A valódi viták otthona

Reflektor

Eddig csak az MSZP-P nem léptetett vissza jelölteket

2018. március 22. - baum

nbb_20180110_9082_focuspoint_926x504.JPG

A nagy ellenzéki jelöltvisszalépkedés jelen pillanatban úgy áll, hogy az LMP két jelöltet léptetett vissza. Budapest 15. választási kerületében Kunhalmi Ágnes javára és a Veszprém 2. választókerületben a jobbikos Kepli Lajos javára.

 

A Demokratikus Koalíció Budakeszin visszaléptette Tóth Zoltánt Szél Bernadett javára.

 

A Momentum három jelöltjét is visszahívta, mégpedig Nagy Károlyt Kunhalmi Ágnes javára, Rácz Norbertet Szekszárdon, Hadházy Ákos (LMP) javára és Fábián Lászlót Marcaliban Steinmetz Ádám (Jobbik) javára.

 

Az Együtt pedig még korábban jelentette ki, hogy el sem indítja jelöltjeit olyan körzetekben, ahol van esélyes ellenzéki jelölt a Fidesszel szemben. Itt Vadai Ágnes (DK), Szél Bernadett, Hadházy Ákos, továbbá az MSZP miskolci és szegedi indulója a kedvezményezett.

 

Tulajdonképpen két ellenzéki párt van, amelyik még nem tett egyoldalú gesztust a kormányváltás érdekében.

Az egyik a Jobbik, melynek elnöke, Vona Gábor tartja magát ahhoz, hogy a választásnak mind a 106 egyéni jelöltjükkel csatába állnak, és senkit nem léptetnek vissza. Mivel ezt az álláspontot következetesen képviselik, soha nem mondtak mást, ezért el kell fogadni legitim hozzáállásnak. Lehet, hogy a Jobbik behúzódott középre, de a szavazói nem nagyon és nehéz lenne lenyomni a torkukon azt, hogy például Gyurcsány Ferenccel dealeljen Vona.

 

És ott van még az MSZP-P is. Jól láthatóan két arca van a kampányuknak: Karácsony Gergely, miniszterelnök-jelölt, és a P egy személyben, és Kunhalmi Ágnes, az MSZP delegáltja. Mindkét politikus nagyon harciasan küzd a teljes ellenzéki megegyezésért és a kormányváltásért. Legalábbis szavakban. Tettekben viszont nem nagyon.

 

Karácsony Gergely olyan magas lóról osztja az észt, mintha legalábbis a P-t minimum 2 százalékon mérték volna. Szerinte a magyar választó egyetlen esetben viselkedik jól: ha az MSZP-P-re szavaz, minden más esetben a Fideszt tartja hatalmon. De ugyan mi mást várhatnánk a „demokratikus oldal” miniszterelnök-jelöltjétől, minthogy bűnössé tegyen minden választót, aki lelkiismeretétől vezetve szabadon akar élni választójogával?

 

Kunhalmi Ágnes pedig egyszer kiakadt Kálmán Olgánál, és majd vagy úgy maradt, vagy valaki bemesélte neki, hogy jól áll neki. Akárhogy is történt, azóta modern kori Jeanne d’Arc-ként rikácsol minden létező fórumon, hogy koordinálás, koordinálás, és Orbán-bérenc, aki nem koordinál.

 

Cikkünk elejéből viszont az derül ki, hogy eddig csak az MSZP-P nem volt hajlandó semmiféle gesztust tenni egyetlen egy esélyes ellenzéki jelöltnek sem. A függetleneknek való visszalépést nem sorolnánk ide, mert Mesterházy Attilának Kész Zoltán javára való visszalépése és Tóth Bertalan Mellárnak való visszalépése a választási rendszer miatt értelmetlen, és töredékszavazatokat rabol el az ellenzéktől.

 

Valamit kellene csinálniuk, mert ez így nem jó. Az nem koordinálás, ha csak a többi párttól várjuk el azt, magunk meg nem teszünk semmit. Tehát Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely vagy azonnal hagyja abba azt a tematizálást, hogy ők mint morális bástyák mondják meg, hogy ki akar kormányváltást és ki nem, vagy végre léptessenek vissza MSZP-s jelölteket.

 

Röviden: ne magyarázz, cselekedj!

 

Nuszbaum Tibor

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8613766694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

otodiklaszlo 2018.03.22. 15:42:12

Azt gondolom, hogy ez így csak hangulatkeltésre jó. Az MSZP-Párbeszéd eleve koordináltan állította fel a jelöltjeit (52 választókerületben nem is állított), és kezdettől fogva erre hívott mindenkit. Ha pedig az előválasztási javaslatot elfogadja a többi párt, akkor már egy éve gőzerővel lehetne kampányolni.

Kivlov 2018.03.23. 06:32:28

Nemtökmindegy?
Úgyse nyer a zellenzék.

ABC123456 2018.03.23. 08:10:43

Igen, ahogy otodiklaszlo is írja : a DK és az MSZP eleve egyeztetett, és váltva állította a jelölteket. Tehát volt koordináció és visszalépés. Ettől függetlenül azért persze az LMP-vel és a Jobbikkal szemben is tehetnének ilyen gesztust a választási hajrában, és valószínűleg fognak is. Nekem az nem tetszik, hogy Karácsony és Kunhalmi is ekézi a Jobbikot. Most nem ennek van itt az ideje, nagyon úgy gondolom. És nem is szimpatikus dolog. Már nem azért, de Vona pl. minden alkalommal maximálisan úriemberként nyilatkozik, le a kalappal. Pláne, hogy látjuk, mit csinálnak a többiek. Kontraproduktív ez így nagyon : Karácsony és Kunhalmi Jobbik-ellenes kirohanásai nem a Jobbiktól, hanem tőlük veszik el a szavazókat. Amúgy Vona nagyon világosan kifejtette, hogy az ő jelöltjeik visszaléptetése egyáltalán nem valószínű, hogy nem a Fideszre szavazók táborát növelné meg jobban, és akkor úgy szolgálja jobban a Fidesz bukását, ha állva marad és nyitva hagyja az elkötelezett nembaloldaliaknak ezt a Fidesszel szemben számukra vállalható csatornát. Tök értelmes, és soha, ismétlem, soha nem ekéz Orbánékon kívül senkit, ami most azért minden kormányváltás akarótól minimum volna.

Poloska184 2018.03.23. 13:10:00

Ez a szerző (politikai) analfabéta:
először megmagyarázza, hogy az esélyes civil jelöltek (Mellár, Kész) javára visszalépni butaság. Gyakorlatilag azt állítja, hogy 2=0.

Aztán megdicséri az Együttet, hogy 5 helyen direkt nem indult el. Azt meg lazán kifelejti, hogy az MSZP-Párbeszéd meg a két civil körzete mellett másik 46 helyen direkt nem indult el. Akárhogy számolom, 46+2=/=0.

Az LMP-s propagandista tehát arra a Karácsony Gergely vezette szövetségre próbálja ráhúzni a vissza nem lépés vádját, amelyik 48 helyen nem indul el.

Fake news, mond valamit?

Dr. K.H.G. 2018.03.25. 22:20:20

Az MSZP 48 helyen nem indít jelöltet, a DK 61 helyen - de ők "csak magyaráznak, nem cselekszenek". A Jobbik senkit nem léptet vissza, ezt meg a szerző szerint el kell fogadni legitim hozzáállásnak.
Hülye vagy?
süti beállítások módosítása