A valódi viták otthona

Reflektor

Hazajönni? Minek?

2017. május 23. - szénhidra

dep.jpg

Ha a fiatalabb korosztály kivándorlása ellen nem tesz semmi érdemit ez a kormány, akkor nem nevezheti magát nemzetmegmentőként, a Fidesz pedig hiába akasztja magára a tábláját, hogy „Álljunk ki Magyarországért!” semmi mást nem tudott eddig mutatni nekik, csak olcsójánoskodó húzásokat.

A KSH elszomorító adatokat közölt. Ebben a pillanatban is legalább 370.000 ember gondolkodik arról, hogy elhagyja országunkat és többségük már állásra is jelentkezett! Ez döbbenetes szám.

Akár még jól is hangozhatna a miniszterelnök szájából, hogy hát hadd menjenek, tapasztalatot szereznek majd és hazajönnek. Gondolom nagyjából arra gondolhatott mint Széchenyi István korában a fiatalok, hogy majd jól hazajönnek. Igen ám, de jön a kérdés, hogy:

Ide? Vissza? Minek?

Azt a szociológiai tézist, miszerint aki egyszer meghozta azt a döntést, hogy lelép, akkor irtó nehéz lesz őt visszacsábítani főleg ha már kint születik gyerek, ott sikerül beilleszkedni a helyi társadalomba láthatóan nem ismeri a magyar kormány. Mert akkor nem csinálna olyan hülyeségeket, amiktől még jobban elmegy a kedve a kinti magyarnak. Volt két szerencsétlen kimenetelű program, amiről már az első percben lerítt, hogy csak szemfényvesztés és igazából a kutya nem fog a kormányzati izzadás ellenére hazajönni.

Az első nagy buli után többszázmillió forint elköltése után alig jöttek haza fiatalok, és akik hazajöttek sem tudtak kormányzati sikerpropaganda plakátokra felkerülni. Aztán itt ez a legfrissebb botrány, hogy egy másik programot is indítottak ugyan, amiben ígértek fűt-fát, aztán hónapokig nem csináltak semmit a hatóságok így a hazaköltözőket alaposan megszívatták. A fiatal kereszténydemokraták túrórudis-nyálas reklámakcióját pedig egyszerűen felejtsük el…

A bajokat súlyosbítja az, hogy Magyarországon egyszerre van munkaerőhiány és túljelentkezés is. A munkaerő-piaci kereslet és kínálat alaposan eltorzult és ezzel a kormány az elmúlt hét évben nem tudott mit kezdeni. Ja de, bocsánat, még tovább rontott rajta. Az Orbán-kormány nyíltan összeszerelő üzemmé akarja degradálni az országot, ahol ugyan jó fizetésekkel de keveseknek adna munkát a multik segítségével, rajtuk keresztül miközben nemzeti mézzel-mázzal leöntve, de cseppet sem sajnálva hagyja a francba a nemzedéki problémát.

Persze érthető a kormány és a Fidesz rövidtávú taktikai érdeke, ugyanis ha az eddig félmillió kivándorolt mellé még újabb párszázezer menne, akkor tovább csökkenne a politikáját bírálók tömege (emlékezzünk csak, hogy külföldön olyan nehéz szavazni, hogy az botrány). Az pedig, hogy a kivándorlók helyett a gazdasági bevándorlást segíti – ezzel hatalmának alapját képező „új földesúri” rétegnek kedvezve – gyalázat, nem pedig valós és érdemi nemzeti politizálás.

Csarnó Ákos

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4912533935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2017.05.23. 13:05:13

magyarországon olyan munkaerőhiány van, hogy csak az nem dolgozik aki nem akar. de maradjatok nyugodtan kinn mosogatni, járni a koszlott arabokkal telített utcákat a nagy nyugaton, hátha valamelyik koncerten még egy szupi terrortámadást is kaptok a nyakatokba.

sírjatok 2017.05.23. 13:12:56

Csak egyszer foglalkozna bármelyik rinyablog a következő adatokkal:

1. Magyarországra nagyobb a bevándorlás, mint a kivándorlás:

knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate
www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

2. Magyarországról kisebb a kivándorlás, mint az ÖSSZES környékbeli országból

hvg.hu/enesacegem/20170211_Nem_is_el_olyan_sok_magyar_kulfoldon__terkep

De neem, marat a "zorbán mijatt menek a zemberek a külföldre!!!" és véletlen sem azért, mert ezt szavazta meg mindenki, hogy ilyet lehessen csinálni.

exterminador 2017.05.23. 13:44:05

@nnnnnnnn: te sem hagytad még el Ököritófülpös határát, azt hiszem.

