A valódi viták otthona

Reflektor

Halál és félelem

Vajon mitől félsz és mibe halsz majd bele?

2017. június 02. - macska az úton

szc1.jpgÉrdekes statisztikát készített egy biztosításokat összehasonlító oldal arról, hogy mitől félnek és mibe halnak bele az emberek.

Annak, hogy cápatámadás áldozatává váljunk, az esélye 1: 11,5 millióhoz. Bár évente 65 cápatámadás történik, de ezek közül csak néhány halálos kimenetelű. Ehhez képest 30-szor nagyobb valószínűséggel öl meg minket egy villámcsapás.

Annak, hogy halálos autóbalesetet szenvedünk, a valószínűsége 1:100-hoz, ez 200-szor nagyobb eséllyel következik be, mint egy halálos repülőgép szerencsétlenség és 17-szer nagyobb eséllyel, mint egy halálos ejtőernyős baleset.

Míg öt emberből egy attól fél a világon, hogy gyilkosság áldozata lesz, annak az esélye, hogy egy adott személyt valóban meggyilkolnak, 1: 20 ezerhez körül van.

Évente több ember hal meg a tiszta víz hiányától, mint ahányan a háborúk áldozatai lesznek.

Annak a valószínűsége, hogy terrortámadás áldozatai legyünk mindössze 1: 20 millióhoz.

Vannak olyan veszélyek is, amik közvetlenül fenyegetik az életünket, mégsem igazán félünk tőlük.

Ma a magyarok jelentős része szív és érrendszeri betegségben vagy rákban hal meg. Az Eurostat szerint az ischaemiás szívbetegség tekintetében a standardizált halálozási arány Litvániában, Lettországban, Szlovákiában, Magyarországon és a Cseh Köztársaságban volt a legmagasabb (a 100 000 lakosra jutó halálozások száma mindegyik ország esetében meghaladta a 350-et 2013-ban).

szc2.jpg

Magyarországon, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Dániában és Lettországban hunytak el a legtöbben – 100 000 lakosra vetítve legalább 300-an – rákban 2013-ban. A tüdőrák eredetű standardizált halálozási arány 2013-ban Magyarországon volt messze a legmagasabb az uniós tagállamok között (100 000 lakosra 89 halálozás)

A híradások napokig mutatják a tragikus képeket, ha valahol terrortámadásban meghalt 5 ember. A statisztikát nézve ez alatt az idő alatt a közelünkben meghalt 5 ember rákban és 5 ember szívbetegségben, csak rájuk sokkal kevesebb figyelem irányul.

Ha azt szeretnék, hogy valóban sokkal kevesebb legyen a korai halál Magyarországon, akkor a legfontosabb, az egészségügyi ellátás és a megelőzés színvonalának javítása és erre a területre jelentős források átcsoportosítása.

Ezután lehet küzdeni a cápatámadások és az ejtőernyős balesetek ellen is.

Szigeti Cecília írása

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3912559563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása