A valódi viták otthona

Reflektor

Optimista olimpiai költségvetés

Szigeti Cecília írása

2017. január 26. - szénhidra

 

Korábbi cikkemben[1] azt írtam, hogy a tervezett budapesti olimpia nettó költsége a megvalósíthatósági tanulmányban szereplő 774 milliárd Ft helyett, 2700 milliárd Ft körüli összeg lesz. Kérdezték a hozzászólók, hogy honnan származik ez a becslés. Mondjuk nem pontosan így kérdezték, de a lényeget tekintve érthető és jogos a felvetés, hogy honnan vettem ezt a számot.

Nézzük meg először, mennyivel lépték túl az elmúlt években a nyári olimpiák a tervezett költségvetésüket[2] az egyes városokban és menyibe kerülne, ha nálunk is ez történne. A korábbi becslésben a nyári olimpiák átlagával, 252%-os költségtúllépéssel számoltam.

oli11.PNG

Minden idők leginkább félreszámolt olimpiai költségvetése, a montreali olimpiáé volt, ahol a költség a tervezettnek közel a kilencszerese lett. Ha mi is így járnánk, akkor két évi teljes áfa bevételünket költhetnénk az olimpiára.

Jogos ellenvetés lehetne, hogy miért nem a pontosan számolt pekingi költségvetést veszem figyelembe. Erre példaként nézzük, hogy nálunk a kiemelt beruházásoknál mekkora túllépések voltak.[3]

oli2.PNG

Ennek ellenére elvileg elképzelhető lenne, hogy ez lesz az a kivételes beruházás, amit nagyon pontosan számoltak ki.  Ezt a feltevést nem támasztja alá, hogy olimpiai pályázat előkészítésére szánt 5,2 milliárd Ft-ot, már most túllépték 1,5 milliárd Ft-tal.[4] A fenti számokat nézve ez apróságnak tűnik, de a 7 milliárd Ft-ot meghaladó tanácsadási költség akkora összeg, amiből Székesfehérváron felépíthető az új belgyógyászati központ[5]. A szakértelmet természetesen meg kell fizetni. Ez a 7 milliárd Ft tanácsadási költség egyébként 1000 egyetemi professzor éves bérköltségének felel meg.

 

[1]http://reflektor.blog.hu/2017/01/24/mennyibe_kerul_ne_a_budapesti_olimpia_szervezese?token=05491a354eda8ac7b9fe7107f167834b

[2] http://eureka.sbs.ox.ac.uk/4943/1/SSRN-id2382612_(2).pdf

[3]http://hvg.hu/gazdasag/20170125_het_nagyberuhazas_elszallt_arak_margit_hid_varosliget_olimpia_olimpia2024_esztergomi_vasutvonal

[4] http://index.hu/sport/2024/budapest/2017/01/04/budapest_2024_tanacsadas_7_25_milliard_plusz_afa/

[5] http://magyarepitok.hu/mi-epul/2016/10/7-milliard-forint-jut-az-uj-belgyogyaszati-tomb-epitesere-szekesfehervaron

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4312156891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2017.01.26. 19:07:12

Nem számolok, aláírtam a MoMo gyűjtőívét.

na__most__akkor 2017.01.26. 19:17:55

Nem érdekel, mennyi a tervezett költség. Akik tervezték, hazudnak.

Nem érdekel, mennyi lesz valójában. A sikkasztásokat úgyis elhazudják.

Egy biztos: egy Magyarország méretű kis ország csődbe fog menni egy olimpiától - lásd Görögország...

Kicsit nagyobb, kicsit többen vannak, majdnem kétszerakkora GDP, és belerokkant az olimpiába.

ogli dzsí 2017.01.26. 19:41:34

2700 milliárd smafu, Gyurrrcsány évente annyit deficitet hozott össze, azt egy kisvasút nem sok, annyi nem épült belle.

conchita wurst 2017.01.26. 19:43:30

'Az Eurostat publikálni kezdte a 2016-os szegénységi statisztikákat, elsőként a magyar adat jelent meg. Eszerint 2016-ban a szegénység kockázatával és a társadalmi kirekesztődés veszélyével érintett emberek száma 2,54 millió volt hazánkban, a társadalom 26,3 százaléka.

