A valódi viták otthona

Reflektor

Így szívat az ELMÜ, ha napelemed van!

2018. január 08. - szénhidra

f2b50f585c7c446000a491e24cbfceaf.png

Pár napja írtunk arról, hogy milyen válogatott eszközökkel képes szívatni az ELMÜ egy-egy pénzzavarral küszködő ügyfelet. DE ne gondoljuk azt, hogy csak azokkal szemét, akik nem tudnak fizetni, azokkal is keményen bánik a cég, aki esetleg áramot termel és többlete keletkezik. Mondhatjuk lassan már, hogy az ELMÜ kiegyenlítetten és kiszámíthatóan szívat mindenkit.

Oké, nyilván megvan a jogszabályi keret és háttér, ami alapján az ELMÜ működik, de hát azt is tudjuk mennyire felhasználó-, és megújulóenergia-barát a törvényhozás. Ezekkel a jogszabályokkal olyan kedves adminisztrációs akadályokat gördít az ELMÜ a tudatosan élni próbáló áramfogyasztó-termelő emberek elé, amiktől aztán kétszer is meggondolja, hogy tudatosan akar-e élni. Ügyfél orientáltság? Felhasználóbarátság? Frászt!

Most egy jobb anyagi körülmények között élők példáján keresztül nézzük, hogy mi a helyzet, ha mondjuk házi napelemes rendszerrel áramot tudunk termelni de nem csak egy ingatlanunk van az országban! A hálózatra ugye kötelező rákapcsolódni valamilyen rejtélyes okból kifolyólag (értsd, ha képes lennél magadnak megtermelni az energiát, akkor is a dróton kell lenned). Ha az egyik ingatlanon olyan nagykapacitású napelemes rendszer működik, hogy az abból termelt energiát akár a másik ingatlanban is lehetne használni... hát nem lehet csak úgy.

A jelenlegi szabályozás értelmében amennyiben a fogyasztó által felhasznált áram nem haladja meg a megtermelt energiát, úgy a különbözetről számlát állíthat ki és akkor pénzhez juthat. A bökkenő az, hogy magánszemély nem állíthat ki csak úgy számlát, ahhoz vagy egyéni vállalkozónak vagy adószámos magánszemélynek kell lennie. Az ELMÜ ráadásul nem engedi az összevonást vagyis csak úgy engedi, ha a termelt többletenergiát kifizeti a fogyasztó részére majd a másik ingatlan után a fogyasztó befizeti a fogyasztás utáni díjat.

Ezzel a megoldással az ELMÜ gazdasági tevékenységgé nyilvánítja a saját magunk által megtermelt villamosenergiát így egy rakás további költséget, járulékot, időt és energiát elpocsékoltat de úgy, hogy a közben megtermelt villamosenergiát ő maga szívfájdalom nélkül felhasználja vagyis eladja mert közben a saját magunk által megtermelt villany azért becsorog a "közösbe".

Nesze neked megtérülő energetikai beruházások!

CSÁ

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8813558305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

incognito ergo sum 2018.01.08. 11:47:05

Én most olvastam hogy nem kell áfás vállalkozóvá válnom ha a többlettermelésért fizet nekem az elmű.

Egyébként meg nem kötelező a hálózatra kapcsolódni se, csinálhatsz autonóm naperőműves energiarendszert, csak kurva drága.

A80 2018.01.08. 11:50:25

Adószámos magánszemélynek lenni és számlázni nem nagy cucc, ha például kiadsz egy nem lakáscélú ingatlant (pl. garázs), akkor is így kell eljárni.

onlame 2018.01.08. 12:03:18

Najó, értem én, hogy szemét ELMŰ, de te azért használod az infrastrukturáját csont nélkül, nem? Ráadásul szemét ELMŰ, szopat is, hogy az elmaradást be akarja hajtani csóri, ártatlan ügyfeleken. Ez hiszti.

onlame 2018.01.08. 12:03:18

Najó, értem én, hogy szemét ELMŰ, de te azért használod az infrastrukturáját csont nélkül, nem? Ráadásul szemét ELMŰ, szopat is, hogy az elmaradást be akarja hajtani csóri, ártatlan ügyfeleken. Ez hiszti.

LKerekes 2018.01.08. 12:07:50

Erőltetetett írás, csak azért, hogy sírhasson valaki.
Nem kötelező az áram bevezetése.
Ha van nagykapacitású napelemed, nem nagy probléma fizikailag megosztani és egy máshol felépített rendszerhez használni az elemeket.
Ha eladsz valamit (áramot, stb ) a vevő ragaszkodhat számlához, mert az ő üzleti tevékenységéhez az kell. Ha nem tudsz adni, akkor nem kötelező megvásárolnia az áramot. Miért kellene ráeröltetni?
És mi a baj az adószámmal? Nemrégiben szükségem volt rá és 10 perc alatt elintéződött a Nav-nál. Csak nem csalni akarsz már előre?
És miért lenne rossz üzletmenet, hogy eladsz áramot és vesze áramot. Miért baj, hogy két papírral többet kell kiállítani? A végeredmény ugyanaz.
Nem beszélve arról, hogy adiott esetben a másik ingatlan nem a te áramodat kapja meg, mert az egy hálózatban lehetetlen kivitelezni. Az áramod becsorog a közösbe, elszalad valamerre a vezetékeken, míg a másik ingatlan a közösből kap.
Azt sem értem, hogy gyakorlatilag lopással vádolod az Elműt. Csak azt az áramot használja fel szívfájdalom nélkül, amit te eladtál neki és meg is fizeti neked, mert nem grátisz csurog bele a közösbe.
Igyál egy felest és nem leszel ilyen depis , hogy ostobaságokat panaszkodj!

Hidvégi Mihály 2018.01.08. 12:09:48

A cikk több valótlanságot ír, úgy tűnik írója a villamos-energia ipar igen kis szeletét ismeri. Van az ELMÜ s van áram, kb. ilyen szinten. Ilyen tudással nem szabadna cikket írni erről a témáról. Mi miért s hogyan van, az már nem érdekli.

LKerekes 2018.01.08. 12:10:05

Kimaradt.

Folyamatosan eladni valamit, folyamatosan szolgáltatni ( áramtermelést ) másnak az bizony a világon mindenhol gazdasági tevékenység.

igazi hős 2018.01.08. 12:48:51

A fikázók olvassanak és gondolkozzanak egy kicsit. Nem azzal van baj, hogy az ELMŰ számlát kér a többlet áramról, hanem azzal a hozzáállással, hogy egy magánszemély több számláját nem hajlandó egyben kezelni. Nekünk egy házban van két lakásunk (ikerház, de az egész a mienk). Ezért a Főgáznál egy szerződő vagyok, de két szerződés és két számla havonta, viszont az Elműnél két különböző partner vagyok (ezért értelmeszerűen két szerződés van és két számla jön havonta), ezért esély sincs arra, hogy ha az egyik lakásban termelnék áramot, azt a másikkal is felhasználhassam. Így aztán egy kb. 6 kW-os rendszer helyett 2 3kW-os kéne telepíteni (plusz fél millióért), de vigyázzak, hogy jól becsüljem meg az áramfogasztást, különben írhatom a számlát magamnak. Persze a kapott pénz jóval kevesebb, mint a befizetett.
Nyilván meg tudná csinálni akármelyik közműszolgáltató, hogy egy magánszemélynek több szerződése legyen és mégis havi egy számlát kapjon. De nem teszi, mert Magyarországon ezek nem szolgáltatók, hanem pénzbeszedő kiskirályságok.

É2I 2018.01.08. 12:51:56

Ilyen az, amikor valaki tájékozatlan és le is írja.

szabfer 2018.01.08. 12:55:20

A cikket én se értem, mi az hogy az ország egyik pontján megtermelem az áramot, a másik pontján meg fel akarom használni, és ehhez az infrastruktúrát ingyen biztosítsa valaki?