BéLóg 2017.05.23. 13:44:33

Több tízezer ember vándorol ki Németországból évente. Orbán, gondolom.
Britek "menekülnek" Ausztráliába, Új Zélandra, spanyolok szabályosan megrohanták a dél-amerikai országokat, Argentínát, Brazíliát, Chilét.
Orbán. Orbán. Orbán. Orbán. Orbán.

Sir Galahad 2017.05.23. 13:44:45

@sírjatok: Egyébként a nyugati bérek mindig is lényegesen magasabbak voltak, mint a káeurópaiak, csak kimenni nem lehetett mindig. Ha lehetett volna mondjuk 20 vagy 50 éve is, pont ekkora lett volna az elvándorlás, mint most. A szerző azon sajnálkozik, hogy a kormány nem tesz semmit az elvándorlás megakadályozására. Egyet tehetne: lezárhatná a határokat - de akkor meg azért menne a siránkozás.

GyMasa 2017.05.23. 13:55:23

Nem tudom, mi a baj, az osszezerelo-uzemmel.
Legalabb van munka, nem pedig allamcsod meg segelyre varas.
Kulonben pedig a Kistigrisek is ugyanigy kezdtek, (pl. Del Korea), azt' meg lehet nezni, hova jutottak 40 ev alatt.
Ez a strategia legalabb vezet valahova.
A segelyezes, meg a FNA az csak a lecsuszashoz vezet.

GyMasa 2017.05.23. 13:57:54

Egy orszagot nyomorba donteni sokkal kisebb erofeszites meg ido am, mint felviragoztatni...

Mr. Rustical 2017.05.23. 14:11:59

@GyMasa: Ja. Ezért van, hogy nem szervezel pártot, nem nyersz választást, és nem virágozatod föl az országot.
Mert rinyablogot írni még könnyebb, kétsoros ócsárló kommentet meg a legkönnyebb.
Majd amikor már felvirágoztattál legalább egy egészen kicsit országot, mondj ilyen tömör bölcsességeket.

Egyébként meg nem értem, miről szól ez a blog.

Ki tetszett számolni, mennyibe kerülne "összeszerelő üzem" helyett mondjuk high-tech központtá tenni Magyarországot?
Talán még össze is jöhetne, ha egy Dél-Korea vagy Pinochet típusú diktatúra lenne hatalmon, de demokratikus körülmények között nem, mert a álasztók nem tolerálnák ennek a költségeit.

Vagy Gyurcsány idején Pesten volt az összes multi fejlesztő központja, a Videoton pedig verte a Samsungot minden szegmensben, csak mindez odalett, amint kicsit hátrébb léptek a szakértők? A bérek meg kenterbe verték a németeket?

Szerintem ez egy kamublog, kamuszerzővel, ember nincs, aki ilyen mélységekbe nyúló szinten próbálna közelíteni a kérdéshez. Pont úgy néz ki,mint aminek lesz 600 megosztása orbánördögöző netes körökben, és ez valamiért ér annyit, hogy gondolkodás nélkül írjon sorokat egymás alá a poszter.

paráznabillegető 2017.05.23. 14:18:18

régi duma ez, ákoskám! nincs új a nap alatt.
különben is mi van? aki akar és tud, menjen.
ecce élünk, e.

Midnight Run 2017.05.23. 14:40:48

1) Nem a kivándorlással van itt a baj, hanem azzal, hogy perspektíva hiányában a fiatal generáció megy el innen és nem is akar ide visszajönni. Az, hogy helyükre bejönnek a nyugati nyugdíjasok, nem fogja felemelni az országot. A fiatalok nagy részének a hócipője tele van az idősebb generáció acsarkodásával, meg azzal, hogy el akarják magukat láttatni ezzel az Y generációval. Ezek a gyerekeknek elegük van a dumából, hogy majd holnap jó lesz.

2) Az orbáni gazdaságpolitika számomra egy csőd. Annyi pénzből (EU+magánnyp), amivel gazdálkodnak, a németek már virágzó paradicsomot hoznának létre. Mi meg 7 éve alig az EU átlaga felett növünk éppen egy kicsivel. És ezzel nem azt mondtam, hogy az előző időszakot sírom vissza. A fenét. Szeretnék egy korrekt, nem korrupcióval átszőtt európai államot, nem egy ilyen balkáni szemétdombot. És igenis a fejétől bűzlik a hal. Viktorék a komoly dolgokhoz nem mernek hozzányúlni, csak a kenik a fekáliát meg gátlástalanul tömik a zsebüket.

Midnight Run 2017.05.23. 14:43:13

@GyMasa: Ja de a kistigrisek baromi nagy pénzt nyomtak az oktatásba. Mi meg kiszipolyozzuk azt. Végül is az összeszerelő biorobotokhoz, meg a német nyilvánosház utánpótláshoz ez is elég.

