A valódi viták otthona

Reflektor

Csavard fel a volumét, hadd szóljon!

2018. december 08. - szénhidra

 

Rabszolgatörvény. Valószínűleg nem is olyan erős kifejezés ez, ha arra gondolunk az évi 250 túlóra helyett a jövőben 400 lenne a plusz órák száma, amit elvárhat alkalmazottaitól a munkáltató. A kifejezés pedig még inkább stimmel, ha az ellentételezésre gondolunk, a túlórák után járó pénzt ugyanis nem kellene egy éven belül kifizetni a munkavállalónak, elég lenne három éven belül is. Kétségtelen, hogy munkaerőhiány idején így is lehet harcolni annak csökkentéséért. Így bizony, izomból, felülről, nem törődve senkivel.

Mert fukszos-mackónadrágos Bayer Zsolt legyen az ember, ha bárkit meg akar győzni arról, hogy ez a magyar emberek érdekeit szolgálja. Bocsánat pontosítok, vannak olyan magyar emberek, akik ezzel jól járnak, de ők nem a hétköznapi emberek, az árnyékban élő közalkalmazottak, a kifacsart gyári melósok. Ez a törvény kifejezetten a multiknak kedvez. És ettől még gyomorforgatóbb a nemzeti érzelmekre, a hazaszeretetre játszó retorika, hiszen összességében senki véleményére nem kíváncsi a hatalom.

Persze lehet azon vitatkozni, hogy nem kíváncsi vagy már képtelen is volna meghallgatni a tábornok a véleményétől eltérő gondolatokat, de ez talán másodlagos. Ha a csúcsminisztériumot emberi erőforrás minisztériumának nevezik, talán nem kell meglepődnünk, ha valóban erőforrásként bánnak velünk. Kivágható fák, elégethető szén vagyunk. Ennyi. Nem személyek, nem életek, nem családok, csak eszközök. Mi pedig elfogadjuk a szerepünket.

Az arrogancia egyik közeli csúcsa az volt, amikor a rabszolgatörvény kapcsán folytatott, vitának aligha nevezhető parlamenti esemény kapcsán az ülést vezető fideszes Lezsák Sándor elnémította a neki nem tetsző ellenzéki felszólalásokat. Igen, nemes egyszerűséggel levette a hangerőt, mert megtehette. Mert bántotta a fülét az ellenkező vélemény.

Nem véletlen, hogy mára tüntetést szervezet számos intézmény és szakszervezet. A rabszolgatörvény elutasítása ugyanis a munkavállalók körébe veri a 83 százalékot. (Kövér László ugyan nem olvasta a törvénytervezetet, azonban bízik annyira derék harcostársában, Kósa Lajosban, hogy elhiggye neki, a jogszabály jó. Ez pedig nem erőltetett humor, maga a házelnök fejtette ki.) Szóval ma rengeteg ember nyilváníthatna vélemény a Kossuth téren, de végül mégsem nyilváníthat, ha az a hatalom akaratának megfelelően történnek a dolgok. Ugyanis hiába jelentették be a tüntetést, azt követően két nappal a rendőrség lezárta a területet, mondván nemzetközileg védett személy érkezik, akinek biztonságát a hatóságoknak kötelessége szavatolni. Kövér László váratlan vendége (a lengyel parlament alsóházi elnöke, Marek Kuchcinski) tehát kiváló ürügy a hangerő újabb lecsavarására.

Mindez persze csak addig működik, míg a hatalom ilyen ügyesen hiteti el, hogy ő az erősebb kutya. Az ellenzéket szemlélve persze jogosan húzhatja ki magát és mutogathatja az izmait, de komoly bajba kerülhet, ha a kivágandó fa és az elégetésre szánt szén egyszer úgy dönt, hogy talán nem az a legjobb, ha mások és így döntenek a sorsuk felől.

"A hatalom a társadalom széles rétegei ellen indított támadást: évi ötven nap túlmunkára köteleznék a munkavállalókat, a jelenleginél is kiszolgáltatottabbá helyzetbe kényszerítenék a közszolgákat, s veszélybe kerülhet a tudományos kutatás szabadsága és a tanszabadság"

- fogalmazta meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), de még hosszan lehetne sorolni, kikbe és hogyan próbált és próbál belerúgni a maga látszólagos erejétől megrészegült kormányzat.

Leépülő oktatás, bezáró kórházi osztályok, a média totális kisajátítása, a források gátlástalan átcsoportosítása vagy kijátszása haveroknak, rokonoknak vagy épp strómanoknak, hatóságilag vegzált hajléktalanok, nem az út mentén, de az útmenti árokba rugdosott emberek óriási tömegei.

Persze mindenki választhat, hogy külföldre megy, meghunyászkodik vagy egyszerűen csak belerokkan vagy belehal.

 

Csepregi János

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3214460534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azigaziraptor 2018.12.08. 16:12:10

@maxval balfácán bircaman:
Mi neked ebben a jó, te anyatoszó hülye bolgár?

Gödör Pöce 2018.12.08. 21:25:53

Sokal több embörnek köllene előre 1ervezött helyön és időben tiltakozni, nem föltétlenül a Kossuth térön, ahonnan a védött garázsbúl, védött útvonalon már rég szétszélödtek a képviselő et.-sak, csak a kivezényölt röndérök hallják, amit mondanak.

Denise Hogyisdugják 2018.12.09. 12:42:44

egyvalamit nem értek igazán és pont emiatt érzem kicsit túlpolitizálva a témát. munkaerőhiány van, ami általában azt szokta jelenteni, hogy ha egy munkahely valamiért (mondjuk a sok túlóra miatt) nem tetszik, felmondok és még aznap kapok három állásajánlatot releváns munkakörökben. ehhez képest nálunk megint utcára vonul nagyfejszésen 15000 (na jó, legyen húszezer, hörögjenek csak az origónál) ember és ellenzéki politikus azzal, hogy ez senkinek nem tetszik. magyarázza meg már valaki, mert egyre inkább azt gondolom, hogy az ellenzék megint beállt egy olyan ügybe, amiből nem igazán jöhet ki jól :-)

Szakértő? az nem volt 2018.12.09. 12:50:51

@maxval balcán bircaman: De várom a napot amikor elrohadsz! Remélem minél hamarabb, mondjuk holnapután!

Jakab.gipsz 2018.12.09. 13:26:37

T. Csepregi János Úr !

Libbsi frázis pufogtatás helyet, ( a hatalom/ elnyomottak) és a civil nyilvánosság nevében, javaslom olvasson el egy a témáról szóló szakértői cikket, itt az indexen a portfólió rovaton:

Te is összezavarodtál a túlórázás miatt? - Itt van minden, amit tudnod kell!

Mi köze van ehhez Bayer Zsoltnak? Azon kívül, hogy lehet bér rettegni és a bűnösökre rámutatni. "Ott a bűnös feszítsd meg" ismerős a szlogen.

