A valódi viták otthona

Reflektor

A Momentum Mozgalom valójában nehezebb helyzetben van, mint látszik

2017. február 27. - baum

image_aspx.jpgszerző: Hófehérke

 

A Momentum Mozgalom nagyszerű és sokakat meglepő győzelmet aratott az olimpia-ellenes mozgósítással. Bár a politikai cinizmus határát súrolja, ahogyan az olimpia-ellenes mozgalom most azt követeli, hogy ne vonják vissza a pályázatot (hisz jó lenne még néhány hónapig ezzel az üggyel ütni a kormányt), de minden ok megvan az ünneplésre: az ellenzéki média és megmondóemberek egyöntetű támogatásával, illetve egyes ellenzéki pártok részleges segítségével hatalmas haditettet hajtottak végre.

 

Az általános eufóriában sokan abban reménykednek, hogy megérkezett az a régen várt erő, ami megment minket a NER-től.

 

Amikor minap az egyik barátomnak azt mondtam, hogy a Momentumnak reális esélye lett bejutni jövőre a parlamentbe, meglepődve nézett rám, és azt kérdezte, miért vagyok ilyen kishitű, miért nem tartom elképzelhetőnek, hogy megverik Orbánt.

 

Az egekbe szökő reményeknek azonban nincsen valós alapja, a Momentum nincs annyira kedvező pozícióban, mint ebben a pillanatban látszik. És ez nem őmiattuk van, hanem a politikai helyzet perverz szerkezete miatt.

Az ellenzéki emberdaráló

 

A helyzet megértéséhez tegyünk egy kis politológuskodó kitérőt:

 

Amíg a két nagy párt váltógazdálkodásában éltünk, a kormányellenes energiák automatikusan a legnagyobb ellenzéki párthoz csatornázódtak be.

 

2010-óta viszont nincsen a Fidesznek egyértelmű kihívója, több középpárt áll vele szemben, akik alapvetően nem a kormánnyal, hanem egymással versenyeznek. Kormányellenes düh és energia eközben is keletkezik az emberekben, aminek ki kell csapódnia valahogy. Ez pedig létrehozott egy olyan perverz politikai pozíciót, ahová beléphet egy-egy civil mozgalom, és magasba emelheti az Orbán-ellenesség zászlaját.

 

Érdemes egy gyors pillantást vetni az elmúlt évek kronológiájára:

2011-12: Milla

2012-13: Hallgatói Hálózat

2014-15: netadós tüntetésekből kinőtt szervezetek

2016: Tanítanék Mozgalom

2017: Momentum Mozgalom

 

Van valami feltűnő ebben a listában?

 

Az, hogy 1-2 évente kicserélődik a zászlóvivő szervezet.

 

Egy ellenzéki mozgalom és frontember átlagos élettartama a NER-ben megegyezik egy valóságshow celeb szavatossági idejével.

 

Miért van ez így?

 

Aki akar, nyilván minden rosszat elmondhat ezekről a szereplőkről: naivak voltak, nem gondolkodtak elég stratégikusan, csak egy témájuk volt, ingadoztak a szakmai ügyek és az általános kormánykritika között, nem építettek elég stabil szervezeteket, megosztottak voltak stb. stb. A vádak egy része igaz lehet, a probléma azonban sokkal alapvetőbb.

 

Az a politikai pozíció, amit az emberek becsatornázatlan kormányellenes dühe hozott létre, alapvetően hazug pozíció. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy feloldhatatlan önellentmondást rejt magában.

 

Ennek a pozíciónak ugyanis két fő jellemzője van:

 

1. Csak kívülről, a semmiből lehet oda belépni. Olyan, aki korábban részt vett a politikában, nem emelheti fel a kormányellenes tiltakozások zászlaját. Ennek a követelménynek megfeleltek a Milla és a Szolidaritás szervezői, a HaHa egyetemistái, a netadós tüntetések aktivistái, a tiltakozó tanárok és nővérek, és most megfeleltek ennek a Momentum korábban ismeretlen fiataljai is.

 

A tisztaság azonban a természeténél fogva olyan dolog, ami gyorsan elhasználódik, különösen a közéletben. Minél tovább van valaki jelen, minél több csatát vállal más civilekkel, ellenzéki politikusokkal, minél több mindenben foglal állást, annál kevésbé lesz alkalmas, hogy megtestesítse a tiszta zászlóvivő szerepét, akibe bárki bármit beleláthat.

 

2. Támogatóik azt várják tőlük, hogy a minimális erőforrásaikkal és alulról építkező szervezettségükkel azonnal döntsék meg az Orbán-rendszert. A várakozások az első sikerek után pillanatok alatt az egekbe csapnak. Ez természetesen lehetetlen kihívás: egy pártot csak egy másik párt tud legyőzni, a rendszeren kívül álló civil mozgalom nem jelent valódi veszélyt, amennyiben nem áll szándékában tényleges forradalmat szervezni.

 

(Ennek az egésznek az illúzió voltára Uj Péter hamisítatlan trolltempóban hívta fel a figyelmet a Tanítanék mozgalom csúcspontján, a hatalmas Kossuth téri tüntetés másnapján. Az írásra akkor felháborodottan köpködtek a mozgalmárok, majd később valamennyi állítása beigazolódott.)

 

 

Miután Orbán továbbra is a helyén marad, a támogatók lelkesedése gyorsan eltűnik (és nem az aktivisták lelkesedése, akik egy ideig még tolják tovább a szekeret!), az új Messiásokat gyorsan eldobják és elfelejtik.

 

Ez történt a Milla és a Szolidaritás egykor ajnározott sztárjaival, a HaHa fiatal szónokaival, akiket „új Orbán Viktorként” méltatott a ballib média (ki emlékszik már erre?), a netadós tüntetések szervezőivel, a fekete ruhás nővérrel és Puklival is.

 

Most egy pillanatra a Momentum emelte fel a zászlót

 

A robbantás, amit a Momentumtól láthattunk, ebbe a térbe illeszkedik bele. Nem arról van szó, hogy egy semmiből jött új párt valóban egyik pillanatról a másikra ekkora támogatottságot generált volna magának, hanem hogy egy rövid időre a Momentum öltötte magára az ellenzéki tiltakozás élharcosának gúnyáját.

 

Ehhez minden feltétel adott volt: annyira kívülről jöttek, hogy az aláírásgyűjtés előtt egy héttel még senki sem hallott róluk, és annyira fiatalok, hogy a múltjukon sem lehet fogást találni.

 

A Momentum a homályosságra tudatosan rá is játszott, amikor ahhoz képest, hogy párttá kívánnak alakulni, a politikai elképzeléseikről és az értékrendjükről szóló minden kérdésre kikerülték a választ. NER-kritikájukat megtartották abban az általánosságban, amit egy középiskolás is magabiztosan vissza tud mondani, ha bármelyik tetszőleges nap végigolvassa az Index-címlapot. Félreértés ne essék, ez a semmitmondás nem azért van, mert buták lennének, éppen fordítva: felismerték, hogy minél kevesebbet árulnak el arról, mit gondolnak a világról, az emberek annál lelkesebben vetítik beléjük a vágyaikat.

 

Csak egy ennyire semmitmondó és a semmiből jött mozgalom mellett állhatott fel egyetlen pillanat alatt ekkora koalíció: egyaránt támogatták az ügyet a régi baloldal egymással marakodó pártjainak a hívei, az árva liberálisok, a régi baloldaltól kiütést kapó LMP-szavazók, a különböző ideológiai hátterű megmondóemberek, írók és színészek, és a sort még lehetne hosszan folytatni.

 

A Momentum problémája ott van, hogy ezt a pozíciót nem lehet hosszan megtartani, és amint párttá alakul, el is veszti az itt szerzett ereje jelentős részét.

 

Jöhetne az az ellenvetés, hogy most hogy a Momentum berobbant és közismertté tette a nevét, organikusan építkezhet tovább. Az első lépcsőfokra épül majd a második.

 

Csakhogy ez ebben a perverz politikai pozícióban nem így működik.

 

A saját pozícióba való berobbanás másképp néz ki

 

Ha egy újonnan belépő párt nagyot robbant egy normál struktúrájú pártversenyben, ahol a kormány elleni kihívó pozícióját stabilan foglalja valaki, akkor azt úgy teszi, hogy a saját témájával a saját egyedi pozícióját jelöli ki a politikai térképen.

 

Jó példa erre a Jobbik 2007-es áttörése a Magyar Gárda megalapításával: a nyílt cigányellenességgel egy olyan politikai terméket hoztak létre, amely valamennyi parlamenti párttól megkülönböztette őket, és ami máig az ő felségterületük maradt. Az a platform, amivel a Jobbik berobbant és amivel aztán sikeresen szerepelt a választáson, egy és ugyanaz volt.

 

Ezzel szemben a Momentum egy olyan pozícióba robbant be, amit nem lehet megtartani és csak rövid időre kiadó egy-egy „tiszta” civil szereplőnek, és amit párttá alakulva sem lehet átfordítani választási platformmá, hiszen nyilvánvalóan nem az újonnan alakult kispárt lesz Orbán fő kihívója.

 

A Momentum láthatóan tisztában is van ezzel, vezetőjük a Heti Válaszban már a támogatóik kedélyét hűti: szerinte 2018-ban nem lehet leváltani Orbánt, és az ő reális célkitűzésük pusztán a parlamentbe való bekerülés.

 

A Momentum párttá alakulva már nem tudja elfoglalni az Orbán-ellenes energiák gócpontjának a pozícióját. Onnantól már nem Orbán ellen, hanem más ellenzéki pártok ellen kell pozicionálniuk magukat. Nem Orbán ellen fognak harcolni, hanem az LMP, az Együtt és a PM ellen fognak gyilkos kiszorítósdi versenyt vívni.

 

Az, hogy mennyire lesz egyáltalán esély Orbánt leváltani, az nem a Momentumon fog múlni, hanem azon, hogy Botka és Vona hogyan manőverezik a következő időszakban. Orbán megverését ráadásul a deklaráltan mindenhol jelöltet állítani akaró Momentum inkább gátolja, mint segíti.

 

A Momentum egy olyan pozícióba tört be, amit nem tud megtartani. És egy olyan új politikai pozíciót kell felépítenie, ahová keveset tud a mostani sikeréből átvinni.

 

A feladat persze nem lehetetlen. De nem is magától értetődő a siker.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8212296639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Zagyvai 2017.02.27. 15:26:15

Ha a momentum első lépcsőben félretéve a viszkető egót és az ambíciókat, integrálná a kis pártok és a civil erőlködések energiáit olyan gravitációs csomósodást hozhatna létre ,aminek a jobbik és a szoci-dk szavazók sem tudnának sokan ellenállni. Ez hosszútávon is megnövelné egy új csapat helyi értékét. Lehető legszélesebb választási unió elkerülhetetlen ,több szólamban ordítani, de szólózni később kell ! Bölcsebb a csapatmunka ! Március 15-én orbán ellenzékének egy zászló alatti együttes ünneplése nagy poén lenne/lehetne !

morph on deer 2017.02.27. 15:35:43

"...miért nem tartom elképzelhetőnek, hogy megverik Orbánt."

Miért, a Momentumosok is ultiznak?
Mert akkor tényleg komoly esélyük van. Mármint statisztikailag.
Remélem erről van szó!

Sexual Harassment Panda 2017.02.27. 19:43:34

Nagyon jó poszt.
Ha a momentum bejutna jövőre a parlamentbe, az óriási siker lenne .

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 20:04:21

"Nem Orbán ellen fognak harcolni, hanem az LMP, az Együtt és a PM ellen fognak gyilkos kiszorítósdi versenyt vívni."

Hülyeség. Egy jobboldali pártnak senkivel nem kellene kiszorítósdit játszania.