De amúgy én is tudom ismerőstől, "túltermelni" a napelemmel nem éri meg. Az utcában pl 1 év után az egyik szomszéd inkább vett egy klimát és elhűti/elfűti az áramot, hogy ne legyen pluszban.

Megértem az elmü védőket is, hiszen azért nem olyan egyszerű hogy itt van X kw nappal, vegyék meg tőlem azt adják vissza a népnek este...

gomboc7 2018.01.08. 13:01:55

Én nem tudom, mennyire gyakori eset ez a két ingatlanos sztori.
Azt azonban látom, hogy a szaldós elszámolás nem megy azonnal, ez pedig mindenkit érint aki belevág.
Röviden, ha minden papír rendben, üzemkész állapotban felszerelték, akkor kezdődik a mérőcsere. Ez kb. 1 hónap, addig nem termelhet a rendszered. Mérőcsere után elszámoló számla, és mindenképpen írásban kérni kell a szaldós elszámolást. De a leolvasás időpontját nem hajlandóak megváltoztatni, mert az területi terv alapján megy.
Így esetünkben a november végén elindult erőmű éves elszámolása nem novemberben, hanem júniusban lesz. Jó esetben kevesebb lesz a termelés, mint a fogyasztás addigra, de más leosztásban fordítva is lehet.
Első évben tehát még nem arányos az elszámolás, hiába lett belőve az éves fogyasztáshoz a rendszer. A megtérülésnél ezt érdemes bekalkulálni.

Pirx 2018.01.08. 13:27:22

@igazi hős: Talán azért, mert a szolgáltatót nem az érdekli, ki a tulajdosnos, ki a számlafizető( az változhjat), hanem az, hogy hol van a szolgáltatási hely.

Pirx 2018.01.08. 13:28:32

Amúgy miért ne lehetne drót nélkül eléldegélni napelemes rendszerrel? Vagyis nem csatlakozni az országos hálózatra. Legfeljebb ha nem süt régóta a nap, akkor nem lehet hülyeségeket posztolni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.01.08. 13:34:34

@szabfer: "Megértem az elmü védőket is, hiszen azért nem olyan egyszerű hogy itt van X kw nappal, vegyék meg tőlem azt adják vissza a népnek este... "

Tudod, mekkora gondot okoz ez az MVM-nek? 0. Zéró. Nulla. Zippo. Nil...

A napi ingadozást úgy oldják meg, hogy rengeteg áramot importálnak, és mikor kell itthon, akkor a horvátoknak levesebbet exportálnak. Oldják meg a horvátok, hogy pont csúcsidőben kapnak kevesebb áramot tőlünk. Ha valakit mindenáron sajnálni akarsz, a horvátokért hulljanak a könnyeid. :))

Az MVM honlapján kint vannak a napi import, export, fogyasztási időgörbék évekre visszamenőleg, magad is csekkolhatod.

Pirx 2018.01.08. 13:49:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Tudod, mekkora gondot okoz ez az MVM-nek? 0. Zéró. Nulla. Zippo. Nil..."
Erre azért nagy összegben ne fogadj!
www.napi.hu/redirectedbyprint/titleunknown.313110.html

vadi4 2018.01.08. 13:59:36

Napelemes rendszerem van, szóval a tapasztalatok első kézből valók.
1. Az ELMÜ tényleg próbálkozik a szivatással, most már 5-ik éve. Volt, hogy 11 hónap után jöttek éves fogyasztást elszámolni. Persze közvetlenül fűtési szezon után, amikor az egyenlegem tényleg a vételezés felé hajlott. Következő évben 12+1 hónap után jöttek elszámolni, amikor a +1 hónap miatt sikerült átbillennem a nettó termelői oldalra (természetesen a +termelést nem fizetik ki). Volt úgy hogy év közben november hónapban csináltak elszámolást becsült termelés adatokkal, mondanom sem kell, hogy a valóságnak közelében sem jártak.
2. Azt is meg kell jegyezni, hogy ha esetleg van adószámod és akarsz is számlázni az ELMÜ felé a visszatáplált energia után, akkor is csak az energia díjának 80%-át számlázhatod le, a rendelkezésre állásért, illetve a rendszer használatáért továbbra is Te fizetsz mint felhasználó. Ezek után a visszatáplált energiáért számlázhatsz kb 17Ft-ot kWh-ként. Nem éri meg.
3. Kissé sántít ez az itt megtermelem, ott felhasználom szöveg. Ha a posztoló csak egy percet is foglalkozott a dolog adminisztratív részével, akkor tudja, hogy ez mennyire nem életszerű. Az ELMÜ már az ad-vesz óra megigénylésekor kiköti, hogy csak és kizárólag egy mérőóra vehet részt az elszámolásban, nincs lehetőség még bármilyen más mérőórát figyelembe venni.

Szóval lehet utálni az ELMÜ-t, mert tényleg nem fogyasztóbarát, de a fenti poszt kicsit hajánál fogva rángatott.

2018.01.08. 14:01:11

A cikkíróval avn két komyol baj...

1.
Tájékozatlan a témában, ezért butaságokat ír le.

Ráadásul...

2.
Nem gondolkodik el a dolgokon, de azért okoskodik.

BAZINGA2 2018.01.08. 14:12:57

Elnevettem magam, mert eszembe jutott a "barackmagos" fideszes, aki azt mondta, hogy nem kell napelemes rendszer, mert este és ha beborul, akkor nem működik! Sok ilyen zseni ül a kormányban és ezek valamilyen szakértők. Sok a diplomás köztük.

Duplaxiii 2018.01.08. 14:25:23

Én sok dolgot fel sem fogtam a posztból.
Hol vannak az ingatlanok? Egymás mellet vagy térmen máshol?
Miért kellene egy egyedi dolog miatt az egész államigazgatási szabályrendszert megváltoztatni (adószám stb.)
Azt sem értem, hogyha egy szolgáltatás igénybe akarok venni, akkor miért nem a feltételekből indulunk ki és miért a privát érdekeink szerint kezdünk azonnal kiabálni?
(távközlési cégnél, odaköltözöl, TUDOD hogy nincs a kedvenc csatornád, majd szerződést kötsz és azonnal tiltakozol????)
Vagy a telepítést szándékosan túlméterezte a illető, hogy majd a cég hálózatát használva privát energiaszolgáltatást nyújtson önmagának?
Végül mi is a baj a számlázással, az órák telepítésével?
Az ingatlano, lakások, irodák önálló objektumok, a tulajdonos vagy a bérlő meg eseti, időszakos. Az állami nyilvántartásban (az egész világon) külön "számon" szerepelnek a telkek, lakások, házak stb. és a szolgáltatás ARRA a helyre vonatkozik, a fizetést történik a tulajokkal, bérlőkkel.
Rohadt sok embernek van több tulajdona, és senki sem sír, hogy a lakása és a nyaralója két szerződésen van.
Egyébként az egész téma életszerűtlen, hiszen vagy csinálsz egy autonóm rendszert és akár ki is köttetheted a szolgáltatót (sok külterületi nyaralónál láttam már ilyet, hiszen az aladíj sokszor több, mint a fogyasztás...) vagy csak kiegészítő rendszert csinálsz, így nem a kereskedelem a fő cél.
A termelt energia átvétele meg a világon mindenhol szerződésalapú, még az országok, erőművek, hálózatok között is. Nem kötelező átvenni valamit...