alöksz róz 2018.12.09. 13:38:02

@Denise Hogyisdugják: mert csak a mostban tudsz gondolkodni... a lehetőségeket és a lehetséges következményeket már nem tudod felmérni.
ennek semmi köze a pártpolitikához.
munkaerőhiány van. felmond az ember és elmegy máshova. és ott is ugyanúgy túlóráztathatnak. persze ott is felmondhat. és így tovább, hátha talál egyszer egy olyan helyet, ahol nem fogják. ha meg nem akar párhavonta ugrálni, akkor eldöntheti, hogy szó szerint beledöglik a munkába és meghal jóval a nyugdíjas kor elérése előtt, vagy elmegy szépen külföldre, ahol nem zsigerelik ki aprópénzért... és akkor még kevesebb hozzáértő ember marad, aki dolgozik, és nem tudják a cégek fenntartani a termelést (vagy csak közel olyan áron, mint az anyaországukban) és továbbállnak szépen. és akkor szép lassan már nem lesz munkaerőhiány. (vagy bebasz egy szép válság és rögtön nem lesz munkaerőhiány.)
de a törvény itt marad (senkinek nem lesz érdeke a dolgozókon kívül, hogy változtassanak rajta, egy másik kormánynak se). és akkor kellene harcolni ellene, amikor sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, és örülni fognak annak is, hogy egyáltalán van munkájuk.
amit egyszer elvesznek, nehezebb visszaszerezni, mint nem hagyni elvenni akkor, amikor meg tudná az ember akadályozni...
(de hát sajnos ezt is elrontották a pár fős eső elmosta kis performanszokkal meg ceu-tüntikékkel, már nem mennek ki az emberek nagy számban akkor se, ha valóban fontos lenne)

gtri 2018.12.09. 13:40:21

A "családbarát" kormány még hozzétesz kicsit a "családbarátsághoz".

Ezen törvény nélkül itt tartunk:

forrás:
www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/hu/document/nep1809

"2018. január–szeptemberben 67 283 gyermek jött világra.
2018. január–szeptemberben 97 273-an haltak meg."

A rabszolgatörvény nélkül is már 30 000-el kevesebben születtek ebben az évben, mint ahányan meghaltak. És még hátra van az utolsó negyedév!

Érdeklődve várom az utolsó negyedévi "eredményt" és azt, hogy jövőre mennyire pusztul majd a magyarkodó kormány alatt a magyar. A tény az, hogy minden propaganda dacára nagyon pusztul. Azt pedig kötve hiszem, hogy a 400 óra túlóra pozitívan tudná befolyásolni a születészszámot. De hét ismerjük a fideszes mondást: a negatív növekedés is növekedés!

nick papagiorgo 2018.12.09. 14:02:31

Én értem a lelkesedést, de az nem merült fel senkinek, hogy a mai helyzetben, amikor a munkaadók vadásszák a dolgozót és nem fordítva, senki sem tud KÖTELEZNI senkit semmire? Főleg nem olyan túlmunkára, amit 3év múlva fizetnek ki?

A Fidesznek azért van 3/4-e, mert az ellenzék olyan idióta, mint ebben a kérdésben is.

De lehet rugózni ezen a témán, hogy "nem is így van" (mint a Gyalog-galoppban: "dehát levágtam a lábad! Nem is'" és hasonlók :)

nick papagiorgo 2018.12.09. 14:08:16

@alöksz róz: egy sokkal kiszolgáltatottabb időszakban majd harcoljon ezért egy másik kormány, akkor, amikor majd ez a kiszolgáltatott időszak eljön, nem gondolod? :)

Eddig általában az volt, hogy munkanélküliség volt, és az emberek sorban álltak meg eladták a lelküket - most megváltozott a helyzet, és mintha egyes valakik ezzel nem tudnának mit kezdeni, még mintha mindig benne lenne a fejükben a mantra, hogy "dehát a tőkés kizsákmányol" - de most marhára nem ez a helyzet.

Az egyes törvények megváltoztatásáért akkor kell küzdeni, amikor azok aktuálisak, nem X évre előregondolkodva, "mi lenne ha..." alapon. Ne gondolkodj különféle szenáriókon, szerintem :)

morph on dear 2018.12.09. 14:14:25

@gtri: "jövőre mennyire pusztul majd a magyarkodó kormány alatt a magyar. "

Magyarország el van öregedve, és emiatt akkor is több ember fog meghalni mint születni, ha a kormány a feje tetejre áll. Ez még jó ideig így lesz, akármi van. Ezt is az Orbán-kormány nyakába varrni, hogy hetven éve miért volt populáció boom, illetve negyven éve miért nincs, elég erős.

