A valódi viták otthona

Reflektor

Ki teszi ma az igazi szívességet az orbáni rendszer lebontása ügyében?

Az Audi-sztrájk németországi hatása

2019. január 29. - szénhidra

Az értelmiségi nyavajgás és a kormánypárti féltés egymásra talált a napokban. A téma a sztrájk és a multik Magyarországon. Ez annyira kellett, mint egy falat kenyér.

Az Audinál január 24-e óta áll a munka és a bál is. Pár fordulón túl vannak a felek, közeledés egyelőre nem nagyon látszik, hírek azonban jönnek Németországból arról, hogy elkezdett akadozni a német gazdasági óriás motorja: leállás, szünet és ezeknek várható hatványai. Az Audi itthon vörös reklámokban riogat bérelmaradással, Parragh László delirál, Bauer Tamás pedig hitet tesz a multik mellett, féltve a jövőbeli magyarországi beruházásokat.

Most maradjunk Bauernél.

Több dimenzióban is legalábbis vicces, amit ír, de az elvakult, piacpárti, tőrőlmetszett neoliberális gazdaság-féltő álláspontra pár szóval azért kell reagálni. Az egyik nagyon érdekes meglátása Bauernek, hogy a nemzetközi piacgazdaságról tesz kinyilatkoztatást. Mégpedig úgy, hogy az megkérdőjelezhetetlen, legalábbis működési mechanizmusát tekintve. Pl. ha itt, Magyarországon többet kellene költeni fizetésre akkor nem fog ide jönni senki. 
Na, ha most a piacgazdaság vaslogikáját követjük, akkor annak ugyanolyan elválaszthatatlan része a sztrájk is. Érdekes módon Németországban, Franciaországban (ott ráadásul már a sztrájkolók önálló listát állítanának az uniós választásokra ugyebár) a legtermészetesebb módon rúgják rá szegény kapitalista cégvezetőkre a hálószobaajtót és kezdenek bele mindenféle megmozdulásba, sztrájkba. Az mondjuk nem Bauer hibája, hogy ma Magyarországon elszoktunk a valamirevaló sztrájkoktól (a köldöknézegető MÁV mozdonyvezetőket most hagyjuk), az az ország egyik jellemzője. Tény, de nem kellene csak úgy csípőből lesajnálni az audisok sztrájkját. Na de miért fontosabb ez a sztrájk, mint ahogy elsőre látszik?

Azon túl, amit előbb említettem, hogy egy jó ideje hasonló keménységgel ellenálló, apró szilánk beleáll egy ügybe… nos, nem volt az országban és ez egy példa lehet. Ami sokkal fontosabb, hogy ez a történet ott támadja meg az orbáni rendszert, ahol kevesen, de magas helyeken látják, így aztán a legfontosabb. Mégpedig Németországban!


Orbán nem azért nagyszájú az Unióban, mert hatalmas államférfi lenne, hanem azért mert jó érzékkel rájött arra, hogy a német nagyipari óriásokon keresztül sakkban tudja tartani a német kormányt. Hogyan? Itthon az Audinak, Mercédesznek, BMW-nek stb. (Németországban a mi rabszolgatörvényünket egyenesen BMW-törvénynek hívják, vajon miért?), rengeteg német cégnek irdatlan kedvezménycunamival kedveskedik, akik persze kilapátolják a nyereséget, amit a német költségvetésbe hordanak, haza. Na, erre a bevételre szüksége is van ám a nettó uniós befizető német államnak, nem is nagyon tesz keresztbe a nagyipari vállalatoknak, így aztán akik arra várnak, hogy az Európai Néppárt majd jól kivágja a Fideszt a pártcsaládból, na ők várhatnak egy ideig… Szóval a lényeg, hogy Orbán a német gazdasági szereplők kegyeit keresve tudja politikáját megjelentetni, engedélyeztetni Európában. A hazai gazdasági előnyök kiárusításával kecsegteti a befektetőket, akik aztán otthon sírnak-rínak, ha megfeddni tervezné valaki Orbán tevékenységét. Ha valaki profitot von el a cégtől, az adót pedig a német államtól az már más kategória. Így aztán ha valaki ezt a staus quo-t támadja, az teszi az igazi szívességet az orbáni rendszer lebontása ügyében. Itthon és külföldön egyaránt.

Ennek támogatását Parraghtól elvárni képtelenség. De esetleg mástól?