Duplaxiii 2018.01.08. 14:27:01

@BAZINGA2:
Azon én is elnevettem magam, de a lmp-s pcsa érvrendszerén is, ő meg még meg sem valósult scifi fikciók követelésével érvelt...
De ez a poszt hogyan jön ahhoz?

jandera 2018.01.08. 14:29:39

@Pirx: Speciel a napelem nem. De hát, van is extra adó a napelemeken, az ELMŰ fel is számol némi( cca.200%) marzsot a pufferolásra.
A legnagyobb baj a részleges felhasználókkal van ( csak feketén csinálhatod meg magadnak ), mert az ELMŰ -nek hatalmas nyeresége van már most a "napelemeseken"

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.01.08. 15:15:58

@Pirx: Máskor előbb olvasd el a cikket, amit be akarsz linkelni. :))

eßemfaßom meg áll 2018.01.08. 15:18:29

@jandera: "De hát, van is extra adó a napelemeken, "

mármint pár forint egyszeri termékdíj mint minden elektronikai eszközön

"az ELMŰ fel is számol némi( cca.200%) marzsot a pufferolásra"

Mármint az elmü nem számol fel semmit hanem simán nullázza a hálózati fogyasztást az ad-vesz óra visszatöltése

Medgar 2018.01.08. 15:49:49

@jandera: Te miért írsz hülyeségeket?

legális 2018.01.08. 16:04:34

Nagyon jó: rávilágítunk a lényegre...
Ezzel a mély szakmaisággal talán másik blogistállóba kellene bedolgozni, mert így az istálló is hiteltelen lesz.
Ha az áramkereskedelmet a VET-ből, meg a számviteli törvényt és adótörvényeket egyszer átolvassa a szerző, és nem is érti meg, már az is meggátolta volna szösszenet létrejöttét.

vackor1 2018.01.08. 16:29:54

Bocsánat, nem pont a napelemes rendszerhez - arról is tudnék regélni :) - tartozik, de ELMÜ ( azaz EON ) ..
Vettem Siófokon egy panziót és egy telket mellette. Két külön HRSZ , de eddig egy tulajdonosa volt és egyben - kerítés , minden elválasztás vagy megosztás nélkül - használták .
A panziónak két villanyórája - egy normál, egy vezérelt- van , a mellette lévő telken is van egy épület , annak is van egy villanyórája.
A panziót magánszemélyként vettem meg , a másikat az egyik cégem , mert azt fejleszteni akarom. Beküldtem a kérelmet a villanyóra átírásra, egyelőre csak a magánszemélyként megvettre , ahol két óra van bekötve , hetek óta nem tud mit kezdeni a szolgáltató azzal az infóval, hogy miért csak kettőt jelentek le, amikor oda három van felszerelve - való igaz , hogy egymás mellett, egy telekre van felszerelve a két külön telekre és két külön épületre használt három óra - , hiába mondom , hogy a harmadik órát a cég vette meg és az fogja lejelenteni a tulajdonosváltozást , nekem - Vackor magánszemélynek - semmi közöm a harmadik órához, az egy másik HRSZ-hez tartozik, csak eddig egy tulajdonosa volt a két ingatlannak - és a három órának - , mostantól meg két külön telekként , kvázi két külön tulajdonossal funkcionál .. Ennyit a problémamegoldó képességről.. Kíváncsian várom a megoldást EON részéről ,különösen annak fényében , hogy utána majd egy ideiglenes órát kell felszerelniük , végül meg hat külön mérőt.. :)) Víz , gáz - pedig ugyanaz a cég - már régen rendben , ezzel kicsit szenvedünk. .)

zuulululu 2018.01.08. 17:08:35

@vackor1: mennyi volt a panzio, mekkora?

vackor1 2018.01.08. 17:34:40

@zuulululu: :)))) Bocsi, de nagyjából a kommentem is OFF volt , csupán a szolgáltató miatt írtam , ez viszont teljesen irreleváns.. :))
Szép napot neked !

zuulululu 2018.01.08. 17:45:25

@vackor1: mi ebben a titok? Senki sem tudja ki vagy, hol van pontosan, hogy fizttel, stb, tok anonim, de okes :)

