A valódi viták otthona

Reflektor

Szombaton ismét példát mutattak a hajléktalan emberek

Csepregi János beszámolója a 7. Lakásmenetről

2017. október 16. - macska az úton

 avm.jpg

Hihetetlenül üdítő élmény volt szombaton részt venni A Város Mindenkié (AVM) szervezésében megvalósuló 7. Lakásmeneten. Nem ritka, hogy demonstrációkon veszek részt, de ez minden szempontból példaértékű rendezvénynek bizonyult. Olyan, ami sok társával ellentétben még arra is alkalmas lehet, hogy a magyarországi pozitív társadalmi változások lehetőségében (és ez nem pártpropaganda) hitét vesztő Soros-bérencek, akarom mondani szimpla állampolgárok is arra jussanak az októberi verőfényben, hogy ahol ilyen összetartás, tisztelet és akarat van, ott bármi megtörténhet.

A Habitat for Humanity 2015. évre vonatkozó jelentése alapján (azóta egyébként tovább romlott a helyzet) abban az évben 12.000-nél is több ember kényszerült arra, hogy legalább egy éjszakát éjjeli menedékhelyen töltsön. Legalább 9.000-en voltak valamelyik átmeneti szálló lakói. Azoknak az alapvető szükségleteik kielégítésében segítségre szorulóknak a száma pedig, akik problémájuk miatt nappali ellátást vettek igénybe, elérte a 30.000-et. 9.000-en laktak (egyedülálló szülő gyermekével, gyermekeivel, szülőpár gyermekével, gyermekeivel) családok átmeneti otthonában. (Hiába gyermekvédelmi intézmények ezek, valójában kiemelten fontos céljuk a lakhatás megoldása.) És 3.000-en voltak, akik valóban az utcán éltek.

Miközben a lakhatás (tartós szívességi ingatlanhasználat, biztos albérlet, saját tulajdonú lakás) önerőből történő biztosításának hiánya önmagában is tízezreket érint, a lakhatási szegénység (kikapcsolt közművek, túlzsúfolt ingatlanok, a bank részéről felmondásra kerülő hitelszerződések vagy épp az alapvető komfort hiánya) esetében az említett jelentés alapján az érintettek száma 2015-ben elérte a 840.000 főt. Ma pedig már bőven 1 millió fölött van az érintett nők és férfiak, idősek és gyerekek száma. 100.000 fogyasztót kapcsoltak le akkora a villamosenergia-, földgáz- vagy távhő-hálózatról tartozás miatt és 140.000 jelzáloghitellel rendelkező adós volt, aki három hónapon túli fizetési hátralékkal rendelkezett. A megfelelő lakcímmel nem rendelkezők száma 100.000-re volt tehető az adott évben.

Ezen adatok ismeretében már biztosan sokkal nehezebb távoli, keveseket érintő problémaként tekinteni ezekre a jelenségekre, ahogyan óhatatlanul megkérdőjeleződik az is, vajon mennyire lehet igaz az a gyakori vélekedés, leegyszerűsítő magyarázat, miszerint az ilyen helyzetbe kerülő emberek többsége kizárólag maga tehet arról, hogy efféle fordulatot vett az élete. Bizony, ennyi embert már nem lehet elhallgattatni, ennyi ember már túl van azon a szinten, hogy az állam legyinthessen. Még akkor is igaz ez, ha a kormány, a főváros vezetése ma ezt teszi. És még akkor is, ha maguk az érintettek sem tudják, hogy nagyon, de nagyon nincsenek egyedül a problémájukkal. Nem véletlenül lett az esemény alcím az, hogy Csak együtt vagyunk erősek!

A Lakásmenet ezekre a problémákra igyekezett felhívni a figyelmet. Tette mindezt úgy, hogy azt az igazán fontos üzenetet is hitelesen tudta képviselni, miszerint a tisztesség, az emberi méltóság és emberi jogok nem politikai oldalak, pártok kérdése, még akkor sem, ha a kormány következetesen minden őt érő kritikát így próbál lerázni magáról. Pénzt lenyúlni, ingatlanmutyizni, önkormányzati és állami vagyont haveroknak kijátszani, a saját dőzsölést a hátrányos helyzetben lévő társadalmi rétegek helyzetének rendezésére szolgáló források elvonásából finanszírozni, nem attól probléma, hogy épp kicsinálja azt. Egy szűk vagyonos réteg helyzetbe hozása, egy széles szegény vagy épp nincstelen réteggel szemben, nem azért elfogadhatatlan, mert a korábbi kormányok meg a saját spanjaikat stafírozták ki.

Ettől függetlenül az AVM már a program leírásában sem rejtette véka alá, hogy mit gondol a jelenlegi vezetésről:

„2018-ban választások lesznek, és nem engedhetjük, hogy megint olyan kormányunk legyen, ami semmibe veszi alapvető emberi szükségleteinket, miközben milliárdok vándorolnak a haverok zsebébe és luxusberuházásokra.”

