A valódi viták otthona

Reflektor

Miért van különbség egy pedagógus és a közművelődési szakember bére között?

2018. augusztus 30. - szénhidra

Vendégszerzőnk, Horváth Zoltán írását olvashatják.

Miközben a jelenlegi kormány az indentitásunk, hagyományaink, meglévő közösségeink megerősítését célzó kultúrpolitikát hangoztat, a közkulturális dolgozók (könyvtárasok, múzeumi dolgozók, levéltárosok, közművelődési szakemberek) ebből nagyon keveset éreznek. Ágazatunkban nem történt meg az életpályamodell bevezetése, az átfogó bérrendezés. A közkulturális ágazatban dolgozók nagy részét épp ezért pozitívan érinti a bruttó 180.500 forintos garantált bérminimum, és ne legyünk igazságtalanok az ágazatban dolgozókat a 15 százalékos kulturális illetménypótlék is segíti, ami havi 10 000–50 000 forintot jelent. Ezzel szerencsés esetben kicsivel több, mint bruttó kétszázezer forintot kereshet egy diplomás kulturális szakember. Kézhez a legtöbben 140-150 ezer forint körül kaphatnak, vagy valamivel kevesebbet.

Hogy plasztikus legyen a dolog, és ne más kollégát hozzam esetlegesen nehéz helyzetbe, vegyük a saját példámat! Közművelődési szakemberként rendelkezem egy szakirányú főiskolai, egy szintén szakirányú egyetemi szintű diplomával (utóbbi amúgy kitüntetéses), valamint egy nem szakirányú egyetemi képesítéssel. Ezek mellett 3 kulturális területhez kapcsolódó OKJ-s végzettséggel (ezek nem számítanak a közalkalmazotti előmenetelbe, csak jelzem, mert nagyon sok kolléga hozzám hasonlóan rengeteget tanul, hogy naprakész, sokrétű és alapos tudással rendelkezzen), számos akkreditált szakirányú tanfolyami végzettséggel, valamint két középfokú nyelvvizsgával bírok. 11 éve dolgozom a közművelődésben. Fizetésemnek még így sem sikerült meghaladnia a garantált bérminimumot. Arra először 4 év múlva lesz lehetőségem a fizetési osztályon felfelé haladva (igaz akkor is csak 7 ezer forinttal lesz több fizetésem, mint a jelenlegi bérminimum), vagy egy doktori fokozat megszerzésével, amely szintén legalább 4 év.

A Policy Agenda friss számítása szerint[1] a létminimum háztartási összege egy két felnőttből és két gyermekből álló család esetében 262.305 forint. Két, a közkulturális ágazatban dolgozó szülő, amennyiben gyermekeket vállalnak, tehát nagy valószínűség szerint a létminimum szintje alatt kénytelen boldogulni, amennyiben csupán munkahelyi bérükből gazdálkodhatnak. (Más kérdés, hogy a területen szinte mindenki vállal másod, harmad állást, kényszerűen megragadva minden lehetőséget a boldogulásra.)

Persze nem szerencsés dolog egymáshoz méregetni szakterületeket, munkaköröket, ágazatokat, de amikor arra gondolunk, hogy az amúgy szintén leterhelt, kevéssé megbecsült pedagógiai területen dolgozók mennyivel többet vihetnek haza, nem tagadható keserűséget érez a kultúra napszámosa. A HR portálon nemrég megjelent összesítés szerint[2] egy középiskolai tanár kevesebb mint egy év munkatapasztalattal 217.400 forintot keres. 6 és 10 év közötti munkatapasztalattal a háta mögött az átlagos fizetésük eléri a 275.300 forintot, több mint 10 éves munkaviszonnyal pedig a 318.200 forintos összeget. A jelenlegi állás szerint ekkora fizetést egy közgyűjteményben, vagy közművelődésben dolgozó szakember akkor tud elérni, ha rendelkezik Phd fokozattal, plusz 51 éves munkaviszonnyal. Magyarán sohasem. Pedig ez a jelenlegi közalkalmazotti bértábla teteje. Egy életpálya modellel nem rendelkező területen dolgozó közalkalmazott ennél többet csupán speciális feltételek között kereshet (munkáltatói döntés, egyéb pótlékok), bár ezeket az elmúlt időben inkább visszanyesték, mint kiterjesztették volna.

