A valódi viták otthona

Reflektor

Ezért találkozik Erdoğannal Orbán és Merkel

2018. október 08. - baum

3_2.jpgRecep Tayyip Erdoğan ma Budapestre látogat, ami miatt a fél várost lezárták. Neki kell-e keserednünk, hogy egy diktátornak hajbókol a fél magyar kormány?

Nyilvánvalóan minden jóérzésű ember vérnyomása felmegy, ha azt látja, hogy a magyar állam egy tömeggyilkossal parolázik. Ugyanakkor hasznos szétszálazni a történteket geopolitikailag és reálpolitikailag.

 

Két hete sincs, hogy maga a német kancellár, Angela Merkel fogadta Erdoğant, mégpedig Németország fővárosában, Berlinben. E találkozó elsősorban azért jött létre, mert Törökország stratégiailag megkerülhetetlen helyzetben van Európa és Ázsia határán.

Az Európai Unió és Törökország 2016 derekán állapodott meg arról, hogy ha az Unió nagyon sok pénzt ad Erdoğannak, akkor a török állam a saját határain belül tartja az Európába igyekvő menekülteket. Ezt a megállapodást hívják Merkel-Erdoğan paktumnak is.

 

A megállapodás hasznos volt Merkelnek és Orbán Viktornak is, hiszen csökkentette a migrációs nyomást a balkáni útvonalon. A magyar kormány parádézhatott azzal, hogy a szerb határra felhúzott kerítés megvédte a migránsoktól, nemcsak az összmagyarságot (kivéve a vajdaságiakat), de egész Európát is. Merkel pedig fellélegezhetett: willkommenskultur ide-oda, mégsem érkeztek tömegével menekültek Németországba.

 

Az érdekek egyeztek, így hát hiába rontott rá Erdoğan a saját nemzetére, hiába számolja fel a sajtószabadságot, szabja saját magára a törvényeket Törökországban, hiába róható fel neki számos gyilkosság, mind a német, mind a magyar vezető hajlandó találkozni vele.

 

A különbség a találkozások minőségében található. Míg a Merkellel való tárgyalás feszült volt, a közös sajtótájékoztatón is egyértelműsítette Merkel, hogy szinte semmiben nem ért egyet Erdoğannal, addig Orbán Viktor több alkalommal is szinte hőseként emlékezett meg a török diktátorról. Sőt, Orbán Viktor engedve a szívélyes meghívásnak, személyesen vett részt a most nyáron Kirgizisztánban megtartott diktátortalálkozón, pontosabban az első Nomád Világjátékokon, ahol még tárgyalt is Savkat Mirzijojev üzbég, Nurszultán Nazarbajev kazah, Szooronbaj Zseenbekov kirgiz, Recep Tayyip Erdogan török és Ilham Alijev azeri elnökkel együtt a türk rokonságról.

 

Természetesen semmi nem fekete és fehér, és megállapítható, hogy míg Merkel üzletet köt a török elnökkel, addig Orbán Viktor dörgölődzik. Egyáltalán nem kell félteni a német kancellárt, ő ugyanígy van Orbánnal is. Néha van egy kis emberjogi ejnye-bejnye a magyar kormány felé, de amíg a német autógyárak extraprofitot termelnek, kizsákmányolva a magyar munkásokat, addig Merkelnek megfelel a jelenlegi felállás. Ahogy az is, hogy Erdoğan megállítja a menekülteket Európa határán. Mindez kőkemény reálpolitika és üzlet.

 

A német kancellár és a magyar miniszterelnök közötti különbség az, hogy Orbán Viktor viszont nem Magyarország érdekében játssza a nagy geopolitikust, hanem kizárólag az önös érdekei miatt. Egyrészt kiszolgáltatja a német autógyáraknak a magyar munkavállalókat, alacsony béren tartva őket, másrészt az Erdoğanhoz való viszonyából az szűrhető le, hogy itt nem csupán a migránsok visszatartásáról van szó, hanem roppant mód tetszik neki és követendőnek tartja azt az illiberális autoriter kormányzást, aminek a török elnök az úttörője. Magyarországnak ebből nincs semmi haszna, sőt káros és antidemokratikus törekvés.

 

Összegezve, meg lehet magyarázni az Erdoğan látogatást, de azt is látni kell, hogy például ezt a cikket Törökországban nem lehetett volna megírni, sőt, valószínűleg börtönbe kerülnék érte.

