A valódi viták otthona

Reflektor

A kapitalizmust romboló kritika

A korlátlan magánvagyon gyarapodás vége avagy fenntartható-e a modern emberi civilizáció a jelenlegi magántulajdonviszonyok mellett?

2016. december 09. - szénhidra

capi.jpg

A tömör és egyben provokatívan rövid válaszom a kérdésre, hogy nem tartható fenn az emberi civilizáció a jelenlegi magántulajdonviszonyok mellett.

A kapitalizmus alapja a magántulajdon. A kapitalista berendezkedésű államok társadalmi és gazdasági berendezkedésének az alapja, hogy minden egyes négyzetméternyi földterület, de még a vízfelületek egy része is többnyire magántulajndonban, és részben állami tulajdonban van.

Az ember egyéni vagyongyarapodásának szinte semmi sem szab határt. Vannak ugyan jövedelemadók és vagyoni típusú adók sok országban, amik valamelyest lassítják a világon található földterületek és más természeti erőforrások (ásványkincsek, vizek) egyre kevesebb ember tulajdonába való összpontosulását, de ezek az adók az utóbbi évtizedekben nem tudták azt megakadályozni, hogy a világ összvagyonának nagy része összpontosuljon kevesek kezében.

Néhány idén megjelent hír e témában:

„A világ 62 leggazdagabb emberének vagyona felér a teljes népesség szegényebbik felének, azaz 3,5 milliárd ember vagyonával az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet egy új kutatása szerint. Öt évvel ezelőtt még 388 fő vagyona tette ki a népesség felét, vagyis időközben a leggazdagabbak még gazdagabbak, a szegények pedig még szegényebbek lettek.” 

Itt s itt.

Tökéletesen egyetértek azokkal, akik szerint ezek az óriási vagyoni különbségek, de legfőképpen a világ szegényeinek nyomorúsága a gazdagok pompája és bősége árnyékában társadalmi robbanáshoz, akár globális forradalomhoz is vezethet.

Sokak szerint az emberi magántulajdon szabad gyarapodását nem szabad megakadályozni, mert az alkotmányellenes, mert nem veszi figyelembe az emberi természetet, mert a tőkekoncentráció nélkülözhetetlen a technológiai fejlődéshez és az abból származó termékekhez, amelyek majd mindenki számára elérhetőek lesznek, megkönyítik majd az emberek, így a most nyomorgók életét is, és akkor mindenki gyarapodni fog.

Magyarországon és a világ számos országaiban a vagyoni maximalizálást szorgalmazókra gyorsan rásütik akár a kommunista jelzőt is. Sőt rögtön feltárják a szorgalmazók családi hátterét is, és így vagy úgy, de sokszor megpróbálják ellehetetleníteni az érvelőt személye elleni támadásokkal. Az írigység is elő szokott kerülni, mint negatív emberi tulajdonság. Persze ezek a kritikusok közben megfeledkeznek a kapzsiságról, amit talán még az írigységnél is lehet halálosabb bűn. :-)

Ezek azok a szokásos érvek, amik elhangzanak, ha felvetődik az emberi magántulajdon gyarapodásának a korlátozása, esetleg a vagyonmaximum felállítása.

Vannak viszont akik – szerintem naívan – arra számítanak, hogy a szupergazdagok majd rávehetők arra, hogy vagyonuk egy részéről önként lemondjanak jó célok érdekében, ahogy azt néhány dúsgazdag ember már eddig is megtette a világtörténelem során.

Csakhogy ezek a kritikusok nem vesznek figyelembe rengeteg tényezőt, amik egyrészt az ember természetéből, másrészt pedig Földünk véges mivoltából adódnak.

Az emberi természet:

A szokásos érvelés a magánvagyongyarapodás korlátlansága mellett, hogy az embert motiválja, ha nő a vagyona, ha gyarapszik, és ezáltal mégtöbbet gondolkodik és cselekszik annak érdekében, hogy mégtöbbet termeljen, aminek következtében még a vagyona is nő. Ez biztosan így van, a motiváció nagy úr.  A kapitalista társadalomban ez a fajta motiváció termeli ki a többnyire törvényes keretek között vállalkozó réteget, akik közül a legtehetségesebbek és legszerencsésebbek aztán hatalmas vagyonokra tehetnek szert.

Viszont a népesség egy nagy részét, a kevésbé szerencséseket, a kevésbé próbálkozókat, az erkölcsi vagy vallási alapokon szerénységet / szegénységet fogadókat, a kevésbé tehetségeseket viszont az motiválja, hogy meg tudjanak élni viszonylag tisztességesen. Ők a tisztességes megélni vágyó tömegek.

S van egy olyan része is a népességnek, akik viszont inkább potyautasok akarnak lenni, vagy éppen erre szocializálták őket, vagy akik számára már nem tünik más kiút, mint az, hogy másoktól vegyék el azt, amire nekik szükségük van. Ebben a halmazban aztán nagyon vegyes a kép: vannak köztük korrupt és megélhetési politikusok, diktátorok, tolvajok, rablók, csalók, és korrupt politikusok és diktátorok helyére pályázó forradalmárok is. Ez a csoport is nagyon motivált, hogy lenyúlja mások vagy a teljes közösség (adófizetők) vagyonát.

Elég ismerni egy kicsit a világtörténelmet, hogy rájöjjünk: ezek a különböző emberi motivációk egymással sokszor szembe kerülnek, és sokszor véres konfliktusokba torkolnak. A potyautasok tevékenységük természetéből fakadóan keresik a konfliktusokat.

A vállalkozók egy része olykor olykor megszegi a szabályokat, hogy versenyelőnyhöz juthasson. Egy részük képes összefogni is, hogy kartellezve jusson előnyökhöz, vagy együtt befolyásolja a törvényhozást / az adószabályokat. Szóval a vállalkozók és potyautasok vészesen össze tudnak keveredni.
Ez a jelenség jól látható Magyarországon (Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Simicska Lajos stb...), és a világ boldogabb és gazdagabb felén is.

Földünk véges:

7 és félmilliárd ember él a Földön. Az emberi egyéni gyarapodás határnélkülisége és a környezet- és társadalompusztítás között pedig elég szoros az összefüggés. Szerintem vannak közvetlen és közvetett összefüggések.

Például hasonlítsunk össze egy amazonasi vagy új-guineai úgymond civilizálatlan törzsi társadalmat a civilizált globális társadalommal. Azoknál a törzsi társadalmaknál általában elég kevés magántulajdon van. Nem is ők írtják az amazonasi esőerdőket, vagy az új-guineaikat, hanem a civilizált globális társadalom tagjai és szervezetei, akik még több művelhető földet akarnak birtokolni, még több marhát akarnak legeltetni, még több szóját, cukornádat, kakaót, banánt, olajpálmát akarnak termeszteni és értékesíteni a világpiacon. Ugyanezen logika alapján rombolódik a természeti környezetünk, amikor új bányákat nyitnak az ásványkincsek kitermelése érdekében.
Magyarországon és az úgymond legfejlettebb, legdemokratikusabb országokban is van erre bőven példa (a skandináv országokban is). Szóval nem kell a "harmadik világba" menni környezet- és társadalompusztítást nézni. Magyar vonatkozású példáuk, például az ajkai vörösiszap-katasztrófa, vagy a tiszai ciánszennyezés: . Az előbbi aluminimum, az utóbbi aranybányászat miatt történt.

Az úgymond fejlett társadalmak környezetpusztításra és így egyben társadalompusztításra épülnek. Az USA simán elvette az őslakos indiánok földjeit és szűk rezervátumokba kényszerítette őket a XIX. század folyamán, és még most sem hagyja őket békén. Például jó ideje szeretnének egy új olajvezetékkel átszelni az észak-dakotai sziú indiánrezervátum földjét.

Hogyan is függnek ezek össze az egyéni vagyongyarapodással? Nem a környezetkárosítások áldozatai és kárvalottjai vagyona szokott gyarapodni, hanem azok vagyona, akik az ültevények, bányák, olajvezetékek tulajdonában vannak. S a tulajdonosok között ott vannak a nyugati nyugdíjbiztosító alapoktól kezdve a világ milliárdosaig mindenki, akik a kapitalizmus és a magántulajdon szentségének és korlátlan gyarapodásának, mint elvnek és jognak a nyertesei. A világ legfőbb nyerteseinek listája itt van. Ez pedig a magyar legfőbb nyertesek listája.

A vesztesek pedig a természeti környezet és azok az embermilliárdok, akik folyamatosan veszítik el a megélhetésüket és létüket biztosító földeket, erdőket, édesvízkészleteket.

Persze a környezetpusztítást és társadalompusztítást nem tudná megállítani a vagyonmaximalizálás önmagában. Viszont az szerintem hatna a jelenlegi úgymond civilizált emberi gondolkodásmódra, azaz beültetné a fejekbe, hogy az emberi egyéni gyarapodásnak határt kell szabni.

Igazából szerintem nincs is értelme nagy vagyont gyűjteni.

