A valódi viták otthona

Reflektor

Melegek és gyerekesek kíméljenek!

Személyes tapasztalatok a lakáskiadás terén - II. rész

2016. december 28. - macska az úton

kolonia2.jpg

Az első cikk végén nem túloztam azzal, hogy rengeteg érdeklődőt említettem. 2-3 nap elég volt ugyanis ahhoz, hogy olyan mennyiségű levelet kapjak, amire szinte válaszolni is képtelenség. Ezt követően ki is írtam a hirdetés alá, hogy egyelőre több megkeresését sajnos nem tudok fogadni, ami jócskán mérsékelte az új üzenetek számát, de még legalább egy hétig naponta érkeztek a levelek, melyek úgy kezdődtek: tudom, de arra kérlek.

Nehéz megmondani, hogy kik azok, akiknek tényleg életmentő lehet egy piaci szempontból olcsó lakás és kik azok, akik csak jó lehetőséget láttak arra, hogy megfogjanak havonta 25-30.000 forintot. (Az első cikk alatti egyik komment arra hívta fel a figyelmet, hogy ettől a pénztől én (igazából a párom) a családunkat szabadítom meg.) Mindegyik teljességgel érthető szempont. Az alábbiakban néhány számomra a levelezések során előkerülő, meghatározó/megdöbbentő témáról fogok írni, ezek kevésbé az ingatlanpiacról és inkább a közgondolkodásról árulnak el sokat szerintem.

Persze mindenki annak adja ki a lakását, akinek csak akarja, ezt egyetlen pillanatig se szeretném megkérdőjelezni.

A legalapvetőbb tapasztalatom az volt, hogy mennyire hálásak az érdeklődők, ha partnerként kezelik őket, nem pedig kapásból alá-fölérendelt a viszony, ha levelükre válaszolnak, ha megjelenik a figyelmesség, az udvariasság a kommunikációban. Én egyfelől azt gondolom, hogy az emberi együttélés, a társadalom működésének alapfeltétele jó esetben az, hogy miként tekintünk egymásra (tisztelet?), másfelől hiszek benne, hogy ha nem is jön össze egy „üzlet”, akkor is fontos, hogy mindkét fél lehetőség szerint pozitívan emlékezzen a másikra. (Ezek alapvető kulturális sajátosságok, ahogyan ezek hiánya is az lehet.)

A reakciókból kiderült, hogy ez nyilvánvalóan nem alapvető igény önmaga felé számos tulajdonos esetében. Persze amikor a kereslet sokkal erősebb a kínálatnál, akkor ez nem feltétlenül jár azonnali hátrányokkal, vélhetően előbb-utóbb lesz valaki, aki kiveszi az ember lakását, de szerintem hosszabb távú együttműködés szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogyan indítunk, ha pedig három jó szóval valakinek jobbá tudom tenni a napját, miért ne tenném? De tényleg: miért ne?

Persze vágom, hogy nem mindenkinek van ideje (esetemben az alvással tölthető órák kárára), türelme minden levélre válaszolni, de nagyon is megéri.

Mi lesz a kaucióval?

Természetesen amellett, hogy mi nem szerettünk volna magas áron (az ingatlanhoz kapcsolódó hitelkiadásokat fedezze a bérletidíj) kiadni a lakást, a célunk inkább az volt, hogy egy hosszabb távon is fenntartható, pozitív bérlő-tulajdonos viszonyt alakítsunk ki, azért mi se szerettünk volna balekok lenne. Úgy gondoltuk, hogy 2 havi kaució (ok, ebben az esetben is csak 120.000 forint) már fedezetet jelenthet, ha valami gebasz adódik. (A számlákat párom fizeti be, majd a számlák másolatával igazolva, azok összegét kéri el a bérlőtől)

Na de mi az a kaució? Ennek kapcsán meglepő volt, hogy a legtöbben azt valamiféle egyszeri sarcként értelmezték. Meglepetés okoztam azzal, amikor jeleztem, hogy ez a pénz és annak elszámolási módja pontosan rögzítésre kerül a szerződésben. Azt nem lenyúljuk, hanem a kiköltözés előtt megnézzük, hogy mit amortizálódott, azt mennyiből lehet fedezni, a különbözet pedig visszafizetésre kerül. Sok áll esett le.