 

Nuszbaum Tibor

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr514289139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2018.10.08. 15:26:42

"kiszolgáltatja a német autógyáraknak a magyar munkavállalókat, alacsony béren tartva őket"

Tévedés!
A magyar munkavállalókat az itt működő német multik (az autógyárak különösen) jócskán a hazai átlagbérek fölött fizetik meg. Az alacsonyan tartás oka elsősorban a hazai "vállalkozók" versenyképtelen és alacsony hatékonyságú működése. A német multikkal inkább az a baj, hogy "agyelszívást" és innovációs féket jelentenek, mert relatív jó fizetésért alkalmaznak nem innovatív tevékenységre diplomás (mérnök) embereket. Továbbá az állami támogatások és adókedvezmények révén tőkét vonnak ki az amúgy is tőkehiányos magyar gazdaságból. Az EU-s források nagy része is náluk, vagy az ő infrastruktúrájukra költődik el.

Józsi01 2018.10.08. 15:55:17

@DrGehaeuse: Ez így van szerintem is. Csak még annyival egészíteném ki, hogy az aktuális kormányok nem is igyekeznek támogatni a hazai cégeket (akár 1-5 éves használt gépek beszerzésével). Az vágyálom, hogy az a magyar cég aki eddig 80 éves forgácsoló masinával dolgozik, holnaptól egy teljesen robotizált megmunkáló központtal fog. Sajnos a fejekben nagyon nagy a lemaradás, azt pedig csak lassan lehet leküzdeni. Még ha képes is lenne megfinanszírozni ezeket a több 100 milliós gépeket.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.10.08. 17:32:44

"Nyilvánvalóan minden jóérzésű ember vérnyomása felmegy, ha azt látja, hogy a magyar állam egy tömeggyilkossal parolázik."
Azt, hogy Erdogan tömeggyilkos-e, nem egy blogger, hanem pl. a Hágai bíróság dönti el. Azt, hogy Erdogan diktátor-e, nem egy blogger, hanem pl. a török választók döntik el.
A politikusainkat többek között azért is etetjük, hogy tárgyaljanak külföldi vezetőkkel, szimpatikus és ellenszenves vezetőkkel egyaránt. Jó üzletet bárkivel lehet kötni, és az ország érdeke az, hogy ezeket az üzleteket megkössük. Ha Erdogan nem ellenséges Magyarországgal, akkor az nekünk jó. Az pedig, hogy Magyarországon büntetlenül lehet a Parlament ablakából kilógatott nagy molinón a miniszterelnököt és más országok vezetőit diktátorozni, mindennél ékesebben beszél a hazai tolerancia, szólás és véleményszabadság kiemelkedő állapotáról.

Európai téridő 2018.10.08. 18:36:54

Ez az "önös érdek", mint érv nem túl "ütős".

bandiras2 2018.10.08. 18:46:21

"Egyrészt kiszolgáltatja a német autógyáraknak a magyar munkavállalókat, alacsony béren tartva őket,"
Meg lehet emelni a bérezést karhatalmilag, de aztán ne legyen sírás ha úgy járunk mint a mekkdonálszos dolgozók a 15 dolláros órabérrel: A felét kirúgták, és robotokkal-rendelésfelvevő automatákkal helyettesítették őket:
www.youtube.com/watch?v=__fr6tlJyZ8
De már burgert se kell sütni, vagy zsemlét összeszerelni. 2 ember műszakonként eteti a gépet:
www.youtube.com/watch?v=CbL_3le40qc
Na ez a két ember 20 dolláros órabért is megkap, a többi meg sorbaáll segélyért.
Munka addig van, amíg a biorobot olcsóbb mint a fém. Ha nem tetszik, akkor el lehet takarodni segélyre. Ez a realitás, mert amelyik gyár nem vált robotra ha kötelezően emelik a bért, azt megfolytja a konkurrencia az alacsonyabb áraival a robot miatt.
Aztán majd jön a gépirtó hadjárat, ami után majd az okosok feltalálják a háromnyomásos földművelst ökörfogatos szántással, és nehéz ekével.

László Fucskó 2018.10.08. 18:51:48

Jaj, rugdossuk mar meg ma is Viktort valamivel!!

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.08. 19:07:10

"A különbség a találkozások minőségében található."

Azt mindjart gondoltam, ahogy azt is hogy a szokasos suketelesen kivul semmi konkretumot nem tudtunk meg a minosegrol.

Rohejesek vagytok.

nemecsekerno_007 2018.10.08. 19:10:31

@bandiras2: Aztán ha mindent robot gyárt és vezérle akkor ki a fene fogja megvenni a terméket? Egy másik robot? :) Mert a biorobotoknak nem lesz munkájuk :D
Értelmes jövőkép :)

KunnHalmiAgnes 2018.10.08. 19:10:41

Igaza van a posztolonak, Erdogán csak akkor diktátor, ha Orbánnal találkozik, ha Merkelel találkozik, akkor a liberális demokrácia élő szobra.

