A valódi viták otthona

Reflektor

Ellopott rendszerváltás – A halva született köztársaság

Völgyesi Krisztián írása

2017. május 03. - szénhidra

 

A CEU betámadása óta gyakorlatilag egymást érik a tüntetések: a CEU-ért, a civilekért, az orosz befolyás ellen stb. Olyan fiatalok tömegei mennek az utcára, akik ezelőtt nem foglalkoztak politikával, de megnyilvánulásaikból, szlogenjeikből egyértelművé válik, hogy képben vannak az aktuálpolitikát illetően, és nem egyszerűen kormányváltást akarnak, - nem akarják visszahozni sem az MSZP-t, sem Gyurcsányt, - hanem rendszerváltás követelnek.

Igen, eljutottunk arra a pontra, amikor a húszas- harmincas éveiket taposók elnyomva, kirekesztve érzik magukat a közéletből és segítségért fohászkodnak, mindeközben szüleink, a korábbi rendszerváltó generáció szinte csak azzal foglalatoskodik, hogy Gyurcsány vagy Orbán a hazaáruló. A fiatalok válasza egyszerű és egyértelmű. Mindketten azok. És nem csak ők, hanem mindenki, aki részt vett abban, hogy a Harmadik Magyar Köztársaság megszűntével ugyanaz a rendszer alakulhasson ki, ami annak előtte volt: gulyáskommunizmus.

Mert hiába változtak a jelszavak, a kormány elfoglalta, kiirtotta, megtépázta a szabadnak hitt sajtót, propagandagépezetükkel újabb és újabb ellenségképeket vetít elénk, ugyanúgy, mint ahogy a szocializmusban tették ezt hatalmasaink. A két rendszer közötti párhuzamot mindenki érzi és az idősebb korosztályba már vissza is tértek a régi önvédelmi reflexek:

„Foglalkozzunk a saját ügyeinkkel, ne szóljunk bele a nagypolitikába,
sokkal fontosabb, hogy munkánk legyen!”

Ezért a megalkuvásért Kádártól kaptunk valamit cserébe: létbiztonságot, szerény gyarapodási lehetőséget. Orbán viszont már ennyit sem ígér! Az ő ajánlata a dolgozó nép számára kevesebb, mint amit a Római Birodalom kínált a rabszolgáknak, hiszen már arra sincs garancia, hogy az elvégzett munkáért cserébe lesz mit enned, lesz hol aludnod.

A Kádár-rendszer alkuját jó okunk volt elfogadni, ugyanis az emlékezetünkben élt, hogy hogyan nyomta el a lánctalpak zakatolása a szabadság utáni kiáltásunkat. Most viszont habonyok, lázárok, rogánok, szijjártók előtt hajtjuk meg a fejünket, de vajon miért? Mert, ha nem, akkor

„visszajönnek a komcsik!”

Az utóbbi időkben egyre többször villan fel gyermekkoromból a rendszerváltás időszaka, hogy, bár tíz évesen nem sokat értettem az akkori történésekből, láttam, éreztem a környezetemben élő felnőttek reményteli extázisát, hallottam, amikor minden egyes beszélgetés arról szólt, hogy mostantól minden jobb lesz, mert végre elmennek a „komcsik.”

Ők nem tudták akkor, hogy már az elején becsapták, elárulták őket, és a Harmadik Magyar Köztársaság egy halálos betegséggel született, majd hosszas szenvedés után, 2011. április 25-én, az egypárti Alaptörvény elfogadásával elhunyt. Fejfájára mindössze annyi került, hogy NER.
Az, hogy az Alaptörvény elfogadásával ünnepelte a Fidesz a 2/3-os győzelmének első évfordulóját, egyértelmű üzenetet hordozott magában:

„Megjött az új gazdi!

 

vand.jpg

Egy elmélet szerint Mózes azért vezette negyven évig a zsidókat Egyiptomból Izraelbe, mert nem akart rabszolgasorsban szocializálódott emberekkel nekivágni egy új állam alapításának. Generációváltásra volt szükség ahhoz, hogy a nép megismerje a szabadság ízét és soha többé ne hajtsa meg a fejét az elnyomók előtt.
Mert ugye akkor hiábavaló volt az egész.

