A valódi viták otthona

Reflektor

Egy elszalasztott lehetőség

2017. december 20. - szénhidra

Misetics Bálint vendégszerzőnk írása a jelenlegi politikai helyzetről, az összefogás kérdéséről és a felelősségről. Vitaindító poszt.

 

Valljuk be, mindenkinek könnyebb lenne, ha én most nem lennék itt.”

- Karácsony Gergely az MSZP rendezvényén

 

Hálátlan szerep bekapcsolódni a 2018-as választásokról szóló közbeszédbe.

Ezt a közbeszédet az ellenzéki oldalon a valamiféle együttműködésre nyitott pártok részéről alapvetően az időhúzás, a következetlenség és az idétlenkedés uralja. Ennek a párja az együttműködéstől lényegében elzárkózó pártok részéről a kényszerű őszintétlenség. A legnagyobb jóindulattal is nehéz ugyanis elhinni az LMP és a Momentum megszólalóiról, hogy akár csak ők maguk elhinnék: egyedül le tudják váltani az Orbán-kormányt. Azt az álláspontot pedig, hogy erre jövő tavasszal már egyébként sincs esély, hosszabb távon viszont éppen a saját, önálló politikai építkezésük tenné lehetővé, úgy tűnik, lehetetlen nyilvánosan felvállalni.

A Fidesz hatalmi érdekeire szabott, igazságtalan választási rendszer visszatérően egy olyan, morális dilemmáktól terhelt koordinációs probléma elé állítja az ellenzéki szereplőket, amelynek a lehetséges legjobb megoldásával kapcsolatban jól értesült és jóhiszemű politikai szereplők között is lehetnek megalapozott véleménykülönbségek. Egy ideig talán remélhettük, hogy a 2014-es „összefogás” kudarca (amibe a Fidesz újabb kétharmada mellett beleértem az LMP szétszakadását is, még ha utóbbi messze nem is csak ezen múlt), és további néhány év tanulási idő talán lehetővé teszi a 2018-as választásokra való okosabb felkészülést. Ez a remény, úgy tűnik, nem volt megalapozott. Az ellenzéki pártok vagy politikusok egy jelentős része esetében a rosszul felfogott egyéni érdek mindeddig látványosan felülírta azt, hogy megakadályozzák a kormánytöbbséget”.

A 2018-as országgyűlési választásokra való felkészülés technikai kérdései (az „összefogás-diskurzus”) valóban érdemi politikai üzenetektől vette és veszi el a teret, és elengedhetetlen politikai feladatok elvégzése elől veszi el az időt és energiát. Schiffer András 2014-es szavait idézve, megint „ment a bohóckodás, hogy a pártrendszer így, a pártrendszer úgy, a kutatások ezt mutatják, azt mutatják, ilyen szövetség, amolyan garancia – ki a faszt érdekel ez, már elnézést?”

Ennek a gondolatmenetnek azonban a fordítottja is igaz: miért érdekeljen bárkit is azoknak a pártoknak a programja, amelyeknek nyilvánvalóan semmi esélyük nincs önmagukban bármit megvalósítani belőle? A jogállamiság és a társadalmi igazságosság felé mutató politikai változásokhoz jelenleg egyszerre volna szükség a társadalom legsúlyosabb problémáira (és ezen belül is hangsúlyosan az elosztási kérdésekre) választ adó politikai üzenetekre és egy olyan választási stratégiára, ami legalább az esélyét megadja annak, hogy mindebből bármi valaha megvalósuljon.

Ebből a szempontból nyilvánvaló, hogy az ellenzéki politikai mező nem szélsőjobboldali és a 2010 előtti politikai uralkodó osztálytól független részén (ld. „Új Pólus”) túl kevés szavazóra túl sok párt jut. Ahogyan Karácsony Gergely mondta egy korábbi interjújában az „Új Pólus” kapcsán: „a választópolgárok teljes joggal két dolgot akarnak egyszerre: hitelességet és erőt. Ezek a pártok külön-külön ezt nem tudják egyszerre legyártani.”

