A valódi viták otthona

Reflektor

Puzsér megosztó, de a szoci bagázs még jobban

2018. november 15. - Tálos Lőrinc

horvath_csaba.jpg
Játsszunk el a gondolattal, hogy egy önkormányzati és/vagy főpolgármester-választás nem a saját szekértáborunk sikeréről szól, hanem mondjuk a fővárosról. Ha így tesszük mérlegre azokat a politikai erőket, akiknek köze volt Budapest 2010 előtti vezetéséhez, akkor az jön ki, hogy még a "balos Budapesten" is jobb esélyei vannak Tarlós Istvánnak, mint valakinek, aki köze volt az előző városvezetéshez. Példával élve, egy állítólagos felmérés szerint egy Horváth vs. Tarlós felállás esetén a baloldaliak 40 százaléka Tarlósra szavazna.

Ne felejtsük el, hogy OLAF-jelentés nem csak az Elios, hanem 4-es metró ügyben is született, a főszerepben Demszky Gáborral és Medgyessy Péterrel. Azt se, hogy a Demszky-Hagyó korszakot váltó Tarlós-Vitézy korszak a választók megelégedésére szolgált, Vitézy még a baloldalon is afféle hős, aki leszámolt azzal, hogy a BKV – a többi fővárosi céghez hasonlóan – drágán és szarul, ámde a várost vezető pártok kifizetőhelyeként működött. És a sort folytathatnám az erzsébetvárosi ingatlanpanamákkal, a parkolási maffiával. Minderre az MSZP válasza az, hogy Hunvald György gyűjt a logója alatt aláírásokat a korrupció ellen.

De jó, beszéljünk a jelenről: az MSZP és Karácsony Gergely (igaz, ő a pártjával szemben, de) támogatta a budapesti olimpiarendezést.
Fővárosi szinten jobb- és baloldal között nincs különbség abban, hogy támogassanak mindent, amire megfeleltethető a nagyberuházások három jellemzője, hogy drága, felesleges és az, hogy ellopják. A jelenlegi főpolgármester rutinszerűen emlegeti fel, hogy a Római-partra tervezett védmű eredetileg az MSZP-SZDSZ városvezetés ötlete volt, és akkor a fővárosi közgyűlés több mai ellenzéki tagja is megszavazta, ahogy az olimpiarendezést is egész addig, amíg rá nem jöttek, hogy azt a saját szavazóik is ellenzik. Tóth József, a XIII. kerület MSZP-s polgármestere a hajléktalanok üldözésében Kocsis Mátéval versenyez és a fakivágással járó „ingatlanfejlesztések” nagy barátja. A kérdés tehát az, hogy miért szavazzak a baloldalra, ha pont ugyanazt csinálnák a várossal, mint Tarlós?

Aki szemléletváltást akar, az nem jobb- és baloldal között dönt, hanem egy olyan harmadik erőt támogat, aki minden eddigi városvezetéssel – a jelenlegivel és az azelőttivel is – szemben határozza meg magát.

Igaz, a fenti kérdéseket nyugodtan zárójelbe tehetjük, hiszen úgyis kiüresítették az önkormányzatiságot, a lényeges dolgokról kormánybiztos fog dönteni, tehát a választás tétje így se, úgy se több, mint az ellenzéken belüli könyöklés. Nem több, mint egy újabb állomása annak, hogy ki foglalhatja el az ellenzéki padsorokat, ki kap állami támogatást, kinek nem kell visszamennie a balettba ugrálni annak ellenére, hogy mindig veszít a kormányoldallal szemben.

És akkor körbe értünk: ha csak politikai tétje van, mert csak arról nem áll módodban dönteni, amire az önkormányzati választást kitalálták, akkor miért is kéne támogatnom a "csak ne a Fidesz-elv" alapján pont azokat, akik láthatóan nem képesek megszorongatni a Fideszt, sőt éppen ők vezették a fővárost akkor
is, amikor a fővárosi botrányok jelentékeny mértékben hozzájárultak a baloldal népszerűségvesztéséhez és a Fidesz első kétharmadához? Tényleg ezt kéne nekem díjaznom? Még mindig ott tartunk, hogy nem lehet elindulni ezek ellen, mert akkor lebunkóznak azzal a demagóg bullshittel, hogy "megosztja az ellenzéket"? Ezek tényleg nem veszik észre, hogy ők maguk is megosztják az ellenzéki szavazókat? Nem lehet, hogy inkább nekik kéne visszalépni bárki más javára?

Mondjuk ki végre: ez a "megosztja az ellenzéket" duma sose volt más, mint az MSZP-SZDSZ börtönválogatott mentőöve, ezzel a közhellyel ölnek meg minden olyan kezdeményezést, amellyel le lehetne váltani őket, de még a Fideszt is. Értem én, hogy Puzsér megosztó. Annyira megosztó, hogy engem is megoszt: az egyik felemnek a háta is borsódzik tőle, a másik meg elismerően szól a Kossuth Rádiós szerepléséről. Én csak egy dolgot szeretnék kérni: ne jöjjünk azzal a dumával, hogy Puzsér a megosztó, amikor az MSZP aspiránsa még a baloldali szavazóbázis 40 százalékát is átkergeti Tarlós táborába.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1314374005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belevauvau 2018.11.15. 14:32:54

Erre a 40% átszavazóra gyúrjál még egy kicsit, mert ez túlzó.

ulpius66 2018.11.15. 14:39:21

@belevauvau:

Beleugatós!

Csak a szokásos ballibsi álhírgyár....

"Egy másik – még hetekkel ezelőtt készült – felmérés ugyanakkor információink szerint arra jutott, amennyiben az indulását korábban kilátásba helyező szocialista Horváth Csaba is jelölt lenne, a baloldali szavazók mintegy negyven százaléka inkább Tarlóst választaná." --- MEGISMÉTLEM: INFORMÁCIÓINK SZERINT ÁLLÍTÓLAG EZT MÉRTE VALAMIKOR VALAKI ...... tehát hiteles forrás.

1szavazó 2018.11.15. 20:25:22

Jó, ha Soros az ördög, akkor minden Soros pénzen iskolázottat tiltsunk el a közpénzből fizetett közéleti státuszoktól.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.16. 06:51:21

A lényeg: a ballibák veszítsenek.

Ebben sokat segíthet Puzsér.

Brute 2018.11.16. 08:22:00

@balcán maxval bircaman: Miért hányszor nyertek az elmúlt 8 évben?
süti beállítások módosítása