A valódi viták otthona

Reflektor

Néhány szem szőlőt evett, mert rosszul volt, bezárták a biztonságiak

A kár 190 forint volt, 4 órán keresztül tartották egy irodában

2018. április 25. - macska az úton

dezsmalas_fejlec_1.jpg

Az amerikai filmek gyakori eleme, hogy a középiskolás gyerekek suli után vagy hétvégente dolgoznak valahol, a diákmunkából befolyó bevételekből aztán nyárra összejöhet az új bringa, egy menő teleszkóp, amivel a csillagokat lehet nézni a kertvárosi éjszakában vagy érettségit követően az utazgatás a barátokkal. Ez az idealizált világ persze köszönő viszonyban sincs a valósággal, különösen, ha a magyar viszonyokat nézzük. És akkor jöjjön egy horror történet egy kedves, fiatal barátom tegnap éjszakájáról.

Nos, van szerencsém néhány éve ismerni két nagyszájú, remek kamasz lányt, akik azért dolgoznak, hogy alapvető szükségleteik kielégítésére ne a családi kasszából kelljen pénzt kivenni. Az egyik olyan önismereti és alkotóműhely régi és fontos tagjai, amelyik jelenleg vagy korábban intézményben élő gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy önmaguk megismerése mellett, azt is megtanulják, képesek értékeket létrehozni, kitartó munkával nagyon nagy dolgokat érhetnek el, hogy fontosak, még akkor is, ha sokan másképp néznek rájuk.

Na de a lányokról: kettőjük közül az idősebb is – nevezzük Diának – csak 16 éves. Dia azért magántanuló, hogy iskolai kötelezettségei mellett is melózhasson. A 40 kilós lány dolgozott már a vendéglátásban, csontozott húst és szolgált ki vevőket egy hentesáruboltban. Új munkahelyén, a budaörsi Tescoban áruházban április 23-án kezdett dolgozni éjszakai árufeltöltőként, az első nap pedig az utolsó is lett esetében.

Dia vércukra leesett, de hiába szólt többször a felettesének, nem törődtek vele. Dia ekkor úgy döntött, hogy néhány szőlőszemet (kilencet) eszik, hogy ne legyen rosszul. Nem eufemizmusról van szó, hiszen a jegyzőkönyv alapján az 1390 forint/kilós áron értékesített szőlőben 190 forint kárt okozott. Hoppá, de mi is ez a jegyzőkönyv dolog?

Az történt, hogy miután Dia megette a szőlőszemeket megjelent a biztonsági szolgálat, hiszen a kamerákon keresztül látták, hogy „dézsmálás” folyik. Diát bekísérték egy szobába, majd négy órán keresztül ott is tartották, nem engedték még telefonálni sem. Dia elmondása alapján hiába védekezett a fent már említett dolgokkal, minősíthetetlen stílusban beszéltek vele, ahogyan édesanyjával is később, miután a helyszínre érkezett. Diáék azt akarták, hogy legyen kihívva a rendőrség, hogy a hatóság rendezze az ügyet, ezt azonban elutasította a lányt bezáró szakember.

És ha mindez nem volna elég: már az is erősen aggályos, hogy fiatalkorúként hogyan dolgozhatott éjszakai műszakban az áruházban, az meg végképp, hogy az őt alkalmazó külső személyről miért állítja határozottan a Tesco, hogy nem az ő emberük (bocs, a neked bedolgozókért ki fog felelősséget vállalni, ha te szerződtél velük?). Diát kirúgták, az pedig már csak hab a tortán, hogy az éjszaka ledolgozott 13 óra után 7 ezer forint járt az elbocsátást követően, amit állítólag zsebbe kapott meg egy külső helyszínen.

Mégis, hogyan fordulhatott elő ez? És vajon hány olyan eset lehet, amiből nem lesz hír?

A cikkben foglaltakat Diától tudtuk meg, de keressük a többi érintettet is.

A Tesco a megmaradt, romlandó (zöldség, gyümölcs, pékáru), de még jó minőségű és emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszereit egyébként rendszeresen szociális intézményeknek szállítja ki adományként, ami nagyon szép gesztus (komolyan), de meglehetősen erős kontrasztban áll mindez azzal, hogy ilyesmi megtörténhetett az áruházlánc egyik üzletében.

Csepregi János

Az alábbi kérdéseket juttattuk el a Tesco sajtóosztályának, ha érkezik válasz, akkor azt azonnal megismertetjük olvasóinkkal:

  • Mit gondolnak a cikkben megfogalmazottakról, melyek egy része egyértelműen alátámasztható a jegyzőkönyvvel is?
  • Ki és miben hibázott, ha úgy látják, hogy hiba történt?
  • Hány 18 alatti munkavállalót foglalkoztatnak éjszakai munkavégzés keretében?
  • Amennyiben alvállalkozó foglalkoztatja a beosztottakat, ellenőrzik-e, hogy az alvállalkozó rendezett munkaügyi háttérrel biztosítja a munkát a munkavállalóknak?
  • Mennyire érzik felelősnek magukat? Ha valamennyire igen, akkor miben áll az önök felelőssége?
  • Megkeresték-e a cikkben álnéven szereplő lányt és családját, hogy a kialakult helyzetet békés úton rendezzék?
  • Mit tesznek azért, hogy későbbiekben hasonló eset ne fordulhasson elő?
  • Kiket és milyen módon támogatnak a társadalmi felelősség vállalás jegyében?
  • Gondoltak-e már rá, hogy a tárgyi adományokon kívül olyan projekteket is támogassanak, melyek konkrét szakmai segítséget jelenthetnek például a hasonló helyzetben lévő gyermekek számára?
  • Ha igen, milyen projekteket és milyen formában?

UPDATE, megérkezett a Tesco válasza blogunk kérdéseire!

A szöveget változtatás nélkül tesszük közé:

level.JPG

Megjegyzés:

Eredeti posztunkban ez állt:

A Tesco a megmaradt, romlandó élelmiszereit egyébként rendszeresen szociális intézményeknek szállítja ki adományként,..."

Erre jelezte telefonon a Tesco munkatársa, hogy szerintük ezt úgy lehet érteni, mintha romlott árut ajándékoznának, ezt követően ki is javítottuk arra a mondatot, hogy:

"A Tesco a megmaradt, romlandó (zöldség, gyümölcs, pékáru), de még jó minőségű és emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszereit egyébként rendszeresen szociális intézményeknek szállítja ki adományként,..."

Tehát Varga Eszter levelében még az első változatra reagált.

Ezek pedig a birtokunkba jutott fényképek a jegyzőkönyvről:

lablec.jpg

 lap_alja.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4913869304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.04.26. 11:34:08

@Muad\\\'Dib: az édes mindegy, hogy honnan és kit bérel, magának az üzemnek kell betartani az egészségügyi előírásokat. És ott is kell jeleznie, hogy ha cukorbeteg, már csak a saját jól felfogott érdekében is.