Lengyel 2018.01.08. 20:13:13

Maffia a fidesz alatt. Fideszmaffia ez is. Van mégszemétmaffia, vízóramaffia, gáz GMBSZ maffia, stb.

igazi hős 2018.01.08. 20:28:21

@Pirx: Ha közület vagyok (vagy akár egy nyomorult kis bt), akkor kaphatok közös számlát, szóval ez az érv elég gyenge.

igazi hős 2018.01.08. 20:39:14

@szabfer: "Megértem az elmü védőket is, hiszen azért nem olyan egyszerű hogy itt van X kw nappal, vegyék meg tőlem azt adják vissza a népnek este..." Amit nappal termelsz, azt nappal, _azonnal_ elfogyasztja a "nép". Áramot nem olyan egyszerű tárolni. De a napelemek áramát nem is érdemes, mert pont akkor termelnek a legtöbbet, amikor a legnagyobb igény van rá.
Az Elműnek még jó is, hogy én termelek, te meg a szomszéd utcában elfogyasztod és kisebb lesz a forgalom az átviteli hálózaton. Persze fel kell készülnie rá (a menetrend készítésekor figyelembe veszi a napelem kapacitást és az időjárás előrejelzést), de nagyságrenddel több lakossági napelemnek kéne ahhoz lenni, hogy probléma legyen a kezelése.

igazi hős 2018.01.08. 20:41:45

@Lengyel: "Maffia a fidesz alatt." Ez speciel nem Fidesz függő. Kapolyi elvtársnak ugyanúgy tejelt az MVM, mint Garancsinak vagy mostanában Pénztáros Lőrincnek (nem mintha számítana, hogy melyikük veszi fel a Gazda pénzét).

eßemfaßom meg áll 2018.01.08. 21:24:47

@igazi hős: tehát nem a te áramodat adja vissza hanem azt amit valakinek meg kell termelnie olyankor amikor a napelem alszik. Viszont ennek a költségébe már a napelemes nem száll be, mert lenullázta a számláját, odavissza használta a hálózatot, mindig megvan az ellátásbiztonsága, és mindezért semmit nem fizet.

Szóval a fizető ügyfelek dobják össze a napelemeseknek a biztonság költségét.

eßemfaßom meg áll 2018.01.08. 21:27:53

@igazi hős: "Az Elműnek még jó is, hogy én termelek"

Akkor itt az ideje kivenni a jogszabályból a kötelező átvételt és alkudjon meg a napelemessel piaci alapon az elmü ha tényleg annyira jó neki hogy segíthet a napelemeseknek.

mókusfülecske 2018.01.08. 21:43:03

Félrevezető, clickbait cikk egy tudatlan f@sztól.

tireless treehugger 2018.01.08. 22:10:38

Úgy gondolom a probléma abból fakad hogy az energia jövedéki termék lett.
Speciális és nagyon szigorú rendszer aztán ezzel elejét is vették az egyéni kezdeményezéseknek.
Máshol pl egymásnak adják-veszik. "Brooklyn Microgrid"

ember100 2018.01.08. 22:56:50

@igazi hős:
Helló !

Ha már itt tartunk akkor azért az NEM mindegy mennyi az a pénz !
Az össze szocinak , mdf, szdsz esnek nincs annyi pénze mint a pénztáros lölőnek egyedül és akkor még hol vannak a többiek.

2018.01.09. 00:26:23

Hülyék vagytok. A Párt és annak dicső vezére nem azért építi fel Paks Kettőt orosz hitelből, hogy ti napelemekkel vagy szélerőművekkel partizánkodjatok. Ott fog rohadni a sok energia az állam nyakán, ráadásul az adófizetők pénzéből kell majd visszafizetni a hitelt (amúgy is). Hogy mertek nem fogyasztani a magyar áramból, és ezzel együtt duplán kivonni magatokat az adózásból (maga a fogyasztás + az áfa)? Nehogy már idehozzák nektek az atomot, ti meg szartok rá... Ügyeskedünk, ügyeskedünk? Be fognak köpni titeket a fidesznél.
:)

2018.01.09. 08:26:04

Ilyen jellegű szakmai cikk megírása esetén legközelebb légy eléggé járatos a témában pls!

