A valódi viták otthona

Reflektor

Azért kínálgatod a faszod, mert megteheted

2016. december 05. - GottmayerLea

dick-picky.jpg

Hófehérke cikke azt az amszterdami kezdeményezést értelmezi, amely az utcai zaklatással szemben lépne fel. Kiegészítésképp a javaslatról annyit, hogy az a zaklatást a fenyegetéstől a megfélemlítésen, fizikai támadáson, tapogatáson és fenyegető követésen át a verbális gyalázásig, szexuális beszólásokig és egyéb gesztusokig (pl. szisszegésig) értelmezi, és nem csak szexuális tartalmú, hanem gyűlöletvezérelte cselekedeteket is ért alatta, amelyek nem csak nőket érintenek. 

A megelőzés mellett adott esetben büntetnék is a zaklatást: maximum 4100 eurós bírsággal vagy 3 hónap börtönbüntetéssel számolhatnának a zaklatás elkövetői annak súlyosságától függően, ha a városvezetés elfogadná a javaslatot. (A zaklatás bizonyos formái, például a fenyegető követés, fizikai támadás, stb már így is büntetendőek, a most javasolt szankciók nyilván azokra a zaklatásformákra vonatkoznának, amelyek nem esnek már így is büntetendő jogi kategória alá.)

 

Kezdjük azzal, hogy miben értek egyet a szerzővel. A kőművesfütty az kőművesfütty, valóban jellemzően proli férfiak füttyögnek, és ezzel szemben valóban a középosztálybeli nők tiltakozása látszik a nyilvánosságban. Végülis az utca az a tér, ahol az osztályokat a legnehezebb elkülöníteni egymástól és ezért több lehetőséget ad arra, hogy némelyek átlépjék az osztályok közti határvonalakat. Egyetértek abban, hogy a javaslat megtestesít egyfajta osztálypolitikát, a közterek sterilizálásának irányvonalába (pl. hajléktalanok, drogosok kitiltása, stb) illeszkedik, kimondatlanul is az osztályok közti keveredést (beleértve proli férfiak és közép- és felsőbbosztálybeli nők közti, többnyire egyoldalú interakciókat) igyekszik korlátozni. Egyetértek abban is, hogy a nő- és kisebbségvédő keretezés láthatatlanná teszi a javaslat osztálypolitikáját, ami – ezt már én teszem hozzá – nem jelenti azt, hogy ez a téma ne érintené az osztályok közti viszonyok mellett a nemek közti viszonyokat is. Egyetértek abban is, hogy a javaslat alkalmat ad a szexizmusukat és nők feletti kontrolljukat jellemzően más formákban megvalósító közép- és felsőbbosztálybeli férfiaknak, hogy úgy tegyenek, mintha a prolikkal ellentétben ők nem lennének szexisták. Mindebből eddigre valószínűleg nyilvánvalóvá vált, hogy elutasítom az utcai beszólogatás és füttyögés ilyesfajta törvényi szankcionálását.

 

Amikkel viszont nem értek egyet. Először is érdemes megkülönböztetni a javaslat logikáját a zaklatás valóságától. Nem csak füttyögésről van szó, a zaklatás szélesebb skálájában jóval kevésbé egyértelmű a Hófehérke által megnevezett osztályfelállás, ti. hogy proli férfiakról és magasabb státuszú nőkről lenne csupán szó. Az utcai zaklatásnak egyáltalán nem csak közép- és felsőbbosztálybeli nők esnek áldozatául és nem is csak őket zavarja a zaklatás, még akkor sem, ha az alsóbb osztálybeli nők a nyilvánosságban kevésbé tudják megjeleníteni a problémáikat. És persze közép-és felsőbbosztálybeli férfiak is tesznek gyakran megfélemlítő szexuális ajánlatokat és tapiznak is, még ha valószínűleg ritkábban és máshogy is, mint a prolik. Ettől persze, ahogy fentebb írtam, a javaslat logikáját a ki nem mondott osztálypolitika határozza meg.

