A valódi viták otthona

Reflektor

GDP = balgák materialista társasjátéka

2017. augusztus 01. - baum

 

Szigeti Cecília írása

maxresdefault.jpgAz overshoot day az a nap, amikor az adott évre jutó erőforrásainkat elfogyasztottuk és innentől kezdve már ökológiai hitelből élünk. A túlfogyasztás napja, évről − évre egyre korábbi időpontra kerül, idén augusztus 2.-ra esik. A környezetvédők ilyenkor hívják fel a figyelmet arra, hogy túl nagy lábon élünk, elpazaroljuk a következő generációk jövőjét. A híradóban láthatunk szeméthegyeket, úszó jégtáblán szomorkodó jegesmedvét, kiszáradt folyót, ökolábnyomos térképeket, zavarban levő klímakutatót és zöld paneleket rutinosan felmondó politikust. Meghallgatjuk, hogy miattunk olvadnak a gleccserek, nő a légköri szén-dioxid koncentráció és halnak ki állatfajok. Mert sokat fogyasztunk, rosszul döntünk: hibásak vagyunk.

Egy környezetvédő ismerősöm azt érzi: „az embereket nem érdekli a fenntarthatósági szemléletformálás.” Azt hiszem, részben igaza van, a fenti üzenet nálunk általában nem talál célba. Ennek az oka valószínűleg az lehet, hogy bár Magyarországon is van pazarlás, rongyrázás, túlfogyasztás, de a családok többsége gondos gazdálkodással, ésszerű fogyasztással is csak egyik hónapról a másikra él, így a túlfogyasztás problémái közömbösek számára.

 

Akkor minden rendben van? A „túlfogyasztás napjának” nincs számunkra üzenete?

 

Aki már próbált parkolót találni adventben egy bevásárlóközpont közelében, látott egy háromnapos ünnepre kétségbeesett igyekezettel kenyeret vásárló embereket, vagy a segély utolsó ezreséből pizzát rendelő fogyasztókat, valószínűleg azt fogja érezni, hogy ebből a szempontból sincs nálunk minden rendben. A szűkös keretek mellett is vannak rossz fogyasztási minták. Sok feladata van még ezen a területen az óvodáknak, iskoláknak, civil szervezeteknek.

 

Ugyanakkor fontos lenne tudatosítani, a fogyasztás nem „bűnözés” (a luxus sem) vagy a természet iránti gaztett, hanem öröm forrása. Cipőt venni, parfümök közt válogatni, bort választani az ebédhez, kipróbálni az új telefont – igazán jó dolog. Vegyük meg, ha megtehetjük, ha valóban örülünk neki és használjuk, fogyasszuk őket lelkiismeret-furdalás nélkül. Törekedjünk a fenntartható fogyasztási mintákra, de abban sincs semmi dráma, ha valaki időnként húst eszik, bár ennek nagy az ökolábnyoma, vagy eldobható palackban vásárol üdítőt, aminek a csomagolása azonnal hulladékká válik. De ne vásároljunk azért, mert a szomszédnak is olyan van vagy, mert társadalmi elvárásnak érezzük és főként ne a fogyasztástól várjuk a megoldást lelki problémáinkra. Nem az a legnagyobb baj, hogy sokat fogyasztunk, hanem az, ha nem okoz örömöt az, amit megvásárolunk. Annie Leonard filmjében láthatjuk, hogyan hajszoljuk bele magunkat egy mókuskerékbe: rengeteget dolgozunk, hogy megvásárolhassunk olyan dolgokat, amikre nincs is igazán szükségünk, közben pedig tönkretesszük a Földet. Az OECD Better Life Indexe szerint Magyarországon a legnagyobb lemaradásunk az élettel való elégedettséggel kapcsolatban van. Így nálunk az öröm nélküli fogyasztás jelenti a fenntarthatatlanság egyik legnagyobb csapdáját.

 

Bár a piaci javak fogyasztása örömöt okozhat, az élet igazán boldog pillanatai nem megvásárolhatók. Ancsel Évának igaza van: „Akinek csak egyszer is mondták életében: "Aludj a karomban!", az ne kérdezze, hogy minek élt a földön”. A 21. századi embernek újra kellene tanulnia, ahogy a boldogság nem megvásárolható a természet értéke nem megfizethető. Úszni egy nyári reggelen a tóban, napozni a fűben, egy hegy tetejéről nézni a naplementét… megfizethetetlen élményei az életnek. Boldogabbak, egészségesebbek lehetünk úgy is, hogy nem költünk pénzt és nem terheljük az ökológiai eltartó rendszereket. Ahhoz, hogy hozzájussunk ezekhez az élményekhez meg kell őrizni a közparkokat, a természetes vízpartokat, erdőket, amit ma nálunk mindenáron be akar építeni, le akar betonozni az állam. Amit mesterségesen átalakítunk, függetlenül attól, hogy az eredmény jobb, vagy rosszabb lesz, mint előtte, hozzájárul a gazdasági növekedéshez.