Cycmen 2018.04.26. 11:37:23

@Muad\\\'Dib: Nagy a pofám, mert anyuci meg Viktor eltart?
Annyira szánalmasak tudtok lenni kis libsik! :D

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.04.26. 11:37:47

@oszt jónapot: Ez a probléma, ezért lehet döbrögizni, meg birkánépezni. Meg ezért garázdálkodhatnak az embertelenül robotoltató vállalatok, mert még a munkaerőhiányos országban, ahol lasszóval kell fogni a dolgozni képes embereket, ott is úgy bánhatnak mindenkivel, mint a kutyával. Mert nem a megfelelően megírt szabályzatok szerint folyik az ügyrend, hanem úgy, ahogy az éppen a szereplők ad-hoc elképzelik.

CoolKoon 2018.04.26. 11:37:52

@lenörd hofstadter: Nem kellett volna a kiscsajt abajgatniuk, és akkor folytathatták volna a harácsolást. De nem, a 40-es IQ-jukkal ezt fel se tudnák fogni.

kommentes nikk 2018.04.26. 11:38:51

@Joooe: pedig nem lehet nála pénz, se telefon. Az ilyen munkáknál azért nem engedik a pénzt, mert ha mondjuk kasszahiány van, akkor nem lehet eldönteni, hogy a dolgozónál lévő pénz honnan származik, érted, átadhatnál a másiknak a kasszából ötvenezret, az meg mondhatja, hogy az az enyém volt. Úgy tudom ez az alapvető logikája. Ha senkinél nem lehet pénz, akkor nem tudnak kijátszani lóvét a kasszából. A munkáltató simán megszabhatja ezt, semmilyen joga nem sérül a dolgozónak.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 11:39:09

@Cycmen:
Hát nehéz másra gondolni, ha ennyire nem vagy képben a munkahelyi viszonyokat illetően...

Szakura 2018.04.26. 11:40:56

Respect, kislány, a munkádért. Éjszakai munka, amikor neked még iskolában lenne a helyed.
Én is dolgoztam a debreceni Rónában egy fiúval, aki délelőtt iskolába járt, délután velünk dolgozott 8 órát. Érettségi évében, a családért.

CoolKoon 2018.04.26. 11:41:29

@kommentes nikk: "az ilyen lény egy darab szar, meg az is, aki védi." - Így-így. Pontosan ezek vagytok, ostoba trollok.

kommentes nikk 2018.04.26. 11:44:56

@CoolKoon: jaj, de frappáns :) Ovis szinten nyomod, és agyilag is ott tartasz.

Karipapa01 2018.04.26. 11:49:22

Egyet nem értek: külső vállalkozó biztosít a Tesconak munkavállalót , de a vállalkozást a Tesco nem auditálja? És ha ez rendszerszintű, akkor a többit sem? Vagy a többit igen de ez a vállalkozás csókos? Mégis hogyan kerülhetett egy 16 éves gyerek teljes éjszakás műszakba? Kapott-e oktatást arról, hogy mit tehet és mi a kötelessége, kit és hogyan kell értesítenie nem várt eseménynél és miben dönthet saját jogkőrben? Itt a Tesco a hunyó annak ellenére, hogy a biztonsági szolgálatuk is esetleg nem saját alkalmazásban vannak.

CoolKoon 2018.04.26. 11:49:22

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: "teljesen mas hogy mit csinal a Tusko a vasarlokkal, akik a penzt hozzak, meg az alkalmazottakkal, akik viszik" - Egyszer nézz majd rá a Tékozló Homárra, csak hogy képbe kerülj azzal kapcsolatban is, hogy miket meg nem engednek ezek a vevőkkel szemben is...

kommentes nikk 2018.04.26. 11:53:12

@Karipapa01: ahogy feljebb is írták, ezek az alvállalkozó cégek szarnak bele mindenbe, ha baj van, hirtelen megszűnnek és egy hét múlva más néven újra működnek. A teszkó mossa kezeit, hiszen nem ők alkalmazták a munkavállalót, hanem az alvállalkozó. Mindenkinek egyszerűbb, a melós meg le van szarva.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 11:54:45

De tenyleg a lopott aruval lefenykepezese a delikvensnek majd ki a hirdetotablara nagyszeruen bevalt nalunk a 90es evekben. Neha a kisvaros prominens polgarai is loptak az elso fenykepezesig.
De a szegyen eros visszatarto ero.

Utana jottek a lipppsi jogvedok es elkezdtek a bunozok jogait vedeni a kereskedok meg tonkrementek.

A kaloda, deres, megvesszozes igen hasznos lenne ma is aprobb bunokert.

Ez a név már foglalt! 2018.04.26. 11:55:11

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Még azt hozzátenném, hogy jó lenne, ha rájönnének a magyar emberek, hogy soha senki nem fog kiállni az ő érdekükért. Soha. Senki. Saját maguknak kell megharcolniuk a saját harcaikat a főnökkel, aki nem fog sem fizetésemelést adni, sem jobb munkakörülményeket biztosítani amíg az nem áll érdekében. Még a legeslegjobb főnök sem ad csak úgy puszira plusz pénzt, annak mindig oka van. Ha pl bejelented, hogy elmész ha nem ad X Ft emelést és\vagy normálisabb munkaeszközöket stb, akkor ha van esze megadja, mert sokkal nagyobb veszteség neki a kiesett munkád amíg talál valakit akit ráadásul be is kell tanítania, ha nincs esze akkor pedig fogod magad és elmész és nem vállalsz el hugyérszarér mindent.

Nem máról holnapra lesz itt jó világ, ez egy hosszú folyamat, amit a munkavállalóknak kell kikényszerítenie. Persze amikor szó szerint a napi betevőért kell küzdenie az embernek, akkor ez nehéz.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.26. 11:55:15

@retkeslaci: Ne tőrődj vele, csak egy fosköcsög jogász, aki abból él hogy mások vérét szívja.

Karipapa01 2018.04.26. 12:08:15

@kommentes nikk: Hát éppen ezt írtam! A Tesco olyan vállalkozástól kér munkaerőt, amit nem is auditál? Ezért van az audit kitalálva! Hogy a beszállítója, alvállalkozója átlátható legyen. Ez az ISO 9000 és a kiterjesztéseinek a lényege. Én mint vásárló eddig úgy tudtam, hogy a Tesco megfelel ennek az ajánlásnak.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.26. 12:09:29

@Berelhetoreklamfelulet: hát Te aztán igazi nagy f@szkalap vagy. Egy 40 kilós csajszi állt szemben 2-3 megtermett fickóval, akik nem engedték kihívni a zsarukat. Előtte alaposan leüvöltötték a fejét, talán még alaposan meg is rángatták, sőt tutkó, egy kis potya fogdosásért még meg is motozták a rohadt pedofil gecik. Pontosan tudták, hogy tilosban járnak, mert ha a zsaruk megjelennek, akkor jönnek a kényes kérdések arról, hogyan került oda a fiatalkorú, milyen a munkaviszonya, miért, miért miért....
Szóval, szerinted egy megalázott megfélemlített csajszi ellenkezni mert?

Hát, anyádat!