Ez a szám, bár nagyon magas, alacsonyabb a 2008-as válság évi 2,79 milliónál. Sőt, a csúcsnak számító 2013-as 3,4 millióhoz képest több mint 857 ezres a csökkenés (ezt a népességfogyás is "segítette" kismértékben). 2014-ben 3,1 millió ember, tavalyelőtt pedig 2,7 millió volt szegény hazánkban az Eurostat szerint.'

Tessék. EZ A CIGÁNY ORBÁN NEM ÁTALLOTTA A SZEGÉNYSÉGET IS A VÁLSÁG ELŐTTI SZINT ALÁ CSÖKKENTENI !! Elegem van a szegénypárti kormányokból!

A nyugatot meg TÖNKRE TETTE ÁLLANDÓ hátbatámadásaival a GECI!

'A 2015-ös adatok alapján - amely az összes uniós országra elérhető - Magyarország nem is áll nagyon rosszul ebben a tekintetben, hiszen az EU-ban az emberek 23,7 százaléka számított szegénynek, de például Olaszországban 28,7 százalék volt ez az arány.'

www.napi.hu/magyar_gazdasag/meghokkento_magyar_szegenysegi_adat_erkezett.628601.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

kvadrillio 2017.01.26. 19:53:01

Orbán: Egy nemzet, amely nem képes magát reprodukálni, nem érdemli meg, hogy létezzen
37 százalék szavazná újra Orbánt, de ez is bőven elég Nézőpont Intézet...

ad.1......RABSZOLGABÉREKEN, KÖZMUNKABÉREKEN NINCS REPRODUKCIÓS HAJLAM.....;
ad.2.....:).....akkko...HAJRÁ ! CSINÁLJUNK GYORSAN EGY ELŐVÁLASZTÁST ! :))))))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.26. 20:11:05

@conchita wurst: Ah, mennyi ordas hazudozás.

Kettészakadt az ország gazdagokra és szegényekre

Minden eddiginél szélesebbre nyílt a társadalmi olló a szegények és a gazdagok között Magyarországon – derült ki a Deloitte reprezentatív, éves pénzügyi közvélemény-kutatásából.

12 ezer fős, reprezentatív mintán kérdezték a lakosságot pénzügyi szokásaikról, várakozásaikról. Három területet vizsgáltak: megtakarításokat, hitelfelvételt, fogyasztást.

A megtakarításoknál az jött ki, hogy:

* egy év alatt 10,1 százalékra csökkent a megtakarítással rendelkezők száma.
* 56,6 százalékra nőtt azok aránya, akik biztosan nem tudnak megtakarítani semmit a fizetésükből 2016-ban.

Vagyis a társadalom többsége annyira keveset keres, hogy abból semmit nem tud félrerakni. És a helyzet látványosan romlott tavalyhoz képest.

A kutatás szerint a megtakarítások aránya folyamatosan nő. Ez csak azzal magyarázható, hogy a gazdagok egyre többet tudnak félrerakni. Vagyis, aki nem tud kijönni a fizetéséből, az nem is tud félrerakni semmit belőle. Aki viszont gazdag, az egyre többet rak félre, ebből fakad a növekmény.

A kutatást ismertető sajtóbeszélgetésen elhangzott: kevesebb embernek van több megtakarítása, vagyis a gazdagok gazdagodnak, a szegények pedig szegényednek.

24.hu/fn/penzugy/2016/02/23/ketteszakadt-az-orszag-gazdagokra-es-szegenyekre/

conchita wurst 2017.01.26. 20:14:33

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: A kommunista propaganda hidegen hagy.

Az Eurostat így mérte a szegénységet a szegénygyülölő MSZP-SZDSZ kormány és a szocialista FIDESZ kormány alatt is.