CsÁ

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1214596186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2019.01.29. 15:25:09

Abból a szempontból egyáltalán nem nevezném neoliberálisnak ezt a baueri filozófiát, hogy egyébként pont a rekord adóterheket, valamint többek közt a gazdaság- és a munkaerőpiac versenyképességének a hiányát kompenzálja az állam a például a multiknak is nyújtott rekord szubvenciókkal. Ez inkább a Fidesz-MSZP-re egyaránt, az emberöltőnyi kormányon töltött idejükre jellemző posztkommunista reakció, ezzel odázzák el tulajdonképpen azokat a strukturális reformokat, amelyeket már ugyancsak emberöltőnyi ideje meg kellett volna lépni, és ebből az állam irányította szocialista tervgazdálkodásból átvezetni Magyarországot a jó értelemben vett piacgazdaságba... vagy ha jobban tetszik, a Nyugat-Európára jellemző „szociális piacgazdaságba”.

Amióta eszemet tudom, mindig is ez ment, az aktuálisan kormányon lévő egykori elvtársak és barátjaik per főre mérték a multik munkahelyteremtő képességét, nem pedig mondjuk hozzáadott értékben. Mindegy mennyire hitvány és többnyire csak betanított segédmunkát igénylő szalagmunkát hoz a multi, legyen meg per főre a munkahelyteremtés, és akkor az mindjárt igen szépen kozmetikázza a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikákat is.

Emellett a keleti régió, illetve a maradék V4-ek is vonzzák a multikat, és nem feltétlenül az alacsony bérek-rekord állami szubvenciók kombóval (mivel ugye egyes munkaköröket tekintve a maradék V4-ekben akár 30-40%-kal több fizetést is kaphatnak mint a magyarok), hanem mondjuk a versenyképesebb gazdasági környezettel, a magyarországinál jóval alacsonyabb adó- és adminisztrációs terhekkel, valamint (akár még a lengyelek esetében is) a kiszámíthatóbb kormányzati politikával.

Ahhoz, hogy végre elkezdjenek felzárkózni a magyar bérek, mondjuk először is legalább a maradék V4-ek átlagához, aztán nem tudom, akár a német- vagy belga átlagfizetések közelébe is (hehehe:), nem meglepő módon hasonló gazdasági- és jogi környezetet kell teremteni elsősorban, mint ezekben a tagállamokban.

Egyébként meg az audisoknak a magyar átlagbérnél jóval magasabb a fizetésük, tehát még azt sem mondanám hogy az Audival vannak vitában. :) A magyar melósnak legfőképp nem a munkaadója fülét kéne rágnia, hanem végre olyan kormányt kellene megszavaznia, amely végrehajtja ezeket a szükséges strukturális reformokat, leépíti ezt a szocialista-típusú, és rekord adóterhekkel operáló valamint rekord bürokráciájával mindenre rátelepedő korrupt államot, és így egymást kézen fogva végre átsétálhatnánk a piacgazdaságba... még akkor is ha a kádárista nosztalgiát nehéz kitörölni könnyes szemünkből. :)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.01.29. 17:04:36

Hogy hívják, milyen jelzővel illetik a külföldi érdekeket kiszolgáló kormányokat szép magyar szóval?

Kollaboráns. :-(

Jó ideje csak ilyen kormányaink vannak. :-( Legalább szálasi óta, de lehet hogy már vitéz kőbányai óta is. :-(

Péter51 2019.01.29. 17:20:12

Szóval ha nekiesünk a multiknatk,támadjuk a status quot - sztrájkokkal,követelésekkel csökkentjük a profitjukat,az jelenti a megoldást? Mivel akkor ezek már nem védik meg Orbánt?
Ekkora hülyeséget rég olvastam.Akkor mi lesz, Orbánt nem védik meg,bukik,jön a Jobbik-maszop-déká koalició és nem ad kedvezményt ,gerincesen szigorú lesz a multikkal? Többé nem lesz sztrájk??? Nekik elnézik a multik ? Nem Orbánnal lesz kitolva,hanem Magyarországgal,te szerencsétlen.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.01.29. 18:29:58

@Péter51: Igazad van, jó ez így ahogy van. :-( Napokban olvasom hogy a sógoréknál a törökök jobban keresnek mint a magyarok. Ez alapján számomra úgy tűnik hogy eddig velünk toltak ki. :-(

A képelt amúgy egyszerű. Lehetsz fent (moszkoVitya és csapata az álellenzékig bezárólag, vagy az Audi tulajdonosai) és lehetsz lent (pl. a gyártósoron, vagy alkalmazottként a sóhivatalban).

camilló 2019.01.29. 18:40:56

@GNDL: Jó lenne, ha felismernéd, hogy a piacgazdaság nem megoldás, hanem maga a baj! Ez a színtiszta neoliberalizmus, ami megbukott 2008-ban, de itt még mindig divat. Posztkommunista??? Miről beszélsz? Tudod Te egyáltalán miről szól a kommunizmus?? Kétlem!