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 12:19:17

@Magánvéleményem: A rendorok is pontosan ugyanezt csinaltak volna, es igen nana h leuvoltik a fejet ez nem a CSI Miami baszki, 99%-a a lopasoknak igy el is van intezve, kiszedik belolllllle mint atom. A ciganyokat alt. agyon is verik, igen helyesen, mast ugyse lehet csinalni veluk hisz soros megsugta nekik mennyi a lopasi - megelhetesi bunozesi ertekhatar.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 12:26:50

@enipeni: Ez megint marhaság. Az iskolai ájulást nem hypoglykaemiás rosszullét, hanem orthostaticus hypotonia okozza. Vagyis vérnyomásesés. A vércukorszint nem diabeteses emberben az egyik legstabilabb érték. Amikor Észak-Írországban Bobby Sands és nyolc társa a nyolcvanas évek elején éhségsztrájkban meghaltak a börtönben, a vércukruk az utolsó két napig normális volt, pedig átlag két hónapig tartott nekik meghalni.
A lányka úgy gondolta, hogy a munkahelyen is olyan laza a helyzet, mint otthon. A hülyék meg védik.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.26. 12:27:04

@Magánvéleményem:
Te retardált fasz. Gondolom az olvasás nem az erősséged.
De várj segítek, alsós szint:
"Diáék azt akarták, hogy legyen kihívva a rendőrség"
diáÉK azaz a csaj + az anyja.
Szal a faszról beszélsz? Telefon felvesz, tárcsa, jönnek a rendőrök, ennyi...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 12:35:06

@Lángharcos: Nem hiszem, hogy a vércukorszint esett volna le, ez evés közben nem is lehetséges. Sima hiszti volt az. A Gilbert-syndroma pedig tünetmentes bilirubin-emelkedés, semmi köze a cukorhoz. Mint már mondtam, a vércukorszint csak kezelt diabetesben, illetve (ritkán) prediabeteses állapotban süllyedhet úgy le, hogy panaszt okozzon.

Ekrü 2018.04.26. 12:35:47

@oszt jónapot:"Mindenki kapja meg a maga büntetését. "- Ebben egyet értünk.De ehhez bizony az is hozzátartozik,hogy ne tegyünk úgy mintha,a szőlő megdézsmálása nem lopás lenne.Ezen az alapon,aki irodában dolgozik az simán hazavihet pár gémkapcsot,papírt,borítékot stb.
"Igen én lopok, te meg gondolom 40 kilós lányokat tartasz fogva. "-Az,hogy a lány 40 kilós az ügy szempontjából nem jelent semmit,kizárólag arra jó,hogy a cikk írója így próbál szánalmat kelteni a lány felé.Egy tíz éves 15 kilós gyerek is simán tud lopni a társaitól vagy egy üzletből ,míg egy 100 kilós ember is lehet talpig becsületes.

kommentes nikk 2018.04.26. 12:41:29

Egyébként aki már valaha talált az utcán 50-100-200 forintot, zsebre tette, és elfagyizta, az remélem jogosnak találná, ha ezért bezárták volna négy órára fogatlan orkok, mert ez ugyanolyan tulajdon elleni szabálysértés (jogtalan elsajátítás), mint a kiscsaj 9 szem szőlője. Szóval az legyen nagy pofával az igazság bajnoka, aki még ennyit se tett, meg semmit se tett életében, ami jog szerint szabálysértés vagy bűncselekmény. Képmutató szarháziak.

Karipapa01 2018.04.26. 12:44:13

@Molnárgörény: "Amikor Észak-Írországban Bobby Sands és nyolc társa a nyolcvanas évek elején éhségsztrájkban meghaltak a börtönben, a vércukruk az utolsó két napig normális volt, pedig átlag két hónapig tartott nekik meghalni"

Úgy van! Közben meg a Tescóban árut pakoltak, szamurájkardot kovácsoltak, és cementet zsákoltak a börtönigazgató építkezésén. A végkövetkeztetésed meg megér egy akadémiaia székfoglalót! Ezzel kapcsolatos vicc:
A tudós vizsgálja a legyeket. Megfog egyet és monja:
- Légy repülj!
A légy elrepül. A tudós megfog egy másikat, kitépi a szárnyát és mondja:
- Légy repülj!
De a légy nem repül el, a tudós pedig levonja a konklúziót:
- Ha a légynek kitépik a szárnyát megsüketül.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 12:54:12

@Karipapa01: Nem lehet egyszerre kurvának lenni és szűzen maradni. Ha a szegény 40 kilós kislány cementet zsákolt volna, megszakadt volna. Pusztán a nehéz fizikai munka nem okoz hypoglykaemiát. Az árufeltöltés közepesen nehéz, vagy könnyebb munka. Ha a terhelés hypoglykaemiát okozhatna, nem volna élsport sem. A "szédülés-zsibbadás" nem bizonyít hypoglykaemiát, a sima hiszti is ezzel jár.

Lángharcos 2018.04.26. 12:56:16

@Molnárgörény: Nem kell hinned nekem. Megettem már az étel egy részét, és egyszercsak elkezdtem szédülni, izzadni és reszkető kézzel bírtam cukrot mérni, és 3.9 volt.

Később mondtam az orvosomnak is, nem kételkedett a hitelességében.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 12:57:27

@Karipapa01: Hogyne, az olimpián folyton hypoglykaemiás sportolókat kell ellátni, nem?

Fizikai munka nem okoz hypoglykaemiát. Punktum.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 13:01:15

@Lángharcos: én is elhiszem. A vércukorszint normális értéke 3,8-6,0 mmol/l. Vagyis normális volt a cukrod. SI tacuisses, philosophus mansisses.

Lángharcos 2018.04.26. 13:02:40

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Csak a Tesco nem enged személyes tárgyakat a dolgozóknak az ügyféltérbe, úgyhogy cukrosként nem vihetném magammal se a mérő műszeremet, sem pedig egy tasak cukrot baj esetére. És bár mondhatom a főnökömnek előre, hogy cukros vagyok, ha nem ért hozzá (és miért értene, nem orvos), nem tudja, mit kell csinálnia, vagy nekem mit kellene csinálnom. Ha emellett még feltételezi is, hogy ez csak egy újabb link kifogás, (mint az összes érv, amiket hallani szokott, pl. hogy menni kéne tampont cserélni), akkor kész a baj.

Elég visszaolvasnod itt a hozzászólókat, nem azt várom, hogy igazságot tegyél, csak nézd meg a sok ellentétes véleményt a cukorbetegek hypozási szokásairól: ezek az emberek akár lehetnek is kisfőnökök a Tescoban, és adott esetben el kell dönteniük egy szédelgő tinédzserről, hogy lógós vagy rosszul van. Egy részük minden aggály nélkül megölné a beteget.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 13:03:54

Amúgy 3,0 alatt van enyhébb, 2,5 alatt súlyosabb panasz.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 13:04:18

@Cycmen: Ő legalább nem egy bűnpártoló kleptonáci, mint te.

Karipapa01 2018.04.26. 13:06:14

@Molnárgörény: Egy szóval nem mondtam, hogy az a kislány cementet zsákolt. Én csak a példatörténetedet kifogásoltam. Mindannyian tudjuk és te is tudod, hogy a munkavégzéshez az izmoknak energia szükségeltetik, a szervezet cukrot éget el. Azt is tudod, hogy mi történik akkor, ha a szervezet nem rendelkezik kellő mennyiséggel. A sportoló erre külön felkészül, de egy 40 kilós 16 éves diáklány szervezete az egyébként is fárasztó és több energiát igénylő éjszakai munkára nem biztos, hogy fel van készítve akkor sem, ha a munka könnyű, vagy közepesen nehéz. Az éhségsztrájkolók sem csinálnak napi 100 fekvőtámaszt, vagy hajtják a szobakerékpárt. Szerintem te most már csak a Tesco mundérját véded.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 13:08:04

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Pont egy ilyen kleptonáci ugat ide, mint te.
Neked már akkor se lenne karod, ha polipnak születtél volna.
Mind levágták volna annyit loptál már. Pl. elloptad mások jövőjét és jelenjét.
Rendes helyen élve nyúznák a hozzád hasonlókat, ha a bakónak nem lenne drágább az órabére, mint amennyit az így kinyert bőröd értéke.
Tisztára gazdaságtalan lenne még kinyuvasztani is, mert annyira értéktelen selejt vagy.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.26. 13:08:43

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Igen, azt tették volna, lehet, de lehet, hogy nem. Sőt az is lehet, hogy mikor a rendőrhívás fölmerült, egyszerűen kilökdösték őket a parkolóba. Aztán ugye posztumusz lehet rendőrt hívni, de várhatsz a parkolóban egy újabb fél éjszakát, mert ugye nem életveszélyről van szó, és utána magyarázhatod, hogy odabenn mi történt, de valószínűbb, hogy a rendőrök elhajtják őket a genyába, ilyen "hülyeséggel" nem érnek rá foglalkozni.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 13:08:50

@Molnárgörény:
"...Fizikai munka nem okoz hypoglykaemiát. Punktum."
A SOTE-nak erről más a véleménye. De hát kik ők, hogy a punktumon túltegyenek...

Lángharcos 2018.04.26. 13:11:06

@Molnárgörény: Visszakerestem a naplómból a pontos számot: 3.1 volt.

Hypom volt sajnos, a szám pontos mértékében tévedtem.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 13:11:31

@oszt jónapot: Illipsi barátunk megszülése pl. a nagy bűnök közé tartozott. Ráadásul nem csak egyszeri bűncselekmény a világra jövetele, mert mulasztással is párosul, hogy nem vágták falhoz amikor világra jött azonnal.
Sőt, az, hogy felnevelték és etették, már halmazati bűncselekményi tényállást is megvalósít.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 13:11:33

@Karipapa01: Leszarom a Tescót. A ti szamárságaitokat cáfolom. Abszolút nehéz fizikai munka sem okoz hypoglykaemiát, mert az izom nem cukrot, hanem ATP-t használ, és ha az ATP elfogy, leáll. Nem közvetlenül éget cukrot. Nincs hypoglykaemia terheléstől, és kész.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 13:16:22

@Lángharcos: 3,0 alatt van enyhe panasz. Mérési hiba, régi stix miatt könnyen lehet. Egy beteg bejött azzal, hogy egy sorozat igen alacsony, pl. 1,5-ös értéket írt fel, normál kézírással. Csak mérési hiba lehetett, mert ha tényleg annyi, nem tudott volna szépen írni.

Aki nem cukorbeteg, annak nem esik le a cukra.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 13:19:29

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Hú de hülye vagy te! Látszik, hogy kötelmi jogon nőttél fel, mi?
Szóval, ha a lány rosszul lesz, akkor az az ő hibája. Ej de sajnálom, hogy nem a 19. századi munkásmozgalomba születtél bele. Majd megtanították volna neked, hogy kinek mi a felelőssége. De inkább agyonvertek volna egyszerre 200-an egy fasza kis gyárban és amikor nyomoztak volna utánad, mind azt állította volna egybehangzóan, hogy 50-szer lefejelted önmagad és 20-szor eltörted a saját gerinced. Ami amúgy lehet nem is volt.
Aztán írtak volna egy jegyzőkönyvet, hogy rituális öngyilkosságot követtél el és megy minden tovább a napi kerékvágásban.

Muad\\\'Dib 2018.04.26. 13:20:27

@Molnárgörény:
Abszolút fas*ságokat írsz. Ha pl. előző nap is dolgozott simán kijöhetett rajta a hipoglikémia az előző napi terhelésektől.
"...While PA provides many benefits to adolescents with T1DM, including
improvements in cardiovascular risk profile, cardiorespiratory fitness, bone health, and adiposity, there is a risk of hypoglycemia in the hours and day following activity. The results of the present study indicate that 30 minute increases in MVPA increase the risk of hypoglycemia the next day following activity by 40%, indicative of a dose response. When analysis was further broken down, it was revealed that the increased risk is throughout the next day following activity. This relationship is independent of sex, fitness and adiposity, and was stronger when adjusting for next day MVPA. This study found that increasing the amount of MVPA accumulated in a given day increases the likelihood of experiencing a bout of hypoglycemia throughout the next day following activity. The risk was shown to be even greater for hypoglycemia if PA is done in the afternoon hours, as opposed to in the morning or during school hours..." University of Iowa

LebensraumamOsten 2018.04.26. 13:20:47

@oszt jónapot: Ez a retkes cigány? Még hogy suliba jár? Ne viccelj már!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.26. 13:23:19

@Molnárgörény: hypoglikémia simán lehet attól, hogy egy kamasz anyagcseréje gyorsabb, mint egy felnőtté, és mivel lányról van szó, simán lehetséges, hogy eleve éhesen ment dolgozni, mivel fogyókúrázik. Dolgozott, rakodott 1-2 órát, aztán elkezdett szédülni. Simán lehet neki egy szimpla megfigyelt cukorbetegsége, amire az orvos azt mondja, hogy ezt még nem kell kezelni, de az is lehetett, hogy az alacsony vérnyomás miatt szédült, ami a kamaszoknál elég gyakori, de az anyja gyakran panaszkodik neki otthon hogy leesett a cukra, szédül, muszáj ennie valamit...

Nem kell mosdatni a szerecsent, a kiscsaj lopott, a biztonsági őrök pedig fogvatartották, megalázták, nem kicsit, nagyon, sőt meg merem kockáztatni, hogy molesztálták is, amiért külön tételként lehetne őket lesittelni, simán lehet, hogy a kiscsaj erről még az anyjának sem beszélt, úgy szégyelli a dolgot. A 9 szem szőlő ezzel nagyon nincs arányban.

leapyear 2018.04.26. 13:23:49

A biztonsági szolgálat általában unintelligens agyatlan faszokból áll a legtöbb helyen.
Sajnos nem tudnék kivételt említeni. Nem várható el tőlük semmi normális emberi reakció.

Karipapa01 2018.04.26. 13:24:17

@Molnárgörény: Jó, igazad van. Mivel az ATP a májban újratermelődik végre feltaláltuk az örökmozgót :D De azért ajánlom, hogy a frontvájároknak, a kohászoknak és a kaszáló parasztoknak ne tarts erről előadást. Mert ők ezt másképp tudják :D

Lángharcos 2018.04.26. 13:50:50

@Molnárgörény: Mivel sorozatosan átlagosan alacsonyakat (nem veszélyesen, csak 4,5 alatti éhomi értékeket) mértem, felmerült a gépem hibája is. Teszteltük a kórházi berendezéshez képest és az enyém stabilan magasabbakat mért, mint az övék, de elvileg határértéken belül van az eltérés.
A laborleletek szerint az átlagos vércukrom ebben az időben 5,5 volt. Az orvosom szerint is szép teljesítmény ahhoz képest, hogy fél évvel korábban amikor diagnosztizáltak 15-17 volt a reggeli értékem.