Nem dohányzom, nem akarok gyereket, nincs kisállatom

Ez volt az a három dolog, amit a legtöbben rögtön le akartak szögezni. A dohányzást és a kisállatot értem, a nikotint beisszák a falak, a kisállat kárt tehet az ingóságokban és persze a gyerekkel kapcsolatban is sejtettem, miről lehet szó, de. Rengetegen írták, hogy nincs és nem is akarnak, mert tudják, hogy ez gondot okozhat, míg mások rögtön keserű magyarázkodással kezdték, hogy van, de azért remélik, ez nem kizáró ok. Ha igen, akkor elnézést, hogy zavartak.

A kizáró ok kifejezés a gyerek kapcsán nekem nagyon kemény volt. Ez a kikötés, ez az elzárkózás persze magyarázható azzal, ha gond van, ha valamiért ki kellene költözni, akkor sokkal problémásabb mindezt úgy kivitelezni, ha egy vagy több gyerek sorsát is érinti a dolog. Kétségtelen, hogy így sok esetleges kellemetlenség ellen már előre bebiztosíthatja magát a lakástulajdonos, de az is, hogy ezzel egy egyébként is nagyobb kihívások előtt álló, kevésbé rugalmas (iskola, óvoda) családok tömegei életét lehet megnehezíteni. Ami szerintem nem, pontosabban nagyon nem jó dolog, még akkor sem, ha biztosan sok olyan valós tapasztalat van, amikor nem ment simán minden. Bennünk fel sem merült, hogy kizáró okként tekintsünk a gyerekre. Na jó, persze az is igaz, ahogyan ezt meg is kaptuk, hogy mi afféle lúzerek vagyunk a hülye elveinkkel. (Mosoly.)

Külföldi vagy? Még mit nem!

Valószínűleg a kormány politikai értelemben érvényes népszavazásáig vezető sok-sok milliárd adóforintból finanszírozott kampánya is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy többen is feltegyék a kérdést, kizáró ok, ha párjuk vagy ők maguk nem magyar állampolgárok? A kérdés pedig, mint az kiderül, nem kapcsolódott ahhoz, hogy az illető mennyit keres, biztosan, megtudja-e fizetni, a szerződésben szerepel-e kellő garanciális feltétel. A lényeg az volt, magyar vagy nem a lakáskereső. A hozzáállás pedig gyakorta zsigeri volt. Magyarázhatnánk persze a dolgot azzal, hogy a nehézkes kommunikációból fakadó problémák elkerülése áll a háttérben, de nem csak a Közel-Keletről ideérkező, angolul tökéletesen beszélő orvostanhallgató kaphatja meg, hogy elnézést, de ilyeneknek nem, hanem az erdélyi magyarok is egyetlen pillanat alatt avanzsálhatnak románokká, ha lakást keresnek.

A barátommal költöznék

Ami számomra legalább ennyire elszomorító volt, amikor egy meglehetősen őszinte, férfi érdeklődő elmondta, hogy ő a barátjával költözne, de inkább már most szól, mert nem szeretné, ha ebből baj lenne. Mert volt már rá példa, hogy emiatt kellett költöznie. Mintha bármennyi közöm lenne mások szexuális orientációjához, mintha az én dolgom lenne. Megköszöntem a jelzést és elmondtam, hogy nagyon sajnálom, ha emiatt ilyen tapasztalatokat kellett szereznie.

Figyelj, én többet adok!

Sokan ajánlottak több pénzt, több havi kauciót, akár azonnal is, és legtöbbször megdöbbentette az érdeklődőket, ha jeleztem, hogy mi tényleg nem szeretnénk, hogy egymásra licitáljanak, mi más szempontok alapján szeretnénk kiválasztani az új bérlőt. És tényleg nem célunk a bevétel maximalizálása.

Tudom, a leírt tapasztalatokból nagyon pontos következtetéseket nem szabad levonni, de mégiscsak számos olyan dologra hívják fel a figyelmet, melyek nagyon is jellemzőek ránk. 

És persze egyetlen pillanatig sem tagadom, hogy megterhelő volt ennyi életbe betekinteni, ennyi szimpatikus ember közül kiszűrni azokat, akikről úgy gondoljuk, leginkább nekik szeretnénk kiadni a lakást, de hisszük, hogy mindez megéri a fáradtságot.

Csepregi János

A sorozat folytatódik! A következő cikkben a lakásnézés során szerzett tapasztalatok kerülnek a középpontba.

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük! 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3112078285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.12.28. 22:45:31

Úgy tudom, közjegyzős szerződésratifikálás esetén sokkal gyorsabban kilakoltatható a szerződési feltételeket nem teljesítő, azt megsértő bérlő. Persze ehhez érdemes alapos szerződést is szerkeszteni.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.29. 04:39:48

"Mintha bármennyi közöm lenne mások szexuális orientációjához, mintha az én dolgom lenne."

Amint meglesz az első homokos orgia a lakásban, már közöd lesz hozzá.

S. Laci 2016.12.29. 08:49:06

- Azt hiszem az igazán nehéz dolog, az hogy habár kísérlet történik a humánus, előítélet mentes leendő lakó(k) kiválasztására, - mégis mivel pénzről van szó - érzelmileg megérint(het) a folyamat; aminek a végén egy furcsa bizalmi pénzügyi szövetség születik.

- A kaució, közjegyzői okirat,... mind lehetnek biztosítékok ugyan, de jelentős összegekről van szó.

- Érdekelne a szerző álláspontja (is) hogy mit ért a természetes elhasználódáson - amire a kauciót használná. Hosszú távon felmerülhetnek olyan költségek amik nem biztos, hogy előre rögzíthetők Pl. ha több évig/évtizedik lakik v.ki a lakásban a festés, szövetkopás, függöny, - kárpít, -burkolatok javítása/felújítása kinek a költsége?

S. Laci 2016.12.29. 08:53:04

@városjáró: A közjegyzői okirat egyik fontos eleme, hogy hosszas bíróság eljárás nélkül végrehajtható probléma esetén - Persze ennek is van(nak) átfutási ideje, és költsége.

Zsuzsi25 2016.12.29. 15:34:08

Gyerekkel rendelkezot kurva nehez kirakni ha baszik fizetni! En anno voltam ilyen helyzetben. Kikotottem mindent. Villanyt. Vizet. Amit csak lehetett kintrol. Viszont igy is buktam. De nem annyit...

2016.12.29. 15:39:00

az miért furcsa, ha vki nem akar külföldit? egyébként nem hiszem, hogy a népszavazás miatt van, és ha amiatt, az meg totál érthető.

E.T.A. 2016.12.29. 15:55:09

Ez a cikk is nagyon jó lett, és minden szavával egyet értek, kivéve a külföldis résszel. Szegeden, ahol albérletezem, az egyetem miatt rengeteg a külföldi diák, akik egy fél évre vagy egy évre érkeznek, na most a főbérlőknek ők igazi aranybányák! Volt is egy cikk erről a nyáron a helyi Délmagyarország napilapban, a címe is az volt, hogy "Egyedülálló, nem dohányzó, német egyetemista lány az ideális albérlő" www.delmagyar.hu/szeged_hirek/egyedulallo_nem_dohanyzo_nemet_egyetemista_lany_a_tokeletes_berlo/2484737/

Sir Galahad 2016.12.29. 16:12:42

A gyerek mint kizáró ok a jogszabályi környezettel magyarázható. Ha a bérlővel kiskorú gyerek lakik, a jogszabályok szerint addig nem lehet kilakoltatni a bérlő családot, amíg a kiskorút nem sikerül biztonságosan elhelyezni. Mindegy, hogy fizet-e, lelakja-e a lakást stb., nem lehet, tök mindegy az is, mi áll a szerződésben. Ez tehát egy praktikus dolog.
A külföldi valószínűleg azzal magyarázható, hogy ha fizetés nélkül (számlákat hátrahagyva, lakást lelakva, stb.) távozik az illető, akkor esetleg nagyon bonyolult és költséges lehet rajta bevasalni bármit.
A homoszexuálisok kizárását viszont én sem értem. Az orgia veszélye heterók esetében is megvan, az, hogy a négy fal közt ki mit csinál, addig az ő dolga, amíg fizet mindent és kárt nem tesz. Mondom ezt annak dacára, hogy homoszexuális-pártiak különböző fórumokon rendszeresen lehomofóboznak...

2016.12.29. 16:59:04

@Sir Galahad:

"A homoszexuálisok kizárását viszont én sem értem."

Itt jön a képbe az, amit már évek óta szajkózok.

Azaz, leszarom a szexuális orientációdat, EZÉRT NE told a képembe.
Ne beszélj róla, ne vonulj fel, egyáltalán ne hozd fel a témát semmilyen szinten!
Én sem azzal kezdem a munkahely keresést, vagy bármi egyebet, hogy bocs, de hetero vagyok. Ki nem szarja le?