2018.01.09. 08:41:15

@igazi hős:

" Áramot nem olyan egyszerű tárolni. De a napelemek áramát nem is érdemes, mert pont akkor termelnek a legtöbbet, amikor a legnagyobb igény van rá."

Semmilyen energiát nem érdemes tárolni, amire azonnal is szükség lehet.
Magyarul az energia tárolás bármilyen esetben jelenleg nem arról szól, hogy "érdemes", hanem arról, hogy "szükséges".

"Az Elműnek még jó is, hogy én termelek, te meg a szomszéd utcában elfogyasztod és kisebb lesz a forgalom az átviteli hálózaton."

Az ELMŰ-nek elosztó hálózata van.
Azonban amit írsz, az szimplán nem igaz. Az elosztó hálózatot úgy tervezték, hogy az átviteli hálózatból érkező energiát juttassa a fogyasztókhoz (ossza szét). Magyarul nagyjából néhány tíz erőműből van kiszolgálva több millió fogyasztó.
Nem nehéz belátni azt, hogy ha átalakul a villamosenergia termelő rendszer, vagyis itt ez azt jelenti, hogy jelentős mennyiségű mini erőmű csatlakozik a hálózatra, ráadásul az elosztóra (több százezer napelemes otthon), amik elosztandó energiát is termelnek, akkor itt az ELMŰ-nek nem a menetrend lesz a legnagyobb problémája, hanem a villamosságtan....

ProsTata 2018.01.09. 09:12:49

Csaxólok...
Az ELMÜ csak betartja a számviteli és az adózásra vonatkozó törvényeket.
A hal a fejétől büdösödik...
Mielőtt bármelyik poszter nekifut egy kérdésnek és megpróbál egy vélt vagy valós problémát bemutatni, jó lenne tájékozódni és nem abból kiindulni, hogy mindenki hülye, én bezzeg tudom a tuti-t!

ProsTata 2018.01.09. 09:37:19

@MikeBoy:
Még egy dologgal szeretném kiegészíteni amit írtál!
A hálózatot működtető, cégnek konkrét vesztesége is származik a fogyasztók visszatermeléséből.
Hogy ezt megértsük ismerni kell, hogyan épül fel a fogyasztói hálózat. A laikusok azt hiszik, hogy az erőműből "kijön a 220 volt oszt elosszuk".
Kezdem azzal, hogy ma már 230 Volt feszültséggel történik a lakossági szolgáltatás fázisonként, ezzel együtt a háromfázisú sem 380 V, hanem 400 V.
De nem is ez jön ki az erőműből! Az ország ellátását a nagyfeszültségű, középfeszültségű és kisfeszültségű stb. hálózatok biztosítják. Most abba ne menjünk bele miért, így van és kész.
A lakosság kiszolgálását területenként egy-egy transzformátorról biztosítják. Ezt az oszlopokon vagy a földre épített fém bodegákban szoktátok látni, figyelmeztető feliratokkal. Ezek az úgynevezett 10/0,4 kV-os transzformátorok. Jellemző teljesítményük 630 k-tól 1000 kW (1 MW), ritkábban 1600 kW (1,6 MW).
És itt következik a lényeg!
A transzformátoroknál az átalakítás egy bizonyos mértékű és nem túl kevés veszteséggel jár. Ez a meddő teljesítmény annál kisebb, minél jobban kihasználjuk a transzformátor kapacitását, azaz az elméleti 100%-nál a legkisebb! Ha túl sok fotovoltaikus (napelemes) áramtermelés van egy adott területen, akkor ott csökken az adott területet ellátó transzformátor kiterhelése, ergo a veszteség is jelentősen nő! Csak érdekesség kedvéért, a gyakorlatomban előfordult, hogy emberi hiba miatt egy terület ellátását egy 1 MW-os 10/0,4 kV-os transzformátorral is el tudtuk volna látni, helyette egy 1,6 MW-osról ment. A veszteségi teljesítmény miatt óvatos becsléssel is félmilliós kárunk keletkezett egy év alatt.
Azaz most visszafordítva az ELMÜ esetére, neki ez nem jó, a veszteséget neki ki kell fizetni!
A másik egy abszolút véglet. Ha a lakossági fotovoltaikus áramtermelés átlépi egy területen a felhasználást, akkor a transzformátoron keresztül nem tudja az ELMÜ visszatáplálni a felsőbb szintű elosztó hálózatokba, tehát amit megtermelünk, azt lehetőleg helyben kell elhasználni. Mondjuk ez abszolút véglet, sajnos (!) még nem tartunk a zöldenergia termelésnek ezen a szintjén, hogy ez közvetlen problémát jelentsen.

apro_marosan_petergabor 2018.01.09. 10:00:33

Csúsztatós, hozzá nem értő, vagy szándékosan hazudós cikk.
"A hálózatra ugye kötelező rákapcsolódni valamilyen rejtélyes okból kifolyólag (értsd, ha képes lennél magadnak megtermelni az energiát, akkor is a dróton kell lenned). "
Nem. a panaszos minden további nélkül leválhat a hálózatról, s csak magának is termelhet. Senki sem fog beleszólni(igaz, a megtermelt áramért, műszaki problémákért sem vállal senki felelősséget). Igaz, ekkor meg kell szakítani az automata után az áramot, s éjjel elég kevés áramot fognak termelni a napelemei, de elteheti akkumulátorban és felhasználhatja kedvére, ehhez nem kell szerződés a villamos művekkel. Viszont ez esetben nem adhatja el a hálózaton keresztül az energiát, s persze saját rendszere is jóval bonyolultabb lesz, mint egy úgynevezett grid-tied, hálózatra dolgozó inverteres-napelemes rendszer rendszer. De van hibrid rendszer is amely mindkettőt tudja, de ez feltételezi a szerződést az energia elosztóval... Csak nem gondolja a háborgó, hogy akármit feltolhat a hálózatra...!

Arcade Macho 2018.01.09. 12:58:16

irta valaki hogha nem teccik, akkor lehet venni klimat es bekapcsolni nyaranta akkor amikor a sok PV telibefossa a gridet

Kopácsi János 2018.01.09. 15:02:12

@onlame: Tudod nem mindenki akarja kiváltani a kisiparos engedélyt! Úgy hogy bassza meg a ELMŰ az édesanyját!Akkor már fizethetsz egy könyvelőt is vegyél fel ügyvezető igazgatót ! Szerinted meg éri?? Hát a szart!!

eßemfaßom meg áll 2018.01.09. 23:29:15

@Kopácsi János: "Szerinted meg éri?? Hát a szart!! "

Akkor ne csinálja. Tudtommal nem kötelező az éves fogyasztásnál nagyobb napelemet telepíteni.

Naki vagyok kerdojel 2018.02.04. 11:59:50

Ezzel a cikkel kicsit mellémentél. Több utánaolvasás nem ártott volna.

jjoey 2018.03.04. 19:00:13

Lehetne pontosabb is a cikk és a nemzeti ávh tájékoztatása. spec magánszemély esetén az elszámolás lehetne egyszerű, ott az adóazonosító, arra kifzet az elmű, 15% szja-t levon és kabát. kevesebb ember is elég lenne a rendszerbe onnantól kezdve, nem lenne magánszemlynek 2 azonosítója, stb, stb

nagyhollo 2019.07.07. 19:18:26

@onlame: El kell érni, hogy kapcsolják le a hálózatról úgy, hogy kártyás legyen a villanyóra! Nem kötelezhetik a továbbiakban az áramfogyasztásra!
süti beállítások módosítása