Midnight Run 2017.05.23. 14:45:17

@BéLóg: @GyMasa: Ja de a kistigrisek baromi nagy pénzt nyomtak az oktatásba. Mi meg kiszipolyozzuk azt. Végül is az összeszerelő biorobotokhoz, meg a német nyilvánosház utánpótláshoz ez is elég.

Midnight Run 2017.05.23. 14:46:08

@BéLóg: Dél Amerikából a tehetős réteg húz el, lásd a komcsi Venezuela és a korrupt Brazília.

Brix 2017.05.23. 16:13:14

Valóban összeszerelő-üzemcsarnok orszàg vagyunk, ahogy mondod, de akik munkanélküliség helyett kapnak egy ilyen munkàt, még mindig örülhetnek ennek is....A nemzetközi nagytőke jelölt ki minket erre a pozícióra , itt Németorszàg közelében fele annyi pénzt fizetnek ki egy munkàsnak mint amit megtermel...Ez az extraprofit, ami otthon nincs...Orbàn ebbe nem tud beleszólni...A megoldàst is tudnàm rà, hogyan tudnànk ebből kikeveredni: hazai tőkét kellene felhalmozni, a kis - és középvàllalkozói szektort erősíteni, de erre keves forràs jut...Maga a kohéziós politika is csőd, hiszen nem a több milliàrdos vagyonnal rendelkező zöldbàrókat kellene tàmogatni...

Roan 2017.05.23. 16:39:33

@sírjatok: Nem te voltál az a múltkor, aki a CIA-becslésekkel jöttél a letelepedést illetően? Mert akkor már belinkeltem KSH-adatokat és a tükörstatisztikákat, amik nagyon mást mutatnak.

Szelid sunmalac 2017.05.23. 17:08:31

@sírjatok: Ertem. Tehat egy cseh nyelvesz-matematikus sajat keszitesu terkepe a mervado nepvandorlas ugyeben. Na elmesz te a picsaba

Traktoros lány 2017.05.23. 17:35:58

Ha mondjuk 40 éve ilyen könnyen lehetett volna "nyugaton" dolgozni, akkor mi már mind "nyugaton" születtünk volna...

Paróczai 2017.05.23. 18:45:18

Nem lehetett látni előre, hogy ez lesz?
Aki értékes, kinn megfizetik. Aki még szódával elmegy, az összeszerel. A selejt pedig közmunkán lógatja a lábát!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 19:19:37

@Mr. Rustical: "https://en.wikipedia.org/wiki/Tokaimura_nuclear_accident"

Igen. Pár milliárd forint. Bele kell önteni az oktatásba, meg pár reformot megcsinálni - lásd finnek, lengyelek -, és 2-3 évtized múlva utolérjük a nyugatot.

Jelenleg ennek az ellentéte történik.

Pipas 2017.05.23. 20:35:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Bele kell önteni az oktatásba"

Ez eddig rendben van, csak az a ciki, ha pár milliárd forinttal többet "öntenének" az oktatásba, te akkor is itt hőzöngenél, hogy miért nem gázerőművet építünk és miért kell kerítés a határra.

Meglátjuk, hogy mi lesz, most jelentették be, hogy több lesz az oktatásra meg az egészségügyre. ;)

Edina Kovács 2017.05.23. 20:38:56

Szrrá lopják az országot és megmagyarázzák .
Egymilliós fizetéssel nyilatkoznak,hogy nem kell a százezres fizetést emelni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.23. 20:41:00

@Pipas: "itt hőzöngenél, hogy miért nem gázerőművet építünk és miért kell kerítés a határra."

Miva?

"több lesz az oktatásra"

Az nem elég. Csak szükséges, nem elégséges feltétele a jó oktatásnak. Az eddigi iránnyal ellentétes reformok kellenek. És kevesebb egyetem bezárás.

anyadmajma 2017.05.23. 21:31:17

@Pipas: hogy te mekkora egy gyökér vagy:)
az okatás a párt szemináriumait jelenti. Az egészségügy meg a pártkórházat:)
bízzál csak benne, hogy majd te is beférsz oda.
De nem fogsz:)

Nzoltan 2017.05.24. 05:32:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: nem jutnánk sokkal elōbbre, csak ha a tanulãs fejében röghöz kötés is lenne. EU érdek, hogy a kimūvelt fō is innen menjen, hiszen a nyugat kevésbé akar költeni rá. Olcsó emberekre van szüksége minden értelemben.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.24. 14:12:09

@Nzoltan: "a tanulãs fejében röghöz kötés"

Nem kell. Ki kell számlázni az oktatás költségének másfélszeresét, 20 éves diákhitelt adni a kifizetésre, és ha itthon dolgozik, akkor a hitelt az állam fizeti helyette. Ha 20 évig itthon dolgozik, akkor 0 Ft oktatási költsége lesz. Ha ketten kimennek, akkor nyer rajtuk annyit az állam, mint egy a harmadik oktatása.
süti beállítások módosítása