A valódi viták otthona

Reflektor

Fütyülsz bazmeg, mert egy szar, szemét, szar alak vagy

2016. december 05. - baum

 ne_futyulj-1.jpg

Friss hír érkezett látszólag a genderharc frontjáról:

 

Az amszterdami városvezetés betiltaná és rendőrségi ügyként kezelné a nők utáni füttyögést. Nem kezelnék enyhén ezt a bűntényt, három hónap börtön járna érte.

 

Jönnek is a reakciók a genderharc koreográfiája szerint. Van aki örül, hogy ismét súlyos csapást szenvedett az elnyomó patriarchátus, van aki szerint ezt az egészet csak azok a nők találták ki, akik után senki sem fütyül, van aki szerint túlzás a füttyögést szexuális zaklatássá nyilvánítani, és ez csak a valódi szexuális bűncselekményeket relativizálja stb. stb.

 

Csakhogy ez az intézkedés nem a genderharc része.

 

Van néhány furcsa dolog itt:

 

Egyrészt a fütyülésen való problémázás a felső-középosztálybeli feministák diskurzusa, nem az alsó rétegek felől jön.

 

Másrészt valami olyat nyilvánítanak szexuális zaklatássá, ami társadalmi elvárás a férfiakkal szemben: verbálisan intim kapcsolatot kezdeményezni a nőkkel. A kezdeményezés megengedett és/vagy elvárt formája korszaktól, kultúrától és osztálytól függően széles skálán változik, az udvarias vacsorameghívástól a nyílt ajánlattételig, de egy közös bennük: a társadalom elvárja a férfiaktól, hogy a nők felé kezdeményezőn fellépve, mindkét fél számára dekódolható verbális gesztusokkal fejezzék ki az érdeklődésüket. Miért lesz ebből mégis bűncselekmény?


Harmadrészt a közép- és felsőbb osztálybeli férfiak nem füttyögnek a nők után. A fütyülés tipikusan proli dolog. Szily László akaratlanul is rátapintott a lényegre, amikor „kőművesfüttyről” ír.

 

Egy középosztálybeli férfi nem azért nem fütyül a nők után, mert akkora feminista (bár a hír hallatán most kiosztott magának egy jó pontot, hogy milyen felvilágosult ő a nemi szerepeket illetően), hanem mert ez nem az ő osztályának a kulturális kódja. Ha megkérdeznéd, azt mondaná, nők után fütyülni prosztó, tahó dolog. Nem azt mondaná, hogy szexista. Hanem, hogy proli.

 

Na és kik után füttyögnek ezek a prolik?

 

Jellemzően náluk magasabb társadalmi státuszú nők után.

 

Itt van a kutya elásva.

 

Ezeknek a középosztálybeli nőknek természetesen eszük ágában sincs azokkal az alacsony státuszú férfiakkal párosodni. Egyáltalán, hogy képzeli az a koszos proli, hogy megkaphatna egy nála több szinttel feljebb lévő nőt? Miért csinál úgy, mintha lenne esélye? Még a feltételezés is vérlázító.

 

De mostantól ennek vége.

 

Mostantól mindenki tudni fogja, hol a helye.

 

Aki lent van, az lent van, aki fent, az fent. A szolga az szolga, az úr az úr. A szolga arra a hölgyre, akit egyébként sincs esélye megbaszni, a szemét se emelje. Ha mégis úgy viselkedik a koszos proli, mintha esélye lenne egy középosztálybeli nővel párosodni, börtönbe vele.

 

Feminista álruhába csomagolt, felülről lefelé irányuló osztályharc ez az alsó rétegek ellen: a prolikat mostantól a rendőrség tartja távol a középosztálybeli nőktől. Erről szól a fütyülés betiltása.

 

 Hófehérke

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4612022929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemétpasi 2016.12.05. 11:22:57

Kicsit sarkított, de amúgy jó meglátás. A 3. vonalas feminizmus talán egyik legnagyobb önellentmondása, hogy állítja küzd a nők objektivizálása ellen, ugyanakkor minden szociális interakciót kizárólag szexuális vonatkozásában kezel. Ergo minden embert a nemiszervek szintjére degradál aminél kevés szexistább dolog van.

Első Kézből 2016.12.05. 12:00:10

Na, sikerült egy korrekt cikket írnia a reflektor blognak.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.12.06. 09:11:48

Elég durva csúsztatásnak tűnik a fenti gondolatmenet. Tekintsünk el attól, hogy igaz-e, hogy alsóbb osztálybeli nőkre füttyögnek-e ezek a férfiak, attól is, hogy jellemzően alsóbb osztálybeliek füttyögnek-e és hogy vajon a saját társadalmi osztélybeli nőkkel mennyire bánnak rendesen. Csak egy kérdést válaszoljunk meg őszintén: felső-középosztálybeli férfiakra is füttyögnek ezek az alsóbb osztálybeli férfiak? Nem. Akkor lehet, hogy ez mégse kizárólag osztálykérdés. Hát bizony, hogy lehet.

Siren 2016 2016.12.07. 13:01:14

Ez a cikk szűklátókörű és előítéletes, ráadásul évtizedekkel lemaradt. Hibásan az egyéni intellektuális, kultúráltsági szintet és a jólneveltséget fogja és összekeveri a társadalmi osztályokbeli különbségekkel, sőt még össze is mossa az oktatásból eredő esélyegyenlőtlenséggel. Valójában a fütyüléses jelenségnek az Ég adta Világon semmi köze sincs az osztályharchoz! Ahogyan léteznek udvarias, civilizált mesteremberek, úgy akadnak diplomás bunók bármely országban.

Másodszor, a cikk írójáról egyértelműen ordít, hogy hímnemű, akinek még lövése sincs a nőkről! Ha lenne akkor ugyanis tudná, hogy a női társadalom minden tagját kivétel nélkül irritálja az efféle befütyülős, beszólogatós szituáció.

A cikk csúcsa amikor a fütyülgetést mint holmi alacsonyabb osztálytól elvárható "kapcsolatteremtési szokásként" kezeli. - Ezt nem tudom eldönteni szimplán ostobaságnak vagy nőkkel kapcsolatban az empátia totális hiányának lehetne betudni? Az író látszólag köszönőviszonyban sincs a női lélekkel és gondolkodással, vagy csak sziplán fütyül rá, hogy a nők mint érintettek erről vajon mit gondolhatnak.
Továbbá a sorok között olvasva feltűnt: aki ezt írta annak feltehetően korábban sem volt sok sikere a másik nemnél és ezért hibásan a rossz anyagi helyzetét, kvázi a kezdeti szegény társadalmi osztálybeli helyzetéből adódó hátrányt okolja. Ráadásul ezt teszi valami agyament, torz, logikátlan okfejtéssel... Ha legalább egy nőt megkérdezett volna, megkímélte volna az olvasókat ettől az előítéletekkel teli tévedéshalmaztól.

A nők nem azért nem állnak le a befütyülő parasztoknak mert netán azok más osztályba tartoznak, ezt egy tizedmásodpercig sem mérlegelik, hanem azért mert azok az emberek bunkó módon nyilvánulnak meg!! És az efféle kultúrált kommunikációt nélkülöző megnyilvánulásra bármely osztályba tartozó nő pontosan ugyan úgy fog reagálni.
Leegyszerűsítem a cikk író dedvéért: Nincs a Világon olyan nő, aki a fütyülést, dudálást, cuppogást "randizásra való felkérésnek" fogná fel, ugyanis nem az! Szimplán a férfi társadalom intellektuális értelemben(nem társadalmi osztály!) legalantasabb sötét rétegének kultúrálatlan alpári megnyilvánulása, vagyis csak a legnagyobb suttyók viselkednek így !!!

A férfiak kevésbé empátiával megáldott felének szempontjából tudom, hogy ez felfoghatatlan, de higgyétek el nőként megélni ezeket a helyzeteket kifejezetten megalázó élmény mely tehetetlenséggel párosul mivel még csak nem is reagálhatunk rá.
És ne bagatelligzáljuk le a jelenséget szimplán a fütyülésre, dudálásra mert ezeket rendszerint, szinte autómatikusan követni szokták a legalpáribb szexuális tartalmú mocskolódások... sajnos így működik, nőként ezt állíthatom. Ráadásul ezek az alantas díszpéldányok a nőket szinte minden esetben csapatostul inzultálják. Szerencsétlen nő pedig tehetetlen ezekben a szituációkban mivel gyenébb és egyedül van. Sőt a csinosabbak napi szinten többször is ki vannak téve annak, hogy a legprimitívebb tapló bunkó hímek szexuális célzatú gusztustalanságainak céltábláivá váljanak és mindez bárki szeme láttára a nyilvánosság előtt történik.
Aki szerint ezek a szituációk nem megalázó és cseppet sem zaklatás az minimális empátia híján képtelen beleélni magát a másik oldal szerepébe. :(
- És igen, erre jön az szokásos okoskodás "Ne foglalkozz vele, menj tovább" - de ez így nagyon nincs rendben. Miért lennénk kötelesek ezeket napi szinten elviselni? Akik szerint a szegény kis hátrányos helyzetű "prolik" hadd engedjék már ki a gőzt azzal, hogy alantas primitív ösztönlényük által vezérelve neveletlen bugris módjára "verbálszexualizálják" a járókelő nőneműeket, nos bizonyára ők lennénk leginkáb felháborodva ha a saját kislányukat vagy feleségüket kezelné hasonlóan valaki...

A lányoknak szóló fütyülgetés, cuppogás avagy szexuális tartalmú beszólogatás pontosan ugyan olyan tahóságnak számít ha egy Audiból, egy lovasszekérről, vagy akár falról lelógva teszik azt.

Borítékolhatóan a véleményem azonnal be lesz skatulyázva csupán azért mert nőnemű vagyok, így ilyen véleménnyel csak feminista lehetek. :D ))
Nem is értem, hogy jövök én ahhoz, hogy nőként magamat autentikusabb (a cikk írójához képest minden bizonnyal kompetensebb) személynek gondolván elmondhassam valójában is mit gondolnak a nők az adott témáról? :D
Egyes pasik úgy is mindig jobban vélik tudni a nőkről, hogy azok mit gondolhatnak... ;)

Reactor 2017.02.06. 16:10:33

Én férfi vagyok, és szerintem is pronyó dolog a füttyögés, leszólogatás. Nagyjából egy kategória azzal, amikor a diszkós bájgúnár az ötvenezredik csajnál is a "szia cica, van gazdád?" című örökbecsüvel indít. A nőben joggal merül fel a kérdés, hogy "mifélének néz ez engem..."
süti beállítások módosítása