De én egy ilyen szempontból normális munkahelyen vagyok, itt van mellettem a fiókban vésztartaléknak méz, még a megbeszélésről is felállhatok és kimehetek ételért, ha a napi 6 étkezéseim egyike épp esedékes, vagy ha úgy érezném, hogy gond van.

Viszont jó, hogy megbeszéltük a normális cukor értékeket, de te is belátod, hogy egy veszélyesen alacsony érték nem csak úgy jön a semmiből, hanem érzed az előjeleit, és nekem is azért 3,1-nél állt meg a fenti eset, mert ettem.
Volt olyanom is, hogy késő este (az éjszakai bázis inzulin beadása után 1 órával) egyszercsak leesett, az ment 2,8-ig (megnéztem megint a naplót, hogy ne írjak zöldséget) és őszintén kissé ijesztő is volt, ugyanis előtte már majdnem elaludtam. Nem tudom, ha ekkor én a Tescoban dolgozok, és egy kisfőnök korábban nem engedett el az öltözőbe, hiába szóltam, lehet én is szőlőlopásra fanyalodnék.

Nyilván nem tudom, hol jár a cukrom, hisz a gépem sincs velem, szóval biztosan a pánik vezérelne ezen a ponton.

arty1977 2018.04.26. 13:58:05

@Molnárgörény: köszönöm, hogy végre megmagyaráztad, hogy amikor "nekem esik le a cukrom" az csak hiszti.

akkora zseni vagy baszki, de tényleg.... :D

nyilván az ember ilynkor az "érzést" írja le, amit érez, aminek gondolja, amit érez - nem pedig diplomás orvosként diagnosztizálja magát.

kispotzak 2018.04.26. 14:09:50

Eléggé megdöbbent néhány hozzászóló hatarozottsaga...
Komolyan ilyen sok ember van, akivel SOHASEM fordult elő, h egy váratlan vagy a szokásosnál nagyobb terhelés közben-utan szedulni kezdtek, remegett a kezük stb?
Én nem vagyok cukros, legalábbis eddig még nem derült ki ilyen probléma :) , de a fenti szitut azért jól ismerem, és azt is, h ha ilyenkor eszek pár falatot - főleg ha vmi édeset - akkor helyrejovok.

És nem egyszer tapasztaltam ilyet másnál is, nekem evidencia, h ha vkinek pl kimaradt egy foetkezes, vagy a szokásosnál nehezebb munkát végez, akkor ez előfordulhat, pedig nem vagyok cukorbeteg és nem ismerem a SOTE állásfoglalását.

Ja, és 18 alatti éjszakai műszakban foglalkoztatni, bezárni stb ultragaz meg akkor is ha tényleg ok nélkül evett 9 szem szőlőt...

Netuddki. 2018.04.26. 14:14:40

Ha a viktorral is hasonló történt volna gyerekkorában, amikor a faluban a más gyümölcsösét, veteményesét dézsmálta, most nem lopná a közpénzt se...

Netuddki. 2018.04.26. 14:17:12

@kispotzak: Aki cukros, ne menjen éjjel dolgozni. Vagy vigyen magával szőlőcukrot.

18 év alatt meg, ahol gyerekeket dolgoztatnak éjjel, úgy megbüntetném a céget, hogy attól kódulna!

Cycmen 2018.04.26. 14:48:58

@LebensraumamOsten: Olyan hülyének tűnsz! Ismerjük már egymást ugye? :D
Mi az a kleptonáci?

victor vacendak 2018.04.26. 15:04:55

@Molnárgörény: "Nincs hypoglykaemia terheléstől, és kész."

A sportorvosok meg nyilván csak a betűkkel játszottak, mikor kitalálták a kifejezést: hogy "eléhezés"... Ja, nem. Linket nem küldök, tele van vele a net. Ha meg orvos vagy, nyilván tanultál is róla.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 15:10:24

@Cycmen: Gondolkozz! Tényleg nem valami erősek vagytok ott IQ-ban.

zokogjatok 2018.04.26. 15:10:40

várjuk meg hogy mennyire valós ez a vércukor sztori mielőtt ítélkezünk.

CoolKoon 2018.04.26. 15:21:11

@kommentes nikk: Látom, nem értetted a kommentemet.....

CoolKoon 2018.04.26. 15:23:41

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Tiltsanak. A biztonsági orkot a felfüggesztettől (esetleg ha mással is emberkedett már, akkor a letöltendőtől) ez nem védi meg. Ha pedig a főnöke parancsára cselekedett, akkor őt se. Pechükre a büntetőügyek elől nem lehet eltűnni cégtemetők meg hajléktalan ukrán cégtulajdonosok segítségével...

CoolKoon 2018.04.26. 15:25:04

@Netuddki.: "18 év alatt meg, ahol gyerekeket dolgoztatnak éjjel, úgy megbüntetném a céget, hogy attól kódulna!" - Mondjuk ez még mindig benne van a pakliban...

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 15:25:58

@CoolKoon: a tuskos orok mind exrendorok v kiszuperalt rendorok tehat az egesz csaladod meg lesz b*szva ha okoskodol!

SimonTemp 2018.04.26. 15:28:21

Akinek leesik a vércukra az NEM szőlőt eszik! Az vagy szőlőcukrot keres, vagy egy csokit. Jó a legolcsóbb, leggagyibb is. Az meg ultrakamu, hogy szólt többször, hogy baj van a vércukrával és le sem szarták! A legellenségesebb környezetben is szoktak ilyenkor egy nyamvadt kiflit adni legalább.

A másik meg, hogy aki tudja magáról, hogy "hipora" hajlamos, az mindig tart magánál ilyen esetekre, egy szelet csokit, vagy szőlőcukrot.

Az a qrva nagy helyzet, hogy a csaj megdézsmálta a szőlőt és most mosakodni próbál... legalja fajta. Nem 4 óra kéne az ilyeneknek, hanem 4 hónap letöltendő!

SimonTemp 2018.04.26. 15:31:07

@Molnárgörény: Nettó fasssságokat irkálsz. Fizikai, sőt szellemi terheléstől is keményen leeshet a cukrod. Mondjuk neked biztos nem, mert fingod sincs a témáról ;-)

CoolKoon 2018.04.26. 15:32:05

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Ja. Exrendőrök meg kiszuperált rendőrök, akik valamilyen etikai vétség miatt szereltek le, tehát a legalja. Szerintem az olyanokat a rendőrök se nagyon szeretik. Máskülönben pedig egy feljelentés hivatalos okirat, azt nem lehet csak úgy (következmények nélkül) eltüntetni. De mondom, próbálnának meg engem kóstolgatni, csak egyszer. Biztos nem tennék zsebre azt, amit tőlem kapnának.

CoolKoon 2018.04.26. 15:33:36

@SimonTemp: "aki tudja magáról, hogy "hipora" hajlamos, az mindig tart magánál ilyen esetekre, egy szelet csokit, vagy szőlőcukrot." - És aki nem tudja?

"Az a qrva nagy helyzet, hogy a csaj megdézsmálta a szőlőt és most mosakodni próbál..." - Ja. Megkövezni! Viszont ezen elgondolás mentén a biztonsági orkot máglyán kéne megégetni....

