A valódi viták otthona

Reflektor

Borókai Gábor: Előfordul, hogy a Fidesz korábbi álláspontjával fordul szembe

2018. február 12. - szénhidra

Közéleti személyiségeknek írtunk levelet és vártuk kérdéseinkre választ tőlük Kövér László választási bűvészkedést érintő beszédével kapcsolatban. Korábban Jeszenszky Géza válaszait tettük közre, most borókai Gábor válaszait olvashatják.

Reflektor: Mi a véleménye arról, hogy Kövér László bevallotta, hogy pontosan ugyanazt tették a választási körzetekkel, mint korábban a szocialisták?

Borókai Gábor: Kövér László arról beszélt, hogy a választási körzetek átalakításakor a hatalmon lévőknek  - bár nem szentek, mégis - maguk  felé hajlott a  kezük . Mivel  a Fidesz  csökkent ette a parlamenti képviselői szá mot, nem volt kérdés, hogy  körzeteket kell összevonni, és figyelemmel az alkotmánybíróság  korábbi  döntésére, az aránytalan lélekszámú választói területeket arányosítani kell. Tehát két ok volt az újraszabásra, és az  új  felosztás mindkét kritériumnak megfelelt. Hogy közben a hatalmon lévők még érvényesíteni is tudták pillanatnyi politikai érdekeiket? Nem volt kérdés, hogy ha erre módjuk van, akkor ezt megteszik. Ebben semmi rendkívülit nem látok.  A szabályok betartásával mindenki azt tesz, amit jónak lát. 2014-ben nem ezért nyert választást a Fidesz, és 2018-ban sem ezért lesz sikeres, ha sikeres lesz.  Hogy Kövér László erről beszélt,különösebben nem lepett meg, mert ő sosem számítja ki patikamérlegen a mondandóját. Mondhatni, ami a szívén, az a száján.

Ön szerint belefér-e a földrajzi bűvészkedés?

A "földrajzi bűvészkedés" a maga konkrétságában ítélhető meg. Mindenki tudja, ha mi a különbség aközött, hogy valamit megerőszakolnak, vagy átalakítanak. Szerintem, itt nem beszélhetünk erőszakról.

Mennyiben gondolja, hogy a Fidesz 2010 után folytatta azt a politikát, amit korábban meg kívánt haladni?

Ez a kérdés értelmezést kíván. Ha azt firtatja, hogy a Fidesz politikája előbbre tartja-e a szélesen vett közösség, mondjuk úgy, hogy az országlakók érdekeit, mint a sajátját, akkor nem tudok egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni. Az bizonyos, hogy a Fidesz nem folytat kamikáze politikát, vagyis nem hoz olyan döntéseket, amelyekkel a köz javát szolgálja, miközben ledarálja saját választói táborát. De ez nem felróható magatartás. A Fidesz kiszabadította az országot az adósságválságból, saját lábra állította, és autonóm tényezővé tette, hogy a nemzetközi térben önálló léte értelmezhető legyen. Megszüntette a kiszolgáltatott helyzetet, amelyben multinacionális cégek igen jól érezték magukat, és igen nagy profitot tudtak realizálni. Csakhogy a kétségtelen teljesítményre, az eredményekre alapozva kormányzati akaratból új profitelszívó rendszerek alakulnak ki. Amelyek ugyancsak nehezen viselik a nyilvánosság figyelmét és kontrollját. Ezért is fordulhat elő, hogy a Fidesz fontos kérdésekben saját korábbi álláspontjával fordul szembe. Például offshore ügyekben olyannyira nem következetes, hogy ma több - adóelkerülő - offshore lovagot tudunk említeni a kormányoldalon, mint korábban összesen. Vagy a kormány média politikáját, kommunikációját az ellenzéki Fidesz bizonyosan nagyon határozottan ítélte volna el. Sajnos, a teljesítmény érvényesülése, a verseny tisztasága vagy a kommunikáció őszintesége terén egyre nagyobb a hiányérzetem. Szerintem nem irány, hanem mérték illetve mértéktelenség probléma van.

Ön számára milyen értékrendet takar a polgári Magyarország kifejezés?

A polgári Magyarországban a tájékozódás szabadsága épp úgy evidencia, mint a teljesítmény érvényesülése. Hogy nemzeti burzsoázia épül, szerintem helyén való, de nem támogatható, hogy az üzleti világban a hazai ellenfelek elé jogszabályi és intézményi falakat építenek. Nem jó, ha gyenge produkciók élvezik a politikai, és vele együtt a törvényi támogatást a jókkal szemben, mert ez arra ösztönzi a tehetséget, hogy ott próbáljon szerencsét, ahol nem akadályozzák a sikerét, és az elvándorlás már közpéptávon is súlyos bajokat eredményezhet. Itt maradunk a versenyképtelen, elkényelmesedett "elitünkkel", amelyik másra sem képes, csak hogy a politika jóvoltából megtartsa hazai pozícióit. A polgári Magyarországra, mint lehetőségre gondolok, járható utakra, egyenlő szabályokra és mércére. Sándor György után szabadon, a polgári Magyarországon az új állomásokat nem a sínekre építik.

(kép forrása: szeke.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr9713660052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2018.02.12. 18:45:04

„2014-ben nem ezért nyert választást a Fidesz”

Nem a körzetek átszabása miatt nyert 2014-ben választást a Fidesz, hanem azért mert:
- 2014-re már teljes egészében megszállták a közmédiát és ezen keresztül 24/7 fideszes (és nem mellesleg orosz) propagandát nyomtak és nyomnak azóta is, ami pont csak azokhoz a választópolgárokhoz jut el nagyrészt akik könnyedén befolyásolhatóak és gyakorlatilag csak ez az egyetlen tájékozódási lehetőségük.
- Lopott közpénzekből gyakorlatilag korlátlan kampánybüdzsével rendelkeztek a fideszes elvtársak már 2014-ben is, legalább tíz-tizenöt kormányzati- és fideszes plakátra jutott már akkor is egyetlen ellenzéki plakát.
- A fideszes elvtársak megszállták a választási bizottságokat, az ügyészséget, a rendőrséget, így ezek már nem a választások tisztasága felett őrködtek hanem falaznak a fideszes választási csalásoknak, láncszavazásoknak, Kubatov-listás mozgósításnak.
Mindemellett a választási körzetek átszabása csak egyetlen aljasság volt a Fidesz részéről, lásd 2010-ben még 53+ százalékkal szereztek kétharmados mandátumot, 2014-ben már összesen alig 40+ százalék is elég volt nekik ugyanehhez, ráadásul megszüntették a második fordulót a fideszes elvtársak így az egyéni mandátumaik túlnyomó részét annak ellenére hozták el hogy a 60+ százalék nem rájuk szavazott, és így egy második fordulóban bizony komoly bajban lettek volna már csak egyetlen ellenzéki jelölttel szemben.

Tehát nem csak a választási körzetek átszabásáról van szó, kedves Borókai elvtárs...

„A Fidesz kiszabadította az országot az adósságválságból, saját lábra állította, és autonóm tényezővé tette, hogy a nemzetközi térben önálló léte értelmezhető legyen. Megszüntette a kiszolgáltatott helyzetet, amelyben multinacionális cégek igen jól érezték magukat, és igen nagy profitot tudtak realizálni.”

Sajnos annyira fideszes Borókai elvtárs, hogy még mindig nem tud Orbán propagandapöcséről leszakadni. :)

Magyarország államadóssága gyakorlatilag ugyan olyan mértékben nő tovább 2010 után mint 2010 előtt, lásd ugye GDP arányosan az Eurostat-féle korrigálással tulajdonképpen hibahatáron belül lesz kimutatható néhány százalékpontos államadósság csökkenés a választások után, de ezt inkább a 3000+ milliárdnyi lenyúlt magánnyugdíjpénztári befizetéseknek köszönhetjük, nem a Fidesz bármiféle intézkedéseinek, mivel ugye az adósság csökkentéséhez strukturális reformokra lenne szükség, de az meg nem történt Magyarországon az elmúlt években... sőt, évtizedekben sem...

A „saját lábára állította” dologhoz csak annyit, hogy míg EU-s forrásokból éves szinten a GDP 4-5%-át kapja Magyarország, míg éves szinten ugyancsak a GDP 3-4%-át utalják haza külföldön dolgozó magyarok az itthon maradt családtagjaiknak, rokonaiknak, addig a magyar gazdaság még a régióban is elég hitványnak számító átlag 2-2.5%-os növekedésre képes... Nem véletlenül nem verte nagydobra még a saját megrendelésére készült tanulmányt sem a miniszterelnökség, mely szerint uniós támogatások nélkül konkrétan összeomlana a magyar gazdaság: www.napi.hu/magyar_gazdasag/brusszel_nelkul_osszeomlott_volna_a_magyar_gazdasag.632452.html

Az meg hogy milyen tényezővé vált Magyarország nyugaton, hát elég elolvasni a vezető napilapok kommentárjait, amelyek szerint Magyarország egy korrupt és illiberális diktatúrává vált. Köszönjük ezt a remek országimázst... :)

Ja,a multik támogatását pedig másfélszeresére emelte Orbán a 2010 előtti adatokhoz képest: mno.hu/gazdasag/hiaba-mond-mast-a-multik-partjan-all-a-fidesz-2414275

„Itt maradunk a versenyképtelen, elkényelmesedett "elitünkkel", amelyik másra sem képes, csak hogy a politika jóvoltából megtartsa hazai pozícióit. ”

Így van... itt maradunk a Borókai-féle félművelt/félkegyelmű korrupt elittel... vagyis, itt maradtok, mert nekem már elég volt ebből a posztkommunista Fidesz-MSZP szemétből és kibaszott imbecillis kádárista szavazóikból... :)

NemodaBuda 2018.02.13. 07:49:36

Érezhető némi kiábrándulása Borókai szavaiból, de hát, ennyi nem elég ! Ma már nem elég kibárándult és visszahúzódó, korábbi ordas farkas fideszesnek lenni ! Tenni is kellene valamit a fidesz nyomasztó diktatúrája ellen, különben pont annyit tett, hogy kiszolgáltatta magát egy lázárnak, egy rogánnak, egy orbánnak ! És azért az nem egy életbiztosítás !

