A valódi viták otthona

Reflektor

Orbán kinek a fenekén a legfájóbb pattanás?

2016. november 05. - szénhidra

magyar.jpg

Az ellenzéki elméletgyártás és vad fantáziálás kimeríthetetlen forrása az Orbán-rendszer. A legfontosabb kérdés nyilván nem más, mint az, hogy ki, kik, mikor és hogyan taszítják le trónjáról az uralkodót, tisztítják meg a valószerűtlenül tehetséges gázszerelők hadseregétől az országot.

Vannak, akik abban hisznek, hogy a jelenlegi politikai elit ellenzékben lévő része majd jól összefog, ezúttal nem olyan vállalhatatlan módon, ahogyan legutóbb tették, és együtt hatástalanítják a fődementort. Mások abban reménykednek, hogy idővel csak megszán bennünket egy nagyobb hatalom, aki majd jól elhozza nekünk a demokráciát. És persze vannak, akik úgy látják, új, progresszív alternatívát jelentő politikai intézményekre és mozgalmakra van szükség, különben Orbán boldogan él királyként, míg meg nem hal.

Akik a hangsúlyt az új összefogásra teszik általában kifelejtik a képletből, hogy Gyurcsánnyal lemosni a gyalázatot, enyhén szólva kétséges. Gyurcsány minden szava és mozdulata tízezreket taszít a Fidesz-szavazók táborába. Aki ezzel nem számol, annak vagy nincs kapcsolata a valósággal, vagy nem célja a Fidesz-KDNP melegebb éghajlatra küldése. Az MSZP szavazói pedig, bár mily szomorú, nem véletlenül vándoroltak a Jobbikhoz.A PM által kitalált ellenzéki előválasztás célja a legutóbbi katasztrofális összefogás helyett a valódi, választói akaraton nyugvó összefogás megteremtése. Nos, ez elméletben szép. A csütörtökiegyeztetésen azonbanmár ki is derült, valójában szó sincs önzetlenségről és mindenek feletti szent célról. Gyurcsány és Bokros rögtön kipöccintették a Balpártot és a Liberálisokat, amihez az MSZP némán asszisztált. Ennyit a szép eszmékről, az újabb összefogásról.

Sajnos a majd az EU vagy az USA szólamokkal is komoly gondok vannak. Az Unió még nem találta ki magát eléggé és sajnos lehet, hogy soha nem is fogja. Az erősen központosított, parancsoló EU számomra még akkor sem volna szimpatikus, ha az erősen központosító, meglehetősen beteg Orbán-rendszert csapná szét. Jelenleg pedig láthatóan még arra sincs ereje, hogy a saját alapeszméiért és érdekeiért kiálljon, akár külső, akár belső elemekkel szemben. No de akkor majd Amerika! A már említett P társelnöke, Karácsony Gergely az előválasztásban rejlő lehetőség mellett a 24.hu-nak adott interjúban erről is beszélt:

Nem tartom valószínűnek, hogy a még az Angela Merkelt is lehallgató amerikai titkosszolgálatnak ne lennének dokumentumai, melyekkel alááshatná az Orbán-rezsimet.

Ezzel történetesen teljes mértékben egyet tudok érteni. Orbán viselt és kellően kompromittáló dolgairól biztosan vaskos kötete van az amcsiknak. Az oroszoknak pedig valószínűleg még vastagabb, különben nem táncoltathatnák kedvükre a retorikájukban nemzeti érzelmekre és keresztény értékekre játszó, valójában elvtelen, részben pitiáner haszonlesésből, részben valószínűleg a tökükön érzett kemény szorítás miatt Putyin kottájából játszó Orbánékat.

Ideje felébredni! Magyarország szimplán ütköző zóna. Belülről talán fontosnak tűnő, de világpolitikai szinten jelentősnek semmiképp nem mondható ország, csak egy játékszer a nálunk jóval nagyobb hatalmak játszmájában. Hogy az oroszok és az amerikaiak miattunk ölre mennének, és az amcsik elhoznák a szabadságot? Hát ’56-ban sem történt meg.

De akkor mit lehet tenni? Először is talán ideje is lenne befejezni az ábrándozást.

A most ellenzékben lévő hiteltelen és hataloméhes politikai őskövületekkel lehetetlen egyjobb világot megteremteni. Ahogyan le kellene számolni azzal a tévképzettel is, hogy valaki majd jön és megment bennünket. Az egyetlen út az, ha felnő a magyar társadalom, ha hiteles, nem lefizetett, nem megvásárolt, nem a félelmekre játszó, a régi rendszernek és politikai elitnek nem lekötelezett emberek söprik ki ezt az országot. De az öngondoskodást, a felelősségvállalást nekünk kell megtanulnunk, senki nem fogja helyettünk. Szóval ez bizony sok-sok munkával és az olcsó kompromisszumok elutasításával jár.

A kérdés leginkább az, akik változást akarnak, valóban hajlandóak minderre? És mindez vajon igaz a magát új baloldalnak mondó formációra? Egyelőre úgy fest, hogy az új összefogás még a végletekig korrupt, gátlástalan és autoriter Fidesz-KDNP-vel szemben sem kínál vonzó, pláne nem valódi alternatívát.

Csepregi János

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr9511931801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vakapad 2016.11.06. 11:56:20

Na, még egy Orbán hívő, aki keményen dolgozik szerettéért, hogy az 2018-ban is nyugodtan söpörhesse be a kétharmadot.

Grat.

Sir Galahad 2016.11.06. 12:07:00

Korrekt elemzés. Annyit tennék hozzá, hogy az oroszok irányába történt nyitás szerintem nem feltétlenül zsarolás eredménye. Orbán egyszerűen felismerte, hogy egy kis ország azzal növelheti a nagyok szemében az ország értékét, ha nem kizárólag egy irányban nyitott. Ez ráadásul növeli is a kormányzat mozgásterét.

sírjatok 2016.11.06. 12:16:32

Most ez a nyüfögés megint micsoda? Jaj jaj minden rossz, és az alternatívája is nagyon rossz.

Az oroszokról annyit, hogy közelebb vannak, mint Ámerika, ennek megfelelően kell politizálni. Ha van egy vad kutya a szomszédoban, akkor hergeled még egy kicsit, vagy próbálod inkább lenyugtatni?

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.06. 12:27:14

Kilépés a NATO-ból, szövetség Oroszország - ez a célunk 10 éven belül.

torró 2016.11.06. 12:39:46

Az útólsó hitelminősítőnél is kikerültünk a bóvli besorolásból! Érdekes erről egy kurva szót sem akar senki ejteni. Csak hat év kellett hozzá. Nem a csőd szélére kerültünk, mint a szocik alatt! Egyébként meg hülye az aki a világban nem használ ki minden lehetőséget a gazdaság növelésére. Persze tudom, a fanyalgóknak meg a gyűlölködőknek az lenne jó, ha itt szarul mennének a dolgok, mert akkor lehetne még jobban hisztériázni.

illaim 2016.11.06. 13:07:05

@torró: te hisztizel itt pöcsömöcse! Ha az ötperces memóriád lehetővé tenné, akkor azt is tudnád, hogy a bóvli kategóriát, a szeretett vezéred pincsikutyája, Matolcsy gazdaságpolitikátlanságának a hozadéka! te meg azon örvendezel, hogy nyolc év elmúltával ott tarunk, ahol 2008-ban jártunk, közben az államadósság 6000 milliárddal több? Ideje lenne tájékozódni, amíg nem késő! Ja meg tanulni is kellene, hogy ne zabálj fel minden moslékot amit eléd öntenek! LOL

randomnotexists (törölt) 2016.11.06. 13:16:45

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: „ez a célunk 10 éven belül” Miért a többesszám? Kiknek a célja ez?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.11.06. 13:34:20

"Hogy az oroszok és az amerikaiak miattunk ölre mennének, és az amcsik elhoznák a szabadságot? Hát ’56-ban sem történt meg."

