A valódi viták otthona

Reflektor

Dezinfografika az „új nemzedékről”

Szigeti Cecília írása

2017. február 19. - szénhidra

mik_infografika_web-750x864.jpg

Rápillantva a „Magyar Ifjúság Kutatás 2016” gyorsjelentésének infografikájára, az első érzésem az volt, hogy ez csak egy vicc lehet. A második gondolat: a döbbenet, hogy ezt az eredményt milyen módszerrel sikerült bárkinek is kimutatnia a mai magyar valóságból. A gyorsjelentést elolvasva, a módszertani fenntartások ellenére is kiderült, elsősorban az infografika az, ami a kiemelésekkel jelentősen torzítja a megállapításokat.

Nézzük a félretájékoztató infografika, vagyis a „dezinfografika” furcsa mondatait és a mögöttük levő valóságot. A háttér is a hivatkozott tanulmányban közölt adatokból származik, a forrás az oldal és ábra megjelölések alapján visszakereshető. 

kepkivagas_3.PNG

És amiről nem szól a dezinfografika:

A munkapiacon aktívan résztvevő fiatalok 29%-a 2016-ban is részben, vagy egészben „zsebbe” kapja a fizetését (11.ábra).

„Az adatokból jól látható, hogy minél magasabb végzettséggel rendelkezik az apa, annál kisebb a valószínűsége, hogy a gyermeke alacsony végzettségű lesz (az anyák iskolai végzettségével kapcsolatban is hasonló megállapítások tehetők)”. Azok közül a fiatalok közül, akiknek a szülei csak nyolc osztályt végeztek, mindössze 2-3% szerez diplomát (35. oldal, 4. táblázat), vagyis a társadalmi mobilitást nem segíti az oktatási rendszer.

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr10012272347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FAQlyás Menyét 2017.02.21. 22:14:54

Ti is csúsztattok a táblázat utolsó előtti rubrikájában. Ugyanis a legjobb nem azt jelenti hogy nagyon jó. Inkább az meglepő hogy egyáltalán minden negyedik fiatal úgy gondolja hogy Magyarország a legjobb hely! De attól még gondolhatja azt a maradék három ember is a négyből hogy nagyon jó hely. Pl én is biztos vagyok benne hogy nem a legjobb hely, de bizonyos szempontból tekinthetjük nagyon jónak (pl terrorizmus szempontjából, vagy életveszélyes vadállatoknak kitettség szempontjából).
süti beállítások módosítása