A valódi viták otthona

Reflektor

Ezekkel akarunk atomerőművet építtetni?!

2017. november 22. - szénhidra

radiokt.JPG

Október első felében radioaktív felhő telepedett rá egész Európára. A szennyezést először az osztrák tudósok és hatóság, aztán több nyugat-európai ország szakemberei is megállapították. Még Magyarországon is mérték az egészségügyi határértéket meghaladó szennyezést. Mindenki azonnal Oroszország felé fordult, mert egyrészt a tapasztalatok is ezt súgták és hát a szél is onnan fújta a ruténium izotóp felhőt nyugat felé. Itthon igen nagy lapítás fogadta az eseményeket a hazai atompárti kormány és az azt kiszolgáló sajtó részéről, néhány kommenthuszár próbálja csak elhessegetni a gondok felhőjét azzal, hogy ez semmiség, meg egészségre nem káros, meg hasonlókkal.

Az orosz állami atomcég, a Roszatom persze mindent tagad. Nem az ő hulladékuk szennyezte be a fél északi féltekét! Azt nyilván nem állíthatták, hogy nincs radioaktív felhő az égen, mert féltucat intézet bizonyította a tényt, ráadásul az orosz meteorológusok sem mondhattak mást, ha egyszer ott gomolygott a fejük felett. Persze igény az volna rá. Az egész pontosan behatárolható területről érkező sugárfelhő egyértelműen a Roszatomhoz, illetve egyik létesítményéhez köthető (ami amúgy kb. 100 km-re található a rettenetes emlékű Majak létesítményhez), szóval nehéz nem arra a következtetésre jutni, hogy Oroszországban, ekkora mennyiségű sugárzó anyag csakis a Roszatomtól szivároghatott a levegőbe. A cég ezt határozottan cáfolta (a kazah hatóságokkal együtt), ők nem tudnak semmiféle balesetről. Lehet, hogy valahonnan oda is csak befújta a szél valahonnan. Vagy igazából nincs is.

No de akkor miért is kell tagadni? Vagy elhallgatni? Nem azonos a szintje ennek az esetnek a csernobili katasztrófával, de a mismásolás, kenegetés, csendbeburkolózás már 1986-ban is hova vezetett?

Természetesen a jó hírnév érdekében kell eljátszani a naiv csendkirályt, mert a Roszatomnak folyamatban van pár projekje szerte a világban és azok levezénylése veszélybe kerülne. Gondoljunk csak bele, ha ilyen „biztonságos” egy intézetük, akkor mi várható majd egy komoly mérnöki teljesítményt megkövetelő atomerőmű esetében? Például Paks2 esetében? Vagy hogy gondolták? Ha történne valami, akkor majd azt is jól eltitkolják aztán osztrák meg francia tudósoktól kell megtudni, hogy baj van?

Az egész Paks2 történet egyre inkább kezd úgy tűnni, mint egy futóhomokra építeni kívánt vár esete. A magyar kormány kínosan nagy szarban van jelen esetben, meg amúgy is persze. Valahogy meg kellene magyaráznia, hogy mégis, mennyire biztonságos az atomenergia (nem az), mennyire megbízható az orosz partner (nem az),mennyire kötelezzük el magunkat a lerohadó orosz technika mellett (kizárólag), menyire átlátható az egész paksi beruházás (nem az), mennyibe fog ez nekünk kerülni (rettenetesen sokba plusz lenyúlások, korrupció) és mennyire fogja megérni a magyar államnak és a hazai fogyasztóknak (nem fogja).

Szóval még mindig ki lehet szállni a buliból. De a Kormány csendje mindennél beszédesebb, pedig ha az oroszok fogják összegányolni az atomerőművet talán egy kérdést megérne elküldeni a jóbarátoknak, hogy hahó, mégis mi ez az egész?

Csarnó Ákos

fotó: REUTERS/Yuri Maltsev

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4113347081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2017.11.24. 06:50:12

@Toportyán Zsóti: Jó kis CIA-s néger segget nyalni biztosan jobb lehet.

ostvan1 2017.11.24. 07:26:32

@]{udarauszkasz: Igen. Ám, attól még elég nagy mértékben szétoszlik. Ha akarnánk, sem tudnánk egyben tartani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 07:37:21

"Még Magyarországon is mérték az egészségügyi határértéket meghaladó szennyezést."

Miért hazudsz?

"a francia nukleáris biztonsági intézet (IRSN) jelentését, amely november 9-én arról számolt be, hogy az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött."

mno.hu/kulfold/nagy-mennyisegu-radioaktiv-anyag-kerult-a-legkorbe-az-ural-folott-2429147

"It was detected across Europe – including Budapest, Bucharest, Stockholm, Prague and Milan – but experts said not at levels that would be harmful to the public."

www.euronews.com/2017/11/21/explained-ruthenium-106-and-europe-s-radioactive-cloud

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 07:52:45

@]{udarauszkasz:

Feltétlenül vegyél, jól jön a háznál egy G-M számláló. De onnantól mondj le a banánról. :D

De azért nem teljesen, mert a banánban lévő K40 idővel elbomlik. Így ha nem eszed meg a banánt azonnal, hanem vársz kb. egymilliárd évet, akkor máris felére csökken a sugárzása. Ennyi várakozást biztos megér az egészséged.

belekotty 2017.11.24. 08:50:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, a banánról le kell szoknia, mert 30 banán megevésével megkapja az Fukushima körüli városok plusz sugárterhelését.

@m54: Ja hogy jogász? Nincs több kérdésem.

belekotty 2017.11.24. 08:51:57

Látom a mottód: Rávilágítunk a lényegre

Na, az sikerült! Qrvára fingod nincs róla és hazudtál.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.24. 09:20:21

Azt nem árt tisztázni, hogy Paksi atomerűmű legsúlyosabb üzemzavarát, Francia-Német cég okozta, mikor az Oroszokat lecserélték a nyugati szakértőkre.

energiaklub.hu/hirek/elozetes-tajekoztato-osszefoglalo-a-paksi-atomeromuben-bekovetkezett-sulyos-uzemzavar-1357

fizikaiszemle.hu/archivum/fsz0308/szatmary0308.html
2003. április 10-én a paksi atomerőmű 2. blokkján súlyos üzemzavar történt, amelynek következtében kis mennyiségű radioaktív anyag jutott ki a környezetbe.

Midnight Run 2017.11.24. 09:42:42

bellona.org/news/nuclear-issues/2017-09-controversial-rosatom-reactor-build-in-finland-gets-delayed

Látom a finneknek azért nem felel meg az orosz biztonsági szabvány. Gondolom nekünk nem lesznek ilyen fenntartásaink ezzel. Kicsit szivárog néha, bírja a magyar, legfeljebb ráfogjuk a balsorsra.

Várom a kommenteket, hogy bezzeg a világhírű orosz technológia, meg az olcsó energia meg Paks-1 is milyen jó, meg blabla.

Jakab.gipsz 2017.11.24. 09:48:34

@Midnight Run: És a franciák szakértelméről mikor mondsz véleményt? Blablab !

Boar. 2017.11.24. 09:50:45

@midnightcoder2: Az tök jó, hogy a hidegháború esetén a jenkik összeszarták magukat a ruszki atomtechnikától...de ki a faszomat érdekli?
Mi is összeszartuk volna magunkat bazdmeg csernobiltól ha tudunk róla, ha nem utólag derül ki... De simán kivittek bennünket felvonulni május elsején miközben hullott a nyakunkba a radioaktív eső...a menzán meg tömték belénk a máshol eladhatatlan fejes salátát. És most sem arról szól igazán a nóta, hogy kell-e atomenergia(kell hát) hanem arról, hogy ne az állandóan hazudozó, korrupt, a csalánt más faszával verő ruszki patkányok építsék meg mert bármit elqrnak, le fogják tagadni ők is meg gorbánék is márpedig el fogják qrni mert felelősségérzet nuku, csak a pénzlenyúlás számít. Nyilván birtokában vannak a ruszkik annak a tudásnak amivel egy biztonságos, jól működő atomerőművet fel lehet húzni és lehet működtetni, de a minőségbiztosításuk patyomkini elveken alapul, a fő vezérlőelv a pénzlenyúlás a beruházásból és ebben a regnáló magyar hatalommal faszán egymásra találtak. Márpedig nem szeretnénk egy olyan atomerőmű tőszomszédságában élni amelyről TUDJUK, hogy a bekerülési összeg ötven százaléka privát zsebekben landolt és mindez a a biztonság kárára...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 09:51:07

@]{udarauszkasz: Inkább életmód váltást javasolnék. ( A doktor bácsi is ezt fogja mondani..:)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 09:52:30

@Boar.: A finnek is a Roszatommal építtetik atomerőművüket.. Lehet, hogy nem kérdeztek meg téged előtte..?:)

blah 2017.11.24. 09:55:06

komolyan mondom, hogy nem hittem volna el 20 éve, hogy ebben az országban az oroszok faszát fogják szopni még egyszer valaha... a hülye ember semmiből nem tanul.

Boar. 2017.11.24. 09:57:23

@EU zászlót mindenhova!: Nem, ők a kurva anyádat kérdezték meg te demagóg köcsög.
A finnek is a roszatommal építtetik, ki is baszták onnan a sérült elemet amit ide simán be fognak építeni és majd jól letagadják.
A finneknél valós kontroll van a ruszkik nyakában, a finnek megrendelőként és nem gyarmatosított csicskaként szerepelnek a történetben. Nálunk a kontroll annyiból áll, hogy orbán és bandája keres-e annyit amennyit eltervezett.

Midnight Run 2017.11.24. 09:59:10

@Jakab.gipsz:

Hát a tapasztalatom az, hogy inkább a francia technológia, mint a ruszki. Valahogy egy Airbus-ra szívesebben szállok fel, mint egy Tupoljevre. A Citroenemet szívesebben hajtom, mint fater Ladáját. Ezenkívül a 4-es metró Alstom kocsijai is valahogy jobban mennek, mint a hármas felújított (új) metrókocsijai.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 10:06:19

@Boar.:

"Márpedig nem szeretnénk egy olyan atomerőmű tőszomszédságában élni amelyről TUDJUK, hogy a bekerülési összeg ötven százaléka privát zsebekben landolt és mindez a a biztonság kárára..."

Erről valami bizonyíték?

Paks 1 egyetlen komolyabb üzemzavarát is egy francia-német cég okozta, ez megvan? Velük akarsz erőművet építtetni? Vagy a japánokkal? Fukusima (tervezési hiba) megvan? Vagy a csődbe ment Westinghouse-szal?

Bármennyire fáj neked, Pakson nagyon jól bevált az orosz technológia, ellentétben a felsőbbrendő francia-némettel. Ugye nem gondolod komolyan, hogy olyan céggel építtessünk atomerőművet, amelyik miatt Paks 2-es blokkja másfél évig állt?

"ruszki patkányok"

Nem vagy te kicsit rasszista? Nem is kicsit...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 10:15:32

@Midnight Run:

"inkább a francia technológia, mint a ruszki"

Autóban talán, atomerőműben semmiképp.

"egy Airbus-ra szívesebben szállok fel, mint egy Tupoljevre"

Megvan a Concorde párizsi balesete? Senki nem élte túl. OK, hogy nem a gép hibája volt, hanem a repülőtéri minőségbiztosításé (fémdarab volt a kifutópályán), de akkor is 109 ember életébe került. Utólag az is kiderült, hogy túlsúllyal szállt fel, cserére érett alkatrészeket nem cseréltek ki stb. Ennyit a híres francia minőségbiztosításról.

@Boar.:

"de a minőségbiztosításuk patyomkini elveken alapul"

Lásd a fenti bekezdést.

A legfrissebb hír megvan neked arról, hogy Japánban 10 éven át hamisították meg acél- és alumíniumszerkezetek nibőségvizsgálati eredményeit? És ez csak a jéghegy csúcsa lehet. Kurva jó lenne egy japán reaktortartály a Kobe Steel cégtől.

