A valódi viták otthona

Reflektor

A zuglói önkormányzati lapban csak az MSZP jelöltje szerepelhet

2018. február 20. - Tálos Lőrinc

28 éve jelenik meg a Zuglói Lapok, a XIV. kerületi önkormányzat lapja és ez első olyan választási év, amelyben nem szerepelnek majd az országgyűlési választások jelöltjei, kivéve egyet.

 A Zuglói Lapok hasábjain eddig is elvétve – évi egyszeri alkalommal – szólalhattak meg a kerület ellenzéki önkormányzati képviselői és ettől még a kampányidőszakban sem hajlandók eltérni, mintha a jelöltek bemutatkozása nem lenne közérdekű információ egy demokráciában. Ami új, hogy idén hirdetni sem lehet, mivel a lap nem regisztrált és nem adott le hirdetési tarifákat. Barta János – az LMP kerületi képviselője – szerint e mögött egyértelműen Tóth Csaba az MSZP zuglói területi elnöke és országgyűlési képviselője áll, aki a valóságban irányítja a kerületet. Mint ismeretes Tóth nevéhez fűződik az is, hogy a zuglói képviselő-testület határozatban állt ki a Városliget beépítésével járó Liget projekt mellett.

Tóth természetesen nem a kampánytól kívánja megkímélni a választókerület lakosait, hiszen ővele a címoldalon és egy teljes belső oldalon jelent meg egy Babérkoszorúkkal ékesített Lakat T. Károly-díjas interjú „Folytatódhatnak a fejlesztések” címmel és azzal a kezdőmondattal, hogy „Zugló szocialista országgyűlési képviselője szerint választási ígéreteinek többsége megvalósult: példátlan nagyságú fejlesztések indultak el a kerületben.” A győzelmi jelentés természetesen arról sem felejtkezik el, hogy kiokosítsa az olvasókat kire is kell szavazni áprilisban: „Karácsony Gergely miniszterelnökkel megteremthető a lehetősége annak, hogy a kerület is részesüljön azokból az országos fejlesztési forrásokból, amelyek eddig kisvasutakra vagy üresen álló stadionokra mentek el, pedig Zuglónak is szüksége lenne központi forrásokra, például P+R parkolók építésére vagy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére."


Tagtoborzási botrány és ejtőernyő 

Tóth Csaba az "elmúltnyolcév" hajnalán tűnt fel a szocialista párt gyenge Vas megyei szervezetében, noha a megyéhez azelőtt nem volt semmi köze. Érkezését követően a helyi pártszervezetekbe és az utánpótláscsapatba, a Fiatal Baloldal Ifjú Szocialisták (Fibisz) közé özönleni kezdtek az új tagok. 2003 tavaszán Tóth már megyei elnökhelyettes volt. A nagy menetelést egy decemberi sajtótájékoztató zavarta meg: a megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint Tóthék megvásárolták az új belépőket, ez magyarázza a taglétszám emelkedését, valamint Tóth és társai gyors pártkarrierjét. Az ügy kivizsgálását követően Tóthot kizárta a pártból az MSZP megyei etikai bizottsága, de az országos testület fél évvel később felülbírálta a döntést. Mindeközben megyei elnökké is megválasztották Tóth Csabát. Hiller István pártelnök végül teljes körű tagrevíziót és tisztújítást rendelt el; döntésében szerepet játszhatott az is, hogy Tóth és barátainak a neve felmerült fiktív Fibisz-szervezetek alapításáról készült jegyzőkönyvek hamisításában, sőt nyomozás is indult magánokirat-hamisítás miatt, amelyben később Tóth is gyanúsítottá vált. (A gyanúsítottak között volt továbbá Zuschlag János is, valamint Szabó Bálint, aki nemrég reaktiválta magát a Heti Válasz hasábjain, hogy beszámoljon az őszödi beszéd nyilvánosságra jutásának "igaz" történetéről.) Az ügyészség végül arra jutott, hogy a hamisítás ténye nem bizonyítható: ugyanis nem sikerült az eredeti okiratok nyomára bukkanni.

Talán nem is véletlenül. Az eredeti jegyzőkönyveket ugyanis a Köztársaság téri MSZP-székházban őrizték, amíg Újhelyi István át nem adta őket Tóth Csabának, aki továbbadta az iratokat Szabó Bálintnak (a cserékről átvételi elismervény is született). Utóbbi aztán, állítása szerint, egy alkalommal elfelejtette bezárni az autóját, és az anyagot kilopták a kocsiból. A Zuschlag-per során Lados István másodrendű vádlott azt vallotta, hogy maga is közreműködött a vasi tagbeléptetési akcióban: állítása szerint hamis jegyzőkönyveket írt alá. Az eredeti iratok eltüntetése szerinte Zuschlag trükkje volt, mert tudta, hogy a másolatokból az írásszakértő nem tud bizonyító erejű következtetéseket levonni. Tóth Csaba mindenesetre az eseményeket úgy szokta összegezni, hogy a nyomozás során kiderült: az ellene felhozott vádak hamisak voltak.

A tisztújítás során Tóth nem került be a megyei vezetésbe, majd távozott is Vasból, hogy pár hónap múlva Zuglóban bukkanjon fel. Feltűnését követően rohamosan emelkedni kezdett a taglétszám, és a belépők nem elhanyagolható része a hírek szerint nem zuglói lakos volt. A belépésekre válaszul ellenbelépések indultak - utóbbi ügyben vizsgálódott is a nyomozó hatóság -, majd a helyi MSZP elnöke tagfelvételi moratóriumot rendelt el. Ezt a párt magasabb szintjein felülbírálták, és a harc Tóth Csaba elnökké választásával ért véget, bár ő az index.hu-nak előzőleg azt nyilatkozta: "Sem neki, sem a többieknek nincsenek a pártban ambíciói, csupán dolgozni szeretnének." A megbuktatott addigi elnök és számos más tag is átlépett az MSZDP-be.

(A Magyar Narancs Tóth Csaba zuglói és az azelőtti karrierjéről.)

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr9013685328

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs több kamuzás! 2018.03.09. 09:34:44

Feltűnően sok pártnak sikerült jelölteket állítani az idei választásra. Mi, akik a nagy hidegben egész nap az utcán gyűjtöttünk tisztességes módon, igazán tudjuk, hogy mennyire kemény munka ez. Viszont érdekes módon valahogy nem találkoztunk a kamupárt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2018.02.20. 19:02:23

"„Karácsony Gergely miniszterelnökkel megteremthető a lehetősége annak, hogy a kerület is részesüljön azokból az országos fejlesztési forrásokból, amelyek eddig kisvasutakra vagy üresen álló stadionokra mentek el, pedig Zuglónak is szüksége lenne központi forrásokra......"

Kibaszott egyszerű az ügy!

Fideszes országgyűlési képviselőt kell választani, és máris dől a lé!

ulpius66 2018.02.20. 19:03:46

Mán az USA elnöke is kijelentette az ENSZ ülésén: "Aki az USA ellen mer szavazni, annak nincs több segély!"

Ilyen egyszerű az élet!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.20. 19:24:23

Korábban az volt a gond, hogy minden oldalon Papcsák vigyorgott...

tegnaptuska 2018.02.20. 20:33:57

Teljesen meg vagyok zavarodva. Kedves Reflektor, Kedves LMP! Ez a választás egy harc, egy háború. El kellene döntenetek, hogy kinek az oldalán harcoltok. Vannak vk-k, ahol sírva könyörögtök a szociknak, hogy lépjenek vissza a javatokra, vannak, ahol ütitek őket, persze akár jogosan is. De ez így nem fog menni. Nincs kettőnél több út. Az egyik a kompromisszum, a másik a pokol. És igen, tudom, a kompromisszum a legrosszabb megoldás, mert mindenki veszít valamit az eredeti álláspontjából, mégis: kompromisszum kell.

lecsósdinnye 2018.02.20. 21:29:14

Ahogyan @tegnaptuska szépen megfogalmazta, döntsétek már el, hogy hol lakik a feljebbvalótok!
Sírtok itt, hogy "eddig is elvétve – évi egyszeri alkalommal – szólalhattak meg a kerület ellenzéki önkormányzati képviselői". Ha nem tudná a pártotok központi bizottsága, meg a blogotok írója, hogy a jelöltetek, a bizonyos Barta mit mondott az "évi egyszeri alkalommal", beidézem:
"Nem szolgálom ki annak a látszatnak a megteremtését, hogy
a Zuglói Lapokban az önkormányzati képviselöknek egyenlö
esélye volna véleményük elmondására vagy mintha itt létezne
a sajtó szabadsága. A zuglói Lmp elektronikus felületein olvasható a véleményem"
Forrás: www.zuglo.hu/wp-content/uploads/2017/01/ZL_20171005_WEB.pdf

Kedves LMP (vagy Lmp?) sok sikert!

OkoskaTo:rp 2018.02.21. 13:01:22

Úgy látszik, az MSZP lemondott Zuglóról, mert különben nem őt indítaná. Saját jogán is simán ülhetne néhány évet, de az itteni választók az elmúlt ciklusra is emlékeznek, amiben a Rozgonyi-Tóth Fidesz-MSZP nagykoalíció simán megszavazta a lenyúlásokat/szétlopásokat, és leszavazta a polgármestert. Akit az interjúban Tóth szemrebbenés nélkül nyal fel miniszterelnöknek.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.21. 13:27:05

Mert nem adnak helyet kirekesztő, fasiszta, szalonképtelen jelölteknek! Ez így európai.

ColdWellEr 2018.02.21. 13:37:51

Nem nevezhető egyenlőnek, de legalább rá lehet fogni, hogy hivatalban levő képviselő. Az óbudai helyi lapban régóta minden 2 hétben több oldalas cikkekben zengnek ódát a fideszes képviselőJELÖLTről, hogy hova mindenhova látogatott el, miközben az MSZPs KÉPVISELŐről, aki elvitte 4 éve a körzetet (10.oevk), egy árva szó sem szerepelt eddig. Elég gáz, de ekkora jelentőséget érdemes tulajdonítani a helyi lapnak - sajnos, btw.

nem.lehet 2018.02.21. 14:44:33

index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/02/21/fideszes_cegnel_plakatol_az_lmp/

"Fideszes cégnél plakátol az LMP
A lap szerint a cég nem túl kedvező feltételekkel ajánlott fel plakáthelyeket az ellenzéki pártoknak. Az MSZP úgy döntött, Fidesz-közeli céggel nem szerződnek, ezért nem is lesznek óriásplakátjaik. Elutasító volt a DK, az Együtt és a Jobbik is."

Az LMP-nek bezzeg semmi baja nem volt a Fidesz közeli plakátcéggel.

Miért is lenne, elvégre jelenleg is a Fidesz hatalmon tartásáért dolgoznak, legalább nem titkolják tovább, hogy melyik oldalon is állnak.

Lehet más a fszom...
süti beállítások módosítása