A valódi viták otthona

Reflektor

Hogyan lehet kitörni a politikai kettősségből?

2016. december 05. - szénhidra

kepkivagas_7.JPG

Olyan jó lenne, ha el tudnánk képzelni - csak egy gondolatkísérlet erejéig - egy normális demokráciát. Ahol a kormány tisztában van azzal, hogy a hatalma nem kiváltság és bármikor (választásokkor) megvonható tőle. Ahol nem kellene attól rettegnie, hogy ha bukja a hatalmat, akkor a korrupciója miatti elszámoltatás nemcsak a bársonyszékébe fog kerülni, hanem a fejébe is. Ezért aztán nem kell mindent elkövetnie annak érdekében, hogy leplezze a hazugságait, a lopásokat, a választópolgárokat nem kell propagandával meggyőzni semmiről, hiszen a tettei magukért beszélnek.
Ugye, eddig el tudunk képzelni egy ilyen ideális kormányt?

Akkor most próbáljuk meg elképzelni ennek a kormánynak az ideális ellenzékét is.
Az ideális kormány mellett az ellenzéknek nem kellene minden energiáját arra pazarolni, hogy a kormány leváltását elérje. A saját alapértékei mentén tudna törvényjavaslatokat beadni, módosító javaslatokat tenni és ezeket az ideális kormány nem söpörné le gondolkodás nélkül az asztalról. A viták érdemi viták lennének, nem személyeskedések és anyázások. Minden párt a saját programja és értékrendje, ideológiája szerint dolgozna, ezeket képviselné.

Az ideális társadalomban az Alkotmánybíróság a pártoktól és kormányoktól független, sokszínű szervezet lenne, ami valóban azzal foglalkozna, hogy a meghozott törvények az Alkotmányban foglaltaknak megfeleljenek.

Nyilván tudjuk, hogy a Kormányunk nem ideális. Mióta az eszemet tudom, egyik sem volt az. Csak most már olyan szintre jutott a korrupció, a hazudozás és hatalomféltés, amilyen tán még sosem volt. Ha most egy másik kormány kerülne hatalomra - attól tartok - ugyanezt csinálná, hiszen látja a "jó" példát, tapasztalja, hogy ezzel a társadalommal bármit meg lehet etetni, ha megfelelő a kommunikáció, ha kellően fel tudja tüzelni a népet valaki ellen, ha tud ellenségképet gyártani és azt elfogadtatni, így el tudja érni, hogy a nép ne gondolkozzon, csak zsigerből utálja a másik oldalt. Hiszen csak két oldal van, aki pedig nincs velünk, az ellenünk van, tehát gyűlölni kell, lehazaárulózni és kiirtani.

Az új kormány ellenzéke pedig ugyanazt csinálja majd, mint a mostanié. Ugyanúgy csak a kormány hatalmának megdöntése és a többi ellenzéki párt lenyomása lesz a célja, nem a valódi politizálás. Így aztán kialakul egy ördögi kör, amiből időnként egy-egy párt kiesik, esetleg új alakulatok kerülnek bele, de csak a szereplők változnak, más nem.

Mégis, hogy lehet akkor ebből kitörni?

Szerintem ennek egyetlen módja az, ha valamelyik szereplő elkezd normálisan viselkedni, úgy, ahogy az ideális helyzetben viselkedne. Őt pedig követnék a többiek is. Nyilván a változást nem a kormány fogja elkezdeni és nem is az a párt, amelyik most éppen ellenzékben van, de kormányra kerülve ugyanúgy hasznot remélne a rendszertől, ahogy a mostani kormány (feltételezhetjük róla, hiszen volt már hatalmon, ő is így viselkedett. esetleg van még mindig félnivalója a múltban elkövetett bűnei miatt.). Szóval marad az, hogy ez az első fecske egy olyan párt legyen, amelyik még nem volt kormányon, esetleg egy olyan alakulat, amelyik még csak ezután fog létrejönni, bár rohadt nehéz lenne a semmiből most megváltani a világot.

De tételezzük fel, hogy van egy olyan ellenzéki párt, amelyik - akár milyen nehéz elképzelni -, de nem a szavazatmaximalizálással foglalkozik, amikor egy döntést meg kell hoznia -, hanem azt nézi, hogy az elveinek, az ideológiájának mi felel meg. Aki nem a másik ellenzéki párt gyapálásával foglalkozik, hanem törvényjavaslatokat nyújt be akkor is, ha azokat gondolkodás nélkül lesöprik az asztalról. Akinek egy-egy megszólalásánál nem az a szempont, hogy az mennyire médiaképes, hanem az, hogy mennyire igaz. Aki akkor is úgy próbál meg viselkedni, ahogy egy ideális ellenzéki pártnak kellene, ha a politikai porondon semmi és senki nem ideális. Mivel tudja, hogy ez az egyetlen módja az ördögi kör megszakításának.

Nem kell velem egyetérteni, de én úgy gondolom, hogy az LMP így próbál meg politizálni akkor is, ha ez a jelenlegi rendszerben politikai öngyilkosság. Egyszerűen azért, mert nincs más kiút.

Jó lenne, ha ezt az újságírók, a véleményvezérek is el tudnák fogadni és rajtuk keresztül az újságolvasókhoz, az itt kommentelőkhöz is eljutna.

Z.G.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr5112025281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása