A valódi viták otthona

Reflektor

A 70 több, mint a 60 – recept a Fidesz legyőzéséhez

2018. március 14. - szénhidra

szavaz_2.jpg

Ahhoz, hogy az ellenzék nyerjen, nem baloldali koordináció kell, hanem 70 százalék közeli részvétel a választásokon.

A múlt héten meghiúsult az MSZP-P-DK és az LMP egyéni választókerületekben történő koordinálása. Az LMP vezetése elmúlt időszakban tárgyalásokba kezdett az MSZP-P vezetésével, az elképzeléseik az együttműködés mikéntjéről azonban nem találkoztak, ezért az LMP úgy döntött, hogy érdemi, teljes körű koordinálási szándék nélkül semmi értelme folytatni a tárgyalásokat. Ameddig az LMP kész lett volna visszaléptetni a legerősebb jelölt javára, amennyiben az közelebb visz a kormányváltáshoz, addig az MSZP helyekről akart egyezkedni, nem akart 2 jelöltnél többet visszaléptetni, cserébe 10 helyet kért. Olyan fel sem merült bennük, hogy az MSZP és az LMP közösen fogja vissza a jelöltjeit egy esélyes harmadik fél számára. Nem véletlen, hogy a Fidesz csak a Jobbikot is magába foglaló koordinációtól tart annyira, hogy egyenesen üzenjen a szocialistáknak, hogy eszükbe se jusson koordinálni velük. Az együttműködés LMP által elfogadható változatától tehát az MSZP zárkózott el, kívülről mégis úgy látszik, hogy az LMP a korábbi évek különutas politikája után elindult egy irányba, majd gyorsan meg is fordult rajta. Pedig az LMP mindvégig ugyanazon az állásponton volt: a koordinációt a kormányváltásnak kell alárendelni, nem egyéni pártérdekeknek, ahogy 2014-ben is történt.

A matek, amit sosem számolnak végig

2014-ben az ellenzék úgy kapott összesen több szavazatot, mint a kormánypártok, hogy annak mindössze a felét kapta az „összefogás”, a többit a Jobbik és az LMP. Összességében az MSZP dominálta – részben belőle kiszakadt és volt MSZP-s, SZDSZ-es politikusok vezette pártokból verbuválódott – pártkonglomerátum majdnem 1 millióval kevesebb szavazatot kapott listán, mint a Fidesz-KDNP. Ha egy kockás papíron hozzáadjuk ehhez az LMP 270 ezer szavazóját, az akkor se lett volna elég. Pláne, hogy a valóság nem kockás papír: az LMP szavazóinak legfeljebb töredéke szavazott volna az összefogásra, ha az LMP nem indul. A baloldali összefogás mellett felsorakoztatott érvekből annak kéne következnie, hogy a Jobbikra is ki kell terjeszteni a választási együttműködést, mert csak a rájuk adott szavazatokkal jön ki olyan szám, amely már magasabb a Fidesz-KDNP szavazatinak számánál. Ha ezen érvek hangoztatói mégsem erre a következtetésre jutnak, akkor igazából csak furkósbotnak használják az összefogásmantrát a baloldalon belüli helyezkedéshez. A régi baloldal stratégiája az, hogy választásra kényszeríti a kihívóit: vagy félreállnak/beolvadnak vagy rájuk kenik, hogy miattuk nyer a Fidesz. Ez azonban hazugság.

Nem fejtik ki az igazság minden részletét

Van azonban egy másik – az előzőnél is fontosabb – aggály, amely az összefogás ellen szól: a választók nem birkák és nem is a kedvenc pártjuk katonái, a különböző pártok eredményei nem összeadhatók, a valóság nem kockás papír. 2014-ben nem csak csúfosan kikapott az összefogás a Fidesztől, de a részvétel is relatíve alacsony volt. 2002-ben 70 százalék felett volt a részvétel és az esélyesnek mért Fidesz elvesztette a választást. 2014-ben – négy olyan év utána, mint amilyen a NER kiépítése volt – pedig mindössze 61 százalék! Ezek az adatok már nem előzetes spekulációk, hanem tények. Tények, amelyek azt mutatják, hogy az összefogás nem volt elég vonzó, nem tudott elég embert elvinni az urnákhoz. Amiről nem beszélnek tehát az, hogy az összefogással vagy koordinálással szavazókat veszít az ellenzék. Ugyan a teljes, faltól falig tartó koordinálásra is igaz, hogy elriaszthat bizonyos „kényesebb ízlésű” szavazókat ez a veszteség ugyanakkor minimalizálható, ha a jelölt személye olyan, aki nem csökkenti az átszavazási hajlandóságot (igaz, ebben az esetben talán vissza se kell léptetni, elég a taktikai szavazás tudatosítása az ellenzék részéről saját szavazói körében).

Egy brancs maguk, ne is tagadja

A helyzet világos és egyértelmű: amennyiben a koordinálás nem felel meg annak a két feltételnek, hogy 1, teljes körű (értve ez alatt a mérhető támogatottságú pártok részvételét) 2, a jelölt személye nem megosztó, nem csökkenti érdemi mértékben az átszavazási hajlandóságot, akkor csak egyéni pártérdekeket szolgál miközben azt eredményezi, hogy az ellenzéki szavazók egy jelentős – a kormányváltáshoz szükséges – része otthon marad. Ezáltal minden, ami nem felel meg a fenti két feltételnek a Fidesz érdekeit szolgálja. Amikor az MSZP csak úgy hajlandó koordinálni, hogy az nem elegendő a kormányváltáshoz, viszont otthon tartja az ellenzéki szavazók kevésbé elkötelezett részét – márpedig már az MSZP-DK megállapodás is ilyen, a kiterjesztése az LMP-re meg végképp az lenne –, akkor a Fidesznek dolgozik. Nem kell külön-külön megvennie a Fidesznek szocialista politikusokat, elég ha a két párt érdekei eleve egybe esnek.

TL

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3713739208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojszipupi 2018.03.16. 08:01:37

Karácsony tegnap Olgánál kijelentette, hogy nem akarja legyőzni Orbánt minden áron!
Karácsony tegnap bele merte mondani a kamerába, hogy jobb a tolvaj Orbán maffia, mint a Jobbik. Karácsony és az egész mszp pontosan tudja, hogy a kérdés így szól. Vona vagy Orbán? Persze, hogy Orbánt választották. SZÉGYEN! Pont akkora hazaárulók, mint a fidesz!
A Jobbik pedig kizárólag az LMP felé nyitna. EZ lenne a legjobb variáció. Végre új, tiszta, szimpatikus erők léphetnének színre, elzavarva a fidesz-mszp t. Csak ez meg matematikailag lehetetlen.
Gyerekek ebből nagy pofon lesz. A pártoknak és főleg az országnak, a szavazóknak.
A csalódott dühöt és tehetetlenséget a választások után nagyon meg fogja szenvedni mindenki támogatottsága. Vona is egy fasz, mert csomagolhat a bukta után. Egy Vona nélküli Jobbik pedig jó ha megragad 5% on majd.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.16. 08:05:44

Most nem a Fideszt kell legyőzni, hanme a ballibeket. Ehhez szükséges az LMP aktív részvétele is.

Kivlov 2018.03.16. 08:34:54

@GNDL:
Nincs gazdpolja? :D
Annyira van, hogy meg az indexolvasó libbant ZS-k is azt pontozták multkor a legjobbra, a többiek tervezeteivel szemben...

Behajtó70 2018.03.16. 08:41:23

@GNDL: ekkora marhaságot mág a szocimatek sem engedne meg magának, mint te! A tények: ma 23% a br bérek utáni adó, az szja 15%. 2010-ig 45% volt a bérek utáni adó, és sávosan 25-40%. Aki picit is szorgalmasabb volt, jobban keresett azt szarrá adóztatták, emiatt aki tudott ment a fekete munka irányába.

Ugye, te ostoba hazug seggfej! Pont az ilyen egysejtű szélsőbalos véglények miatt kell edobadz i nektek amválasztásokon, higy megtanuljátok, hol a helyetek - harmadazor is!

GNDL 2018.03.16. 09:03:09

@Kivlov: „Nincs gazdpolja?”

Hát, az állandó és szinte kényszeres közpénzfosztogatást nem nevezném semmiféle gazdaságpolitikának... és nem csak én nem. :) De egyébként valóban nincs semmiféle gazdaságpolitikájuk, ez egy kibaszott ámokfutás amit rendeznek évek óta... majd ha ráérsz olvass el egyszer egy versenyképességi jelentést, tudod, az egyiket azok közül amelyek szerint évek óta nyíl egyenesen zuhan a magyar gazdaság versenyképessége... az egyik oka ennek a koherens programok hiánya lesz...

GNDL 2018.03.16. 09:10:00

@Behajtó70: Munkaválalló által fizetett adó- és járulékterhek: SZJA 15%, nyugdíjjárulék 10%, egészségbiztosítási járulék 7%, munkaerőpiaci járulék 1.5%; munkaadó által a bruttó béren felül fizetett adó- ésjárulékterhek: szocho 19.5%, szakképzési hozzájárulás 1.5%.

Innen már ha leküzdötted a magadfajta ostoba fideszes lófaszokra jellemző diszkalkuliádat akkor könnyedén kiszámolhatod, hogy egy olyan ember aki dolgozik Magyarországon és tisztességesen adózik (tehát nem az ingyenélő rohadék fideszesek) egészen konkrétan mennyit adózik a munkabéréből... jó szórakozást, töki. :)

mh1973 2018.03.16. 09:13:20

@ulpius66: te meg a mesterségesen felvárt lakások/házak árairól, illetve az albérletárakról, ami miatt hiába nőtt 10-20-30%-kal az átlagkereset, ha semmit nem ér a pénzed!

mh1973 2018.03.16. 09:16:50

@mojszipupi: nem azt mondta, hanem azt, hogy a jobbik hiába kezdett el jópofizni, 1 év alatt nem változtak meg, csak megpróbálják magukat eladni, uaz a zászlóégető, vonulós, agresszív, idegenellenes barmok társasága még most is! Mélyen igaza volt, ezért fölösleges is jobbikos összefogást emlegetni, ha nálunk csak két jelöltre lehetne szavazni és a fityisz meg a rosszabbik közül kellene választanom el se mennék szavazni, max listára!

mh1973 2018.03.16. 09:20:14

@Behajtó70: te marharépa, a sorozatos hazai vállalatokra mesterségesen ráerőszakolt minimálbér és garantált bérminimum emelések miatt a fekete foglalkoztatás soha nem látott magasságokban van, a vidéki emberek 60%-a 4 vagy 6 órás munkaviszonyban van bejelentve, mert a vállalatok nem tudják ezt a brutális többletköltséget finanszírozni.

Pop40 2018.03.16. 09:21:32

@Kivlov:

Persze, bolsi, persze.

Kivlov 2018.03.16. 09:23:27

@GNDL:
Azokat a jelenteseket, akit hitel osztogató zs szervezet írnak, lehuzva azokat akik nem kérnek a hitelükből? Felesleges.
Nekem elég az adozás átalakítása a jövedelmi adókról meg az évek óta rekordalacsony hiány. A többi lóf*sz.

mh1973 2018.03.16. 09:24:27

A bérekről annyit, hogy 2010 előtt a 200e bruttó 138e nettót ért, most pedig 133e-t, tehát az ország negyede emiatt szop még mindig, illetve az alapvető élelmiszerek árában bekövetkezett 30-40%-os infláció miatt, 8 év alatt a kenyér ára, tejtermékek ára, húsok ára (áfacsökkentések ellenére) bőven 30-40%-kal emelkedtek. Ez idő alatt nem volt béremelés a közszférában, sokan még mindig a 2008-as bértábla alapján vannak besorolva, úgy hogy ezt a minimálbérhez/garantált bérminimumhoz igazították, nem emeltek családi pótlékot, gyest, egy csomó ellátást megvágtak, álláskeresési 9 hónap helyett max 3 hónapig jár, bevezették a banki különadót, telekom adót. Egy átlag magyar foglalkoztatott fixen rosszabbul él, mint 8 éve...

GNDL 2018.03.16. 09:29:56

@Kivlov: Az EU, az OECD vagy éppen a WEF jelentéseiről van szó többnyire... és tényleg hidd el, hogy teljesen lényegtelen hogy egy magadfajta hungarista gecinek aki a zsidózáson kívül másra nem is képes mi az ami „elég”... ezeket a versenyképességi jelentéseket pont azok a befektetők is olvassák akik évek óta messziről kerülik például a korrupció vagy a jogállamiság hiánya - mint versenyképességet alapjaiban lerontó tényezők - miatt Magyarországot.

odod94 2018.03.16. 09:30:20

@GNDL:
kis emlékeztető hogy adóztál a nagyszerű gyurcsányi gazdaságpolitikában. www.nettober.com/index.php?p=berkalk20090101

Papíron minimálbérre bejelentve, a többi rész feketén zsebbe módszerrel jobb, de annak aki tanult és többre vitte annak a fele sem volt a nettója. Ma a nettó fix 66,5%.
"Sajnos" mérnökként az utóbbi kategóriába esek, így nem tud meghatni a bolsevista fizessenek a gazdagok szöveg.

GNDL 2018.03.16. 09:40:19

@odod94: Egyébként nem Gyurcsányra esett a legalacsonyabb adóék hanem Bajnai kormányára. Viszont az pontosan miben menti a jelenlegi hitvány Orbán-kormányt és dilettáns politikájukat, hogy az előző Gyurcsány-kormány is hasonlóképpen hitvány és dilettáns volt?! Elárulom: semmiben. Magyarországon évtizedek óta igen magasak az adóterhek, az elmúlt években még ezt is sikerült felülmúlni azzal hogy sok tekintetben - például az áfa, a szektoradók száma és mértéke, az egzotikus fogyasztási adók száma és mértéke, egyáltalán az adónemek száma - a magyar adórendszer világrekorder. Ja, és nem Gyurcsány van kormányon kilencedik (!!) éve... :) Szóval főleg ha bármiféle mérnök lennél akkor kéne kissé összeszedettebb véleményt megfogalmaznod, nem olyat amit a fideszes kocsmatöltelékek szoktak felböfögni...

„Ma a nettó fix 66,5%.”

Minek a 66.5 százaléka? :) Mert fentebb is megemlítettem a barátnődnek, hogy ma Magyarországon az adóék közel 48%, tehát a munkaadó által kifizetett bér legfeljebb 52%-át kapja meg a kedvezményekre nem jogosult munkavállaló (a munkavállalók egyébként jó 80%), a többi pedig adó...

Homo fideszbirkusz 2018.03.16. 09:41:57

@ulpius66:

Nem az a baj, hogy itt vagy te Orbánnak, a kétosztályos mélysötét bugrisa, hanem az, hogy a te ostoba fajtádból van még neki kétmillió.

Hogy a te szellemi szóinvonaladdal válaszoljak: a ballibsik alatt a kenyér és a tej sokkal olcsóbb volt, tehát a maradék 6 millió ezért fogja leszavazni a Putyin csicska Orbánodat. Nem is értem, hogy kik azok a hülek akik Orbánbra szavaznak, miközben alatta minden többe kerül!

GyMasa 2018.03.16. 09:51:11

@GNDL:
...Viszont most lesz vagy 300-350 ezer határon túli levélszavazat is, vagy több, a fene tudja, gondolom 99.999% Fidesz szavazat lesz mert mi más, ...
Akkor meg egyszer:
A hataron tuli magyarok, illetve azok a kulfoldon dolgozo magyarok, akik a szabalyoknak megfeleloen megszuntettek a magyar lakcimuket, ha nem tulajdonosai egy ingatlannak, tudnak levelben szavazni,
DE
Ok, magyar lakcim hijjan kizarolag a listakra tudnak szavaznim es egyeni jeloltre nem (hiszen nincsen lakcimuk)
Ezek szerint viszont, egyreszt ezeknek az embereknek egyaltalan nem er ugyanannyit a szavazatuk, mint egy, az orszagban elo embere, masreszt a kovetsegre eszerint csak azoknak kell elmenniuk szavazni, akiknek van magyar lakcimuk, de a szavazaskor eppen kulfoldon tartozkodnak. (az amugy teljesen mindegy, hogy ott elnek-e, vagy csak turistak)
Szoval, miutan ezt tisztaztuk, kijon, hogy ezek a szavazatok a fidesz listas szavazatait novelik csak.
5 millios (5,4 a kulfoldiekkel egyutt) reszvetel eseten a fidesz zsamithat kb 2 millio szavazatra listan. Ezekkel egyutt mondjuk 2,4 milliora.
A szavazatok nelkul a fidesz a listas szavazatok 2millio/5 millio= 40%-at szerezne meg.
Ezekkel a szavazatokkal pedig a 2,4 millio/5,4millio=44,4%-at.
A listas helyek szama 199-106=93
Tehat az elso esetben a fidesz 93hely*40%= 37.2 helyet szerezne,
a masodik esetben 93hely*44,4%= 40,92 helyet.
Tehat 3-4 _LISTAS_ helyrol van szo.
A parlament teljes letszamat tekintve <2% lesz a kulonbseg.

Homo fideszbirkusz 2018.03.16. 09:51:17

@Kivlov: "Nekem elég az adozás átalakítása a jövedelmi adókról meg az évek óta rekordalacsony hiány."

Neked a szellemi képességeidben vannak hiányok te fidesztroll, de ott óriásiak. Minden kicsit is értelmesebb ember tudja, ezernyi tanulmány született róla, hogy az egykulcsos szja az évi 400 milliárd foritnyi pénzátlapátolást jelent a legjobban kereső 20%-nak a maradék 80% kárára.

Te persze hülye vagy, hogy megértsd, hogy a 27%-os áfa, a teljesen leépített közszolgáltatások, a magasan tartott rezsi árak, az 50 új fideszes adó és így tovább pont ahhoz kellenek, hogy a jól kereső 20% adókímélését legyen miből fizetnie az állmnak.

Na indulj a Birkamenetbe és bégesd, hogy Soros meg migráns!

midnightcoder2 2018.03.16. 09:51:38

Elvtársak!

Belegondolt valaki is abba, hogy netán ha esetleg nyerne is egy Jobbik-MSZP-DK koalíció, vajon mennyire is lenne kormányképes ? Az MSZP az 2002 és 2010 között az SZDSZ-szel sem tudott együtt kormányozni, sőt a távozása után még egyedül sem, mert a saját kis belső csoportocskái is szanaszét cincálták. Egy ellenzéki győzelem esetén mennyi idő telne el olyan töketlen kúrmányzással, ami után az istenadta nép egyenesen imádkozna Orbánék visszatéréséért ?

Ha a baloldal mint olyan megszűnne létezni, és csak a Jobbik állna a FIDESZ-szel szemben, akkor lenne esély tartósan megbuktatni Orbánt. De egy esetleges mostani győzelem csak megerősítené.

GyMasa 2018.03.16. 09:54:19

@ulpius66:
...A ballibsi savazók ennyire hülyék, hogy ÖNKÉNT ÉS DALOLVA AKARNAK JÓ MAGAS ADÓKAT FIZETNI?????...
Nem, akik csillogo szemmel tamogatjak a "szolidaritast", azok nagyreszt valami kozalkalmazotti bertabla szerint keresnek netto 200-at, tehat oket a 3-400k feletti plusz adokulcs nem erintene, viszont a minmalber melle jaro adojovairast azt megkapnak, igy johogy tapsilkonak ahhoz, hogy _MASOK_ fa*zaval verjek a csalant!

mh1973 2018.03.16. 09:56:50

@odod94: megsúgom neked, hogy az átkozott gyurcsányi rendszerben a főállásom mellett egyéni vállalkozó is voltam, mert a piacról lehetett megbízásokat kapni anélkül, hogy pártkatona, vagy csókos lettem volna, ez 2010 után fokozatosan megszűnt, 2012-től évi pár százezerért volt kiváltva az igazolvány, amit 3 éve vissza is kellett adnom, mert nem lehetett érvényesülni, (a csókosok mindent elvittek és nekem az apró jutott volna, azért meg nem dolgozok, hogy mások a 3x lóvét zsebre tegyék munka nélkül)!

Homo fideszbirkusz 2018.03.16. 09:57:27

@GyMasa:

akkor magyarul: az igazi magyar, akinek az egzisztenciája függött meg függ Magyarországtól százezer számra van akadályozva van, hogy szavazhasson, az Orbán reszimben. A Magyarországon semmilyen egzisztenciával nem rendelkező meg rendelkezett propaganda behonosítottjai meg százezer számra szavazhatnak csak a kisujjuk megmozdításával.

Akárhohy erőlködsz te fideszes troll, itt 10%-nyi szavazatokról van szó, nem 3 darab parlamenti helyről!

midnightcoder2 2018.03.16. 09:58:33

@Homo fideszbirkusz: "Minden kicsit is értelmesebb ember tudja, ezernyi tanulmány született róla, hogy az egykulcsos szja az évi 400 milliárd foritnyi pénzátlapátolást jelent a legjobban kereső 20%-nak a maradék 80% kárára."

Minden kicsit értelmesebb ember tudja, hogy a többkulcsos SZJA csak arra jó, hogy az országból már most is tömegesen távozó értékes munkaerő távozását gyorsítsa. Ha te egy multinál keresel mondjuk nettó 500-at mint szoftverfejlesztő, és ebből lesz hirtelen 450, az elég jó motiváló erő arra, hogy körbenézz néhány határral arrébb, ahol bár magasabbak a megélhetési költségek, de még így is többet tudsz félretenni mint az itteni nettód. És mivel ennek az országnak az egyetlen erőforrása az itt lakók munkaereje - sem ásványkincsünk, sem érdemi turisztikai értékünk nincs mint Pl. a görögöknek - így aki ma magyarországon többkulcsos SZJA-t hirdet, az lényegében az ország elpusztítására tör, azaz hazaáruló.

midnightcoder2 2018.03.16. 10:02:32

@mh1973: Értem. Ergo te eddig mint vállalkozó állam bácsi csöcsén lógtál, aztán mások jutottak hozzá a csöcshöz és ezt te nehezményezed. Szíved joga, csak tudod a cégek nagy része azért a piacról él, és nem állami vagy önkormányzati megrendelésekből. Persze ez nyilván nagyobb szívás, nem is egyszerű dolog vállalkozónak lenni, sokkal kényelmesebb egy cégnél ahol még az SZJA bevallást is megcsinálják neked. Én próbáltam ezt is, azt is, én is egy multinál tolom az igát, de egy percig sem merül fel bennem, hogy ezért Orbánékat hibáztassam.

Homo fideszbirkusz 2018.03.16. 10:04:18

@midnightcoder2: "Belegondolt valaki is abba, hogy netán ha esetleg nyerne is egy Jobbik-MSZP-DK koalíció, vajon mennyire is lenne kormányképes ? "

Mármint kormányképesebb egy Balognál? Egy Matolcsynál? A többi segghuszárnak még a a nevét se tudja az ember. Hát ezeknél még egy béka is kormány képesebb.

Nagyon jó lesz ez az összefogás, mindenki megkapja a területét, azt elvezetik. Közben Széllsebességgel felderítik a fideszes korrupciós ügyeket és sittre vágják az egész Fidesz frakciót meg holdudvarát. Utána meg majd eldöntik hogy mit akarnak, a lényeg, hogy Orbán vezéred már csak a börtönben fog Soros meg migráns plakátokat rajzolni a téglafalra.

Kivlov 2018.03.16. 10:04:32

@GNDL:
Kerülik, ja. Olvassál állampapír eladasi jekentéseket...

GNDL 2018.03.16. 10:05:19

@midnightcoder2: Kibaszottul nem az egy- vagy többkulcsos adórendszerről van szó, meg egyébként sincs egykulcsos adórendszer Magyarországon mivel az minden forgalmi- és jövedelmi típusú adó egyetlen kulcsát jelenti. Egyébként is mindegy hogy egy- vagy többkulcsos adórendszer, mivel mindkettő működik a megfelelő feltételek mellett a megfelelő környezetben. A baj ott van hogy kibaszottul magasak az adóterhek, a magyar bérek adóéke TOP5 az EU-ban, az áfa rekord, a szektoradók száma és mértéke rekord, az egzotikus fogyasztási adók száma és mértéke rekord, és egyébként az adózással kapcsolatos bürokrácia is rekord... verhetitek kizárólag csak az SZJA-ra magatokat, de annyi kibaszott adóteher van Magyarországon hogy ha eltörölnék az SZJA-t még akkor is a rekorderek közé tartoznánk adózás szempontjából... :)

Kivlov 2018.03.16. 10:06:47

@Homo fideszbirkusz:
Az Állam nem szeretetszolgálat.
Az ÁFA emelés a legjobb volt: azt legalább az is megfizeti, aki amúgy csak kifelé vesz a közösből.

GyMasa 2018.03.16. 10:07:08

@Homo fideszbirkusz:
Nezd, oreg!
Ha tudod barmifelel linkkel cafolni, amit leirtam, annak nagyon orulnek.
Ha nem tudod, akkor ott van feketen-feheren kiszamolva a konkret ertek.
Az, hogy nem sajatitottad el az altalanos iskolai matematika kovetelmenyeit, es emiatt keptelen vagy azt megerteni, az a te sajat problemad.
Es, ezt a hianyossagodat propagandaval nem fogod tudni ellensulyozni.

Homo fideszbirkusz 2018.03.16. 10:10:31

@midnightcoder2: "Minden kicsit értelmesebb ember tudja, hogy a többkulcsos SZJA csak arra jó, hogy az országból már most is tömegesen távozó értékes munkaerő távozását gyorsítsa. "

Hülye vagy, de nemkicsit. Pont az egykulcsos adó alatt gyorsult fel a kivándorlás. Mert az egykulcsos adó pont a maradék 80%-ot szegényíti. Ehhez jött még a teljes egzisztenciális kilátástalanság, amit Orbán adott az egykulcsos mellé.

A több kulcsos adó amelyik a felső 20 %-ra céloz, és azon belül is főleg az 1 millió feletti jövedelmekre, a garancia arra, hogy a költségvetést át lehet írni az egyéni lopás alapjáról a közellátás bővítés alapjára.

Jaj tudom, most jön a tipiukus fidesztroll aki majd itt fog jajongani, hogy a többlet pénzt azt majd mind a cigányoknak meg a munkakerülőknek fogják adni!
Persze hogy így lesz. Sőt, még 1 millió migránst is fognak belőle betelepíteni.

GNDL 2018.03.16. 10:11:11

@Kivlov: Annak pontosan mi köze a működőtőke befektetésekhez?! :) (Ja, tehát nem értesz hozzá csak fideszes kampányszlogenekkel trollkodsz... értem)

Homo fideszbirkusz 2018.03.16. 10:13:24

@GyMasa:

Te segghülye Orbán troll, milyen link kell neked az EU-ban is jól ismert orbáni választási torzításhoz? Miről akarsz vitatkozni te fidelitaszos köcsög, hogy Orbán eftárs csak 3-4 helyett csal el magának vagy hogy 20-at?

mh1973 2018.03.16. 10:20:43

@midnightcoder2: nem érted, az állam teljesen felborította a piacot, ahol egy mezei állampolgár már nem vagy csak nehezen tud érvényesülni. Most mondjam azt, hogy legutóbb azon nevettem, hogy egyazon munkáért uannyi lóvét akartak felajánlani tavaly ősszel, mint amilyen pénzért 2009-ben elvállaltam a megbízást és a mai napig őrzöm a hozzá kapcsolódó megbízási szerződést?!

Homo fideszbirkusz 2018.03.16. 10:20:45

@Kivlov: "Az ÁFA emelés a legjobb volt: azt legalább az is megfizeti, aki amúgy csak kifelé vesz a közösből."

Látom te szerencsétlen, a közgazdasági tollságokat amiket a szádba adtak jól tudod visszabüfögni.

Az szja csökkentés ellentétlezéséhez kell az Áfa emelés, meg az összes többi megszorítás, te nagyon troll! Miközben mondjuk 50 ezer Mészáros több 10 meg több 100 millió forintnyi adóbefizetést kerül el évente, addig a magadfajta kishülye embere az utolsó megmaradt forintját is odaadhatja a plusz adókra, hogy legyen miből betömni a Mészárosék után hagyott 400 milliárd forintos lyukat.

Szólj majd ha agyilag fogod, hogy te itt szopóágon vagy, nemkicsitnagyon.

Kivlov 2018.03.16. 10:31:39

@GNDL:
2 hetente gyárépítés, bővítés, beruházás van. Bárcsak az elqrás alatt is ilyen "gyengék" lettünk volna.