GNDL 2019.01.29. 18:50:35

@camilló: Ez most megint valamelyik fóliasisakos „haldoklik a Nyugat” történet?! :D A piacgazdaság egyébként köszöni szépen de jól van, bár vannak néha betegségei de elég szépen fel tud gyógyulni. Nem azt mondom, hogy ne lenne mit-hol javítani rajta, de olyan ez mint a demokrácia... a legrosszabb gazdasági rendszer - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik. :D

„Posztkommunista?”

Azokat a politikai kalandor gittegyleteket szoktam emígyen jellemezni, amelyek elszabotálták a rendszerváltást, dugig vannak MSZMP/KISZ-es apparatcsikokkal, egykori KB/PB és alapszervezeti vezetőkkel valamint egykori három per akárhányas moszkovita besúgókkal, és bár az „elvtárs” megszólítást „úrra” cserélték az idők folyamán, de emberileg még nem mentek át azon a metamorfózison, hogy levetkőzzék ezt a komcsi mentalitást... bár az orvostudomány jelen állása szerint ilyesféle metamorfózisra emberek nem is képesek. :D Ezért lett volna szerencsés mindenkit eltávolítani a közéletből akinek köze volt az MSZMP rendszeréhez anno, mert ahogyan egy másik bajszos szar mondotta volt: „kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna”... mélyen egyetértek vele, kár hogy eme gondolat megfogalmazójára is ugyan úgy érvényesek ezek a szavak. :D

camilló 2019.01.29. 18:59:39

@GNDL: A tőke képes a megújulásra, de minden baj forrása! Kinek lett jó a rendszerváltás?? A kisebbségnek. Megtévesztették az embereket azzal, hogy olyan lesz minden, mint nyugaton. Pár józan ember volt, aki akkor is azt mondta, hogy a létező szocializmus nélkül a nyugati munkások sem állnának ott ahol állnak. Ezt az élet be is bizonyította. A létezett szocializmus bukása óta nyugaton egyre több jogot vesznek el a munkásoktól. reform nevet adnak a megszorításoknak. Ami igaz is, de nem a kapitalizmus reformjára van szükség, hanem a meghaladására. Komcsi mentalitás?? Ne keverd már össze a mindig, minden hatalommal szervilis senkiháziakat azokkal akik valóban hiszen abban, hogy lehet egy igazságosabb társadalom. De hála a tőkének csak gazságosabb lehet!

2019.01.30. 04:35:37

@GNDL: Széchenyi aranyköpése: „Az önkény, mint a tapasztalás bizonyítja, rendszerint karöltve jár az ostobasággal!” Igazságába náladnál nagyobb diktátorok is belé buktak már!

„Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső
"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." Voltaire
A zsidó nem más, mint egy barbarisztikus, és kegyetlen élősdi más népek nyakán. A legnagyobb ellensége minden fejlődésnek, visszakövetelője minden rothadásnak. Egyetlen egy erő tartja össze őket: a mások iránti olthatatlan gyűlölete, a befogadó nemzetek nagylelkűsége ellenére!— Voltaire

2019.01.30. 04:39:47

@GNDL: Sajtóbandita: ismérvei Önismerethez ostobáim! Mérget karmol a szívekre, gyilkolható hazugságokat köp a lékekbe, gyilkol, de gyilkossága másoknak lesz tragédiája, rabol, de erkölcsbíró marad, hazudik, de igazság bajnokának ünneplik, s a tömegek népszerűsége öleli körül. Ez az ezerarcú véres bohóc, mérhetetlen arányú zsivány: a demokratikus tömegszerelem leg cirógatottabb kedvence: a sajtóbandita!
Újságíróink igen nagy részének nincs meg a kellő kultúrája, s az ezzel járó morális felelőssége! Erkölcstelen, infámis, és őrült dolog, hogy erre a pályára rászabadulhasson minden analfabéta, morális hulladék, bomlott idegzetű szerencsevadász. Szabó Dezső Virradat 1921.
„írók, politikusok, mindenfajta újságok riporterei, röviden irodalmi ügynökök úgy a szocialista mozgalomban, a fenekük pedig a német sajtón ül. Minden újságon rajta tartják a kezüket, és elképzelheted, hogy milyen émelyítő az, az irodalom, amit ez eredményez.” Ez az egész tabuval védett világ, Michael Bakunyin.
Liszt Ferenc, 1811-1886, (már, vagy még? Tudta!) Die Israeliten A zsidó folytatja a pénz kisajátítását, és az állam torkát pénzeszsákja szájának a szorosabbra vagy lazábbra engedésével fojtogatja. A sajtó minden eszköze a kezében van, hogy a társadalom alapjait szétzúzza. Ő az alapja minden olyan vállalkozásnak, amely a trón ledöntésére, az oltár széttörésére és a polgári jog megszüntetésére irányul."

havrilla 2019.01.30. 06:18:27

@GNDL:
Ugye nem gazdasági szakember vagy? Ha igen, akkor nagyon pocsék.

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2019.01.30. 07:08:10

@camilló: Hááát barátom tanulnod kéne egy picit még vagy 20 évet és utána szólj hozzá a történethez

midnightcoder2 2019.01.30. 07:50:15

Németország és köztünk az az alapvetõ különbség, hogy a németeknek van saját gazdasága, nekünk meg nincs. Ergo itt vannak a multik, és azok a cégek akik a multikat szolgálják ki, beleérve itt a multi beszállítójánál dolgozó melósnak a reggeli pálinkát eladó dohánybolt alkalmazottját is.

Na most, multinak azért jó lenni, mert kb. oda megy termelni, ahová akar. Mindenhol versenyeznek érte az országok, mert egy rakás más ország van hasonló cipõben, és ahol van multi ott van GDP, van foglalkoztatottság, ahol meg nincs ott hiány van, munkanélküliség, zuhanó életszínvonal, és ezt a demokratikusan megválasztott kormányok sehol nem szeretik. Még Orbánék sem.

Ez az oka annak, hogy egy az ilyen országokban sztrájkhelyzetben igazán csak az állam csöcsén lógó polgárok vannak, Pl. vasutasok. Õk megtehetik, hogy sztrájkolnak, a síneket akkor sem fogja állam bácsi felszedni, ha pár napig nem mennek a vonatok. A versenyszféra viszont más tészta. Ha a multi szedi a sátorfáját, akkor Józsi bácsi mehet segílykéért. Ezért elavult dolog errefelé az egész szakszervezetesdi, ahogy az egész baloldaliság is. A baloldal szerepe ma már régen nem a dolgozók, hanem a lumpen elemek érdekeinek védelme.

Józsi bácsi életszínvonalát pedig nem a sztrájk fogja javítani, hanem ha a környékre költözik két másik multi is, ahová el lehet menni dolgozni.

Ami pedig az ellenzéket illeti, õk azért állnak be ebbe ilyen lelkesen, mert nekik minél rosszabb annál jobb. Ha innen sikerül elüldözni pár nagy multit, akkor csökken a GDP, növekszik a munkanélküliség. Az aktuális kormányt pedig nem akkor lehet leváltani, amikor nagy a jólét, ergo a húsosfazék addig nem kerül nekik kartávolságba, amíg nincsenek nagyobb bajok.

midnightcoder2 2019.01.30. 07:56:58

@GNDL: Az adóteheher máshol sem szignifikánsan alacsonyabb. Az országok pedig bizony kedvezményekkel versenyeznek a multikért. A szocik egyetlen nagy gyõzelme anno a Hankook gumigyár idehozatala volt, az anno úgy jött ide hogy olyan kedvezményt kapott, amit a szlovákok már nem adtak meg. Ez utóbbiak pedig azért tudtak elhúzni mellettünk, mert igen eredményesen vonzották magukhoz a multikat. Ehhez persze kellett némi gazdasági diplomácia is, és szerintem nálunk alapvetõen ez a gond. Kifelé a többi ország egységes, mi viszont nemzetközi szinten is öljük egymást.

NemodaBuda 2019.01.30. 09:50:01

Ne öljétek már egymást elvi alapon ! Gyakorlatilag meg ez van, a magayr bérek a harmadát teszik ki - jó esetben - a nyugatiaknak, miközben a megélhetés költségei megközelítik a nyugati szintet. Ergo, ha a magyar mels nem akar kifejezetten éhen halni, akkor ideje küzdenie egy magasabb bérért. Másfelől, ez nagyobb versenyképességre ösztönzi a foglalkoztatót, annak minden következményével együtt ! Nincs ingyenebéd a közgazdaságban sem. A foglalkoztatónak vannak eszközei, sokféle lehetősége - ad absurdum ki is vonulhat a piac adott szegletéből. No, és ........ Magyarország gazdaságtana ennél még bonyolultabb, de abban egyet kellene értenünk, hogy kellene egy valamirevalüó kormányzat, egy hosszabb idpre stabil közmegegyezés az alapvető dolgokat illetően. És nem kellenek fideszes képviselők az EU-ba, mert még az EU-val sem állnak szóba, az USA után, nemhogy a saját magyar polgártársaikkal ! Ez pedig mindent aláás ! A kupeckedés szintjénél azért előbbre voltunk már !

havrilla 2019.01.30. 11:18:11

@NemodaBuda:
Hiszed is a saját hülyeségeidet? Mert a normális szavazók nem.

camilló 2019.01.30. 17:03:58

@Csepp a tengeriben: Konkrétan mit kell tanulnom szerinted?

camilló 2019.01.31. 20:22:01

@Csepp a tengeriben: Várom, hogy irodalmat ajánlj! Nagyon kevés az, hogy azt ajánlod, tanuljak! Nevezd meg, hogy mit!
süti beállítások módosítása