 

A GDP = balgák materialista társasjátéka- fogalmazta meg Dabóczi Kálmán BKK vezérigazgató korai cikkben:

 

A GDP alapjaiban hibás mutatója a jólétnek és/vagy a gazdaság fejlettségének, így minden erre épülő döntés is alapjaiban rossz, mert a bemenő adatok használhatatlanok a kívánt célra. A számítástechnikában elterjedt angol kifejezés figyelmeztet egy rendszerbe vitt hibás adat következményeire: garbage in, garbage out (GIGO). Ha szemét megy be, a végeredmény is az lesz. Ha mindezt azzal tetézzük, hogy kiinduló kérdésfeltevésünk is téves - azaz "miként érhető el a GDP minél nagyobb mértékű növelése, mely automatikusan emeli a jólétet is?" -, akkor a válasszal nem sokra megyünk. A GDP-nek önmagában semmi köze sincs a jóléthez, így újabb népi bölcsességhez jutunk: Ostoba kérdésre, ostoba válasz.

 

Ha elfelejtjük a GDP-t és úgy tesszük fel a kérdést, hogy hogyan lehet minimális környezetterheléssel maximális jólétet elérni – gyorsan felértékelődnek az eddig beépítendőnek tartott közparkjaink és az ott megvalósítható programok. Az ökolábnyom mutató így egyszerű megoldás lehet egy komplex problémára.

 

A jelenlegi, ökológiailag fenntarthatatlan működést olyan politikai és gazdasági erők támogatják, amelyek el sem tudják képzelni, hogy ingyen is meg lehet kapni azt, amit pénzért sem lehet megvenni. Ezeket a rendszereket emberek hozták létre, mi is emberek vagyunk, változtassunk rajta! Ne áldozzuk fel természeti értékeinket, közösségeinket, önmagunkat csak azért, hogy az „ostoba kérdésre ostoba válaszokat” adjunk.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr312708024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2017.08.03. 06:53:52

Kedvesem
Nem kötelező városban lakni!
Nem kötelező házi kedvencet (kuztya macska papagály...stb.) tartani.
Nem kötelező áruházba járni (lémyegtelen hogy tesco vagy a darko gűszeres)
Nem kötelező a dohányboltba sem elmenni .
Mindent megtermelhetsz magadnsk falun egy darabka földön.
Sőt napelemmel még a villsnyt is kikapcsolhatod.
Cdsk fel kellene adnod a kényelmes városi életet.
Amikor mindent a közelbe szállítansk neked.
Csak le kell érze ballagnod a sarokra.
Vagy kocsiba vágod magad és piknik gyanánt kiruccansz az auchanba.
Kellene változtatni a posztírónak saját viselkedésén.
Na akkor ossza az észt itt nyilvánosan..
Mert különben üres fecsegés és hatásvadászat.

dukeekud 2017.08.03. 06:56:54

"Ugyanakkor fontos lenne tudatosítani, a fogyasztás nem „bűnözés” (a luxus sem) vagy a természet iránti gaztett, hanem öröm forrása."

Nem is a szereny kenyelemmel van gond, hanem az eszement, totalisan felesleges, gatlastalan tulfogyasztassal. Hogy azert pusztulnak ki allatfajok, vagy komplett okologiai rendszerek semmisulnek meg, hogy valakik 10 ezer kilometerrel arebb halalra zabaljak magukat. Az oceanok tulhalaszasaert, vagy az ertelmetlenul nagy teljesitmenyu fosszilis energiat hasznalo gepjarmuvek miatt, igenis jarna a fejloves. Mert ezek abszolut szuksegtelenek. A normalis kenyelmes elethez biztossan nem kell mindekinek homart zabalnia, meg 3 tonas terepjaroval kozlekednie. Az ilyen, es ezekhez hasonlo szelsoseges tulfogyasztasokat hatosagilag kene TILTANI es BUNTETNI. Az unioban mindenkepp. (nyilvanos tarkon lovessel oldanam meg, hogy csocselek lassa mi jar a kornyezetpusztitoknak)

in satu 2017.08.03. 07:03:45

Sajnos sokan összekeverik az életszínvonalat az életminőséggel. Azt gondolják, hogyha az előbbi minél magasabb, utóbbi minősége változik, miközben pont ellenkezőleg. Ez az írás jó irányba tapogatózik, de ugyanebben a tévedésben van.

csakférfi 2017.08.03. 07:07:40

@in satu:
Életszínvonal?
Az az amikor repcsivel mész lagziba?