Behajtó70 2018.10.08. 19:12:29

Az ilyen szánalmas ostoba blogok címlara helyezéséért még meri azt mondani az index szerkesztősége, hogy független? Ilyen vastag bőr a pofáján utoljára gyurcsánynak volt! Hogy nem szakad rátok a plafon szerksztő urak, asszonyok! Még az mszmp-ben is több gerinc van, mint bennetek! Az embernek tényleg köpni támad kedve!

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2018.10.08. 19:12:34

NUSZBAUM Idegenforgalmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság "felszámolás alatt"

nemecsekerno_007 2018.10.08. 19:12:36

Majd ha te leszel ott kedves poszter, akkor majd megvalósíthatod a saját politikád.
Addig marad az ugatás a karaván mellett. A többi hozzád hasonló észkombájnnal...

Ismered a sztorit:

Aki tudja, az csinálja. Aki nem tudja az tanítja.... Aki tanítani se tud, na abból lesz a független, demokrata blogger v. influencer :D

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.08. 19:14:43

@bandiras2: A robotizacio egy felkapott mediabulvarkacsa, meg nyugaton is csak a munkavallalok toredeket erinti, az olcso orszagokban meg szinte senkit. Raadasul ok se mennek segelyre, mert a robotizacio meg az AI semmiben sem kulonbozik attol, amikor a gozgeppel kivaltottak a lovat, azelott meg a loval az izmot. Azota meg100xozodott a zemberek szama megse lett senki munkanelkuli.

A nyugat europai munavallaloknak kell fosni elsosorban, kozuluk is a kozepesen kereso retegnek, elsosorban a keleteuropai kiszervezett konkurenciatol, meg a bevandorloktol, a robotok csak a raadas.

Hamihami 2018.10.08. 19:28:21

KEDVES NEM KORMANYPARTI KOMMENTELOK!
Igazsag szerint csak egy probara csinaltam itt egy nicket es komenteltem parszor, mert meg akartam nezni, hogyan mukodnek a fidesz berkomenteloi.
Egy nagy kerdes merult fel bennem: a nem kormanypartiak miert komentelnek? Miert irtok ide? Miert pazaroljatok az idotoket es adjatok a lovat es a munkalehetoseget azoknak, akik ezzel penzt keresnek? Ok, ellentetben veletek, nem a szabadidejuket hasznaljak, nem meggyozodesbol irnak. KIT AKARTOK MEGGYOZNI??? Birkaekat? Ok koszonik szepen a penzkereseti lehetoseget, nelkuletek nem lenne munkajuk!
Vagy azt a nehany fideszest akarjatok meggyozni par kommentel, akik ejjel-nappal a kozteve hirein lognak es a Kossuth radio penteki reggeli adasat eszik nagykanallal? Most komolyan???
Vagy egymast akarjatok meggyozni? Azt meg minek???
Lehet, hogy fura, amit mondok, de a legjobb strategia az lenne, ha azt az idot, amit ezekre a parttalan vitakra fecsereltek, olyanba fektetnetek, amik valoban okozhatnak valtozast. Peldaul mi most a fidesz egyik akhilesze? Hat az europai ugyeszseg egy ilyen dolog. Akkor miert nem hasznaljatok ki a kapcsolataitokat, on- es offline, hogy minel tobb emberhez eljusson es alairja a nepszavazasi kezdemenyezest. Miert nem osztjatok meg minel tobb emberrel, FB-n, blogokban, youtube-on, twitteren, linkedinen vagy barmin, amivel sok emberhez eljutnak azok a hirek, amik a korrupciorol, sunnyogasrol, kirekesztesrol es a propaganda hazugsagairol szolnak??? Sokkal, de sokkal nagyobb haszna lenne annak, minthogy itt munkalehetoseget adtok a berkommenteloknek. Ok beloletek elnek!
Ha nincs kivel vitatkozniuk, mit fognak csinalni? Meg par hetig minden cikkhez odairjak a baromsagaikat meg hogy fake news, elbeszelgetnek egymassal, es aztan? Mikozben ti egy nagy halom emberhez tudjatok eljuttatni a kormanynak kenyes dolgokat.
Valszeg erre a komentemre majd megirjak, hogy hulye vagy, nem jo a kiindulopont, faszsagokat beszelsz stb.... es? Egy masodpercet nem fogok azzal tolteni, hogy barmilyen vitaba szaljak veluk, mert azzal csak a napi adagjuk elereset segitenem, semmi mast.
Ha valakinek van epkezlab otlete, hogy a gyakorlatban ezt hogyan tudjuk megvalositani, ne tartsa titokban!
Ezt bekopizom meg jo par cikk ala kommentkent, hatha lesz valami foganatja es elindit valamit.

röf 2018.10.08. 19:33:30

Ez olyan volt, mint a pár beszéd molinója.
Rendes helyen már kidobták volna a lógatókat a molinójuk után... huss...
Csak hogy tudják, mi a diktatúra.
Majmok....

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.10.08. 19:42:32

"Egyrészt kiszolgáltatja a német autógyáraknak a magyar munkavállalókat, alacsony béren tartva őket"

vs.

"A legfigyelemreméltóbb tendencia, hogy 2016 júniusa és 2018 júniusa között negyedével nőtt az átlagkereset. A bruttó keresetek növekedésével párhuzamosan a munkaerőköltség is növekedett, azonban a járulékcsökkentésnek köszönhetően a béreknél kisebb mértékben – mondta lapunknak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a KSH havi munkaerőköltséget összesítő statisztikáit összegezve. Hozzátette: bár a kereseti és munkaerőköltségi listát a feldolgozóiparon belül a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás alágazat vezeti, ahol az átlagos bruttó bér 791 ezer forint volt tavaly, azonban jóval többen tevékenykednek a bruttó félmillió forint feletti kereseti lehetőséget biztosító pénzügyi, biztosítási szektorban, az infokommunikáció vagy pedig a villamosenergia-ipar területén."

www.penzcentrum.hu/karrier/ki-nem-talalod-kiknek-a-fizetese-emelkedik-a-legjobban-magyarorszagon.1069570.html

Tehat 2 ev alatt tobbet nott a ber mint a bloggazda DK kedvenc Qrmanyai idejen 8 ev alatt dupla inflacio mellett....

Raadasul a csorok bere no gyorsabban, baloldaliak, ha ha ha

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.10.08. 19:57:44

@Hamihami: Olaszorszag, ami ugye hazanknal sokkal korruptabb, resze az europai ugyeszsegnek, mi tortent, semmi. Dania, Svedorszag, amelyek hazanknal joval kevesbe korruptak, nem kertek az europai ugyeszsegbol.

szoval csodat nem kene varni

bandiras2 2018.10.08. 20:00:51

@nemecsekerno_007:
Ha elolvasod a hozzászólásom végét...

brlv24 2018.10.08. 20:34:00

@Hamihami: azt indítja el, hogy hülyének néznek. A poszt nem erről szólt.

Brix 2018.10.08. 20:38:00

@Halál kamionja mindenkit elgázol: Csakhogy a bèrnövekedès nem Orbánèknak köszönhető, hanem annak , hogy jól prosperàl az egèsz Közép - Európa, jönnek a GNI 4-6%- t kitevő EU források, ès ( mèg) extrèm laza pènzpolitika van Európában...Ez sem elèg arra, hogy beèrjük a lengyel vagy szlovák atlagbèrt..Sőt, a románok is a nyakunkon vannak...A forint egy èv alatt kb. 8%- t gyengült, a legtöbbet Közèp- Eu.- ban , de mèg a lej ès az euróhoz kötött leva is jobb volt...Kb. ennyi a "nagy " titok...Az infláció is kúszik szèpen felfelé....

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.10.08. 20:53:03

@Brix: Mon volt a legnagyobb realberemelkedes az OECDben 2017ben, vagyis a vilagon.

Remelem tudod mi a realber, mielott inflaciozni kezdesz.

A lengyel egy fore eso GDP nekem azonosnak tunik a magyarral, a szlovak magasabb 10%-kal, de ugyanez volt 2010ben is:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_int024b.html

Brix 2018.10.08. 21:14:18

@Halál kamionja mindenkit elgázol: Egyelőre, a magyar, átlagos havi nettó bèr- 701 euró, ( wikipedia 2018) alatta van a lengyelnek, ami 793 euro, ès jelentősen alatta a szlovák vagy cseh , nettó, átlagos havi bèreknek is: 873 euro, 932 euro. De, a románoknál is már 580 eurós a havi nettó átlagbèr.. 2017 csak egy èv...Ha az elmúlt 10 èvet nèzzük, sokkal nagyobb volt a bèrdinamika mind Romániában, vagy Lengyelországban... A lènyeg: ilyen gyenge forinttal nem foguk igazán közelebb zárkózni a többi V4 országhoz, de beèr minket Románia is!

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.10.08. 21:22:35

@Brix: A forintnak erejenek semmi koze semmihez, foleg hogy a V4ben senki sem hasznal eurot a szlovakokon kivul.

