A valódi viták otthona

Reflektor

Olvasószerzés céljából hazugsággal sodorták veszélybe a gyerekeket?

Igen, Habonyéknak ez is sikerült!

2017. április 24. - szénhidra

28970_kek-balna3.jpg 

A kék bálna jelenség Magyarországon sem a kamaszok, sem a szülők, sem az iskolák pedagógusai között nem volt beszédtéma 2017 áprilisa előtt, aztán beindult a hazugsággyár és a kék bálna rövid idő alatt hatalmas marketinget kapott a Ripostnak hála. A téma jól teljesíthetett, mert egész cikksorozatban hazudták le a csillagokat az égről. És még véletlenül se riadtak vissza ízléstelenségtől és kegyeletsértéstől, egy pillanatig sem érezték, hogy gondot jelenthet a lavina, amit hazugságaikkal indítottak el.

„Egy hete tartja láz­ban a köz­vé­le­ményt a Kék Bálna néven futó gyil­kos játék, mely­nek vi­lág­szerte két­száz ha­lá­los ál­do­zata van, köz­tük két ma­gyar.”  - Írta az állami pénzekből gründolt szennylap még múlt hét végén is Sztár csemeték a kék bálna árnyékában című cikkében. Az állítás első fele még igaz is, hiszen saját hazugságaiknak köszönhetően tényleg sikeresen tematizálták a közbeszédet, a másik viszont nem. Rohadtul nem.

Az ugyanis, hogy Magyarországon két fiatal, két közeli barát és osztálytárs (egy kamasz fiú, majd kevéssel később egy kamasz lány) meghalt volna a kék bálna miatt: konkrétan hazugság. Információnk szerint pedig ezzel a Ripost újságírónak nevezett alkalmazottai is tisztában voltak, azonban kellett a téma, olyankor meg ki foglalkozik etikai kérdésekkel? Ők biztosan nem. Ennyi simán belefér.

Mivel több forrásból is arról értesültünk, hogy a két meglehetősen tragikus, még 2016 elején bekövetkezett haláleset, melyeket nemes egyszerűséggel eszközként igyekeztek felhasználni új olvasók szerzéséhez Habonyék, semmilyen kapcsolatban nem állt a kék bálnával.

Ahogy ezt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalosan is megerősítette kérdésünkre. (A két elhunyt fiatal egyikének ügyében nem ők jártak el, mivel a tragédia nem az ő illetékességi területükön történt.)

A lány 2016. január 19-én történt halálának körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta. A haláleset körülményeinek vizsgálata során sem bűncselekmény gyanúja, sem pedig az ön által közölt internetes csoportra vonatkozó információ nem merült fel.

Ha minden igaz, pontosan ugyanezt tudták a Ripostnál is. Ahogyan tudomásunk szerint az sem fedte a valóságot, hogy az osztálytársak passzivítása hozzájárult volna a tragédiához, épp ellenkezőleg, számos bizonyíték mutatott arra, hogy a kortársak igenis megpróbálták lebeszélni öngyilkossága előtt a második áldozatot arról. Persze miért is okozott volna gondot némi sárdobálás.

Ugyan a tragédiákkal számos jóval alaposabb cikk is született korábban, ezeket a Ripostnál nem használták fel, sőt még a birtokukba jutott biztos adatokat is valótlanokra cserélték fel, pedig az ezzel kapcsolatos etikai problémákat egyik forrásuk is felvetette. Azonban arra érdemi választ a ripost munkatársától már nem kapott.

Valaki úgy gondolta, jól fel lehet pörgetni az olvasottságot, a felületes, hazugságokra épülő bulvár mocsokkal, a számítás helyességét pedig már az is bizonyítja, hogy míg a „kék bálna” szókapcsolatra a Google Trends statisztikái alapján korábban szinte senki nem keresett, az első cikk megjelenését követően robbanásszerűen változott a helyzet, konkrétan megszázszorozódott a keresések száma.

Az, hogy a lakájmédia hazugsággyárában a csúsztatás vagy a direkt valótlanság megszokott, nem újdonság, azonban az, hogy a lejáratás, a mocsok már gyerekek vagy gyerekek tragédiája, emléke ellen is zajlik, még tőlük is új szintnek számít.