morph on dear 2018.12.09. 14:16:36

- Akit meg eddig se "kényszerítettek túlórára", pedig eddig is megvolt ez a lehetőség, azt nyilván ezentúl se fogják.
- Aki szívesen túlórázott, és szívesen túlórázott vona többet is, annak most lesz rá lehetősége.
- Akinek nem tetszik a munkahelye, váltson, állítólag munkaerőhiány van, ami szintén a Patás hibája :D

morph on dear 2018.12.09. 14:19:32

Mellesleg nyugtasson meg minden ballib, hogy ők a vasárnapi boltzár mellett voltak, mert szegény eladók, legyen egy nyugis napjuk. Ja nem, akkor még kurvára őrjöngött mindegyik, hogy de hát kapitalizmus van és igenis akkor is kell dolgozni ha megfizetik, és ott egy barom baloskának se jutott eszébe ilyesmi, hogy jaj ezt akár kényszerítheti is a munkaadó.

nick papagiorgo 2018.12.09. 14:28:56

Még egy apróság, máshová írtam, de ide is jó:

Még egy dolog jutott eszembe, ugye minden kormány hangoztatja, hogy "az ország versenyképességét meg kell őrizni".
No most (végtelenül leegyszerűsítve) a"versenyképesség" azt jelenti, hogy az országban a (képzett!) munkaerő kb fillérekért dolgozik. Ez ugye jó az "országnak" (jön a külföldi tőke) de nem jó az "egyénnek" (mert keveset keres, kvázi kiárusítja a munkaerejét).
Ugyanez fordítva, ha valahol emelkednek a bérek (pl. nálunk) az "jó" az embereknek (a szavazóbázisnak) de rossz a "versenyképességnek" (mert nem jön ide a BMW, ha ugyannyit kell fizetni órabárben, mint Németországban - akkor inkább pl. Romániába megy). Az "emberek" (a szavazók) és a "versenyképesség" (tehát a hosszútávú fejlődés) tehát fordított arányban áll - minél jobb az egyik, annál rosszabb a másik.

Nehéz itt az egyensúlyt megtalálni, én nem is vállakoznék rá. De a helyzet kb ez. Minden egyebet ennek fényében kell megítélnünk.

Gyorgy Nagy 2018.12.09. 14:31:34

Tapló Mr 20% Kosa Lala takarodj anyád disznó oljába te debreceni kurvázos proli .

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 15:08:41

Hat pont ez a lenyeg, hogy nem TI jartok jol, sot inkabb rosszul fogtok jarni, ezt akarjak a valasztok.

Etniez 2018.12.09. 15:09:00

@morph on dear: felismered a két szó közötti különbséget: munkaidő és kötelező túlóra.
Ha igen, akkor a fejedben is rendet rakhatsz.

rallus 2018.12.09. 15:24:43

@gtri: Nem kell elkeseredni a népszaporulat miatt, mert most fognak szülni azok a nők, akik a Bokros csomagnak köszönhetően rendkívül nagy számban jöttek világra!

gtri 2018.12.09. 15:40:50

@morph on dear:

Úgy látom kissé le van maradva: Orbán Viktor elsőrendű kérdésnek tekinti a népesedési fordulatot. :)

Elég autentikusak a források?

1.
ripost.hu/cikk-orban-viktor-nepesedesi-fordulatot-szeretnenk

"Orbán hangsúlyozta: nemcsak, hogy meg szeretné állítani a demográfiai lejtmenetet, hanem népesedési fordulatot szeretne."

2.
www.miniszterelnok.hu/orban-viktor-beszede-a-ii-budapesti-demografiai-forumon/

3.
mfor.hu/cikkek/makro/orban-meg-akar-allapodni-a-magyar-nokkel.html

Szóval aki népesedési fordulatot akar elérni az nem hoz olyan törvényt, hogy halálra lehessen dolgoztatni a munkavállalókat. De hát a fideszes logika az fideszes logika. Az előző hozzászólásomban is idézett adatok szerint (30 000 fős népességcsökkenés az első 9 hónapban) nem nagyon jön össze az a bizonyos megállapodás a magyar nőkkel.
De nyugodtan fejtse ki, hogy az 50 napnyi plusz túlóra mennyire segíti a családokat a gyereknevelésben.
És még valami: nem most fut valami "Védjük meg a családokat" propagandakampány? Ez a lépés valahogy nem került be a kérdések közé. Pedig biztos örülnek ennek az intézkedésnek a családok! :)

Érdeklődve várom az idei népesedési adatokat és a jövő évit. A "nemzethy kormány" kiemelkedő nemzetpusztító eredményeit elég jól mutatják a számok.

-30 000 a növekedés! Bravó, "nemzethy" kormány!

gtri 2018.12.09. 15:44:00

@rallus:

Nem én kesergek. Orbán Viktor tekinti elsőrendű feladatnak a népesedési fordulatot. Vagy rosszul tudom? :)

Én csak kostatálom, hogy valami nem stimmel a fideszes kánaánban. -30 000-es "növekedés "9 hónap alatt ebben az évben. Bámulatos!

alöksz róz 2018.12.09. 15:58:26

@nick papagiorgo: basszunk oda egyet lesz ami lesz, oszt majd harcoljon érte az utánunk következő, ha mégse jól basztunk oda? ez szűklátókörűség, papám.
ki kellene lépni a pillanatból, és fel kellene mérni a lehetőségeket és a lehetséges következményeket.
(másrészt akkor már nem nagyon fog tudni érte harcolni senki, már leírtam, hogy miért.)

gtri 2018.12.09. 16:07:59

@rallus:

És akkor egy kis "ténycsomag", tisztelt fidesz szimpatizáns, "nemzethy" érzésű állampolgár!

A Bokros csomag bejelentésének dátuma: 1995. március 12.

KSH népesedési adatok:

Élveszületések száma:

1995 - 112 054
1996 - 105 272
1997 - 100 350
1998 - 97 301
1999 - 94 645
2000 - 97 597
2001 - 97 047
2002 - 96 804
2003 - 94 647
2004 - 95 137
2005 - 97 496
2006 - 99 871
2007 - 97 613
2008 - 99 149
2009 - 96 442
2010 - 90 335
2011 - 88 049
2012 - 90 269
2013 - 88 689
2014 - 91 510
2015 - 91 690
2016 - 93 063
2017 - 91 577

Ebben az évben eddig 1523 gyerekkel született kevesebb mint tavaly. Szóval a születések száma a csodálatos családpolitika eredményeképpen benéz 90 000 alá. A Bokros csomag idején 100 000 volt a születések száma. Még egy gazdasági megszorítás ideján is több gyerek születik, mint az Orbán kormány alatt. Gratula, "nemzethy" kormány!

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 16:17:49

@gtri: Csodalatos, vagy nem csodalatos, az ellenzek idejen csaladpolitika SE volt meg penz SE ra. Mirol beszelunk.

midnightcoder2 2018.12.09. 16:52:08

@nick papagiorgo: A kiszolgáltatott időszak akkor jön el, ha sok lesz a munkás és kevés a munkahely. Mint a régi "szép" 90-es években. Akkor aztán kb. mindenki leszarta hogy mi van a munka törvénykönyvében, kb. az örült akinek munkája volt. Vagy be sem volt jelentve a polgár, vagy minimálbérre, a többi meg "okosba". Ez még Fletóék idején is elég gyakran így ment. A dolgozók mindenkori helyzetét a fóka és az eszkimó viszonya határozza meg ezen az égtájon, és nem a léhűtő szakszervezetek, és az ezzel kapcsolatos törvények is akkor vannak betarva, ha a fókák vannak többen. Orbánéknak ez a törvénye még több multit hoz az országba, ami végső soron a munkahely kínálatot javítja.

midnightcoder2 2018.12.09. 16:54:57

Amúgy Orbán ezzel a döntéssel hihetetlen dolgot vitt véghez: Az elmúlt 40 évben először (beleértve a gengszterváltás előtti időszakot is) a magyar baloldal először lép fel a munkavállalók érdekében. Ha hülyén akkor úgy, de végre kivételesen a magyar munkavállalók érdekeiért szállnak síkra, és nem a különféle deviáns kisebbségekért, az Európát megszálló migránsokért, kivételesen épp most azt a célt szolgálják amiért anno az elődeik kitalálták ezt az egész baloldaliságot.

rallus 2018.12.09. 17:48:16

@gtri: Azt mindenki belátja, hogy a gyermekgondozási segélyre, családi pótlékra, gyermeknevelési támogatásra jogosultak körének szűkítése pozitív hatással van a népszaporulatra, de nem csak ezeknek van hatása. Szerencsére nem Bokroson és elvtársain múlt az ország sorsa, mert akkor most puszta területek várnák az új betelepülőket.

élhetetlen 2018.12.09. 19:17:49

@Denise Hogyisdugják: „magyarázza meg már valaki”. Megpróbálom. Ha nem tetszik a cég a sok túlóra miatt, kilépsz, belépsz máshova, ahol ugyanaz vár, mint az előző helyen, ugyanannyit túlórázhatsz, mert a törvény országos hatályú.

Denise Hogyisdugják 2018.12.09. 19:25:41

@alöksz róz: na most akkor mondjál konkrét példát mert ez eddig csak a nagy általános lófütty semmi más. kb én is mondhatom hogy márpedig talál olyan helyet ahol nem zsigerelik ki, statisztikailag meg van az esélye. konkrétan mondom neked, hogy a környéken működő csányi-érdekeltség nem fizeti ki a túlórákat csak az alap nettó 120k-t. havonta legalább egy tapasztalt szakember jelentkezik be nálunk mert tudják, hogy nettó 200k + túlóra rendesen kifizetve (ez sajnos egy ilyen iparág hpgy ez már jó pénznek számít). és ők reklamálnak ha kevés a túlóra és így kevés a lé...

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 19:30:44

@Denise Hogyisdugják: en is annal a csanyi-erdekeltsegnel dolgozom es mondhatom, ez feknyuz. A tulorakat duplan fizetik, igy olik egymast a tulorakert a melosok.

mgdé 2018.12.09. 19:38:35

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:

A trollgyár Csányi-érdekeltség? :D
Húha, ezt nem is tudtam ...

élhetetlen 2018.12.09. 19:41:36

@nick papagiorgo: Persze, persze, az ellenzék hülye, de az is, aki nem ellenzéki, csak érti a helyzetet. „amikor a munkaadók vadásszák a dolgozót és nem fordítva, senki sem tud KÖTELEZNI senkit semmire?„. (Megfenyegeti), na, szebben, felveti a dolgozónak, hogy ha nem vállalja önként a 400 órát, akkor kirúgja. A dolgozó meg pontosan tudja, hogy hiába van munkaerő hiány, ha másik helyre megy, ugyanez a szitu fogadja, mert ugyanez a törvény érvényes ott is. Változtasson munkahelyet a semmiért? Gondolkodj, mint Micimackó, gondol, gondol.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 19:53:20

@élhetetlen: Persze, vegul is megeri neki kirugni valakit aki nem vegez el 150 ora plusz munkat az evben, hogy elveszitsen vele meg 2000 munkaorat (rendes munkaido).

Ez nagyon ertelmesen hangzik.

élhetetlen 2018.12.09. 19:54:30

@morph on dear: Nem nyugtatlak meg. Elkeserítelek. Ez teljesen más eset. A vasárnapi boltzárnál az eladók érdekeivel szemben egy jóval nagyobb, (egyébként szintén dolgozó) tömeg igénye állt szemben. Most a dolgozókkal szemben csak a gyártulajdonos van. Nem érzed a különbséget?