:)

Pirx 2017.08.03. 07:23:34

@csakférfi:
Mindent megtermelhetsze magadnak egy darbka földön?
Nos! Akkor légyszíves írd le ide a számításodat, hogy mekkora föld kell ahhoz, hogy a családod által éves szinten elfogyasztott burgonyát megtermeld! Aztán szépen lassan a többi zöldségről is kéne egy ilyen kimutatás, Aztán természetesen arról a takarmányról, amit az állataid fogyasztanak el, hogy utána élvezhesd a tejüket, a húsukat, a tojásokat.
Szerinted véletlenül alakult ki a kereskedelem?
Aztán miuátn ezzel végeztél, szeretném látni a számolást az energuamendzsmentről, különös tekintettel a téli hónapokra, mikor fűteni is szeretnéd a házadat! Ja! Nem mászkálunk ám a más erdejébe rőzsét gyűjteni! Mennyi idő alatt is tudod újratermelni a kivágott fát? Mekkora erdő is kell ahhoz, hogy ezt a problémát is kezeld?

De hogy a cikkhez is szóljak. Jól kezdődött, de egy kicsit elment a vége olyan irányba, ami nem ad válaszokat. Szép dolog az egyéni boldogság, de azért létezik társadalmi felelősség is.
És tényleg nem a fogyasztással van a legnagyobb baj. Ez a bolygó el tudna tartani 7 milliárd embert. Még többet is.

csakférfi 2017.08.03. 07:48:00

@Pirx:
Aztaaaa.....most megfogtál!!!
1 ha földön megtermelem magam és a négyfős családom élelmét és "téli " fűtését.
Ebben beletartozik az általam "preferált" 15 kg dohány is.
ÍNapelemes rendszerrel családi házban pedig az autóink energiafogyasztását is fedezem.
Kapaszkodj meg barátom,ha időm engedi kiszámolom neked az út menti fákat lecserélve termő haszonnövényekre ...mennyi az annyi.rengeteg a kihasználatlan terület.Ötletem sok időm kevés.
csak egy példa.
Persze tilos lopni!
ez feltétel lenne.
De hát öregem ehhez fejben nagyot kéne változni.
Neked.

csakférfi 2017.08.03. 08:20:39

@Pirx: 1 ha 10000m2
200kg krumpli 2kg/m2..... 100m2
160 kgliszt...200kg búzából....4 tonna/ ha 500m2

312 kg zöldség

Káposzta 5kg/m2 100 kg 20m2
paprika 2kg/m2 20kg 10m2
uborka 4kg/m2 40kg 10m2
paradicsom 4kg/m2 40kg 10m2
sárgarépa 500db/m2 1000db 5m2
petrezselyem 400db/m2 1000sb 5m2
hagyma 2kg/m2 100kg 50 m2
karalábé 2kg/m2 10kg 5m2
dinnye 5kg/m2 50kg 10m2
saláta 3fej/m2 15db 5m2
retek 200db/m2 3m2
bab 1kg/m2 50 kg 50m2
borsó 1kg/m2 10kg 10m2
--- ----
435 kg 200m2
208 kg gyümölcs 3 meggyfa 20 kg
3 szilva 20 kg
3 alma 50 kg
1 cseresznye 20 kg
1 körte 10 kg
3 barack fa 20 kg
3 szőlő 10 kg
1 dió fa 20kg
1 mandula 2kg
1 mogyoró 3kg
birs 1 kg
400 m2 kertünk "tenyészete.
Ezek " felnőtt" részére vannak számolva szorozd meg kettővel.
Tehát 2000 négyzetméteren megtermelem az ellátmányt az embereknek.
Az állatoknak más tészta.
De marad 8000 ezer m2
Átlagban 4 tonna / ha a termés .szemesből.Közepes (nem kiugró) termésnél)
1 kg sertéshús 4 kg szemesterményből "készül el".
Tehát 3200 kg szemesed van a hús előállításához.
Folytassam vagy feladod a marhaságaidat??