444.hu/2017/10/08/tiz-even-at-hamisitott-minosegi-tanusitvanyokat-egy-nagy-japan-acelgyar

Midnight Run 2017.11.24. 10:18:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Na azért ne akard mondani, hogy csak ruszkik tudnak atomerőművet építeni. Ha jól emlékszem a világ eddigi legnagyobb hatású balesete is szovjet technológiához köthető....
Ismerem az orosz mentalitást, jártam ott sokat, beszélem a nyelvet. Nagyon oda kell figyelni rájuk, ha már őket választotta a kormány (nem én), mert nem nyugati kultúra, nem német, de nem is francia precizitás. A finnek jól csinálják, szerintem mi nem. Mi lefeküdtünk nekik egy tál krumplilevesért, mint sokszor a történelem során.

Boar. 2017.11.24. 10:20:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont a japán példa mutatja, hogy nem szabad hinni a kivitelezőnek mert sumákol. Itt a különbség, hogy egy normális országban ezt a sumákolást a megrendelő ki akarja deríteni avagy partner kíván lenni benne. Nem kérdés, hogy orbánékra melyik verzió jellemző.

Midnight Run 2017.11.24. 10:23:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Te a franciák hány atomerőművet robbantottak fel? Volt náluk Majak, Csernobil? Szóval szerinted a franciák rosszabb technológiával rendelkeznének, amikor az áramellátásuk 80%-a atomból jön?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 10:27:34

Azokkal kell építkezni, akik ehhez a legjobban értenek.

Az atomenergia veszélyes műfaj, s ebben az oroszok a legjobbak.

Boar. 2017.11.24. 10:30:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az oroszok a legjobbak abban, hogy veszélyessé tegyék...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 10:30:04

@]{udarauszkasz:

Előre érzed hatalmas választási bukásotokat, ezért fáj a fejed.

Midnight Run 2017.11.24. 10:32:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ez a mélybaromság honnan származik? Sokat ismételgették a szocializmusban? A franciák, amerikaiak, a koreaiak sőt már a kínaiak sem rosszabbak az oroszoknál..... Sokan tudnak megfelelő minőségben atomerőművet előállítani.

Egyébként miben méred ezt?

A világ eddig ismert legnagyobb balesete is szovjet technológiához köthető.

Boar. 2017.11.24. 10:37:26

@Midnight Run: Abban méri, hogy kitől kapja a pénzt a seggnyalásért.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 10:46:12

@Midnight Run:

"Ha jól emlékszem a világ eddigi legnagyobb hatású balesete is szovjet technológiához köthető...."

Nem, hanem az üzemeltető felelőtlenségéhez. Paks legnagyobb hatású balesete viszont a francia és a német technológiához köthető. Three Mile Island meg az amerikai gyártókhoz és üzemeltetőkhöz. Fukusima mewg... hiszen tudod.

Mindenki valahol sáros ebben az iparban. De tanultak belőle (az oroszok is), a franciák és a németek láthatóan nem.

"Nagyon oda kell figyelni rájuk, ha már őket választotta a kormány (nem én), mert nem nyugati kultúra, nem német, de nem is francia precizitás"

Ezt elhiszem, de azért Paks 1 példája nem azt mutatja, hogy szar munkát végeztek volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 10:50:25

@Boar.:

"@Midnight Run: Abban méri, hogy kitől kapja a pénzt a seggnyalásért."

Ugye ez a végső érv, ha mást már nem tudsz felhozni, mi? Jellemtelen szar alak vagy és méltatlan vitapartner.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 10:52:37

@Boar.:

"Nem kérdés, hogy orbánékra melyik verzió jellemző."

Te már előre tudod, hogyan fogják Orbánék ellenőrizni a kivitelezőket?

Ha már így látsz a jövőbe, akkor inkább lottózz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 10:54:05

@Midnight Run:

"Szóval szerinted a franciák rosszabb technológiával rendelkeznének"

Nem hiszem. Azt viszont tudom, hogy mihozzánk a legszarabb technológiájukat hozták 2003-ban. Emiatt állt mésfél évig a kettes blokk. Kell ennél jobb referencia?

Kispangit 2017.11.24. 10:54:15

Minek Magyarországnak atom? Azért van az egyesített rendszer, hogy bármikor lehessen importálni. Még ha szigetország lennénk.
Aztán majd megnézem, hogy fogja Ukrajna átengedni a sugárzó szemetet a feldolgozóba (ami Majak).
Gáz lesz ebből, nem most, majd 40 év múlva. Jól elzálogosítja Orbán az országot Putyinéknak.

Boar. 2017.11.24. 10:59:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egyrészt most jöttem anyádtól(olcsó volt de büdös, többet nem megyek) és azt üzeni, hogy ne beszélj ilyen csúnyán mert szobafogság lesz a vége. Másrészt ha ez a gyapjas barom ott van az összes blogon és mindenhol a ruszki propagandát tolja akkor nem gondolom, hogy "bármit fel kellene hozni". Ilyen bértollnok fasszal kár leállni vitatkozni mert nem érdeklik az érvek, akárhányszor vered bele az orrát a saját szarába, valami ordas demagógiával válaszol.
Nagyjából ugyanezt csinálod te is. Amit a ruszkik elbasztak az szóra sem érdemes ellenben a többiek hibáit fel kell fújni. Elég gyengén látnak el benneteket adatokkal, információkkal a pártirodáról, egy nyolcéves gyerek a wikiről három perc alatt többet megtud.

Boar. 2017.11.24. 11:03:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Te már előre tudod, hogyan fogják Orbánék ellenőrizni a kivitelezőket? "
Ehhez nem kell jóstehetség. Elég, ha a saját gigaberuházásaikat nézed amelyek egyrészt kibaszottul túl vannak árazva, másrészt egy-két éven belül széthullanak(ha egyáltalán át tudják adni őket) mert szarul vannak megépítve és kiloptak belőlük mindent. Amit paks bővítésnél meg lehet oldani hazai kivitelezőkkel, azt nyilván a pénztáros lőrinc féle csapat fogja csinálni, a szokott minőségben.
Ez a baj kisköcsög, meg az, hogy ilyen tetves hazaárulókkal vagyunk körülvéve mint a főnökeid meg te...

