A valódi viták otthona

Reflektor

Az LMP és a magyarságtudat

2017. november 11. - szénhidra

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika miniszterelnök-jelöltjének a Magyar Állandó értekezleten elhangzott beszédét olvashatják:

 

Tisztelt Értekezlet! Kedves Hölgyeim és Uraim!

A Lehet Más a Politika megalakulása óta fontosnak tartja, hogy részt vegyen a határon túlra szakadt és az anyaországban élő magyarok közötti párbeszédben, és a minél szorosabb kapcsolat elősegítésében. Ezért nagy öröm számomra, hogy részt veszek a 16. alkalommal megszervezett ülésen, és elmondhatom, hogy az LMP politikai közössége mit gondol a magyar-magyar párbeszédről.

Térségünk nemzeteinek történetét államalapító törekvések, nemzetépítések és birodalmak felbomlása jellemezte az elmúlt 150 évben. A párhuzamosan egymás mellett futó folyamatok gyakran egymással versenyezve véres konfliktusokat, be nem gyógyult, félelemmel áthatott sebeket örökítettek apáról fiúra.

Trianon, a vesztes háborúk következményei, az értelmetlen emberi pusztítás 100 év után is olyan feldolgozatlan traumánk, amely a mai napig számos félreértésre okot adó belpolitikai gyűlölködéshez járul hozzá.

Az LMP hite szerint a magyarság megmaradásának egyik záloga az, hogy határon túli területeken tömbben, szórványságban és a diaszpórában élő magyar testvéreink képesek legyenek dacolni a lemorzsolódás fenyegető veszélyeivel, és meg tudják őrizni nemzeti identitásukat.

Mert hölgyeim és uraim, a nemzeti identitás megőrzése nem lehet bel-és külpolitikai viták tárgya. A nemzeti identitás megőrzése nemzeti ügy. Ezért tartom nagyon sajnálatosnak, hogy az elmúlt hetekben méltatlan viták kereszttüzébe kerültek határon túli magyar honfitársaink. Mélységesen megdöbbenünk azon, hogy politikai tömörülések újra és újra a magyarok megosztásán dolgoznak, most épp a határon túl és belül élők közé akarnak éket verni.

Mi, az LMP-ben a magyar állampolgárság megszerzését a határon túl élő magyarok esetében a nemzeti közösség összetartozását erősítő eszköznek tekintjük. A magyarságtudatot ugyanis senki nem viheti vásárra, senki nem teheti idézőjelbe! Számomra a magyar állampolgárság alap, de bárki, aki ezt kampánycélokra használja, az magyart fordít magyar ellen, legyen akár kormányon, akár ellenzéken.

Éppen ezért tartjuk azt is elfogadhatatlannak, amikor prominens Fideszes vezetők külhoni magyar közösségeket bélyegeznek meg, vagy magyarságtudatukat, céljaikat kérdőjelezik meg.

Határozott véleményem, hogy nem a magyar kormány dolga az, hogy megmondja, ki képviselje a határon túli magyar közösségeket: ezt csakis az ott élő magyar emberek dönthetik el.

Ahhoz, hogy tisztán lássuk a külhoni magyar honfitársaink valódi helyzetét, el kell választanunk tehát a szavakat a tettektől. Nem mindegy ugyanis, hogy a szép szavak mögött van-e tartalom.

A Felvidéken, Erdélyben, és mostanában különösen a Kárpátalján olyan jogkorlátozások, sőt, jogfosztások érik a magyarokat, amelyekre nem elegendőek a szavak.

Én ezért találkoztam Ukrajna külügyminiszterével, a német EU-ügyekért felelős államtitkárral, folytattam többször is tárgyalásokat a budapesti nagykövettel, és az európai képviseletünkön keresztül szorgalmaztam az EBESZ, az Európai Parlament és az Európa Tanács közreműködését is.

Mert látni kell, hogy a kisebbségi jogok érvényesítése ma már összeurópai kérdés, nem lehet ebben elszigetelődni.

A kisebbségi jogok egyik alappillére ugyanis, hogy megfelelően ellenőrizzük azoknak a betartását, ugyanakkor arra is szükség van, hogy kezelni tudjuk az esetleges visszaéléses helyzeteket. Tehát nem csak feltárni kell a kisebbségek elleni visszaéléseket, hanem kellően erősnek is kell lennünk ahhoz, hogy felszámoljuk azokat. Ehhez viszont partnereket kell találunk Európában is, mert ez összeurópai ügy, és összeurópai szabályozást kíván.



Az EU fórumain olyan szövetségeket kell kötni, amelyek révén közös erővel, más nemzetekkel együttműködve lehetne fellépni a kisebbségek kollektív jogainak érvényesítése és erősítése érdekében. Erre reméljük sikeres példa lesz a Minority Safepack európai kisebbségvédelmi törvény aláírásgyűjtési kampánya.

Az LMP az elsők között volt, amely a nemzetiségek és kisebbségek jogait védő polgári kezdeményezés ügyét felkarolta. A kezdeményezést már aláírtuk, és mindenkit erre biztatunk.

Hölgyeim és Uraim!

Bő egy év múlva, 2018. december 1-jén lesz száz éves a Gyulafehérvári Nyilatkozat, amelyben az erdélyi, bánsági, partiumi és máramarosi románok kimondták az általuk lakott területek egyesülését Romániával.

Romániában a centenáriumot megelőzően már most egy belpolitikai verseny alakult ki azzal kapcsolatban, ki tudja a legnacionalistábbat mondani.

Ez ellentétes az európai értékekkel, ezért a leghatározottabban azt gondolom, hogy magyarországi pártoknak együttesen kell fellépniük az ilyen nyilatkozatokkal szemben. Ezért levélben sürgetem és kezdeményezem a közös kiállást!

Hölgyeim és Uraim!

Kevés szó esik róla és zöldpártként szólnom kell a kárpát-medencei fenntarthatóságról is. A fenntarthatóság szempontja ugyanis nem ismer határokat.

A fenntarthatóság pedig arról szól, hogy a Kárpát-medencei természeti kincseinket közösen őrizzük, hiszen környezetünk a túlélésünk egyik záloga. A regionális együttműködést nem kommunikációs platformként kell használni, hanem valódi szakpolitikai együttműködésekre a fenntarthatóság érdekében.

Mi mindig is azt vallottuk, hogy ne Budapestről mondják meg, mi kell Székelyudvarhelyen, Munkácson, Dunaszerdahelyen, Újvidéken. Hallgassuk meg mire van szükség és segítsünk ott ahol kell. Nem a beszédre van szükség, hanem a cselekedetre.

(a fotót az index.hu oldalon találtuk)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7113237677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 06:53:28

Igen, ebben a kérdésben az LMP mindig antiliberális nézeteket vallott.

6.Lenin 2017.11.12. 14:05:07

Hölgyeim és Uraim!

Pfujj!
Micsoda ósdi hozzáállás. Biztos, hogy csak hölgyek, urak? Magyarok!

Elitéljük, hogy kampánycélra bla,bla,bla....csak mi nem...bla.bla,bla.....mások csak arra...bla,bla,bla....

Okos Tóbiás 2017.11.12. 15:58:16

Orbán light 1.0. Se az eredeti, se az utánzat!

2017.11.23. 03:48:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A kettős állampolgárság üveggyöngyén vett kinnszülöttek verik majd a lezáró szöget az anyaország koporsójába!

2017.11.23. 03:50:51

Új ország, a Magyarel!

Új, szép ország a Magyarel,
Honnan minden magyar el
Fejvesztve menekül!
Sürgősen! Ész nélkül!
Oly jó a zsidó éden.
Hol őslakosnak régen!
Jobbágy sorsa van!
Testi, lelki nyomorban!
„Bújik az üldözött barlangjában!
Nemlelé, sorsát a hazában!”
Jobb sors, csak arra vár!
Ki előtt a nyitott határ
Menekülésre ösztönöz!
Ő első lesz futók közt!
süti beállítások módosítása