FayRodisz 2017.08.03. 08:31:15

"A környezetvédők ilyenkor hívják fel a figyelmet arra, hogy túl nagy lábon élünk, elpazaroljuk a következő generációk jövőjét. "

Telibe leszarom őket. Amióta élek, azóta hallgatom, hogy húzzam össze magam, hogy nekik jó legyen. Az utsó 20-25 évemet úgy élem le ahogy nekem jó, és nem úgy ahogy nekik.
Kik is ezek a "nekik"? Feleannyi idősek mint én, az autóm 11 éve alatt 5-6 közeli munkatársam elhasznált durván 25 autót, ebben több null kilométerest amit aztán 1-2 évesen adott el és cserélt mert nem tetszik a színe. A telefonom 6 éves, ez alatt a "nekik" elhasználtak vagy 40-50 darabot, átlagos csereidőszak 3-5 hónap. Laptopom 14 éves, ezalatt a "nekik" elhasználtak úgy 15 darabot. Vigyázzanak ők a saját jövőjükre, és ne engem gyűlöljenek mert autóval megyek el hetente a nagybevásárlásra.
Lehet bekapni...

FayRodisz 2017.08.03. 08:36:14

@Pirx:

"Nos! Akkor légyszíves írd le ide a számításodat, hogy mekkora föld kell ahhoz, hogy a családod által éves szinten elfogyasztott burgonyát megtermeld! "

Egyszer kiszámoltam, úgy 30-40 évvel ezelőtt nagyszülők 2500 nm-es területen hozták a család igényét. Liszten kívül szinte minden megtermett. Falun ez a terület alap, amióta elmentek és el lett adva a terület, azóta a gaz veri az egészet. Dolgozni senki nem akar csak kapni.

FayRodisz 2017.08.03. 08:49:25

@Pirx:

Csak a te kedvedért guglival lemértem, ebből a krumplis rész úgy 7 m x 12 m lehetett.

Quas! 2017.08.03. 08:50:32

@csakférfi: Az igavonó és a hátasok tartását kifelejtetted. Meg ruhát is kellene szerezni esetleg állatbőrökkel meg lehetne oldani. A szerszámokat honnan veszed? Csinálsz kovács műhelyt? Felesleged nincs, mert ebből a családot tudod eltartani több-kevesebb sikerrel ha minden jól megy és semmi természeti csapás nem ér az adott évben. Ha csak egy-két dolgot termelsz meg, akkor azért nem kell "fizetned", de a többi élethez szükséges ellátmányt meg kell szerezned valahogy, cserekereskedelem, pénz, munka stb. Amiről te írsz az már az őskorban se működött nem véletlenül fejlődött az emberi társadalom más irányba. Ez marha jól hangzik, hogy legyünk önállóak meg váljunk le a rendszerről de ez csak illúzió. A rendszerről való leváláshoz is kell nem kevés pénz.

Quas! 2017.08.03. 09:16:56

@csakférfi: oké te kapsz a Kisalföldön ennyi földet én meg Bács-Kiskun megyében, nagyon nem ugyanazokat fogjuk tudni termelni és még csak Magyarországon belül vagyunk. Mi van akkor ha ezt világméretűre vesszük? Ki fogja előálítani a napelemeid meg akkumulátoraid vagy nem kell az elektromosság se? És még lehetne ragozni...

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.03. 09:28:53

@Quas!: "Az igavonó és a hátasok tartását kifelejtetted."

Nem kell szándékosan eltúlozni. Nem látom be, miért probléma neked, ha megtermeli a hagymát magának a kertecskéjében.

Quas! 2017.08.03. 09:36:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nekem nem probléma, pont azt írtam, hogy ez ok. De önellátó nem tud lenni, bármennyire szeretné is azt hinni.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.03. 09:40:05

@Quas!: Nem kell kiforgatni a szavait. A mindenen azt értette, hogy mindent, amit a piacon megvehetsz, meg még kicsit többet is.

Gekko 2017.08.03. 09:42:16

@csakférfi: olvasd már el, vazz:-(

Quas! 2017.08.03. 10:01:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hát ha annyi mindent szeretne termelni, amit leírt, akkor mellé elég rugalmas munkaidőben kell dolgoznia, hogy megtehesse, vagy a családból valakinek csak ezzel kell foglalkoznia, ami azért lássuk be nem minden esetben megvalósítható. Családi farmgazdálkodás, mellette munka, hogy legyen pénz a meg nem termelhető javakra, ez elég gyilkos életmód, tehát ugyanott vagyunk, nem véletlenül fejlődött így a társadalom. Szép, romantikus elképzelés, tisztelem, becsülöm aki így él.