Vasarloero paritason a bereink ugyanannyit ernek mint a lengyeleke, tobbet mint a horvatoke, portugaloke, romanoke, gorogoke kevesebbet mint a szlovakoke es a cseheke.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_int024b.html

Ad Dio 2018.10.08. 22:13:45

"Az Európai Unió és Törökország 2016 derekán állapodott meg arról, hogy ha az Unió nagyon sok pénzt ad Erdoğannak, akkor a török állam a saját határain belül tartja az Európába igyekvő menekülteket. Ezt a megállapodást hívják Merkel-Erdoğan paktumnak is."

"A különbség a találkozások minőségében található. Míg a Merkellel való tárgyalás feszült volt, a közös sajtótájékoztatón is egyértelműsítette Merkel, hogy szinte semmiben nem ért egyet Erdoğannal, addig Orbán Viktor több alkalommal is szinte hőseként emlékezett meg a török diktátorról."

Kettejük közül melyik is fizetett súlyos pénzeket Erdogánnak azért, hogy megoldon neki bizonyos "kényes ügyeket" (aka lelője a szír menekülteket a határon)?

a nagy hohoohooo 2018.10.08. 22:16:26

@szekertabor: "Azt, hogy Erdogan tömeggyilkos-e, nem egy blogger, hanem pl. a Hágai bíróság dönti el. Azt, hogy Erdogan diktátor-e, nem egy blogger, hanem pl. a török választók döntik el."

Akkor nagy tanulatlan ,tehetségtelen senki vagy..hehee....Hitlernél sem a német választók döntötték ,hanem a nürnbergi bíróság ,azt ismert nemzetközi antifa összefogás,és sajnos sok-sok millió áldozat után,árán ...

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.10.08. 22:17:35

@Ad Dio: a rizsat ne is olvasd

a poszter nem volt ott se a mertkelles, se az orbancos talalkozon csak hazudik mintha olvasana

Brix 2018.10.08. 22:26:12

@Halál kamionja mindenkit elgázol: De , van köze, a többi V4 országhoz kèpest alacsonyabb bèrekhez , hiszen ahogy mondtam: a forint a leggyengèbben teljesítő deviza a règióban. Így - ha trendszerűen gyengèbben teljesítünk, mint közvetlen riválisok, Lengyelorszag vagy Csehország- soha nem fogjuk elèrni őket bèrekben ...Az MNB kamatpolitikája rossz, hiszen Csehországban már 1,25%, a Lengyeleknèl 1,5% az alapkamat...A lènyeg: ha a forint nem fog magáratalálni - ehhez reális alapkamatra lenne szüksèg, amit az MNB nem fog meglèpni-, nem fogunk feljebb zárkózni, sőt....

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.10.08. 22:49:38

@Brix: Ne hasonlitsd ossze Mot olyan orszagokkal ahol a libbantak nem csinaltak 80% allamadosagot, ami ma is 70%. Persze hogy nem kapsz penzt annyiert mint ahol 40% alatt van az allamadossag, mint az osszes tobbi V4 orszagban.

dare 2018.10.09. 02:46:24

Diktátorok!
Ez az üzenet van kifeszítve molinóra.
Erdogan a diktátor.
Orbán a diktátor.
Putyin a diktátor.

Roger Waters felsorolásába pl nincs is benne Erdogan.
Ott csak Trump, Orbán, Le Pen, Farage, Kaczynski, Kurz, és mivel a koncert Szentpéterváron volt, ezért Putyin csak kérdőjellel szerepelt nála.
Diktátorok.
És Hszi Csin-Ping akkor egészen pontosan micsoda?
Vagy ő már nem is számít, egy Bástya elvtárs már szart sem ér?
Tele vagyunk mint a déli busz diktátorokkal. :D
Már csak az a kérdés mit bandáznak ezek mindig egymással.
Mikor robbantják ki a harmadik világháborút?
Mert a diktátorok nacionalisták, előbb-utóbb háborúzni fognak.
Egymással is persze.
Azért, mert diktátorok.
Mikor kap már észbe valaki ott a hatalmasok között, olyan jó lenne egy kis demokrácia.
Csak egy pár embert kellene lepuffantani hozzá.
És demokrácia van, mindenhol, szép gyönyörű demokrácia, ahol senki nem uralkodik felettünk, senki. (polgárság nélkül viszont nagy hülyeség lenne ez, mert kiharcolni könnyen ki lehetne most is, megőrizni lenne azt nehéz).
Vagy várjunk csak, a pénz uralkodhat felettünk?
Butaság, világbéke, diktátorok nélkül.
De mi a diktátorok célja, azon felül persze hogy diktátorok, ami persze így nem lehet más, csak az uralkodás.
Ők akarnak uralkodni mások helyett?
De kik helyett, mindenki demokráciát akar, világbékét, nyugatias életformát, gondtalan életet, gazdagságot, jólétet, felvilágosult embereket, akik elvetik a vallást, és részt vesznek végre az énközpontú társadalmak felépítésben.
Meg kéne haladnunk végre ezt a sok diktátort, és persze magunkat is.
Ideje lenne beszállni végre a mókuskerékbe, ezzel a diktátorok mögé meneküléssel nem lesz megoldva a helyzet, csak késleltetni lehet a végkifejletet.
A globalizmust nem lehet megállítani, ezt már megmondták a nagyok.
Mi is a végkifejlet?
Ja igen, a kiüresedett lét, ahol mindent és mindenkit csak a pénz irányít.
Még jó hogy lehet választani, igaz már 100 éve is ez volt a szitu.