Midnight Run 2017.11.24. 11:04:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Már bocs, de egy ilyen technológiánál alap, hogy hülye biztos legyen. Ismerve az orosz mentalitást, máshol nem tudom elképzelni, hogy képesek legyen felrobbantani egy erőművet.

Paks-1 baleseténél nem értem, hogy miért nem az oroszokhoz fordultak alapból. Az oroszok értenek az atomenergiához, ez nem kérdés. A kérdés, hogy miért és hogyan lettek ők kiválasztva és mit tesszünk meg mi, hogy az itt felépített cucc biztonságos legyen.

Szkáábí 2017.11.24. 11:05:47

Azért kell az azom, mert a konstans energiaigeny növekszik kis hazánkban. Paks 1/3 át adja ennek. Ez kevés,ezért kell szén, olaj, gáz illetve import. Ha nem fejlesztik az energiatermelést marad a drága import (a villany drágabb lesz ez nem kétséges). Paks eredeti terv alapján (1968) 7 blokkos volt de 1989től befejezték a bővítési folyamatot, így valójában a mostani erőmű felkész. A Paks 2 tehát csak az eredeti terv befejezése, 8 blokkos megvalósítása. Ez eltörpül a francia száz valahány és az angol 80 valahány blokkjához képest. Franciák rendesen meg is szedik magukat minden évben, mikor a németeknek exportálnak.

Midnight Run 2017.11.24. 11:13:38

@Szkáábí:
Már bocs, de ez tele van a sok sületlen mantrával, amit kishazánkban lehet hallani.
1) Az ország elektromos áramigénye most éri el a 2007-es szintet, tehát tíz év alatt egy kanyit nem nőtt. Egyébként mitől nőne? A lakosságszám évente 30 ezerrel esik, az ipar aránya magas és nem nő tovább, az eszközök egyre hatékonyabbak. Maximum a közlekedés elektrifikációjában van tartalék, de az nagy lendületet adna a megújuló energiának, mivel abból olcsóbb termelni, mint atomból és az autók miatt kiépülne egy jelentős tároló kapacitás.
2) az import pont annyiba kerül, mint a hazai előállítás. Ugyanis csak egy piaci ár van. Jelenleg olcsóbb termelni sok esetben külföldön, mint itthon, ezért importálunk, miközben 1000 MW gázkapacitás nincs kihasználva.
3)A németek 50TWh áramot exportálnak évente, ez több, mint a magyar fogyasztás. A francia import megugrott idén télen, mert két nagyobb atomerőművük is leállt - Németország a fő exportör. A két rendszer egyébként össze van kötve, mint az európai rendszer egésze.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 11:16:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Elmagyarázom neked a vonatkozó ballib axiómákat!

1. 2010-ig éljenezni kellett Oroszországot, azóta gyűlölni kell.

2. 2010-ig támadni kellett a cigány Zorbánt oroszellenessége miatt, azóta azért kell támadni, mert nem oroszellenes.

3. 2010-ig a Szovjetúnió volt Hitler fő legyőzője, azóta az USA lett az.

4. 2010 óta az auschwitzi haláltábort is az amerikai haderő szabadította fel! Ez még egy ok, hogy a magyarországi zsidóság és minden demokrata hálás legyen az USA felé.

5. 2010 előtt a Szovjetúnió felszabadította a Magyarországot 1944-1945-ben. 2010 óta a szovjetek, kihasználva az USA és a britek naívságát, orvul elfoglalták Mo-ot, mindenki megerőszakolva ázsiai hordáik bevonulásakor!

6. 2010 előtt oroszul tudni a műveltség jele volt, 2010 óta az ázsiai bunkóság ismérve.

7. 2010 előtt az orosz gáz kellemes, kellemes, demokrata szagú volt, 2010 óta romlott, fasiszta, diktatórikus szaga lett.

8. 2010 előtt Paks II. jó ötlet volt, azóta rossz, helyette éjszaka is működő amerikai napelemekkel kell befedni az országot.

Ne feledd: minden más vélemény fasizmus és kódolt antiszemitizmus! Szóval ha demokrata akarsz lenni, a fentieket magold be és gágogd!

Midnight Run 2017.11.24. 11:21:11

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Nagyon jól látod! Tíz éve még nem volt alternatíva a megújuló energia, ma már egyre inkább azzá válik.

Tíz éve még nem volt reális alternatíva a cseppfolyós gáz, ma már azzá vált a technológiai fejlődésnek köszönhetően.

Hát istenem, változik a világ. Talán még egyszer az oroszok is európai módon fognak viselkedni....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 11:29:27

"A sérült fűtőelemek kiemelésére Paks meghívásos nemzetközi tendert hirdetett, mivel az erőmű nem rendelkezett olyan kompetenciákkal, hogy ezt a műveletet végrehajthassa. A meghívott cégek között volt a Framatom ANP is – ami érdekes fejleményként hatott akkoriban, lévén a német–francia cég munkatársainak el­évülhetetlen szerepük volt az üzemzavarban. A meghívottak közül végül csak ők és az orosz TVEL – ők szállítják az üzemanyagot is Paksra – adott ajánlatot a munkára. Az erőmű egy szakértői bizottság javaslatára az utóbbiét fogadta el: az oroszok mellett szólt az ár is, miután ők mintegy 1 milliárd forintért vállalták a megbízatást. Kocsis István korabeli tájékoztatása szerint „a másik ajánlat három és félszer ennyiről szólt”."

magyarnarancs.hu/riport/egy-pofon-es-tizenegy-ev-jozanodas-91472

Szóval miután a Framatome elbaszta, a helyreállításért 3.5-szeres árat ajánlott. Ez mellesleg némi támpontot ad arra is, ők mennyiért építenék meg Paks 2-t.

Komolyan gondolja bárki, hogy EZEKKEL kellene atomerőművet építtetnünk?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 11:31:19

@Boar.:

"Egyrészt most jöttem anyádtól(olcsó volt de büdös, többet nem megyek)"

Azt ugye tudod, hogy az ilyen beszólásokkal magadat minősíted?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 11:35:44

@Midnight Run:

"máshol nem tudom elképzelni, hogy képesek legyen felrobbantani egy erőművet."

Fukusima? Ha nem is robbant, kva sok sugárzó anyag került ki. "Szerencsére" jó részt a tenger széjjelvitte.

"Paks-1 baleseténél nem értem, hogy miért nem az oroszokhoz fordultak alapból."

Ezt én sem értem, talán nyalni akartak az EU-nak, hogy EU-tagország cégét bízzák meg.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 11:36:08

@Midnight Run:

Valós alternatíva nincs még, mindez csak elmélet.

Ha lesz, majd leállítjuk Paksot. De addig még vannak évtizedek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 11:38:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Ne feledd: minden más vélemény fasizmus és kódolt antiszemitizmus! Szóval ha demokrata akarsz lenni, a fentieket magold be és gágogd!"

Igyexem megjegyezni. :D Nem lesz nehéz, mert magam is hasonlót tapasztaltam. Mindennek a megítélése attól függ, vajon a balliberálisok vagy az Orbán-kormány teszi-e ugyanazt.

Midnight Run 2017.11.24. 11:49:45

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Dehogy nincs! A hasonló adottságokkal rendelkező Németország miért is akar leállni az atomenergiával? Ha nem lenne alternatíva, fel sem merülhetne ilyen, még a mély zöldek is áramot használnak.

Midnight Run 2017.11.24. 11:54:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A francia EDF a fél világon épített atomerőművet, most éppen Angliában fognak. Komolyan gondolod, hogy a franciák nem értenek hozzá? Csak az oroszok értenek az atomhoz?

Paks-2 bekerülési költségét nem tudjuk. A végleges árat meg majd nézzük. Mivel jó pár fő komponens nemzetközi cégektől jön, nagyságrendi különbség nincs, hogy ki építi meg az erőművet. Ahogy pontosan mondtad, jó nagy adag politika van ebben.

Lehet, hogy az oroszok politikailag tudnak valamit, amit a franciák/amerikaiak nem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 11:54:26

@Midnight Run:

"az import pont annyiba kerül, mint a hazai előállítás."

Picit olcsóbb, azt hiszem, te is írod a kihasználatlan gázerőműveket. De nem tudni, mi lesz 10-20-40 év múlva. Nem biztos, hogy a megújulók lefedik a többletigényt.

"A németek 50TWh áramot exportálnak évente, ez több, mint a magyar fogyasztás."

Csakhogy ennek nem kis része megújulókból van, ami nem biztos, hogy akkor jön, amikor nekünk épp kell. Na meg a németek importálnak is francia atomáramot az Energiewende nagyobb dicsőségére, mivel lassacskán leállítják a meglévő atomerőműveiket.

Ebből viszont az következik, hogy a megugró német import miatt nem biztos, hogy 10 év múlva is olcsóbb lesz számunkra az import a hazai termelésnél.

Állítsuk meg a ......... 2017.11.24. 12:00:36

Elhiszi valaki, hogy a légkörben szétterjedt sugárzás az még az eü határérték alatti, sőt még egészséges is?
Baxxák meg hát egy PET Centrumban kiterelik a népet, ha bejelez a vészjelző, pedig ott orvosdiagnosztikai célokra használt izotóp van, de akkor sem egészséges!

A russzkik tagadtak akkor mikor, amikor már régen Magyarország felett járt a felhő és az MTA Atommagkutató Intézetéből a fizikusok naponta ki voltak rendelve ellenőrizni a friss tejszállítmányokat.
Azt ezt követő években megugrott a pajzsmirigy megbetegedések száma, főleg a keleti megyékben.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 12:09:07

@Midnight Run:

Politikai okokból: erős ott a zöldlobbi.

De vedd észre: még a gazdag Németország is nehezen fogja bírni a 10-szeres árú zöldenergiát.

Midnight Run 2017.11.24. 12:09:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Elég jól ismerem a helyzetet hidd el. Nekem az atommal, mint megoldással kevés bajom van. A baj inkább az, hogy valóban az ország érdekeit követtük-e, amikor a Roszatommal, nem-transzparensen, verseny nélkül kötöttünk szerződést? A másik bajom, hogy miért nem lehetett 10 évet várni ezzel a beruházással? Addig sokat változhat a technológia.

Egyébként a mostani kilátások mellett az atom lesz az egyik legdrágább áramforrás. Ha hozzuk a szokásos 4-5x költségtúllépést, ami jellemzi a nagyprojekteket és mi fizetjük ezt ki (ez nem derült ki ma sem, a szerződés nem publikus), akkor még gáz alapon is jó eséllyel olcsóbb lett volna áramot termelni.

Midnight Run 2017.11.24. 12:12:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A németek ki fogják ezt fizetni. Ha meg új beruházásokat nézel, azokban olcsóbb a megújuló mint az atom, igaz mindkettő minőségével vannak problémák (az egyik nem tervezhető, a másik meg nem szabályozható).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 12:12:59

@Midnight Run:

"Komolyan gondolod, hogy a franciák nem értenek hozzá?"

Az előbb már írtam: nem hiszem, hogy nem értenének hozzá. Azt viszont TUDOM, hogy mihozzánk 2003-ban a legszarabb technológiájukat hozták, ami kva pocsék referencia, ezt el kell ismerned. Ahogy azt is TUDOM, hogy a helyreállítást az orosz ajánlat 3.5-szereséért vállalták volna. Ha Paks 2-t is ilyen arányban drágábban építenék meg, akkor ezzel többen veszítenénk, mint a Fidesz lopásain.

"Paks-2 bekerülési költségét nem tudjuk. "

Fix áras a szerződés.

"Ahogy pontosan mondtad, jó nagy adag politika van ebben."

Miben nincs? Az EU és Orbán egymást szívatják a migránskérdés miatt, de persze ellentétek korábban is voltak, hiszen a Paks 2-szerződést már korábban megkötötték, ha jól emlékszem. Ennek ellenére azt hiszem, az orosz Paks 2 nem politikai, hanem elsősorban racionális műszaki és gazdasági döntés volt. Az oroszok adtak egyedül hitelt, és ők már bizonyítottak Paks 1-gyel. Persze nyilván benne van a keleti nyitás is, tagadhatatlanul.

"nagyságrendi különbség nincs, hogy ki építi meg az erőművet"

Sook egyéb, nyugati cégek által épülő erőmű ára duirván elszállt, Hinkley Point a szokásos példa. Nekünk viszont fix áras szerződésünk van. Persze ezt is lehet módosítani, ezért inkább várjuk ki a végét.

Midnight Run 2017.11.24. 12:34:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ettől az Aszóditól hallottam már legalább én is 5x, hogy fixáras a szerződés, csak azt nem fejtette ki soha, hogy melyik része az. Szóval jó lenne látni azt a szerződést....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 12:38:55

@Midnight Run:

Állítólag a legnagyobb része mr nyilvános, de én még nem hallottam nyilatkozni olyan embert, aki az egészet elolvasta volna.

Boar. 2017.11.24. 12:41:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Te kezdted a személyeskedést.
Nem(csak) itt és nem most...nem gondolnám, hogy veled szemben bármilyen társadalmi norma betartása számonkérhető volna.

Boar. 2017.11.24. 12:43:41

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Említettem a témafüggetlen, ordas demagógiát mint "koherens érvrendszert birka módra".
Köszönöm a megerősítést.

Midnight Run 2017.11.24. 12:44:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A Rosatom által építendő finn erőmű esetében meg fennáll a gyanú, hogy nem tartják be a legújabb biztonsági szabványokat, ezért kérték a finnek, hogy halasztodjon az építkezés, hogy ők is áttanulmányozhassák.

Lehet, hogy almát nem almával hasonlítunk....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 13:04:58

@Boar.:

Úgy látod, hogy panaszkodtam az anyázásod miatt? Akkor rosszul láttad. Én élvezettel nézem, ahogy lealacsonyítod magad az kurvanyázás szintjére.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 13:05:07

@Boar.: A retkes, repedttalpú büdös kurva anyádra gondolsz, te szarházi? Mit basztak ki onnan te szerencsétlen idióta barom? Most épp ezt a hazugságot kell terjesztened te féreg? A Dél-afriakai köztáraság is a Roszatommal építtet, csak hogy örüljél te gané..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 13:07:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Már érzi a vesztét. Jön az április.. Ezért vergődik szegénykém..:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 13:13:52

@Midnight Run:

Nem lehet, hogy itt is beleszólt a politika? Ugye embargó a Krím és Kelet-Ukrajna miatt. Persze erre nem lehet hivatkozni egy már korábban megkötött szerződésnél, de az említettekre igen. Ez eléggé gyanús:

"...a projektből már több nagy cég, így a német E.ON és finn ipari konszernek is kiszálltak, miután világos lett, hogy a dán és svéd szélerőművek sok és olcsó áramot termelnek. A beruházást a Roszatom mentette meg azzal, hogy beszállt a Fennovoimába, és elintézték, hogy az orosz állam adjon hitelt az építkezésre."

Talán csak vissza akarnak lépni, de ezt jogszerűen csak magas kártérítés fizetésével tehetnék meg.

Az infók túl szűkösek ahhoz, hogy komolyan véleményt lehessen formálni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 13:15:35

@EU zászlót mindenhova!:

Ordít, mint a fába szorult féreg. Mondjuk az is (mármint féreg).

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 13:17:47

@Midnight Run: Elenyészően kevés esetben tendereztetnek atomerőművi beruházások esetén:

hvg.hu/gazdasag/20160114_Csehorszag_is_tender_nelkul_epittet_atome

" Kovacovska azt is elmondta, hogy a tavaly törölt temelíni tender nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „Gyakorlatilag mi voltunk az egyetlen ország a világon, amely nyitott versenyeljárás keretében keresett partnert az atomerőmű építéséhez” - magyarázta. "

( Egyébként meg a 4-es metró kapcsán jól látszik, hogy mennyit ér a tendereztetés.. Nem sokat..)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 13:21:01

@EU zászlót mindenhova!:

A 4-es metrót felhozni nem ér, mert ott jórészt a mai "demokratikus ellenzék" erői loptak.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 13:21:22

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ezenkívül a német megújulózáshoz ott kell állni a francia nukleáris szektornak teljes fegyverzetben, plusz egy rakat szennyező lignit és szénerőműnek..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 13:23:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: No igen.. Én is csak félve hoztam fel..:) ( Náciskodom itt..:)

Midnight Run 2017.11.24. 13:24:13

@EU zászlót mindenhova!:

Ebben van valami, a kiválasztásban annak is nagy szerepe kell, hogy legyen, hogy építsen az az adott cég. Mondjuk a Westinghouse nem biztos, hogy most jó választás lenne, mert nyugaton kvázi haldoklik az atomenergia.

Mondjuk ez még mindig nem magyarázza, hogy miért nem adták közre a szerződést és miért nem tárgyaltak a háttérben a többi szereplővel. Ha én mondjuk egy komoly dolgot építettek, akkor biztosan érdeklődöm legalább alapszinten a többi beruházó iránt.

Midnight Run 2017.11.24. 13:25:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Lehet, hogy politikai a döntés, bár a finnek elég függetlenek, szerintem ott még kevésbé számít az EU tényezőnek, mint nálunk. Nem ismerem a részleteket, hogy véleményt formáljak.

Midnight Run 2017.11.24. 13:26:42

@EU zászlót mindenhova!:
Ezen felül arra kérdésre sem kaptam választ, miért most kell elindítani a projektet, miért nem lehetett legalább 6-8 évet várni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 13:27:32

@Midnight Run:

Nem tudom elhinni, hogy legalább informális, tapogatózó megbeszélések nem voltak.