Vegyük azt is hozzá, hogy a kulturális területen dolgozók jó része pedagógus végzettséggel is rendelkezik. Ők azt látják, hogy egy óriási szakadék kezd keletkezni az ugyanolyan diplomával bíró, ám a tanári pálya mellett döntő egykori csoporttársának bére és a sajátja között. A társadalmat pedig nem árt szembesíteni azzal, hogy ilyen körülmények között dolgoznak azok, akik hétvégén, ünnepnapokon, éjszaka, rendezvényeken, kulturális programokon, megemlékezéseken szolgálják őket.

 

Horváth Zoltán

a Közgyűjteményi és Közművelődési Szakszervezet Vas megyei elnöke

 

[1] Iskolakezdés és a gyermekes családok https://www.policyagenda.hu/elemzesek/2018/iskolakezdes-es-a-gyermekes-csaladok/#.W4aIts4zaM8 Letöltve: 2018. augusztus 29.

[2] Barna Eszter: Mennyit keres egy középiskolai tanár? https://www.hrportal.hu/hr/mennyit-keres-egy-kozepiskolai-tanar-20180823.html Letöltve: 2018. augusztus 29.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4014211391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LebensraumamOsten 2018.08.31. 08:05:30

Zolán! És te helyénvalónak érzed - amikor a jelenlegi kúrmány megemelt minimálbérével kapcsolatban mások nevében hálálkodsz - hogy 180-200 ezer bruttót keres egy diplomás közművelődési dolgozó, miközben jónéhány állami szervnél (NAV, Rendőrség, Honvédség, AH, NBH, BV, OGYŐ, Kormányhivatalnak csúfolt naplopodák) egy kezdő, vagy legfeljebb pár éves jogviszonnyal rendelkező képzetlen. buta érettségizett jampi ennek a másfélszeresét, néha kétszeresét viszi haza, de minimum 30-50 ezerrel többet?
Vagy épp lásd Áttv! Egy ostoba iktatós 8 általánossal kereshet akár 300 ezret is havonta a besorolása alapján. Ez véleményed szerint rendben van? Arról nem is beszélve, hogy a hivatalon belül is simán előfordulhat, hogy egy diplomás besorolású akár kétdiplomás több nyelvvizsgával rendelkező munkatárs lényegesen kevesebbet keres, mint egy közönséges mezei iktatós 8 általánossal ugyanannyi szolgálati idővel? (230 vs 300 ezer havonta) Ez rendjén való?

HÁZ 2018.08.31. 08:45:23

@LebensraumamOsten: Semmiféle hálálkodásról van szó. Ténymegállapítás, hogy a legtöbb közművelődési és közgyűjteményi dolgozó bérét pozitívan érinti a garantált bérminimum. És ez tragédia! Korábban a garantált bérminimum igazságtalan voltára már felhívtam a figyelmet ugyanezen a felületen: reflektor.blog.hu/2017/01/17/garantalt_berfeszultseg
Hamarosan ugyanerről egy frissített, hosszabb anyagom is meg fog jelenni...

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.31. 09:42:59

@HÁZ: Egy kiművelt emberfőnek, több diploma után nem nagy kunszt átképezni magát IT szakembernek... több tízezer betöltetlen állás vár benneteket. :-)

HÁZ 2018.08.31. 10:24:51

@Magánvéleményem: Nagyon jó. Amúgy fontos az IT terület. Nagyon sokan hagyják el a szakmát amúgy erre-arra, valószínűleg az IT felé is. Azonban (bár poénnak jó) ez azonban mégsem lehet megoldás. Rengeteg elhivatott szakember dolgozik a területen, akinek fontos a hivatása. Halkan jegyzem meg, remélhetőleg a társadalomnak is

Csakis a Fidesz! 2018.08.31. 12:56:04

Rendkívüli módon örülök neki, hogy az LMP is végre rátalált a helyes irányra és a genderliberális, Soros ügynök árulók kizárása/eltitlása után végre nyíltan is a nemzeti oldal mellett tettetek hitet.

Ungár Péter minapi beszéde, melyben felszólított a Fidesz Európa és Nemzetvédő migránspolitikájának elfogadására és a Fidesz kritizálás abbahagyására különösen szimpatikus volt, én egyfajta hűségeskünek fogom fel, aminek minden bizonnyal meglesz az eredménye.

Bízom benne, hogy tartjátok a jó irányt és így 2022-ben talán már egy Fidesz-KDNP-LMP lista mellé húzhatom majd be az X-et.

Ne hagyjátok, hogy a genderkedő, Sorosista, migránssimogató, demokráciafetisitszta erők elnyomják a hazánkat!

Csak így tovább fiatalok! Csak így tovább LMP, üdv a Nemzeti Oldalon!
süti beállítások módosítása