Az tesz boldoggá, hogy van X milliárd forintod / dollárod a bankszámládon vagy annyi értékű ingatlanod, részvényed, festményed, ingóságod?

Szerintem nem, illetve maximum csak néhány embert tesz ez boldoggá, miközben tömegeket nyomorba dönt. Láthatjuk a tendenciákat mindannyian.

Lehet, hogy nem téged a Te életedben, vagy legalábbis Te nem érzed azt úgy. Viszont biztosan sok más élőlényt már most a Te életedben és bőven a Te létezésed után is nyomorba fog dönteni egyesek vagyonhalmozási vágya.

Vagy mi szabunk határokat, vagy a tágabb környezetünk, a mindannyiunkat éltető Földünk fog keményen határt szabni emberi gyarapodásunknak. Ebben biztos vagyok.

A szerző magánüzenete

Vámos Zsolt

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4612036935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakács Miklós 2016.12.10. 06:11:26

Jó írás, mert közérthetően,köznyelven a 'közembernek íródott. Kár a szerző magán üzenetéért, mert az túl provokatívra sikeredet, így akár ellentétes hatást válthat ki.
A jövő útja természetesen a környezettudatos társadalom, amely biztos hogy nem lehet kapitalista és egyáltalán nem biztos, hogy az emberiség életminőségének romlásával járjon. Ez csak akkor fordulhat elő ha az ember időben nem tér át a környezettudatos társadalmi létformára és föld megelégeli a kizsákmányolását és drasztikus változást hoz, aminek a jele már most is figyelmeztetik az emberiséget. Szocializmus vagy barbarizmus most még lehet választani.

Ad Dio 2016.12.10. 14:23:34

A kapitalizmus köszöni szépen jól van és hosszú távon is jól lesz. Ami nem tartható, az a korlátok nélküli növekedés mítosza. A kényszer maga idomítja majd a gazdaságot. Minél előbb áll rá erre a szabályozott útra a világ, annál kisebb lesz az átmenettel járó fájdalom. Ha túl későn eszmél, akkor törés, összeomlás is lehet belőle.

csakférfi 2016.12.10. 14:26:49

@Szakács Miklós:
Jó írás!
Végül is bölcs mivel azt írja "ez nem tartható fenn."
Nem ő az egyetlen,aki ezt tényként közli.
Már a bibliai időkben a gondolkodó emberek erre a következtetésre jutottak.
Én nem hiszem hogy van isten,mégis intéseit a "könyvnek" betartom.
:) :)

Pál apostol második levele Timóteushoz
Fejezetek: 1, 2, 3, 4.

A jövő veszélyei. Tudd meg, hogy a végső napokban veszedelmes idők következnek.
Az emberek önzők lesznek, kapzsik, kérkedők, kevélyek, szitkozódók, szüleiknek engedetlenek,
rágalmazók, mértéktelenek, kegyetlenek, lelketlenek,
árulók, vakmerők és fölfuvalkodottak. Inkább a gyönyört keresik majd, mint az Istent.
Az istenfélelem látszatát keltik, de a lényegét megtagadják. Kerüld az ilyeneket.
Ezek közül valók azok, akik betolakodnak a házakba s megnyernek maguknak olyan nőket, akiket vétkek terhelnek és mindenféle vágy hajt;
azokat, akik mindig csak tanulnak, de az igazság ismeretére soha el nem jutnak.

-
-
Ézsiás könyve
Jaj a gonosznak! Rossz dolga lesz,
mert saját tettei szerint bánnak el vele.
12
Ó, népem! Gyermekek sanyargatnak,
asszonyok uralkodnak rajtad!
Ó, népem! Vezetőid félrevezetnek,
tévútra visznek téged!
13
Előlép perelni az ÚR,
készen áll, hogy ítélkezzék népe fölött.

Nos íme meddig lehet még fokozni??
Gondolom majd a "klímakatasztrófa" észhez téríti a "népet".
Ha már isten nincs.
:)

arturdent 2016.12.10. 14:29:09

Üdv!
Jó írás. Nekem az lenne a kérdésem, vajon a föld meddig viseli el a kizsákmányolást? A kapitalizmus és a mai fő közgazdasági alapelv az állandó növekedés. mindig növekednünk kell, de meddig fenntartható ez? Vajon milyen örökség marad az utódokra pár száz év múlva. Tulajdonképpen pár száz év alatt mióta a kapitalizmus kialakult több erőforrást éltünk fel mint előtte bár mikor. Előbb utóbb ezen változtatni kell különben elpusztítjuk a bolygót. De erre egyenlőre semmi esély. A jelenlegi úgymond filozófia, hogy fogyassz minél többet, harácsolj vagyonokat mert ez a boldogság receptje, ja és ez a fogyasztás tartja fönt a mi ugymond fejlett társadalmunk életszinvonalát. De ha jól megnézzük kb max1,5milliárd ember aki jól él. A többi 5,5milliárd meg szív. Szóval közép hosszú távon itt súlyos változásokra lesz szükség.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2016.12.10. 14:34:47