CoolKoon 2018.04.26. 15:37:48

@kispotzak: "Komolyan ilyen sok ember van, akivel SOHASEM fordult elő, h egy váratlan vagy a szokásosnál nagyobb terhelés közben-utan szedulni kezdtek, remegett a kezük stb? " - Hát tudod, a sok fotelhuszár soha az életben nem mozgott egy kicsit se, nemhogy még aktívabban, így nem tudják, milyen az a megterhelő munka :P

"Ja, és 18 alatti éjszakai műszakban foglalkoztatni, bezárni stb ultragaz" - Pontosan. A sok idióta, vért kívánó troll valahogy "gálánsan" elsiklik efölött az "aprócska" tény fölött.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 15:43:15

@CoolKoon: A kiscsajt fogjak megbuntetni mer hazudott a korarol, vagy a torvenyes kepviselojet, a Tusko nem vallal be szabalytalan foglalkoztatast, akarmekkora fostartaly a ceg.

CoolKoon 2018.04.26. 15:56:52

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Mivel a kiscsaj külső cégen keresztül dolgozott be, én inkább arra tippelnék, hogy azokat veszik elő.

CoolKoon 2018.04.26. 16:03:53

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: "senki nem kenyszeritette h a Tusko inc.-hez mennyen melozni." - Azt nem, de amikor órákon keresztül nem engedték el, az bizony kényszerítés. A kiskorú sértett pedig súlyosbító körülmény, amitől már eleve egy évtől indul a "díjszabás".....

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 16:04:04

@CoolKoon: Azoknak is hazudott? Mondom en bestiak mar ezek 12 eves kortol felfele. Bar valoszinubb h csak a posztos kamuzott.

élhetetlen 2018.04.26. 16:04:31

@Anna Kiraly: „a tények makacs dolgok.”. Ez így van. És az tény, hogy egy roppant érzéketlen, és nem is túl logikus gondolkodású lény vagy. Nem dolgoztam ilyen viszonyok között, tehát nem tudom, hogy vehetett volna egy sportszeletet, vagy nem, többen azt írják, hogy nem. (több ok, öltözőben a pénztárcája, vagy egyáltalán tilos a vásárlás meló közben). De azt is írtad, hogy hazamehetett volna. „el tudott menni a főnökéhez szólni, hogy rosszul van? igen. el tudott menni a szőlőkhöz kajálni? igen.”. Az, hogy akár húsz métert is tudott menni, még mindig „emberek” között, nem jelenti azt, hogy biztonsággal elindulhat éjszaka Budaörsről haza. Ugyanaz a kockázat? Mert azt sem gondolhatod komolyan, hogy viccből keccsöl az éjszakában, egyébként tízezresek lapulnak a pénztárcájában, és ilyen szituban taxit hív, hogy rendben hazaérjen. Nem tudom, mi történt, de, hogy a te hozzáállásod gáz, az biztos.

CoolKoon 2018.04.26. 16:06:13

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Az eszedbe se jut, hogy esetleg nem hazudott egyiknek se, viszont a közvetítő cég "elfelejtette" megemlíteni a Tuskónak, hogy kiskorú munkavállalóról van szó? A posztoló meg miért kamuzna?

SimonTemp 2018.04.26. 16:07:53

@CoolKoon: Aki nem tud ennyit magáról, az hogy dolgozhat bárhol is? Ha magaddal nem vagy tisztában...

CoolKoon 2018.04.26. 16:36:35

@SimonTemp: Pl. mert 16 éves csaj, akinek tombolnak a hormonjai, és maga se tudja követni a testében végbemenő változásokat? Aki 40 kiló vaságyastul, azzal megtörténhet ilyesmi akár még anélkül is, hogy cukros lenne. Vagy csaknem egy jól képzett dietetikust/gasztroenterológust/belgyógyászt tisztelhetünk benned?

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 16:40:31

@CoolKoon: Elmondom mivolt, a kiscsaj kikezdett a teszkos orokkel akik nem viszonoztak a kozeledest erre eloadta ezt a meset otthon, tiszta pszichopata a csaj.

CoolKoon 2018.04.26. 16:43:35

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Jézusom, ezt mégis honnan szedted?! Megártott a Dédanyátok közt, vagy mi van?!

élhetetlen 2018.04.26. 16:46:08

@Sir Galahad: Ezt szeretem „de kizártnak tartom, hogy a szülő 4 óra alatt ért volna oda.”. (a múlkor valaki kizártnak tartotta, hogy van olyan, hogy két kórház között 100 km van. Igen a példámban „csak” 76 volt, mindezt annak kapcsán, hogy, ha nem tetszik az ápolónőnek, menjen át egy másik kórházba. Na, ez csak kitérő volt). Kizártnak tartod. tegyük fel, indul valahonnan Pestről, ahol fél óránként, esetleg óránként jár az éjszakai busz. Bejut a 6-os vonalára, elmegy a Körtérig. Ez már lehet, másfél, két óra. A 940-busz indul 0,03-kor, és 1.03-kor. A 972-es 0.33, 1.33, 2.33. Rossz csatlakozással összejöhet a négy óra. Persze, taxival kevesebb idő, de nyilván passzióból dolgozik a kiscsaj éjszaka, mert egyébként is telik taxira is.
Nem tudom, mi történt, de a fogalmatlan emberek „kizártnak tartom” kijelentései irritálnak.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 16:49:51

@CoolKoon: Nevem Harvey Weinstein, es hidd el, ertek hozza.

CoolKoon 2018.04.26. 16:57:50

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Jaaaj, a kis humorzsák, kac-kac-kaaaac!!!

élhetetlen 2018.04.26. 17:24:56

@SimonTemp: „Az a qrva nagy helyzet, hogy a csaj megdézsmálta a szőlőt és most mosakodni próbál... legalja fajta. Nem 4 óra kéne az ilyeneknek, hanem 4 hónap letöltendő!”. „Aki nem tud ennyit magáról, az hogy dolgozhat bárhol is? Ha magaddal nem vagy tisztában...”. Látod, ez érdekes kérdés. Ugyan nem tudom, mi történt, te sem, de a legnagyobb rosszindulattal állsz hozzá, és meg vagy győződve róla, hogy igazad van. És ezt nem érzékeled, mert nem vagy tisztában magaddal…. Hogy írogathatsz akárhol is, ha nem vagy tisztában azzal, hogy egy kretén vagy? Mert neked tisztában kéne lenni ezzel, és akkor nem írogathatnál, de magadtól nem várod el az önkontrollt, önismeretet, csak mástól. Ha nem tudja, hogy beteg, akkor ne dolgozzon, mert nem ismeri önmagát. Ha tudja, akkor már dolgozhat, akár az infúziót is viheti magával?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 20:57:11

@Muad\\\'Dib: Na látod. A T1DM nem más mint az 1-es típusú cukorbaj. Arra érvényes ez, mert a kezelés hajlamosít hypoglykaemiára. De arra nincs adat, hogy a lány cukorbeteg lett volna. Vagyis amit írsz, semmit sem ér.

Amúgy meg oxyologus (sürgősségi) szakorvos vagyok 30 év gyakorlattal, hát tudom, mit beszélek.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 21:05:39

@Lángharcos: Azt mondom, hogy a vércukorszint egészséges emberben az egyik legstabilabb érték. Ha cukorbeteg vagy, ez nem áll. De a lány nem volt cukorbeteg, csak fantáziálta, hogy hypoglykaemiás.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 21:09:27

@SimonTemp: simán hazudsz, van ilyen. Nem esik le egészséges ember vércukorszintje szinte semmitől. Maratont futva tán kicsit csökken.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.26. 21:12:23

@CoolKoon: Aki hinni akar, az hisz. A 40 kiló jól hangzik, de 148 centi magassághoz normális súly.

Északi Támpont · http://www.eszakitampont.hu 2018.04.26. 21:25:51

Az megvolt már, hogy a vállalat egyik embere állítólag az Árkád áruház előtt az utcán zsebbe fizette ki a lányt? Az meg hogy van így egy multinál?! :O

Nekem elég sok minden bűzlik - a munkáltató részéről - ebben a történetben ezért, szinte biztos vagyok benne, hogy lesz még folytatása, fogunk még hallani és/vagy olvasni róla.

élhetetlen 2018.04.26. 21:46:22

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: „Ki tudja lehet lenyomott 2 kilo kaviart letolt homarral amikor nem neztek oda. Na nehotymar meg a koztorvenyesnek alljon feljebb, nem olyan regen ilyenert helyben agyonlottek.”. Tehát de rendesek voltak a biztiőrök, hogy nem hánytatták meg egy-két gyomrossal, hátha a hányásából kiderül, hogy kaviárt és homárt is lopott-e. Hülye dolog ez a kommentelés, mert nem lehet tudni, hogy melyik beteg állat éli ki csak a szadista fantáziáját itt, vagy ki gondolja komolyan, amit ír. Na, mindegy.

CoolKoon 2018.04.26. 22:19:21

@Molnárgörény: Oké, rendben. Tegyük fel, hogy nem cukorbeteg, és nem madárcsontú, aki az állandó koplalás miatt majd' összeesik. Megevett pár szem szőlőt, ami büntetőjogilag talán még a bírság határát se éri el, nemhogy a bűncselekményét. Cserébe viszont órákon át szó szerint fogva tartották kiskorúként, ami egy bűncselekmény MINŐSÍTETT esete. A sok rosszindulatú Isten barma pedig vagy szentül hiszi, hogy kamu a sztori (hiszen ez sorosblog! Itt minden kamu, ami nem politika, az is!!!!), vagy legszívesebben felkoncolná a lányt a szörnyűséges lopásért (gondolom, akkor is ennyire következetes lenne, ha a saját gyerekét sanyargatná valami Tesco-s ork...). Ez számomra az egészből a legundorítóbb, a kommentek.
Ja és amúgy történetesen én is bedolgoztam párszor árufeltöltőként, éjszakai műszakban. És megesett, hogy valamit véletlenül lelöktem. Nem volt gond, leírták a készletből és kész. Na pont EZÉRT nem hiszem el, hogy nem lehetett volna ehhez hasonlóan (némi ejnyebejnyével megspékelve) elintézni a dolgot. Inkább tanúbizonyságot tett az egész bagázs arról, mekkora büdös nagy rohadékok akik "kötelességtudatból" (=ha a főnök megparancsolná nekik) a saját, tulajdon anyjukat is elásnák a kertben. Az persze mind szép és jó hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, de ha ott alapból ilyen az egész légkör, azon a vizsgálat semmit nem segít.

Sir Galahad 2018.04.27. 08:47:55

@élhetetlen: Azért nem hiszem, hogy a szülő ne ért volna oda 4 óra alatt, mert hogyha azért kellett volna maradnia a gyereknek, mert a szülő nem ért oda időben, akkor nem 4 órán át tartó jogtalan fogva tartásról írt volna a szerző, hanem arról, hogy azért kellett olyan sokáig ott maradnia a leányzónak, mert a szülő addigra ért csak oda - ami viszont nem a biztonsági őr hibája.

Északi Támpont · http://www.eszakitampont.hu 2018.04.27. 10:43:47

Hogy várakozás vagy fogvatartás azt a körülmények is erősen meghatározzák. Ha például a telefonját elkobozzák, ha közben megfélemlítően bánnak vele, szidják, becsmérelik, fenyegetik, esetleg korlátozzák a szükségletei kielégítésében akkor az inkább fogvatartás.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.04.27. 13:36:51

190 ft a kár, 9 szem szőlő, nem azért nem ette meg az egész konténer szőlőt mert nem hagyták neki a bizti őrök, hanem mert ez hozta helyre a vércukrát.
Nem kell ahhoz cukorbetegnek lenni hogy leessen a vércukrod, elég ha nem reggeliztél eleget és kicsit ájuldozol.
Nem egy grillcsirkét puszilt be a kislány.
Félve kérdem, Mészáros Lőrinc "hány szem szőlőt dézsmált meg" ebben az országban büntetlenül ?
Tudom hogy demagóg, de azért az arányokat nézzük is meg, fiatalkorú, néhány szem szőlő.
Néhány év alatt milliárdos stróman, és az adóbevallásával egyik évben sem tud rendesen elszámolni, azt se tudja mi az övé.
Őt hány évre kellene elzárni míg jöhet érte az anyukája ? :P

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.27. 15:05:56

@szociál: De bizony. Ahhoz cukorbetegnek kell lenni. Akkor sem a terheléstől, hanem a kezeléstől esik le, mert a kezelés messze nem tud olyan pontos lenni, mint a pancreas.

Kár, hogy a sok okostojás nem veszi észre, hogy egy büdös szót sem írtam arról, hogy a lányt fogva kellett-e tartani vagy sem. Nem foglalkozom vele, nem is érdekel. A célom az volt, hogy a poszter sumákságára rávilágítsak, ugyanis az bizotsan nem lehet igaz, hogy egy nem cukorbeteg hypoglykaemiás lehessen. Ha cukorbeteg lett volna, nyilván azzal kezdi az írását, tehát biztosan nem volt az.

Elismétlem utoljára. Spontán hypoglykaemia - nem cukorbetegekben - gyakorlatilag nem létezik. Néhány kivétel akad csupán, melyek igen ritkák: az insulintermelő adenoma (de ez hirtelen, súlyos, eszméletvesztéssel járó hypoglykaemiát okoz legtöbbször), néhány praediabeteses (cukorbajt megelőző) állapot és - megint csak nagyon ritkán - hyperthyreosis (pajzsmirigy-túlműködés).

Ami a lánykát illeti: első napja volt, és rögtön rinyálni kezdett folytatólagosan. Ha én lennék a munkáltató, én is kirúgtam volna, mert az első napján becsülje meg magát. A szőlő nem olyan izgalmas, azért kicsinyesség volt vegzálni, de kirúgni normális munkáltató az ilyet rögvest kirúgja. De a "fogvatartás"-sztori elég jól hangzik; más kérdés, hogy mindez egészen véletlenül nem akkor történt-e, amikor közlekedés híján amúgy sem tudott volna hazamenni, mert akkor azért más a dolog optikája. Ha a poszter egy dologban hazudik, hazudhat a többiben is.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.04.27. 15:10:14

@Molnárgörény: Az "eléhezés" nem egyenlő a hypoglykaemiával. Sőt, a vércukorszint nem lesz vészesen alacsony; ilyesmi csak folyamatos, extrém terhelésnél (maratonfutás) alakul ki, és komplex anyagcserezavar, laktátacidosissal megspékelve. Árufeltöltőnél gyakorlatilag kizárható.

