert tolvajfidesz troll vagy, ahol alapkövetelmény a negatív IQ teszt, így nem vagy vitaképes.

konrada 2017.03.23. 09:48:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Igazad van, az atomenergiatermelés se most, sem a tervezett kapacitással nem alkalmazkodik az igényekhez, mert kevés most is, és kevés lesz később is.
...pont mint ahogyan a megújulók magyarországon, amikor nem veszik figyelembe a napsütés-, szélmentes időszakot, vagy azt, hogy nincs elég esése az országnak megfelelő kapacitású vízerőművekhez.

...szóval szükséges egy energiamix, ami képes ellátni az országot villamosenergiával úgy, hogy abból legkevesebb legyen a légszennyező foszilis. (Vagy meg kell szervezni a külhoni zöldek likvidálását, hogy azok ne akadályozzák meg a saját országukban azon kapacitások kiépítését, amelyből importálni tudunk. (Mert bár tudom, te éjszaka, vagy szélmentes időben hibernálod magad, de az ipar, közlekedés, többi ember nem. Így azokat importból ellátni - ismerve a környező országok adottságait: csak alaperőművel lehet, ami vagy foszilis, vagy atom. ...s ha ott is ilyenek a zöldek, mint nálunk...;)

metal · http://electric.blog.hu 2017.03.23. 09:48:50

@Tibi !: "Olyan termelői árról írtak, ami a mostani árnál 10-20% -al magasabb! Ha valami folytán még olcsóbb lesz az áram, akkor ki fogja majd megvenni?"

Mutass a történelemben olyan 10 évet, amikor tartósan csökkent az energia ára! Amúgy, ha olyan drágán termelne Paks2, akkor miért félnek az Osztrákok, hogy lenyomja az árat, és nem éri majd meg a vízi erőművük?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 09:50:23

@szabadság elvtársak!: "Nem miattad titkosítanak vagy miattam, hanem nemzetközi háttere van."

:))

"Mondj nekem egy beruházást ami kijött abból amit terveztek!"

Na, ez így van. Paks2 se fog megállni varázsütésre 4000 miliárdnál.

konrada 2017.03.23. 09:54:35

@Tibi !:
Igazad van.
...persze az is igaz, hogy a jelenlegi Paksi erőművel is csak 30% körül lehet ellátni az igényeket, és Paks 2 is kb annyit fog tudni, így még akkor is kell mellé egyéb forrás, ha mindkettő 1-2 évig együtt működik, és annak sincs esélye, hogy túltermelne a minimális napi igényen felül, így ez a ki-bekapcsolgatási felvetésed nem valós probléma.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 09:54:39

@Tibi !: "teljesen bizonytalan hogyan fog az elektromos energia ára a jövőben alakulni."

Pontosan így van. De mivel a megújulók egyre olcsóbbá válnak hosszútávon várhatóan csökkenni fog. Most 34 euró. Paks2 65 eurónál lenne gazdaságos a fideSS szerint, de nyilván egy csomó költséggel nem számolnak, tehát valahol 100-100-körül lehet, ha nem lopnak. De ezek LOPNAK!

A Zusában középen a szeles síkságon már most 18 Euró az áram.

És megójulóért nem kell a ruszkiknak fizetnünk, magyar munkaerő is labdába rúghat.

$pi$ 2017.03.23. 09:55:09

@Tibi !: "Anyád picsáját, azt kell elfogadnod!"

Hát akkor ne fogadd el! :D menj ki az utcára, aztán hörögj, hogy te nem fogadod el a magyar kormányt, mert te nem szavaztál rájuk.

Magyarországon nagyon elnézően bánnak az ilyen elmeroggyantakkal, nem lesz semmi bajod amíg a nemi szervedet nem veszed elő. :D

Netuddki. 2017.03.23. 09:55:26

@szabadság elvtársak!: Ez nem így működik.
A döntésnek teljesen szakmainak kellene lenni, a kockázatelemzést is beleértve. A titkosítás azt a gyanút erősíti, hogy aki döntött nem volt minden szükséges információ birtokában.

A Mari néni pedig az alapján dönt, hogy a hozzáférhető információk alapján fórumokon megvitatják a kérdést, a hiteles médiumokban pedig leközlik a részleteket.

Egy ekkora horderejű projektnél ennek így kellett volna történni. Mégcsak esélyt sem adott az orbán rezsim, hogy minél szélesebb körben megismerhessék miről döntenek és mik lesznek a következményei.
Tehát egy népszavazás most nem arról szólna, hogy műszakilag megérné-e az országnak Paks2, hanem arról mennyire bízunk azokban akik a fejünk fölött eldöntötték.
Ami, csak halkan jegyzem meg, normálisabb országokban egyenértékű lenne a kormány maradásával vagy távozásával.

