A valódi viták otthona

Reflektor

Nincs lejjebb

Szigeti Cecília írása

2017. március 06. - GottmayerLea

 

Az OECD interaktív weboldalán 395 régió elemzését tette közzé jólléti szempontból 11 mutatócsoport mentén. És itt a magyar régiók az egyik szempont szerint egy egészen megdöbbentő utolsó helyet szereztek az OECD-ben. Hárítás helyett – hogy minden felmérés, már önmagában rossz, ha valami bajt mutat – érdemes lenne elgondolkodni az eredményen.

A beszédes nevű Better Life Index (Jobb Élet Index) 3 fő pillérbe (anyagi feltételek, élet minősége, szubjektív tényezők) sorolható 11 mutatócsoportot vizsgál az OECD statisztikái alapján.

Anyagi feltételek

  • Jövedelem (egy főre eső jövedelem vásárlóerőparitáson számított dollárban),
  • Munka (foglalkoztatási és munkanélküliségi ráta),
  • Lakásállomány (egy szobára jutó lakók átlagos száma).

 

Élet minősége

  • Egészség (születéskor várható élettartam, halálozási ráta),
  • Képzettség (legalább középfokú végzettségű munkaerő aránya),
  • Környezet (szállópornak való kitettség),
  • Biztonság (emberölési ráta),
  • Állampolgári részvétel (választásokon való részvételi arány),
  • Hozzáférés a szolgáltatásokhoz (szélessávú internet hozzáféréssel rendelkezők).

Szubjektív tényezők (Gallup felmérés alapján)

  • Közösségek (Azoknak az embereknek az aránya, akikre szükség esetén támaszkodhatunk),
  • Élettel való elégedettség (Cantril-létra alapján:A megkérdezettek 11 fokú skálán jelölték, hogy a lehető legrosszabb és a legjobb élet  között hová sorolják magukat.)

Az egyes indikátorok értékeit, az egymáshoz viszonyított helyzetet kifejező pontokká alakítják, ahol a régiók közötti legjobb eredményt a 10-es, a legrosszabbat a 0 jelzi.

A Közép-Magyarországi régió példáján ez az eredmény azt mutatja, hogy a képzettséget tekintve benne van a top 12%-ban. Ez egyébként az összes magyar régiót és a 11 területet vizsgálva a legjobb helyezésünk. Ha az internet hozzáférést nézzük, a régió a legjobb 26%-ban van, a levegő minőséget és az egészségügyi helyzetet tekintve az alsó 10%-ban és az élettel való elégedettséget vizsgálva a legrosszabb 5%-ban.

 

A probléma szőnyeg alá rugdosása helyett érdemes megnézni, hogy mi a helyzet a versenytársainknál: Ausztriában és Csehországban is látható, hogy a legkevésbé elégedett régió is a középmezőnybe tartozik.

Ha nálunk az egészségi állapot és az élettel való elégedettség egyaránt rossz, az azt mutatja, nagy baj van. Nagyon gyorsan lépni kellene az egészségügyi ellátás és az oktatás feltételeinek javítása érdekében. Az egészségügy még csak érthető, de hogy kerül ide az oktatás- hiszen a képzettséget nézve élenjárunk? A jó oktatási rendszer nem csak szakmát tanít, hanem abban is segít, hogy mit kezdjünk a kihívásokkal, hogy meglássuk a problémák mögött a lehetőséget vagyis, hogy „jó életet éljünk”. Amíg ez nem történik meg, csak reménykedhetünk, hogy nincs lejjebb. Bár én attól tartok, hogy van.

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2512316091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.06. 15:48:54

Mi ebben a meglepő ?

Közismert ha ugyanolyan körülmények között él 10 nemzet polgára, akkor a magyar lesz közöttük a körülményekkel a legelégedetlenebb.
süti beállítások módosítása