A valódi viták otthona

Reflektor

Az együttműködés egyenlete megbukott

2017. november 02. - szénhidra

Pár egyszerű egyenlettel be lehet bizonyítani, hogy a választási összeadósdi de még a koordináció sem fog választási győzelmet hozni. Gyurcsány és több székét féltő baloldali azt a képet próbálja felvázolni, hogy az LMP a Fidesz legyőzésének akadálya. Nem programpontokról, elképzelésekről, a Fidesz utáni világról beszélnek, hanem választási matekoznak! Ez maradt nekik mert csak ezzel tudják magyarázni a várható vereséget és már előre bűnbakot találhatnak. De ha legalább a számok segítenének neki!

Nézzük a tényeket, vagyis a közvélemény-kutatások eredményeit – itt összegyűjtve megtalálhatók. Igaz, hogy ezek a számok a teljes népességre vetített adatok, de ez is épp elég jó lesz. Átlagolunk, szeptembert vesszük kiindulópontnak és nem csak egy intézet adatait használjuk illetve figyelembe vesszük a vezető politikusok megszólalásait is összefogás ügyben.

A Fidesz 30,1 %-os átlageredményével szemben az MSZP 8,6%-os, a Jobbik 11,3 %-os, az LMP 4,1 %-os, a DK 4%-os az Együtt 1%.os, a Momentum pedig 2%-os eredménye áll.  Az első képlet alapján, ha csak a számokat összeadjuk, akkor egy kicsit jobban állnak az ellenzéki erők. A Fidesz 30,1%-os eredménye nem lenne elég a győzelemhez mert az ellenzék 31%-ot tudna felmutatni. Csakhogy itt érkezik az első pofon. Ha tudjuk ugyanis, hogy legalább két párt (az LMP és a Momentum) nem fog részt venni az összefogásban, akkor máris 24,9%-ra esik az ellenzék támogatottsága. Igen ám, csakhogy ott a Jobbik.

Többen nem akarnak együttműködni a Jobbikkal (például Horn Gyula pártja biztosan nem fog) és nincs is olyan információ, hogy egyeztetések lennének a Jobbikkal. Szóval akkor a Jobbikot, ami saját magát a legerősebb ellenzékinek hívja úton-útfélen, el kell venni a közösködésből. Így a kilátások még reménytelenebbre zsugorodnak, ugyanis már csak 13,6% maradna. Ez kevesebb, mint a fele a Fidesz tábornak és ha hozzáadnánk a Momo és LMP pár %-át akkor is csak kétharmadát érné el ez a virtuális tömb. Vagyis ez sem vezet győzelemre.

Ha mégis valami módon összefognának a választók Orbán ellen, akkor szembe jön egy kínos probléma. Elkötelezett liberális szavazna-e Jobbikos összefogásra vagy Orbán ellen mindent kell? Egy Jobbikos szavazna-e az MSZP-re vagy Orbán ellen mindent meg kell tenni? Egy LMP-s szavazna-e Gyurcsány Ferencre? Elképzelhető, hogy ez ilyen összefogás tömegeket mozgatna meg (bár nem látom hogyan, ki lenne a vezetője, kinek milyen szerep jutna ebben a forgatókönyvben) de éppen annyi támogatót veszítene is. Leegyszerűsítve tehát ami bejönne a réven az a vámon elveszne.
Gyurcsány Ferencnek marad az összefogás erőltetése, holott tudja, hogy még a számok sem neki kedveznek. A viselkedésének az a magyarázata, hogy mivel nem tud reális győzelmet ígérni, nem hihető a forgatókönyve csak az eleve bukásra játszás és másokra áthárítás marad neki. No meg az, hogy az összefogás romjain saját pártja pecsenyéjét sütögesse. Kényelmes és még el is játszhatja szerepét.

Gyurcsány azonban tovább emeli a tétet. Azon túl, hogy egyszer az LMP-t kárhoztatja a 2014-es kétharmadért, képes máskor a határontúli magyarokra kenni a kétharmadot. E utóbbival képes volt arra, hogy egyszerre rúgjon bele a kulturális jobboldalba és a határon túli magyarokba. Lehet, hogy értelmes lenne a vita a határon túliak szavazójogának megvizsgálásáról esetleg visszavonásáról (tetszett volna mondjuk megadni korábban az állampolgárságot mondjuk szavazati jog nélkül, ugye) de maga is bevallja, hogy nincs esélye a választójogi törvény módosítására. Így a téma erős megosztó jellege miatt tökéletes kampányelem és tökéletesen alkalmas arra, hogy az összegyurcsányozott baloldaltól folyamatosan elriassza a választókat. Ez az ember egyszerűen képtelen a kiegyenlítésre, a jobb és bal közötti szakadék áthidalására, ez az ember hiába fog várni egy db jobboldali - de lassan már baloldali - szavazatára Orbán ellen. Ez az ember, ha kormányfő lenne, akkor sem lenne képes túllépni árnyékán.