Boar. 2017.11.24. 13:28:56

@EU zászlót mindenhova!: Nem, konkrétan a te retkes, mosdatlan, tripperes picsájú narkós kurva anyádra gondoltam aki olyan hülye, hogy két gramm szalicilért is bárkit leszop...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 15:12:19

@Midnight Run: Azért mert az ilyen gigaberuházásoknál jeletős csúszások , késések lehetnek, már a korai engedélyeztetési szakaszban, valamint az sem biztos, hogy később lesz azonnal szabad kapacitás. Az ellátásbiztonság az elsődleges..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 15:16:33

@Boar.: Figyelj röfi..!:) Bebaszlak a fagyasztóba, aztán miután eléggé bemerevedtél visszakalapállak a kénbűzös valagú ótvaros kurva anyádba.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 15:23:09

@Midnight Run: Általában az ororsok kevésbé szokták átlépni az előzetes költségbecsléseket mint a nyugatiak. A finnek a fracia Arevával szerzett tapasztalataik után fordultak az oroszokhoz a második erőmű kapcsán. Eléggé elszálltak a költségek az olikulitoi atomerőmű esetében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 15:46:09

@Midnight Run:

Nekem van sejtésem. 12 év kormányon ellustít bármely pártot. '18-ban még győzni fog a Fidesz, de '22-ben vagy legkésőbb '26-ban már valószínűleg nem. Tehát addig kell elkezdeni, ha biztosak akarnak lenni abban, hogy valóban megépül.

Mivel a legtöbb lopási lehetőség csak később lesz, abban sem vagyok biztos, hogy a lopás lehetőségének bebiztosítása végett kezdik hamarabb. Bár tény, hogy már megköthetők olyan szerződések, amelyek egy választási vereség után sem bonthatók fel csak úgy.

Azzal azért minden valamirevaló szakértő tisztában van, hogy Magyarországon az atomenergiának nincs alternatívája. Viszont egy Fidesz-vereség után messze nem biztos, hogy sikeresen tudnának visszalépni a megveszekedett atomellenességükből, amivel aztán az országot belevinnék egy megújuló alaperőműves baromságba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.24. 15:49:49

Viszont egy Fidesz-vereség után messze nem biztos, hogy AZ ÚJONNAN HATALOMRA KERÜLŐ BALOS PÁRTOK sikeresen tudnának visszalépni a megveszekedett atomellenességükből, amivel aztán az országot belevinnék egy megújuló alaperőműves baromságba.

Midnight Run 2017.11.24. 17:00:11

@EU zászlót mindenhova!: "Általában az ororsok kevésbé szokták átlépni az előzetes költségbecsléseket mint a nyugatiak"

Na ja, a Szocsi Olimpia 12 milliárd dollár helyett 51 milliárd lett.

en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_the_Olympic_Games

Midnight Run 2017.11.24. 17:06:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Azzal azért minden valamirevaló szakértő tisztában van, hogy Magyarországon az atomenergiának nincs alternatívája."

Még ez az állítás sem igaz. Szerintem is jó lenne egy nukleáris alaperőmű. Na de nem mindenáron. Egyszer kiszámítottam, hogy 3,2 milliárd köbméter gáz kellene hasonló nukleáris kapacitás kiváltásához, mint Paks-2, ha modern, 56%-os CCGT-ben égetnék ezt a gázt el. Na most ha Paks költsége 12 milliárd euró helyett mondjuk 50 lesz (lásd Szocsi Olimpia), akkor ebből a mostani gázárak mellett 250 milliárd köbméter gázt tudnánk venni. Az 80 évre lenne elegendő mennyiség...... És arról nem is szólva, hogy ennek legalább a negyedét, de a technológia fejlődésével a felét is ki lehetne megújulóval váltani.

Midnight Run 2017.11.24. 17:09:04

@EU zászlót mindenhova!:
2020-ban elkezdett projekt 12 éves építési idővel számolva pont 2032-re lett volna kész, amikor az első Paks-1 blokk leáll. Tehát még akkor is lett volna 5 év (2032-37) közötti túlkínálat.

Nehezen tudom mással magyarázni a történteket, csak hogy a saját vállalkozói körnek akart megbízást a kormány és valamiért ismeretlen egyéb okból az oroszok felé kellett elköteleződni.

Boar. 2017.11.24. 17:49:21

@Midnight Run: "Ismeretlen egyéb ok"? Hozzászólásod első felében ott az "egyéb ok". Egy nyugat európai generálkivitelező minőségbiztosítási rendszerén soha nem menne át az a szar szemét munka amit a fideszközeli vállalkozók végeznek. Egy nyugat európai partner úgy vonul le a munkaterületről, hogy komoly garanciákat vállal az elvégzett munkára. Az orosz meg zsebreteszi a lóvét és daszvidanyia, pereljetek ha akartok.
Az, hogy a használt fűtőelemek újrahasznosításában is valószínűleg rájuk leszünk szorulva, elég nekik ahhoz, hogy ne tartsanak a hitelek törlesztésének befagyasztásától.
A nemzetközi jogot meg pont leszarják.

eßemfaßom meg áll 2017.11.24. 20:03:25

A sötétzöld segghülyék a legseggülyébb állatfajta. A büdösmacska még hiányzik azért a csapatból.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 20:39:27

@Midnight Run: Vajon a Roszatom volt a kivitelező Szocsi esetében?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.11.24. 20:45:16

@Midnight Run: Ezt nem lehet így kiszámolni egy ilyen gigaberuházás esetében.. Nem véletlen, hogy már a szocik is elkezdtek tárgyalni a dologról.
Másrészt, amivel sokan nincsenek tisztában az az, hogy a következő 15-20 évben a magyar hőerőmű park jelentős részének le fog járni az üzemideje.

Midnight Run 2017.11.24. 21:52:44

@EU zászlót mindenhova!: miért nem lehet így számolni?
A kieső hőerőmüveket megújulóval és a meglevő gázerőmüvekkel lehet pótolni. Emellett az energiatakarékosságban ia nagy a tartalék.