$pi$ 2017.03.23. 09:56:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Pontosan így van. De mivel a megújulók egyre olcsóbbá válnak hosszútávon várhatóan csökkenni fog."

A megújuló technológia olcsósága soha nem fogja a zsinóráram árát csökkenteni. Sőt, valószínűleg növelni fogja.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 09:58:46

@konrada: "szóval szükséges egy energiamix, ami képes ellátni az országot villamosenergiával"

Igen.

"úgy, hogy abból legkevesebb legyen a légszennyező foszilis."

Kilóg a seggünk a nadrágból, és emiatt aggódunk?

Inkább leyen ocsó megújuló, a többit megvesszük külföldről, vagy foszilissal megtemeljük, ha mindenron kell.

A legolcsóbb enrgia, amit elő se kell álítani. A legolcsóbb az energiahatékonyság növelése, energiamegtakarítás, és ez hazai vállalkozók bevonásával is lehet, nem kell az oroszoknak eladni a hazát.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 09:59:31

@$pi$: "A megújuló technológia olcsósága soha nem fogja a zsinóráram árát csökkenteni. Sőt, valószínűleg növelni fogja."

:))

Netuddki. 2017.03.23. 10:00:49

@metal: Az osztrákok (kisbetű) attól fosnak, hogy valami hiba folytán az arcukba kapják a sugárzást. Egy ilyen dilettáns kormány esetén mint ami nekünk jutott, én se érezném magam biztonságban ha a szomszédban atomerőművet építenének.

Jó duma a valóság elferdítése és a kormánypropaganda szerinti megmagyarázása, de nem mindenki hülye.

Netuddki. 2017.03.23. 10:04:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mondj nekem egy beruházást ami kijött abból amit terveztek!"

Arról nem is beszélve, hogy vagy a megtérülési idő fog a költségekkel együtt nőni, vagy még drágábban kell adni az ott termelt áramot. Ami már most sem igazán olcsó.

konrada 2017.03.23. 10:04:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ez igaz.
...csak ezt meséld el a sok baromnak, akik minden utat ki akarnak világítani, minden munkát robotosítani akarnak, minden jó kis pöfögős vasútat villamosítani akarnak, és jó kis dizelek, benzines járművek helyett villanyosakat követelnek...

...ha őket sikerül meggyőzni, üsse kavics, a sok kis olcsó gőzgép mellé nem kell atom...

Netuddki. 2017.03.23. 10:12:35

@konrada: Alapvetően tévedésben vagyol.

Nem vagyok alapvetően atomenergia ellenes, csak az ellen vagyok, hogy ezt az egész monumentális beruházást az orbán banda indítsa el. Nem tartom rá alkalmasnak őket, amit már számtalanszor bizonyítottak is. Stadionok, kisvasút, közpénzlopás, és sorolhatnám napestig mi van a rovásukon.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 10:25:53

@konrada: Én nem vagyok fejlődésellenes.

De az, hogy hazug és hibás kalkuláció alapján a létező legdrágább elavult technikát bebetonozzuk 80-100 évre, csak hogy páran meggazdagodjanak még jobban belőle, az őrültség. Minden hazafinak tiltakoznia kell ellene.

$pi$ 2017.03.23. 10:33:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Inkább leyen ocsó megújuló,"

A megújuló nem olcsó, hanem drága.

"a többit megvesszük külföldről, vagy foszilissal megtemeljük, ha mindenron kell."

Az meg még drágább, mert külföldi munkavállalókat tartott el, külföldüön fizetett adó van benne. A külföld tud nyereségesen termelni, akkor mi is.

"A legolcsóbb enrgia, amit elő se kell álítani.
A legolcsóbb az energiahatékonyság növelése, energiamegtakarítás, és ez hazai vállalkozók bevonásával is lehet, nem kell az oroszoknak eladni a hazát."

Az energiahatékonyság növelése nem jelenti azt, hogy kevesebb villamos energiára lesz szükségünk, sőt azt jelenti, hogy többet használunk belőle. A dérga és pazarló gézfűtés helyett pl. hőszivattyút használunk, ami több villamosenergiafogyasztással és kevsebb gázfogyasztással jár.

A villamosenergia fogyasztásunk évtizedek óta nő. Ezt mindig figyelmen kívül hagyod, a megújulók áránál viszont megköveteled, hogy kizárólag az elmúlt évtizedek trendjei alapján döntsünk.

Van egy döntésed és ahhoz válogatsz tényeket, ahelyett, hogy a tényekhez igazítanád a döntést. :(

$pi$ 2017.03.23. 10:35:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "létező legdrágább elavult technikát bebetonozzuk 80-100 évre,"

Soha senki sem csinált és nem is csinálhat olyan atomerőművet, ami 80 éven keresztül üzemel! Már megint a valóságot akarod az elképzeléseidhez igazítani.