Kivlov 2018.03.16. 10:34:28

@Homo fideszbirkusz:
Szopóágon te vagy, mint állami maroktartó. Én dolgozok és azt megfizetik. És nem azért akarok dolgozni, hogy neked adjanak. Nagyon helyes hogy nem a munkát, hanem a fogyasztást adóztatjuk inkább. Bár tudim, a sok ingyenélőnek újdonság az adófizetés... :D

mh1973 2018.03.16. 10:36:06

@Kivlov: hol és miből? Ne feledd 6 évig a merciből élt a kúrmányod (amihez semmi köze), majd egyetlen nagyobb beruházásként a gumigyárat tudták felmutatni, ami ellen meg 2008 körül tiltakoztak.

mh1973 2018.03.16. 10:41:04

@Kivlov: a bérkommentelés nem munka és csak ciklusokra szól, remélem 4 hét múlva már munkanélküli leszel!

Kivlov 2018.03.16. 10:43:22

@mh1973:
Anyád lesz munkanélküli max.
4 hét múlva újra szoptok, mert soha többé antimagyar libsiket.

GNDL 2018.03.16. 10:52:42

@Kivlov: „2 hetente gyárépítés, bővítés, beruházás van”

Ezt csak nektek adják el kampányszemétként a ma már csak nevében közmédia termelési híradóiban. :) De egyébként ezek mögött egy nagyrészt állami, ezen belül is nagyrészt uniós forrásokból finanszírozott szubvenciók vannak, tudod amiket „stratégiai megállapodásoknak” neveznek bár minden ilyen megállapodás gyakorlatilag titkosítva van, nem véletlenül ugye. A helyzet valójában az hogy az elmúlt közel két-három évben ugyan annyi tőkét vontak ki a külföldi befektetők a gazdaságból mint amennyi előzőleg érkezett, szóval igen csak szar a helyzet ebből a szempontból is... az hogy az állam a legnagyobb beruházó az országban az meg tudod mit jelent... szocialista tervgazdálkodást. :)

„Én dolgozok és azt megfizetik.”

Nehéz elhinni, mivel pár hozzászólással fentebb még lövésed sem volt róla hogy mennyit adózik ma Magyarországon egy munkavállaló. :)

„Nagyon helyes hogy nem a munkát, hanem a fogyasztást adóztatjuk inkább.”

Nem, mindent adóztatnak, és pont leginkább a munkabéreket és a fogyasztást. Soha ennyi adóterhet nem kellett még magyarnak Magyarországon fizetnie mint Orbánék nyolcadik éves ámokfutása alatt.

mh1973 2018.03.16. 10:53:24

@Kivlov: ez a ti szellemi színvonalatok, hazaáruló, műmagyar sz.rcsimbókok! :P

GyMasa 2018.03.16. 11:11:27

@GNDL: @mh1973:
..De egyébként ezek mögött egy nagyrészt állami, ezen belül is nagyrészt uniós forrásokból finanszírozott szubvenciók vannak,...
vs.
...Ne feledd 6 évig a merciből élt a kúrmányod ...
Akkor ezt most focizzatok le szepen egymas kozott, vagy inkabb kerjetek tanacsot a partkozpontbol, mert ugy latszik, valamelyikotok nem olvasta a relevans memo-t, azt' itt egymasnak mondotok ellent...

GNDL 2018.03.16. 11:14:21

@GyMasa: Más véleményéért nem tudok felelősséget vállalni. Ha az én véleményemmel van problémád akkor azt meg próbáld ennél picit kulturáltabban kifejezni... tudod, tényszerű érvek és ellenérvek, ilyesmi... tehát nem úgy mint nálatok egy vidéki zsákfalu talponálló kocsmájában... :)

GNDL 2018.03.16. 11:18:20

@GyMasa: BTW, fentebb hiába kötöttél bele ostoba módon a véleményembe, végül mégsem a véleményemet cáfoltad hanem csak szerintem a frusztrációdat próbáltad magadból kiírni... az ominózus véleményemben éppen azt fejtegettem, hogy ha a határon túliak szavazatával lesz meg a többsége Orbánnak, akkor azzal lesz... ha a határon túliak szavazatával lesz meg a kétharmada Orbánnak, mint ugye 2014-ben, akkor most is így lesz... igazság szerint ez a határon túli levélszavazásosdival súlyosbított önkényes fideszes választási rendszer a 47-es bolsevik kékcédulás csalás óta a legpofátlanabb választási csalás Magyarországon.

Hókirályfi 2018.03.16. 11:39:53

@ulpius66: Fontos kérdést tettél fel, amikor azt firtattad, hogy hogy lehet, hogy a balliberális átlag felett keresők ennyire hülyék, hogy a magasabb adót igérő ellenzékre szavaznak. Nos azért, mert feltehetőleg jobban szúrja a szemüket a jelenlegi pökhendi, arrogáns társaság, mint amennyire sajnálják azt a pénzt, másrészt ha valaki balliberális érzelmű, akkor elfogadja azt az adózási elvet, hogy akinek több van, az legyen szolidáris a társadalom alsóbb rétegeivel szemben és fizessen többet, harmadrészt a fidesz elsődleges célcsoportjában, a kevésbé iskolázott vidéki szegényebb réteg kórében még nagy sikereket lehet elérni a "lesz elég dara" szlogennel, de Bp-en már kevésbé.

GyMasa 2018.03.16. 11:41:13

@GNDL:
...Más véleményéért nem tudok felelősséget vállalni...
Azert legalabb egyeztessetek, mert egymasnak ellentmondo "tenyekkel" probaljatok ugyanazt a dolgot (legyen is az barmi) igazolni, ami - ha oszintek vagyunk - erosen rontja az erveles hatasfokat.
...Ha az én véleményemmel van problémád akkor azt meg próbáld ennél picit kulturáltabban kifejezni...
Mar ne haragudj, de az elejen teljesen targyilagosan, szemelyeskedes nelkul levezettem, hogy mi volt a problemam azzal, amit irtal.
Szoval, reszemrol nem latom, hogy megsertettem volna az elvarasaidat...
... tudod, tényszerű érvek és ellenérvek, ilyesmi...
Ott volt egybol az elso hozzaszolasomban.
Erre meg nem reagaltal semmit.
Ebben a temaban viszont addig nem tudok erdemben nyilatkozni, amig egymasnak ellentmondo tenyekkel allunk szemben.
De, tudod mit, akkor lassuk:
...Ezt csak nektek adják el kampányszemétként a ma már csak nevében közmédia termelési híradóiban. :)...
Nem nezek ilyeneket. Kizarolag az indexet olvasom, de ott is erosen szurok.
...De egyébként ezek mögött egy nagyrészt állami, ezen belül is nagyrészt uniós forrásokból finanszírozott szubvenciók vannak,...
Az EU-s penzeknek szigoruan meghatarozott celjai vannak. EU-s penzt nem lehet "BMW gyar epitesre" forditani. Tehat azt a penzt kizarolag a magyar koltsegvetes terhere lehet adni kiemelt vallakozasoknak.
(nem mellesleg az EU kinosan ugyel arra, hogy semmifelel olyan celra ne adjanak unios penzt, ami mondjuk az orszag onallosodasat segitene. (oktatas, egeszsegugy, ilyenek))
... tudod amiket „stratégiai megállapodásoknak” neveznek bár minden ilyen megállapodás gyakorlatilag titkosítva van, nem véletlenül ugye...
Most itt nem ertem pontosan mi is a bajod, kifejtened?
...A helyzet valójában az hogy az elmúlt közel két-három évben ugyan annyi tőkét vontak ki a külföldi befektetők a gazdaságból mint amennyi előzőleg érkezett, ...
Most ezt megint nem ertem, akkor nem ugy van, hogy magyarorszagot csak az EU-s penzek tartjak eletben?
Es hogy a pl. nemet multik nem talicskaznak ki csendben EUR milliardokat evente az orszagbol?
Most komolyan osszezavarsz :-)
...szóval igen csak szar a helyzet ebből a szempontból is... az hogy az állam a legnagyobb beruházó az országban az meg tudod mit jelent... szocialista tervgazdálkodást. :)...
EZt a dolgot nem kovetem nyomon, igy nem is tudok kompetensen nyilatkozni benne.
...Nehéz elhinni, mivel pár hozzászólással fentebb még lövésed sem volt róla hogy mennyit adózik ma Magyarországon egy munkavállaló. :)...
Pl. mert lehet, hoyg nem Magyarorszagon dolgozik, es akkor tenyleg lenyegtelen, hogy mi a helyzet.
...Nem, mindent adóztatnak, és pont leginkább a munkabéreket és a fogyasztást. Soha ennyi adóterhet nem kellett még magyarnak Magyarországon fizetnie mint Orbánék nyolcadik éves ámokfutása alatt...
Hat, igen... Ez a frany eladosodas mar csak ilyen, akkor elore hozod a fogyasztast a jovobeni beveteleid terhere (a kolcsonadonak fizetett kamat fejeben).
Ezt csinalta Fleto, es bele is rokkant az orszag.
Es 2010 utan a legfontosabb feladat az volt, hogy ezt a folymatot legalabb megallitsuk.
...tehát nem úgy mint nálatok egy vidéki zsákfalu talponálló kocsmájában... :)..
Hat, valoban videken elek, meg van is kocsma, de nem talponallo.
VIszont nem jarok oda, mert ezeket a bajor parasztokat meg jozanul sem ertem, nemhogy bebaszva.

mh1973 2018.03.16. 12:04:43

@GyMasa: nem túl jó a szövegértelmezési képességed, nincs ellentmondás, de pártközpont sem, egyetlen közös a reális országkép.

GyMasa 2018.03.16. 12:09:40

@GNDL:
...BTW, fentebb hiába kötöttél bele ostoba módon a véleményembe,...
Azert, ahhoz kepest, hogy arra kertel, hogy "azt meg próbáld ennél picit kulturáltabban kifejezni..."
Ehhez kepest eddig csak toled jottek szemelyeskedo felmondatok.
... végül mégsem a véleményemet cáfoltad hanem csak szerintem a frusztrációdat próbáltad magadból kiírni...
Ertem, hogy ez a velemenyed, es ehhez meg is van minden jogod.
...az ominózus véleményemben éppen azt fejtegettem, hogy ha a határon túliak szavazatával lesz meg a többsége Orbánnak, akkor azzal lesz...
Igen, de konyorgom, tegyunk mar eles kulonbseget az orszagban elo, es a levelben szavazo magyarok kozott, hiszen a levelben szavazok egeszen pontosan fele annyi szavazattal rendelkeznek, mint az orszagban elok.
... ha a határon túliak szavazatával lesz meg a kétharmada Orbánnak, mint ugye 2014-ben, akkor most is így lesz...
En pedig kiszamolta, az altalad adott szamokkal, hogy hany orszaggyulesi kepviseloi helyet eredmenyez ezeknek az embereknek a szavazata. (nyilvanvaloan ez csak egy erosen kozelito adat, hiszen a toredekszavazatok ezt modosithatjak, meg maga a reszveteli arany is. Meg az is, hogy milyen kozel talaltad el ezeknek a szavazoknak a szamat) Mindenesetre a lenyeg az, hogy szerintem ezek a szavazatok nem fognak egszakadast okozni az eredmenyben, sokkal erosebb hatasa lenne, ha 10%-kat tobb ember menne el szavazni.
...igazság szerint ez a határon túli levélszavazásosdival súlyosbított önkényes fideszes választási rendszer a 47-es bolsevik kékcédulás csalás óta a legpofátlanabb választási csalás Magyarországon...
Azt ugye tudod, hogy a levelben szavazas az nem magyar sajatossag? A brit ismeroseim is siman szavaztak levelben.
Azt pedig, hogy onkenyes lenne, azt ketlem.
- Aki nem el Magyarorszagon, (barmilyen okbol is) annak, ha nincsen magyar ingatlanja, es nem is berel egyet, akkor a torveny ertelmeben le kell adnia a lakcimkartyajat.
Ekkor viszont automatikusan jogosultsagot szerez arra, hogy levelben szavazhasson, tehat nem kell 12 orat autoznia Glasgow-ba, hogy szavazhasson! Csak leadja postan a szavazatat.
- Aki viszont kulfoldon el, ES nincs olyan lakcime, ahol valoban jogosult bejelentve lenni, az egyreszt szabalytalanul jar el, masreszt neki regisztralnia kell valamelyik kozeli kepviseleten, hogy szavazhasson.
Ezen kivul, mint irtam:
- Az elso esetben az illeto csak listara szavazhat
- A masodik esetben listara ES a lakohelye szerinti egyeni jeloltre.

GyMasa 2018.03.16. 12:12:33

@Hókirályfi:
...hogy akinek több van, az legyen szolidáris a társadalom alsóbb rétegeivel szemben és fizessen többet, ...
Igen es ezt az egykulcsos szja is teljesiti:
ami 100kHUF-t keres, az fizet 15% szja-t, aki pedig 1MHUF-t keres az 150kHUF szja-t.
TObbet keres?
igen
Tobb szja-t fizet?
igen.
AKkor hol a problema?
Raadasul a progrssziv adozas az aranyos kozteherviseles elvet is serti, ugyanis a ketto kozul az egykulcsos szja az aranyos. A progressziv adozas az nem aranyos.

GNDL 2018.03.16. 12:13:48

@GyMasa: „Azert legalabb egyeztessetek”

Sajnálom, de a fentieknél érthetőbben nem tudom megfogalmazni mi a baj ezzel a fajta „érveléseddel”...

„az elejen teljesen targyilagosan, szemelyeskedes nelkul levezettem”

Gondolom a „pártközpontos” utalásod volt a tárgyilagos és személyeskedés nélküli levezetés... na, látod, pont erre mondtam hogy ami nálatok zsákfalvakban a krimóban megszokott, az jobb asztaltársaságokban ahol késsel-villával szoktak enni már merőben szokatlan. :)

„addig nem tudok erdemben nyilatkozni, amig egymasnak ellentmondo tenyekkel allunk szemben”

Itt gazdasági adatokról van szó nem hókuszpókuszról vagy plakátszlogenekről, több egymástól független hiteles forrásból is tudnál tájékozódni, ha a) tudnád melyek ezek a források; b) legalább alapvető, az általános műveltségbe tartozó közgáz alapismereteid lennének. :)

„EU-s penzt nem lehet "BMW gyar epitesre" forditani”

Közvetlenül így ebben a formában hogy mondjuk „kapacitás bővítés” természetes hogy nem, de közvetve például infrastruktúra fejlesztésre vagy innovációra már lehet. És elképesztő mértékben mennek is ezek a támogatások, csak a magyar költségvetésből Orbánék a dupláját fizették ki ilyesféle támogatásokra mint az előző Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányok összesen, ráadásul nem a magasabb hozzáadott értéket előállít szolgáltató szektorba hanem a betanított segédmunkát igénylő összeszerelő üzemeknek...