Ez az egyébként üdvözlendő sokszínűség, azon kívül, hogy gyakran nem tükröz valódi ideológiai különbségeket, a jelenlegi politikai helyzetben – a szélsőjobboldali hegemónia és a Fidesz uralomban tartására optimalizált választási rendszer keretei között – nem volt fenntartható. Nem az (volt) a kérdés, hogy középtávon átalakul-e az ellenzéki politikai mező, csak az, hogy miként.

Ezek a pártok esetleg szorosabb együttműködésre léphettek volna egymással (többen együtt az „Új pólus” keretei között, vagy kevesebben, mint ahogyan azt az Együtt és a Párbeszéd tervezte néhány héttel ezelőttig); némelyik egyedül maradva esetleg kiszorulhat a versenyből; vagy együttműködhetnek az ellenzék nem-szélsőjobboldali részét együttesen még mindig (az LMP növekedése ellenére is) uraló régi, idézőjelben baloldali pártokkal (ahogyan azt a Párbeszéd eldöntötte néhány héttel ezelőtt).

Az LMP-ben, a Párbeszédben és az Együttben egyaránt vannak olyan politikusok, akik eddigi munkásságukból kiolvasható értékrendjük, politikai céljaik, politikai kultúrájuk és szorgalmuk alapján éppen annyira megkülönböztethetőek az MSZP-DK főáramától, mint amennyire közel állnak egymáshoz – és jóhiszeműen vélelmezhetjük, hogy a Momentum politikusainak egy részéről is ugyanezt fogjuk majd gondolni néhány év múlva.

Mind a legsürgetőbb, egyenlősítő társadalompolitikai célok megvalósítása, mind pedig az előbbi előfeltétele: az Orbán-rezsim lebontása szempontjából az lett volna kívánatos, ha az ellenzéki politikai mező fentebb említett átalakulása az ellenzéki oldal összetartozó elemeit hozta volna össze.

A jóléti állam újjáépítéséhez és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, a jogállamiság visszavívásához, az érdemi demokratikus részvétel előmozdításához hatalomra van szükség. Ezeket a célokat egyaránt előmozdítaná, ha például Szél Bernadett, Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina, Derdák Tibor, Orosz Anna, Ferenczi István, Donáth Anna vagy Hajdu Nóra kerülne döntéshozói (vagyis hatalmi) pozícióba, és egyaránt inkább mozdítaná elő, mintha azok az MSZP-s és DK-s politikusok kerülnének hatalomba, akiket jelentős felelősség terhel a baloldali eszmék hitelvesztéséért és a Fidesz 2010-es kétharmados győzelméért.

Karácsony Gergely még hónapokkal ezelőtt megkeresett azzal, hogy a Párbeszéd készíthetne-e velem egy videót, amiben arról beszélnék, hogy miért támogatom a miniszterelnök-jelöltségét. Erre én szívesen igent mondtam volna, de akkor is, ha Szél Bernadett és az LMP keresett volna meg ezzel; legszívesebben pedig azt mondtam volna el, hogy részben pont azért támogatom Karácsony Gergely jelöltségét, mert a fentebb idézett interjújában az „Új pólusról” azt nyilatkozta: „Ennek az erőnek a vezetője lehetek én, de tőlem lehet a Szél Detti is”.

Önmagán túlmutató jelentősége lett volna, ha személyes ambíciók, múltbéli sérelmek, történeti esetlegességek és a különböző pártok rövidtávú önérdeke – és főleg a bizalmatlanság – nem akadályozza meg, hogy legalább az a kevés politikus jóhiszeműen együtt tudjon működni egymással a jórészt közös céljaik megvalósítása érdekében, akiktől leginkább lehet Magyarországon még bármit remélni.

Egy ilyen összetételű együttműködés lehetősége már jó ideje egyre valószínűtlenebbnek tűnt, mivel az LMP – az érintett pártok közül a legrégebbi, legismertebb és legnépszerűbb – a nyilvános nyilatkozataiban ettől következetesen elzárkózott (ahogyan egyébként a többi szóban forgó párttól értékvilágában valóban távolabb álló Momentum is), a választások pedig egyre közeledtek.

Karácsony Gergely néhány hete (szakítva az „Új Pólus” létrehozására irányuló korábbi törekvéseivel) egy a jelenleginél szélesebb körű és szorosabb ellenzéki együttműködés gondolatát vetette fel. Ez már másnapra az Együtt és a Párbeszéd együttműködésének a felbontását eredményezte, azóta pedig még inkább egyértelmű, hogy ez a gyakorlatban csak az MSZP és a Párbeszéd közös listáját jelentheti majd (esetleg, pontosabban az előbbik szándéka szerint a Demokratikus Koalícióval kiegészülve), Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége mellett.

Az ellenzéki nyilvánosságban ennek a fejleménynek sokan örültek, mások viszont az erkölcsi magasabbrendűség magas lováról gúnyolódtak Karácsony Gergely „pálfordulásán”.

Nem feladatom megvédeni Karácsony Gergely döntését. Nem is tudnám: nem értek egyet vele. Azt azonban mégis érdemesnek tartom megjegyezni, hogy azt hiszem, a helyzet bonyolultabb ennél.

Az, hogy az MSZP-n kívüli baloldali ellenzék egyik legismertebb és legnépszerűbb politikusa, aki maga is számtalanszor, megalapozottan és őszintén kritizálta az MSZP politikáját, 2014 után közel négy évvel Molnár „hajléktalanmentes övezetek Gyulával kézen fogva áll az MSZP színpadán, nem csak Karácsony Gergely és a Párbeszéd felelősségét veti fel.

Felveti az LMP felelősségét is – amennyiben a nyilvánosságban következetesen elzárkóztak a Párbeszéd és az Együtt politikusai által hosszú ideig kitartóan javasolt „Új pólus”-típusú együttműködéstől.

És felveti elveti azoknak a szavazóknak a felelősségét is (engem is ideértve), akik egyszerre szerettük volna, szeretnénk a Fidesz hatalmának a megtörését, és azt, hogy ebben a szélsőjobboldalon kívül lehetőleg a 2010 előtti politikai uralkodó osztály pártjai is minél kevesebb szerepet játszanak, viszont nem tettünk semmit ezért, vagy ha tettünk is valamit, nyilvánvalóan nem eleget.

fotó: Illyés Tibor, MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1513513483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom-Tom90 2017.12.20. 09:07:44

Teljesen off lesz, de szerintem egy alap szintű baloldali iszlámkritika nélkül teljesen felesleges mélyebb társadalompolitikai tartalmakkal és ilyen-olyan pártszövetségekkel belemenni a választásokba, mert azzal csak a jéghegy csúcsát, a városi független értelmiséget tudják megszólítani.

Ha egy téma, mint az iszlám országokból történő európai bevándorlás ennyire tematizál egy kontinens társadalmát, akkor a legbugyutább dolog amit tehet az ellenzék, hogy a Soros terv létezéséről kezd el vitatkozni, még ha igaza is van. De azáltal, hogy ezt teszi, nem foglalkozik az iszlám társadalompolitikai vonásaival, melyekről még a zsákfaluban élő Marika néni is látja, hogy nem passzolnak sem a magyar sem az európai társadalmakba, így csak legyint egyet, és leszavaz arra, aki legalább foglalkozik vele: a Fideszre.

Nem lenne szükségszerű mindenkit leterroristázni aki menekült, de az iszlám Európára gyakorolt társadalomképét negligálni: már-már megbocsáthatatlan.
Mondom ezt baloldali, keresztény ökológiai gondolkodóként.

morph on deer 2017.12.20. 20:05:08

@Tom-Tom90:
“...nem foglalkozik az iszlám társadalompolitikai vonásaival, melyekről még a zsákfaluban élő Marika néni is látja,..”

Hogy mit csinál?
Marika némi nem csak ezt nem látja, de még egy hétköznapi, akármilyen vallású, kétlábon járó élő bevándorlót
Marika néni - csakúgy, mint a másik 2,3 milliónyi ‘gondolkodó’ egyszerűen ELHISZI amit szeretett vezérünk mond neki, hiszen az az áldott lélek maga mondta, hogy soha nem hazudott, hát nem..?

Ami engem illet, én óva intenék mindenkit bármilyen vallás kritikáját berángatni a politikai szemétdombra, ahogy a vallás és a politika bármiféle kever(ed)ését sem tartom elfogadhatónak. Sem pro, sem kontra.

