A valódi viták otthona

Reflektor

A képletet kell összerakni, onnantól már csak egyenletrendezés

Weiss Eszter írása

2018. október 29. - baum

img_2032_s.jpg

A Reflektor sorozatot indított a jövő évben esedékes főpolgármester választásról és az azt megelőző ellenzéki helyezkedésről. Összefogás kell most is, hátha bejön végre, vagy olyan jelöltek, akik megújítják a közbeszédet? Kell-e előválasztás? Ki lesz Tarlós István végső kihívója? Felkért szerzőink ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat.

 

A politika irányába egyre nagyobb ellenszenvvel forduló polgárok megelégelték a reagáló ellenzéki magatartást. Azt maguktól is tudják, hogy rossz a szegregáló iskolarendszer, vagy hogy akkor, amikor Óbudán méreg szivárog a Dunába a Gázgyárból, a főpolgármester tétlensége vérlázító. Nem arra kíváncsiak, hogy hozzájuk hasonlóan ki háborodik fel még azon, hogy hullát találnak egy kórház mosdójában, de arra sem, hogy ki kivel fog össze, megteszi-e egyáltalán, és ha igen, akkor miért nem. Az ellenzéknek most úgy kell felállnia és nyernie, hogy többször rászámoltak már ezen a meccsen.

Nem az a lényeg, hogy ki vagy kik javasolják az előválasztást, hanem az, hogy bizonyos kritériumoknak megfelel-e a lefolytatása. Első, és legfontosabb, hogy minden jelöltállító szervezetet és jelöltet vár-e az előzetes megmérettető pódium, akik programot hirdettek. Amennyiben nem képes megállapodni az ellenzék egésze az előválasztás folyamatában, és abban, hogy ilyen módon keressék Tarlós István kihívóját, még a matematikai esélye is elszáll annak, hogy a város jelenlegi vezetését leváltani szándékozó szavazók táborának egészét lefedje a kihívó potenciális szavazóbázisa.

Második kritérium, hogy az előválasztás folyamán a jelöltek várospolitikai javaslatainak megismertetése és alkalmasság kérdése kerül-e előtérbe, vagy szép lassan minden jelöltet elhasaltat majd a negatív kampány, melyet gyakorlatilag a szövetségesei indítanak ellene, míg végül az ellenzék maga bizonyítja be, hogy képtelen a jelenlegi vezetésnél jobb alternatívát felmutatni – jelentős pénzösszeget és időt spórolva az ily módon biztosan nyeregbe kerülő kormánypártoknak.

Harmadik kritérium pedig, hogy játékszabályait és technikai megvalósítását illetően képes-e közmegegyezést teremteni az ellenzék egészének körében. Utóbbi kifejezés is hangsúlyos, ugyanis a Jobbik országos népszerűségéhez mérten kisebb szeletet hasít ki a tortából Budapesten, ennek ellenére, a legutóbbi felmérések alapján is jól látszik, hogy ugyan többségben vannak azok a fővárosiak, akik váltást szeretnének a város élén, a Jobbik szavazói nélkül aligha sikerülhet ez a kezdeményezés.

Nem az a kérdés, hogy létezik-e bárki, aki képes ebben a kampányban legyőzni Tarlós Istvánt, hanem az, hogy az ellenzék maga gáncsolja-e el ismét a kihívót azzal, hogy már a folyamat elején eldönti, ki kivel nem kíván együttműködni. Fontos az is, hogy az előválasztást követően, az egymásnak ellent nem mondó részprogramokból összeállhasson egy nagy egész, melyet aztán a kampányban közösen lehet bemutatni, és elmondani a budapestieknek, hogy nem csak egy tapasztalt, alkalmas várospolitikus, de egy többek által összerakott, koherens program is az ajánlat része, amely biztosan jobb annál, mint amit a Tarlós-féle vezetés harmadik ciklusa ígérne.

A Sétáló Budapest program alapvetően szívnek kedves koncepció egy olyan városban, amelyet a halott fák városának is nevezhetünk, ahol évek óta nagyüzemi favágás zajlik, a cinizmus és az autoriter törekvések szimbólumává vált Liget projektben is csak hallgatjuk a zöld területek növekedéséről szóló mesét, miközben a nyári szünetben elvégzett felújítási munkálatok végeztével feloldott útzárak után is megmaradt a mindennapos dugó a főváros forgalmasabb útjain.

Lehet arról álmodozni, hogy lesz nekünk annyi zöld területünk, mint Berlinnek, vagy hogy sikerül leszámolni egyetlen gigaberuházás segítségével az autós forgalommal, csakhogy ez nem igaz. A jellemzően XIX. században épült európai fővárosmagokba olyan módon költözött be a XX. század, hogy mára, lényegében élhetetlenné tette őket. Az elmúlt időszak forgalmi dugói bizonyos elemeiben már hordozzák a kora délutánonként szinte álló londoni forgalmi állapotokat. Ilyen helyzetben nem megtehető, hogy az egyébként is túlterhelt kerületekből a további autós menekülő utakat mindenféle alternatíva nélkül szüntessék meg, és adják át a járókelőknek – akik egyébiránt ilyen szmogban maximum a tüdőrákjuk esélyeit tudják javítani egy-egy ilyen sétával, ha más nem változik a városban.

Amennyiben azonban az így kiesett autós útvonalak helyettesítőjeként szolgáló, kötött pályás közlekedési eszközök számát növelni lehet ezekben a városrészekben, megéri elkezdeni a zöld városközpont tervezését.

Ha valamiről most szólnia kell az ellenzék munkájának, az nem más, mint egy világos Budapest-koncepció felvázolása, amely nem pusztán a város használhatóságára helyezi a hangsúlyt, de arra is, hogy élhető és szerethető legyen, úgy kulturális, mint környezetvédelmi szempontból. Ehhez pedig olyan emberre van szükség, aki nem csak városfejlesztési kompetenciával és önkormányzati rutinnal rendelkezik, de modern társadalomszervező is. Azt a jelöltet kell megtalálni, aki szereti az embereket, a szabadságot, a kultúrát, jó szervező, és hiszi, hogy Budapestből lehet világváros. Hívjuk egyelőre Tarlós István ellentetjének. A következő fél évben nevén kell nevezni. Kérdés, hogy az ellenzék felkészült-e erre.

Weiss Eszter

A sorozat további részei:

Nuszbaum Tibor: Előválasztással nem lehet legyőzni Tarlóst

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3414330641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2018.10.29. 13:44:59

„Első, és legfontosabb, hogy minden jelöltállító szervezetet és jelöltet vár-e az előzetes megmérettető pódium ... amennyiben nem képes megállapodni az ellenzék egésze az előválasztás folyamatában...”

Nem ez az első és legfontosabb.

Nem tudom észrevettétek-e (nyilvánvalóan nem, ha meg sem említitek), de ma Magyarországon már nem lehet szabad és tiszta választásokat rendezni, amelyen minden jelölt egyenlő esélyekkel és lehetőségekkel indulhat, és minden választópolgár egyenlő esélyekkel és lehetőségekkel rendelkezik ahhoz hogy leadhassa szavazatát egy jelöltre.

Egyrészt nincs megfelelő tömegtájékoztatás. A reklám- és médiapiacot gyakorlatilag megszállta a Fidesz, még a közmédiát is, a lakosság döntő többségéhez nem jutnak el megfelelő, hiteles és objektív információk ahhoz, hogy a közvélemény ezeket saját szintjén mérlegelve dönthessen egy választás alkalmával a jelöltekről.

Másrészt pedig az intézményrendszer tulajdonképpen alkalmatlan arra, hogy a választások tisztasága felett őrködhessen, tehát nem csak hogy megakadályozza azt hogy a kormányzat hatalmi/jogi és pénzügyi eszközökkel saját jelöltjei érdekében befolyásolhassa a választásokat, de gyakorlatilag a kormányzat választási csalásokra irányuló erőfeszítéseit is fedezi.

Tehát addig amíg nincsenek meg a legalapvetőbb feltételei sem egy szabad és tiszta választás lebonyolításának, már bocs de kibaszottul mindegy hogy a „nem kormánypárti” politikai- és társadalmi szervezetek kiket és milyen formában indítanak mondjuk egy önkormányzati választáson, mivel eleve nem csak hogy hátrányból indulnak több szempontból is, de maga a kormányzat tesz igen komoly erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a „nem kormánypárti” jelöltnek valóban semmi esélye se legyen.

Szóval azon kellene dolgozni, hogy egyrészt legalább a közmédia legyen független és objektív, tájékoztassa kiegyensúlyozottan a közvéleményt és ne tömje a választópolgárok fejét fasiszta baromságokkal meg álhírekkel, valamint másrészt a kormányzatot és az intézményrendszert rá kell kényszeríteni arra, hogy _ne csaljanak_, ez többé eszükbe se jusson. Különben megette a fene az egészet, aki a jelenlegi helyzetben még bármilyen formában részt vesz alapvetően elcsalt magyarországi választáson, az csak egy biodíszlet, Orbánnak nagy segítségére van abban hogy továbbra is fenntarthassák a demokrácia látszatát Magyarországon...

GyMasa 2018.10.29. 14:58:41

@GNDL:
"...ma Magyarországon már nem lehet szabad és tiszta választásokat rendezni..."
Nem latod a lenyeget.
A baj nem az, hanem ahhoz, hogy valaszthassanak az emberek, ahhoz valasztekra van szukseg.
Ha az ellenzeknek nincs embere, akit esellyel inditani tud Tarlos ellen, akkor Tarlos fog nyerni.
Viszont a semmibol felepiteni egy hiteles jeloltet nem fog menni 1 ev (illetve szuk 7 honap) alatt.
Tehat a jelenlegi strategia csak annyi lehet, hogy elkezdeni felepiteni egy jeloltet, aki majd 4-8-12 ev mulva at is tudja venni a varos vezeteset.
Aki azt hiszi, hogy a semmibol meg fog jelenni egy hiteles kihivo a hatralevo idoben, az nagyot teved...
Persze, ehhez arra lenne a legegetobb szuksegre, hogy az ellenzek selejtje (azok az erok, akik pl szisztematikusan hatbadofnek minden jeloltet az ellenzeki oldalon) vegre eltakarodjon a picsaba.
Ugyanis normalis ember el sem vallalja, hogy az arca legyen ennek az oldalnak, hiszen tobbet kellene asajat oldalatol tartania, mint a fidesztol.
Ez lenne a legfontosabb, minden mas csak ezutan johetne.

GNDL 2018.10.29. 15:01:54

@GyMasa: Akkor kezdjük az elejétől:

Ha esetleg lenne is az ellenzéknek hiteles és rátermett jelöltje, akkor a választópolgárok honnan értesülnének róla? Hogyan jutna el a véleménye és a programja ennek az ellenzéki jelöltnek a szűkebb és tágabb nagyközönséghez?

GyMasa 2018.10.29. 16:11:13

@GNDL:
Jol mondod, kezdjuk az elejerol!
Amig nincs kit valasztani, addig teljesen lenyegtelen, hogy vannak-e szabad valasztasok.
Az ellenzeki oldalnak rettentoen kenyelmes a "szabad" valasztasok hianyara fogni a sajat inkompetenciajukat.
"Ha esetleg lenne is az ellenzéknek hiteles és rátermett jelöltje, akkor a választópolgárok honnan értesülnének róla?"
Internet, TV, Radio, ujsagok, lakossagi forumok, kozteri jelenlet?
Facebook? (azert azt ne probald mar nekem bemeselni, hogy a mindenki altal elerheto facebook is teljes fidesz kontroll alatt all)
"Hogyan jutna el a véleménye és a programja ennek az ellenzéki jelöltnek a szűkebb és tágabb nagyközönséghez?"
Mivel most kifejezetten Budapestrol van szo, ahol allitolag ellenzeki tobbseg van, azert ez nem kellene, hogy kulonosebben nagy problemat jelentsen, ugye?
Ezt ugy ertem, hogy Budapesten kifejezetten nagy a nepsuruseg, igy sokkal kevesebb energia raforditasaval sokkal tobb embert el lehetne erni.
Kimenni az aluljarokba, bekopogtatni emberekhez, szorolapokat kesziteni, Facebookon kommunikalni.

GNDL 2018.10.29. 16:49:38

@GyMasa: „ellenzeki oldalnak rettentoen kenyelmes a "szabad" valasztasok hianyara fogni a sajat inkompetenciajukat”

Inkompetensebb lenne az ellenzék úgy összességében mint a kormányzati elvtársak? Úgy véled nincs és nem is volt alternatívája az ellenzék soraiban, akár jelöltként is az áprilisi „viccválasztásokon” egy Tállainak, Vargának, Lázárnak, Káslernek/Palkovicsnak, vagy akár Szijjártónak? Esetleg Orbánnak?

Másik kérdés: mégis mennyire kell lenézni ahhoz a magyar választópolgárokat, őket is úgy összességében, hogy valaki úgy vélje, hogy ha esetleg eljutna a szélesebb közvéleményhez is annak a híre, hogy például ma már gyakorlatilag Orbán és közvetlen családtagjai fosztogatják milliárdosával a közpénzeket, akkor is milliók szavaznának a Fideszre?!

Amíg nincsenek meg a szabad és tiszta választások legalapvetőbb feltételei sem, és amíg legalább a közmédia nem működik objektíven és kiegyensúlyozottan, addig _nem lehet_ szabad és tiszta választásokat rendezni, értelem szerűen, így teljesen felesleges a második vagy harmadik lépéssel kezdeni, hogy akkor most döntsük el, ki legyen a jelöltünk az országot gyakorlatilag megszálló fideszes hatalommal szemben. Hiába beszélünk _még létező_ alternatív eszközökről annak érdekében, hogy az ellenzéki jelöltek véleménye és programja is eljuthasson a szélesebb közvéleményhez, mert itt már egyfajta pótcselekvésről van szó. Hogy ha nem jutunk el a konvencionális média csatornákon keresztül a választópolgárokhoz mert a Fideszé a médiapiac, vagy amikor gyakorlatilag nem plakátolhatunk mert be van tiltva és egyébként sem lenne rá pénzünk, vagy ha lenne is rá pénzünk bármikor megcsapolja az ÁSZ, vagy szórólapot nem nyomtat egyetlen nyomda sem mert meg vannak félemlítve és bukhatják az egész vállalkozásukat ha nekünk dolgoznak... esetleg ha el is érnénk részsikereket akkor mi a biztosíték hogy az egész országos fideszes lakájsajtó nem azzal fog minket lejáratni, hogy megöljük a szomszédunkat vagy anyánkat... ez lenne akkor az a fene nagy „demokratikus választás” amihez józan ember adná a nevét és arcát? :)

Ismétlem, a legfontosabb lenne előbb a szabad és tiszta választásokról beszélni. Amíg erre nincs lehetőség, addig értelmetlen bármiféle jelölteken meg jelöltállításon rángatózni, olyan mintha olyan kártyaasztalhoz ülnél le ahol tudod hogy az osztó mindig csal, és te csak bukhatsz rajta... mégis leülsz... hát, ehhez gratulálok. :D

GyMasa 2018.10.29. 17:17:49

@GNDL:
"Inkompetensebb lenne az ellenzék úgy összességében mint a kormányzati elvtársak?"
Ez most lenyegtelen!
Az ellenzek SAJAT inkompetenciajarol beszeltunk.
" Úgy véled nincs és nem is volt alternatívája az ellenzék soraiban, ..."
Alapvetoen Botka egy jo jelolt lehetett volna. Neki sikerult megoriznie eddig az integritasat a baloldalon.
Es, mi is tortent vele?
A sajat oldala szurta hatba.
"Másik kérdés: mégis mennyire kell lenézni ahhoz a magyar választópolgárokat, őket is úgy összességében, hogy valaki úgy vélje, hogy ha esetleg eljutna a szélesebb közvéleményhez is annak a híre, hogy például ma már gyakorlatilag Orbán és közvetlen családtagjai fosztogatják milliárdosával a közpénzeket, akkor is milliók szavaznának a Fideszre?!"
Az emberek alapvetoen onzoek.
Tehat a sajat zsebuket nezik, es jelenleg ugy tunik, hogy az ellenzeknek ugyanugy nem mukodik a "rosszabbul elunk" kampany, mint anno a fidesznek sem mukodott 2006-ban.
Csak, ahogy latom, a fidesz akkor tanult a hibajabol az ellenzek pedig nem.
Nagyon ugy tunik, hogy az valasztopolgarok nagy resze tenylegesen azt erzi a zseben, hogy jobban el, es nem erzi szukseget a mostani rendszer levaltasanak!
A masik, rettentoen karos ok pedig az ellenzeki oldal "fideszbirkazasa".
Nem tudom, hogy varja egy ertelmes ember, hogy a "szavazzal ram, te fasz!" jellegu kampany eredmenyes lehet.
"Amíg nincsenek meg a szabad és tiszta választások legalapvetőbb feltételei sem,"
Ez, jelenleg csak a te velemenyed.
Ha eseetleg lennenek tenyek, az OK lenne.
Sz<vesen veszek linkeket ezugyben.
" és amíg legalább a közmédia nem működik objektíven és kiegyensúlyozottan,"
A kozmedia soha nem mukodott kiegyensulyozottan!
Keress ra ebben a temaban a neten, mondjuk 2006 kornyeken.
AKkor a szoci kormanymedia volt " kiegyensulyozatlan".
" addig _nem lehet_ szabad és tiszta választásokat rendezni,"
Tehat azt szeretned, hogy toroljuk el a valasztasokat, es a fidesz kormanyozzon meghatarozatlan ideig?
Vagy, most mit szeretnel?
"... hogy akkor most döntsük el, ki legyen a jelöltünk az országot gyakorlatilag megszálló fideszes hatalommal szemben..."
Hat, ha nincs ra ertelmes, vallalhato jelolt, akkor hogy szeretnel nyerni?
" Hiába beszélünk _még létező_ alternatív eszközökről annak érdekében, hogy az ellenzéki jelöltek véleménye és programja is eljuthasson a szélesebb közvéleményhez, mert itt már egyfajta pótcselekvésről van szó."
Az ellenzeknek NINCS olyan programja, amit el tudna juttatni a valasztokhoz es azzal nyerni tudna.
Es, Budapestet tekintve, sajnos ugyanaz a rossz erzesem van, mint tavaly nyaron volt, hogy mostmar keso is van elkezdeni a kampanyolast.
"Hogy ha nem jutunk el a konvencionális média csatornákon keresztül a választópolgárokhoz mert a Fideszé a médiapiac,"
...Akkor talalni kell ra masik csatornat. A magyar nepet en elegge talpraesettnek es csavaros eszjarasunak ismerem. A szabalyok ismertek, igy azoknak a gyenge pontjai is. Tessek azokat megtalalni, es kihasznalni. (Internet/facebook, de lehet menni peldaert a ketfarku kutyakhoz is!)
"vagy amikor gyakorlatilag nem plakátolhatunk mert be van tiltva"
Akkor NEM plakatoln kell, hanem valami mast csinalni.
"és egyébként sem lenne rá pénzünk, vagy ha lenne is rá pénzünk bármikor megcsapolja az ÁSZ,"
Akkor meg olyat kell csinalni, amire nincs rahatasa az ASZ-nek. Pl. nem elfogadni egy volt fideszes Oligarcha tul olcso ajanlatat plakathelyekre.
" vagy szórólapot nem nyomtat egyetlen nyomda sem mert meg vannak félemlítve és bukhatják az egész vállalkozásukat ha nekünk dolgoznak..."
Az a resz megvan, hogy az EU-n belul BARHOL elmehetsz egy nyomdaba barmit kinyomtatni?
Ugye nem akarod az mondani, hogy Szlovakiaban is meg vannaka anyomdak mind felelmlitve?
"esetleg ha el is érnénk részsikereket akkor mi a biztosíték hogy az egész országos fideszes lakájsajtó nem azzal fog minket lejáratni, hogy megöljük a szomszédunkat vagy anyánkat... ez lenne akkor az a fene nagy „demokratikus választás” amihez józan ember adná a nevét és arcát? :)"
OK, most megsem irnam le, hogy ezt a mondatot vegigolvasva mi jutott eszembe!
"Ismétlem, a legfontosabb lenne előbb a szabad és tiszta választásokról beszélni."
Beszelni lehet rola, de amig az ellenzek nem kinal alternativat, addig mindez megmarad a beszed szintjen.
Ha nincs kire/mire szavazni, akkor az emberek nem fognak!

GNDL 2018.10.29. 17:59:35

@GyMasa: „Ez most lenyegtelen!”

Pont hogy nem lényegtelen, erről is szó van, hogy mivel a Fidesz gyakorlatilag megszállta a média piacot, pontosan azokat a csatornákat amelyeken keresztül az átlagos polgárok tájékozódnak, vagy amelyeken keresztül politikai marketingtevékenység is folyik (rádió, tévé, napilapok, bulvár, reklámújságok, és még a plakátok is), ezért az ellenzék nem csak hogy elképesztő hátrányból indul bármilyen választáson amelyen pont arról lenne szó hogy tájékoztassák a polgárokat, de örülhetnek ha nem járatják le őket porig, ahogyan például Juhásszal, Hadházyval, Széllel, Vonával, és a többiekkel történt...

Ráadásul pont te hoztad fel az ellenzék inkompetenciáját, amiben azért van igazság, de a kormányzati elvtársakhoz képest még komolyan mondom egy Horváth Csaba is szakpolitikai nagyágyúnak tűnik... :D De hogyan értesülhetne erről a választópolgárok döntő többsége?

„Az emberek alapvetoen onzoek. Tehat a sajat zsebuket nezik”

Ha így lenne akkor már 2011-12-ben a parlamenti küszöb alá süllyedt volna a Fidesz-KDNP támogatottsága, mivel nem csak hogy a bérek adóékét sikerült 46.6%-ról 49.8%-ra emelni, de az áfát is 2 százalékponttal dobták meg, és mindeközben már negyed tucatnyi szektoradó bevezetésénél tartottak amelyeket kivétel nélkül és teljes mértékben áthárítottak a fogyasztókra. Ja, de közben semmi más vélemény nem jelent meg a „híradóban” és a plakátokon, hogy csökkentjük az adóterheket és a több fizetésből többet lehet költeni... :D

„ahogy latom, a fidesz akkor tanult a hibajabol az ellenzek pedig nem”

Persze, ezért foglalták el a médiát a fideszes elvtársak, ezért szüntették meg a kétfordulós egyéni képviselő választást, többek közt... :D

„az valasztopolgarok nagy resze tenylegesen azt erzi a zseben, hogy jobban el, es nem erzi szukseget a mostani rendszer levaltasanak”

Nincs olyan adatunk amely alátámasztaná az érzéseiket. A magyar egyre csóróbb, és nem csak EU-s szinten, de a régióban is elszálltak a bérek, nem csak a maradék V4 tagállamokban.

„rettentoen karos ok pedig az ellenzeki oldal "fideszbirkazasa"”

Pedig az ellenzéki politikusok nem szoktak ilyesmit említeni. Ma az egyetlen politikai szervezet amely a „másik oldal” szimpatizánsait gyalázza a Fidesz-KDNP.

„Sz<vesen veszek linkeket ezugyben.”

Olvasd el a Sargentini-jelentést, pont erről is szól.

„kozmedia soha nem mukodott kiegyensulyozottan”

Eddig minden posztkommunista kormányzat alatt történtek befolyásolási kísérletek a közmédia pártirányítás alá helyezésére, kisebb-nagyobb mértékben, érdekes módon az első Orbán-kormány idején volt nagyobb mértékben. Van erről egy hiánypótló dokumentum, ezt azért meg kéne nézned: www.youtube.com/watch?v=hH3ZvmH_v48

De azért könyörgöm, olyan még sosem történt, hogy a kormányzat teljes mértékben kisajátítja saját aljas és szélsőséges politikai céljaira a közmédiát (és nem csak a rádiót és tévét hanem az MTI-t is), és nem csak hogy mondjuk „más nézőpontból”, számára kedvezőbb színben tüntetik fel a magyarországi helyzetet, de konkrétan álhíreket és fasiszta propagandát nyomnak 24/7, az ellenzéki- és civil társadalmi szervezetek véleményének teljes kirekesztésével, soha nem látott, évi 80-90 milliárdos (!!!) büdzsével.

„azt szeretned, hogy toroljuk el a valasztasokat, es a fidesz kormanyozzon meghatarozatlan ideig?”

Szerintem fentebb elég világosan fogalmaztam: amíg nincsenek meg a szabad és tiszta választások alapvető feltételei, addig az ellenzéknek bojkottálnia kellene a választásokat... vagyis, ez az ellenzék már alapvetően elszúrta ezt a lehetőséget, mivel 2014-ben kellett volna összellenzéki bojkott, de akinek esze van közülük annak legalább ezután nem kéne ebben a színjátékban részt vennie, mert ezzel csak Orbánnak segítenek még fenntartani a demokrácia látszatát... holott ez már nem az.

Lásd ugye az OSCE jelentését az áprilisi viccválasztásokról, mintha a török vagy orosz/belorusz választásokról szóló igen kritikus hangvételű írásukat másolták volna le... de a végén megjegyzik, hogy „hát ez ellenzék viszont ennek ellenére is elfogadja a választási eredményeket”... hát ennyi. :)

Viszont amellett hogy bojkottálják a választásokat az ellenzékiek, dolgozzanak azon, hogy legalább az alapvető feltételei meglegyenek egy szabad és tiszta választásnak, tehát legalább a médiatanács és versenyhatóság képes legyen ellátni alapvető feladatait, legalább a közmédia legyen objektív(ebb) és kiegyensúlyozott(abb), és legalább a választási bizottság és a választási iroda összetétele feleljen meg az áprilisi viccválasztások eredményeinek.

Ezek alapvetően jóval kisebb feladatok a „rendszerváltáshoz” vagy a „kormányváltáshoz” képest, tessék ezen dolgozni.

GNDL 2018.10.29. 18:01:17

@GyMasa: „Az ellenzeknek NINCS olyan programja, amit el tudna juttatni a valasztokhoz es azzal nyerni tudna.”

Kilencedik éve kizárólag csak az ellenzéknek van számonkérhető programja. Szinte mindegyiküknek most is elérhető a honlapjukon az aktuális programjuk. Ráadásul az áprilisi viccválasztások előtt külön kiemelték az ezzel foglalkozó szakemberek és civil szervezetek, hogy igen reális és szakmailag jól kidolgozott programokat tett le az asztalra az ellenzék vezető politikai erői, még a Momentum is.

Mit értek el vele? A választópolgárokhoz 90%-ban csak Orbánék gyűlöletkeltő szlogenjei és álhírei jutottak el... esélye nem volt kiterjedt nyilvános vitára az ellenzéki jelölteknek a kormányzati jelöltekkel szemben, utóbbiak inkább osztogatták a krumplit, tejet meg az étkezési utalványokat, ugye, és itt jön a képbe az hogy ez önmagában már választási csalás, és nem csak az követi el aki adja a szavazatért cserébe az „ajándékot”, hanem bűncselekmény elfogadni is... hol is volt a hatóság, amelynek pont a választások tisztasága felett kellett volna őrködnie? :D

„Akkor talalni kell ra masik csatornat.”

Vagyis fogadjuk el, hogy nincsenek meg a szabad és tiszta választások legalapvetőbb feltételei sem, de azért készüljenek a választásokra úgy, hogy gyakorlatilag eszközük nem maradt amit ne a Fidesz ellenőrizne.

Hol a francba van neked a demokratikus érzéket vagy elköteleződésed?! :D

„amig az ellenzek nem kinal alternativat”

Akkor felteszem újra a kérdést, amire látványosan nem tudsz/akarsz válaszolni: honnan tudná meg a választópolgárok többsége, hogy az ellenzéki jelölt alkalmasabb a kormányzati jelöltnél?

GyMasa 2018.10.29. 18:46:58

@GNDL:
"Pont hogy nem lényegtelen,.."
De az. A Kormany kormanyon van, az ellenzek pedig szeretne kormanyozni. Ahogy ma latszik a kormanyzat inkompetenciaja nem eri el az emberek ingerkuszobet.
(egeszen pontosan eleri, mert nekem is problemam van rengeteg tettukkel, de az ellenzek hianya irrelevanssa teszi a kormany inkompetenciajat)
"áadásul pont te hoztad fel az ellenzék inkompetenciáját, amiben azért van igazság, de a kormányzati elvtársakhoz képest még komolyan mondom egy Horváth Csaba is szakpolitikai nagyágyúnak tűnik..."
Azert a mostani kormany pl. a nagy gazdasagi konjunktura, meg a sok EU-s penz (hogy az ellenzeki go temakat emlitsem csak) ellenere nem vitte majdnem csodbe az orszagot.
(Es, most ne gyere a 2008-as valsaggal, mert fleto 2006-ra lenullazta az orszagot anyagilag. Az 2 evvel a valsag elott volt)
"Nincs olyan adatunk amely alátámasztaná az érzéseiket. A magyar egyre csóróbb, és nem csak EU-s szinten, de a régióban is elszálltak a bérek, nem csak a maradék V4 tagállamokban."
Latod, megint megprobalod elmagyarazni MASOKNAK, hogy mi a velemenyuk.
AZ, hogy egy szlovak mennyivel el jobban, tokmindegy az egysegsugaru KOvacs Jozsefnek. O csak azt nezi, hogy oneki jobb-e.
"Pedig az ellenzéki politikusok nem szoktak ilyesmit említeni."
Tenyleg?
Nyiss meg egy tetszoleges posztot a B1 blogon, es olvasd el a kommenteket.
Na, ott majd latsz belole eleget. Es, sajnos ez rettentoen karos az ellenzekre nezve.
(de ha mar ennyire nem akarod erteni, akkor kicsit bovebben is kifejtem: minden lekicsinylo megszolalas, mint pl a videkieket felrevezetettnek meg tudatlannak nevezni, az is mind resze a fideszbirkazasnak.)
"Ma az egyetlen politikai szervezet amely a „másik oldal” szimpatizánsait gyalázza a Fidesz-KDNP."
Lasd eggyel fentebb! nem tudod kulonvalasztani oket.
"Olvasd el a Sargentini-jelentést, pont erről is szól."
Te pedig olvasd el Schiffer velemenyet a jelentesrol:
24.hu/kozelet/2018/09/15/schiffer-andras-sargentini-jelentes/
Az zaert eleg beszedes, amiket leir.
"Eddig minden posztkommunista kormányzat alatt történtek..."
Pontosan, tehat ismet az a baj, hogy olyannal vadolja a leszerepelt ellenzek a kormanyt, amit omaga is lelkesen csinalt, amikor hatalmon volt.
Ez a baj azzal, ha valaki azt teszi kampanystrategianak, hogy "NEM fidesz":
- Ha a fideszt kiveszed a kepletbol, nem marad semmi.
- a fidesznek voltak/vannak olyan huzasai is, amik mukodnek/hasznosak az orszagnak. Ezeknek az eltagadasa csak arra jo, hogy hiteltelenne teszi, aki ezt allitja.
Valami olyannal kellene kmapanyolni, hogy : " megtartunk mindent, amit a fidesz jol csinalt, es jol fogjuk csinalni mindazt, amit szarul!"
"addig az ellenzéknek bojkottálnia kellene a választásokat..."
Igen, ez is lehet egy strategia. Szerintem nem a legjobb, de ki lehet probalni.
" vagyis, ez az ellenzék már alapvetően elszúrta ezt a lehetőséget, mivel 2014-ben kellett volna összellenzéki bojkott,"
Nem az ellenzeknek 2010-ben el kellett volna kezdenie kidolgozni egy hiteles programot, egy strategiat, es keresni egy hiteles, karizmatikus arcot, aki moge bealltak volna, es utana 4 even keresztul ezzel kampanyolni!
De, ha igazan oszinte akarok lenni, akkor 2006-ban kellett volna fletonak allamferfihoz meltoan felallni, es vallalni a felelosseget, lemondani, es uj valasztasokat kiirni!
Akkor a fidesz nyert volna mondjuk egy enyhe tobbseggel, egy lepukkant orszaggal, es o bukott volna bele 2008-ba.
Az mszp pedig nem indult volna el az eljelentektelenedes lejtojen.
"Lásd ugye az OSCE jelentését... "
www.osce.org/hu/odihr/elections/hungary/376648?download=true
En ezt talaltam, igaz, hogy csak atfutottam, de ebben nem talaltam semmit, ami alatamasztana, amit irtal.
"Kilencedik éve kizárólag csak az ellenzéknek van számonkérhető programja."
Akkor valamit rosszul csinalnak, mert, mint latszik, ezek a programok nem szolnak eleg emberhez. Ha van nekik, ha atlathato, ha szamonkerheto. (igazabol mar 2 "szamonkeresen" el is bukott a programjuk, ha szigoruan vesszuk...)
"A választópolgárokhoz 90%-ban csak Orbánék gyűlöletkeltő szlogenjei és álhírei jutottak el..."
Hiszed ezt te! Latod, ez is egy formaja a "fideszbirkazasnak" Hiszen nem vagy hajlando az emberekrol feltetelezni, hogy kepesek az onallo velemennyilvanitasra.

GNDL 2018.10.29. 19:35:57

@GyMasa: „Ahogy ma latszik a kormanyzat inkompetenciaja nem eri el az emberek ingerkuszobet.”

El sem jut a Zemberekhez... erről pofázok, de úgy tűnik vannak dolgok amikről vagy nem vagy hajlandó tudomást sem venni, vagy nem a te elméleteidet támasztják alá és ezért hagyod elmenni... :)

„Azert a mostani kormany pl. a nagy gazdasagi konjunktura, meg a sok EU-s penz ... ellenere nem vitte majdnem csodbe az orszagot.”

Az előző sem vitte csődbe (lásd Varga Mihály 2010 júniusi nyilatkozatát, amelyben saját maga ismeri el hogy szerencsétlenek voltak az államcsőddel kapcsolatos kijelentéseik a kampányban), csak éppen a 2008-as gazdasági válság pont a régióban leggyengébb Magyarországot vágta a többiekhez képest jobban pofán. De ma is ugyan ez lenne egy esetleges nemzetközi gazdasági válság hatására, mivel - hiszed vagy sem - de Magyarország máig nem heverte ki annak a 2008-as válságnak a hatásait. Különben miért nem törlik el végre az akkor majd utána 2010-től bevezetett rekord megszorító intézkedéseket?! :)

„most ne gyere a 2008-as valsaggal, mert fleto 2006-ra lenullazta az orszagot anyagilag”

Medgyessy közszolgálati béremelései (a választási kampányígéretek valóra váltása) idéztek elő rekord terheket a költségvetésnek, többek közt, tehát a 2004-es csatlakozásra már igen nehéz helyzetbe hozták a költségvetést. De mint említettem az ilyen „lenullázós” fideszes kampányszlogeneket már maga Varga Mihály cáfolta, közvetlenül a 2010-es kormányváltás után, szóval lehet hogy hozzád még nem jutott el a híre, de vele vagy vitában nem pedig velem... :)

„Latod, megint megprobalod elmagyarazni MASOKNAK, hogy mi a velemenyuk. ”

Nem, hanem cáfolom a kijelentéseidet. Szokj hozzá, ha velem akarsz vitázni... :)

„O csak azt nezi, hogy oneki jobb-e.”

De látod, hogy nem azt nézi, hanem ha „bemondják a híradóban” meg „kiírják a plakátra” akkor elhiszi... ahogyan 2006-ban elhitték a dübörgést is, ugye. :) Egyébként csak ismételni tudnám magam, nincs olyan adatunk amely azt támasztaná alá, hogy a magyarok jobban élnek ma mint a 2008-as válság előtt. Lehet, hogy nőttek a bérek (azok is a kormányzat intézkedései ellenére leginkább), de nőttek a létfenntartáshoz szükséges termékek és élelmiszerek árai is, ráadásul soha nem adózott még ennyit a magyar mint az elmúlt években.

„Nyiss meg egy tetszoleges posztot a B1 blogon...”

És ők politikusok?

„Te pedig olvasd el Schiffer velemenyet a jelentesrol”

Alapvetően szkeptikus vagyok Schifferrel kapcsolatban, állítólag már két éve visszavonult a közélettől de még mindig mérgezi azt... nem tudom, talán az EP kétharmadának kellett volna olvasni a véleményét, lehet akkor nem szavazzák meg a jelentést. Ami ráadásul egy összefoglalása mindazoknak az ügyeknek amelyek már megjárták a nemzetközi igazságszolgáltatást és intézményrendszert, és a kormányra nézve negatív ítélettel vagy határozattal zárultak. Szóval lehet szerinted Schiffer nagyobb ász mint mondjuk az Európai Bíróság vagy a Velencei bizottság, de én igen erősen kétlem... :D

„ismet az a baj, hogy olyannal vadolja a leszerepelt ellenzek a kormanyt, amit omaga is lelkesen csinalt”

De nem csinált, éppen ezt jegyeztem meg. Gyurcsányék is teleplakátolták az országot, persze. Mondjuk nem évente hatszor összesen 60 milliárdért, hanem legfeljebb kétszer 10 milliárdért. De nem tiltották be mellette az ellenzéki pártoknak a plakátolást, csak hogy egy példát említsek... :)

„fidesznek voltak/vannak olyan huzasai is, amik mukodnek/hasznosak az orszagnak”

Említs legalább hármat, mivel többes számot használtál, és beszéljük meg, ebből mennyi az álhír, az alaptalan propaganda és/vagy a pofátlan hazugság.

„Valami olyannal kellene kmapanyolni”

Most már szinte teljesen biztos vagyok benne hogy te egy fideszes troll/megszállott vagy, és nem kicsit nevetséges hogy pontosan te várod azt az ellenzéktől hogy kampányoljanak úgy ahogyan neked tetszik... haver, már az elején elveszítetted ennek a vitának a fonalát. :D

„En ezt talaltam, igaz, hogy csak atfutottam”

Akkor keresd meg a június végén kiadott jelentésüket (én két másodperc alatt akadtam rá, neked is menni fog ha valóban tájékozott vagy), és azt olvasd el... de az elejétől a végéig, csak 38 oldal.

„Akkor valamit rosszul csinalnak, mert, mint latszik, ezek a programok nem szolnak eleg emberhez. ”

Akkor ismétlem: el sem jut a Zemberekhez. :) Nincs közeg (média, sajtó), amelyen keresztül közvetíthetnék ezeket a választópolgárok döntő többsége felé... csak és kizárólag fideszes propaganda van, évek óta.

„Hiszed ezt te! Latod, ez is egy formaja a "fideszbirkazasnak"”

Ne, ez megint a tájékozottságod hiánya... az elmúlt években számtalan kutatás és jelentés született már arról, hogy a fideszes politikai üzeneteknek 95%-os a média elérése (majd ennek is utána nézel hogy mit jelent), míg az ellenzéké ennek töredéke.

Úgyhogy szerencsés lenne ha nem te mint fideszes mondanád el, hogy mi a baj az ellenzékkel... :D Gondolkozz el azon, mi az alapja annak ha lebirkáznak titeket...

felső határ nincs 2018.10.30. 10:40:20

Budapest most is elheto, azaz Tarlos a befuto.

Dzendör Sztadiz 2018.10.30. 10:41:45

Szerintetek a Jobbik-tól a DK-ig összeterelhetők a szavazók?

GyMasa 2018.10.30. 11:13:02

@GNDL:
"El sem jut a Zemberekhez... erről pofázok, de úgy tűnik vannak dolgok amikről vagy nem vagy hajlandó tudomást sem venni, vagy nem a te elméleteidet támasztják alá és ezért hagyod elmenni... :)"
Mar hogyne jutna el az emberekhez!
Azt sajat maguk tapasztalak meg, hogy a fizetesuk lathato mertekben emelkedik, es tobb mindent engedhetnek meg maguknak.
Az ertelmesebbek meg egyszeruen kizarjak az eletukbol a sorosozat is, meg a migransozast is.
(Az, hogy az iondexen latsz egy 2 perces videot, amiben minden egyes megszolalo migranssimogato/migransrettego - attol fuggoen, hogy melyik iranybol akarja az index tamadni a temat - az semmit nem jelent objektive, mert van az ugynevezett vagoszoba, ahol siman ki lehet vagni a 100 megszolao emberbol azt a 96-ot, aki szerint minden OK, es csak azt a 4-et meghagyni, akik szerint it diktatura es armageddon van.Es errol soha nem fogod megtudni az igazsagot.)
Azert, remelem, meg te is emlekszel fletoek idejebol a "barna eso"-zesre, ugye?
Szoval ok semvoltak kulonbek propagandaban.
"És ők politikusok?"
Nem, nem azok, amit en nem is allitottam soha, ellenben tulsagosan hangosan romboljak az ugyanazon az oldalon allo politikusaik hitelesseget is.
Es ujbol csak az egysegsugaru allampolgarra kell hivatkoznom, aki ha ilyeneket hall mondjuk a Facebookon, akkor nem fog kulonbseget tenni, hogy Szel Bernadett fideszbirkazott, vagy a mocsoksszaju brendel matyas. Neki mindegyik egyforman a nagypofaju ellnezek lesz.
Eddig legalabb 2 valasztason lattuk, hogy ez hova vezet. Vagy valtoztat az ellenzek ezena hozzaalason, vagy tovabbra is rajta lesz a szoporolleren.
"Említs legalább hármat, mivel többes számot használtál, és beszéljük meg, ebből mennyi az álhír, az alaptalan propaganda és/vagy a pofátlan hazugság."
Ezzel a hozzaallasal nincs erteme, mert ezek szerint te a "fidesz MINDENT szarul csinal" taborba tartozol, igy csak felesleges vitaba kerulnek, amihez semmi kedvem nincs.
"Most már szinte teljesen biztos vagyok benne hogy te egy fideszes troll/megszállott vagy,"
a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes
"és nem kicsit nevetséges hogy pontosan te várod azt az ellenzéktől hogy kampányoljanak úgy ahogyan neked tetszik..."
a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is
Hat, folytassa csak az ellnezek, amit eddig csinalt, ha nekik ugy jo. De akkor az eredmeny is pontosan ugyanaz lesz, mint ami eddig volt!
"haver, már az elején elveszítetted ennek a vitának a fonalát. :D"
Nem, ez nem vita. Te beszelsz itt nekem az erkolcsi magas lovadrol, mert valami miatt felsobbrendunek erzed magadat.
Az valosag semennyire nem erdekel, csak a sirankozasra van erod.
Raadasul, az altalad javasol bjkott lofaszt sem er, ha melle nem kezd el az ellenzek tenni BARMIT is erdemben!
Tudod, mekkora szegyen az egesz ellenzekre nezve, hogy a leghitelesebb part az ellenzeki oldalon az a ketfarku kutya part, aki az orok elettel, meg az ingyen sorrel kampanyol???
Ahogy nezem, ok teszik meg a legtobbet abbol, amit leirtam.
"Akkor keresd meg a június végén kiadott jelentésüket (én két másodperc alatt akadtam rá, neked is menni fog ha valóban tájékozott vagy), és azt olvasd el... de az elejétől a végéig, csak 38 oldal."
Mivel te mar dontottel, igz teljesen felesleges lesz nekem erre raszanni az idomet.
Ha meg meg linket sem tudsz adni, akkor kulonosen nem fogom magam tonri emiatt...
"Akkor ismétlem: el sem jut a Zemberekhez. :) Nincs közeg (média, sajtó), amelyen keresztül közvetíthetnék ezeket a választópolgárok döntő többsége felé... csak és kizárólag fideszes propaganda van, évek óta."
Mar ne haragudj, ez csak picsogas, es kifogaskereses.
Ott van az interneten mindenki programja, ahogy fentebb irtad.
Senkit nem lehet megakadalyozni abban, hogy felkeresse barmelyik part honlapjat es elolvassa a programot.
Raadasul, ugya szerintetek (most bocs a tobbes szamert, de a fidesztroll-os mondatod ota teged is "kozejuk" foglak sorolni) a progam ugye nem is fontos, hiszen szerintetek a fidesznek meg aztan egy betunyi programja nincsen es megis sorra nyeri a valasztasokat.
"Ne, ez megint a tájékozottságod hiánya..."
Ahogy gondolod.
Latom, nektek eleg kenyelmes az ellenzeki sirankozasos let.
Mert ahogy latom tenni azt nem akarsz ellene semmit, sot kifejezetten nem varod el az ellenzetol sem, hogy ok tegyenek valamit, hanem azt varod, hogy majd magatol megvaltoznak a dolgok.
Hat sok sikert...
"az elmúlt években számtalan kutatás és jelentés született már arról, hogy a fideszes politikai üzeneteknek 95%-os a média elérése (majd ennek is utána nézel hogy mit jelent), míg az ellenzéké ennek töredéke."
Erdekes, hogy 2000 elott, amikor 100% balos media tulsuly volt, akkor ez valahogy nem volt az ellenzeknek akkora problema.
"Úgyhogy szerencsés lenne ha nem te mint fideszes mondanád el, hogy mi a baj az ellenzékkel... "
a.te.ervelesi.hibad.hu/naci-kommunista-liberalis-kartya
Akkor itt, most kettonk kozott veget is ert a vita, mivel kijatszottad a naci-kartyat!

GyMasa 2018.10.30. 11:16:38

@felső határ nincs:
"Budapest most is elheto, azaz Tarlos a befuto."
Lathatod, GNDL baratunk szerint az egesz orszagban itt az armageddon, es valtani KELL, kulönben CHuck Norris harmadszor is elszamol vegtelenig!
Mondjuk, elnezve a vitakulturajat, es az erveit cseppet sem csodalom, hogy az ellenzek ilyen szinten all.

Medgar 2018.10.30. 11:16:47

@felső határ nincs: Ezt a büdős életben nem fogják tudni elfogadni...

röf 2018.10.30. 11:22:12

Ha jól értem, az az akadálya a roppant tehetséges ellenzéki főpolgi-jelölt célbaérésének, hogy nem ismeri senki. Őt magát sem, a programját sem.
Éspedig azért, mert Orbán maga alá (vissza)gyűrte a HírTV-t, és bezáratta a Népszabit.
(Az nem lényeges, hogy "A kiadó szerint a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt.")
Azt gondolom, éppen eleget tudunk az eddig megismert ellenzéki főpolgármester-önjelöltekről. Ennél több információra nincs szükség. Nem kell, hogy Puzsér fejen öntse magát egy tejeskanna savóval.

felső határ nincs 2018.10.30. 11:25:39

Lefosom kulonben a Budapestieket, hisz majdnem minden ertelmes pesten elo ismerosom videki. Felolem szavazzanak a fidesz ellen, es akkor majd nem kapnak penzt.

De a lippsiket utni, rugni kell minden vonalon, en meg kulfoldrol is megteszem ezt, hazaszeretetbol.