A programon a szervezők szerint nagyjából 2000 ember vett részt, a gyülekező idején felnőttek és gyerekek rajzolhattak, színezhettek, készíthettek táblákat és képeket. Akik megéheztek, azokat a Food Not Bombs Budapest önkéntesei látták el vegán ételekkel. Nem is demonstrációra, inkább majálisra emlékeztetett ez a nagyon vegyes, de láthatóan ezen a napon vidám társaság. Ami már akkor jól demonstrálta, hogy vannak értékek, melyek összekötik, nem pedig elválasztják az embereket.

A Lakásmenet elindulása előtt az előadók (Rehab Critical Mass, Ide tartozunk hálózat, Budapest Pride, Magyar Szegénységellenes Hálózat, A Város Mindenkié Budapest és Pécs) röviden épp erről beszéltek, arról, hogy nem lehet másokat az út mentén hagyni, nem engedhető meg, hogy perifériára kényszerítsenek társadalmi rétegeket pusztán azért, mert eltérnek az elvárt standardtól. Elfogadhatatlan, hogy a szegénységet büntessék, a rászorulókkal bármit meg lehessen tenni. Hogy sok-sok ezer önkormányzati vagy állami ingatlan állhasson üresen, várva a haver vásárlót, a bagóért mindent megvevő befektetőket, míg családok kerülnek utcára, gyerekek intézményekbe, mert nincs valódi bérlakás-program.

Van valami kétségtelenül felemelő, amikor a társadalom perifériáján élő emberek (és a velük, értük dolgozók civilek és szakemberek) közösségként tudják megmutatni magukat. S bár a Fővárosi Önkormányzatnál, a Belügyminisztériumnál és az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt is megállt a menet, hogy társadalmi követelések hangozhassanak el, az igazán jó élmény maga a Parlamentig tartó séta, karnevál, felvonulás volt. A zenék nagyon jól voltak összeválogatva, az emberek táncoltak, sokan integettek az erkélyekről, mosolyogtak ránk vagy épp kezdtek táncolni a járókelők közül is.

Végre egy hasznos demonstráció, ahol még igazán jól is érezhette magát az ember. Ráadásul nem csak a problémákat mutatták be a felszólalók, de azokat a társadalom- és szociálpolitikai teendőket is, melyek megszüntethetnék a jelenlegi tragikus állapotokat.

A 7. Lakásmenetről az RTL Klub készített egy rövid videót, amihez megkeresték a megszólított állami intézményeket is, mit gondolnak az elhangzott követelésekről. Az EMMI helyett azonban a Kormányzati Tájékoztatási Központ válaszolt, nagyjából ennyit: Soros.

A rendezvényről még sok-sok kép megtekinthető az AVM facebook oldalán.

Csepregi János írása

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 A kép forrása: A Város Mindenkié csoport facebook oldala, a képet készítette Csoszó Gabriella

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4112992634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le Orme 2 2017.10.16. 23:14:02

"Szombaton ismét példát mutattak a hajléktalan emberek"

Ismét? Mik voltak a korábbi példamutatásaik? A korábbi 6 lakásmenet?

A statisztikák amúgy kedvezőek, kevés a hajléktalan, a lakáskörülmények jók és javulók.

Gandosz 2017.10.16. 23:53:28

Mire mutattak példát? Szegény szerencsétlen hajléktalanoknak van elég gondjuk, de ne nézzük már hülyének az embereket, hogy bármiben követendő példaként állítjuk őket.

Gandosz 2017.10.16. 23:56:19

"Budapest Pride"
Na ezeknek a támogatására szükségük lehet a hajléktalanoknak, mnt egy kanál vízre.
Szerencsétlen önreklámozó senkik.

Emzé Periksz 2017.10.17. 00:15:15

"Rehab Critical Mass, Ide tartozunk hálózat, Budapest Pride, Magyar Szegénységellenes Hálózat, A Város Mindenkié Budapest és Pécs"

Ezek a hajléktalanbiznisz szereplői, együtt a patetikus elnevezésű Habitat for Humanityval. Fogadják be a habitatosok a hajléktalanokat, akkor lenne hitele mondanivalójuknak, de így csak azok, akik: járadékvadászatból élő civilek.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.17. 05:21:33

A lakásmenet alapeszméje antiliberális, így sokat segít a ballibaizmus ellen.

különvélemény 2017.10.17. 06:31:29

"A 2013-as nagy rezsicsökkentés óta 1,55 millióról 0,986 millióra csökkent a 30 napon túli rezsitartozást görgetők száma."

Ezt a 444 írta, tehát ideje lenne befejezni a folyamatos hazudozást, azzal csak az agyhalott birkákat lehet vakítani.

Gandosz 2017.10.17. 07:49:18

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem antiliberális. A hajléktalanokat is a normális társadalom elleni hangulatkeltésre használják. Ugyanaz a balliberális bűnmentegetés, mint amiben a drogosok, pedofilok (kivéve ha a pedofil katolikus pap), aberráltak, lincselők (pl olaszliszkai lincselők mentegtetése színdarabbal) részesülnek.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.17. 08:42:32

@Gandosz:

A hajléktalanokkal nincs baj, a baj a ballib hajléktalan-propagandával van.

Viszont a hajléktalanság elleni küzdelem ebben a formában éppenhogy lerontja a ballib hajléktalan-propagandát.
süti beállítások módosítása