A különbség jól látható! És ebben a 2017es(és 2018as) ORBITÁLIS minimálbéremelések még nincsenek is benne! Elegem van a szegényekből és az őket pártoló Orbán geciből! LEGYEN VÉGRE BURZSOÁ EMESZPÉ ESZ DÉ ESZ kormány!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.26. 20:14:50

A nyomor országa: létminimum alatt az adózók fele

Egyre szembetűnőbb a társadalom kettészakadása. A személyi jövedelemadó adatai azt mutatják, hogy a magasabb és az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező polgárok száma egyaránt növekszik, a szakadék folyamatosan mélyül.
hirdetés

A jövedelmek emelkedése pozitív tendencia, de összességében nem egészséges a folyamat, ahogyan ez hazánkban alakul. Lapunk a bruttó jövedelmeket vizsgálta 2006 és 2013 között több jövedelemsávban. Ebben az intervallumban benne van a válság és annak közvetlen hatása, valamint az adójóváírás eltörlése miatti egyszeri jelentős minimálbér-emelés. A számításban a személyi jövedelemadó-bevallást benyújtott magánszemélyek szerepelnek, nem pedig az egész társadalom: 4,2-4,4 millió fő jövedelmi helyzetét mutatja a bruttó bérek alapján.

Mindenképpen pozitív, hogy a legnépesebb jövedelemsáv a kettő-és négymillió forint közti, ahová az átlagbér is tartozik, ami a NAV számítása szerint 2013-ban havi 173 ezer, évi 2,1 millió forint volt. A NAV számítása eltér a KSH-étól, most azért az adóhatóság adatát vesszük alapul, mert a bevallási adatokkal összevetve ez ad koherens képet.

Az átlagbér 2013-ban éppen becsúszott kétmillió forint fölé, talán ezzel magyarázható, hogy ebben a jövedelemsávban jelentős, ötvenezres volt a létszámbővülés: egymillió 42 ezer fő tartozott ide. Itt ekkora mértékű emelkedés a későbbiekben nem várható, hiszen az átlagbér még sokáig ebben a sávban marad. A legmagasabb, négymillió forint feletti sávban is folyamatos a bővülés, itt 2013-ban 430 ezren voltak – hatmillió forintnál többet viszont már csak 187 ezren kerestek.

Létszámbővülés a két felső kategória mellett a legalsóban volt, vagyis az évi félmillió forintot sem keresők körében. A félmillió forint alatti jövedelem ideiglenes, alkalmi vagy közmunkát jelenthet, illetve idetartoznak azok, akiknek munkaviszonya csak az év vége felé keletkezett vagy az év elején ért véget. Itt sajnos elég dinamikus volt a bővülés, ráadásul ez évek óta folyamatos: 2008 óta 568 ezer főről 742 ezerre nőtt a létszám – volt egy kiugrás 2011-ben, de annak adózástechnikai oka volt. Az látszik, hogy 2008-at követően az eggyel feljebb lévő, vagyis már fél- és egymillió forint közti sávról szakadtak le ide több tízezren, s ez a folyamat egyelőre nem állítható meg.

Míg az 1,5–2 milliós sávból átlagban felfelé lépkedtek a munkavállalók, addig az egymillió alatti sávból lefelé zuhantak. A minimálbért is tartalmazó 1–1,5 milliós jövedelemsávban nagyon jelentős, 80 ezer fős volt a csökkenés 2013-ra, ez felfelé jutást és leszakadást egyaránt tartalmazott.
Díszes lépcső vezet a villa bejáratáig. A jövedelem egyértelműen a felső sávoknál koncentrálódik

Nem sok örömre ad okot, hogy a létminimum alatti jövedelemmel számításunk szerint több mint kétmillió ember rendelkezik. Ez a három legalsó sáv, s az összes szja-bevalló közel fele idetartozik. Ez a kör az utóbbi években folyamatosan csökken, de úgy, hogy közben a sáv alja folyamatosan növekszik. Az átlagbér alatt 2013-ban összesen 2 millió 782 ezren kerestek. A bérek átlaga tehát messze nem az átlag munkavállalók bére.

A jövedelem egyértelműen a felső sávoknál koncentrálódik, a 430 ezer felső tíz százalék tett szert a jövedelem 36 százalékára 2013-ban, az alsó sávba tartozó 740 ezer pedig kevesebb mint két százalékot birtokolt. A másfél millió forint alatt keresők, más szóval a létminimum alatt élők részesedése az összjövedelemből nem érte el a 19 százalékot sem. Ez a kör 2,2 milliós, vagyis az összes szja-bevalló – munkavállaló, egyéni vállalkozó – fele idetartozik. Az adózók fele a létminimum alatt él.

nol.hu/gazdasag/munkaalapu-szegenyseg-1515131

VaradiJanos 2017.01.26. 20:15:15

A kutya ugat, a karaván halad.

VaradiJanos 2017.01.26. 20:16:37

A világ nőinek fele kétszer félredugott, az fejenként átlag 1. Ezek szerint anyád, a nejed és a lányod is legalább egyszer kurva volt vagy lesz.

conchita wurst 2017.01.26. 20:18:04

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: 2013, gratula. Mondjuk Orbán GECI még ezután is 2/3ot szerzett.

Jövőre meg 4/3ot szerez, ezek szerint.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.26. 20:23:02

Az a véleményem, hogy a fideSS fasszopói a lelkük legmélyén mégsem olyan romlottak. A magyargyűlölő kurzus ellenére szeretnék ha megállna az ország lecsúszása. Ha találnak egy kimutatást, hogy valamilyen téren látszólag mégsem vagyunk tökutolsók, akkor görcsösen belekapaszkodnak. Inkább maguknak is hazudnak, csak ne kelljen szembesülniük a valósággal, hogy szeretett vezérük borzasztóan elkúrta. Érthető, hogy ebbe szellemileg tönkremennek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.26. 20:29:13

És ha végképp nem tudnak már maguknak se hazudni, akkor azzal vígasztalódnak, hgy igaz ugyan, hogy elkúrta az imádott vezér, de legalább a fasz gyurcsány se volt egy fényes csillag.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.26. 20:30:38

@BiG74 Bodri: Én mindig próbálom a jó szikráját meglátni a hazaárulókban is.

conchita wurst 2017.01.26. 20:32:37

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Az az igazság, hogy a ballib elqróid már nem csak az arisztokráciának és a középosztálynak nem tudnak semmit kínálni, mármint a középszer teljes megkoppasztásán és az úri osztály jogos jussánalk külföldre síbolásán kívül, de a legnyomorultabb legtanulatlanabb elesett embertársainknak sem!

Még ez a bebetonozott baller szavazóbázis, aki a nagy elqrás utáni elszegényedés után SEM szavazott az országrontó magyargyülölőkre, mint te is rámutattál, még ezt is felemeli ez a KORRUPT mutyi - pártoló Orbán Táborszernagy!

Vagy mit lehet mondani erre?

'Az Eurostat publikálni kezdte a 2016-os szegénységi statisztikákat, elsőként a magyar adat jelent meg. Eszerint 2016-ban a szegénység kockázatával és a társadalmi kirekesztődés veszélyével érintett emberek száma 2,54 millió volt hazánkban, a társadalom 26,3 százaléka.

Ez a szám, bár nagyon magas, alacsonyabb a 2008-as válság évi 2,79 milliónál. Sőt, a csúcsnak számító 2013-as 3,4 millióhoz képest több mint 857 ezres a csökkenés (ezt a népességfogyás is "segítette" kismértékben). 2014-ben 3,1 millió ember, tavalyelőtt pedig 2,7 millió volt szegény hazánkban az Eurostat szerint.'

www.napi.hu/magyar_gazdasag/meghokkento_magyar_szegenysegi_adat_erkezett.628601.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Orbán már annyira KORRUPT, hogy nem áttall egész társadalmi osztályokat megszüntetni, hogy ne lehessen eltávolítani a hatalomból! Európa, segíccs!

conchita wurst 2017.01.26. 20:43:00

Váltsuk le az Orbán kormányt!

Nehogymár az a 2,5 millió szegény kivakarodjon a geciből valaha is! Le vele! Le a prolipárti fajtájukkal, elég!

conchita wurst 2017.01.26. 21:33:49

@De hová tűnt Columbo felesége?: Köszi, itt is ugyanaz van. Mo-n csökken a szegénység, az EUban meg nő.