BiG74 Bodri 2017.02.27. 20:24:59

A Momentum pengeélen táncol. Bármi lehet még, de az esélyei jók. Az önmegfogalmazása, és annak megtartása jó irányt ad nekik. Ha tudják tartani, hogy ügyek mentén politizálnak a jelenlegi, vagy nagyobb aktivítással, akkor a kiszorítósdi játék a jelenleg bekocsonyásodott ellenzéki pártok kedvenc elfoglaltsága lesz. A Momentum ereje abban rejlik, hogy nem a jelenleg elkötelezett szavazókat éri el, hanem mindenkit aki eddig rezignáltan figyelte az ellenzék impotens szenvedését. Lassan érik a helyzet amikor a választók ismét büntetni akarnak, és lesz akivel megtehetik. Az időzítés is tökéletes, ebből bőven lehet akár egy 18'-as blitzkrieg is.

röf 2017.02.27. 20:50:52

Az előbb, 20.05 -kor Orbán Viktor lemondott.

Pan Modry 2017.02.27. 21:00:10

En nem ertek egyet a posterrel.
A momentumban sokkal tobb van mint ami valaha a tanitamik, haha stb...-ben volt, egyreszt.
Masreszt pedig a multbol valo kovetkeztetes a jovore elegge torzit.
Harmadresz, black swan effektus, az orban kormanyt egy black swan fogja levaltani, ez nem biztos hogy a momentum lesz, de momentumnak van eselye hogy o legyen.

Pan Modry 2017.02.27. 21:02:16

@Sándor Zagyvai:
Nem kell valasztasi unio, a momentum teljesen mas mint az mszp/dk, a momentumnak nem is ok a celcsoportjai. A momentum nem baloldali part.

Az Ellenálló 2017.02.27. 21:16:46

Végre egy cikk, amely nem ekézi minden erővel a Momentumosokat, hanem valós kritikát fogalmaz meg. A többi mozgalomtól eltérően ők párttá alakultak és bár nyílván kicsi az esély arra, hogy egyből kormányváltó erő lesz belőlük, de remélem bekerülnek a Parlamentbe.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.27. 21:38:41

Kiváló poszt, ahogy Uj Péter hivatkozott írása is az. Többet nem is tudok/akarok írni róla, mert minden leírt.

Jakab.gipsz 2017.02.27. 21:58:05

Ezekkel a momentumos gyerekekkel jól ki lett baxva, NOlimpia gyilkosok menjenek a búbánatba. így nem kell politizálni.
Főleg nem kormányt váltani, ezekre minek bár mit is rábízni, csak azért, hogy az urbánus értelmiség az (SZDSZ) amelyik még semmi jót nem tett ezért az országért ismét a pénz osztogató fazék köré tudjon ülni, felesleges, a kártevésük között szereplő ellopott metró, csak a jéghegy csúcsa.

Most már csak annyit érnek mint a raszta-hajú ligetvédő, vagy a füttyös-történész vagy a kockás inges igazgató, ki üresedett klisé-figurák meg a kabátlopási eset, csakhogy ez a momentumosok esetébe több mint megalapozatlan gyanú, bizonyosság, haza áruló kis g...ik.

Mert csak annyit kellet volna mondaniuk, Olimpia OK! de csak akkor ha minden fillérrel elszámoltok, egyszemélyi felelősségre vonás terhe mellett!

elemes 2017.02.27. 22:17:02

"2011-12: Milla
2012-13: Hallgatói Hálózat
2014-15: netadós tüntetésekből kinőtt szervezetek
2016: Tanítanék Mozgalom"

közös vonásuk, hogy orbánt akarták leváltani.

namost: ez legfeljebb indulat -- de nem cél.

indulatból nem lehet megéni.

elemes 2017.02.27. 22:17:50

@Jakab.gipsz:

"Főleg nem kormányt váltani"

na ez az, amiben a momentumos fijjug jobbak minden eddiginél, hogy számukra a kormányváltás NEM CÉL.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 22:22:57

@Jakab.gipsz: "Ezekkel a momentumos gyerekekkel jól ki lett baxva"

orbán baszott ki magával. A momentumosok csak az irányt mutatták. De azt legalább jól csinálták.

Hamar Endre 2017.02.27. 23:48:11

Egy csomó ostobaság. Rossz tézisek, hamis következtetések. Valami mással kellene foglalkozni.

2017.02.28. 06:29:02

Ha okosak, akkor semmi mást nem kell tenniük, mint beleállni a következő vélemény nyilvánítási kérdésbe.
Az lehet az ügynöktörvény, -de lehet akár az egészségügyi törvény, esetleg az állampolgárság árulásának pénzügyi anomáliája is. Netán kitolcsy közpénzlopó zavaros ügyei is.

Ne foglalkozzanak senkivel, a fidelittassal meg pláne hogy ne, mert azok --akárcsak a fidesz--megélhetési lakájok. És ne foglalkozzanak a baloldallal sem.

Járják végig a saját útjukat és ha okosak--már pedig ezek a fiatalok nem a stefka, kövér, bayer ,bencsik, orbán , kósa féle agyhalottak--akkor még lehet belőlük komoly erő.. Ezeket még nem fertőzte meg sem a pénz, sem a hatalom, sem a mániákus nagyot mondó és álmodozó lopási, rablási kényszer.

Csak igy tovább, fiúk, lányok !

ebella 2017.02.28. 06:36:14

Én nem várok tőlük semmit, csak szurkolok nekik. Olyanok kellenek akik még nincsenek bemocskolódva a korrupciótól nyakig. Az LMP, a Jobbik és most a momentum. Be akarják mocskolni őket ez látszik a köpcös buzizásából, meg szdsz-ezéséből, de ki hallgat még a köpcösre a hívőkön kívül? Hajrá tiszták!

ebella 2017.02.28. 06:38:56

@Jakab.gipsz: Majd meglátjuk mit lehet. Az emberek háromnegyede, így nem akarta az olimpiát, és elintézték a fiatalok. Lehet mást is sikerül.

DFK 2017.02.28. 07:29:09

@Pan Modry: a Momentum egy belpesti hungarofób libsi csapat, aki most sikeresen rájátszott az irigy proli mentalitásra.

midnight coder 2017.02.28. 07:45:16

@Jakab.gipsz: A demokrácia legfőbb problémája, hogy ha a politikusok elkúrják, akkor utána legfeljebb vállat vonnak és elbukják a választásokat. Lassan már több stadion lesz ebben az országban mint sportbuzi, miközben a BKV egy mozgó közlekedési múzeum, az országban a legtöbb orvos a nyugdíj előtt áll, az egész egészségügy egy katasztrófa, de az oktatás is eléggé szarban van.

midnight coder 2017.02.28. 07:48:30

@DFK: Az a baj, hogy ez a sok haszontalan betonmonstrum a mi pénzünkből épül. Ok hogy a doppingteszterek nagyon boldogok ettől, vannak akik leginkább úgy szeretik elbaszni a szabad idejüket, hogy a TV előtt sört böfögve nézik ahogy Gipsz Jakabkát megelőzi a néger a futásban, de ezt talán inkább a saját pénzükből kellene finanszírozni. Nem hiszem, hogy a szórakoztatóipar támogatása állami feladat lenne.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.28. 07:54:58

A Momentumnak vége van, fő ellensége nem Orbán, hanem a hagyományos ballibek. A Momentum a ballib szavazatokért harcol, azaz elvesz fontos mandátumokat a DK-tól és az MSZP-től.

dreamhotep 2017.02.28. 08:17:33

a valóságsó celebek élettartama meghosszabbítható, ha átütőek. pl az általam nem kedvelt de elismert majka. tehát a tendencia létezik, de nem törvény, csak tendencia.

C. Robert 2017.02.28. 09:02:47

Azért három dologban van különbség az előző szerveződésekhez képest.
1. Nem egy ügyre reagáltak, hanem ők maguk határozták meg a témát.
2. Az előzőek görcsösen ragaszkodtak a civil státuszhoz, ami abszolút önellentmondás - merthogy de facto politizáltak.
3. 2017 van.

Medgar 2017.02.28. 09:13:44

@C. Robert:

1. Nem egy ügyre reagáltak, hanem ők maguk határozták meg a témát. Szerintem csupán felültek az olimpiaellenes vonatra.

Szerintem orbán alig várta, hogy legyen egy hülye aki népszavazást akar és le lehessen fújni az olimpiát. A közvélemény kutatások eredményeit a fidesz is ismeri.

nnnnnnnn 2017.02.28. 09:52:55

én egyáltalán nem látok semmi érdemlegeset a momentumban. hazudnak, csúsztatnak, akárcsak a többi politikus. semmi hitelességük. arról már nem is beszélve hogy egy nemzeti ügyet sajátítottak ki adatgyűjtés és politikai haszonszerzés céljából, elvéve ezzel az esélyét is, hogy itt 7 év múlva olimpia legyen, holott azt sem tudják mi lesz még akkor. szerintem visszataszító amit tettek a magyarok ellen, értelmes embernek nem hinném, hogy szimpatikusak, csak az orbánfóbiásoknak tetszik ez.