„az EU kinosan ugyel arra, hogy semmifelel olyan celra ne adjanak unios penzt, ami mondjuk az orszag onallosodasat segitene. (oktatas, egeszsegugy, ilyenek)”

Ez is hülyeség, mert egyrészt semmiféle „önállósodásról” nincs szó, az uniós forrásokat azért kapja az ország hogy több tekintetben is képes legyen felzárkózni a fejlettebb nyugati uniós tagállamokhoz, másrészt meg nézd meg mivel szoktak kampányolni a fideszes elvtársak, hogy mennyi pénzt öltek már az egészségügybe és oktatásba, bár azt már nem említik hogy ezek legfőképp építőipari beruházások pont az általam fentebb említett infrastrukturális fejlesztések kategóriában, és gyakorlatilag csak annyit jelentenek hogy kifestenek egy egészségügyi intézményt például meg legfeljebb kicserélnek pár külső nyílászárót... és mindegyik előtt ott virít a baszott nagy EU-s tábla, hogy ezt épp melyik uniós keretből finanszírozták a nyugati adófizetők. :)

„Most itt nem ertem pontosan mi is a bajod, kifejtened?”

Orbánék „stratégiai megállapodásnak” nevezik azt amikor valamilyen külföldi céggel megállapodást kötnek, hogy ilyen-olyan beruházások lesznek és az ennyi-meg-annyi munkahelyet teremt... csak ugye ezeket a dokumentumokat nem hozzák nyilvánosságra soha, így nincs képünk arról hogy valójában mit tartalmaznak, de mint ahogyan fent utaltam rá a multiknak adott támogatásokkal ezek nagyrészt csak és kizárólag arról szólnak, hogy kompenzálják a versenyképtelen és hitvány magyar adórendszer miatti versenyhátrányt a multiknak... tulajdonképpen a „stratégiai megállapodások” egyetlen célja az, hogy a magyar állam állja ezeknek a külföldi munkáltatók munkavállalóinak szinte az összes adó- és járulékterhét mondjuk két évig, miután általában újra kötnek egy újabb „stratégiai megállapodást”...

„akkor nem ugy van, hogy magyarorszagot csak az EU-s penzek tartjak eletben?”

Az bár némileg kapcsolódik, de igazság szerint egy teljesen más kérdés. Vagyis inkább úgy mondanám, hogy nem is kérdés, hogy uniós források nélkül összeomlana a magyar gazdaság. És ezt nem csak én mondom, de még a kormányzatnak is van róla egy tanulmánya, bár érthető okokból nem igazán verték nagydobra: www.napi.hu/magyar_gazdasag/brusszel_nelkul_osszeomlott_volna_a_magyar_gazdasag.632452.html

„pl. nemet multik nem talicskaznak ki csendben EUR milliardokat evente az orszagbol?”

Nem olyan jelentős az összeg egyébként, de például vannak olyan beruházások vagy munkálatok amiket érthető okokból magyar cégek nem tudnának elvégezni, megfelelő technológia híján például. De ez is egyébként a magyar kormány döntése, ugyanis a magyar kormányzat felel 100%-ban az uniós források felhasználásáért... tehát ha valakinek nem tetszik hogy „kitalicskáznak” uniós forrásokat a multik is, akkor már tudja kinél kell reklamálni. :)

„Most komolyan osszezavarsz”

Eddigi véleményeid alapján én úgy vélem alapvetően zavarodott állapotban vagy, szóval ezen én már szerintem csak kevésbé tudok rontani, ha egyáltalán... :)

„EZt a dolgot nem kovetem nyomon”

Mondjuk úgy hogy akkor ezt sem követed nyomon. De érdekes a dologban, hogy ez már a harmadik-negyedik dolog amire említed hogy nem értesz hozzá vagy nem követed nyomon, ennek ellenére úgy tűnik elég határozott véleményed van róla... nos, ez elég furcsa hozzáállás, és ezt ne szépítsük. :)

GNDL 2018.03.16. 12:14:23

@GyMasa: Ez meg még lemaradt az előzőből:

„Es 2010 utan a legfontosabb feladat az volt, hogy ezt a folymatot legalabb megallitsuk. ”

Az eladósodás gyakorlatilag ugyan olyan mértékű 2010 után mint volt előtte, hiába csökkent GDP arányosan hibahatáron belül egyébként az államadósság, az nominális értéken szinte ugyan úgy nő tovább mint előtte... és mindezt úgy egyébként, hogy ebben még különböző „trükkök százai”, mint például az eximbankos mutyik, a kínai vasútvonalas mutyik, a letelepedési kötvényes mutyik amiket ugye pont idén kell elkezdeni visszavásárolni, valamint a paksi mutyi nincs benne, pedig ezek is kötelezettséget jelentenek a magyar államnak...

Viszont ennek a témának egészen konkrétan semmi köze ahhoz, hogy ma Magyarországon rekord az adóterhelés, annak ellenére ugye hogy 2010-ben a választási kampányban még arról beszéltek a fideszes elvtársak hogy radikális adócsökkentés lesz... hát, nem lett, sőt, radikális adóemelés lett. :)

GyMasa 2018.03.16. 12:21:22

@mh1973:
OK, latom, veled nem fogunk sem haverok lenni, sem tulsagosan sok mindent erdemben megbeszelni.

GyMasa 2018.03.16. 12:28:57

@GNDL:
...Az eladósodás gyakorlatilag ugyan olyan mértékű 2010 után mint volt előtte,...
AMi mar magaban oriasi elorelepes ahhoz kepest, hogy elotte 5x%-rol felszaladt 8x%-ra.
(Es, legyszives ne gyere azzal, hogy valsag volt, mert fleot 2006-ra lenullazta az orszagot, amikor meg sehol nem volt a valsag)
...hiába csökkent GDP arányosan hibahatáron belül egyébként az államadósság, az nominális értéken szinte ugyan úgy nő tovább mint előtte...
Ez akkor is fejlodes, mert gondolom neked sem mindegy, hogy 10 havi munkaddal tudod visszafizetni az adossagodat, vagy kozben nott a fizetesed, es csak 9 havi munkad kell hozza.
... és mindezt úgy egyébként, hogy ebben még különböző „trükkök százai”, mint például az eximbankos mutyik,...
Trükkök szazairol fleto is beszelt, ha jol emlkeszem, csak kozben alatta meg sikerult is tonkremennie az orszagnak.
...a kínai vasútvonalas mutyik,....
Ezzel en sem feltetlenul ertek egyet.
...a letelepedési kötvényes mutyik amiket ugye pont idén kell elkezdeni visszavásárolni,...
Ez sem kifejezetten magyar sajatossag, mert ilyen kotvenyek a vilag szamtalan pontjan leteznek, pl UK, USA; kanada, stb. A megvalositassal mar nem vagyok elegedett, de ez mar csak az en problemam.
...valamint a paksi mutyi nincs benne, pedig ezek is kötelezettséget jelentenek a magyar államnak...
Errol pedig nem vagyok hajlando itt beszelni, mert csak kisiklatja a temat.
...Viszont ennek a témának egészen konkrétan semmi köze ahhoz, hogy ma Magyarországon rekord az adóterhelés, annak ellenére ugye hogy 2010-ben a választási kampányban még arról beszéltek a fideszes elvtársak hogy radikális adócsökkentés lesz... hát, nem lett, sőt, radikális adóemelés lett. :)...
Kinek-hogy. Nekem pl. 2011-ben nagyon tetszett, hogy a 40%-os szja-m lecsokkent 15%-ra es a 3 gyerekem utan megkaptam a havi plusz 99kHUF adojovairast.
Azutan mar sokkal konnyebben eltunk, extrajol fizetett mernokkent.

GNDL 2018.03.16. 12:32:33

@GyMasa: „tegyunk mar eles kulonbseget az orszagban elo, es a levelben szavazo magyarok kozott, hiszen a levelben szavazok egeszen pontosan fele annyi szavazattal rendelkeznek, mint az orszagban elok”

Sok szempontból lehetne különbséget tenni, én csak az alapján tudok hogy a) a magyar választópolgárok 2004-ben nem szavazták meg a kettős állampolgárságot, és Orbánék annak ellenére vezették be ezt 2010-ben hogy egy újabb népszavazáson felhatalmazást kértek volna ehhez; b) azt sem tudjuk kik kaptak kettős állampolgárságot, mivel tízezrével biztosan, de akár százezrével is osztogathatnak olyanoknak (legfőképp orosz és ukrán maffiózóknak vagy nyugdíjcsalóknak) akik magyarul még böfögni és tüsszenteni sem tudnak, így gyakorlatilag semmiféle megbízható adatunk nincs arról hogy kik szavaznak levélben egy magyarországi választáson.

„Mindenesetre a lenyeg az, hogy szerintem ezek a szavazatok nem fognak egszakadast okozni az eredmenyben”

Sajnos 2014-ben sem így volt, és előreláthatólag most sem lesz így. A levélszavazatokkal tulajdonképpen úgy csalnak Orbánék ahogyan akarnak, mint említettem fogalmunk sincs kik szavaznak levélben, de Orbán romániai és vajdasági fasiszta haverjai (Tőkésék és Pásztorék) már hónapok óta nyíltan szervezik hogy ők fogják begyűjteni és postázni ezeket a levélszavazatokat... na kösz szépen, már meg is van a választási csalás. :)

Tehát ha lehetne rá fogadni, elég kicsi lenne az oddsa hogy az eredmények tükrében vagy a levélszavazatokkal lesz meg a többsége Orbánéknak (amihez pont elég lesz az a két-három mandátum), vagy a levélszavazatokkal lesz meg újra a kétharmaduk (mint 2014-ben, amikor is egy mandátumon múlt, és mit ad isten, pont annyi jött nekik a levélszavazatokból). :)

„Azt ugye tudod, hogy a levelben szavazas az nem magyar sajatossag?”

Az nem, de mivel a független hatalmi ágak mellett tulajdonképpen a közigazgatást is megszállták Orbánék, így ma Magyarországon már nincsenek meg a legalapvetőbb feltételei sem a szabad és tiszta választások lebonyolításának. Lásd mint fent említettem, a levélszavazatokról gyakorlatilag semmit nem fogunk megtudni, csak azt hogy Orbán és haverjai fogják kezelni... lásd mint a „nemzetinek” csúfolt konzultációt, soha egy hiteles, ellenőrizhető, számonkérhető adat nem látott ezekről napvilágot.

„Azt pedig, hogy onkenyes lenne, azt ketlem.”

A jelenlegi választási rendszert kizárólag a Fidesz módosította kizárólag a Fidesz aljas politikai céljai érdekében, mind a parlamenti- és parlamenten kívüli jelentősebb támogatottságú politikai szervezetek és mind a társadalmi- valamint szakmai szervezetek véleményét és javaslatait elutasították, ami így ebben a formában egyébként pontosan szembe megy a parlamentáris demokrácia alapvető normáival is, ugye. Tehát a jelenlegi választási rendszer a Fidesz önkényes választási rendszere.

Egyébként meg tulajdonképpen közjogi nonszensz, hogy olyanok is szavazhatnak magyarországi választáson akiknek nincs Magyarországon bejelentett lakcíme, holott a lakcímbejelentés Magyarországon kötelezettség (a briteknél ugye nem). Ha te meg arra vered magad, hogy ezek a „gazdasági kivándorló” magyarok miért nem jelentik ki magukat magyarországi lakcímükről, akkor azt azért tudnod kell hogy nagy részük szeretne majd visszatérni ha Orbán és tolvaj moszkovita sleppje eltakarodott, viszont ez az utolsó sokuk esetében ami még valamilyen szinten köti őket Magyarországhoz... tehát ha ezt is el akarjátok vágni, akkor itt tényleg pár éven belül csak Orbán kádárista nyugdíjasai maradnak, meg az a fejük búbjáig érő fekália amit maguk köré szartak az „elmúltnyolcévben”... :)

GNDL 2018.03.16. 12:53:42

@GyMasa: „AMi mar magaban oriasi elorelepes ahhoz kepest”

Ja, ahhoz képest hogy kurvára semmiféle előrelépést nem jelent. :) Azt kéne megértenetek végre hogy az államadósság csökkentéséhez strukturális reformok kellenek, legfőképp az állam és a közigazgatás terén, de ilyesmi nem hogy az elmúlt években, de az elmúlt közel három évtizedben sem történt. Így nem világos hogy mitől várjátok az államadósság csökkentését, de ez is rávilágít arra hogy tényleg mennyire nem értetek hozzá... :)

„legyszives ne gyere azzal, hogy valsag volt, mert fleot 2006-ra lenullazta az orszagot”

Hát, elnullázni nem nullázta le egyébként, de tény hogy ahogyan a jelenlegi kormányzat, úgy az a 2002-2006-os kormányzat sem nagyon tudta kihasználni az EU-s konjunktúrát... lásd akkor is a régióban a magyar gazdaság növekedése volt a leghitványabb, mint ahogyan mostanában is.

„Ez akkor is fejlodes...”

De mondom hogy semmi fejlődés nincs, nominális értéken tovább nő rekord mértékben az adósság, úgy, hogy kizárólag csak a trükkök százaival sikerült statisztikai értelemben hibahatáron belül csökkenteni, de mint fent említettem strukturális reformok híján kurvára nem lesz itt államadósság csökkenés, és ere nyugodtan vegyetek mérget... :)

„Trükkök szazairol fleto is beszelt, ha jol emlkeszem, csak kozben alatta meg sikerult is tonkremennie az orszagnak.”

Nem ment tönkre, sőt, több tekintetben jobban állt az ország mint ma... ugyanis Magyarország leszakadása gyakorlatilag a 90-es évek közepétől folyamatos, újabb és újabb mélypontok jönnek-mennek. Lásd ma már ott tartunk hogy a magyarok bére az egyik legalacsonyabb a régióban (a V4-ek közt konkrétan a legalacsonyabb), holott a kétezres években még mint „bezzegország” tekintettek a magyarokra... az EUR bevetését 2006-ra lőtték be a kétezres években, ma már ott tartunk hogy évek óta céldátumunk sincs de a románoknak már van. :)

„Ez sem kifejezetten magyar sajatossag, mert ilyen kotvenyek a vilag szamtalan pontjan leteznek.”

Nem, ilyen kötvények amilyenek Magyarországon vannak nem léteznek máshol. Ez ugyanis legfőképp nem tőkebevonást jelent a magyar gazdaságra nézve, hanem több százmilliárdos nagyságrendű szopást, kizárólag azok az offshore cégek halmoztak fel több tízmilliárdos nyereséget amelyek a közvetítéssel és az üzletkötéssel voltak megbízva... szóval ha lenne ilyen konstrukció más nyugati országokban annak összes résztvevője már börtönben lenne, de ez is mondjuk csak attitűd kérdése, a franciák lehet újra felállítottak volna pár fasza jellegzetes bitót... :)

„Kinek-hogy”

Nem, mindenkinek nőttek az adóterhei te sem vagy kivétel, legfeljebb te sem tudsz számolni... :)

„a 40%-os szja-m lecsokkent 15%-ra”

Amikor 40%-os volt az szja-d (ami nem tudom mikor volt, mivel 2010-ben 32% volt az szja felső kulcsa) akkor azt is vedd figyelembe hogy a minimálbérig nem adóztál, és évi 5 millióig meg csak 17%-kal... tehát gyakorlatilag pár százalékponttal csökkent csupán sz szja-d (ha egyébként magasan az átlagbér felett keresel Magyarországon, mert alatta nem változott a minimálbérre meg ugye kivetették a 15%-os adót), de emellett nőttek a munkaadód terhei, valamint ahogyan fent már említettem 40+ körüli adónemről közel vagy több is aszt hiszem mint 60 adónemet csináltak Orbánék.

Hidd el, nincs olyan matek ami szerint csökkentek volna az adóterheid.

„es a 3 gyerekem utan megkaptam a havi plusz 99kHUF adojovairast”

Ha neked három gyerekre sokat jelent a havi 99 ezer, akkor elég csóró lehetsz, ezt azért ne szépítsük... én egyedül élek, de én költök ennyit hetente, megélhetésre, szórakozásra meg ilyenek. :) Ráadásul ha még mindig sokat jelent neked ez a „támogatás”, akkor tényleg érthető hogy miért nevezik a fideszes híveket a legostobábbnak, ugyanis téged nem az érdekel hogy elveszik a fizetésed felét, hanem az hogy visszadobálnak belőle morzsákat meg csontokat a lábad elé.

Illetve ha neked valóban sokat jelent ez a támogatás, akkor gyakorlatilag a saját keresetedből nem is lennél képes eltartani a kölykeidet, így te is a hülyére adóztatott magyar állampolgárokon élősködsz... tudod én a magadfajtának nem családtámogatást osztogatnék hanem óvszert... vagy társasjátékot... azzal a szlogennel hogy magadnak szülj ne az államnak. :)

GNDL 2018.03.16. 12:56:17

@GyMasa: „extrajol fizetett mernokkent”

Érdekes baszki hogy itt minden fideszes kommentelő mérnök... :D Bár a felmérések szerint pont a felsőfokú végzettségűek utasítják el legjobban a Fideszt, ráadásul ha valaki annyira nincs képben a közállapotokat vagy gazdasági adatokat illetően mint te, az azért olyasféle önálló tájékozódási készségek hiányát jelzik amely alapjaiban megkérdőjelezni nem csak a felsőfokú-, de még a középiskolai végzettséget is. :)

GyMasa 2018.03.16. 12:57:22

@GNDL:
..zt sem tudjuk kik kaptak kettős állampolgárságot,...
Ennek megvannak az objektiv feltetelei a torvenyben. Ha valaki azoknak megfelel, akkor megkapja az allampolgarsagot. Az pedig nem igaz, hoyg nem tudod, kik kaptak. Nyilvan nem nyom nelkul osztogatjak az utleveleket.
Ha pedig azzal vadolod a hatosagokat, hogy valami torvenytelent tettek, akkor remelem, van ra bizonyitekod is, nem csak a kozvelekedesre apellalsz (ami ugye egy erveletechnikai hiba)
...Az nem,...
Akkor tema lezarva.
...de mivel a független hatalmi ágak mellett tulajdonképpen a közigazgatást is megszállták Orbánék, így ma Magyarországon már nincsenek meg a legalapvetőbb feltételei sem a szabad és tiszta választások lebonyolításának....
Ez ismet csak spekulacio, es messzemeno kovetkeztetesek levonasa bizonytalan kiindulo adatokbol.
Ezzel szemben:
- a 350 000 levelben szavazo, 5 millios reszvetel eseten <10 listas hely eldontesere eleg.
- A fideszt Hmvhelyen isle tudtak gyozni a sajat valasztasi rendszeren belul
Csak annyi kellett hozza, hogy tobben szavazzanak a nem fideszes jeloltre, mint a fideszesre.
...Lásd mint fent említettem, a levélszavazatokról gyakorlatilag semmit nem fogunk megtudni, csak azt hogy Orbán és haverjai fogják kezelni...
Meg, lesznek meg ott, ha jol tudom, fuggetlen, EU-s megfiigyelok, valamint mindegyik szavazatszamlalo bizottsagban kepviseli magat az ellenzek is. Nem tudom, hogy ez neked hogy lehet "nem tudunk semmit rola"
... lásd mint a „nemzetinek” csúfolt konzultációt, soha egy hiteles, ellenőrizhető, számonkérhető adat nem látott ezekről napvilágot...
AZ egy teljesseggel felesleges tereles csak, amivel nem kell egyaltalan foglalkozni. Minden egyes szo, amit errol nyilvanosan kiejtesz, csak tovabb legitimalja azt a felesleges szarsagot.
Egyszeruen nem kell rola beszelni.
Engem pl. semennyire nem erdekel, nem vettem benne reszt, es az eredmenyt is leszarom. Nincs semmi hozzadott erteke a dolognak.
Es nem is vagyok hajlando legitimalni a dolgot azzal, hoyg tovabb beszelek rola.

GNDL 2018.03.16. 13:17:11

@GyMasa: „Ennek megvannak az objektiv feltetelei a torvenyben.”

Ja, az egyik „legobjektívebb” feltétel hogy például alkotmányos ismeretekről nem kell számot adni, és még a magyar származást is elég „valószínűsíteni”... jelentsen ez ebben a formában bármit, de ha tapló paraszt oroszok meg ukránok tudtak bűnszervezetben magyar állampolgárságot szerezni ismétlem nem tíz hanem akár százezres nagyságrendben is, akkor azért nem biztos hogy vannak egyáltalán bármi komolyan vehető feltételei ennek az állampolgársági biznisznek. :)

Ezért szokták emlegetni ugye hogy ez olyan komoly nemzetbiztonsági kockázat, hogy a rendszerváltás során azonnal fel kell majd függeszteni a 2010 májusától kiadott egyszerűsített állampolgárságokat, és a magyar állampolgárság megszerzését azért kicsit jóval komolyabb feltételekhez kell majd kötni.

„Ha pedig azzal vadolod a hatosagokat, hogy valami torvenytelent tettek, akkor remelem, van ra bizonyitekod is”

Az hogy már most is tízezrével buktak le ilyen „álállampolgárok” szerintem bőven elég bizonyíték... lenne egy normális országban, de látod itt a kedves hatóságok még akkor sem képesek szakszerű nyomozást indítani és érintetteket megvádolni ha konkrétan olyasféle korrupciós ügyekre derül fény, hogy például az uniós pénzek elosztásával megbízott miniszter a kiskorú gyermekeire íratja luxusingatlanjait... aminek csak az az egyetlen célja lehet hogy a vagyonnyilatkozatában ne kelljen feltüntetnie ezeket a vagyontárgyait, de sem a NAV-nak, sem az ügyészségnek nem szúrja a szemét ilyen tipikusan maffiaszerű bűncselekmény igen alapos gyanúja... :)

„Ez ismet csak spekulacio”

Az hogy Orbánék megszállták a független hatalmi ágakat, egészen konkrétan tény. Lásd fent pont azt ecseteltem, milyen faszán működik a fideszes „igazságszolgáltatás”...

„fideszt Hmvhelyen isle tudtak gyozni a sajat valasztasi rendszeren belul”

Önkormányzati választáson... de most országgyűlési választás lesz, egészen más mandátumelosztással, országos szinten, és minden bizonnyal jóval nagyobb csalási aránnyal (ugye azért Hódmezővásárhelyen is próbálkoztak a Kubatov-listás láncszavazással, de mivel minden erőforrást oda tudtak felsorakoztatni az ellenzékiek így erre nem sok esélyük maradt a fideszes elvtársaknak... és ez meg is látszott végül az eredményen). :)

„lesznek meg ott, ha jol tudom, fuggetlen, EU-s megfiigyelok”

Akik a 2014-es választás után szokatlanul élesen kritikus jelentésükben is már megjegyezték hogy bár még szabadnak volt nevezhető a 2014-es választás, de az állam eszközei miatt már egyáltalán nem volt tisztának nevezhető... és végül is mi lett ennek az EBESZ jelentésnek a következménye?! Hát ennyi...

„valamint mindegyik szavazatszamlalo bizottsagban kepviseli magat az ellenzek is”

De azért az tudod, hogy előbb a választási bizottságon mennek keresztül ezek a levélszavazatok, mivel ellenőrzik hogy a feladójának adatai megegyeznek-e a regisztrált névjegyzékben lévővel. Ráadásul a feladók itt már több esetben ahogyan említettem Orbán határon túli fasiszta szervezetei lesznek, akik ígéretükhöz híven „begyűjtik” majd ezeket a levélszavazatokat... mondom, öreg, a levélszavazás a jelenlegi formájában egy elképesztően szánalmas rossz buta bolsevik vicc, 47-ben voltak utoljára ennyire pofátlanok az elvtársak.

„AZ egy teljesseggel felesleges tereles csak, amivel nem kell egyaltalan foglalkozni.”

Foglalkozni kell vele, mert a „nemzeti” konzultációk alapján hoztak konkrét törvényeket már Orbánék civilek ellen, vagy a CEU ellen, ugye, tehát alapvetően csalással próbáltak itt ezen a ponton is legitimációhoz jutni... és pontosan ugyan ez lesz a levélszavazatokkal is.

„Egyszeruen nem kell rola beszelni.”

Gondolom hogy kellemetlen, de hidd el, kell róla beszélni...

GyMasa 2018.03.16. 13:31:48

@GNDL:
...„AMi mar magaban oriasi elorelepes ahhoz kepest”...
OK, latom, nem fogunk mi itt kozelebb jutni nezopontilag.
Semmi kedvem n+1 szer is megcafolni ezeket a feligazsagokat.
Es foleg nem fogok itt ennyit gepelni.

GNDL 2018.03.16. 13:35:39

@GyMasa: „latom, nem fogunk mi itt kozelebb jutni nezopontilag”

Csakhogy ez nem nézőpont kérdése, hanem arról van szó hogy elég nyilvánvalóan nem vagy hajlandó elfogadni az egyébként ellenőrizhető tényeket...

„Semmi kedvem n+1 szer is megcafolni ezeket a feligazsagokat.”

Na, ez látod már lehet nézőpont kérdése... a te nézőpontodból „nem akarod” cáfolni, az enyémből viszont - és ezt próbáld tényleg megérteni - teljesen úgy tűnik hogy „nem tudod” megcáfolni. :)

GyMasa 2018.03.16. 13:42:35

@GNDL:
..ami nem tudom mikor volt, mivel 2010-ben 32% volt az szja felső kulcsa
36% volt az, meg volt 4% "szolidaritasi ado" is.
Az osszesen 40%.
...vedd figyelembe hogy a minimálbérig nem adóztál,...
Igen, es a fel orszag be volt minimalberre jelentve, es zsebbe kapta feketen a tobbi fizetest.
Aztan majd lofasz nyugdijuk lesz, meg lofasz tappenzt kapnak, amikor betegek lesznek.
Amugy azt is kiszamoltad, ami ugye a lenyeg, hoyg mennyit visz haza ma egy minimalberes, meg mennyit vitt haza akkor?
Merugye a megelhetes szempontjabol az a fontos, hogy ma 150kHUF a netto fizetesem, amig 2010-ben 120k volt. Ebben az esetben annyira nem fontos, hogy ezt mekkora adopressel ertem el.
...és évi 5 millióig meg csak 17%-kal...
Azt, meddig is volt ez az adotorveny hatalyos? megert egy teljes adoevet?
...Hidd el, nincs olyan matek ami szerint csökkentek volna az adóterheid...
Nyugodtan rugozzal csak ezen. A legfontosabb az, hogy mennyi penzt vittel haza 2010-ben es most mennyit viszel haza.
Ha ez az osszeg nott 2010 ota, akkor a kormany jot tett velem, ha csokkent akkor rosszat.
Aztan szamold ezt ki maganak, es nezd meg, te hogy jartal.
Mert a minimalberesek sanszosan jol jartak:
Minimalber 2010 januar 1. 73 500 HUF
Minimalber, 2018 januar 1. 138 000 HUF
Ebbol, egeszen biztosan tobbet visz haza egy ember, mint az "adomentes" 73800-bol

GyMasa 2018.03.16. 13:51:52

@GNDL:
...Ha neked három gyerekre sokat jelent a havi 99 ezer, akkor elég csóró lehetsz, ezt azért ne szépítsük...
Latom eroteljesen gyursz ra, hogy elhajtsalak az anyadba.
Meg nem vagyok ott, de latom, nem nyugszol.
... én egyedül élek, de én költök ennyit hetente, megélhetésre, szórakozásra meg ilyenek. :)
Igazan buszke lehetsz magadra...
En meg ennel tobbet koltottem 2011-ben (!!!) a gyerekeimre. Tudod, azokra, akiknek majd a te "egyedulelo" nyugdijadat ossze kell dobnia.
...Ráadásul ha még mindig sokat jelent neked ez a „támogatás”,...
Nem a tamogatas miatt vallatama gyerekeimet, mert akkor mar siman 6 evesek voltak, en bevallatam oket mar elotte is.
De tudod mit, jobban orulok neki, hogy adojovairast kapok, minthogy csaladi potlekot kapnek, mert az legalabb osztonzi az ambiciot, es nem a lustat tetveket.
... akkor tényleg érthető hogy miért nevezik a fideszes híveket...
oriasi tevedesban vagy.
Nem vagyok "fideszes Hiv". en egyszeruen egy olyan racionalis ember vagyok, aki nem hajlando ilyen jott-ment ellenzeki osszefosasnak kiallitani egy bianko csekket, hoyg azt csinaljon az orszaggal,a mit csak akar.
...a legostobábbnak, ugyanis téged nem az érdekel hogy elveszik a fizetésed felét, hanem az hogy visszadobálnak belőle morzsákat meg csontokat a lábad elé....
Igen, most elrted!
**Ide most irtam valmai csunyat** de meggondoltam magam. Veled teljesen felesleges tovabb kuzdni, ugyanis lathatoan keptelen vagy mind az erdemi vitara, mind arra, hogy a masoktol elvart tiszteletet a magad reszerol nyujtani.