Quas! 2017.11.25. 00:25:34

@Midnight Run: Ember! Már qrvasoxor le lett írva, hogy a gázerőmű által termelt villany ára sokszorosa az atomerőmű árának. A gáz csak csúcs termelésre jó, alaperőműnek nem. A megújulók akkor jók, ha van mögötte backup. Ha kipucolod az alapokat összedől a ház...

Midnight Run 2017.11.25. 07:44:37

@Quas!:

Akkor mi van Olaszországgal, ahol a mai napig nem üzemel egy darab atomerőmű sem. Vagy Németország, aki most készül leállítani az összeset. Vagy Japán, ahol Fukushima óta csak 4 blokk indult újra a 46-ból.

Szerintem meg jól működik a kormányzati propaganda, aki azt mondja, hogy atom nélkül nincs magyar energetikai rendszer. Pedig össze lehet állítani. Ez értékválasztás meg pénztárca kérdése csak.

Én nem vagyok atomellenes, de 12 milliárd euróért (ami lehet, hogy a végén 30-40-50 milliárd lesz) nem vagyok benne biztos, hogy jó a döntés.

eßemfaßom meg áll 2017.11.25. 14:26:19

@Midnight Run: "Emellett az energiatakarékosságban ia nagy a tartalék"

Mekkora? 10w-os led helyett 9wattossat tekersz be?

eßemfaßom meg áll 2017.11.25. 14:35:30

@Midnight Run: "Vagy Németország, aki most készül leállítani az összeset"

A németek azok nagyon zöldek, a sok szél és naprúműveknek köszönhetöen csak sokkal több CO2-t eregetnek a légkörbe mint mi nemkörnyezettudatos magyarok (jelen időpillanatban a németek 469g mig mi 301g co2 kibocsátásával termelünk áramot) ha leállítják azt a 20% atomerőművüket akkor pótolják szénnel, van nekik bőven szénerőműtartalékuk is meg szenük is. A német CO2 olyan különleges CO2, hogy nem csinál üvegházat így bármennyi kijöhet belőle, csak egyre zöldebbek lesznek.

Ja a bezzegolaszok is 128g CO2-vel többet okádnak a levegőbe mint mi gonosz környezetpusztítók

Midnight Run 2017.11.25. 17:48:37

@eßemfaßom meg áll:
Nos eleve nem elektromos áram egyenleget, hanem energia egyenleget kéne nézni. Paks-2re költött összeg feléből az összes magyar ingatlant be lehetne szigetelni, ami levinné a lakossági és ipari fűtésre fordított gázmennyiséget kb a felére. Úgy 4 milliárd köbméterről 2-2,5 milliárd köbméterre.

A helyzet az, hogy Paks2 rohadt drága. Nekem 5-6 milliárd euros költségnél nincs vele bajom, de ennek vége jó eséllyel 30-50 milliárd lesz.

Szkáábí 2017.11.25. 20:46:15

Kedves Midnight,
Ha ennyire hiszel a zöld energiában fektess bele (vegyél ilyen ETFeket kezelő papírokat) vagy indíts zöld energia céget. Ha ugyanannyi GW teljesítmenyt akarsz atommal vagy széllel letrehozni, az több száz, vagy több ezer szélerőmű et, értekes termőföldet vagy lehetetlen építesi helyet, ezáltal növekvő telepítesi költseget eredmenyez. Nagy átlagban ökölszabályként mondható, ha elég sok adott típusú erőmű kapacitását összeadod és leosztod a teljesítménnyel, akkor egységnyi energiaképesség kb pariban van a többi alternatívával. Pl 1000GW atom osztva 2000 blokk költségével kb annyi mint 1000GW osztva x db vízerőművel/naperőművrl stb. Nincs nagy különbség. Kb mint az autóknál a lóerő / autóár. Itt a termelés vegyessége a lényeg, hogy kombinálni kell az atomot/gázt/víz/nap/szél/bio/thermikus/stb megoldásokat a sok mini megoldással (lakossági). A hosszú tavú biutonság záloga a diverzitás, nincs "tuti király megoldas" (pl csak napelem). A sok lábú asztal a jó, mert nehéz feldönteni ;)

eßemfaßom meg áll 2017.11.26. 15:11:36

@Midnight Run: ha kevesebb gázt fűtünk el akkor olcsóbb lesz a villany vagy mivan?

Midnight Run 2017.11.27. 08:43:43

@Szkáábí:
Amiket mondasz, én ezeket soha nem állítottam. Annyit mondtam csupán, hogy az energiamixben megfontolandó az atom, mert az ára iszonyatos módon megnőtt.

Soha nem állítottam, hogy a megújulóval pótolni lehet a kieső atomenergiát.

Lassan kezd ez a vita politikává hasonlítani. Vagy szereted az atomot vagy sem.

Midnight Run 2017.11.27. 08:44:58

@eßemfaßom meg áll:

ha a Paks-2re szánt pénzt energia hatékonyságra költjük, akkor jobban javul az ország energia mérlege. Érthető?

eßemfaßom még áll 2017.11.27. 09:59:13

@Midnight Run: A mosógéped energiamérleggel vagy árammal üzemel?

eßemfaßom még áll 2017.11.27. 10:01:00

@Midnight Run: "Soha nem állítottam, hogy a megújulóval pótolni lehet a kieső atomenergiát."

Akkor mivel szeretnéd pótolni (olcsóért hiszen az atom az drága szerinted)? Szeretetgenerátorral vagy építsünk ligniterőműveket százat, ezeret?

Midnight Run 2017.11.27. 10:53:42

@eßemfaßom még áll:
3 dologgal: 1) gáz CCGT-kel, 2) megújulóval (szél, nap, esetleg geotermikus) 3) energiatakarékossággal.

Szerintem ezzel a kombóval jó eséllyel olcsóbban jövünk ki, mint a russzki reaktorral.

eßemfaßom meg áll 2017.11.28. 10:06:01

@Midnight Run: Gáz drága, megjuló gyakrabban nincs mint van de legalább szintén drága és kezelhetetlen, energiatakarékossággal meg nem lehet villanyautót tölteni és metrót járatni
süti beállítások módosítása