Ezzel a kiszámíthatatlan, megosztó viselkedésével kell megbarátkoznia a vele együttműködőknek. És emiatt a viselkedése miatt esélye sem lesz soha a vele gy színpadon szereplőknek a kormányváltásra. 

Csarnó Ákos

fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr5913145476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tegnaptuska 2017.11.02. 10:12:27

Nekem több okból tele van a púpom a Ferivel, de ez még véletlenül sem írja felül azt a tényt, hogy két dolgot leszögezzünk. Egyrészt, hogy a "demokratikus oldal" legkártékonyabbja kategóriába az LMP mellé megérkezett a Momentum. (Nem a létezésük, hanem a viselkedésük okán) Másrészt, és talán ez a legfontosabb: nincs békés megoldás.

Okos Tóbiás 2017.11.02. 11:05:52

Megint sikerült rávilágítani a lényegre! Legegyszerűbb mindenért Gyurcsányt hibáztatni. Csakhogy ezzel még nem váltja le a csüngőhasút, a mostanában nagyon "nyomott" Lopjunk Mi (is) Párt.

tireless treehugger 2017.11.02. 11:30:55

Szerintem ez a tányércsapkodás azt jelenti hogy végre kiegyeztek gyurcsánnyal.

Ideje volt.

Amúgy sem lenne rossz ha a dk jelentené a "baloldalt", csak azt akadályozzátok meg hogy középre húzódjon. Feri nem könnyű ember de egyenes pragmatikus és kitartó, na meg legalább gyakorlott ---> ideális szövetséges.

Mondjuk bernikénél ego > iq , szóval megértem milyen nehéz neki..

nemecsekerno_007 2017.11.02. 16:02:35

Az összes MSZMP klónnak el kellett volna tűnnie a rendszerváltás után közvetlenül. Az, hogy ez nem történt meg mutatja az egész abszurditását. Az már csak hab a tortán, hogy a Népszabi eddig húzta. Vicc ez az ország.

Szása11 2017.11.02. 16:24:35

Huh, már megint egy blog, amelyik rájön hogy összefogással nem lehet többségbe kerülni Orbánnal szemben, és mellesleg ezért Gyurcsán a hibás. Meg az LMP, meg a Momentum, meg tulajdonképpen minden szereplő az ellenzéki oldalon.
Igen kedves Cs.A., valóban nem lehet összefogással többségbe kerülni Orbánnal szemben. Ennek politikai magyarázata a centrális erőtér. Matematikai magyarázata, hogy a legegyszerűbb modell szerint is a szavazótáborok vektorként viselkednek, és így két szavazótábor összege (értsd: összefogása) mindig kevesebb, mind a szavazótáborok skaláris összege. Jogi magyarázata pedig az Orbáni rendszerre szabott választási törvény.

Rá kellene végre jönni: a rendszer keretein belül a rendszer nem váltható le! És ezért nem Gyurcsán, nem az LMP, nem a Momentum a hibás, hanem ez a rendszer lényege!

De azért van megoldás is: minden szereplő politizálhat a saját hasznára, figyelmen kívül hagyva a választási törvény előzetes megegyezésre ösztönző jellegét, maximalizálva a saját szavazatait. Végeredményben ezen a módon maximalizálni az ellenzékre leadott szavazatokat, egyúttal minimalizálni a kormány oldali szavazatokat, illetve azok arányát.

Aztán meg kell tartani a második fordulót. És csak ebben kell megegyezni!

FIZETEK hogy védhessem az Orbán kormányt. 2017.11.02. 16:30:47

"Rossz választási matek, üresség, kiszámítha­tatlanság és vállalhatatlanság a baloldalon."

Szerintem minden jol van. A fidesz 50 %-on az mszp 5 %-on.
A vilag tokeletes.

legális 2017.11.02. 16:42:50

@tegnaptuska: Bocsi Barátom, de mire nincs békés megoldás?
Hova, milyen eszközökkel szeretnél eljutni, amihez nincs?
Azt elég sokan akarjátok? Ha igen, akkor ott a szavazás. Ha nem, akkor keressetek még egy embert. Ha nem megy, akkor lehet a céljaitok rosszak.
Amúgy nem lehet mindenki kormányon, ellenzékben is van élet. Csak nem kell azt gondolni, hogy a kicsi ellenzéknek van igaza, csak hát nem sikerül érvényre juttatni, hanem tudomásul kell venni, hogy a vélemény kisebbségi. Az is vélemény.

legális 2017.11.02. 16:44:28

@Okos Tóbiás: Leváltani. Kit? Kire? Miért pont arra?
Nem szépségverseny, csüngő hassal simán megnyerhető. Neked nincs? A fogsorod, frizurád rendben van? És a gondolataid?

Bafana 2017.11.02. 16:55:36

Pedig működhetne az a választási matek! A minipártok támogatói az orrukat befogják és a Jobbikra szavaznak, mint az egyetlen Orbánt leváltó erőre. Majd a Jobbik kormány alatt az arra érdemes megerősödhet vagy eltűnhet és újabb négy év múlva nagyobb esélye marad a kormányra kerülésre. Meggyőződésem, hogy ha most a Fidesz elbukik, többé nem tér vissza a hatalomba. Ezért lenne fontos a 2 százalékos minipártoknak nem a 3 százalékért izmozni és cicaharcolni, Orbán minden örömére.

Sexual Harassment Panda 2017.11.02. 17:26:59

@Bafana: sajnos a többség Eu-párti, így a jobbikbkiesik mibt alternatíva.

Jazo 2017.11.02. 17:27:59

A közvélemény kutatások már rég a Fidesz megrendelésére készülnek vagyis semmi alapjuk nincs. Ma olvastam, hogy már 50% felett vannak...persze és a Föld lapos.

Az amúgy igaz, hogy a széküket féltő politikusok akadályozzák az összefogást.

Én úgy vagyok ezzel, hogy ha nem lesz összefogás, a legnagyobb ellenzéki pártra, vagy pártszövettségre fogok szavazni.

Potyka Kálmán 2017.11.02. 17:29:16

Ezzel szemben az LMP nem rúg bele senkibe... csak az isztambuli egyezménnyel és a "férfierőszak" (általánosítás) erőltetésével az ország lakosságának felébe.

Úgy gyönyörű az úgynevezett baloldal ahogy van.

bekerült 2017.11.02. 17:37:13

Ákos, Ákos !

Már megint Gyurcsányoztál egyet, mintha tényleg Gyurcsány tehetne mindenről !
Na jó.
Elhiszem, hogy utálod és szerinted mindenért ő tehet.
Azaz bevetted az orbáni maszlagot !
Meg az MSZP-ét.

Szerintem meg akit ennyien félre ismernek azok, akik bebizonyították, hogy a nyomába se érhetnek, azoknak a szavára nincs mit adni !

Így a tiédre sem !
Kár volt a klavit püfölnöd !

Janossz 2017.11.02. 17:48:43

@Bafana: Azért a Jobbik is amortizálódik szép lassan. 11,3 % ? Volt már jobb is.
Viszik a szirénhangok a radikális talpasokat az Egyatáborba.

Bafana 2017.11.02. 19:10:05

@Janossz: A tudomány mai állása szerint a 11,3 az több, mint a 2 háromszor vagy négyszer.
@Sexual Harassment Panda: tizenharmad rangú kérdés, hogy ki az EU párti és ki nem az. Romokban az oktatás, az egészségügy és tombol a korrupció. Aki ezeket a problémákat megoldja - és csak a Jobbiknak van hozzá programja, hogy megoldja -, akkor nem mindegy, ki milyen párti?

tegnaptuska 2017.11.03. 07:59:05

@legális: 1. A mostani ellenzék bármilyen felállásban, valamilyen csoda folytán megnyeri 2018-at (vagy 22-t, akárhányat). Az államapparátus, a közszolgáltatók, a közhivatalok, az ügyészség, a bíróság, a közmédia, valamint Őcsény, Esztergályhorváti, Kömlő népe, az agyhalottak, a haszonélvezők, meg a cinikus g.cik szerinted tétlenül fogják nézni a csüngőhasú és a földesurak bukását? 2. Miután minden a 20. század eleji forgatókönyv szerint zajlik, miért gondolja bárki is, hogy egyetlen dologban térünk majd el az akkori megoldásoktól, jelesül, hogy elmarad az akasztás, a megtorlás, a bosszú? 3. Marad a mostani állapot, miért gondolja bárki, hogy például nekem végtelen a türelmem, és nem verek egyszerűen pofán egy vén szemétládát, aki évek óta provokál? És őt nem fogják megvédeni? Simán levernek. Nekem a birka mentalitás nem opció, tehát ezért nem látom a békés megoldást.

tegnaptuska 2017.11.03. 08:08:19

@Bafana: Szerintem meg nem alkalmas a jobbik, ugyanis ennél csak szarabb lesz. Ezért mi lenne, ha a jobbik állna a törpepártok mellé, mondjuk a liberálisok, meg az együtt mellé? Most éppen el van takarva a horogkeresztes tetoválásuk, azok a hülyék észre sem vennék. Majd a beállás után újra lehet mutogatni. :)

Világít a torony 2017.11.03. 12:23:57

A parlamenti ellenzék soraiban az LMP elég mókás módon, vezető szerepet vindikált magának a kormányt váltani szándékozó pártok között. Sz. Bernadett parlamenten kívüli szereplése finoman szólva is szánalmasra sikeredett. Nem? Pedig, de!
A remek parlamenti attakjai után, mindenki jogosan várt tőle többet. Sokkal többet, ám sokkal kevesebb sikeredett. Miniszterelnöki jelöltsége totális anakronizmussá vált.
süti beállítások módosítása