Harc a Nagyúrral
Megöl a disznófejű Nagyúr,
Éreztem, megöl, ha hagyom,
Vigyorgott rám és ült meredten:
Az aranyon ült, az aranyon,
Éreztem, megöl, ha hagyom.

Sertés testét, az undokot, én
Simogattam. Ő remegett.
„Nézd meg, ki vagyok” (súgtam neki)
S meglékeltem a fejemet,
Agyamba nézett s nevetett.

(Vad vágyak vad kalandorának
Tart talán?) S térdre hulltam ott.
A zúgó Élet partján voltunk,
Ketten voltunk, alkonyodott:
„Add az aranyod, aranyod.”

„Engem egy pillanat megölhet,
Nekem már várni nem szabad,
Engem szólítnak útra, kéjre
Titokzatos hívó szavak,
Nekem már várni nem szabad.”

„A te szivedet serte védi,
Az én belsőm fekély, galád.
Az én szivem mégis az áldott:
Az Élet marta fel, a Vágy.
Arany kell. Mennem kell tovább.”

„Az én jachtomra vár a tenger,
Ezer sátor vár énreám,
Idegen nap, idegen balzsam,
Idegen mámor, új leány,
Mind énreám vár, énreám.”

„Az egész élet bennem zihál,
Minden, mi új, felém üget,
Szent zűrzavar az én sok álmom,
Neked minden álmod süket,
Hasítsd ki hát aranyszügyed.”

Már ránk szakadt a bús, vak este.
Én nyöszörögtem. A habok
Az üzenetet egyre hozták:
Várunk. Van-e már aranyod?
Zúgtak a habok, a habok.

És összecsaptunk. Rengett a part,
Husába vájtam kezemet,
Téptem, cibáltam. Mindhiába.
Aranya csörgött. Nevetett.
Nem mehetek, nem mehetek.

Ezer este múlt ezer estre,
A vérem hull, hull, egyre hull,
Messziről hívnak, szólongatnak
És mi csak csatázunk vadul:
Én s a disznófejű Nagyúr.

Engem megölt a disznófejű Nagyúr.
Kiölte belőlem a hitet.
Már nem hiszek semmiben, nem hiszek az igazságban, nem hiszek a jóságban, de legfőképpen nem hiszek a jólétben.
A pénz nem boldogít.
Adják oda bárkinek, és rögtön megmutatja mennyire is boldogítja őt.
Nekem viszont ne.
Nekem ne adjanak egy kanyi fillért se, nekem a hitemet adják vissza.
A társadalomba vetett hitemet adják vissza mind a diktátorok, mind a kapitalizmus élharcosai, akiknek sikerült felosztaniuk a társadalmakat, és csak hamisságot árasztanak minden egyes cselekedetükkel.
A modern liberális úgy akar megvédeni, hogy mindent kútba kell dobnom amiben eddig hittem, és be kell állnom skandálni az ő eszmerendszerét, mert az nekem, és persze a világnak milyen jó lesz majd.
Tök mindegy én mit gondolok róla, erősen hinni kell benne, és majd jó lesz az.
A nagyon konzervatív pedig úgy akar megvédeni, hogy a hátsó sorból mondja mit is kéne tennem.
A prófétáim, a hadvezéreim.
Na nem úgy szabadítanak fel az elnyomás alól, mint pl Jeanne d'Ark, nem.
Azért ők kínosan ügyelnek arra, hogy ne a máglyán végezzék, meg ott legelöl nem is olyan jó harcolni, megsebesülhet az ember (meg is ölhetik), az meg kinek hiányzik.
Úgy harcolni a disznófejű Nagyúrral, hogy közben mi is disznófejű Nagyúrrá válunk.
Így kell ezt.
Aki pedig nem találja a helyét a két térfélen, azok úgy végzik mint Jeanne d'Ark.
"Belgák" és "szüzek" kíméljenek.
De jó lenne, ha legalább az egyik oldalt tudná támogatni az ember.
Mindhiába, nincsenek polgárok a harchoz, ami persze mind a 2 oldalnak tökéletes.