Mellesleg a különböző szadista "edzőtáborokban" (Auschwitz, Gulág, vagy akár Pol Pot táborai) a rendkívül gyatra étkezéshez nehéz fizikai munka társult, de a hypoglykaemia ott is csak az éhhalál előtt jelent meg. Mengele doktor kísérletezett is, de a kihűlést sokkal veszélyesebbnek találta.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.04.27. 15:17:35

@Molnárgörény:

De nem legelte le az egész gyümölcspultot, néhány szem szőlőről beszélünk, egy multi biztos bele rokkan.
Erős a gyanúm ha egy 100 kilós fuxos cigány rágja a szőlőt akkor a biztiőr inkább elfordul és a "bele fér" kategóriának minősíti az esetet.

Északi Támpont · http://www.eszakitampont.hu 2018.04.27. 21:44:05

@Molnárgörény: Nagy tisztelettel megkérdezném tőled, hogy orvosilag hogyan nevezik azt az állapotot, amikor az ember valami intenzív tevékenység közben olyan éhségrohamot kap, hogy úgy érzi ha nem eszik pár falatot akkor menten elvágódik? Mert ez az állapot létezik, velem sem egyszer fordult már ilyen elő csak nyilván tévesen, helytelenül diagnosztizáljuk.

Mellesleg volt már úgy is hogy ilyenkor bementem egy boltba és levettem egy joghurtot amit a pénztárig meg is ittam és csak az üres flakont fizettem ki. Nem akartam lopni és azt gondolom az égadta egy világon senkinek nem ártottam ezzel. Olyannyira nem hogy, bizonyos áruházakban direkt oktatják a személyzetet, hogy mértékletes keretek között ne is próbálják megakadályozni a vásárlóknak a helybeni fogyasztását, mégpedig egészen egyszerűen azért mert egy éhes ember kevesebb időt tölt a boltban, ergo kevesebbet is vásárol.

tegnaptuska 2018.05.01. 09:27:19

Kedves Dia! Menekülj, amíg lehet!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.05.02. 21:36:25

@Karmak: Nézd, én saját tapasztalatomat igyekeztem itt megosztani a jeles közönséggel. A vércukorszint szabályozása rendkívül biztonságos (ősemberre gondolj!), és én SOHA nem láttam a hasonló rosszulléteknél tényleges hypoglykaemiát, pedog mértem szorgalmasan. A cukorbetegek esetén a hypoglykaemia "normális" szövődmény, de aki nem cukorbeteg, annál nem fordul elő. Csak gondolj bele, hogy amikor az ősembernek rohannia kellett a kardfogú tigris elől, akkor mivel járt volna a hypoglykaemia... Felsoroltam azokat az eseteket, amikor előfordulhat mégis. Én személy szerint 30 év alatt SOHA nem láttam eltérést. De persze ettől - csekély valószínűséggel - lehet eltérés, de azért abban megegyezhetünk, hogy ebben a közölt esetben ez rendkívül valószínűtlen.

A hypoglykaemia amúgy érdekes dolog, nem ritkán a gutaütés tüneteit utánozza (főleg idősebb betegeken, akiknél az érelmeszesedés egyértelműen megvan): vagyis a beteg féloldali bénulást kap tőle. Ilyenkor MINDIG kell vércukrot mérni, mert ha alacsony, a pótlás megoldja a bénulást! A jelenség oka, hogy az agyi végarteriák (a circulus arteriosus Willisii után) aszimmetrikusan szűkültek be, így a hypoglykaemia a szűkebb arteria területén kiesési tüneteket okoz, míg a másik, még jobb agyfélben nem. A meszes erek nem képesek tágulni, tehát az aránylag enyhébb hypoglykaemia a szűk erek agyi területén kiesési tüneteket okoz, míg a jobb erek területén még nem.

Hangsúlyozom, én azt kívántam leírni, hogy tényleges hypoglykaemia a nem cokurbeteg lányka esetében a nullához tartó valószínűséggel fordulhat elő. Ehhez képest itt a sok félhülye lebunkózott, ostobázott, stb. Ennek oka alighanem a politikai szélsőséges elkötelezettség: annak se hisznek, aki ezt a szakmát műveli egész életében. Jellemző ez a magyar politikai közéletre...

Északi Támpont · http://www.eszakitampont.hu 2018.05.03. 08:36:31

@Molnárgörény:
A hypoglykaemia kapcsán kifejtett álláspontodat nem vitatom. Engem azonban az érdekelne, hogy az általam fentebb leírt nevezzük most csak "éhségrohamnak" melynek nem az a célja, hogy nagy mennyiséget fogyasszak táplálékot, hanem az hogy rögtön kerüljön valami minimális tápanyag a gyomromba megszüntetve az émelygéssel, szédüléssel, romló szellemi kapacitással és dekoncentráltsággal járó érzeteket van e orvosi neve.
Köszönöm ha válaszolsz a kérdésemre!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.05.03. 22:36:47

@Karmak: Nincs ennek orvosi neve tudtommal; gyerekként valaha magamon is tapasztaltam hasonlót, de azt vettem észre, hogy ha nem ettem, akkor is elég hamar megszűnt. Nem kizárt, hogy tisztán psychés oka van (és alkalmasint nekem is az lehetett, mert nem lettem cukorbeteg, tehát kezdődő diabetes nem lehetett, és más hormonzavarom se lett). Az is lehet, hogy a pánikrosszullét egyik formája ez.

Ha belegondolsz, psychés hatások nagyon is számítanak. A "gyomorba kerülő" minimális tápanyag még nem a véráramban van. Sőt, hacsak nem gyorsan felszívódó monoszacharid cukor, akkor bizony erre órák is kellenek, hogy lebomolva hasznosuljon. Az éhség mégis azonnal szűnik az evéssel (a gyomorteltség-receptorok ingere felülírja az éhségközpont jelét már akkor, amikor effektív tápanyagfelszívódás még nincs is). A szomjúsággal ugyanez a helyzet: ha valaki nagy melegben eléggé kiszárad, már az ivás azonnal felüdíti annak ellenére, hogy ott is legalább percekig tart, amíg a folyadék hasznosul, vagyis bejut a keringésbe, és ténylegesen hígítani kezdi a besűrűsödött vért.

Az agy cseles szerv, és észre se vesszük, hogyan ver át minket... A "funkcionális" - vagyis kimutatható szervi eltérés nélküli - rosszullétek pedig talán egyre gyakoribbak. Legalábbis pánikos beteg ma már százezerszám akad. Nagy részük halálra sértődik, mert úgy értik, hogy "szimulálnak", amikor pániknak nyilvánítjuk a panaszt. Viszont nem szabad belemenni abba, hogy a beteg tünetei alá játszunk, mert akkor azok soha meg nem szűnnek. A pánikrosszullétek panaszai nem valótlanok - a beteg szubjektíve tényleg panaszt érez -, csupán nincs mögöttük kimutatható eltérés.

Északi Támpont · http://www.eszakitampont.hu 2018.05.04. 21:20:33

@Molnárgörény:

Köszönöm szépen a választ! Maximálisan kielégített. Ma is tanultam valamit. ;)

További szép estét/napot!
süti beállítások módosítása