élhetetlen 2018.12.09. 20:08:59

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: Úgy látszik, a fogalmazás gátló mellé feltalálták az értés gátlót is. „felveti a dolgozónak, hogy ha nem vállalja önként a 400 órát, akkor kirúgja”. De nem rúgja, ki, mert a dolgozó tudja, hogy, ha kirúgják, vagy kilép, akkor a következő helyen ugyanez a szitu fogadja, mert ugyanez a törvény érvényes ott is. Szépen, önként beleegyezik a túlórába, mert a semmiért nem vált munkahelyet. Ezt írtam. Mi nem érthető?

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 20:13:19

@élhetetlen: igy mar sokkal ertelmesebben hangzik

tehat szerinted a minden munkaltato tobbre becsul 200 ora oktrojalt tulmunkat, mint 2000 rendeset, nem csak egy bizonyos

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 20:17:22

"A vállalati szektorban 63 ezer, míg a költségvetési szférában 21 ezer az üres álláshelyek száma.

Az iparban 25 ezer dolgozó kellene, ami több mint 10%-os növekedés éves alapon, az építőiparban 5 ezerre lenne szükség, ami közel 50%-os emelkedés. "

www.portfolio.hu/gazdasag/hihetetlen-hogy-mennyi-ember-hianyzik-magyarorszagrol-a-helyzet-csak-rosszabb-lesz.307165.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

élhetetlen 2018.12.09. 21:01:17

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: Te tényleg hülye vagy? Ha „rábeszéli” a dolgozót a plusz kétszázra, akkor megkapja a 2000 rendeset is. A rábeszélést meg már kifejtettem. Járjál nyugodtan körbe, mint az óra, de engem ebből hagyjál ki ezután. Írok, írok, és nem megy át semmi a szűrődön, és ettől aztán szerinted fogós, ravasz kérdéseket teszel fel. Ja, és nem hazudtam most sem, csak feltételeztem valamit, ami szerintem logikus.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 21:01:22

@Denise Hogyisdugják: Mar kamuztal, egy poszt alatt egy nikkel mara ez is eleg lesz.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 21:02:14

@élhetetlen: Valszeg ez lehet az oka hogy a munkasokat nem erdekli a bolsevik propagandatok, lipsi tuntitek.

élhetetlen 2018.12.09. 21:29:11

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: Állj már le, mert ebből baj lesz. Befele semmi infó nem jut át, kifele ömlik, ki fog ürülni a fejed. Csak nem gondolod, hogy neked megint leírom, amit ma már leírtam ezzel kapcsolatban a miért nem érdekli a dolgozókat poszt alá?

gtri 2018.12.09. 22:53:50

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:

A -30 000 "növekedés" 9 hónap alatt önmagáért beszél. Mutatja, hogy mennyire jó most a családpolitika.

Fogadjunk, hogy 90 000 alatt lesz a születések száma ebben az évben? Az a szültészám, ami a Bokros csomag idején 100 000 volr. Ha a "nemzethy" kormány nekidurálja magát, akkor meg is van az eredmény. :) Mindenki láthatja.

gtri 2018.12.09. 22:59:22

@rallus:

A tények ellentmondanak az állításának:

Bokros csomag idején a születésszám : 100 000 fő

Orbán kormány idején: 88 000 - 93 000 fő

2010 - 90 335
2011 - 88 049
2012 - 90 269
2013 - 88 689
2014 - 91 510
2015 - 91 690
2016 - 93 063
2017 - 91 577

Ön szerint mennyivel dobja meg a születészszámot a 400 óra túlóra lehetővé tétele? Tippeljen egyet 2019. évre vonatkozóan aztán majd szembesítem a tippjével 2020 elején. :)

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 23:15:07

@gtri: fogadjunk, hogy 2022ben ketharmada lesz Orbannak
süti beállítások módosítása