Quas! 2017.08.03. 10:09:44

@Quas!: Ha viszont annyit akar termelni, hogy annyi "felslege" keletkezzen, amit értékesíteni tud vagy elcserélni, akkor jóval nagyobb területre van szüksége. Akkor hol is vagyunk?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.03. 10:12:53

@Quas!: Azért egy néhány fős családnak megtermelni a zöldséget nem igényel teljes munkaidőt. Meg van aki szeret kertészkedni, neki az kikapcsolódás.

Nyilván nehéz úgy belőni, hogy mindig minden időre megteremjen, de egy kiskert mellett jóval kevesebbet kell venni a piacon.

Meg a saját termés jobban is ízlik.

Quas! 2017.08.03. 10:34:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem is erről volt szó. Nézd meg hányféle terményről írt, mellette még 15kg dohányról, ami elég problémás a törvényi szabályozásnak köszönhetően, meg állat tartásról és a nekik szükséges takarmányról. És egyáltalán nem vette figyelembe azt, hogy mi történik ha valami kár éri a gazdaságát.

in satu 2017.08.03. 17:56:33

@Quas!: Valószínűleg nem lehet a rendszerből teljesen kiszállni, viszont ez mindenképp igények kérdése is. De mondjuk a jelenlegi árakon egy kis számolás, és annyi kitérő, hogy pl. a köztudatban élő hagyományos földművelést én permakulturás rendszerben oldanám meg.
Tanyák jelenleg elfogadható épülettel , 3-5 h föld/erdő-területtel, 3-5 millió között.
(3-5 h kell legalább egy jól működő permakultúrás rendszerhez, ami képes simán eltartani egy családot, de többet is, és ennek az egyik legfontosabb pillére, hogy a rendszer önfenntartó.)
2 megás napelem kb. elég egy átlag napi felhasználáshoz, vagy ugyanekkora szélerőmű(itthon nem , de unión belül lehet venni) 1-1,5 millió.
Igényektől függően (én pl. földház építésével oldanám meg, aminek a költsége jelenleg kb. 1 millió, ez 64 nm-es belső tér, minimális energiaigénnyel) az életkörülmények megteremtése 2-5 millió között. A földterület előkészítése, megtervezése, tóval, földmunkával(10 000 ft/óra a munkagép jelenleg) kb. 1, 5 millió. Ha mindez megvan, és van kellő fantázia, célok, kreativitás, bevétel megteremtéséhez szükséges dolgok(nálam gombatermesztés, virágtermesztés, fazekastermékek)ez igényfüggő, 1 millától a csillagos égig.A terület ha elég nagy, ellát mindennel, a téli tüzelőig bezárólag. Gyerekek tanítása megoldható összefogással, kihelyezett osztályokkal, erre most is van példa.
Mindent eltúlozva, és úgy, hogy van némi tartalék, és emiatt idő, hogy pl. a permakultúrás rendszer normálisan elinduljon(persze ehhez nem kell ragaszkodni, de lényegesen kevesebb munkával jár, és bele van kalkulálva sokszorosan a természeti, és egyéb károk), azt gondolom, 20 millióval meg lehet azt valósítani, hogy önellátó legyél. Ha minden feltételt megteremtettél, akkor onnantól nincs rezsid, amit megeszel, megtermeled magadnak, és ez amiatt is fontos, hogy milyen minőségű ételt fogyasztasz, és elő tudod teremteni magadnak azt a bevételi lehetőséget, ami külső erőforrásokhoz kell. Én most tudok annyi barátot, akik simán megvennék, ha termelnék, amiből mindenre futná. Nyilván így is van munka, nem is kevés, de lényegesen kevesebb, mint amit mondjuk egy multinál rabszolgaként szolgálsz nap, mint nap. A többi velejárójáról meg nem is beszélek, az már túl romantikus, a csend, nyugalom, satöbbi.
De még egy nézőpont, ez pedig a közösség szerepe, ami nekünk elég nehézkes, valamiféle kulturális sajátosság miatt. :) Egy jól működő közösség képes az összefogásra, és például egy ilyen életvitelt választó családot, vagyis többet eltartani, és bevételhez juttatni. De ehhez meg kéne tanulni összetartani, és összefogni. Mindenesetre ez a fajta kisközösségi forma évszázadokig működött, tehát nem volna halálraítélve, de a föld, a vele való foglalkozás, és az ehhez kapcsolódó haszonelvűség( nem gondozói, hanem rablói vagyok a földnek, kis és nagybetűvel) annyi sztereotípiát gyűjtöttek már maguk köré, hogy előbb azokat kéne eloszlatni. Ha pedig ezzel együttjárna az a fajta gondolkodás, amit pl. Pierre Rabhi képvisel, a józan mértékletesség, akkor nem járnánk itt, ahol, és nem születnének ilyen cikkek. Viszont az a pusztítás, amit véghezviszünk, mint emberiség, az a természetünk része, a mindig több, és a bármilyen addikcióra való hajlam. Kell még egy tv, a 3. mellé, ésatöbbi. Legtöbben képtelenek vagyunk megelégedni azzal, ami épp van. Ez nem jelenti az igényekről való lemondást, de néha lehetne olyan napot tartani, amikor elég, ami van. Mi magyarok így is benne vagyunk a világ 8%-ban , akik kurva jól élnek, de semmisem elég, ez sem. Mivel ez az emberi természetben rejlő gátlástalan kapzsiság, és büszkeség uralkodik, minden rendszere is ebből épül fel, elég itthon körülnézni. Így szerintem az egyik reális, és józan megoldás arra törekedni, hogy az ember minél függetlenebb legyen a rendszertől.

csakférfi 2017.08.03. 19:34:14

@Quas!:
Az igavonó és a hátasok tartását kifelejtetted.....Aha barátom.Te meg azt hogy kézzel is lehet kaszálni és markot szedni.De egyébként vannak gépeim.Amit magam javítok.De a technika csodásan fejlődik.Hidd el én gyakorlatról beszélek.
A permakultúra meg nem igényel akkora "igavonó" állatot.

Meg ruhát is kellene szerezni esetleg állatbőrökkel meg lehetne oldani. ...Basszus most is csak turis ruhára telik.amúgy meg .....hagyjuk csak kötözködsz ebben is ahelyett hogy belegondolnál!!!

A szerszámokat honnan veszed? Csinálsz kovács műhelyt? .....Képzeld cnc esztergályos vagyok egy multinál."sufni tuning" hallottál már róla.
Télen a parasztok a saját szerszámaikat javították és készítették.
Csak akkor nem voltak CrMo 42-es anyagok pl.-ul.

Felesleged nincs, mert ebből a családot tudod eltartani több-kevesebb sikerrel ha minden jól megy és semmi természeti csapás nem ér az adott évben. ......Közösség szó mond valamit?Na nem a faszbukos majomkodás!!!Ulllan csilli villi meg cukiság....bakker ekkora illúziót.

Amiről te írsz az már az őskorban se működött nem véletlenül fejlődött az emberi társadalom más irányba. ...Lövésed nincs a "fejlődésről.Meg falun sem éltél 30-50 évvel azelőtt ahol kalákában ingyért segítettek egymásnak az emberek pé.-ul házat építeni.Gondolom neked ez a fejlődés hogy szarban hagyjuk a szomszédot...ha bajban van.

Ez marha jól hangzik, hogy legyünk önállóak meg váljunk le a rendszerről de ez csak illúzió. A rendszerről való leváláshoz is kell nem kevés pénz. ....Ja a pénz maga egy nagy illúzió.Azt képzeled hogy jövőre ugyanannyiért fogsz megélni mint most.
Infláció!!
a búza nem inflálódik meg a hagyma sem.nem ismeri ezt a "fogalmat".csak megterem.

Más egyéb kötekedni valód??

csakférfi 2017.08.03. 19:56:35

@in satu:
Valószínűleg nem lehet a rendszerből teljesen kiszállni, viszont ez mindenképp igények kérdése is. .....
Jókat írsz és értelmesen.
15 év mulva nyugdíjas leszek.A nyugdíjam kb. arra lesz elég hogy ne haljak éhen.
Se mi van akkor ha én erzt megtermelem magamnak?
Ez ütött szöget 5 éve a fejemben.
Van földünk a feleségemmel.Több is mint kellene.
Ő is rajong a "paraszti" létért.
Most pénztáros egy nemzetközi jegyirodában.Ha nem lenne üveg mögött már leköpték volna vagy megölik.Pedig csak a jegyeket árulja és kiszolgálja a "kedves utazni vágyót".
Ide jutottunk!!
Sajnos!!
süti beállítások módosítása