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.02.13. 09:18:12

@GNDL: Borókai Gábor válaszai közül nekem is a 3-as válaszával volt a legtöbb bajom, de te korrekten öszefoglaltad, hol beszélt hülyeségeket.
A Fidesz ánuszából azért nem könnyű kiszabadulni. Bármikor szüség lehet egy jó zsíros állásra.

István Tamasi 2018.02.13. 10:48:34

" a fidesz... nem hoz olyan döntéseket amik a köz javát szolgálja, miközben ledarálja saját választói táborát. De ez nem felróható magatartás."
Ennyi talán elég is.

klasszikus 2018.02.13. 11:59:47

Azt még elképzelhetőnek tartom, hogy egy-kettő sarkalatos témában pálfordulás történik, de hogy teljes politikai,gazdasági szembefordulás a korábbi elveikkel, azt már nem! A fidess a 2/3-dal vált becstelen párttá, mert törvényesítette-síti a saját maga elképzelt torz kormányzását,amely nincs visszaköszönőben a korábbi elveivel! Ezek után, a megmaradt becsületes Fideszesekben bízom, hogy kivetik maguk közül ezeket az eltájolt hatalmi férgeket és szembeállnak választáskor,erre azért is gondolniuk kell, mert a két szék közül a földre esnek!

2018.02.13. 15:13:40

A Remete levele: Mibe ugrik belé a nép?
Mint kutya a kovászba? Majom a hideg vízbe? Aztán reszket majd, ijedtibe, halálfélelmibe, hogy mászik ki belőle? Elvesztéséhez, még külföldi tudatlanokat is elbolondítanak, nékik az a jó, ha elpusztítójára szavaz. Megint zsellér lehet a zsíros parasztok, meg a zsidók fődjén, gyáraiban
Válasszon, mondják neki! De hogyan, miből? Mikor tudja, egyik nagyobb szégyentelenebb gazember, mint a másik? Lehazudja a csillagot az égrűl, a másik Kánaánt ígér, a Káinok földjén! Az anyjával is házaséletet élne, a lekisebb percent haszonért! Aljasabb, szégyentelenebb ígérgetőket még nem hozott felszínre a nyilvános hazudozás, aminek kampánybeszéd a neve, maszlag az el hülyített hívőknek! Néki milyen jó lesz, ha akasztófa hurokba dugja a fejit. Rögtön felemelik a túlvilági jobblétbe, amiről álmodott és elhitte! Rögtön találkozhat a jó Istennel, ahogy a potyalesőjét kinyitja! Azonnal félhótra verik, mint nagyapámat a kommunista testvérei. Aztán annak is örülhet, ha haza bír mászni a felvilágositás után, valójában milyen is a beigért Mennyország! Eltöprenghetett melyik verés volt a nagyobb? Amit a csendőröktől kapott, vagy az ÁVHÁN népnevelés című brossura alapján? No, eztet ki nem bírom okoskodni, mit tehetnének, a választásra kényszeritett szerencsétlenek! Akik az urak elzavarására tett kísérletbe, oly hamar belé buktak. Oszt meg se próbálnak, próbáltak mást, mint az ökör, a régi jármot nyakukba venni! A nyúzói közül kéne, választani Hentes legyék, vagy mészáros? Taglóval üssék le, vagy áramütéssel, mint ökröt süssék meg, lassú tűzön forgatva a szavazat vásáron? Álomszép kékfényes jövő várja! Azt üzenem nékik, mint a pápai követ Rómának!
„Mindinkább meg győződőm, hogy az ország helyzete reménytelen, ez az ország nem képes magát megvédeni, mert nincsenek az állam kormányzatában becsületes emberek! (A pápai követ írja Rómának, 1526-ban!)
„el nem tagadhatjuk, és nem szépíthetjük azt a példátlan önzést, amelynek durva konfliktusaiból áll e korszak úgynevezett politikai története. Keserű arra gondolni, hogy ez ország politikai vezetői méltatlan, alacsony lelkű, legjobb esetben tehetségtelen emberek voltak”
No, az Isten megáldjon, Semmi jót ne vár ezektűl az aranyborjút áhító sületlen marháktúl!
2018. 02. 13.
süti beállítások módosítása