Vajon alszik-e álmatlanul bárki is a szerkesztőségükben azért, hogy rengeteg kamasz kezdett el foglalkozni hatásukra a kék bálnával? Vajon okoz-e problémát a félelem érzete, amit a szülőkbe ültettek vagy a rock and rollé, amivel a gyerekek kedvét igyekeztek meghozni a mítoszteremtéssel? Sajnos nem hisszük.

Mi más ez, ha nem munkakörében elkövetett gondatlan és tudatos veszélyeztetés? Ja, hogy kellett egy cikk, így már minden érthető.

Azért persze ne menjünk el azon lapok és csatornák mellett sem, akik mindenféle utánajárás nélkül vitték tovább a Ripost fáklyáját, csak gratulálni tudunk ahhoz a romboló munkához, amit sikerült összehozni. A kék bálna-láz nagyjából tíz napig élt, de biztosan lesz helyette más, hiszen nem véletlenül öntik a Ripostba is a közpénzt a gazdáik.

És ha bárki elvtelen támadásnak élné meg ezt a cikket, annak ajánljuk figyelmébe az ORFK közleményét, ami után még sikeresen összehoztak jó néhány megtévesztő, kártékony és visszataszító, szenzációhajhászás szempontjából azonban remek cikket a műhelyben:

A napokban különböző forrásokból olyan hírek jelentek meg, amelyek egy, az interneten szerveződő, öngyilkosságra felhívó, abban segédkező jogellenes tevékenységre hívták fel a figyelmet.

A rendőrségre - az elmúlt hónapokban - nem érkezett bejelentés az ún. „Kék Bálna” csoport tevékenységével, illetve annak a magyarországi fiatalokra gyakorolt végzetes hatásával kapcsolatosan.

Csepregi János

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2912451003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koala kóla 2017.04.25. 15:19:56

hát ez aztán a fontos közéleti tematika

dare 2017.04.25. 15:20:21

Közelítsük meg más oldalról ezt a kérdést.
Az már külön beszédes, hogy ez a kék bálna csoport az oroszoknál jött létre, ezért én azt vizsgálnám miért pont ott alakulhatott ki?
Persze az összeesküvés elméletek hívei lehet elégedetten csettintenek egyet majd arra, amit most írok erre a jelenségre, de talán egy alaposabb elemzést mindenképp megérdemel.
Az interneten terjeszkedő kék bálna nevezetű orosz titkos csoport szedi az áldozatait a fiatalok között.
Milyen érzéseket vált ki ez a gyerekekből, de ami a hangsúlyosabb, milyet vált ki a szülőkből?
Minél nagyobb feneket kerítünk ennek a témának, annál nagyobb lesz az érdeklődés iránta, és persze ezáltal terjed is gyorsabban, de nem a valóságtartalmát akarom górcső alá venni, hanem az okokat ami mozgatja.
Internetadó a fiataloknak?
Nem jó.
Öngyilkos játék, ami a neten terjed?
Hmm, megfontolandó, nézzük csak mi ez közelebbről.
A fiatalok többsége a neten tájékozódik mindenről, valahogy el kell érni náluk ezt a fajta információáramlás korlátozását, módosabb szülőknél ez nem igen lehetséges, de szegényebb háztartásokban, ahol talán nincs annyi okostelefon (500 mega ingyen netezéssel), és csak egy asztali számítógép van, könnyen utat találhat magának a világhálótól való félelem.
Rájátszani erre, és tudatos félelmet generálni?
Remélem nem, csak ha már sajnos ilyen gondolatok is eszébe jutnak bárkinek is, az tényleg azt mutatja, itt valami nem oké.
Kérem kapcsojja ki.

A másik elmélet morbid (nem komolyan venni) :D
Lehet ez felhívás keringőre?
"Hé kölyök, táncoltál már valaha ördöggel, sápadt holdfénynél?"

KuunhalmiAgnes 2017.04.25. 15:52:11

Ha ennyire kartekonyak a kekbalanak, akkor ki kell irtani oket, az utolso szallig, es a problema megoldva.

Szélmalomharcos 2017.04.25. 16:50:28

Nincs baj a bálnával, amíg meg nem kékül. Embernél is hasonló a tapasztalat, lásd libsik

anyadmajma 2017.04.25. 17:12:20

@Szélmalomharcos: jobb, mint a te vörös színed, te hazaáruló bolsevik geci fideszes bértroll:)
süti beállítások módosítása