A valódi viták otthona

Reflektor

SZDSZ – kontra új baloldal

A döglött oroszlán árnyéka

2016. december 29. - GottmayerLea

 

 szdsz_logo_1.png

Akkor foglalkozzunk még egy kicsit az egykori SZDSZ-el, melynek réme Gyurcsány Ferencével vetekszik még mindig jobbról és az ígéret földjéről egyaránt.

 

Nehezemre esik ez két okból is. Egyrészt, mivel közéleti pályafutásomból 11 évet áldoztam „a szabadság és a szolidaritás” pártjára (1999 – 2000). Másrészt kritikát kell mondanom arról az inkább csak megváltóként reménylett újbaloldali csíráról is, amelyhez mostanában (hét éve) tartozom, illetve ahová húz a szívem.  Kicsit bele kellene tehát piszkítanom mindkét fészkembe, amit igyekszek majd elkerülni.

 

Lehetne jót neoliberálisozni, de ez már valóban uncsi. A virtuális SZDSZ démonaival ijesztgetni az egyre apolitikusabb választót - így Karácsony környékén -, elég hiábavaló és kevés tanulsággal szolgáló játék lenne. Persze a történeti hűség jegyében való prókátorság már feltételez némi kurázsit. A döglött oroszlán ugye kitömve is lehet impozáns. Halála előtti teljesítménye nem vész el a semmibe, ha fenntartja még az emlékezet, a bizsergés, vagy a félelem bére.

 

A sokat szidott SZDSZ alapítói a Kádár-rendszer demokratikus ellenzékéhez tartoztak – a lakiteleki sátorverésig szinte tisztán, egyedül. A csoportosulás a hetvenes évektől kezdődően működött a rendszerrel illegális formában szemben álló, kis létszámú mozgalomként. Az 1981-től megjelenő Beszélő szamizdat szerzői és szerkesztői közt volt a későbbi SZDSZ számos meghatározó politikusa. Az Ellenzéki Kerekasztal tagjaként vett részt a rendszerváltozást előkészítő, az átmenet sarkalatos törvényjavaslatairól folytatott háromoldalú nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon. A pártállam lebontásának – és az elnökivel szemben a parlamentáris demokrácia megteremtésének – érdekében kezdeményezte a „négyigenes” népszavazást. (wikipédia, sic!)

Az SZDSZ 1990-ben rendszerváltó párt volt! Erről is illene akkor megemlékezni, és nem csak Horváth Ágnesezni, Bokros-csomagozni, i tak dalse. Igen, bizonyára sok volt szadeszes potentát nosztalgiázik a 2010 előtti időkről, illetve menetel tovább a régi baloldallal, de azért annak a 25 évvel ezelőtti politikai közösségnek is voltak jó napjai. Az SZDSZ-nek fénykorában több parlamenti és önkormányzati képviselője, valamint polgármestere volt, mint a mostani demokratikus és szélsőjobboldali ellenzéknek együttvéve. Olyan értelmiségi holdudvara, hogy arról az új ellenzék még csak álmodni mer, és mind a 10 ujját megnyalogatná.

Az SZDSZ piacpártisága érdekes módon jelenik meg egyesek képzeletében jobboldaliságként, lazán megfeledkezve a párt előtörténetében és ellenzéki éveiben bizonyítható szociális érzékenységéről. Ja, hogy mást csináltak a hatalomban, és sokat loptak, elkurvultak? Igen, ez is az érem egyik oldala. Az MSZP-vel letöltött két koalíciós kormányzati ciklus miatt az SZDSZ-t  mégis inkább baloldalinak szokás minősíteni, a „balliberális” jelző ezt fejezi ki.

A rendszerváltáskor még élesen kommunista-ellenes retorikát használó párt – az alakulásakor elfogadott Elvi nyilatkozatában többek között a magyar reformkor és a liberalizmus, a polgári radikalizmus, az 1956-os forradalom és a demokratikus ellenzék utódaként határozta meg magát; alapszabálya szerint a szabadság és a szolidaritás pártja. A rendszerváltás idején politikai vetélytársaitól eltérően azt hirdette: "nemcsak az utolsó negyven évvel áll szemben, hanem a Trianon utáni egész hetven esztendőhöz képest kíván nemzeti újrakezdést". (wikipédia, sic!)

Az LMP-t és az új baloldal ígéretét nem a döglött oroszlánozóktól, illetve az eszdéeszezést maguknak kikérőktől kell félteni, de nem is a Fidesztől. A másokkal szembeni önmeghatározás soha sem vezetett tartós eredményre saját identitás és érdemi, pozitív üzenetek nélkül. Az LMP-nek és a többi újbaloldali ellenzéki kezdeményezésnek nem a szocliál-liberálisokkal, nem Gyurcsány Ferenccel, nem a régi bal roncsolékaival, de nem is Orbán Viktorral kellene foglalkoznia, hanem saját maga felépítésével, új választói közösség toborzásával. A Fidesz és polgári körei, valamint a Jobbik és paramilitáris részei pártépítő teljesítményét nem megérteni, illetve nem figyelembe venni a 2010-es, és az azt követő történésekben, merő farkasvakság.

 

Az új politikusi generáció botladozásaiért, az LMP és mások közpolitikai fejlődésnek megrekedéséért nem a régi motorosokat kell okolni. Fel kell végre nőni, és fel kell nőni végre a feladathoz. Az erős önazonosságot, a stabil és vonzó jövőképre épülő választói tömegtámogatást nem lehet megkérdőjelezni, már amennyiben az valójában létrejön és manifesztálódik. Nem mások hátán kell felkapaszkodni, hanem új politikai termékkel, valódi közösségi innovációval felvértezve kell bizonyítani a népnek. Nem a nemzetnek, nem az elitnek, nem a politikai osztálynak és a háttérhatalmaknak, hanem valóban az új megváltókra váró plebejus társadalomnak. Ja, hogy ehhez kreatívnak, progresszívnak és radikálisnak kellene lenni? Ja, hogy ez kockázatos, fáradságos, izzadságszagú, gürizős prolimunka?

 

Hát, igen, az.

 

Valóban ideje lenne talán nem megúszni az önvizsgálatot másokra mutogatással és egy picit mélyebben átgondolni, hogy miért nem sikerült a 2010 utáni új baloldaliaknak támogatottságuk növelése 2014-ben, miért van és lenne még mindig kétharmada a Fidesz-nek, miért van ott még mindig a fasorban a régi baloldal, illetve miért egy szélsőjobboldali alakulat vezére még mindig Orbán Viktor legesélyesebb kihívója. Egyáltalán baloldal-e az „új baloldal”?

 

Mit jelent valójában az LMP ökopolitikai öndefíníciója, és zárványszerű különállásának mi lehet a közpolitikai hozadéka rövidebb és hosszabb távon a magyar választópolgárok csalódott tömegei számára?

 

A döglött oroszlán megrugdosása, kihantolása és kikészítése helyett el kellene menni végre vadászni!

 

Kis-Szeniczey Kálmán írása

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr5412079859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása