A valódi viták otthona

Reflektor

A Jobbik támogatja az olimpiát, a népszavazást róla nem igazán

2017. január 19. - baum

 olim.jpgKérdést intéztünk a Jobbikhoz azzal kapcsolatban, hogy támogatják-e az olimpia ellenes népszavazást illetve, hogy részt kívánnak-e venni az ajánlás-gyűjtésben. A válaszokból az derült ki, hogy a Jobbik vagy támogatja az olimpiai rendezést. Vagy nem.

 

Szilágyi György képviselő a következő állításokat fogalmazta meg: „Az olimpiai pályázati eljárás kezdetén támogattunk volna egy népszavazási kezdeményezést, mert az a véleményünk, hogy lényeges kérdésekben, fontos az emberek véleményét is kikérni.” Az viszonylag érthetőnek tűnik, hogy a Jobbik elvileg támogatott volna az olimpiáról szóló népszavazási kezdeményezést. Mondjuk ebből nem derül ki, hogy ők az igen vagy a nem mellett lettek volna, csak a korábbi megszólalásaikból sejthető, hogy a rendezést támogatták volna.

Azt is hozzá teszi Szilágyi, hogy „ilyen komoly vállalásba csak a társadalom többségének a támogatása mellett szabad belevágni”, ami kétségtelenül igaz, annak ellenére, hogy a kívánt információ megszerzéséhez jelentősen nem visz közelebb. Ráadásul fölmerül a kérdés, hogy ennek lemérésére van-e esetleg valamilyen eszközünk, mondjuk egy nap amikor mindenki egy igen/nem kérdésen döntést tud róla hozni.

 

A jelenlegi népszavazási kezdeményezéssel viszont mintha baja lenne a Jobbiknak, hiszen „bő fél évvel a döntés előtt ez a kérdés aktualitását vesztette, már csak azért is, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezekben a hónapokban fogja elvégeztetni, egy független céggel, a budapesti olimpiai rendezés társadalmi támogatottságának a mérését.” Ebből az aggodalomból olybá tűnik, mintha a Jobbik szerint, ha csupán annyit érne el a kezdeményezés, hogy nem lesz Olimpia, az rossz lenne. Ráadásul azzal érvelnek, hogy ha rossz szám jön ki ezen a független mérésen, akkor elbukjuk a rendezési lehetőséget. Érthetetlen, hogy ha a kettővel ezelőtti állításuk (lsd: komoly vállalásba csak a társadalom többségének a támogatása mellett szabad belevágni) tartják és ez nincs meg akkor miért baj, ha nem kell megrendeznünk?

 

Összegezve két opció maradt: vagy legyen róla szerintük népszavazás vagy ne. Csak erre Szilágyi György nekünk nem tudott/nem akart érdemben válaszolni.

 

Gottmayer Lea

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3612138015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása