A valódi viták otthona

Reflektor

Boldog születésnapot, Kettős Mérce!

2017. április 28. - baum

feketemos_1.jpg Fennállásának kilencedik évfordulóját ünnepli a Kettős Mérce.

 

2008 körül jött el a blogok aranykora Magyarországon. Az Index akkoriban nyitotta meg a kapuit az önkéntes megmondóembereknek. Ezen írások, posztok kikerülhettek az Index címlapjára, mégpedig igen előkelő helyekre. A vezető hírek mellé, a címlap jobb oldali sávjába. Örök hála ezért Szily Lászlónak és társainak, akik felismerték, miként lehet motiválni lelkes szerzőket, ugyanakkor mi a módja annak, hogy ingyentartalmat és ezáltal bevételt generáljanak saját maguknak. Igazi win-win szituáció volt, mindenki jól járt.

 

A Kettős Mérce az elsők között élt a lehetőséggel. Lépésről-lépésre építették föl magukat. A blogfelületen kívül ügyesen használják a közösségi csatornákat. Tökre el tudom képzelni, hogy még iwiw-csoportjuk is volt.

A Kettős Mérce sikerét két stabil jellemző adja. Az egyik az innovációs készség. Ez azt jelenti, hogy nem álltak meg a klasszikus blogszinten. Tehát nem csak leírják véleményüket, hanem eseményeket, vitákat szerveznek. Felismerték, hogy a társadalmi párbeszéd, a közös ügyek kibeszélése nélkül megette a fene az egész közéletet. Semmit nem visz előre, hogy egymástól elzárkózó, zárt mikroközösségek kinyilatkoztatnak számukra egyértelmű alapigazságokat. Ezen zárványok feloldásához elengedhetetlenül fontosak az élő viták. Igaz, az sem lenne baj, ha ezen viták túllépnék az Auróra akolmeleg közegét. Ugyanezen célt szolgálják azok a tematikus cikksorozatok, melyek egy adott témát járnak körül több szempontból.

 

A Kettős Mérce másik innovációja, hogy jól használja a technikai lehetőségeket. Hiánypótló az, ahogy mára élő videótudósítással jelentkeznek a fontosabb közéleti megmozdulásokról. Ami nagyszerű: szélesebb a skálájuk ezen a téren, több eseményre jutnak el, mint a nagyok (HVG, Index).

 

Két bástyát említettem korábban, amire a Kettős Mérce leginkább támaszkodhat. A másikat csak patetikusan lehet megfogalmazni. A Kettős Mérce minden írásában érződik a lelkiismeretes munka. Az, hogy olyan Magyarország mellett köteleződött el a szerkesztőség, ami a szabadságra épül. Ők valóban jobb országot akarnak teremteni, őszintén, a legjobb tudásuk szerint. Nem érződik a szerkesztőség munkájában minimális szinten sem semmilyen kétes indíttatású lobbiérdek. A megjelent publicisztikákkal lehet nem egyet érteni (ezt magam is megteszem számos alkalommal), de nincs okunk feltételezni azt, hogy a szerző nem a legjobb szándékkal írta le sorait.

 

A KM identitásába beletartozik a másik véleményének elfogadása is. Néhol érződik csak az az óeszdéeszes dogma, hogy bizonyos dolgokról mit illik gondolnia a művelt állampolgárnak.

 

Tényszerűen megállapítható, hogy a Kettős Mérce hiánypótló médiatermék. A legsikeresebb blogfelület jelenleg Magyarországon. A szabad sajtó és a szabad közélet zászlóshajója. Boldog születésnapot! További jó munkát kívánunk! Születésnapra pedig azt (és itt most Simcsika Lajos is figyeljen), hogy érdemes lenne visszarakni az indexes blogketrecet a Spéder-korszak előtti helyére.

 

Nuszbaum Tibor

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7012464285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.28. 14:05:49

A KM lényege: hogyan legyünk liberálisok baloldalinak hazudva magunkat.

dunántúli gyerek 2017.04.28. 16:43:47

Ők a legbicskanyitogatóbb libsi csicskák, így hogy látom a fejüket mindjárt érthetőbb.

Még szerencse, hogy náluk sose lehetett kommentelni legalább egy adag hülyével kevesebb miatt izgatom magam.

sutyerák 2017.04.28. 18:23:04

@dunántúli gyerek: a kis strici feje az szebb. régen Bubuhoz hasonlítottam,-az kisebbik maci a yellowstone-ból,-de az igen rég volt. ma már Hofi sem nevezné egyszerűen csak baltaarcúnak.
süti beállítások módosítása