A valódi viták otthona

Reflektor

Orosz gáz északról és délről

Ungár Péter írása

2017. március 01. - GottmayerLea

tanap-tap5.gif

Az EU egyik célja, a közös energia stratégián keresztül az, hogy Oroszországtól függetlenítse a kontinenst.

Ennek a célnak a politikai felelőse az EU-ban Maros Šefčovič, a Bizottság energetikáért felelős elnök-helyettese. Šefčovič nemrég beszédet tartott, amelyben az európai energiafüggetlenség egyik alapkövének a Déli Gázkorridor projektet nevezte meg. Sajnos mostanában kiderült, hogy ez a projekt is ugyanazt szolgálja, mint az Északi Áramlat 2: az egyre növekvő orosz befolyást.

Az Északi Áramlat 2 lényege az, hogy gázt szállítson úgy Oroszországból Németországba, hogy mkerüli Ukrajnát. Ezzel Ukrajna elesne a szinte egyedüli valódi bevételétől: a tranzitköltségektől. Erről bővebben itt és itt lehet olvasni.

A déli gázkorridor, amelyik Azerbajdzsánból Olaszországig biztosítaná a vezetékes szállítást, az EU legnagyobb gázinfrastruktúra projektje. Lényege az lenne, hogy azeri gázt közvetlenül az európai piacra tudjon szállítani, ezzel csökkentve az orosz befolyást.  Ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, hogy a déli gázkorridor is orosz gázt fog szállítani, ugyanis a megköttetett a  „Török Áramlat” nevű orosz-török gázüzletet, ami alapján a déli korridor szintén képes lesz az orosz gáz szállítására Ukrajna megkerülésével.

Ez azt jelenti, hogy a Juncker-bizottság által vezetett EU olyan politikai szövetségesekkel, mint a szintén jobboldali Merkel és Orbán-kormányok úgy tudták csökkenteni az orosz energiafüggőséget, hogy ezen túl Európába csak északról (Északi Áramlat 1 és 2), délről (Déli Gázkorridor) és keletről (Barátság vezeték) fog tudni orosz gáz jönni. Nyugatról a földrajztudomány jelenlegi konszenzusos álláspontja szerint megerőltető lenne orosz gázt importálni, de ha az Európai Néppártnak még adunk úgy négy évet biztosan megtalálják a módját.

Az orosz függés így olyan mértékben fog megnőni, hogy semmilyen módszere nem marad Európának a védekezésre akkor, ha esetleg Oroszország újabb területeket kíván elfoglalni. Amelyik ország kétszer megteszi ezt, megteszi ezt háromszor is.

Az Orbán-kormány ráadásul korábbi álláspontját megváltoztatva most már azon ügyködik, hogy Magyarország hogyan tud az Északi Áramlat 2-ből részesülni és semmilyen konkrét lépést nem tett, hogy esetleg máshonnan tudjunk gázból részesülni.  

Hogy mi az alternatíva? Mit tehetne ezzel szemben Orbán Viktor? Például az amúgy neki ideológiai szövetséges lengyel kormány mellé állhatna ebben a kérdésben. Lengyelország ugyanis újra nyomást helyezett a Bizottságban, és kijelentette, hogy nem adja ki a szükséges engedélyeket a Balti tenger lengyel területein tervezett vezetékszakaszra.

Összességében Európa energiafüggősége Orbán Viktor politikai szövetségeseinek vezetése alatt egyre csak nőtt.  Ezt sok mindennek lehet nevezni, de nemzeti érdekképviseletnek egyre kevésbé.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3312303735

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ungár Péter: Orosz gáz északról és délről 2017.03.02. 17:26:01

Az EU úgy tudta csökkenteni az orosz energiafüggőséget, hogy ezen túl Európába csak északról (Északi Áramlat 1 és 2), délről (Déli Gázkorridor) és keletről (Barátság vezeték) fog tudni orosz gáz jönni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.01. 09:10:19

A déli vezeték fontos, ugyanis erősíti az orosz nép és az európai népek barátságát, továbbá pofont kever le a brüsszelita oligarchiának.

Dagiiron 2017.03.03. 00:16:52

Tisztelt Szerző,

mit tudna tenni azon túl, hogy minden ország felé kiépítettük a 2 irányú forgalmazás lehetőségét? Az oroszok le fogják zárni az ukrán vezetéket, a németek meg jókat üzletelnek az oroszokkal, miközben maga ezt a naiv cikket írja.. Ja egyébként a német balosok mégnagyobb orosz barátok.. Gondoljon csak Schröder kancellárra..
süti beállítások módosítása