A szerzőnek tökéletesen igaza van. De felteszem a kérdést: és mi fog most történni, hogy ezt már tudjuk? A válasz: semmi.

nyelv-ész 2016.12.10. 14:50:09

A szerző érvelése a nagy vagyon értelmetlenségéről alapvetően téves. A nagy vagyonok gyűjtői egy idő után már nem az anyagi jólét, hanem a hatalomgyakorlás miatt növelik vagyonukat, és ezzel befolyásukat.

Jakab.gipsz 2016.12.10. 15:16:04

Egy diagnózis még nem gyógymód.

Szerzőnk megállapításai közismertek, nem tartalmaznak új ismereteket, a kapitalizmus kritikai elelemzése pedig már a könyökünkön jön ki, ez az elemző munka már a kapitalizmus születése óta tart csak okosabbak nem lettünk tőle.

Tehát egy más újabb természet és társadalom filozófiát kell felmutatni, ha érdemi változtatást akarunk végre hajtani. Azaz le kell számolni a zsidó Marx izmusaival és definícióival, a közgazdaság tudománya területén továbbá le kell számolni, az úgyszintén zsidó Einstein féle relativizmussal a fizika területén.
De ez nem azt jelenti, hogy a zsidósággal kell leszámolni, hanem csak annyit, hogy az elmebeteg elméleteikkel kell felhagynunk.
Ez persze sokak érdekeit sérti, na és akkor mi van ha sérti, semmi sem történik.

Legfeljebb a zsidóság szégyenkezik egy kicsit Marx miatt, ma, holnap majd kevésbé, és kis idő múltán majd napirendre térünk az ügy felett.
Hasonló módon mint ahogyan a fluidum elméletet is kiszorította a periódusos rendszer amely megkönnyítette a kémia tudományának a fejlődését a XIX. század második felétől.
Persze ma a harmadik év ezred elején, a helyzetünk sokkal bonyolultabb, lényegesen több ismeretet kell rendszereznünk, úgy, hogy mindent megőrizve, meghalad-hasuk, zűrzavaros múltunkat.
Vissza kell térnünk a Polányi-Kuhn vitához az 1960 évek elejére, amikor is Kuhn a "paradigma váltás" fogalmát elorozta majd össze taknyolva megtagadta. Az új paradigmát pedig úgy kell megfogalmazni, hogy a hétköznapok embere is megértse, ámde a "bennlévő igazság" valamennyi tudományágat új felismerések kidolgozására inspirálja, serkentse.
Ez ugyebár egyszerű mint egy fa ék, csak fel kell mutatni. (hát ha érdekel valakit, ha nem az sem baj, kínlódjatok még egy kicsit). Soros Gyuri legnagyobb örömére, mert azt, hogy "itt a pirost játszik veletek" észre sem veszitek.

csakférfi 2016.12.10. 17:00:40

@Hujber Tünde:
Tanulj meg függetlenedni a nagy ellátórendszerektől.
Termeld meg önmagad azt amire szükséged van.
Kb. ennyi.
Aztán a világ meg majd el lesz valahogy.
Így vagy úgy Te ettől függetlenül lehetsz boldog.
tervezhetsz.
:) :) :)

csakférfi 2016.12.10. 17:02:23

@arturdent: Igaz.
Ha önmagunk (vezetőink) ezt nem fogják fel akkor .......kataklizma.
Ennek nem örülök.
:)

csakférfi 2016.12.10. 17:03:59

@Jakab.gipsz:
Mond azt egy anyának vagy egy apának itt a nyugati féltekén hogy tanítsa meg a gyerekeit önellátásra.
meg hogy ne vezető és igazgató akarjon lenni.
Hanem független ember.
Darázsfészek.
:) :)

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.10. 17:12:23

@Jakab.gipsz: "továbbá le kell számolni, az úgyszintén zsidó Einstein féle relativizmussal a fizika területén."

orbán viktor biztos le tudja győzni a fizikát szólj neki, hogy győzze le azt a szemét relativizmust :D
süti beállítások módosítása