Egyrészt azért, mert az állam szekuláris volta továbbra is alapkövetelmény kell, hogy maradjon - sterintem, m ástészt pedig a menekült kérdést magyon nem szerencsés vallási szempontból nézni, mert az nagyon félreviszi a dolgot.
Arról már nem is beszélve, hogy már láttuk párszor, hogy hova vezet a vallási alapú diszkrimináció!

TheDrunkenMaster 2017.12.20. 22:17:35

Helló
Jövő tavasszal a fidesz ismét toronymagasan fog nyerni, mégpedig miattad és a haverjaid miatt.
Van egy valódi ellenzéki párt és egy valóban karizmatikus vezetője (igen, Szél Dettire és az LMP-re gondolok), van egy másik ellenzéki párt mérhető támogatással és egy szintén karizmatikus vezetővel (ez Vona meg a Jobbik), de Ti, sötét, befordult belterjes értelmiségiek azzal töltitek az időtöket, hogy szektákat alapítsatok és szétszecskázzátok az amúgy is szilánkos ellenzéket. Ráadásul folyamatosan toljátok a kommunista utódpártokat (van belőle jó pár) ahelyett, hogy lelkiismereti alapon már rég kiírtátok volna őket a közgondolkodásból.
De nem, nektek Momentum kell, MoMa, Liberálisok, Együtt, Párbeszéd meg (uramisten bazmeg) Kétfarkú Kutya Párt kell, hogy mindenki kifejthesse, hogy ő másfajta módon utálja Orbánt, aki közben a veséjét fogva pisil be a röhögéstől ezen az egész grimbuszon.
Gratulálok neked, meg az egész csőcselékednek, miközben úton leszek Izland felé hogy ott letelepedjek, majd sokat fogok rátok gondolni, mert ez erősen csökkenteni fogja a honvágyamat.

morph on deer 2017.12.20. 23:02:17

@TheDrunkenMaster:
“Van egy valódi ellenzéki párt és egy valóban karizmatikus vezetője (igen, Szél Dettire és az LMP-re gondolok)”

Akkor úgy érted, hogy az a “valódi” ellenzéki párt, amely kábé mindennek az ellenzéke, akik nem ők maguk?
Mert akkor igazad lehet..

Csak tudod nem ártana előbb válni erős és nagy párttá, és csak utána elkezdeni óbégatni, hogy mindenki ide, mert én/mi vagyunk az “igaziak” - mindenki más meg nem az, és nem fordítva, ahogy most történik!
Igen, előbb jött a hangoskodás, mint a támogatók népes csapata, ez meg valahogy hiteltelenné teszi a nagyarcú kijelentéseket.
Ez az “én vagyok a fasza gyerek, utánam!” stílus Botkának sem jött be, és Szél Bernadettnek sem fog. Ami igazán kár, mert valóban karizmatikus.
Az LMP-nél meg még a Kétfarkú is messze szimpatikusabb, mint párt.

A jó hír viszont az, hog így legalább nem forog veszélyben a “valódi ellenzéki” státuszuk a jövőben sem...

Tom-Tom90 2017.12.21. 06:46:34

@morph on deer:
Önámítás lenne tagadni, hogy semmi igazság nincs benne amit itt a terrorról és az eltérő kultúrák nem megfelelő integrációjából kiböfög magából az M1-888-origo. Épp ezt kellene józanul becsatornázni a közbeszédbe, különben látjuk, hogy micsoda aljas energiák szabadulnak fel (Öcsény, keszthelyi nyaraltatás...)
Ha 10-20 éve érvényes volt a globalizációkritika a WTO-ra, akkor miért ne lehetne 2017-ben érvényes a klímaváltozás káros hatásai miatt jelentkező jelentős muszlim bevándorlásra?
Meglehetősen orwelli lenne, ha egy politikai párt nem gyakorolhatna épeszű kritikát egy vallási színezetű, totális társadalomszervezést megvalósító politikai irányzat felett (iszlám).

Censored Trompf 2017.12.21. 08:56:26

Gyurcsány időben felimerte hogy az Új Pólus létrejöttét a Párbeszéddel, és Karácsonnyal tudja szétverni a leghatékonyabban.

