A valódi viták otthona

Reflektor

Népszavazások az atomerőművekről Svájcban

Szigeti Cecília írása

2017. június 22. - szénhidra

 

A paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó négy népszavazási kérdés hitelesítését pár napja megtagadta a Kúria. A kérdések megfogalmazásával, beadásával március eleje óta próbálkozik az LMP, az eredmény minden esetben hasonló volt. Úgy tűnik a szavazás kiírásáért folyó harc hungarikumnak tekinthető, hiszen Európa számos országában (Ausztriában, Olaszországban, Litvániában, Svédországban és Svájcban) is volt már az atomenergia felhasználásról döntő országos népszavazás.

A világon a legtöbb népszavazást Svájcban rendezik, nem túlzás azt állítani, hogy az átlagos svájci polgár egyetlen évben többször vesz részt népszavazásokon, mint magyar kortársai egész életükben. A referendumhoz való jog a svájci demokrácia egyik alappillére, mivel sem a törvényhozói, sem a végrehajtói hatalom tevékenysége nem lehetséges a lakosság többségi részének támogatása nélkül. 2016-ban 13 népszavazást tartottak, többek közt a feltétel nélküli alapjövedelemről, a közösségi szolgáltatásokról, a zöld gazdaságról és az atomerőművek kivezetéséről.

Az atomenergiával kapcsolatos kérdésekről először 1979-ben, majd 1984-ben szavaztak a svájciak, ez a két korai időpont azért érdekes, mert megelőzte a csernobili katasztrófát. A 2016-os népszavazást a Zöld Párt kezdeményezésével kapcsolatban tartották, amely az összes nukleáris üzemet 45 év működés után megszüntette volna. A három legrégebbi atomerőművet (Beznau 1 és 2, valamint Mühleberg) már 2017-ben le kellett volna állítani, a további erőműveket 2029-re kellett volna bezárni ─ ez az elképzelés az atomenergia gyors kivezetése lett volna ─  de a  kezdeményezést a szavazók 54,2%-a elutasította.

Attól, hogy valamiről népszavazást tartanak, egyáltalán nem biztos, hogy a szavazók támogatni fogják, ezért teljesen felesleges a kérdések ellen honvédő háborút indítani.

2017. május 21-én viszont a svájci szavazók 58%-a elfogadta az új energiatörvényt, amely létrehozta a 2050-es energiastratégiát és megtiltotta az új atomerőművek építését. Ez a döntés az atomenergia lassabb kivezetését eredményezi a 2016-os elképzelésekhez képest, de egyértelműen meghatározza a svájci energiapolitika irányait. Energiastratégiájuk az energiahatékonyság jelentős javítását és a megújuló energiaforrások népszerűsítését tűzte ki célul.

 atomsvajc.png

 Forrás: Energy Strategy 2050 after the Popular Vote

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3712613879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.22. 22:01:45

Svájcban az atomenergia kérdése nincs olyan végzetesen átpolitizálva, mint Magyarországon. Nálunk nagyjából az van, hogy az atomenergia-ellenesség együtt jár a baloldalisággal - persze vannak kivételek, nem kell mondani, én is tudom.

A baloldal (pontosabban azok. akik magukat annak nevezik, ebbe sem kell belekötni) önmagát Orbánnal és a Fidesszel szemben határozza meg. Ha Orbánnak nem kellenek migránsok, akkor a baloldal keblére ölelné az összeset. Ha Orbán bevezeti az egykulcsos adót, akkor a baloldal vissza akarja hozni a progresszív adózást. Ha Orbán CSOK-ot vezet be, akkor a baloldal rögtön azon ágál, miért nem jogosultak a CSOK-ra a legszegényebbek, akik amúgy nem is lennének képesek törleszteni az ezzel együtt járó hitelt, vagyis úgyis bedőlnének.

És hát ha Orbán atomenergiát akar, akkor a baloldal rögtön elutasítja azt mindenféle mondvacsinált indokokkal, mint pl. a tender hiánya. (Melyik ország is az, amelyik tenderen választotta ki azt a céget, amelyiket megbízott atomerőmű építésével? Ja, hogy a csehek is visszaléptek a tendertől? :D)

Így aztán egy népszavazás Paks 2-ről nem lenne más, mint egy előrehozott próbaválasztás 2018-ról. Márpedig nem érzelmi és aktuálpolitikai szempontok alapján kellene dönteni az ország energiaellátásáról.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.22. 22:47:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Orbán atomenergiát akar"

Miért akar? Miért idő előtt? Miért titkosítja 30 évre? Egyáltalén ki, mikor miért döntött a ruszkik mellett? Talán ezért:

orbán: - El fog fogyni 2020-ban, de legkésőbb 2027-ben az EU-segély. Mit fogunk akkor ellopni?

lázár: - Hmm... eladhatnánk az országot az oroszoknak jópénzért.

orbán: - Oszt azt hogy?

lázár: - Hát építtethetnénk velük egy második paksi atomerőművet aranyáron.

orbán: - De nincs rá pénzünk.

lázár: - Akkor kérünk kölcsön.

orbán: - Kitől? Most is 74% az államadósság, kitől kapunk annyi kölcsönt, hogy 100% fölé vigyük?

lázár: - Hát maguktól az oroszoktól. Hiiiihihhhi!

orbán: - Ennek semmi értelme. Akkor ennyi erővel felépíthetnék maguknak.

lázár: - Csak 10 milliárd Euró kölcsönt kérünk, majd azt mondjuk a birka fidesz szavazóknak, hogy csak 12 milliárdba kerül, azok mindent bemondásra elhisznek. A többi szavazó meg nem számít. Egyelőre elhallgatjuk a villamos hálózatfejlesztést, hűtőtornyokat és minden más külön költséget, ahogy a vizes VB-nél tettük. Hiiiihihhhi!

orbán: - De mi lesz, ha nem az oroszok nyernek a tenderen?

lázár: - Nem lesz tender. Kijelöljük az okoszokat, mondván, hogy másképp nem lesz az új paksi erőmű "kompatibilis" a régivel. Hiiiihihhhi!

orbán: - De akkor 150 EUR/MWh áron fog termelni az új erőmű!

lázár: - Majd azt mondjuk, hogy "csak" 65 Euró áron.

orbán: - De ki fog derülni előbb-utóbb.

lázár: - Majd 30 évre titkosítjuk. Addigra rég elévül a hazaárulás. Hiiiihihhhi!

orbán: - De a megújulók olcsóbban fognak termelni!

lázár: - Betiltjuk. Mondjuk településhatártól12 kilométernél közelebb nem lehet új szélerőművet létesíteni.

orbán: - Dehát az valójában az egész ország!

lázár: - Pont ez a lényege a betiltásnak. Hiiiihihhhi!

orbán: - És a napelem?

lázár: - Hm... az eleve drágább, elég, ha kivetünk rá "környezetvédelmi" adót.

orbán: - Minden elismerésem, te igazán nagy geci vagy!

lázár: - A legjobb iskolám volt, felségedtől tanultam!

...
süti beállítások módosítása