A valódi viták otthona

Reflektor

Bodnár: Szél a mai politikusok közül az egyik legkiválóbb

Interjú Bodnár Zoltánnal

2017. szeptember 30. - GottmayerLea

bodnarzoltanlead.jpg

 

Bodnár Zoltán beszél az ellenzékről, Botkáról és a kormányváltásról. 

Reflektor: Mit tehetnének az ellenzéki pártok, hogy sikeresebbek legyenek és kormányváltás legyen 2018-ban?

Bodnár: A demokratikus ellenzék pártjainak azt kell megérteniük, hogy a 2018-as választás nem egy lesz a sok közül, az éppen soron következő, hanem Magyarország számára történelmi jelentőségű lesz. Ha a Fidesz-KDNP “pártszövetség” alakít kormányt 2018-ban, akkor Orbán semmi sem fogja meggátolni a már félkész diktatórikus - igényesebb ízlésűek szerint autokratikus - rezsimjének kiteljesítésében. Súlyosan téved az, aki úgy véli, hogy elég most a Fidesz 2/3-ának megakadályozása, a parlamenti frakcióalakítás, s egy 2022-es kormányváltásban bízik. Ha Orbán marad, gazdaságilag teljesen ellehetetleníti az ellenzék pártjait, s a közösségi médiát leszámítva elzárja őket a nyilvánosság minden formájától. Már nincs szüksége újabb 2/3-os törvényekre, azok nélkül is bármit megtehet. 

Miközben a közvetlen klientúrán kívül nincs a magyar társadalomnak olyan rétege, amelyben Orbánék így vagy úgy ne rúgtak volna bele, s a választók többsége  látva a végtelen és gátlástalan korrupciót, érzékelve saját kiszolgáltatottságát, ennek a képmutató álkeresztény rezsimnek a privát szféra legbelsőbb köreibe igyekvő nyomulását. Ők mind rendszerváltást/kormányváltást akarnak. A demokratikus ellenzék felelőssége, hogy ennek lehetőségét ne a Jobbikban lássák meg, amely minden cukiság-kampány ellenére megmaradt az ami, egy rasszista rendpárt falvakban vonuló Magyar Gárdával, Betyársereggel, menekültekre vadászó különítményekkel. 

Az elmúlt hónapokat a demokratikus ellenzék pártjai elvesztegették. Miközben saját programjaik - az eddig megismerhetőek - között nincsenek áthidalhatatlan különbségek, mert alapvető egyetértés van a liberális demokrácia, a jogállamiság, a polgári szabadságjogok, a munkavállalói jogok helyreállításában, az oktatásügy, vagy az egészségügy kérdéseiben . Ezt Kincses Gyula moderálásával létrehozott nemzeti minimum is bizonyítja - s még a gazdaságpolitika legfontosabb ügyeiben sincsenek feloldhatatlan/megoldhatatlan ellentétek, a közbeszéd, a pártok közötti beszéd hónapok óta nem erről szól. Nem arról, hogy kormányra kerülve a demokratikus ellenzék pártjai hogyan teremtenének egy prosperáló, egészséges, a fiatal generációk számára perspektívát kínáló Magyarországot. (A TTIP helyes vagy helytelen voltáról vallott eltérő nézetek a 2018-as választások szempontjából a lehető legérdektelenebb kérdés.) 

Ezeknek a pártoknak az elmúlt években volt elég idejük ahhoz, hogy saját közvetlen támogatói bázisukat építgessék, s már hónapok óta az lett volna a dolguk, hogy felmutassák a választóknak azt a demokratikus szövetséget, amelyik képesnek látszik arra, hogy Orbánékat leváltsa, s az Orbáni diktatúra már felépített jelképes falait lebontsa. Ehelyett - miközben mind a kormányváltás szándékáról nyilatkoznak - még mindig csak saját képzelt szavazóihoz beszélnek. Vagy ami még rosszabb, némely politikusaik olykor a nyilvános beszédben is úgy nyilatkoznak, hogy a kormányváltásra nincs esély 2018-ban. Ám hogy gondolnák megszerezni a kormányváltást akarók támogatását, ha maguk sem hisznek annak lehetőségében?

Az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy stratégiát váltsanak. 

R: Mi a véleménye Botka László eddigi politikai stratégiájáról?

B: Éppen Botka mondja, hogy sohasem késő stratégiát váltani. Ez erősen érvényes a szocialista pártra, s Botkára. Az MSZP elhitte magáról az év elején, hogy a demokratikus ellenzék vezető ereje. Botka azt vállalta, hogy létrehozza az ellenzéki pártok megállapodását, s május végére 20%-ra növeli az MSZP támogatottságát. Ma 9%-on állnak, az ellenzéki pártokkal való érdemi tárgyalások még csak el sem kezdődtek. Diktátumokkal, nyilvános ultimátumokkal nem lehet szövetséget építeni. Botka legutóbbi nagy beszédének elején hosszan ekézi a többi ellenzéki pártot, majd arról beszél ugyancsak hosszan, hogy szövetségre kell lépni, s ő vezetőként ebbe a szövetségbe hívja a többieket, végül szigorúan egyes szám első személyben elmondja, hogy ő mit akar. Az ajánlat az tehát a remélt szövetségeseknek, hogy szép csendben sorakozzanak fel mögötte, és azon túl, amit ő programjának gondol. Ez nem csak dilettáns, de felelőtlen politikai attitűd. Az orbáni rezsim felszámolásáért felelősséget érző demokratikus pártoknak valóban szövetségre kell lépniük, s ennek tartalmát  nem nyilvános üzengetéssel, hanem a tárgyaló asztal mellett kell kialakítaniuk, s a közös miniszterelnök jelöltnek ezt a közös politikai programot kell képviselnie a választási kampányban.  Botka stratégiája megbukott, ő maga pedig tévesen értelmezte a határozott vezető szerepét, ami nem azonos az agresszív olykor arrogáns, kinyilatkoztató vezetőével. 

Reményem szerint még időben vagyunk a stratégiaváltáshoz, ehhez azonban az kell, hogy valamennyi párt és annak vezetői egy lépést hátralépjenek, megértsék és tudatosítsák magukban saját történelmi felelősségüket 2017 Magyarországán a jövő Magyarországáért. Le kell ülniük és megállapodniuk, közös programban, közös miniszterelnök jelöltben,  választási matematika szerint legjobb eredménnyel járó technikákban. Ha ezt nem teszik, a 2018-as választást bizonyosan elbukják, elbukják akkor is, ha méretes ellenzéki frakciót alakíthatnak. Elbukják mert saját önös pártpolitikai vagy személyes érdekeiket előbbre valónak tartják a nemzet érdekeinél, s mind a történelem szemétdombjára kerülnek.

R: Mit gondol a nők politikai szerepvállalásáról?

B: A nők politikai szerepvállalásáról nem gondolok semmit sem, éppúgy, mint a férfiak poltikai szerepvállalásáról. A polgárnak, a citoyennek nincs neme. A polgár az férfi is és nő is. Másként: a nő is polgár és a férfi is polgár. A polgárnak van vagy lehet politikai szerepvállalása, s fontosnak tartom, hogy minden polgár egyenlő esélyekkel, jogokkal vegyen részt a politikai életben, a gazdasági életben, kultúrában stb. stb. stb. 

R: Mi a véleménye Szél Bernadettről és az ő miniszterelnök-jelöltségéről? 

B: Szél Bernadett a mai politikusok közül az egyik legkiválóbb. Nyilvános szereplései alapján rendszerint felkészült, határozott, cselekvő és dinamizáló politikai szereplő. Pártbeli, pártvezetői működését nem ismerem, így azt megítélni sem tudom. Az ő miniszterelnök-jelöltségéről ugyanazt gondolom mint Botkáéról vagy Karácsonyéról. Nehéz, de inkább lehetetlen úgy választási szövetséget alkotni a 2018-as választásokra, hogy annak élén valamelyik párt vezetője áll, mert az az elmúlt hónapok politikai kommunikációjának fényében  óhatatlanul azt az érzést kelti a többiekben, s a többi párt támogatóiban, hogy “beálltak” a miniszterelnök-jelöltet adó párt mögé, hogy az egyik párt maga alá gyűrte a másikat. 

Amikor azt mondom, hogy mindenkinek hátra kell lépnie egyet - arcvesztés nélkül - akkor ez Szél Bernadettre is érvényes. Súlyos tévedés lenne, ha némely közvélemény-kutatási adat alapján az LMP most azt gondolná, hogy a szocialisták helyett ők lettek a demokratikus ellenzék “vezető ereje”, s ebben a hitben döntenének a követendő politikai stratégiáról. 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8012912241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szárny 2017.09.30. 10:15:27

"Szél a mai politikusok közül az egyik legkiválóbb".
Na, ezért nem tudjátok még látótávolságra se megközelíteni Orbánt.

Anna Kisfaludiné Baán 2017.09.30. 13:59:39

Nem tudom, hogy kicsoda Bodnár Zsolt. Inkább a gonosz mostohát választanám, mint az említett Szél B.-t. Gonosz, fagyos, csak mantrázni tud, a lmp ? %-on áll????

BAZINGA2 2017.09.30. 18:12:54

Megnéztem ma a Szél Bernadett beszédét. Egyetértek Bodnár Zoltánnal. Valóban az összes jelölt közül Ő a legalkalmasabb. Nem kellett papír neki, hogy felolvassa mire készülnek a megválasztásuk esetén. Volt egy normális programjuk, és aki nem látta sajnálhatja! Remélem sikerül, hogy megvalósíthassák! Akkor egy teljesen új, modern és élhető Magyarország lenne! Minden elismerésem az övé! Eddig nem nekik drukkoltam, de most már remélem győznek! Megérdemelnék, és sok sikert kívánok nekik!

Okos Tóbiás 2017.09.30. 18:21:47

Hogy is volt az, amikor Császyt és Tátrait a fideSS kúria jogtalanul elítélte, Bernike és az egész LMP(Lopjunk MI is Párt) ujjongott az ítélet hallatán?!
Ilyen egy "legkiválóbb politikus". Röhej!

ulpius66 2017.09.30. 19:19:22

Figyusz!

Ez a Bodnár véletlenül nem jordán?

nakivagyok 2017.10.01. 08:26:40

@ulpius66: Nem, véletlenül afgán!Nem tudtad?Ejnye de tájékozatlan vagy.Jaj, de nem is afgán, szír az, méghozzá a keresztény fajtából!
süti beállítások módosítása