GNDL 2018.03.16. 14:19:03

@GyMasa: „36% volt az, meg volt 4% "szolidaritasi ado" is.”

Még mindig azt állítom hogy 32% volt az szja legmagasabb kulcsa 2010-ben és egyébként pont 2010-ben törölték el a 4%-os különadót is. Amire gondolsz az a szuperbruttósítás volt, de az ugye nem szorosan az szja része, ráadásul fentebb azt említetted hogy neked már 2011-ben csökkent így az adóterhed holott a szuperbruttót bár azt hiszem folyamatosan csökkentve, de mégis csak 2014-re vezették ki teljesen a rendszerből. :)

Szóval továbbra sem stimmel a sztorid, de dolgozz még rajta, hátha egyszer beletrafálsz valami hihetőbe... és nem mellesleg ellenőrizhetőbe. :)

„es a fel orszag be volt minimalberre jelentve, es zsebbe kapta feketen a tobbi fizetest”

És ez ma sem változott, bár a fideszes KSH - érthető okokból ugye -évek óta felhagyott a medián jövedelmek kutatásával és ezeknek az adatoknak a nyilvánosságra hozásával, de ma is a munkavállalók közel kétharmada, tehát 66%-a messze az átlagbér alatt keres papíron, nagyjából a minimálbér- és bérminimum környékén.

Ennek egyébként ugyan az az oka mint amit fentebb pofázok: egyszerűen rekord az adóterhelés Magyarországon, aki nem trükközik és nincs kitömve állami szubvenciókkal az sajnos ilyen eszközökre szorul rá annak érdekében hogy fenn tudjon maradni piaci körülmények közt.

„Aztan majd lofasz nyugdijuk lesz”

Magyarországon a mai legfeljebb 40-es korosztályig szinte mindenkinek lófasz nyugdíja lesz, mivel ahogyan az előző kormányok úgy ez sem volt képes egy stabil és fenntartható nyugdíjrendszernek és egy átlátható és versenyképes adórendszernek az alapjait letenni. Így a várakozások szerint nagyjából van még két-, legfeljebb három évtizede a magyar nyugdíjrendszernek a fenntarthatóság határáig, de mivel a helyzet folyamatosan romlik elég nagy az esélye annak hogy ez a határidő akár a harmadával előbb is kopogtathat. :)

„azt is kiszamoltad, ami ugye a lenyeg, hoyg mennyit visz haza ma egy minimalberes, meg mennyit vitt haza akkor?”

Teljesen mindegy, bár nem említettem de én jobboldali vagyok, így számomra a minimálbér egy faszság.... tulajdonképpen intézményesített rabszolgaság... legalábbis Magyarországon. Tehát leszarom a minimálbért, viszont az átlagbérek bár a kormányzat szerint folyamatosan és „soha nem látott mértékben” nőnek, ez viszont annyiban nem igaz hogy 2010 előtt is nőttek, és 2010 előtt is hasonló ütemben, csakhogy az átlagbérek mindenhol nőnek Európában és a régióban is, és így jött ki végeredményként az hogy a magyar átlagbér ma már csak a bolgárnál vagy a románnál magasabb, de csak egyelőre... ha még 2-3 évig maradna a Fidesz kormányon akkor egészen biztosan a magyar lenne végül a legcsóróbb az egész EU-ban, legalábbis a tendencia ezt mutatja... :)

„a megelhetes szempontjabol az a fontos, hogy ma 150kHUF a netto fizetesem, amig 2010-ben 120k volt”

Egyrészt ha nettó 150-et keresel akkor nem tudom milyen mérnök vagy és milyen ágazatban, de érdekes lenne ha erről még egy kicsit mesélnél... :) Másrészt ennél azért nagyobb mértékben nőttek a bérek az elmúlt években, bár mint említettem ez lófasz ahhoz képest hogyan nőtt a régióban, mondjuk a románoknál akik életszínvonalban be is érték a magyarokat.

Viszont ismétlem még egyszer, tényszerűen nőttek a bérek adóterhei Magyarországon, a „családi adókedvezménynek” nevezett szemfényvesztéssel igazság szerint csak a 3+ gyermekkel rendelkezők vagy az szja egykulcsosításával az átlagbér több mint dupláját keresők jártak jártak jobban, nekik csökkent említhető mértékben az adóterhelésük bár a 3+ gyermekeseké még így is az EU felső-középmezőny... viszont mindenki másnak (gyermektelenek, átlagbér környékén vagy legfeljebb 1-2 gyerekkel) jelentősen nőttek a bérek adóterhei... és itt most konkrétan a lakosság 80-90%-áról van szó egyébként.

„Ebben az esetben annyira nem fontos, hogy ezt mekkora adopressel ertem el.”

Hja, hát elég furcsa hozzáállás, hogy leszarod hogyan zsebelnek ki... de mindegy. :D Egyébként meg ahogyan említettem (és fentebb idéztem is egy képet az OECD adatairól) mostanában Magyarországon 48+ százalék a bérek adóéke a 2010-es 46.6%-ról, de ez még mind semmi ahhoz képest hogy az OECD átlaga 35% körül van és a régióban is legfeljebb 38-40%... márpedig ha csak 10 százalékponttal csökkentenék végre a bérek adóterhelését, akkor az tulajdonképpen azonnali nettó 20%-os béremelést jelentene _mindenkinek_. Nem csak havernak, nem csak gyerekgyáros proliknak, hanem mindenkinek az országban...

Na ezért is lenne ideje kormányt váltani, bár abban sem nagyon bízok hogy az ellenzék között lenne olyan aki meglépné ezt a 10 százalékpontos csökkentést, mert ehhez is mint az államadósság csökkentéséhez, elképesztően komoly strukturális reformok kellenének... :)

GNDL 2018.03.16. 14:20:00

@GyMasa: „Azt, meddig is volt ez az adotorveny hatalyos? megert egy teljes adoevet?”

Sajnálatos módon Orbánék a kormányra kerülésük másnapján csaptak bele az illiberális fasiszta ámokfutásukba, így ez is ennek esett áldozatául... pedig Bajnaiék (vagyis leginkább Oszkóé az érdem) jövedelemadó-rendszere elég jó volt, a szuperbruttó nélkül természetesen. :)

„Ha ez az osszeg nott 2010 ota, akkor a kormany jot tett velem, ha csokkent akkor rosszat.”

Hát igen, szűklátókörűség és ostobaság, Fidesz a neved. :) Ha levonnál minden egyéb extra adóterhelést amit Orbánék a nyakadba vágtak akkor átlag 10-15%-kal kereshetnél többet... papíron, de mivel Orbánék adókivetési fétise alapvetően volt gátja egyébként a gazdasági növekedésnek is, így akár ennél is magasabb béred lehetne mára nyolc évnyi fideszes ámokfutás nélkül...de te tudod. Örülj csak neki hogy hülyének néznek és kihasználnak... :)

„Mert a minimalberesek sanszosan jol jartak”

Nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet amiben egy minimálbéres vagy bérminimumos jól járna... :D Szerintem felkötném magam ha csak annyit tudnék keresni mint ők, mivel mondom, a havi fizetésük nekem a heti kaja- és bulipénzem... és egyedül élek... :)

De ha ti proliországot akartok akkor csináljatok proliországot, csak ne lepődjetek meg hogy aki nem akar veletek együtt emiatt szopni egész életében az úgy húz ebből az országból hogy vissza se néz. :)

GNDL 2018.03.16. 14:33:03

@GyMasa: „azokra, akiknek majd a te "egyedulelo" nyugdijadat ossze kell dobnia”

Kizártnak tartom hogy a te kölykeid számottevő mértékben hozzájárulnának majd a nyugdíjamhoz, mivel mint említettem, a magyar nyugdíjrendszernek a jelenlegi formájában nagyon legfeljebb 2-3 évtizede van hátra, és itt visszakanyarodnék oda hogy ha neked havi 99 ezer forint sokat jelent a három kölyköd eltartására, akkor azoknak a kölyköknek bizony túl sok esélyük sincs Magyarországon a társadalmi mobilitás hiánya miatt, 33% esélyük van hogy közmunkások és újabb 33% esélyük van arra hogy alacsonyan képzett összeszerelőüzemi rabszolgák legyenek belőlük mire elérik azt a kort... ez így meg nem az a társadalmi csoport amelyik úgy igazából odatenné magát a magyar GDP-hez... és nem bántani akarlak ezzel, hanem sajnos ez a rögvalóság.

„Nem a tamogatas miatt vallatama gyerekeimet”

Mégis olyan fontosnak tartottad ezt a 99 ezret, hogy megemlítetted... szóval... :)

„Nem vagyok "fideszes Hiv"”

Ezt majd mi olvasók eldöntjük a véleményedből, oké? Márpedig a véleményed erősen arra utal, mivel a fideszes alaptalan szlogeneken kívül túl sok tényszerű érved nincs.... :)

„nem hajlando ilyen jott-ment ellenzeki osszefosasnak kiallitani egy bianko csekket, hoyg azt csinaljon az orszaggal,a mit csak akar”

Hidd el én sem, én személy szerint érvénytelenül fogok szavazni (vagy a szavazóhelyiségben agyonverem a fideszes delegáltat, még nem döntöttem el), mivel ahogyan már itt is említettem, hogy ma Magyarországon nincsenek meg a legalapvetőbb feltételei sem a szabad és tiszta választásoknak... így túl sok értelme nincs Orbánék viccválasztásának sem. Itt egy szakértői kormányt kell majd létrehozni amikor Orbánék nyakába szakad az összes korrupciós meg orosz szarjuk, és először is a választási rendszert valamint a választások tisztaságáért felelős intézményrendszert kell újra „összerakni” annak érdekében, hogy azután valóban lehessen demokratikus választásokat rendezni.

BTW, az összes parlamenti ellenzéki- és jelentősebb parlamenten kívüli pártnak van választási programja, kivétel a Fidesznek. Az összes parlamenti ellenzéki- és jelentősebb parlamenten kívüli párt képviselői hónapok óta vitáznak egymással a médiában és nyilvános fórumokon, egyedül a Fidesz-KDNP képviselői nem. Tehát ezzel csak azt akarom mondani hogy ha bár ellenzéki „összefosásra” (még egy fideszes ostoba szlogen, annak ellenére hogy te ugye nem vagy a hívük:) nem akarsz szavazni, de a Fidesz-KDNP-re igen, akkor fogsz gyakorlatilag biankó csekket adni egy korrupt moszkovita szélhámos bűnszervezetnek... csak gondoltam szólok... :)

$pi$ 2018.03.16. 14:37:20

@GNDL: "Ennek egyébként ugyan az az oka mint amit fentebb pofázok: egyszerűen rekord az adóterhelés Magyarországon"

Ez nagy butaság, amolyan magyar legenda arról, hogy mindenütt mennyivel kevesebb adót fizetnek mint nálunk.

Az átlag német munkavállaló befizet 3000 eurót havonta, az átlag magyar befizeto ennek az ötödét és folyamatosan azon sír, hogy biztos azért nem jut az egészségügyre, mert a kormány ellopja. Hát persze, az ötödéből akarnak ugyanannyi lélegeztető gépet venni és nem értik az istennek se hogy lehet, hogy nem jön össze.

GyMasa 2018.03.16. 14:37:50

@GNDL:
nem kell valaszolni, en befejeztem!

GNDL 2018.03.16. 14:45:27

@GyMasa: Nem, te igazság szerint el sem kezdted, de mindegy... :)

$pi$ 2018.03.16. 14:46:31

@GNDL: "BTW, az összes parlamenti ellenzéki- és jelentősebb parlamenten kívüli pártnak van választási programja"

Sajnos igen gáz az amit ti programnak neveztek. Éveken keresztül az összes ellenzéki párt követelte, hogy ne épüljön kerítés, hogy bontsuk le a kerítést és azt, hogy mindenkit be kell engedni mégpedig ellenőrzés nélkül. Ma kikérik maguknak, azt állítják, hogy egyikük sem akarná lebontani a kerítést. Jönnek a választások, hazudnak.

Éveken keresztül követelték, hogy a rezsicsökkentést el kell törölni, ma azt mondják, hogy nem csökkent eleget az adócsökkentés. Jön a választás, hazudnak, de ki hisz nekik.

Minden ellenzéki párt ígérget, ennyit erre, ennyit arra, ha sarokba szorítják őket, akkor némelyik elismeri, hogy adót akarnak emelni. Csak azt nem mondják meg mennyit és kinek az adójából, de minden egyes ellenzéki párt adót emelne, ezt még az index is elismeri.

Nem tartod viccesnek, hogy lehülyézik azokat a polgárokat, akik nem akarnak olyan pártra szavazni, amelyik már most adóemelésen töri a fejét?

A mai ellenzékben az összes választási program kamu átverés, hazugság. Tudjuk, megcsinálták már, hazudtak, hazugsággal nyertek választást. Örömködhetsz azon, hogy van programjuk, de a hazug emberek programja annyit ér mint a papír, amire írták.

GNDL 2018.03.16. 14:50:50

@$pi$: „Ez nagy butaság, amolyan magyar legenda arról, hogy mindenütt mennyivel kevesebb adót fizetnek mint nálunk.”

Az OECD azt mondja hogy nincs igazad: www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/03/14/714Screenshot_2018_03_14_.png

A magyar bérek összes adóterhelése bár nem a legnagyobb az EU-ban, hanem azt hiszem jelenleg nagyjából a 3-5. legmagasabb lehet, de a régióban ez a 48+ százalék kiemelkedő... és hát lehet nektek nem mondta be még az M1 híradója fél tucat migránsozás és sorosozás közt, de az EU tagállamok közt egyébként igen komoly adóverseny is van (más egyéb gazdasági verseny mellett), és ezzel az adórendszerrel Magyarország egészen konkrétan a leghitványabb versenyképességgel rendelkezik a régióban.

„Az átlag német munkavállaló”

Az átlag német munkavállaló elég jól eléldegél a magyarországihoz képest alaphangon ötszörös béréből a gyakorlatilag hasonló fogyasztói árak mellett... érdekes is szerintem, hogy nem a német munkavállalók özönlik el Magyarországot hanem a magyarok Németországot... neked nem érdekes?! :)

GNDL 2018.03.16. 15:13:12

@$pi$: „Sajnos igen gáz az amit ti programnak neveztek.”

Nem, választási programnak mindegyik megteszi. Nekem az LMP és a Momentum választási programjai jönnek be elsősorban, de nem azért mert teljes mértékben egyetértenék velük (inkább csak kisebb-nagyobb részt, és inkább csak bizonyos témákban), hanem azért mert teljesen reálisnak tűnnek... bár a választások közeledtével elszabadult a populista ígérgetés hajóágyúja is, de Kádár országában már csak ilyenek a választási kampányok évtizedek óta. :)

De legalább van programjuk, megtisztelték ennyivel is a választópolgárokat... meg a nyilvános vitákkal, ugye, amelyek egyébként elég jók szoktak lenni... ugye a kormányon lévők meg inkább fenyegetik a választópolgárokat, az ellenzékieket és a még független sajtót, hát, ehhez is kell egy bizonyos fasiszta attitűd... :) Meg a választópolgárok semmibevétele...

„Éveken keresztül az összes ellenzéki párt követelte, hogy ne épüljön kerítés, hogy bontsuk le a kerítést és azt, hogy mindenkit be kell engedni mégpedig ellenőrzés nélkül.”

Nem, a kerítés tényleg egy faszság, én személy szerint megváltoztatnám az érvénytelen szavazatomat és arra szavaznék aki a következő napokban kiáll és kijelenti hogy le fogják bontani Orbán tyúkketrecét... mivel erre a tyúkketrecre semmi másért nem volt szükség, mint hogy ugye a rendvédelem is több ezres létszámhiánnyal küzd (több okból is, legfőképp a pofátlanul alacsony bérek miatt), így a magyar állam jelenleg tulajdonképpen tökéletesen alkalmatlan arra, hogy alapvető rendvédelmi és határrendészeti feladatait ellássa. Ha kivezényelnék a megfelelő létszámú rendvédelmi és határrendészeti erőt a déli határhoz (vagy ahol ugye szükség lenne rájuk, lehet nemsokára az ukrán határon és környékén az orosz agresszió miatt), akkor az ország többi részén gyakorlatilag közlekedési rendőr sem maradna. Tehát ez a probléma, ezt kell megoldani, és ehhez nem kell kerítés...

Olyat meg senki nem mondott hogy „ellenőrzés nélkül” engedjenek be mindenkit, épp az volt a probléma hogy Orbánék - mivel ugye jól szervezett rendvédelmi erők híján nem voltak képesek alapvető feladatokat sem ellátni - ellenőrzés nélkül buszoztatták és vonatoztatták a menedékkérőket Bécs és Berlin felé. Többek közt ugye a párizsi merényletek segítőit is... kösz Orbán.

„Éveken keresztül követelték, hogy a rezsicsökkentést el kell törölni”

Nem éppen, mivel a Jobbik és az MSZP egymásra licitálva nyögtek be újabb és újabb baromságokat hogy ők még több rezsicsökkentést adnának.

De egyébként ezzel is egyet tudok érteni, mármint erre a kádárista rezsiharcra semmi szükség nincs, közvetve úgyis az adófizetők állják a magasabb piaci ár és az alacsonyabb hatósági ár közti különbségeket. Az energiafogyasztást pedig inkább beruházásokkal kell csökkenteni (nyílászárók, elavult elektromos készülékek, elavult fűtőrendszerek cseréje) és tudatos energiafelhasználásra neveléssel... valamint végre nyitni kéne a megújulók felé, mert elég jelentős iparággá nőtte ki magát, és ebbe a versenybe a magyarok még csak be sem neveztek pedig nagyságrendekkel magasabb az itt előállított hozzáadott érték mint az összeszerelőüzemekben.

Szóval rezsicsökkentés is csak egy kádárista bullshit.

„sarokba szorítják őket, akkor némelyik elismeri, hogy adót akarnak emelni”

Adót úgysem tudnak emelni már, mivel hülyére van adóztatva az ország. A többkulcsos adórendszerrel operálnak, ami azért a jelenlegi helyzetben - ugye amikor a lakosság 66%-a keres messze az átlagbér alatt - tulajdonképpen adócsökkentés lenne a lakosság nagy részének. Úgyhogy ez is egy újabb faszság amit említesz...

„Nem tartod viccesnek, hogy lehülyézik azokat a polgárokat, akik nem akarnak olyan pártra szavazni, amelyik már most adóemelésen töri a fejét?”

Nem, én azt tartom viccesnek hogy azok a fideszes trollok gyalázzák most az ellenzéket ilyesmivel mint te, akiknek 2010-ben radikális adócsökkentést, radikális bürokráciacsökkentést ígértek fideszes elvtársaik, majd ennek ellenére radikálisan megemelték az adóterheket kormányra kerülve, négyszeresére duzzasztották a közvetlen államapparátust és plusz egy közigazgatási szinttel hizlalták a bürokráciát az elmúlt években, és akkor még mindig attól rettegtek hogy más adót emelne holott elvtársaitok gyakorlatilag adókba fullasztották az országot nyolc évük alatt... szóval azért töki, nézz már szét egy kicsit magad körül, gyere ki a külvilágtól alaposan elszigetelt kibaszott narancsszínű burokból amiben évek óta éldegélsz... :)

„mai ellenzékben az összes választási program kamu átverés, hazugság”

Hát, ez nálatok a zsákfalvaitokban vidéken lehet hogy így működik a talponálló kocsmákban, de én inkább a jól megfogalmazott tényszerű érveket kedvelem az ilyesféle viták keretein belül... tehát nincs konkrétan semmi kifogásod az ellenzék programjával kapcsolatban, csak és kizárólag az ostoba fideszes bullshit szlogeneket vagy hajlandó szajkózni amelyek pont annyira primitívek hogy kiférjenek egy plakátra közepesen nagyobb betűkkel.

GyMasa 2018.03.16. 16:01:29

@$pi$:
SZerintem teljesen felesleges "vitatkozni" vele. Hiszen meg sem ertette, hogy mit irtal, de akkora arccal cafolja is azt amit o ertett meg belole, hoyg csak ugy fustol...
Ebbol pl.:
"Az átlag német munkavállaló befizet 3000 eurót havonta, az átlag magyar befizeto ennek az ötödét és folyamatosan azon sír, hogy biztos azért nem jut az egészségügyre, mert a kormány ellopja. Hát persze, az ötödéből akarnak ugyanannyi lélegeztető gépet venni és nem értik az istennek se hogy lehet, hogy nem jön össze."
Csak annyit ertett meg, hogy szerinted Magyarorszagon a legalacsonyabb az adoterheles.
Nem azt, amit leirtal.
Ja, es mar veled is elkezdte a szemelyeskedest...
Pedig mekkora arccal kovetelte, hogy "normalis legyen am a vita hangneme", azt' megis ott tartunk, hogy "nalunk, parasztoknal a talponalloban".
Szanalmas pocs.

GNDL 2018.03.16. 16:21:22

@GyMasa: Na látod, most panaszkodhatsz a kis barátnődnek, mert téged már eltángáltalak... brühühü... :)

„Csak annyit ertett meg, hogy szerinted Magyarorszagon a legalacsonyabb az adoterheles.”

Nem, meg nem is ezt állította a kis barátnőd hogy legalacsonyabb - hiszen idéztem is az ide vonatkozó véleményét - hanem hogy „nem olyan magas”... inkább az a helyzet hogy ismerem már ezt a fajta „maszekellenes” kádárista hozzáállást amit képviseltek, és ami pont így kezdődik hogy „azé' kő több adót fizetni he mer' a magyar adócsaló”... hát a lófaszt, azért ekkora az adóterhelés mert az elmúlt évtizedekben egyetlen kormány sem vette a fáradtságot és a politikai bátorságot ahhoz, hogy leépítsék ezt a szocialista típusú államot, és végre átvezessék Magyarországot a kommunizmus- majd a Fidesz-MSZP posztkommunista mocskából egy EU-kompatibilis piacgazdaságba...

GyMasa 2018.03.16. 16:22:55

@GNDL:
Meg mindig nem ertetted meg, nem baj, olvasd el meg egyszer.

GNDL 2018.03.16. 16:30:50

@GyMasa: De legalább annyit már sikerült elérnünk - ugye bármiféle vita alapvető szabálya szerint - hogy hozzám beszélsz, nem pedig rólam... :)

$pi$ 2018.03.16. 17:18:18

@GNDL: "A magyar bérek összes adóterhelése bár nem a legnagyobb az EU-ban"

Tehát egyetértesz az én kijelentésemmel, ami annyi volt, hogy " legenda arról, hogy mindenütt mennyivel kevesebb adót fizetnek mint nálunk", mert te is azt mondod, hogy nem fizetnek mindenütt sokkal kevesebbet mint nálunk.

De: az általad belinkelt grafikon nem a befizetett adót hasonlítja össze a különféle országokban, hanem az adó arányát. Nem azt mutatja, hogy máshol kevesebb adót fizetnek, hanem azt, hogy átlagban kevesebb az adó aránya.

"Az átlag német munkavállaló elég jól eléldegél a magyarországihoz képest alaphangon ötszörös béréből"

Ennek konkrétan semmi köze ahhoz, amit én írtam. Siránkozhatsz azon, hogy mennyivel magasabbak a bérek, de én a a befizetett adók mennyiségéről beszéltem.

"érdekes is szerintem, hogy nem a német munkavállalók özönlik el Magyarországot"

Szalmabáb érvelés, elkezdesz azon vitatkozni, hogy a német munkavállaló él -e jobban vagy a magyar. Senki sem mondta, hogy a magyarok jobban keresnek mint a németek. Én azt mondtam, hogy a magyarok sokkal kevesebb adót fizetnek mint a németek. Nyilván azért, mert sokkal kevesebbet keresnek.

Azt javaslom, hogy menj vissza, olvasd el mit írtam és ezúttal próbáld megérteni. Ha valamit nem értesz szívesen elmagyarázom, de csak akkor, ha udvariasan kérdezel.

$pi$ 2018.03.16. 17:23:33

@GNDL: "hát a lófaszt, azért ekkora az adóterhelés mert az elmúlt évtizedekben egyetlen kormány sem vette a fáradtságot és a politikai bátorságot ahhoz, hogy leépítsék ezt a szocialista típusú államot"

Világos neked, hogy az átlag magyar munkavállaló, az átlag magyar adófizető sokkal kevesebb adót fizet, mint a nyugateurópai átlag? Te magad is sokkal kevesebb adót fizetsz mintha németországban vagy angliában csinálnád ugyanezt, ezt érted?

Akkor miért erőlködsz a "szocialista típusú államon"? Nem azért van az államnak kevesebb pénze, mert "szocialista állam", hanem azért, mert pocsék a fizetésed, ezért kevés adót fizetsz.

Egyszerű gondolatmenet, kizártnak tartom, hogy ne lehessen követni.

GyMasa 2018.03.16. 17:29:07

@$pi$:
...Egyszerű gondolatmenet, kizártnak tartom, hogy ne lehessen követni...
Hihi...
Keszulj a meglepetesre! :-)

$pi$ 2018.03.16. 18:24:52

@GyMasa: Hopp, tényleg hülyeség volt... :D

$pi$ 2018.03.16. 18:28:41

@GyMasa: Pát hónappal ezelőtt találkoztam itt egy emberrel, aki órákon keresztül bizonygatta, hogy mennyire biztos, hogy azért nincs az oktatásra meg az egészségügyre pénz, mert "ezek" ellopják.

Megkérdeztem és elsőre el is mondta, hogy ő bizony havi 7000 forint körül fizet adót. A pontos összegre nem emlékszem, de valami 7000 forint volt.

Megkérdeztem, hogy mennyit kell ellopni a 7000 forintból, hogy ne legyen elég a maradék egy amolyan "európai" oktatási rendszerre. Kikérte magának, hogy "dehát a többiek sokkal többet fizetnek".

Közben azon is hörgött, hogy az adóját valami havi 400 forinttal felemelte a viktor. Komolyan mondom elképesztő miket talál az ember egyesek fejében. :D

GyMasa 2018.03.16. 18:42:48

@$pi$:
...Közben azon is hörgött, hogy az adóját valami havi 400 forinttal felemelte a viktor. Komolyan mondom elképesztő miket talál az ember egyesek fejében. :D ...
Ja, meg a minimálbérét is megemelte 73000-ről 138000-re.
Dehát, közben ugye "elvette" az adójóváírást...
Ja, és az a legbájosabb, hogy mekkora hévvel emelnék meg MÁSOK adóját...

GNDL 2018.03.16. 19:00:20

@$pi$: „te is azt mondod, hogy nem fizetnek mindenütt sokkal kevesebbet mint nálunk”

Nem, visszaolvashatsz, én egészen konkrétan azt állítom hogy EU-s szinten a TOP5-ben van a magyar bérek adóterhelése (tehát legfeljebb 2-4 uniós tagállamban vonnak többet a fizetésekből mint Magyarországon a jelenlegi 28 tagállam közül, de itt ezen a szinten már csak tized százalékpontokról van szó, legfeljebb 1-2 százalékpontról), és ugyan így az OECD országok közt is hasonlóképpen kiemelkedő a magyarországi adóterhelés, az OECD átlagához képest egészen pontosan több mint 12 százalékponttal magasabb, a régióban pedig egyértelmű rekorder.

Ezt „legendáztad” le, töki, holott senki nem említette rajtad kívül hogy Magyarországon a _legmagasabb_ adóterhelés, de szinte kötelességednek érezted hogy beletrollkodj olyasmibe amiről lövésed sincs... viszont örömmel látom hogy magadat már legalább képes vagy cáfolni, hajrá, talán vitázni is fogsz majd magaddal egy jót ha így megy tovább. :D

Ráadásul még abba is belemehetünk hogy azokban az uniós tagállamokban ahol közel ekkora az adóék mint Magyarországon, valóban világszínvonalú közszolgáltatások (oktatás, egészségügy) és igen biztonságos szociális háló van, ezzel szemben nézd meg Magyarországot, gyakorlatilag megszűnőben a közszolgáltatások, már az alapfokú oktatás is digitális- és funkcionális analfabétákat gyárt sorozatban (hozzád hasonlóan együgyű potenciális fideszes híveket egyébként), illetve minden ötödik magyar a civilizált egészségügy hiánya miatt hal meg... és gyakorlatilag minden harmadik ember szegénynek nevezhető az országban.