GNDL 2018.10.30. 11:26:01

@GyMasa: „Mar hogyne jutna el az emberekhez!”

Nem hogy az ellenzék véleménye vagy programja nem jut el, de lásd még Orbán luxusrepülőzéséről és Orbán oligarcháinak luxusjachtozásáról is csak a közvélemény 46%-a értesült, holott minden demokratikus országban egy ilyen tényfeltáró munka után nem politikusok hanem kormányok és kormánypártok buknak... :) Pedig előtte is már nevesítette az OLAF Orbán közvetlen családtagját Tiborcz Istvánt, mint aki bűnszervezetben csapolta meg alaposan az adófizetők pénzét, „érdekes” módon ez sem jutott el a szélesebb közvéleményhez...

„Ezzel a hozzaallasal nincs erteme ... amihez semmi kedvem nincs.”

Akkor maradjunk annyiban hogy még te mint fideszes megszállott sem tudsz legalább három olyan fideszes intézkedést említeni aminek bármiféle pozitív eredménye lenne... mármint valós és bizonyítható pozitív eredménye.

Erre egyébként számítottam, jól ismerem a hozzád hasonlókat, lövésetek sincs mi folyik az országban, de elég jól tudjátok a mellébeszéléssel és a trollkodással leplezni, és mindemellett szó szerint képesek vagytok felmondani az ostoba fideszes kampányszlogeneket... bármiféle konkrétumok nélkül. :)

Úgyhogy azt hiszem eddig tartott a „vitánk”... kiderült, hogy lövésed sincs mi folyik az országban, egyetlen fideszes intézkedést sem tudsz említeni ami szerinted pozitív lenne, eddig fogalmad sem volt róla hogy a Fidesz-KDNP-n kívül _minden_ jelentősebb politikai szervezetnek, még a Kétfarkúaknak is van hivatalos programja, és olyan alap fogalmakkal sem vagy tisztában hogy mit jelet a „média elérés”...

Szóval további jó trollkodást, töki...

GNDL 2018.10.30. 11:31:36

@GyMasa: „mivel kijatszottad a naci-kartyat”

Brühühü bazmeg... mégis minek nevezzük a fideszes antiszemita és rasszista geciket?! Kereszténynek?

GyMasa 2018.10.30. 12:05:02

@GNDL:
"egy ilyen tényfeltáró munka után nem politikusok hanem kormányok és kormánypártok buknak."
Ha-Ha. AZt ami ma az ujsagirasban folyik "tenyfeltaro ujsagiras" nev alatt, annak semmi koze nincs a valodi tenylfetarashoz.
Itt csak mocskolodas folyik.
EG igazi tenylfetaro ujsagiro egeszen leas a tenyek aljaig, felterkepezi a teljes rendszert, es utana ir belole egy jo cikket.
Az NEM tenyfeltaro ujsagiras, hoyg "orban megint maganrepulovel ment Londonba meccset nezni".
Azt ugy hivjak, hogy "celeb-bulvar ujsagiras".
Ne keverd a szezont a gozekevel, jo!
"Pedig előtte is már nevesítette az OLAF Orbán közvetlen családtagját Tiborcz Istvánt, mint aki bűnszervezetben csapolta meg alaposan az adófizetők pénzét, „érdekes” módon ez sem jutott el a szélesebb közvéleményhez..."
Ugye tudod, hogy ugyanez az OLAF jelentes szemely szerint megnevezte demszkyt es megyot is, mint szemelyes felelosoket a 4-es metrobol ellopott 169 milliard (169 000 000 000) HUF ugyeben?
Azt meg sem volt semelyikuk megcsak kihallgatva sem.
Vagy partokon ativelo, ossz-politikai stiklirol van szo, es akkor varhatod, hogy akarkit is felelossegre vonjanak (a politikusok nem hulyek! EGyikuk sem fog letrehozni egy olyan rendszert, amit aztan kesobb ellene is fel tudjanak hasznalni), vagy az egesz OLAF jelentes csak egy sargentini jelentes jellegu iromany.
"Akkor maradjunk annyiban hogy még te mint fideszes megszállott..."
Akkor maradjunk annyiban, hogy te keptelen vagy kulonbseget tenni barki as kozott, akinek a tiedtol eltero velemenye van. Tudod, a te allaspontodon, meg a fideszes allaspontokon kivul vannak meg szamtalan allaspontok, csak a te vilagodat nagyon megzavarna egy olyan allaspont, amiben az ellenzek IS rossz es a fidesz IS rossz, csak a fidesz a KISEBBIK rossz. Na en ott allok. Engem nem kepvisel senki, es ezert nem is szavaztam mar sem '14-ben sem az iden. De neked ezt teljesen felesleges elmondani, hiszen ez kivul all a kompetenciadon.
"..sem tudsz legalább három olyan fideszes intézkedést említeni aminek bármiféle pozitív eredménye lenne..."
Igen, maradjunk ennyiben!
Hidd csak el, hogy te nyertel!
" mármint valós és bizonyítható pozitív eredménye."
Na, latod, ez a pont az, ami engem igazol, hiszen akarmit is mondtam volna, jonnel ezzel
a.te.ervelesi.hibad.hu/bizonyitasi-kenyszer-atharitasa
"Erre egyébként számítottam, jól ismerem a hozzád hasonlókat,"
Megint szemelyeskesz!
"lövésetek sincs mi folyik az országban,"
Hat, nekem ugy tunik, sokkal inkabb neked nincs lovesed rola, hogy mi folyik az orszagban.
"de elég jól tudjátok a mellébeszéléssel és a trollkodással leplezni,"
Arra meg nem gondoltal, hogy esetleg a sajat felfogokepesseged szenved nemi hianyt azugyben, hogy megertsd, amit irnak neked?
Vagy esetleg az empatiad?
hu.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger-hat%C3%A1s
" és mindemellett szó szerint képesek vagytok felmondani az ostoba fideszes kampányszlogeneket..."
Acsi, nem a soros-migrans a kampanyszlogen?
Tolem olyat egeszen biztosan nem hallottal!
"bármiféle konkrétumok nélkül."
Ez amondat magaban is ertelmetlen, hogy lehet "felsorolni az ostoba fideszes kampanyszlogeneket barmifele konkretumok nelkul" Ha felsorolnam oket, akkor azok konretumok lennenek. De nem hallottal tolem ilyet.
":)"
Mit vigyorogsz? Be vagy tepve?
Delben?
"Úgyhogy azt hiszem eddig tartott a „vitánk”..."
Igen, latom kifogytal a propaganda szovegekbol, (mivel erveid az elejetol kezdve nem voltak)
" kiderült, hogy lövésed sincs mi folyik az országban,"
Ez a te velemenyed, aki szerint egy ellenzeki valasztasi bojkott majd csodat fog tenni, es megbukik tole a fidesz, de nem tartod szuksegesnek, hogy az ellenzek hiteles emberekkel, a valasztokat tiszteletben tartve kampanyoljon.
A-ha. OK!
"egyetlen fideszes intézkedést sem tudsz említeni ami szerinted pozitív lenne,"
Hogyne tudnek, de felesleges volna barmit is irnom, hiszen szerinted az ugys "bizonyithatatlan" lenne.
" eddig fogalmad sem volt róla hogy a Fidesz-KDNP-n kívül _minden_ jelentősebb politikai szervezetnek, még a Kétfarkúaknak is van hivatalos programja,"
Ja, es a fidesz az orszagot mar 8 eve rendszeres kockadobasokkal vezeti, amiatt kerult ki az orszag a bocli kategoriabol, meg szunt meg a tulzott deficit eljaras, es azert nonek stabilan a berek.
" és olyan alap fogalmakkal sem vagy tisztában hogy mit jelet a „média elérés”..."
Kinek alapfogalom?
Egy szocilogusnak?
Egy gepeszmernoknek?
Egy orvosnak?
Miert, te tudod mi az a "tenzor matrix"?
"Szóval további jó trollkodást, töki..."
Jol van ertem en, hogy elfogytak az erveid.

GNDL 2018.10.30. 12:38:08

„EG igazi tenylfetaro ujsagiro egeszen leas a tenyek aljaig, felterkepezi a teljes rendszert, es utana ir belole egy jo cikket.”

Valahogy így történt ezzel is: atlatszo.hu/2018/09/24/orban-viktor-a-maganrepulogep-a-luxusjacht-es-a-meszaros-klan-tudjuk-hol-nyaraltak-iden-nyaron/

Még azt is leírták a magadfajta kétkedők kedvéért, hogyan dolgoztak hónapokig a sztorin: blog.atlatszo.hu/2018/09/egy-tenyfeltaro-cikk-muhelytitkai-honnan-tudjuk-hol-nyaraltak-iden-nyaron-nagyjaink/

Ez töki egy konkrét vádirat ebben a formában... már csak az ügyészség hiányzik, hogy Orbán mellett az oligarchái is hosszú évtizedekre börtönbe kerüljenek. :)

„ugyanez az OLAF jelentes szemely szerint megnevezte demszkyt es megyot is, mint szemelyes felelosoket a 4-es metrobol ellopott 169 milliard HUF ugyeben”

Az nem ugyan ez az OLAF jelentés, hanem egy másik, de továbbra is áll a kérdés: és hol van az ügyészség? Gondolom a fideszes elvtársak is szívesen látnák Medgyessyt és/vagy Demszkyt a bíróságon karperecekben, de ezzel a 4-es metrós dologgal is csak egy baj van: közel 250 milliárddal drágult tovább a projekt, miközben már Orbán-kormány volt és Tarlós vezette a fővárost... szóval nem biztos, hogy a fideszes elvtársak már annyira örülnének neki ha egy ügyészség ezt az ügyet is kicsit megpiszkálná. :)

Továbbra is az ostoba fideszes szlogeneket böfögöd vissza, mindezt úgy, hogy lásd újabb igen jellemző példáját adtad annak, hogy halvány lila fingod nincs arról hogy mi folyik az országban... :D

„a te allaspontodon, meg a fideszes allaspontokon kivul vannak meg szamtalan allaspontok”

Nem, töki, ez a kacsateszt: ha valami úgy hápog, úgy totyog, ráadásul úgy is néz ki, akkor mondjanak vagy kamuzzanak bármit ennek ellenkezőjéről, az a dolog bizony egy kacsa... így van ez veled is, hiába próbálod sikertelenül elhinteni magadról hogy nem csak egy ostoba fideszes troll vagy, ha egyébként a véleményeid szóról-szóra megegyeznek a fideszes trollok ostobaságaival.

Szóval, eddig simán átmentél a kacsateszten... :)

„ez a pont az, ami engem igazol, hiszen akarmit is mondtam volna, jonnel ezzel”

Nem hiszem hogy a jövőbe látsz és tudnád mit válaszolok majd, és nem követtem még el érvelési hibát bármennyire is ezen rángatózol... itt ezen a ponton szerintem a magadfajta fideszes trollokra jellemző diszlexiád tett be neked is.

Mindösszesen arról van szó, hogy nem tudsz megemlíteni olyan fideszes intézkedést, amelynek szerinted pozitív eredménye van, mivel vagy nem is ismersz ilyen intézkedést mivel csak a primitív fideszes kampányszlogenek szajkózása a szereped; vagy ismersz ilyen intézkedéseket de te is tudod hogy hazugság vagy manipuláció minden ennek tulajdonított pozitív eredmény, és egyáltalán nem vagy biztos egyébként igen gyenge érvelési képességeidben ahhoz, hogy meg is védd ezeket az érveket egy vitában... így hát marad számodra a primitív fideszes kampányszlogenek szajkózása, hogy „vannak pozitív eredmények”, bár tovább egy fél mondatot is képtelen vagy erről írni... :)

Egyébként, ismétlem, fideszes trollokra jellemző módon...

„felsorolni az ostoba fideszes kampanyszlogeneket barmifele konkretumok nelkul”

Pont erről beszélek, amit itt művelsz, töki. Ez megy:

Te: Vannak pozitív eredmények.
Én: Na és mik azok?
Te: Érvelési hiba, veled felesleges vitázni, brühühühü...

Itt ezen a ponton még az épelméjűségedet is alapjaiban megkérdőjelezhetném. :)

felső határ nincs 2018.10.30. 12:48:45

@GNDL: Kit erdekel hogy szerinted milyenek az eredmenyek, ketharmad volt, van, lesz.

GNDL 2018.10.30. 12:48:49

@GyMasa: „amiatt kerult ki az orszag a bocli kategoriabol, meg szunt meg a tulzott deficit eljaras, es azert nonek stabilan a berek”

Na, három konkrétumot sikerült végre említened, amit a Fidesz eredményének tartanak a megszállott híveik. Lássuk, miről szólna ez a vita...

Bóvli kategória: egészen konkrétan a fideszes elvtársak „unortodox” ámokfutása miatt került az ország adósosztályzata a bóvli kategóriába, közvetlenül azután hogy Orbánék bármiféle strukturális reformok híján elkezdték hülyére adóztatni az országot, államosították a manyupokat, és alapvetően belekönyököltek a piacgazdaság gyomrába. Míg 2010-re már közel 1%-os GDP növekedést ért el a gazdaság a 2008-as válság után, addig Orbánék 2011-13-ra majdnem közel 2%-os recesszióba taszították a gazdaságot a hülyeségeikkel és a dilettantizmusukkal (ezt nevezik ők unortodoxiának). Ráadásul még ma sem értük el a 2008 előtti adósosztályzatot, mivel a hitelminősítők alapvetően szkeptikusak a magyar kormányzat manipulált adataival kapcsolatban. Lásd amit fentebb említettem az államadósságról, az Eurostattal szembeni vita miatt visszamenőleg kellett módosítani az államadósság számait, több százalékponttal megemelve azt... persze, kizárólag az áprilisi viccválasztások után. :)

Megszűnt a túlzott deficit: semmiféle strukturális reform nem történt az elmúlt években, Orbánék egyrészt klasszikus megszorításokkal (adóemelések, egészségügy és oktatás forrásainak csökkentése, például), másrészt az uniós források gazdaságba pumpálásával érték el a 3% alatti hiányt. De lásd a fideszes elvtársak korrupciós ügyei miatt egyelőre három uniós projektet befagyasztottak, és a költségvetés hiánya mindjárt évtizedes rekordot állított be. :) Ez a szokásos trükkök száza, töki, strukturális reformok nélkül nem lehet csökkenteni adósságot és hiányt... ez axióma. Ennek ellenére semmiféle strukturális reform nem történt évek, sőt, évtizedek óta, nem is értem mitől vártok adósság- vagy hiánycsökkenést... majd berepül az balakon, vagy mi?! :D

Stabilan nőnek a bérek:

Ezt meg kéne nézned: g7.hu/allam/20180402/a-magyar-vergodes-europa-aljan-ahogy-meg-sosem-lattad/

Tehát nem csak Magyarországon nőnek a bérek, hanem a régióban mindenhol, és ebben a versenyben _is_ igencsak le van maradva Magyarország. A cseheknél már 40%-kal, a szlovákoknál 30%-kal és a lengyeleknél 20%-kal többet lehet keresni átlagban mint Magyarországon, ráadásul az olló csak nyílik tovább. Ehhez kapcsolódik még, hogy mai hír: a románoknál már akár ebben az évben is magasabb lehet a minimálbér mint a magyaroknál. A románoknál, vágod??? :D Pedig amikor a magyarok már mekis hamburgerért álltak sorba, a románokra még lőttek a komcsik és ha volt is hús a boltok polcain azt is jegyre kapták...

Ráadásul az a kevés béremelkedés is ami történt az elmúlt pár évben (mert 2010 után csökkentek a reálbérek), tulajdonképpen csak közvetve köthető a kormányzat intézkedéseihez: nem a kormányon múlt, hanem a szakképzett munkaerőhiány hajtja a béremelkedést, amely szakképzett munkaerőhiányt Orbánék idézték elő azzal hogy százezresével menekülnek előlük, a kilátástalanság elől, az alacsony bérek és rekord adóterhek elől, és a fideszes elvtársak fasiszta ámokfutása elől a magyarok nyugatra...

Illetve ebben a témában még ezt is el kéne olvasnod: www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/a-nagy-magyar-berrobbanas-fele-sem-igaz.4.296068.html

Tehát pont erre utaltam fentebb, hogy ilyen primitív kampányszlogenek szintjén kezelitek a dolgot, de egyébként ha kibeszélnénk, ha megnéznénk a valós és bizonyítható tényeket, akkor mindjárt világos lenne hogy ezek a primitív kampányszlogenek teljes mértékben alaptalanok...

De ha gondolod említs még valami elképesztő fideszes „eredményt”, megbeszéljük azt is... :)

GNDL 2018.10.30. 12:50:23

@felső határ nincs: „Kit erdekel hogy szerinted milyenek az eredmenyek, ketharmad volt, van, lesz.”

Majd a fideszes ingyenélő siserahadat érdekelni fogja, amikor végleg elzáródnak az uniós pénzcsapok, és nem lesz ki eltartsa Orbán becsületes kétkezi értékteremtő munkára tökéletesen alkalmatlan prolijait... :D

felső határ nincs 2018.10.30. 12:53:18

@GNDL: Ja jovo kedden Orban is megbukik.

GNDL 2018.10.30. 12:58:28

@felső határ nincs: Orbán már legkésőbb 2012 január elsején megbukott, politikai és erkölcsi értelemben mindenképp, amikor hatályba lépett a saját önkényes alaptörvénye és a saját önkényes választási törvénye, amelyeket mind a parlamentáris demokrácia alapvető normáival szemben módosítottak a fideszes elvtársak.

Most már csak arra lenne szükség hogy ostoba hívei is kihúzzák a fejüket onnan ahol eddig tartották, és rájöjjenek arra hogy Orbán ultranacionalista és antiszemita ámokfutása nem vezet sehova... volt már ilyen a magyar történelemben, annak a vége Trianon lett.

Legalább annyit kéne a kedves magyaroknak saját történelmükből tanulniuk, hogy fasisztákat és kommunistákat nem engednek a hatalom közelébe... de egy évszázada képtelenek ezt megtanulni a kedves magyarok, pedig épp eleget szívtak már ezek miatt... :)

ogli dzsí 2018.10.30. 13:18:05

@GNDL: ja hogy mar megbukott, oke

GyMasa 2018.10.30. 13:21:10

@GNDL:
"Valahogy így történt ezzel is:"
Igy van, ez mar valodi tenyfeltaro ujsagiras.
Meg tobb ilyet tessek csinalni!
"Ez töki egy konkrét vádirat ebben a formában"
Akkor tessek egy jo ugyveddel konzultalni, es feljelentest tenni!
"Gondolom a fideszes elvtársak is szívesen látnák Medgyessyt és/vagy Demszkyt a bíróságon karperecekben, "
Nem, nem fogjak! Mar leirtam: semelyik politikai ero nem olyan hulye, hogy megalkossa azokat a jogszabalyi kornyezeteket, es foleg nem a precedenst, amit aztan kesobb ellene is fel lehet hasznalni!
"Nem, töki, ez a kacsateszt: "
Nem, neked mindenki pinat mutogat, errol van szo.
Ha szerinted csak ellenzeki, meg fideszes allaspont van, akkor veled van a hiba, nem velem.

GyMasa 2018.10.30. 13:34:55

@GNDL:
"Nem hiszem hogy a jövőbe látsz és tudnád mit válaszolok majd, és nem követtem még el érvelési hibát bármennyire is ezen rángatózol..."
Ja, az, hogy hozzatettedf a "bizonyithatoan" mondatreszt, lefoglaltad maganak a jogot elore, hogy barmit is mondjak, azt lesopord az asztalrol azzal a felkialtassal, hogy nekem kell bizonyitanom.
Innentol kezdve, nekem felesleges barmit leirni, mert elore lathato az eredmeny.
" itt ezen a ponton szerintem a magadfajta fideszes trollokra jellemző diszlexiád tett be neked is."
Megint szemelyeskedsz.
"Mindösszesen arról van szó, hogy nem tudsz megemlíteni olyan fideszes intézkedést, amelynek szerinted pozitív eredménye van,"
Nem, nem ez volt az eredeti kerdes, te olyan fideszes eredmenyeket akartal hallani, amo SZERINTED pozitiv eredmenyu volt, miutan kozotled, hogy ilyen egy sincs!
Ezek utan mit mondhattam volna?
De, ha TENYLEG arra vagy kivancsi, hogy mik azok az intezkedesek, amik szerintem pozitivak, akkor arra lehet valaszolni:
(Bar, tudom, meg fogom kapni a magamet azert, mert ezeket leirtam)
- az egykulcsos ado
- A csaladi adozas
- A gazdasag kifeheritese iranyaba tett lepesek (online penztargepek, a forditott AFA fizetes bizonyos afacsalasokban gazdag iparagakban, az egyes termekek afacsokkentese, a koltsegvetesi fegyelem tartasa, a GDP aranyos adossag csokkenese, a HUGO rendszer, megha elegge docogosen is indult.)
- Az allamadossag athelyezese HUF alapra
- A devizehietelek kivezetese (fuggetlenul a dolog modjatol, ami egy masik kerdes)
"vagy ismersz ilyen intézkedéseket de te is tudod hogy hazugság vagy manipuláció minden ennek tulajdonított pozitív eredmény,"
Szerintem ideje volna felkeresni egy orvost a paranoia veszelyes betegseg...
" meg is védd ezeket az érveket egy vitában..."
Vita, HOL?
Te nem vitatkozol!
"Egyébként, ismétlem, fideszes trollokra jellemző módon..."
Mondja ezt egy olyan ember, akinek MINDENKI fideszes troll, aki nem ert egyet vele
:-D
"Te: Vannak pozitív eredmények.
Én: Na és mik azok?"
Te(en): a tulzott ellenzeki elofeszitesed es az arroganciad miatt mindegy, hogy mit mondanek, az ugysem felelne meg
"Te: Érvelési hiba, veled felesleges vitázni, brühühühü..."
Latod, arrogancia, mondtam.
"Itt ezen a ponton még az épelméjűségedet is alapjaiban megkérdőjelezhetném. :)"
Csak nyugodtan, ehhez minden jogod megvan!
hu.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger-hat%C3%A1s

Dzendör Sztadiz 2018.10.30. 14:19:21

@GNDL: nem semmi vagy: 3 bekezdés - 3 hazugság.
Ugyanis az elvtikéid vitték 2010-re csődbe az országot. Csak valahogy a haveri hitelminösítők a kprmányváltásig ezt nem akarták észrevenni (ahogy 2006-ban sem lett következménye, hogy a nagyon szakértő és nagyon demokrata kormány meghamisította a pénzügyi jelentését; ugye milyen érdekes?).
A bérek igenis nőnek, akkor is ha a környező országokban is. És nem Orbán elől menekültek el, hanem szimplán 2011-ben nyílt meg az eus munkaerőpiac. Ja és a környező országokból arányosan többen mentek nyugatra (biztos ők is Orbán elől menekültek ☺).
És röhejes a fasisztákolásod.

GNDL 2018.10.30. 14:19:29

@GyMasa: „Igy van, ez mar valodi tenyfeltaro ujsagiras.”