Feri megeszi és lenyeli az LMP-t és Momentumot keresztbbe. Az MSZP-t épp most emészti, meg a Párbeszédet.

Censored Trompf 2017.12.21. 08:57:35

@Tom-Tom90:

Persze hogy önámítás. De Morpho féle ballibek a Soros Terv létezését is tagadják, amit maga Soros írt le következetesen 2015-ben.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.21. 09:01:40

Az újbajnaista Új Pólus öngyilkosság lett volna az LMP számára.

VaradiJanos 2017.12.21. 09:20:02

@morph on deer: ezt odahaza, kibucfalván is hangoztatod?

torró 2017.12.21. 09:48:59

@morph on deer:
Hát ez az! Egyébként láttam a Békessi Lászlóval az interjút (HIRtv) Olga kérdezte tőle mit szól Szél Bernadetthez? Békessi elmosolyodott és azt mondta,: Ugyan kérem! Ne vicceljen! Nagy neki ez a kabát!
Nézem hogy miket ígérgetnek, mármint az MSZP, DK stb a nyugdíjasoknak. Békessi pont erre hívta fel az ellenzéki pártok figyelmét, hogy ne ígérgessenek felelőtlenül olyan pénzügyi megoldásokat, amit nem szabad végbevinni. Hát! x-re jó az biztos!

2018.01.04. 04:52:02

@Tom-Tom90: A remete levele: Kedves komám!

Régen nem írtam már, de most múszáj! Tudod mióta meg szűntem kuriózum lenni, a városba is meg szaporodék a „remete” Nem jönnek már felém se! Szóval üldögélek, bámészkodok a Bódva, meg a világ folyásán! Arra gyüttem rá, hogy mindig vótak szegények, gazdagok. Általjában, az ügyeskedő gazemberekbűl lettek a gazdagok, akik „nemes uraknak” arisztokratáknak neveztették magukat. Aztán vótak, akik színtén gazemberek, de szegények maradtak. No, ezek kitalálták, hogy fellázítják a többit, a gazdagokat elűzik, oszt maguk ülnek a helyébe! Ők lesznek a gazdagok, az urak azontúl! No mivel nagy vót az ínség, a nyomor, sok a szegény ember, sokan mellé álltak, működött a dolog. A gazdagot, elűzték, agyonütték, vagy elmenekült. Sok senkiházi, a vagyonba, hatalomba béleült, oszt megállt a tudomány! Elfogyott, a lopni „államosítani” való! Maradt a rideg való, nem értünk semmihez, leginkább ahho, amihez kéne! Elvegyük a másét, addig tiszta sor! De ha ki írtottuk a mást, nem maradt kitűl elszedni! Államosítás, utána beszolgáltatás, Békekölcsön, külföldi kőccsőn,
Hogy valahogy működjön, az ostobák uralma!
No, de ez se ment, végtelenségig. Kitalálták a rendszerváltást! Mégis jobb a régi! Ami szar vót, de működött, az övék meg nem működik! No, váltottak, mint a részeges váltókezelő, a „rendszerváltók” de a sínhez nem nyúltak! Az a régi maradt! Meg a masiniszták, állomásfőnökök, így maradt a régi vonal, a pálya, amely az Istennek se megy az jólét fele csak a pusztagödör fele, amerre építették majd ötven évig! Köccsön már nem kapnak, a megszorítás járja! A pórnépnek, igavonónak! Garantált minimál bér, hogy éhen ne dögöljél, azér! (a kódussá tetteknek segély, meg közmunka! Nem rabszolga, csak elrendelt, a valódi helyett! Piramis helyett meg stadion, az majd olyan régi!) Maguknak ötször annyinál kezdődik, mert ők állapítják meg!
Közbe alakul ám a mennjország! Már a kisrádiómat is bevágtam mérgembe a Bódvába! Hazudjon másnak, nekem ne! Mára a régi szép kommunista időket is felülmúlja! El nem kopnak az önfényező smirgli alatt! Már gondolom semmi se maradt, csak hiányzik a marha gyerek, ki megmondaná „A király meztelen!”
No, ennyi morgásom van mára! Isten megáldjon fijam, te hogyan viseled, ezeket az új, korábbinál is butább majmokat?
2014-01-02.
süti beállítások módosítása