LKerekes 2018.10.09. 02:48:49

Obama, Macron, Merkel is találkozott Erdogannal. Diktátorok!!!
És miként értelmezzük, hogy egy katonai szövetségben vagyunk? A hülyék kedvéért: Törökország Nato tag és adott esetben egy lövészárokban dekkolnánk.

LKerekes 2018.10.09. 02:50:42

@dare:
Mondasz valamit, de tönkretetted a feleslegesen hosszú szövegeléseddel. Kevesebb több lett volna.

dare 2018.10.09. 03:08:14

@LKerekes: Megy kevesebbel is.
Tehet mindenki egy szívességet...

@dare: Kútba helyett sutba dobni helyesen.
A kútba már én akarok ugrani

2018.10.09. 06:31:11

@szekertabor: "Azt, hogy Erdogan diktátor-e, nem egy blogger, hanem pl. a török választók döntik el." Pont, hogy nem a török nép dönti el. Mert ha valaki az, a nép döntésétől még nem lesz az vagy éppenséggel az is lehet, függetlenül attól, hogy népe hogy dönt. Erdogan pedig diktátor, még hozzá a javából. Véleményem szerint ezt még senki nem vonta kétségbe és nem is vitatta.

a nagy hohoohooo 2018.10.09. 06:47:48

@Halál kamionja mindenkit elgázol: Márai Sándor:
Az Emberiség elment a Holdra, felhasította az atomot, évtizedekkel meghosszabbította az emberi életet, szimfóniákat, remekművű könyveket írt, képeket és szobrokat alkotott, és közben @Halál kamionja mindenkit elgázol olyan dedóba illő hülye gyerek maradt, mint volt öt- vagy tízmillió év előtt....höhöö..

Pénzcentrum fórum
Ki nem találod, kiknek a fizetése emelkedik a legjobban Magyarországon (1)
Tulajdonos: BATTYA64, létrehozva: 2018. augusztus 28., kedd 9:19

Kapcsolódó cikk itt...

BATTYA64, 2018. augusztus 28., kedd 9:19
TSÓKOLOM,CSAKHOGY EGYES ÉLELMISZEREK ÁRA IS NÖVEKEDETT 25 SZÁZALÉKKAL.CSAK AZ IDÉN. NAGYON SZÉP A STATISZTIKA,MERT,HA EGY AUTÓ 1 MILLIÓ FORINTTAL LESZ KEVESEBB,AKKOR 200 EZER ZSEMLE 5 FORINTOS DRÁGULÁSÁNÁL,AZ INFLÁCIÓ, AZ NULLA. A STATISZTIKÁBAN. PONT.KÖSZ.

Kamu-e a magyar bérrobbanás? Tiszta vizet öntünk a pohárba.
mfor.hu/cikkek/makro/miert-tunhet-kamunak-a-magyar-berrobbanas.html

Itt vannak a nettó átlagkeresetek megyékre bontva, ha még hisz a KSH-nak.
168ora.hu/itthon/itt-vannak-a-netto-atlagkeresetek-megyekre-bontva-ha-meg-hisz-a-ksh-nak-156558

A jegybank is úgy látja, ahogy mi: mesterségesen pumpálják fel a fizetéseket

A cafetéria-rendszer átalakítása miatt statisztikailag is emelkednek a keresetek jövőre.
mfor.hu/cikkek/makro/a-jegybank-is-ugy-latja-ahogy-mi-mestersegesen-pumpaljak-fel-a-fizeteseket.html

Keserű tény: jóval kevesebb az átlagbér, mint azt hisszük.
mfor.hu/cikkek/makro/keseru-teny-joval-kevesebb-az-atlagber-mint-azt-hisszuk.html

Minimálbér-emelés: mibe kerülne ez nekünk?
piacesprofit.hu/kkv_cegblog/minimalber-emeles-mibe-kerulne-ez-nekunk/
Mesélj mit ért el a kormány? Semmit! Nem Viktátor érdeme a Gazdasági növekedés mértéke. Hanem Az Eu-s pénzeké.Egyébként közben a növekedés ellenére nem is csökkent az államadósság, habár a magánnyugdíjakból eltünt pázezer miliárd, meg a kötvénykibocsájtás is picit megnőtt. Arról nem beszélve, hogy az olló a szegények és a gazdagok között nőtt (GINI). Ezért mondom, hogy én elismerem, van egy stabilizáló hatása a fidesznek, de nem vagyok biztos benne, hogy ezt jól használják. Pedig most válság sincs.Pedig az a rengeteg pénz amit az eu ad FELZÁRKÓZTATÁSRA van. Nem arra, hogy ellopják! És a közpénzt is! Pl : TAO !
Mondj egy értelmes dolgot lécci ami a gazdasági fejlődésünket szolgálja és nem eu-s pénzből van. Figyelek a szárnyal a gazdaság, és a Magyarország a régió, sőt, Európa, sőt, az egész világ vezető gazdasági ereje, etc. dumák a leghitelesebbek, természetesen. A narancsködös fideszhívek számára.Bármilyen járadékos gazdaságban fenntartható hasonló rendszer. A járadék pedig főleg EU-s források formájában csapódik le, aminek központi elosztását felügyeli a kormány. Ebből lehet holdudvart építeni. Amint az EU zárja a csapot, borul az egész építmény.X országban 100 fabatka a GDP/fő, Y országban 300 fabatka a GDP/fő. A különbség 200 fabatka/fő.
Ezek után A országban 5 százalékkal nő, B országban csak 2 százalékkal. A ország felzárkózóban?
A GDP/fő 105 lett, B GDP/fő 306 lett. A különbség immár 201 fabatka/fő.Menj le Baranyába, Ózd környékére, Nógrádba, Csongrád megyébe, vagy Bácskába, aztán meglátod hogyan haldoklanak a magyar falvak... Nem Veresegyház vagy Telki a mérvadó, Pest környékén 35 Km.-re már a nyomor fogad. Tulajdonképpen már a Budapest áthúzott táblánál.
Azaz nem felzárkózás történt hanem további leszakadás....Vagyis arról van szó ,hogy a FideSS a béremelésekkel amit nem a kormány,s nem a gazdaság adott ,termelt ki,hanem az EU-s pénzek gyorsított ütemű lehívása, cégek,vállalkozókat terhelte meg,miközben a termelékenység nem javult,annyi történt ,hogy a FideSS a választásokra ,előre megfontolt szándékkal fedezetlen pénzt öntött a gazdaságba ,az Erzsébet utalvány is ennek az eklatáns precedense
Csaxólok Gyurcsány az öszödi beszédében éppen erről szólt.
Kár hogy a gazdaságnak nem hasítani, dübörögni vagy szárnyalnia kéne . A környező országok GDP-je magasabb a miénknél. Ha kivesszük az EU-támogatásokat a magyarból, hibahatáron belüli kvázi nullát kapunk. Informálódj, tájékozódj, de ne az M1-ről és meglátod.Tud valaki xarabb pénzt a magyar forintnál? még szarabb fizető eszköz /pénz/ a környékünkön ? Aligha ! Ez tiszta gáz ! Persze, hogy örömmel jönnek ide a turisták. A nemzetközi rangsor legvégén kullogunk: szinte semmije sincs a magyaroknak

Egy a baj. Ennek le kéne zuhanni, csak itt lefelé nincs határ.
Le is fog... ! képzelt magasságból a valóság talajára. Ezzel a tonnányi ernyő nélküli idiótával a fedélzetén. A helyzeti energia a gdp-vel egyenesen arányosan fog csökkenni egészen pofával a földig.

Persze ennek a népnek mindegy lesz az is, az M1 elemzi kicsit nekik főműsoridőben, aztán ha kérdezik megint az uCCa embÖrét, hogy -na mi van, lezuhantatok?

-nem dehogy kérem, ez csak a sorosista háttérhatalmista liberális demokrata beengedő kerítésbontó hamis hazaáruló gyarló demagóg ballibek propagandája... MI ÍGY SZÁLLUNK LE.

a nagy hohoohooo 2018.10.09. 06:52:59

@maxval balcán bircaman: Az agyad nem tudja senki legyilkolni hehee....bolgárszärházi.....ami nincs azt nem lehet ...heheee....Hitler se,Sztálin se,Rákosi se ölt saját kezűleg ,mindnek megvoltak az olyan szärházi bérencei mint te ....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.09. 06:58:41

@a nagy hohoohooo:

Akkor ezen az alapon minden vezető gyilkos, akinek hadereje háborúzik.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.10.09. 07:22:49

@a nagy hohoohooo: Ertem tehat ha nonek az atlagkeresetek, akkor bontsuk le megyekre, mert akkor kamunak tunhet...

De a kiindulo 2010es netto 13oezret senki nem bontotta le megyekre, ez akkor nem volt fontos...

erted, ugye?
süti beállítások módosítása