Na, és fentebb pont erről tettem említést, hogy míg nyugaton egy ilyen tényfeltáró dokumentumba nem csak adott képviselők hanem kormányok és kormánypártok buknak (lásd a spanyol néppártot, ehhez képest milyen jelentéktelen korrupciós ügy miatt vágták ki őket a kormányzatból és vették át helyüket a szocialisták), Magyarországon a lakosság nagy része még csak nem is hallott róla... :)

És itt rebesgetheted, hogy „de hát a szocik alatt is elfogult volt a közmédia”, mert annak az elfogultságnak köze nincs már ahhoz hogy mára gyakorlatilag a saját médiájaként kezeli a közmédiát a Fidesz, de anno a szocialisták idején még a közmédia sem igazán hallgatta el Gyurcsány ügyeit és a szocialisták korrupciós balhéjait, és ez bizony közrejátszott a bukásukban.

Ma pedig még nyilatkozatot sem ad ki az MTI, amiben benne van Kósa, Tiborcz vagy Mészáros és Garancsi neve, többek közt. :)

„Akkor tessek egy jo ugyveddel konzultalni, es feljelentest tenni!”

Az elmúlt években közel száz feljelentést tettek már igen jó ügyvédekkel Orbán oligarchái ellen, találd ki mi lett a vége... :D Polt elvtárs és csapata nem azért vannak hogy ellássák alapvető feladataikat, hanem azért hogy fedezzék a fideszes elvtársak korrupciós ügyeit.

„semelyik politikai ero nem olyan hulye, hogy megalkossa azokat a jogszabalyi kornyezeteket”

Nem erről van szó: elég lenne a jelenleg hatályos törvényeket betartatni a korrupt politikai elit ellen.

„hozzatettedf a "bizonyithatoan" mondatreszt, lefoglaltad maganak a jogot elore, hogy barmit is mondjak, azt lesopord az asztalrol azzal a felkialtassal, hogy nekem kell bizonyitanom”

Miért, fentebb neked kellett bizonyítanod az állításodat a deficittel vagy a bérekkel kapcsolatban, vagy én hoztam fel konkrét és ellenőrizhető érveket azzal kapcsolatban, hogy kamu az egész?! :) Neked nem kell semmit sem bizonyítanod, majd én ezt megoldom nyugodj meg. :)

Mutatom megint:

Egykulcsos adó: a klasszikus egykulcsos adórendszer minden jövedelmi és forgalmi típusú adó egyetlen kulcsát jelenti. Az egykulcsos adórendszert többnyire a gazdaság élénkítése és az adórendszer egyszerűsítése, az adóterhek csökkentése érdekében szokták bevezetni, és többnyire strukturális reformok keretein belül átmeneti jelleggel.

Orbánék egykulcsos szja-t vezettek be, ami bár alacsonyabb volt mint az addigi felső kulcs, de emellett eltöröltek minden-, főként az alacsonyabb keresetűek (a magyar melósok több mint 60%-a) által igénybe vehető adókedvezményt, így sikerült a bérek adóékét a 2010-es 46.6%-ról éveken át közel 50% környékére emelni, majd csak idén csökkent a bérek adóéke 46.2%-ra... ami még mindig nem csak a régióban 10 százalékponttal magasabb mint az átlag, de EU-s szinten is az 5 legmagasabb adóteher közt van.

Mindemellett fél tucat szektoradót vezettek be a fideszes elvtársak az áfa világrekord szintjének beállítása mellett.

Tehát ennyit a fideszes elvtársak „egykulcsos adó” szlogenjéről. Élénkítette a gazdaságot? Nem. Csökkentette az adóterheket? Nem. Egyszerűsítette az adórendszert? Nem. Akkor WTF? :)

A családi adózás: a fent említett szja egykulcsosítása miatt megnövekedett adóterheket próbálták vele kompenzálni, sikertelenül, mivel a legtöbb adókedvezményt csak és kizárólag a 3+ gyermekesek vehették igénybe (a magyar családmodell 1+1 gyerek, legfeljebb), és csak magasan az átlag fölött keresők esetében volt értékelhető mértékű az „adókedvezmény”... tehát gyakorlatilag a családok túlnyomó részének semmit nem segített. Siker a családi adókedvezmény? Lófaszt...

A gazdaság kifehérítése: szerintem olvasnod kéne versenyképességi jelentéseket, hogy miért zuhan a magyar gazdaság versenyképessége Orbánék hatalomra kerülése óta. :) Kicsit szpojlerezek: a magyar gazdaság versenyképessége romokban, többek közt a rekord adóterhek, a rekord adminisztrációs terhek, a kormányzat ötletszerű és ostoba intézkedései valamint a kormányzat pofátlanul rekord korrupciós ügyei miatt.

Államadósság: gyakorlatilag ugyan olyan mértékben nő az államadósság nominális értéken 2010 óta mint előtte, a GDP arányos államadósság is akkor csökkent értékelhető mértékben utoljára amikor Orbánék az államosított manyup vagyon egy részéből visszafizették az IMF-EU hitelt... de azóta javarészt stagnál még a GDP arányos adósság is, sőt inkább megugrott idén ugye az eximbankos balhé miatt.

Devizahitelek: a fideszes elvtársak elintézték, hogy aki egy életre volt eladósodva a devizahitelek miatt, azok a forintosítás után legalább két életre legyenek eladósodva.

Azt kéne látnod végre, amit fent említettem: vannak az ostoba fideszes kampányszlogenek, és vannak ezzel szemben a tények... de tényleg, tökéletesen ezzel szemben. :)

„tudom, meg fogom kapni a magamet azert, mert ezeket leirtam”

Ezért lenne szerencsés ha néha tájékozódnál is, mert akkor nem fogod visszhangozni ezeket az ostoba szlogeneket, és „nem kapod meg a magadét” miatta. :)

GNDL 2018.10.30. 14:29:27

@Dzendör Sztadiz: „Ugyanis az elvtikéid vitték 2010-re csődbe az országot.”

Nem tudom hogy nálatok az óvodában mit jelent az hogy „elvtikéid”, de azt hogy 2010-ben csődben lett volna az ország maga Varga Mihály cáfolta 2010 júniusában, közvetlenül a kormányváltás/kormányalakítás után. Szóval már a barátnődnek is említettem fentebb, ebben a kérdésben nem velem vagytok vitában hanem Varga elvtárssal. :D

„valahogy a haveri hitelminösítők”

Gondolom most jön a zsidózás és a háttérhatalmazás... olyan fasza „keresztény” és „polgári” módra, igaz?! :)

„2006-ban sem lett következménye, hogy a nagyon szakértő és nagyon demokrata kormány meghamisította a pénzügyi jelentését”

De, egyébként lett következménye, 2006 őszéig kapott haladékot a magyar kormányzat hogy benyújtsa az EU-nak a valós adatokon alapuló konvergencia tervét.

„bérek igenis nőnek, akkor is ha a környező országokban is”

Ez legyen nektek elég, de úgy tűnik hogy a jól vagy még jobban képzett fiatalok és még fiatalok annyira nincsenek vele megelégedve, a közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat folytató diákok 60%-a nem Magyarországon képzeli el a jövőjét, és éves szinten kisvárosnyian hagyják el az országot a 18-49 korosztályból... hidd el, az utolsó le is kapcsolja majd a villanyt és rátok bassza az ajtót is. :D

„nem Orbán elől menekültek el, hanem szimplán 2011-ben nyílt meg az eus munkaerőpiac”

A kutatások szerint akik elmennek az országból azoknak csak a harmada menekül az alacsony fizetések elől, a többiek az egybehangzó véleményeik szerint a jogbizonytalanság, a kilátástalanság, és Orbán fasiszta ámokfutása elől menekülnek.

És 2011-12-ben nem az „EU-s munkaerőpiac nyílt meg”, hanem csak az osztrákok és a németek által támasztott korlátozás szűnt meg, de itt ezen a ponton is már egyébként közel százezer magyar dolgozott Németországban és Ausztriában, és több tízezren ingáztak az osztrákokhoz.

Nem tudom, nálatok a fideszes kocsmáitokban tiltva van a tájékozódás? :) Vagy nem értem, miért szopjátok be kritikátlanul a fideszes propagandamaszlagot...

ogli dzsí 2018.10.30. 14:43:10

@GNDL: "A kutatások szerint akik elmennek az országból azoknak csak a harmada menekül az alacsony fizetések elől, a többiek az egybehangzó véleményeik szerint a jogbizonytalanság, a kilátástalanság, és Orbán fasiszta ámokfutása elől menekülnek."

kihagytad a kutatasokat

GNDL 2018.10.30. 14:50:32

@ogli dzsí: De tájékozódni azért szoktál néha, nem?! :) Na, most is megtehetnéd... illetve a barátnőddel kéne beszélned erről a hozzáállásról itt fentebb, aki szerint elkövettél egy érvelési hibát. :)

ogli dzsí 2018.10.30. 15:01:06

@GNDL: gondoltam hogy nem leteznek a kutatasok

GNDL 2018.10.30. 15:04:58

@ogli dzsí: Igen, és zsiráfok sem... tudod, mint a régi öreg rossz buta viccben, te is olyannak tűnsz. :D

GyMasa 2018.10.30. 16:37:19

@GNDL:

Itt egy wikipedia oldal:
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_gazdas%C3%A1ga_1989-t%C5%91l

A GDP aranyos allamadossag:
hu.wikipedia.org/api/rest_v1/page/graph/png/Magyarorsz%C3%A1g_gazdas%C3%A1ga_1989-t%C5%91l/0/0814fa5fccf5243e915bf28231a3f50633ecb5ee.png
(tudom, tudom, neked nem ez szamit, hanem a nominalis ertek, de ezt mar megbeszeltuk)
Nezzuk csak a tendenciat:
2002-2010: 55,1%-rol felment 80,6%-ra.
(csak, hogy megnyugtassalak: 2008-ban mar 71,6%-on allt, tehat kicsivel alacsnyabban, mint most)
2010-2017: 80,6%-rol lecsokkent 72,1%-ra.
Tehat a "szakerto szoci kormany felvett 25,5%-nyi hitelt, a nem szakerto kormany meg lefaragott belole 9%-ot.
Aztan itt van az orszag adossagbesorolasanak a grafikonja:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Magyarosz%C3%A1g_adosbesorol%C3%A1sa.jpg
Ezen szepen latszik, hogy fleto Moody's-eknal A+ rol szepen letornaszta BBB- ra, ami ugye egybol 5 fokozat.
Erre batran mondhatjuk, hogy szabadeses.
Es ennek volt az utolso allomasa az a ket lepcso, amikor bovli kategoriaba kerult az orszag.
Ez az orban kormany nyakaba varrni nem gyenge jellemtelensegre vall.
Azota csak felminositesre kerult sor.
Aztan ott van a kulkereskedelmi merleg.
Az '91 ota 2009 ig soha nem volt pluszban. Azota pedig vegig pluszban van es novekszik.
Aztan ott van a munkanelkuliseg:
2002: 5,8%
2010: 10,9% majdnem duplazodott
2018: 3,6%
(persze, tudjuk fletonak a "nagy valsag" tett be, kulonben szarnyaltunk volna! Ja, nem is! 2008-ban 8% volt, azaz mar a valsag elott is ugyanannyit nott, mint utana a valsag alatt.)
Azert jo dolog, hogy mekkora mazlista egy kormanyunk van, hiszen teljesen inkompetensek, es megis valahogy gyarapodik az orszag...
Vegezetul egy cikk fleto figyelemremelto gazdasagi teljesitmenyerol:
index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/
" A Penn World Table adatai alapján legrosszabb 25-nek számító lista pedig azért érdekes, mert ezen Gyurcsány Ferenc olyan nevek között szerepel, mint az ugandai Idi Amin, a kínai Mao Ce-tung, az iráni Khomeini ajatollah vagy a kambodzsai Pol Pot."
Szoval, azert bevallom ferenc sokat elert!

GNDL 2018.10.30. 17:57:12

@GyMasa: „A GDP aranyos allamadossag”

2018 második negyedévében már 74.5% a GDP arányos államadósság, a költségvetés hiánya pedig 2.9% volt. Csak úgy mondom, mivel részben a választásokra közel ezer milliárdos nagyságrendben szórta a pénzt az állam, másrészt meg ahogyan fent többször is említettem, a kormányzat eximbankos mutyiját is „át kellett vezetni” végre valahára, az Eurostat döntése nyomán... de valamiért megvárták a fideszes elvtársak ezzel az alapjaiban elcsalt választásuk végét. :)

Tippelj, miért balhézik az EU megint a konvergencia kritériumok kapcsán a kormánnyal hónapok óta...

Ráadásul a helyzet valamelyest romolhatott a második negyedév vége óta a fent említett adatokban, mivel azóta - mint ahogyan ezt is említettem, csak nem figyelsz/leszarod ami nem egyezik a fideszes kampányszlogenekkel - befagyasztottak három uniós pályázati forrást és hiába várja a pénzt a kormányzat, amit már egyébként elvertek, ahogyan fent említettem a választásokra, de nincs pofájuk a számlákat benyújtani az EU-nak mivel - döbbenet, de ezt is említettem - kifejezetten az intézményesült korrupció miatt tartanak vissza kifizetéseket az EU-ban. :)

Utoljára pedig 3 százalékpontot meghaladó mértékben a manyup lenyúlásából visszafizetett EU-IMF hitel után javult a GDP arányos államadósság, tehát a te 9 százalékpontos (és nem százalékos) adósságcsökkentésed a kilencedik évnyi fideszes ámokfutás után nincs 3 százalékpont sem, vagy alig valamivel több... és mint említettem, mindeközben nominális értéket ugyan olyan arányban nő az államadósság 2010 után, mint 2010 előtt. Tehát ha elapadnak majd hamarosan az uniós források, újra úgy fog kilőni a GDP arányos államadósság is mint egy kibaszott rakéta... :) Miért? Mert akkor ezt is ismétlem: nem történtek strukturális reformok, így nem is várható hogy csökkenjen az államadósság. Trükközni persze lehet...

„Ez az orban kormany nyakaba varrni nem gyenge jellemtelensegre vall.”

Legnagyobb szerencsétlenségedre a hitelminősítők magyarázatot is szoktak fűzni a lépéseik mellé, és kivétel nélkül mindegyikük részben a külső körülményeket, és részben már az Orbán-kormány ámokfutását nevezték meg a leminősítés okaiként.

Moody's (2011 november): „A Moody's indoklása szerint egyre bizonytalanabb, hogy az ország képes-e teljesíteni középtávú céljait a költségvetés konszolidációjában és az állami szektor adósságának lefaragásában, különösen úgy, hogy rendre csökkennek az ország növekedési kilátásai”. Ugye ha emlékszel, itt ezen a ponton izmozott Orbán hogy nem veszünk fel újabb IMF hitelt, és így nem lesz biztosítva az sem, hogy valóban strukturális reformokra készül az ország, valamint igen erősen kikezdték a jegybank függetlenségét is.

Fitch (2012 január): „A Fitch Ratings szerint a leminősítés az ország fiskális és külső finanszírozási környezetének, valamint növekedési kilátásainak további romlását tükrözi, amelyet részben a kormány további nem ortodox intézkedései okoztak. Ezek az intézkedések aláássák a befektetői bizalmat és bonyolítják az új IMF-EU szerződésről szóló megállapodást...”. Azt hiszem nem érdemes tovább kommentálni.

S&P (2011 december): „ A hitelminősítő indoklása szerint "tovább gyengül a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, ez pedig rontja Magyarország középtávú növekedési kilátásait". Ez a gyengülés szerintük részben olyan hivatalos lépések miatt van, amelyek "felvethetnek kérdéseket a felügyelő intézmények függetlenségéről, és bonyolítják a befektetők működési környezetét". A hitelminősítő felidézi, hogy miután tavaly módosult az MNB monetáris tanácsi tagjainak kinevezési eljárása, a hatóságok legutóbb olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely a Standard & Poor's megítélése szerint "még inkább kikezdheti" a jegybank függetlenségét.”. Szerintem ezt sem kell tovább kommentálnom.

Neked mint fideszes megszállottnak nyilvánvalóan kellemetlen ez, de nem én varrom Orbánék nyakába a bóvlit, hanem maguk a hitelminősítők a hivatalos indoklásaik szerint. :) Tehát itt ezen a ponton velük vagy vitában...

„Aztan ott van a munkanelkuliseg”

A 2008-as válság előtti adatokhoz képest talán ha 1-2 százalékpontot javulhatott a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottság is legfeljebb 2-300 ezer fővel nőhetett, de túl sok a manipuláció ezekben az adatokban (foglalkoztatott: aki a vizsgált időszakban akár egyetlen órát dolgozott).

Mai hír ennek kapcsán: www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/itt-a-vege-a-foglalkoztatas-novekedesenek.302798.html

Láthatod, hogy a 2008-as válság előtti majd az idei adatok közt százezer főnyi különbség van... :)

„es megis valahogy gyarapodik az orszag”

Az ország nem, ugyanis említem erre továbbra sincs adatunk, de Orbán korrupt oligarchái havonta gyarapodnak lottónyereménnyel felérő vagyonokkal... Mészáros naponta. :)

Figyelj, töki, amihez nem értesz abba jobb ha nem szólsz bele, mert ilyen csúnyán jársz mint most. :)

Gyurcsány meg gyakorlatilag rajtatok kívül az égvilágon senkit nem érdekel...

GNDL 2018.10.30. 18:00:31

@GyMasa: „Szornyu ez a diktatura.”

Az MSZMP-nek anno 102%-os támogatottsága volt... ez a cél? A baj csak az, hogy akkoriban le voltak zárva a határok, mostanában nincsenek... szóval majd azon gondolkozzatok el, ha nem túl megerőltető a számotokra ez a tevékenység, ha minden épkézláb embert elüldöztök az országból a fasiszta és dilettáns ámokfutásotokkal, akkor ki fogja a magatokfajta fideszes ingyenélőket eltartani? :)

GNDL 2018.10.30. 18:24:54

@GyMasa: „2018 második negyedévében már 74.5% a GDP arányos államadósság”

Hja, meg most jutott eszembe még valami ezzel kapcsolatban... 2010-ben Orbánék azt ígérték hogy 2018-ra, tehát két kormányzati ciklus után 50% lesz az államadósság...

Hallottad? Nem? Pedig ez megint egy fideszes lufi volt ami kidurrant... :D

GyMasa 2018.10.30. 18:26:49

@GNDL:
Ekkora egy csusztatas halmot regen lattam!
Most csak egy dologra reagalnek:
"Gyurcsány meg gyakorlatilag rajtatok kívül az égvilágon senkit nem érdekel..."
Pedig nagyon is jo lenne, ha torodnetek ti ott vele az ellenzeki oldalon, ugyanis amig hagyjatok elszabadult hajoagyukent rombolni, addig biztositva lesz a fidesz hatalma.
O az egyik legnagyobb gatja annak, hogy labdaba rugjon az ellenzek.
O az az ember, akire ra lehet mutatni, hogy "O is...", amikor elojossz BARMILYEN ilyen ervvel a mostani kormany ellen.

GNDL 2018.10.30. 18:43:48

@GyMasa: „Most csak egy dologra reagalnek”

Valljuk meg őszintén, többre nem is tudnál, mert nem csak az van hogy nem értesz hozzá, és tájékozatlan vagy, de ismétlem megint: nincs hivatalos, tényszerű, bizonyítható adat amelyek alátámaszthatnák a fideszes elvtársak és hozzád hasonló trolljaik ostoba kampányszlogenjeit mely szerint „dübörgünk”... :)

„Pedig nagyon is jo lenne, ha torodnetek ti ott vele az ellenzeki oldalon”

Nekem jobboldali liberálisként miért kéne egy ilyen Orbánhoz hasonló kalandor bohóccal foglalkoznom?! Orbán bebörtönzése után már ezzel a felkapaszkodott paraszttal sem fogok foglalkozni... egyébként egyre inkább úgy tűnik hamarosan... :)

„amig hagyjatok elszabadult hajoagyukent rombolni, addig biztositva lesz a fidesz hatalma”

A Fideszt ma már csak az uniós források tartják hatalmon... amint ezek apadnak, ráadásul a kiszámítható ciklikussága miatt éppen egy kisebb gazdasági válság közeledik aminek már az első lágy szellői lerombolják majd Orbán kártyavárként épített Patyomkin-gazdaságát, ugyan azok fogják elzavarni Orbánt is akik Gyurcsányt is anno: a nyugati befektetők. :)

„O az egyik legnagyobb gatja annak, hogy labdaba rugjon az ellenzek.”

Hát nem tudom, hogy ő lenne-e az, de ha nekem lenne saját közmédiám, ha nekem lenne országos agitprop médiahálózatom, ha nekem lennének kereskedelmi rádióim és tévéim, ha nekem lenne haverom az ügyészségen aki fedezné a korrupciós bűncselekményeimet és elvtársaim a választási bizottságokban/irodákban akik pedig a választási csalásaimat, ha az én semmirekellő haverjaimmal lenne kitömve a közigazgatás, ha az én haverjaim irányítanák a független hatalmi ágakat, és többek közt ha nekem lenne éves szinten 100+ milliárdos kampánybüdzsém mindezeken kívül, akkor most nekem lenne olyan támogatottságom mint a Fidesznek, Gyurcsány ide- vagy oda. :)

Gyurcsánynak semmi köze Orbánék önkényuralmi fasiszta ámokfutásához, hidd el...

„O az az ember, akire ra lehet mutatni, hogy "O is...", amikor elojossz BARMILYEN ilyen ervvel a mostani kormany ellen.”

Hát nem tudom, pont neked kéne hogy kellemetlen legyen az, ha rámutatunk Orbánra hogy „ő is olyan mint Gyurcsány”... de te tudod... mindenesetre én kellemetlennek tartanám ha Gyurcsányhoz és korrupt posztkommunistáihoz méricskélnének, ahogyan te teszed a fideszes elvtársaiddal... :D

Tudod a legszerencsésebb az lenne, ha jönne a viccbeli csősz, és kizavarna mindannyiótokat az erdőből végre... mindenkit akik a rendszerváltás hiánya miatt maradtak a nyakunkon, Fidesztől KDNP-n és DK-n át MSZP-ig.

GyMasa 2018.10.30. 18:44:36

@GNDL:
Latom, sikerult magadat vegleg felbaszni agyilag.
Sajnos a realitas az, hogy hiaba vered itt magad a feligazsagaiddal, kisebbsegben vagy(tok) vele.
Es ezen a szemelyeskedesed sem segit.

GNDL 2018.10.30. 18:47:42

@GyMasa: „kisebbsegben vagy(tok) vele”

Majd ezt meglátjuk, töki. De hidd el, amint Magyarországon lehetőség lesz szabad és tiszta választásokat lebonyolítani, a Fidesz már be sem fog jutni az országgyűlésbe... mondanám hogy Orbán sem, de ő ezen a ponton már vagy egy magyarországi börtönben fog rohadni, vagy ugyan ott lesz ahol jelenleg a muszkapárti Janukovics haverja van: Putyin szoknyája mellé fog menekülni a népharag elől... :)

GyMasa 2018.10.30. 19:10:15

@GNDL:
Almodozz csak, cicabogar!

GNDL 2018.10.30. 19:23:18

@GyMasa: Janukovicsnak is elég nagy pofája volt még 2013-ban. :D Aztán elég volt 3-4 hónap... és most hol is van a faszi?! :)

GyMasa 2018.10.30. 20:25:48

@GNDL:
"Nekem jobboldali liberálisként... "
Te, liberális?
Mad my day ;-)

GNDL 2018.10.30. 20:53:25

@GyMasa: Bizony... te neoliberálisnak neveznél, de csak mert ehhez sem értesz... :)
süti beállítások módosítása