A valódi viták otthona

Reflektor

Valakik Hop-on maradtak

2018. június 12. - Tálos Lőrinc

Két évvel ezelőtt sajátos előterjesztés került a Fővárosi Közgyűlés képviselői elé, a zárt ülésen tárgyalt és helyszínen kiosztott előterjesztésből az derült ki, hogy a főváros koncesszióba adná a városnéző (hop-on hop-off) buszok üzemeltetésének jogát, a jelenlegi hat, egymással versenyző cég helyet egyetlen egynek. A nyertes 20 évre kerülne monopolhelyzetbe a milliárdos bevételt hozó piacon. A 24.hu akkor azt írta, hogy a szállodaüzletben – így a budapesti Buddha-Bárban – érdekelt jordán testvérpár Zakaría és Szamír Hamdan nyerhet a koncesszión.

20120614-klotildpalota-megnyito-buddha-bar1.jpgA Magyar Nemzet értesülései szerint a brit-francia Big Bus Tours Ltd. ajánlata azonban megelőzte a Hamdan testvérekhez köthető Program Centrum Kft. és Mr. Nilsz Kft. ajánlatát, a Fővárosi Közgyűlés érvénytelennek nyilvánította a pályázatot. A közgyűlés döntésének hátteréről szóló cikk úgy fogalmazott, hogy „A beérkezett ajánlatokat törvényességi és gazdasági szempontból is vizsgáló szakértők egyértelműen megállapították, hogy a két évtizedre szóló koncessziós jog megszerzésével és a megajánlott díjak alapján »észszerű hozamot meghaladó, rendkívüli mértékű extraprofit realizálása prognosztizálható«”. A rendkívüli mértékű extraprofit miben létéről pedig így: „A budapesti városnéző buszok húsz évre becsült üzemeltetési költségeinek közel a négyszeresét elérő, jóval több mint százmilliárd forintos haszonra tehettek volna szert a nyáron kiírt fővárosi koncessziós pályázat nyertesei.”

A Fővárosi Közgyűlés szerdai, rendkívüli ülésén újra a képviselők elé kerül a Javaslat a „Koncessziós szerződés városnéző autóbusszal végzett helyi külön célú menetrend szerinti személyszállítási tevékenység ellátására” tárgyú koncessziós beszerzési eljárást lezáró és egyéb döntések meghozatalára c. előterjesztés, amely ugyanakkor e poszt írásakor még mindig nem volt elérhető*. Az előterjesztéseket és mellékleteket az ülés előtti héten szokták elérhetővé tenni, kivéve, ha a városnéző buszok koncessziójáról szól, mert annak eddig egyetlen fordulóban sem sikerült nem az utolsó pillanatban elérhetővé válnia.

Külön érdekesség, hogy a kormánypropagandává züllesztett Origo épp most érezte aktualitását annak, hogy legutóbbi nyertes Big Bus Tours Ltd-ről megírja, hogy nem adnak számlát, elkerülik az adófizetést és még a kerekeik is kopottak. Mindez persze, lehet, hogy a véletlen műve, arra gondolni sem merünk, hogy pont ugyanazok szólnak bele az Origo szerkesztőségébe, akik e meglehetősen furcsa koncessziós eljárást folyamatosan át akarják nyomni a Fővárosi Közgyűlésen.

A Közgyűlés végül úgy döntött, hogy újból eredménytelennek nyilvánítja a koncessziós eljárást és felkéri a BKV-t, vizsgálja meg, hogyan tudja a Demszky-Hagyó korszakban kiszervezett városnéző buszoztatást saját erőforrásból vagy alvállalkozó bevonásával megszervezni. Alighanem valakik túltolták, szemet szúró nyomulásuk és a pofátlan extraprofit, amelyre hajtottak már túl sok volt. A történet azonban maga a szabályos illusztráció arra, hogy milyen erők szólnak bele a fővárosi döntéshozatalba és milyen célból. Végezetül tekintsük meg, hogy mely cég nyerte volna második körben az eljárást és írjuk fel szépen. Alighanem hallunk még róluk.

hoponhopoff.PNG

*Az előterjesztés kedd este került fel a budapest.hu "E-információszabadság oldalára. A Közgyűlés szerdán reggel kezdődött, a Városfejlesztési Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottság kedd délben tartott ülése sem tudta tárgyalni. A poszt élesítésével megvártuk, hogy megismerhessük annak tartalmát.)

(A nyitóképen Orbán Viktor látható, amint átadja a Hamdan-testvérek érdekeltségébe tartozó Buddha-Bárt.)

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr6614040646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotikaz 2018.06.13. 22:47:18

Inkább arról írnátok, hogy 5 budapesti körzetet simán elvehetett volna az ellenzék a Fidesztől, ha a totál esélytelen jelöltjeitekkel nem aprózzátok szét az ellenzéki szavazatokat és akkor most nincs kétharmad. Ha pedig a választói akaratnak megfelelően idejében össze is fogtok a többi ellenzéki párttal, akkor Orbán ma már nem miniszterelnök. De nektek ez nem volt célotok, titeket csak a minél nagyobb állami támogatás és a többi ellenzéki párttól elvehető mandátumok érdekeltek.

Szóval most olyasmi miatt háborodtok fel, amit valójában pont ti tettetek lehetővé.

Feltétlenül írjatok majd hasonló posztokat a Stop Sorosról meg a Fidesz alkotmánymódosításairól is - ha már másodszor segítettétek kétharmados, alkotmányozó többséghez Orbánt. Ja a Stop Sorosról mégse írjatok, hisz az LMP új társelnöke büszkén állt Orbán gyűlölet politikája mellé a kvóta népszavazásnál is, gondolom a Stop Sorost is támogatja.

Szóval szavak szintjén kritizáljátok a kormányt (except Keresztes László Lóránt társelnök úr), de a tetteitekkel valahogy mindig olyanokat léptek ami pont a Fidesznek jó.

Nem fura ez?

tegnaptuska 2018.06.17. 09:26:23

@Kotikaz: Nem hát. Ők az LMP, ők így szállnak le a bicikliről. A kérdés inkább az, hogy kivan beljebb Orbán végbelében: a Jobbik, vagy az LMP?

Doverdog 2018.06.23. 18:57:10

Hajléktalanság kriminalizálása?
Civilek ellehetetlenítése?
Fideszbíróságok létrehozása?

Úgy látszik, őfelsége látszatelellenzéke számára ezek nem témák, még ahhoz is gyáva szarok voltatok, hogy legalább nem-et nyomjatok rá - nem mintha számított volna, hisz a kétharmadot már áprilisban Orbánnak adtátok.

Bezzeg a városnéző buszok!
Bezzeg a RedBull Air Race!

Ezekről van petíciózás, feljelentés, posztok vég nélkül! Ezek a legfontosabb problémák 2018-ban Magyarországon! ...vagy legalábbis ezeknek az óvatos kritizálását engedélyezte számotokra a gazdátok.

Áruljátok már el kedves LMP-sek, hogy vagytok képesek reggel belenézni a tükörbe anélkül, hogy összehánynátok magatokat?
süti beállítások módosítása