Ennyi.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2016.12.29. 17:24:44

Érdekes látni, hogy a ballibek egy szaros lakáskiadásból is politikai korrektség kampányt tudnak kreálni.

Eközben ugráltatnak több ezer bérlőt, ami azt jelenti hogy pontosan ugyanennyivel ki is csesznek, és csak az idejüket rabolja a blogger, leszámítva a leendő nyertest.

Mindezt csak azért, hogy ugyanazokat a szarszagú lózungokat puffogtassa, amit eddig is megtett a politikai korrektség oltárán.

mrgc 2016.12.29. 17:51:00

@Látens Inszinuáció: Ez egy érdekes kérdés, hogy "ki nem szarja le?", vagyis hogy kit érdekel.

A cikk adott része is arról szól, hogy az említett érdeklődőnek el kellett költöznie, miután kiderült, hogy a lakótársa a párja is egyben. Ezért érthető módon olyan helyre akar költözni, ahol ez nem probléma. Viszont ezt csak úgy tudja meg, ha rákérdez. Ebben az esetben tehát szó nincs felvonulásról, munkahely keresésről, meg ilyesmiről, egyszerűen muszáj feltennie a kérdést, ha nem akar bizonytalanságban beköltözni valahova, ahonnan lehet, hogy megint mennie kell, ha kiderül. És ehhez nem kell orgia sem, hanem elég maga a tény, hogy az érdeklődő meleg.

Miután a társadalom szinte egésze hetero, így nem csoda, hogy neked nincs szükséged arra, hogy a hetero mivoltodról tájékoztass bárkit is, hiszen alapvetően mindenki ezzel az alapfeltevéssel él a másikról. Emiatt sosem kellett semmiféle bizonytalanságban érezned magad pusztán amiatt, mert hetero vagy.

A munkahely keresés megint más téma, mert ott nyilván a munkáján van a fókusz, és nyilván nem úgy mutatkozik be, hogy "Gipsz Jakab vagyok és meleg", de amikor hazamegy a bérleménybe - tudod, a 4 fal közé, ahova külditek őket - akkor ott már hadd ne érezze magát feszélyezve, hogy nehogy a tulajdonos megtudja.

Szóval láthatod, vannak olyan lakástulajdonosok, akik nem szarják le, hogy hetero vagy meleg az illető, mert ha utóbbi, akkor nem adják ki neki a lakást. Ez persze az ő dolguk.

Láthatóan vannak olyan helyzetek, amikor kénytelen valaki felhozni a témát a saját érdekében, hogy időben kiderüljön az, ami később problémát okozhat.

mrgc 2016.12.29. 18:03:57

@Legeslegalja: Erősen 1 bites gondolkodásra vall, hogy rögtön "ballibezünk" valakit, aki akár csak megemlít ilyen témát.

A politikai korrektség alapvetően a szemétdombra való, mivel csak a problémák szőnyeg alá söprését szolgálja, nem a megoldásukat.

Miért olyan elképzelhetetlen, hogy valaki megdöbben, ha olyan történetekkel találkozik, és ezt még le is meri írni mindenféle "ballib" meg "politikai korrektség" gondolata nélkül?

Eltekintve a bűztől, ami szavaidból árad, nem tudom, milyen "szarszagú lózungokra" gondolsz.

Chris Lamb 2016.12.29. 18:13:55

@saláta boglárka: az miért furcsa, ha vki nem akar külföldit? egyébként nem hiszem, hogy a népszavazás miatt van, és ha amiatt, az meg totál érthető. Nem a népszavazás miatt de a posztba muszáj volt politikát keverni. :P A népszavazás miatt lett a magyar csúnya kireszkető rasszista azáltal hogy nem akar külföldi bérlőt. De mit takar a külföldi? Mert az igen széles skálán mozog ám. Benne van az orosz vagy ukrán mint a fekete afrikai vagy arab. Apropó külföldiek. Most tűnt fel kb 6 hónap után hogy a házunkban kínaiak vettek lakást. Mivel olyan csendben vannak hogy fel sem tűnt a jelenlétük. Sőt még volt ukrán család szomszédom mint albérlő ők is természetesen nagyon csendben voltak. Ezzel csak azt akartam írni hogy nem biztos hogy a külföldiekkel csak a gond van.

dunántúli gyerek 2016.12.29. 18:22:48

ugyanilyen szarakodásokkal bárhol nyugaton is találkozhat a zember

kiv. németország ahol a kiadó lakásokat tulképp a migrik számára elrekvirálja az állam a tulajoktól

-ilyen fajta felvilágosultságért azért annyira nem sírok

conchita wurst 2016.12.29. 18:48:39

Mi kizárólag külföldi erasmusosoknak adunk ki lakást, nem migriknek persze.

Miért? Jó pézért. Úgyhogy írj gyorsan posztot arról is h geci magyar lehúzza ja külföldi szegínydiákokot.

conchita wurst 2016.12.29. 18:53:18

én mint bérbeadó honnan tudnám, hogy az albérlőm buzi-e

naná h nem akarok se drogos se alkesz se buzi albérlőt azonban honnan tudnám? Max. rákérdezhetek. Ha rám mozdul nem lakst nem adok ki neki hanem agyon rúgom.

conchita wurst 2016.12.29. 18:57:25

'A dohányzást és a kisállatot értem, a nikotint beisszák a falak, a kisállat kárt tehet az ingóságokban '

- ja bazmeg te meg szolgáltatsz. Beszedsz évi 1,5-2 millát adómentesen, fessed ki, cigi ellen is véd.

Andre1bp 2016.12.30. 01:02:03

@conchita wurst: Párok is szoktak lakást kivenni, nem csak egyedülállóak. Ilyenkor nem nehéz levonni a következtetéseket.
Ha csak sejtenéd azt, hogy melegek, akkor sem adnád ki nekik?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.30. 08:15:46

Sherlock Holmesnak és dr. Watsonnak nem adnátok ki lakást?

Sólyom Tomi 2016.12.30. 18:16:04

@maxval bircaman BircaHang szerk: Gondolod, hogy egy heteró spermája könnyebben kijön a kárpitból? :-)

Sólyom Tomi 2016.12.30. 18:21:22

@Látens Inszinuáció: Itt is azt reklámozod, hogy heteró vagy. Szóval az már biztos, hogy hazudsz. Miért higgyük el ezek után, hogy nem zavarna, ha nem reklámozná?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.30. 19:50:54

@Sólyom Tomi: "egy heteró spermája könnyebben kijön a kárpitból?"

Persze, az tud szaporodni. Felnő, és kitakarít maga után. :))

Sólyom Tomi 2016.12.31. 00:16:05

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Meg fogsz lepődni, de a homo spermája is képes szaporodni, viszont a heteróé se nő fel magától, főleg, ha már a kárpiton köt ki ;-)

ludomik 2017.01.01. 11:16:19

Hello nem kaucio,hanem ovadek..Az ovadekot meg a birosagon sem tudjak,megtamadni.
Dohanyzas En en nem banom,de a lakast nem dohantzo allapotban kell vissza adni.
kisallat..Tapasztalatbol tudom,csak veszelyforras, Kis-testu kutya csahol minden apro neszremelobb vagy utobb a lakok megtalalnak,Nagytestu,pedig termagassagban,( merettul fuggoen) a szoreben talalhato faggyu es a beleragadt por miatt,elkoszolodik,
Macsak hatareset,,En macskasoknak 3 honap ovadekot kerek,
igy meg jobban odafigyelnek kedvencukre.
Melegeknek meg boldogan kiadom ,hiszen szulni nem fognak es tisztak !!

Arcade Macho 2017.01.01. 15:41:06

@Sir Galahad: "A gyerek mint kizáró ok a jogszabályi környezettel magyarázható. Ha a bérlővel kiskorú gyerek lakik, a jogszabályok szerint addig nem lehet kilakoltatni a bérlő családot, amíg a kiskorút nem sikerül biztonságosan elhelyezni."

igen, koszi az infot...

valojaban az van hogy az ALLAMI feladatot szepen lenyomjak a maganszereplok torkan

Sir Galahad 2017.01.02. 10:54:53

@Arcade Macho: Szerintem a gyermek elhelyezése magánfeladat: a szülőé. Nekem is van gyerekem, és nem az állam biztosít neki lakást, hanem én.

Arcade Macho 2017.01.10. 00:18:29

@Sir Galahad: mondhatnam a terhes nos hasonlatot is... munkaltato felveszi oszt kiderul hogy szophat miatta egy orbitalisat, pl. visszamegy 3 ev mulva es kiveszi rogton a 3 evnyi szabadsagot
ugyanez pepitaban, van egy allami feladat es akkor haritjak a maganszereplokre
süti beállítások módosítása