A valódi viták otthona

Reflektor

Puzsér Róbert október 23-i beszéde: Cél a centrum!

2018. október 24. - baum

44763623_2084778445104915_6233159468293554176_n.jpgJó estét! Ma számos budapesti rendezvényen törleszkednek 1956 emlékéhez, vallják meg 1956 örökségét, pózolnak azzal, hogy ők a pesti srácok. Azzal szeretnék tisztelegni 1956 hőseinek és mártírjainak, hogy nem keverem őket bele abba az elaljasult magyar valóságba, ahol cinizmus néz szembe még több romlottsággal, marketing néz szembe még több hazugsággal.

1956 egy olyan világban zajlott, ahol még a gazemberek is hittek valamiben, ahol az elaljasodott emberek még nem voltak büszkék arra, hogy elaljasodtak, ahol még volt tét, volt lehetősége a hősiességnek és az önfeláldozásnak. A posztmodern korban a lyukas trikolor helyett röhögő trollface képezi a politikai identitást, orosz tankhadosztály helyett meghekkelt népszuverenitás és lebontott jogállamiság képezi a rabságot. Ebben a világban semmi sem állandó, és semmi sem biztos.

Ma Óceánia az ellenségünk, holnap Keletázsia. Az úgynevezett polgári párt tegnap még védelmezte a tandíjmentességet, ma már tandíjat hajtana be – de mindkettőt szabadságharcos külsőségek közepedte. Annak a nemzedéknek a tagja vagyok, amely egyetemistaként kapta a pofájába 1995 márciusában a Wall Street kapzsiságának himnuszát. A himnuszt a neoliberális elit kórusa énekelte, és a mindenható piac láthatatlan kezéről szólt – ennek a himnusznak a veretése közben akart tőlünk Bokros Lajos tandíjat behajtani. Az úgynevezett progresszív értelmiség helyeslően asszisztált, és öngyarmatosító gesztusok közt vette tudomásul a következő nemzedékek alávetését. Ott tüntettünk a Kossuth téren azért, hogy mindenki számára hozzáférhető maradjon az oktatás, és az úgynevezett szocialisták álltak velünk szemben. Igazunk volt, és ezt érvényre juttattuk: évekig tartó utóvédharcok nyomán megvédtük a tandíjmentességet.

Eltelt majdnem egy negyedszázad – és a helyzet ugyanez. Ezúttal a nemzeti radikális, kriptofeudális és neoliberális szörnypárt, a Fidesz akarja a tandíjat bevezetni. Bárhogy bégessen is a neoliberális kórus, hogy nincs ingyen ebéd, a tandíjmentesség nem ingyen ebéd – a tandíjmentesség befektetés. Befektetés a jövőbe, befektetés a szociális mobilitásba, befektetés a társadalmi békébe. Az ingyenesség az utolsó progresszív érték a felsőoktatásban. Egy olyan felsőoktatásban, ahol máris felszámolták az egyetemi autonómiát, ahol egyre kevesebb diák tanulhat, ahol az átadott tudás egyre korszerűtlenebb, ahonnan oktatók és diákok tömegesen költöznek külföldre. A mai magyar oktatásból kiszorul a közéleti vita, szolidaritás jelei alig látszanak.

A tandíjkötelezettség egy elfogadhatatlan, rossz diskurzus tárgya. És mi mindig hagyjuk, hogy belekényszerítsenek ebbe az elfogadhatatlan, rossz diskurzusba, mert nem emeljük fel elégszer a szavunkat az oktatás gyalázatos állapota ellen. A tizenkilencedik század módszereivel a huszadik század problémáira akarják felkészíteni a huszonegyedik század nemzedékeit. Tandíjat hajtanának be, miközben nincs elég kollégiumi férőhely, és egy szoba hatvan-hetvenezer forintba kerül a fővárosban. Tandíjat hajtanának be, miközben használhatatlan tudást nyújtanak a középiskolákban, és funkcionális analfabétákat gyártanak az általános iskolákban. A tanárok nincsenek megfizetve, a pedagógusszakma elöregszik, az egyetemi karriernél vonzóbb a biztos kétszázötvenezer nettó valamelyik multinál – esetleg a pizzafutárkodás Londonban. Az egyetem után nem várnak európai bérek, csak európai árak – de ők tandíjat hajtanának be, miközben a magyarok háromnegyede az átlagbér alatt keres. Ezeknek a családoknak már ma luxus, hogy egyetemre küldjék a gyerekeiket – de tőlük tandíjat hajtanának be. Mert ez az utolsó védvonal, amit még nem szállt meg a neoliberalizmus, amit nem állított szolgálatába az újfeudalizmus. S a céljuk közös: társadalomból és értelmiségből olcsó, öntudatlan, de szakképzett munkaerőt termelni.

Ezt a nemzetet Orbán Viktor gyártósor mellé rendelte – az oktatás elsorvasztása e rendelést szolgálja. Az utolsó sánc áll ellen. A tandíj mindössze egyetlen eleme a rendszernek, nem is a legfontosabb – és mi mégis mindig itt csapunk össze, miközben az elmúlt harminc év alatt csak egyre rohadt és rohadt alattunk a Kádár-rendszer. Magyarország a két világháború között még nagyhatalom volt oktatásban – ma úgy zuhanunk lefelé, hogy már a középmezőnyt sem látjuk. Az egyetlen megoldás erre a válságra, ha végre megszervezi magát a centrum.

A centrum nem kér a neoliberalizmusból, és nem kér a neofeudalizmusból. A centrum nem kér a sérelmi politikából, és nem kér a polgárháborúból. A centrum készen áll akár antikommunistává, akár antifasisztává válni, de hús-vér kommunisták és fasiszták nélkül nem hajlandó játszani ezt a játékot tovább. A centrum levonja a huszadik század tanulságait, de nem idézi meg hatalmi célzattal az ősök szellemeit. A centrum számára 1956 szelleme a nyugatos szabadságot követeli meg – és nem a keleties despotizmust. A centrum gravitációs teret képez, amely képes megállítani a társadalom kétségbeejtő mértékű polarizálódását. A centrum innovációval, oktatással és tehetséggel érvényesül, nem törzsi gyűlölettel, nem szociális uszítással, és nem démonidézéssel. Ezzel a munkával vagyunk adósak itt a centrumban. Nemcsak magunknak, nemcsak a jövő egyetemistáinak, hanem 1848 és 1956 szellemének, a magyar szabadságnak és a nyugatos progressziónak.

Cél a centrum. Köszönöm a figyelmet!

 

 

Fotó: Lehet Más a Jövő Facebook

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4514318755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 09:36:36

A beszéd alapgondolata téves, de mégis hasznos egészében a ballib narratíva ellenében.

felső határ nincs 2018.10.24. 11:40:20

Jol beszelt puzser, de en a tetteknek hiszek, igy 2022ben is Orbanra szavazok.

Puzsernak jobban all a pojaca-szerep, nem valna be felelos vezetonek.

nemecsekerno_007 2018.10.24. 12:00:09

Nem értem én ezt már. Kicsit bolhacirkusz jellege van...

közösperonos átszállás 2018.10.24. 12:09:22

@felső határ nincs: "Jol beszelt puzser, de en a tetteknek hiszek, igy 2022ben is Orbanra szavazok."

Maradva a felsőoktatásnál, vagy úgy akár egyáltalán az oktatásnál, említenél olyan fideszes "tetteket", melyek sikeresnek bizonyultak a területen?

(Sikertelen, sőt egyenesen káros tetteiket tudok én is egyedül egy rahedlit, köszi.)

inteligencs elenzeki 2018.10.24. 12:23:02

"nem ingyen ebéd – a tandíjmentesség befektetés. Befektetés a jövőbe, befektetés a szociális mobilitásba, befektetés a társadalmi békébe. Az ingyenesség az utolsó progresszív érték a felsőoktatásban. "

Először is, az oktatás most sem tandíj mentes. Soha nem is volt az, csupán az állam fizette a mi adónkból.
Nos, jelenleg úgy néz ki, hogy kitanítják a diákot az én adómból, aki amint emelt nyelvvizsgával elvégzi a sulit, tiplizik ki európába a több fizuért, ahol persze nem ide adózik, hanem a befogadó ország adórendszerébe fizet be.
Szóval az a baj Robikám, hogy az a bizonyos általad említett befektetés a jövőbe korrekt, csak épp nem a mi jövőnk az.
Én az adómon keresztül fektetek be más ország jövőjébe. Lássuk be, nem a leg f.szább opció.

felső határ nincs 2018.10.24. 12:40:06

@közösperonos átszállás: Sikertelen, hogy nem szantottak be a CEUt azonnal, vita nelkul.

Siker az iskolatej, ingyenkonyv, kozponti tankonyveloszto kozpontositasa.

Világít a torony 2018.10.24. 12:45:00

Megint csak ugyan az. Fityesz fikázás. Semmi eredetiség semmi, legalább gondolatszintű innováció, semmi jövőbe mutató.
Dög unalom.

Péter51 2018.10.24. 12:49:42

Mennyi lesz a tandíj? Kinek kell fizetnie? Lesz e egyáltalán?
Ezekre a kérdésekre van válaszod te puzsipojáca?
A kormány nem hülye,ha eltörlik az ingyenes oktatást,az komoly szavazatveszteség.
Egyébként nem tudod Puzsi,ki találta ki a diákhitelt? Nem az LMP !Tényleg OV örökké fog uralkodni,ahol az ellenzék ilyen korlátolt.

Világít a torony 2018.10.24. 12:58:30

@felső határ nincs: "Siker az iskolatej, ingyenkonyv, kozponti tankonyveloszto kozpontositasa."
Maga Aczél György elvtárs sem mondhatta volna szebben, hatásosabban.
"Sikertelen, hogy nem szantottak be a CEUt azonnal, vita nelkul."
Ez is oda hajaz. Remek emeszempés maradéknak teszik lenni.

2018.10.24. 13:11:36

@Comte de Gippaud:
Tudod van az a mondás vállalatok és alkalmazottak viszonylatában, hogy annál, hogy pénzt feccölsz az alkalmazottak továbbképzésébe, aztán majd lelépnek, az a rosszabb, ha az alkalmazottaidat nem küldöd képzésre, azok nem is fejlődnek, és ott marad. Nos, szerintem ugyanez igaz ez az országra is.

Az más kérdés, hogy én se a tandíjmentességgel nem értek egyet, sem a 100% önköltséges képzéssel, valamint ez a pojáca sem szimpatikus nekem.

2018.10.24. 13:15:20

@felső határ nincs:
Vicces, amikor az a negatívum, hogy nem elég gyorsan veri szét az országot a Fidesz.

felső határ nincs 2018.10.24. 13:21:02

@Világít a torony: mind1, utolag megis jo hogy tusznak itt van a CEU, igy lehet sorossal egyezkedni hogy parancsolja vissza az ukran fasisztakat

"zsidó oligarchák finanszírozzák az ukrán szélsőjobboldali mozgalmakat."

www.szombat.org/politika/mintha-a-magyar-zsidok-a-jobbikot-tamogatnak?fbclid=IwAR2hEZDQRHEIDEBDkjCIKJlI-997jhP394Ov3GXHvQ5vAzdWWC-_72ByDxU

közösperonos átszállás 2018.10.24. 14:08:48

@felső határ nincs: "Sikertelen, hogy nem szantottak be a CEUt azonnal, vita nelkul."

Azt inkább pofára esésnek nevezném, siker az, ami egy valós, nem csak képzeletünkben létező, ráadásul az országot sújtó problémára ad megoldást. Kicsit azért meg kéne magad erőltetni, hogy elmagyarázd, miért probléma az országnak, hogy a CEU Magyarországon oktat külföldieket (a köcsögök Pesten költik el a dollárjukat? Azannyukat, tisztára mintha a turizmust akarnánk fejleszteni -- oh wait).

"Siker az iskolatej"

Mesélj már, mert ezzel még nem találkoztam, pedig van iskolás gyermekem. Ingyen kapnak tejet? Vagy csak olcsóbban? Korábbi lefedettség nulla, mai száz? (Száz ugye nem lehet, ld. a bekezdés elejét.)

"ingyenkonyv"

Azt ugye tudod, ez hogyan működik?

Mivel teljesen nyilvánvaló, hogy nem tudod, mesélek róla, jó?

Akkor ingyenes (legalábbis sok helyen), ha az év elején átvett könyvet a tanév végén is jó állapotban tudod leadni. Értelemszerűen, eleve a munkafüzetekre nem vonatkozik, hiszen azokba per def belefirkálunk. Aztán akkor is bukta, ha a gyerek beleírt, és hát gyerek az istenadta, de tegyük fel, hogy ezt megúszta. Viszont a hurcolászástól, lapozgatástól a könyv természetszerűleg kopik -- ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy könyvpéldányt a második év végén már nem vesznek vissza, hanem ki kell fizetni teljes áron, mint hogyha újként vette volna át az ember, miközben ugye nem.

Ja, nyelvkönyvekre nem szokott vonatkozni.

Mindezek persze magának az ötletnek a buktatói, úgyhogy vehetjük úgy nyugodtan, hogy kivételesen egész jól sikerült a kivitelezés -- azonban a föntiekből az is látszik, hogy az intézkedést összegző tirádák alapvetően nem a valóságból táplálkoznak. Ha nekem lenne cégem és a 20%-os kedvezményt úgy hirdetném, hogy "ingyen", kurvára megbüntetne a GVH.

(A dolog hátulütője még amúgy, hogy alapvetően a központosított tankönyvpiacra van kitalálva, anélkül még akadozóbban működne, az meg azért nem muzsikál különösebben fényesen.)

"kozponti tankonyveloszto kozpontositasa"

A központi tankönyvellátó azt ígérte, hogy az őszi szünet végére talán már mindenkinek lesz miből tanulnia.

www.origo.hu/itthon/20141102-meg-mindig-nincs-tankonyvuk-a-marcali-gimiseknek.html

Ráadásul a korábbi tizenhárom százalék helyett a központi tankönyvellátó, a Kello húszszázalékos árréssel végzi a tankönyvellátást

nol.hu/belfold/20130814-szuloi_hitel_a_kellonak-1406447

Három és fél hónappal a tanév kezdete után még mindig vannak tankönyvek, amik nem jutottak el az iskolákba - sőt, még a központi tankönyvellátóhoz, a Kellóhoz sem. A Kello még 1600 kötetre vár a két államosított tankönyvkiadótól, az Apáczaitól és a Nemzedékek Tudásától. Ezekből a kötetekből szimplán nem nyomtak eleget.

444.hu/2014/12/16/a-magyar-nemzet-ir-a-tankonyvellatas-gondjairol

Egy tanár, aki később a 444-et is megkereste, azt írta az oldalra, hogy a KLIK a tankönyvrendelésekbe is belenyúl, és lehúzza a megrendelőlapokról a neki nem tetsző könyveket. A fenntartó a tanár szerint azért csinálja ezt, hogy helyzetbe hozza az állami tankönyveket, a lehúzott könyvek helyébe ugyanis a KELLO (az állami tankönyvellátó) állami tankönyveket küld.

444.hu/2016/04/27/a-tanarok-szerint-a-klik-felulbiralja-a-tankonyvrendeleseiket-es-tobb-allami-tankonyvet-kuld

Igazad van, ez tényleg egy kurva nagy sikertörténet. És mindezt azért, hogy a tankönyvellátási piacon is egy haveri cégnek legyen monopóliuma. :-)

Világít a torony 2018.10.24. 14:29:09

@felső határ nincs: Ön tényleg emeszempés maradék, ráadásul a butábbik típusból.

aaabbbccc 2018.10.24. 14:55:02

just for the records:
dk 7 eve tandijat akar, es ezen valahogy senki sincs kiakadva
sot, egyesek meg ossze is akartak veluk butorozni

erol 2018.10.24. 15:00:54

"Siker az iskolatej"
Ezen felröhögtem, iskolatej 40 éve volt, most nem hallottam róla (van iskolás gyerekem).
De ha lenne is, ez a siker?

szekertabor · provo.blog.hu 2018.10.24. 15:14:41

@erol: Pedig most is van, az én gyerekeim két különböző iskolában kapják. Igaz, hogy ezt a programot még Megyóék vezették be újra 2004-ben, az Orbán kormány csak bővítette.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.10.24. 15:17:02

@felső határ nincs: csak mondom, mivel tudom hogy te nem olvasol igazi híreket: az "ukrán" "szélsőjobboldali" "mozgalmak" leginkább oroszpárti cseh és lengyel neonácik valmaint ukrajnában lakó fajoroszok voltak, orosz pénzen. ezt 4 ország titkosszolgálata és oknyomozó újságírók is megerősítették.

csak modnom neked az igazat, hgoy egyszer életedben olyat is láss.

közösperonos átszállás 2018.10.24. 16:30:20

@aaabbbccc: Pont ez Puzsér logikai hibája is: nem egészen teljesen mindegy, hogy kétezer Ft / hóról beszélünk (ez ma inflációval korrigálva 5-6e Ft körül lehetne) jelentős mentességi körrel, vagy pedig piaci alapú tandíjat.

A másik meg, hogy nem a tandíj-nemtandíj az igazi kérdés (szimbóleikusan persze kézenfekvő), hanem az elérhető és jó, de legalábbis vállalható színvonalú oktatás. (Jó, erről Puzsér is beszél.) Na, az utóbbit a 2-5e Ft/hós tandíj (amit például a DK is akar) nem veszélyezteti, a Fidesz meg igen, sőt, tetteik alapján naugye.

Laikus Érdeklődő 2018.10.28. 14:59:36

@Comte de Gippaud: "Én az adómon keresztül fektetek be más ország jövőjébe."
Ilyen alapon a CSOK-ot is lehetne támadni.
Ceterum censeo a libertárius piacnácik a rendes nácikkal együtt fognak rohadni a pokol mélyén.
süti beállítások módosítása