 

Másodszor, Hófehérke szerint a szexuális ajánlattételek azért nem minősülnek szexuális zaklatásnak, mert társadalmi elvárás a férfiakkal szemben, hogy verbálisan intim kapcsolatokat kezdeményezzenek a nőkkel. Ezzel két probléma van: 1. az utcai beszólások nem intim kapcsolatok létesítését akarják elérni 2. az, hogy valami elvárás (még ha itt nem is udvarlásról van szó) nem jelenti azt, hogy az ne lehetne más emberek zaklatása. Bővebben: az utcai beszólogatások, tapizások és szisszegések nem intim kapcsolat kezdeményezésére irányulnak, a füttyögő vagy (saját szavaikkal) faszukat ajánlgató férfiak maguk sem gondolják, hogy ezekből az interakciókból dugás vagy randi lesz. Hófehérke maga is írja, hogy a proli férfiak tudják, hogy nincs esélyük megbaszni a magasabb státuszú nőket. (Ugye nem is az a társadalmi elvárás a férfiaktól, hogy kezdeményezzenek valamennyi nőnél, hanem hogy a státuszuknak megfelelő nőknél a megfelelő normák kereteiben.) Amikor épp ez a felállás, nem is másról szól a füttyögés és beszólogatás, mint hogy az alsóbb osztálybeli férfiak a felsőbbosztálybeli nők feletti ideiglenes kontrollal hágják át a számukra kijelölt határokat illetve állnak bosszút. A dolog provokatív, támadó jellege gyakran egészen explicit. Amikor például egy csoport huszonéves férfi a nem túl finom szexuális ajánlattételükre adott dühös elutasító reakciót röhögéssel fogadja vagy amikor egy 12 év körüli fiú azt kiabálja egy random szembejövő nőnek, hogy milyen volt vele előző éjjel, azok a beszólások elég egyértelműen nem valamilyen intim kapcsolat reményében történnek. De így van ez az esetek többségében: a cél nem az udvarlás, hanem a tér leuralása, a (másik, konkrétan nők feletti) kontroll érzése, ill. a kontrollon keresztül a férfiak közti verseny, és adott esetben az osztályhatárok ideiglenes áthágása. Persze mondhatja erre valaki, hogy ez a fajta nők feletti kontroll és egymás közti versengés elvárás a férfiaktól, ami igaz, azonban ez nem jelenti azt, hogy ennek a megnyilvánulásai a tapizástól a kéretlen szexuális ajánlatokig nem épp a nemek közti egyenlőtlenségeket eredményeznék. Végülis épp ezt mondja a feminizmus: az egyenlőtlenségek a társadalmi nemi szerepekből és elvárásokból következnek. Lehetne hosszasan kifejteni az utcai zaklatás hatásait a nők életére, röviden most csak az eredményét említem: korlátozódik a nők nyilvános terekben való részvételi lehetősége.

 

Amikor épp proli férfiak zaklatnak magasabb státuszú nőket, akkor miközben az osztályhatárokat áthágják, a társadalmi nemi normákat megerősítik. A füttyögés és beszólogatás kapcsán a proli (de nem csak proli) férfiak törvényi helyreigazításával szemben állástfoglalva sem gondolom, hogy legitimálni kellene a nők zaklatását akkor sem, ha az adott holland kontextusban láthatóbb álláspont csak a társadalmi nemi aspektusát ismeri el a problémának. Baloldali feministaként azt gondolom, hogy az amszterdami javaslat tévút, az valóban a közterek sterilizálását és az osztályok közti szigorúbb elkülönülést testesíti meg és nem jó megoldás a nők által tapasztalt problémákra. De ez nem jelenti azt, hogy azok a problémák ne léteznének vagy nem is lennének problémák, vagy jogos lenne a közép- és felsőbbosztálybeli nők zaklatása az osztálysérelmek nevében. (És akkor még nem beszéltünk arról, hogy Hófehérke cikke a prolikat a proli férfiak szinonimájaként használja, megfeledkezve a proli nőkről.)  A javaslat problémaértelmezését és megoldási javaslatát el lehet utasítani anélkül is, hogy magát a problémát letagadnánk.

 

Hamupipőke

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr812025357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reakczy Jóska 2016.12.06. 08:50:15

"a javaslat alkalmat ad a szexizmusukat és nők feletti kontrolljukat jellemzően más formákban megvalósító közép- és felsőbbosztálybeli férfiaknak, hogy úgy tegyenek, mintha a prolikkal ellentétben ők nem lennének szexisták" - bazmeg, már szinte nem vagyunk férfiak. szarrá emancipált minket a posztmodern. ma már női maszkulinitásról és férfi feminitásról folyik a genderelméleti diskurzus, meg arról, hogyan robban szét a nemek hagyományos összetartozása a nemi szerepek keveredése folytán. miközben az emancipált társadalmainkon éppen elkezdett átgázolni a sokkal szaporább harmadik világ. olyanok kezdünk lenni, mint a mókusok az örökké termő fánál.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2016.12.13. 01:37:40

@Reakczy Jóska: Pista bácsi levelesládája - HALP! Beleszerettem egy MGTOW srácba. Mit tegyek? #feminizmus #férfiholokauszt #huffnagelarmy www.huffnagelpista.com/halp-beleszerettem-egy-mgtow-sracba.html
süti beállítások módosítása