Netuddki. 2017.03.23. 10:44:21

@$pi$: Senki se kíváncsi a hülyeségeidre, te negatív IQ bajnok, te!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 10:51:10

@$pi$: "Soha senki sem csinált és nem is csinálhat olyan atomerőművet, ami 80 éven keresztül üzemel! Már megint a valóságot akarod az elképzeléseidhez igazítani."

Már megint égeted magad. Paks2-t 20 év múlva 60 évre mondják. 20+60=80.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2017.03.23. 10:53:21

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Nem akarok vitatkozni veled, mert teljesen fölösleges, mert te csak a baromságokat nyomatod, bármit is mondanak az okosok.
De a világ a megújuló energiaforrások felhasználása irányába halad. Az egész világon a megújuló energiaforrások fejlesztésébe ölik a pénzt és az energiákat. Magyarország világszinten is kiemelkedő szinten rendelkezik geotermikus energiaforrásokkal. Ezt kellene kiaknáznia az országnak és nem valami kétes eredményességű atomerőmű építésébe beszállni azokkal az oroszokkal, akiktől 60 év megszállás után tudtunk megszabadulni, de OGV megint a lábai elé borul.
Arról nem is beszélve, hogy ott lenne a nap-, és szélenergia is, bár ezek felhasználását ott gáncsolja a kormány ahol tudja.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 10:57:22

@$pi$: "A megújuló nem olcsó, hanem drága. "

18 Euró/MWh mitől drága?

"megvesszük külföldről, vagy foszilissal megtemeljük, ha mindenron kell."
Az meg még drágább, mert külföldi munkavállalókat tartott el, külföldüön fizetett adó van benne"

Mert paks2-ért nem az oroszokat gazdagítjuk?

Inkább gazdagítsunk kevés külföldit, mint sokat. Inkább 34 Euró/MWh-val, mint 200 Euró/MWh-val.

"Az energiahatékonyság növelése nem jelenti azt, hogy kevesebb villamos energiára lesz szükségünk, sőt azt jelenti, hogy többet használunk belőle."

Nálad a kicsi nagy, a fekete fehér... Nem ismered az alapokat, nem vagy vitaképes.

$pi$ 2017.03.23. 11:06:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mert paks2-ért nem az oroszokat gazdagítjuk?"

Amikor az állam létrehoz egy beruházást, akkor számol az adóval is. Ha egy vállalkozás adót fizet az számára nyilván nem nyereség, de ha a vállalkozás az államé, akkor a befizetett adó is az államé meg a nyereség is.

"Nálad a kicsi nagy, a fekete fehér... Nem ismered az alapokat, nem vagy vitaképes. "

Nyilván nem olvastad a villamosenergia felhasználásra adott prognózisokat. Nem én találtam ki még a példát sem.

na csá, nyomasd tovább a hülyeségeidet az olcsó megújuló energiáról meg a "vegyük meg külföldről" mániádról, én lesz.arom

$pi$ 2017.03.23. 11:11:46

@The Ghost Wolf: "Magyarország világszinten is kiemelkedő szinten rendelkezik geotermikus energiaforrásokkal. Ezt kellene kiaknáznia az országnak"

Megint egy használhatatlan ötlet, egy képtelen követelés. Ha paksot ki akarnánk váltani, akkor a jelenleg legnagyobb geotermikus erőműkomplexumnál ötször nagyobb rendszer kellene építeni mintegy 100 erőművel. Csak 100 erőmű kellene, ha sokkal, de sokkal melegebb lenne nálunk a földkéreg hőmérséklete.

De nem az. Fürödni lehet benne, de villamosenergia termelésre igencsak hideg.

Ha nem az lenne, akkor építhetnénk cikra 100 erőművet és rövid úton olyan változásak idézhetnénk elő, aminek a következményei beláthatatlanok.

Hurrá! Még egy bölcsész ötlet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 11:20:58

@$pi$: "Ha paksot ki akarnánk váltani"

Hazudsz, senki nem mondott ilyet.

"Magyarország világszinten is kiemelkedő szinten rendelkezik geotermikus energiaforrásokkal. Ezt kellene kiaknáznia az országnak"

Erre válaszoljál, ha már idézted.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 11:22:20

@$pi$: ""vegyük meg külföldről" mániádról"

A te gazdád mániája, orbánék 38%-ot vesznek külföldről.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 11:29:38

Példa geotermikus energiaforrás hasznosítására. Megtérülési idő 10 év, mindenféle támogatás nélkül. Parkolót, járdát fűtenek, nem tudnak mit csinálni a megmaradó energiával:

www.hoszisz.hu/tanulmanyok/24-a-geotermikus-energia-termalviz-es-foeldh-mint-alternativ-energiaforras

$pi$ 2017.03.23. 11:40:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Parkolót, járdát fűtenek, nem tudnak mit csinálni a megmaradó energiával:"

Ja, b+, járdát fűteni azt lehet vele. 2400 megawattos villamos erőművet csinálni meg nem lehet vele.

Hogy a vérbe lehet ilyen baromságot reklámozni, hogy majd mi geotermikus erőművekkel megoldjuk a villamosenergia ellátást!? Hány képtelen ötletet fogtok még erőltetni mire beismeritek, hogy b+ nem értetek hozzá, nem tudjátok hogyan működik és kurvára nem kellene beleszólnotok?

A vérnek nem vagy képes beismerni, hogy nem értesz hozzá?! Nem is érthetsz, nem tanultad, nem ez a szakmád, nem szégyen az! Azt hiszed b+, hogy akkora nagy ész vagy, jobban tudod mint az egész szakma, mérnökök akik egész életüket ezzel töltötték, de te jobban tudod. Mert te elolvastál a neten három mentsükmegaföldet meg ződződződ cikkecskét, amit unatkozó háziasszonyoknak írtak unatkozó háziasszonyok.

Menj és mentsd meg a bálnákat vagy mittudomén, de ne terjeszd a sötétséget, van belőle elég!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 11:48:34

@$pi$: "járdát fűteni azt lehet vele"

Nem csak azt. "A geotermikus fűtési rendszer két önálló körből tevődik össze.

Az egyik kör: 2.014 m talpmélységű termálkút, amelyből télen 60 m3, nyáron 25 m3 80 oC-os fűtővizet vételeznek óránként. A Kórház és az azt követő intézmények hőellátása teljes egészében termálenergiából történik.

A kör végpontja a városi strandfürdő területén van, ahol az ideérkező 40-45 oC hőmérsékletű, többször lefűtött közeg a strandfürdő nyitott 50 m-es úszómedence vizének 27 oC-os hőfoktartását biztosítja egy lemezes hőcserélőn keresztül. Az innen visszatérő 27-30 oC-os termálközeg szükség esetén „besegít” a fürdő termálvizes medencéjének vízutánpótlásába, míg a fennmaradó mennyiség az itt telepített

1.685 m talpmélységű visszasajtolókútban nyer elhelyezést.

A másik kör: 2.300 m talpmélységű termálkút, amelyből télen 60 m3, nyáron 10 m3 86 oC-os fűtővizet vételeznek óránként. Feladata a lakótelep 600 lakásának hőigény ellátása. A téli csúcsidőben (-15 oC külső hőnél) 70 oC-os visszatérő közeg került elengedésre további hőpiac hiánya miatt.

2003-tól a 2.000 fm hosszú hőszigetelt, üvegszálas, műanyag, föld felszíne alá telepített távvezetékkel, eljuttatjuk ezen fűtőközeget Hódmezővásárhely új fedett sportuszodájához.

Így ma már biztosítjuk a fedett uszoda 3,2 MW-nyi hőigényét (70/25 oC szekunder hőlépcső) és a beruházók „grátiszaként” az uszoda körüli gyalogjárók jégmentesítését.

A kör végpontját az uszoda közelében az elmúlt évben telepítésre került új visszasajtolómű képezi. E termálkör még tartalmaz közel 2 MW hőenergiát, amely a jövőben megépírésre tervezett élményfürdő hőszükségletét hívatott biztosítani.

A jelenlegi két fűtési kör évente 60.000-70.000 GJ mennyiségű fűtési hőenergiával járul hozzá a város hőigényéhez."

Olvasd el, bazmeg, ne hülyeségeket beszélj!

"majd mi geotermikus erőművekkel megoldjuk a villamosenergia ellátást"

Hülyeségeket beszélsz megint.

"nem tanultad, nem ez a szakmád"

Ha te tanultad, ez a szakmád, és mégis ilyen baromságokat beszélsz, az négyzetesen a szégyened. :))

"egész életüket ezzel töltötték"

Hát ha az egész életedet ezzel töltötted, és még lövésed sincs hozzá, ahhor az egy elpocsékolt élet volt. :))

konrada 2017.03.23. 12:09:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...hát... ...kihagytad, hogy közben hány MW elektromos áramot termeltek vele...
Pedig ha egyszer nem tudják teljesen kihasználni, hát nyugodtan ráköthetnének egy generátort is....
Ezt az ötletet ingyen adom, menj el vele az illetékes önkormányzat műszaki osztályára, biztos fizetnek majd neked pénzt az innovativ ötletért újítás címen...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 12:11:02

Ha van 4000 milliárdunk, akkor azt nem a legnagyobb ellenségünknek, az oroszoknak kell adni, nem MOL részvényt kell belőle venni, hanem az oktatásra kell fordítani. Nincs a világon olyan befektetés, ami jobban megérné.

Magyarországnak nincsenek jelentős terméseti kincsei, csak a szellemi tőkéje. Ezt kihasználatlanul hagyni, elherdálni az egyetlen tőkénket bűn. A létező legnagyobb bűn. Az ország tönkretételénél is nagyobb bűn. A fideSS ezermilliárdos lopásainál is nagyobb bűn.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 12:13:17

@konrada: "hány MW elektromos áramot termeltek vele"

Ezzel nem tudnának túl sokat. Hőenergiát akkor tudnak hatékonyan áramtermelésre használni, ha van elég hőmérsékleti különbség.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 12:25:10

Látom, sokakat izgat a geotermikus energiából való áramtermelés. Kerestem nektek olvasnivalót:

" A geotermikus energia időjárástól függetlenül egyenletes termelést biztosít, méghozzá igen magas, átlagosan 72% kapacitásfaktorral A geotermikus villamosenergia-termelés viszonylag egyenletes bővülésében fontos változás, hogy ma már nemcsak a lemezszegélyek mentén elhelyezkedő igen kedvező adottságú területeken, hanem átlagos adottságú országokban is lehetővé váltak az erőmű telepítések. Ennek oka, hogy a technikai fejlődés miatt ma már alacsonyabb hőmérsékleti tartományú erőforrásból (a mai legalacsonyabb érték 74°C) is lehetővé vált az áramfejlesztés. Magyarországon jelenleg nem működik egyetlen geotermikus erőmű sem. Ilyen építését jelenleg a MOL Nyrt. és a Pannergy Nyrt. tervezi.

A ma ipari méretekben működő geotermikus erőművek közös jellemzője, hogy az iparban régóta alkalmazott villamos áram termelő körfolyamatokat alkalmaznak. A magas hőmérsékletű erőforrások esetében a gőzerőművek technológiáját alkalmazzák. Nedves gőz esetében a vizet le kell választani (egy vagy két lépcsőben) a gőzről, mielőtt az a turbinába kerül. A binér rendszerek esetében a folyamat hőcserélő keresztül, egy vagy kettős munkaközeg segítségével zajlik. Az EGS technológiával a magas hőmérsékletű, forró, legalább 200 0C hőmérsékletű kőzetek belső energiáját bányásszuk ki, melyek megrepesztésével megnöveljük a hőleadás felületét. Az energia az így létrehozott repedés rendszeren keresztül keringett víz révén nyerhető ki."

unipub.lib.uni-corvinus.hu/124/1/wp2009_2.pdf

A dolog technikailag megoldott, csak jelenleg nem túl gazdaságos. Ez persze nem jelenti azt, hogy fejlesztéssel, gazdaságos megoldások keresésével később ne válhatna azzá.

konrada 2017.03.23. 12:25:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Nem az oktatással, és nem annak színvonalával van baj, hanem azzal, hogy az EU-ban a szabad munkaerőmozgás miatt a kiképzett, és tehetséges fiatal inkább dolgozik 4x annyiért 1-2 határral arébb.

De egyébként egyetértek: elég sok pénz lehetne ebből, csak kötni kéne velük olyan szerződést, melyben bevállal x évet a magyar gazdaságban dolgozva, vagy visszafizeti az oktatás költségét az arra az időre számolt TB általánnyal együtt. Így talán már megéri számolni velük a cégeknek, és nekik is azzal, hogy kiépül az egzisztenciájuk...

konrada 2017.03.23. 12:27:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Na látod. ...miközben fúrtak 4000 m-nyi lyukat. Az meg nagyon nem olcsó.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 12:33:03

@konrada: Nem értek teljesen egyet.

Nem hiábavaló az oktatásba pénz ölni, mert nem mindenki megy külföldre.

Az viszont értelmes lenne, ha mondjuk mindenkivel kifizettetnék az oktatás költségét, kapnának hozzá hitelt, és a hitel visszafizetésének egyik módja, hogy adó formájában visszafizetik az államnak. (Nem külön adóval, hanem azt az adót a törlesztés részének veszik, amit rendesen is befizet.) Aki meg külföldön dolgozik, az onnan fizeti vissza a kölcsönt, vagy az illető ország adóhatósásága.

konrada 2017.03.23. 12:46:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

...akkor már jobb az ösztöndíjrendszer, mert az államnak feladata kell legyen a közoktatás felsőfokon is. Így aki itthon marad, azt nem kéne vegzálni, a külföldön munkát vállaló meg csak fizessen, elvégre azért keres 4x annyit ugyanazon szakmában, mert végzettséget kapott.
...ha meg nem vállalja be a képzés kezdetekor, hát ne foglalja más elöl a helyet, menjen ki mosogatni, aztán képeztesse ott magát.