Engem sajnos mindig irritál ez az olcsó példálózás a régi szovjet régióval, és az akkor ránk nehezedő szovjet politikai nyomással. Ma Oroszország sokkal kisebb befolyást tud gyakorolni Magyarországra, mint az Európai Unió néhány elszabadult politikusa. Jól mondod, "az erősen központosított, parancsoló EU". Mi már be lettünk terelve egy új KGST-be, a Főtitkár már politikai és ideológiai ügyekben is utasítást ad, és most már szó van egy új Varsói Szerződésről is. Ezt nagyon ritkán szokás felemlegetni, pedig az oroszok most csak egy nagyhatalom, amely annak a kerítésnek a másik oldalán áll, amelyen belül ma mi vagyunk. Bennünket ma nem lehetne megmenteni az oroszoktól, mert nem is vagyunk alárendeltjeik. Akik nem szeretik Orbánt, és részben ezért is lelkesen szidják Putyint, néha elővéve még a teljesen ostoba kommunistázást is, azok egyszerűen nem látnak ki a fejükből.

Azt, hogy az USA által elhozható valami pedig mennyire szabadság, mennyire protektorátus, azt nem érdemes elemezgetni.

@Sir Galahad: és @sírjatok: is rámutat, hogy Oroszország egy lehetőség akkorra, amikor bennünket a Főtitkár megzsarolni, megfenyegetni fog. Amikor senki nem vesz meg tőlünk semmit, és senki nem ad el nekünk semmit, mert mi merészelünk egy önálló döntési jogkörű országról álmodozni. A Szovjetunió 1952 körül viselkedett így velünk, aztán Sztálin kiesett a játékból, később az itteni emberei is megbuktak, és ugyan egy anarchisztikus felfordulást a Szovjetunió még gyorsan helyretett, néhány évvel később elkezdődött egy ügyesen kiszámított puhulás. Mi most nem tudhatjuk, hogy merre halad a külpolitikai jövőnk, de szerintem is hülyék lennénk, ha nem próbálnánk megőrizni egy szükség esetén felmelegíthető beszélőviszonyt egy majdnem szomszédos nagyhatalommal. Hiszen ha valami nagyobb gubanc lenne, mi az első között volnánk, akikkel az EU vezető hatalmai az ellenség útját akarnák eltorlaszolni. Mint már annyiszor. Akik ma annyira lelkes barátai a nyugat-európai szabad világnak, azok jókorát fognak csalódni bennük. Erre valóban idézhető példa az, amit '56-ban ők értünk tettek. Semmit. Biztattak bennünket rádión.

"A most ellenzékben lévő hiteltelen és hataloméhes politikai őskövületekkel lehetetlen egyjobb világot megteremteni."

Igen, ez sokadszor elmondva is igaz. Akik ma Orbán ellen támadnak, azok ma már ígérgetéssel sem nagyon fárasztják magukat, mert annyit ők is látnak, hogy most valahogy semerre sem látszik egy kis szabad tér a változásnak. Az, hogy ennek ellenére Orbán leváltásáról szónokolnak, ezek után egyértelműen annak a megnyilvánulása, hogy ők csak Orbán helyére akarnak kerülni, aztán majd lesz valahogy. Az ő csókosaik már kocogtatják a karórájukat, mert idejét érzik, hogy ők lakjanak jól, túl hosszú ideje laknak jól a mostaniak.

Bokros október 23-án nagy meglepetésemre ki is mondta ezt: nincs olyan, akivel Orbánt leváltani érdemes volna, de Orbánt ettől még le kell váltani.

Molnár ma lengette be, hogy az MSZP új taktikát kezd: javaslatokat fog tenni a kormányénál jobb megoldásokra. Nahát, jó reggelt kívánok, erre várunk ősidők óta, basszátok meg. Valaki dolgozzon már egy kicsit, kivonulni az ülésekről én is tudnék.

tobias2 2016.11.06. 14:02:02

@randomnotexists: Semmiképpen nem szabad kilépnünk a NATO-ból és szövetkeznünk Oroszországgal! A NATO-nak már úgyis mindegy, Oroszországért pedig kár lenne!

illaim 2016.11.06. 14:15:30

@tobias2: :-))))))) Ez jó volt!!!Gratula!

randomnotexists (törölt) 2016.11.06. 14:36:23

@tobias2:

:D (y)
süti beállítások módosítása