Tehát még csak nem is arról van szó hogy „félig üres-félig teli” a pohár az a megközelítés hogy „amolyan magyar legenda arról, hogy mindenütt mennyivel kevesebb adót fizetnek mint nálunk”, csak fideszes troll szokás szerint pont hogy nem a konkrét problémáról akartok vitázni hanem megpróbáljátok jelentékteleníteni a problémát vagy ostoba viccet csinálni belőle...

„az általad belinkelt grafikon nem a befizetett adót hasonlítja össze a különféle országokban”

Az általam belinkelt képen az OECD tagállamok átlagos összes adóterhelését mutatja a bérek vonatkozásában évekre visszamenőleg (de egyébként oda is van írva), és mellette a magyar bérek átlagos összes adóterhelése, ugyancsak évekre visszamenőleg, amiből elég világosan kiderül hogy lófasz volt itt Magyarországon az elmúlt években, csak nem adócsökkentés...

„de én a a befizetett adók mennyiségéről beszéltem”

Igen, mert lövésed sem volt arról hogy mi volt a vita tárgya amibe beletrollkodtál...

„a magyarok sokkal kevesebb adót fizetnek mint a németek”

Arányaiban nagyjából ugyan annyi adót fizetnek a bérekből... egyelőre, mivel ugye az új német kormány kisebb adóreformra készül, és ennek következtében valószínűleg már ők is arányaiban kevesebb adót fognak fizetni a bérükből mint a magyarok, tehát közel az hogy a magyar bérek adóéke a TOP5-ből a TOP3-ba kerüljön az EU-ban... (segítek: legfeljebb két tagállam lesz amelyekben némileg magasabb a bérek adóéke mint Magyarországon).

„Ha valamit nem értesz szívesen elmagyarázom, de csak akkor, ha udvariasan kérdezel.”

Igen, mindig is arra vágytam hogy alapvetően tájékozatlan és imbecillis fideszes megszállottak magyarázzanak nekem az adórendszerről, amiről halvány lila fingjuk nincs egyébként... :)

„Nem azért van az államnak kevesebb pénze, mert "szocialista állam", hanem azért, mert pocsék a fizetésed, ezért kevés adót fizetsz.”

Ez egyszerűen értelmezhetetlen faszság ebben a vitában amibe beletrollkodtál, hogy „kevés pénze van az államnak”.

Egy államnak annyi pénze van amennyi GDP-t megtermelnek az állam területén a vállalkozások, és ebből lehet aztán különböző módon ugye újraosztani a megtermelt javakat. Tehát magasabb fizetéshez többet kell termelni, ahhoz pedig hogy többet termeljen egy „állam”, a munkaerőt termelékenységét, a gazdaság versenyképességét, valamint az oktatás- és egészségügy hatékonyságát kell javítani, ugye. De hát a magyar munkaerő termelékenysége az ugye a leghitványabb a régióban: www.portfolio.hu/img/upload/2016/06/munka_termelekenyseg-20160616.png

De mindennek a „hatékonyság javításnak” útjában van a rekord magyarországi adóterhelés, amely viszont egyrészt csak strukturális reformokkal orvosolható... másrészt meg mondjuk annak a posztkommunista korrupt politikai elitnek a világgá zavarásával, amely közel három évtizede nem volt képes a szocializmusból piacgazdaságot csinálni...

Aztán hogyan fogod mindezt amit eddig írtam alapvető közgáz fogalmak és axiómák látványos ismerete nélkül feldolgozni, az legyen a te bajod... de itt a kis barátnőd, @GyMasa, aki már egyenesen a rajongód lett, biztosan segíteni fog... vak vezet világtalant jeligére. :D

GNDL 2018.03.16. 19:06:39

@GyMasa: „meg a minimálbérét is megemelte 73000-ről 138000-re”

Ezzel az erőszakos és indokolatlan minimálbér és bérminimum emeléssel csupán csak további bérfeszültséget okozott a kedves főtitkár elvtársatok, ugyanis egyrészt elfelejtette csökkenteni ugye a bérek adóterhelését, ami eddig is alapvetően az útjában állt a piaci bérek emelésének, másrészt pedig azzal hogy a munkaadóknak kötelezően és mint említettem indokolatlanul nagyobb mértékben emelniük kellett a minimálbért és a bérminimumot, az 5-10 vagy több éves gyakorlattal rendelkező szakképzettebb és rátermettebb munkavállalók korrekt béremelésére már nem jutott elegendő forrásuk a vállalkozásoknak... pedig ugye nektek csóringer parasztoknak ez biztosan az újdonság erejével fog hatni, de ha valaki szakképzett és 5-10 éve dolgozik egy munkahelyen, akkor jellemzően már nem minimálbért kéne keresnie... és nem is akarnak minimálbért keresni, pontosan ezért hagyják el az országot ezek a nagyobb gyakorlattal rendelkező képzettebb szakemberek elképesztő számban.

Tehát verhetitek magatokat a minimálbér meg bérminimum emelésre, de valójában elég komoly károkat okoztak ezzel a lépéssel _is_ a fideszes elvtársak mind a munkaerőpiacon, mind egyébként a gazdaságban, jellemzően a hazai kkv-k helyzetét nehezítve tovább....

$pi$ 2018.03.16. 19:16:33

@GNDL: "tehát legfeljebb 2-4 uniós tagállamban vonnak többet a fizetésekből"

Nem, nem "vonnak többet", sokkal kevesebbet vonnak. Ezt próbáld megérteni. Nem százalékot vonnak, hanem forintot, azért jön ki magasabb százaléknak mert alacsonyak a fizetések.

Próbáld megérteni: kevés adót fizetsz, keveset tudnak vonni, mert kevés a fizetésed.

GNDL 2018.03.16. 19:28:44

@$pi$: Az adóék amiről vita van itt ezen poszt alatt egészen konkrétan azt jelenti hogy az állam _arányaiban_ mennyit von el adó- és járulékterhekkel összesen a munkaadók által kifizetett munkabérekből.

Vagyis ha Magyarországon 48% az adóék, és mondjuk Németországban 48.7%, valamint Lengyelországban 35%, akkor a németek egészen konkrétan hét tized százalékponttal _többet_ vonnak el a fizetésekből, a lengyelek meg 13 százalékponttal _kevesebbet_.

Tehát ebben a vitában tökéletesen irreleváns az hogy te itt valamiféle forintokra vered magad.

Ha pedig maradunk annál hogy a magyarországi adóék 48%, az OECD átlag 35%, a régiós átlag pedig 38-40%, akkor olyasmit kijelenteni hogy Magyarországon kevés adót fizetnek elég látványosan rávilágít ennek a véleménynek a megfogalmazójának alapvető aritmetikai ismereteinek hiányára... is. :) Ami ugye egyébként általános iskola, alsó tagozat, tudod amikor még relációs jeleket kellett kitenni a négy alma és a hat alma közé, hogy melyik a több... de te most konkrétan itt ezen a ponton véreztél el, ami mondjuk annyira nem meglepő egy magadfajta fideszestől... :)

GyMasa 2018.03.16. 19:48:18

@GNDL:
Öregem, meddig égeted még magad?
Tényleg nem voltál képes sokadszorra sem értelmezni, ami le volt írva?
Megpróbálom még egyszer, egyáltalán nem számítva a sikerre:
- Adott X és Y országok
- Az egyszerűség kedvéért mindkettőben hajszálra ugyanakkora az adóék.
- X országban a GDP 1000 000 milliárd EUR.
- Y országban a GDP 4000 Milliárd EUR.
- Most figyelj, mert jön a beugratós kérdés:
- Melyik országnak nagyobb az adóbevétele?

GyMasa 2018.03.16. 19:49:45

@GNDL:
figyelj már, te valami autista vagy?

GyMasa 2018.03.16. 19:51:13

@$pi$:
Bazzeg még mindig nem érti...

GNDL 2018.03.16. 19:55:52

@GyMasa: Adóékről van szó továbbra is te retardált pöcs, nem pedig adóbevételről. :D Biztosan van egy olyan afrikai állam ahol 60% az adóék, de olyan gyenge a valutájuk hogy még a forintnál is kevesebbet ér a nemzetközi piacon, tehát akkor szerinted hiába 12 százalékponttal magasabb az adóékük, kevesebb adót vonnak a bérükből... csakhogy ezzel a hozzáállással mint fentebb említettem egy jobb asztaltársaságból ahol tudják miről beszélnek téged már elhajtottak volna a faszba... :D

„figyelj már, te valami autista vagy?”

Éééés elérkeztünk oda amikor már nem csak az érvek, mivel érveid nem is voltak, de az ostoba fideszes kampányszlogenek is elfogytak... :D Bár a magatokfajta fideszes hungarista szeméthez a zsidózás jobban illik, inkább maradjatok azon a vonalon. :)

GyMasa 2018.03.16. 20:03:10

@GNDL:
AZ abaj, hogy teljesen hiába rugózol itt az adóéken egymagában, mert az ugyanolyan értelmetlen szám, mint az államadósság abszolút értékét tekinteni kizárólagos mutatónak.
Egy ország költségvetésének szja bevétele az adóék*átlagbér*adófizetők száma szorzat eredménye lesz. Erre jön még rá az egény bevételek összege, és ebből kell fenntartani az államot. Ha nem akar egy állam eladósodni, akkor ennek a két számnak legalább egyenlőnek kell lennie.
Tehát, ha adott egy bizonyos szinvonalú egészségügy, annak az pl. eszközeinek az ára nemzetközi szinten nagyjából egyforma.
Tehát, a 100 millió HUF-ba kerülő MRI-t megveheti a német állam 1000 német átlagfizetése után beszedett adóból, míg a magyar államnak ehhez 4000 magyar befizetett adóját kell elköltenie.
Mert az MRI nem "adóprés %-okba kerül, hanem valós EUR-okba.

GyMasa 2018.03.16. 20:08:31

@GyMasa:
..Éééés elérkeztünk oda amikor már nem csak az érvek, mivel érveid nem is voltak, de az ostoba fideszes kampányszlogenek is elfogytak... :D Bár a magatokfajta fideszes hungarista szeméthez a zsidózás jobban illik, inkább maradjatok azon a vonalon. :) ...
Már nem azért, de pont te voltál az, aki elkezdett személyeskedni egyből A legelső hozzámszólásodban:
" GNDL
2018.03.16. 11:14:21
@GyMasa: Más véleményéért nem tudok felelősséget vállalni. Ha az én véleményemmel van problémád akkor azt meg próbáld ennél picit kulturáltabban kifejezni... tudod, tényszerű érvek és ellenérvek, ilyesmi... tehát nem úgy mint nálatok egy vidéki zsákfalu talponálló kocsmájában... :) "
Lehet, hogy felétek a művelt körökben ez a fajta prosztó viselkedés a menő, de a valódi világban ezzel a tenyérbemásó, arrogáns stílussal igen hamar pofán fog valaki vágni.
Persze, ha élhetek feltételezéssel, akkor azt mondanám, hogy nagyon nem lennék meglepődve, ha a való életben egy gyáva pöcs lennél, akinek csak ennyi rörm jut az életben, hogy egy ilyen blogon emberkedhet másokkal.
Szóval, kettőnk közül te fogytál ki először az érvekből.

GyMasa 2018.03.16. 20:11:24

@GNDL:
Most komolyan azt hiszed, hogy a nacizassal mész valamire?

GyMasa 2018.03.16. 20:26:09

@GNDL:
...Biztosan van egy olyan afrikai állam ahol 60% az adóék,...
OK, tegyük fel, hogy van!
Tehát, akkor egy újabb példa, ismét az általad hozott számokkal:
Hans Németországban havonta bruttó 2000 EUR-t keres, amiből fizet 49,4% adóprést, ( www.thelocal.de/20170411/germany-has-second-biggest-tax-burden-worldwide-report-shows ), ami 988EUR.
A te képzeletbeli országodban pedig N'Cumbutu Kszih keres egy hónapban (csak az összehasonlíthatóság, és az egyszerűség kedvéért) 500 EUR-nyi helyi fizetőegységet, amiből levonnak 60%-os adóékkel 300 EUR-t.
...tehát akkor szerinted hiába 12 százalékponttal magasabb az adóprésük, kevesebb adót vonnak a bérükből...
Döntsd el te, hogy a 300 EUR a kevesebb, vagy a 988EUR.
De, látod ez a baj, hogy ez a két szám nem mond el túl sokat a két ország viszonyáról...
Különben is éppen arra panaszkodsz, hoyg a 48,2%-os magyar adóprés mennyire felháborítóan magas, azt' erre e németeknél meg még ennél is magasabb, mert 49,4%.
Akkor CSAK EZT NÉZVE, Magyarország majdnem ugyanolyan jó, mit Németország, nem?
Sőőőőt, Magyarország még egy picit jobb is, hiszen nálunk még alacsonyabb is az adóprés...
Szóval elképzelhető szerinted, hoyg sikerül kicsit túlegyszerűsítened a dolgokat?
És, esetleg az is, hogy nem túl jó példát választottál?

arabok balrol 2018.03.20. 12:50:59

@GNDL: Az adoek sosem volt ilzen alacsonz, koszonhetoen Orban Viktornak, es hogy nem loptak el a penzunket, mint a szocik, akik nemcsak tobb adot szedtek de meg hiteleket is vettek fel kb. mindenre azt jol megbuktak

nekem ugyan nem hianyoznak

GNDL 2018.03.20. 12:56:52

@arabok balrol: „adoek sosem volt ilzen alacsonz”

De, 2010-ben 46.6% volt, ezt emelték Orbánék az szja „egykulcsosításával” (egyidejűleg az alacsony keresetűek - tehát a munkavállalók 66%-ának - a kedvezményeinek eltörlésével) több mint 49%-ra, majd némileg ezt csökkentették mára 48% körüli értékre... tehát egyértelműen növekedett a bérek adóterhelése is Orbánék ámokfutása alatt, mivel ugye mind a 49 és mind a 48 magasabb mint a 46.6.

Szóval ezzel az ostoba fideszes kampánybullshittel csak magatokat nyugtathatjátok, de kibaszottul távol álltok a valóságtól... :)

arabok balrol 2018.03.20. 13:45:38

@GNDL: Aha, hat 52% folott volt ma 47%

arabok balrol 2018.03.20. 15:16:47

@GNDL: Ez nem az OECD hanem vmi amit vki feltoltott
süti beállítások módosítása