Ja hogy mit látsz? Ezt:
"Ezzel nem tudnának túl sokat. Hőenergiát akkor tudnak hatékonyan áramtermelésre használni, ha van elég hőmérsékleti különbség."
...mert hogy szó volt a termikus erőművekről is, mint alternatíváról Paks helyett.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 12:49:31

@konrada: "szó volt a termikus erőművekről is, mint alternatíváról Paks helyett. "

Az @$pi$: kolléga agyamenése vele rendezd.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 12:53:19

@konrada: "akkor már jobb az ösztöndíjrendszer"

Látod, ennek van értelme. Neked is van egy legjobbnak gondolt elképzelésed, nekem is, ütköztethetjük őket, és valami kialakul, ami mindenkinek elfogadható.

Kormányunk és gázpedálunk meg durrbele, bevezet rá egy törvényt, ami senkinek sem jó, a célját nem éri el, plusz alkotmányellenes, plusz ellenkezik az uniós joggal, aztán kapkodnak, mikor kiderül, hogy az egész egy tragédia.

GyMasa 2017.03.23. 14:05:50

@szabadság elvtársak!:
...Az az érdekes, hogy komoly hozzáértő emberek az ilyen blogokon meg sem jelennek...
Szerintem mar unjak a trollkodast.
Nekem mar rohadtul nincs kedvem n+1-szer elmagyarazni a dolgot olyanoknak, akik cserebe a sotetzold/balos mantrat (draga lesz, el fogjak lopni, megujulok, veszunk olcson kulfoldrol, meg passziv ahazak, meg energiatakarekossag...) nyomatjak csak mindenfele adatok nelkul.
Ha meg sarokba szorulnak, akkor johet a szemelyeskedes.

GyMasa 2017.03.23. 14:09:02

@konrada:
...De egyébként egyetértek: elég sok pénz lehetne ebből, csak kötni kéne velük olyan szerződést, melyben bevállal x évet a magyar gazdaságban dolgozva, vagy visszafizeti az oktatás költségét az arra az időre számolt TB általánnyal együtt....
Sajnos, meg igy is jobban jarnak a kikoltozessel...
Valos rabszolgat pedig nem lehet csinalni beloluk...

GyMasa 2017.03.23. 14:12:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ha van 4000 milliárdunk, akkor azt nem a legnagyobb ellenségünknek, az oroszoknak kell adni, nem MOL részvényt kell belőle venni, hanem az oktatásra kell fordítani...
Hogy jon ez ide???
Az oktatasnak megvan a sajat koltsegvetese.
Az, hogy mennyi jut ra, az egyaltalan nem fugg attol, hogy megepul-e Paks2 es ha igen, akkor mennyiert.
Vagy, szamoljuk at lelegeztetogepre, hiszen az az ellenzeki valuta.
"Lelegezteto gepet mindenkinek!"
Megint kezded a mellebeszelest?
Mi lenne, ha maradnal szorosan az eredti temanal, ami az atomeromu.

konrada 2017.03.23. 14:18:08

@GyMasa:
Miért kéne?? Az ösztöndíj-rendszer elég régi találmány (100 éve már biztosan létezett), és különböző formában létezik most is. (Az USA-ban is bevett dolog ez, pedig ott aztán a rabszolgaság szót sem ejtheted ki.)

...mert egyébként egyetértek: tényleg jobban járnának így is, de nem volna baj, ha legalább az iskolázásukba feccölő adófizetők se csak fejős tehenek legyenek ebben (is). Így nem lesz feleslegesen kidobott pénz az oktatásuk, illetve a visszafizetett támogatásból jobb lehetne a többiek oktatásának a színvonala is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 14:19:07

@GyMasa: "Hogy jon ez ide?"

Az, hogy Pask2-be 4000 milliárdot akarunk fektetni (valójában a többszörösét fogjuk) hogy jön ide? Mi a kérdésed?

"Az oktatasnak megvan a sajat koltsegvetese."

Igen. Olyan pompás az oktatás, hiogy egyre lejjebb csúszunk a PISA felméréseken. NEMZETI KATASZTRÓFA!

Nincs a világon olyan befektetés, ami jobban megérné, mint az oktatásba fektetni. Helyette faszságokra költjük a felvett kölcsönöket.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 14:24:30

Kéne hazai buszgyártás, hajógyártás, vonatgyártás, hogy az ellátásbiztonságot megteremtsük. Mi lesz, ha a franciák nem adnak el nekünk?

A hazai szénbányákat megint meg kell nyitni, hogy meglegyen a fosszilis energiahordozóból az ellátásbiztonság. Mi lesz ha nem kapunk füldgázt a paicaon?

Kéne hazai számítógép és okostelefon gyártás, hogy meglegyen az ellátásbiztonság.

:))

Idióta narancskullancsok.