És még ők pofáznak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.26. 21:45:31

@conchita wurst: "a ballib elqróid már"

Ezzel sajnos pofára estél, jobboldali vagyok, semmi közöm se a baloldalhoz, se a liberálisokhoz. (Habony, akinek a hazugságait megint beszoptad, elhallgatja előled, de nincs olyan, hogy "ballib" párt vagy értékrend.)

conchita wurst 2017.01.26. 21:55:12

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Rendben, akkor útáljuk Orbánt együtt, hogy már megint a szegényekkel foglalkozott, ahelyett hogy a burzsoáziát hízlalná, ahogy egy rendes jobboldali!

gergengocia 2017.01.26. 21:56:38

Teljesen egyértelmű, hogy a tanácsadást 1000 egyetemi professzor végezte egy éven keresztül.

morph on deer 2017.01.26. 22:33:45

@VaradiJanos:
"A kutya ugat...."

Ahogy mondod!
Mégpedig ilyeneket:

"Engedélyt kaptunk, ha úgy tetszik, a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék"

- és eközben valóban, "... a karaván halad," a tevék meg bólogatnak ... a meleg és homokos sivatagban..!

Jó utat!

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2017.01.27. 00:49:00

@conchita wurst: te se olvastad el a cikket, amit linkelgetsz...

Az Eurostat által mért szegénység 2 tényező miatt csökkent: 1) háztartások adósságának csökkenése (ez valós jelenség, az adósságok leépülése) 2) a munkanélküliség durva csökkenése, ami viszont kamu, mert a közmunka nem rendes munka, nem lehet belőle megélni.
Sok más, a szegénységre utaló dolgot viszont nem is mér.

Más európai országokban meg azért magasabb az arány, mert magasabb a medián érték, amihez viszonyítanak (groteszk módon ott mutat ki nagyobb szegénységet, ahol egyenlőbb egyenlőbb a társadalom, s nem két csoportra - nagyon kevés gazdag és sok szegény - oszlik, hanem fokozatosan nő az egyes rétegek jövedelme, azaz széles a középosztály.)

De hová tűnt Columbo felesége? 2017.01.27. 01:50:49

@conchita wurst:

Neked sem erősségeid a számok, már ne is haragudj.

Ha egy kicsit figyelmesebben megnézed, 2010 óta szinte minden képzettségi klaszterben nőtt a szegénységi ráta. Az ország az EU pénze, és a külföldön dolgozók hazautalt összegei nélkül sehol sem lenne... sorolhatnám.

Másrészt, te hol voltál az eltelt pár évben?
Úgy mondjuk 2006 óta?
A fidesz egy mszmp segédlettel létrejött párt, s ennek megfelelően is működik. A legkártékonyabb szereplője a 89 utáni folyamatoknak.

2017.01.27. 02:13:49

@ogli dzsí: @conchita wurst: én teljes mellszélességgel támogatom, hogy Budapest Olimpiát rendezzen, mert az biztosan csődbe fogja vinni az országot és mélyebb válságba süllyed majd, mint Görögország az elcseszett olimpiájuk után. Ez pedig megnyitná az utat a teljes rendszerváltás előtt, minden politikust seggbe lehetne rúgni, a fideszeseket bele lehetne lőni a Dunába.
Kell egy nagy pofon az országnak, hogy rájöjjön ez a félázsiai alember cigánynép, hogy hol a helye és hogy a politikusaikat csak maguknak köszönhetik.
Hajrá Budapesti Olimpia!

Ha nem nyeri el Budapest az se rossz, ha a pályázatra, tanulmányokra, tervekre elbasz az ország pár százmilliárdot és haverok zsebébe tömik azt. Ez is közelebb hozhatja a pusztulást, gyorsíthatja az agóniát, úgyhogy támogatni tudom.

Ja, külföldön élek, egy olyan országban, ahol az egy főre eső GDP messze magasabb, mint a magyar. De nem olimpiában gondolkodnak, hanem oktatásban, egészségügyi fejlesztésekben. Igaz, a PISA teszteken is kiemelkedően szerepelnek és még múzeumi, zenei, kultúrtörténeti vetélkedőkön is szétszopatnák a magyar fattyakat.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.27. 10:20:11

@conchita wurst: "útáljuk Orbánt együtt, hogy már megint a szegényekkel foglalkozott"

Beléjük rúgott? Mikor?
süti beállítások módosítása