És most, 28 évvel a rendszerváltás után magunkon tapasztalhatjuk ennek az elméletnek a jogosságát. Most mi vagyunk annyi idősek, mint a rendszerváltáskor voltak szüleink. Most mi akarunk mélyreható, gyökeres változást, mi akarunk (ismét, már sokadjára) megszabadulni au orosz befolyástól és elnyomóinktól. Mindeközben szüleink azon rettegnek, hogy „csak a komcsik vissza ne jöjjenek!” Pedig a „komcsik” el sem mentek. Mindig itt voltak, és már akkor legyőztek minket, amikor az egész legelején hagytuk, hogy ők vezényeljék le a rendszerváltást, hagytuk, hogy továbbra is részt vehessenek a közéletben, hagytuk, hogy ne hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat.

 „Az Illetékes nem vész el csak átalakul.” – hallom ma is a 90-es évekbeli poént, és legszívesebben sírva fakadnék azon, hogy ez nem vicc volt. Láthatjuk, hogy megtették, átalakultak. A Fidesz, a DK és az MSZP soraiban továbbra is jelen vannak demokratának – neadj’isten fiatal demokratának – álcázva magukat.

Ezek a komcsik (hogy maradjunk a szüleink által használt kifejezésnél) nem egy ideológiát képviselnek. Ők káder-rendszerben hisznek, az Urambátyám országot képviselik. Ők azok, akik saját és hozzátartozóik jólétének érdekében eltapossák, kirabolják az ország bérből és fizetésből élő állampolgárait, és ha ezen állampolgárok egy része felemeli a hangját ellenük, akkor hazaárulónak, sorosbérencnek, kommunistának bélyegzik őket. Pedig az a hazaárulás, ahogy ők viszonyulnak Magyarországhoz: pillanatnyi érdekeik szerint, kritika nélkül vetik alá magukat és az egész országot az EU-nak, Putyinnak, Kínának, Iránnak, állampolgárságot árulnak terroristáknak, tömeggyilkost adnak ki Azerbajdzsánnak stb.

És mi, egyszerű, dolgozó állampolgárok, akik – elvileg – ebben a demokráciában uralkodnak, mit tehetünk?

Hagyhatjuk, hogy a komcsik végleg legyőzzenek minket. Robotolhatunk naphosszat, miközben a maradék munkavállalói jogainktól is megfosztanak, várhatunk amíg politikai véleménynyilvánításunkba is beleszólnak ijesztő kinézetű csecsenek, valamint az ellenállás utolsó reményét is elvegyék tőlünk.

Vagy összefoghatnánk szüleinkkel/gyermekeinkkel is. Megkérdezhetnénk őket, hogy ők hogyan éreznek, elmondhatnánk nekik, hogy mi hogyan érezzük ugyanazokat a dolgokat. Rá kell világítani arra, hogy nem szabad beletörődni a történtekbe, újra neki kell menni a hatalmasoknak, ki kell söpörni őket a közéletből, és a fiatalok szabadságvágyára alapozva, negyedszerre is neki kell gyürkőznünk, hogy felépítsük egy új Köztársaságot, ahol a minél többen foglalkoznak a közélet eseményeivel, ahol működnek a fékek és az ellensúlyok, ahol nép tényleg hatalmasabb, mint a kormánya.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3112476245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 11:47:17

A lényeg: ne jöjjön vissza a liberális vészkorszak. Ez a legfontosabb.

Superuser 2017.05.04. 08:15:43

Ekkora baromsághalmazt levezetni néhány lenin-dédunoka és pár szanaszétfüvezett haverja hőbörgéséből... hadd gratuláljak elsőként :D

Biztosan Az Ország Legjobb Egyetemén tanultál :D :D

masada 2017.05.04. 08:26:28

A Római Birodalmat ne bántsuk hééé

kvadrillio 2017.05.04. 09:13:30

NA, ENNÉL ROHADTLELKŰBB, HARÁCSOLÓ, GYILKOS ZSIDÓ, NINCS A VILÁGON ! DRÓNNAL LELŐNI !!! MINÉL ELŐBB !!!
Megmutatjuk
Soros György igazi arcát

ORIGO.HU

HÁNYNOM KELL...ETTŐL A GÖRÉNYTŐL !!!

kvadrillio 2017.05.04. 09:16:26

arról a magyar társadalom nem tehet, hogy ilyen 100-ad rendű tehetségtelen, harácsoló faszkalapokat ültettek vezetőknek a fejükre idegen hatalmak !!!!! 27 évvel ezelőgg is ruszkiztak, rákosiztak, komcsiztak ÉS MOST SE TELIK TÖBBRE A TEHETSÉGTELENSÉGÜKBŐL !!! MINDET EL KELL VÉGLET ZAVARNI A HATALOM KÖZELÉBŐL IS !!!

kvadrillio 2017.05.04. 09:18:46

jahhh.. és ettől a momentumos gyerektől meg az isten óvjon, hogy képviselllő legyen ! Ő se tud mást, mint fentiek ! :O)))))

kvadrillio 2017.05.04. 09:20:26

NEM MINTHA ORBÁN NEM TÖK UGYAN OLYAN LENNE, MINT SOROSGÖRÉNYBÁCSI !

Bikkfanfutyulo 2017.05.04. 09:55:32

Mostanra sikerült a "gulyáskommunizmus"-ból kilopni a gulyást, és most igyekeznek a maradékot az uram-bátyám rendszer szintén vállalhatatlan gyakorlatával egybegyúrni. Mert milyen jó is lesz, ha valaki szeretne fürdeni egyet a Balatonban, de ehhez gázszerelői illetéket kell majd fizetnie! Vagy ha világítani akar, az áramdíjban hozzájárulhat a Nemzeti Gázszerelő egyik ebédjéhez!
Akinek van szeme hozzá, láthatja, mivé tették, hova süllyesztették önjelölt politikusaink a valamikori "legvidámabb barak"-ot.
De az inga-effektus itt is működik, és a kilengés már elérte a csúcspontot.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.05.04. 10:27:37

<azeri csávó megöl 1 db örményt>
<"tömeggyilkost adnak ki Azerbajdzsánnak">

MIVAN?! Teljesen elmentek otthonról?

Andy73 2017.05.04. 10:28:39

1) A rendszerváltással kapcsolatban valóban van egy általános csalódottság, de ez nem annyira politikai, mint gazdadági. A szabadság eljött, a Kádár-rendszer diktatúrájának vége lett, de a várt jólét azóta sem jött meg a nagy átlagnak. Antall József abban bízott, hogy néhány éven belül utolérjük Ausztriát, de azóta látszik, hogy erre már a második generációnak sincs sok esélye - ennyiben tehát jogos lehet a poszter csalódottsága.
2) Csakhogy a poszter nem a gazdaságról, hanem politikáról ír, és az egész gondolatmenete hibás, logikai bukfencek sora. Ha "már az elején becsapták, elárulták őket, és a Harmadik Magyar Köztársaság egy halálos betegséggel született" akkor nem kellene visszasírni azt. A NER nem a Kádár-rendszer visszajöttét jelenti, hanem egy új kezdetet, a rendszerváltás befejezését, lezárását, a politikai hibáinak a felszámolását.
Ma nincs rendszerváltó hangulat Magyarországon, még csak kormányváltó sincs, legfeljebb egy szűk kisebbség körében. Minden közvéleménykutató nagy Fidesz-fölényt mutat, jó esélyük van jövőre nem csak a győzelemre, hanem az újabb kétharmadra.

Béláim! Rátoltuk! 2017.05.04. 10:39:42

@MaxVal BircaMan HJCD: Nem. A legfontosabb, hogy eltűnjenek, és soha ne jöjjenek vissza az olyanok, mint te is vagy. Takarodj!

Paróczai 2017.05.14. 18:15:03

A liberális bűnbanda minden lépését akadályozni kell. Soha ne jöhessen vissza ez a hazaáruló minoritás!!!!
süti beállítások módosítása