GyMasa 2017.03.23. 14:30:26

@konrada:
Nekem a szoci "tandijjal" az volt a fo problemam, hogy ugy akartak bevezetni, hogy nem ajanlottak fel semmilyen alternativat.
Se' osztondij nem lett volna tobb,
Se' normalis diakhitel nem volt (Ugye a havi 20kHUF-os hitel, eves 16%-os kamatra azert nem az volt)
Az meg ugye, hogy bevezettek volna teljesen egyenrangu lett volna a teljesen fizetos rendszer fele, hiszen, miutan bevezettek, akar csak a havi 2000 HUF-os aron, onnantol tulajdonkeppen csak ido kerdese, hogy mikor jutunk el a 100%-ban fizetos felsooktatashoz.
Mert azt lassuk be, hogy a havi 2000 HUF-os tandij ugyanugy hidegviz lett volna az oktatasi rendszernek teljes egeszeben tekintve, mint a 300 HUF-os vizitdij.
Ezzel szemben ma, ha valakit felvesznek barmelyik egyetemre vagy foiskolara, az felveheti a Diakhitel 2-t, amelyik teljes mertekben fedezi az adott szak tandijat, es fixen alacsony a kamata.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.23. 14:47:08

@The Ghost Wolf:

A megújukó energia gazdag országok költséges hobbija, de nem megoldás az energiahiányra. Ezt mindenki tökeletes tudja.

Ha Mo. átállna többségében alternatív energiára, az eredmény az áram árának többszörös emelkedése lenne.

GyMasa 2017.03.23. 14:52:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Az, hogy Pask2-be 4000 milliárdot akarunk fektetni (valójában a többszörösét fogjuk) hogy jön ide?
Ez csak spekulacio. A masik cikk alatt mar tobben elmagyaraztak neked, hogy fix aras a beruhazas.
...Mi a kérdésed?...
Az a kerdesem, hogy miert csusztatsz?
...Igen. Olyan pompás az oktatás, hiogy egyre lejjebb csúszunk a PISA felméréseken. NEMZETI KATASZTRÓFA!...
Ettol fuggetlenul NEM PAKS2 veszi el a penzt az oktatas elol hanem a kormany. Sem most, sem 30 ev mulva.
Tehat teljes mertekig irrelevans, amit mondasz.
...Nincs a világon olyan befektetés, ami jobban megérné, mint az oktatásba fektetni... Ez is igaz, de akkor sincs koze az erdeti temahoz. OK?
...Helyette faszságokra költjük a felvett kölcsönöket...
Sajnos ilyen a vilag.
Pl. a szocik magkozelitoleg 10 000 Milliard HUF hitelt vettek fel 4 ev alatt, amit egyreszt elosztottak egymas kozott, masreszt meg szetszortak az orszag naplopoi kozott.
Azt' azert mit kaptunk cserebe?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 16:13:29

@GyMasa: "tobben elmagyaraztak neked, hogy fix aras a beruhazas."

Akárhányszor hazudják, attól nem lesz igaz. A finneknél fix áras, az egy teljesen más szerződés.

"akkor sincs koze az erdeti temahoz"

Márpedig az, hogy mire költik az adófizetők pénzét pont releváns táma ahhoz, hogy mire költik az adófizetők pénzét. Olyanra költsük, ami vastagon nyereséges, ne olyanra, ami vastagon veszteséges. És még kiszolgáltatottá is tesz.

"a szocik magkozelitoleg"

Hogy a faszba jönnek ide a szocik?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 16:14:39

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: "Az atom energia gazdag országok költséges hobbija"

Így van! :))

sapadt 2017.03.23. 17:10:56

Miért, talán a parlamenti képviselők jobban értenek az atom technológiákhoz, vagy az energetikához, mint az állampolgárok?
Nyilván nem.
Akkor ők miért dönthettek?

GyMasa 2017.03.23. 17:19:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Akárhányszor hazudják, attól nem lesz igaz. A finneknél fix áras, az egy teljesen más szerződés...
Te pedig akarhanyszor szajkozod, hogy 4x annyiba fog kerulni, meg nem lesz igaz.
...Márpedig az, hogy mire költik az adófizetők pénzét pont releváns táma ahhoz, hogy mire költik az adófizetők pénzét. Olyanra költsük, ami vastagon nyereséges, ne olyanra, ami vastagon veszteséges. És még kiszolgáltatottá is tesz. ...
Ez azert elegge wishful thinking kategoria.
Egy egesz orszag uzemelteteset nem lehet a nyereseg/veszteseg oldalrol megkozeliteni. Ilyen alapont zarjuk mar be az osszes tuzoltoallomast, hiszen azok csak viszik a penzt, es nem termelnek semmit. Ja, nem is, hiszen megelozik, hogy egesz varosok egjenek le! Meg akkor is, ha azok a karok, amiket igy is elszenvedunk, meg a rendszer fenntartasa tobbe kerulnek.
Vagy iylen az egeszsegugy is.
Mindegyik korhaz veszteseges, es megsem zarjuk be oket.
Paks2 pontosan ilyen.
...Hogy a faszba jönnek ide a szocik?...
Hat, nezzuk csak:
- A szoci kormany szavazta meg az egesz bovites dolgot, teljes parlamentalis egyetertesben.
- A szocik is teljes egyetertesben megszavaztak a beruhazast masodszor is.
- A szoci kormany verte el a varhato beruhazas ertekenek tobb, mint 3x-osat tulajdonkeppen a semmire.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 17:47:34

@GyMasa: "4x annyiba fog kerulni, meg nem lesz igaz."

2x, 3x, 4x, 5x... Őszintén nem tudom. A 4-szeres szorzó a szokásos a fidesznél.

"Egy egesz orszag uzemelteteset nem lehet a nyereseg/veszteseg oldalrol megkozeliteni."

:))

Ha a franciák építenék, akkor talán lenne ebben egy szemernyi igazság, mert függetlenednénk az oroszoktól.

"A szoci kormany szavazta meg az egesz bovites dolgot"

Nem értem. Most az egész fasságot az MSZP nyakába akarod varrni? Ki nem szarja le? Tőlem gyurcsányahibásozhatsz.

Mindjárt azzal jösz, hogy orbán a gyurcsányi csicskása. :))

Egyébként a fidesz is megszavazta az előkészítést, de akkor még kevesebb, mint a felébe került. (1 GW: 2-2,5 milliárd Euró)

GyMasa 2017.03.23. 18:57:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...2x, 3x, 4x, 5x... Őszintén nem tudom. A 4-szeres szorzó a szokásos a fidesznél. ..
OK, akkor m,aradjuk az alaparnal, hiszen az legalabb egy konkret osszeg, ellenben a te hasrautesszeru szorzoiddal.
...Ha a franciák építenék, akkor talán lenne ebben egy szemernyi igazság, mert függetlenednénk az oroszoktól...
Ja, vagy ugy, mert a franciak azok aztan az uriemberek maguk.
Kerdezz mar meg egy tetszoleges ember az Invitel szolgaltatasi teruleterol, hogy milyen telefon es internetszolgaltatast kap, es mennyiert?
Vagy kerdezz meg egy Szegedi lakost, elegedett-e a villany, meg a viz/csatorna szolgaltatas araval?
...Nem értem. Most az egész fasságot az MSZP nyakába akarod varrni? Ki nem szarja le? Tőlem gyurcsányahibásozhatsz...
Szerintem maradjunk a szakmai kerdeseknel. Ez nem az.
...Tőlem gyurcsányahibásozhatsz....
Szerintem maradjunk a szakmai kerdeseknel. Ez nem az.
...Egyébként a fidesz is megszavazta az előkészítést, de akkor még kevesebb, mint a felébe került. (1 GW: 2-2,5 milliárd Euró)..
Ezt mondom en is, hogy megszavaztak, es most tartjak a szavukat.
Mi a gond?
...(1 GW: 2-2,5 milliárd Euró)...
Ami 4,8..6 Mrd 2,4GW-ra
Ja, az 2009-ben volt Es nem tudjuk, mikori arat jelent...
Az eromu pedig 2025 es 2030 kozott keszul el.
Az 21 ev.
Ehhez eleg evente 4%-os dragulas, hogy elerjuk a 12 Mrd EUR-os arat.
(az altalad legolcsobbnak mondott arrol a 12 Mrd-ig)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.23. 19:09:17

@GyMasa: "maradjuk az alaparnal, hiszen az legalabb egy konkret osszeg"

:)) Bármi annál nagyobb, de AZ BIZTOS nem lesz.

"mert a franciak azok aztan az uriemberek maguk."

Trianont nem kell a franciák nyakába varrni.

Olvasd el a schönbrunni kiáltványt!

És tanulmányozd a 20. századi történelmet, nem a franciák ültek 40 évig a nyakunkon, hanem az oroszok.

És érdelkődj az ukránoknál Putyin pajtás felől.

"Ami 4,8..6 Mrd 2,4GW-ra
Ja, az 2009-ben volt Es nem tudjuk, mikori arat jelent...
Az eromu pedig 2025 es 2030 kozott keszul el.
Az 21 ev."

Elvicceled. Több komolyságot!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.24. 14:01:17

@GyMasa: Elfogytak az érvek, jöhet a személyeskedés. Trolltempó.

GyMasa 2017.03.24. 18:02:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Elfogytak az érvek, jöhet a személyeskedés. Trolltempó....
ohhh, ember! Feladom.
Nyertel!
Elvezd ki.
süti beállítások módosítása