DFK 2017.02.28. 09:53:53

@midnight coder: Mintahogy akkor a drogosok, cigisek, alkeszek gyógyítása se legyen állami feladat, a művészetek (színház, stb) is éljenek meg maguktól, ne legyen állami támogatásuk. Mert ezek egy ilyen gazdaságú országnak sokba kerülnek. és amíg csak egy szegény van, ne építsünk semmit....

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.28. 10:29:10

A ledarálás oka nem a NER, nem Orbán, és nem a Fidesz.

Hanem éppen az, hogy beálltak a ballibek közé.

Hiteltelenné tették önnön magukat. MIllából akik tényleg sok százezren voltak,mára már csak Juhász Petya maradt egyedül.

De érdemes megnézni a Momentum kapcsán a Szanyi-Gulyás vitát is:
www.hirado.hu/2017/02/27/gulyas-marton-feregnek-nevezte-szanyi-tibort/

Tisztán látszik ebből is, kik fogják és miért kinyírni a Momentumot, ha nem idomulnak megfelelően.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.28. 10:33:03

@elemes:

""2011-12: Milla
2012-13: Hallgatói Hálózat
2014-15: netadós tüntetésekből kinőtt szervezetek
2016: Tanítanék Mozgalom""

Nem véletlenül hagyták ki az LMP-t a felsorolásból.
Ugyanis ők egyrészt életben maradtak, és az oka annak, hogy életbe maradtak éppen az, hogy a ballib elkúróktól és Fidesztől is elhatárolódtak.

Ha nem ezzel a népszerűtlen Zöld marhasággal jöttek volna, hanem pl csak és pusztán a Fidesz és MSZP elkergetésével, már jóval előrébb járnának.

De életben csak azért vannak, mert elutasítják a ballib elkúrókat is.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.02.28. 10:37:00

Lehet itt számolgatni az esélyeket, százalékokat. Hogya választáson ez majd kap x százalékot, amaz meg kap y százalékot, a harmadik meg z százalékot, és akkor, ha ezek összeadódnak... csakhogy a helyzet az, hogy nem fognak összeadódni. Az ellenzék széttöredezett, és - szép szóval - antagonisztikus, feloldhatatlan ellentétek is feszülnek köztök. Botka most nyilatkozta le, hogy Gyurcsánnyal aztán soha... És így tovább. Ebből az a valószínű, hogy nem lesz még csak választási ellenzéki együttműködés sem. Akkor pedig nincs is miről beszélni. Az ellenzéki pártok minél többen vannak, annál inkább aprózzák fel az oda menő szavazatokat. Ezzel szembe ugye, a fidesz-bűnszervezet fix agymosott, fanatikus 1,5 millió szavazója mindenképpen elmegy...

Emellett, vagy inkább efölött, a probléma egy mondatban elmondva a következő: nincs gengszterváltó hangulat. Fásult, beletörődő hangulat az van, "egyik kutya, másik eb" közvélekedés az van, de az nem látszik, hogy olyan harag , és általa kiváltott aktivitás lenne, ami egy gengszterváltást eredményezhetne (1989-90-ben volt ilyen hangulat.)

És akkor ez azt jelenti, hogy egy év múlva nagy eséllyel megint ezek a fasiszta tolvajok nyernek. És a nép, az istenadta, buta birka nép kénytelen lesz egészen a végsőkig kiélvezni a NER "adottságait". Ha nincs annyi esze (márpedig nincs), hogy magamagától rájöjjön, hogy mit művelnek vele, és az utcán kergetés után lámpavasra húzza az összes fideszes főkolompost, akkor ennek híján az utolsó cseppig ki fogja szenvedni a fideszuralmat.

És a Momentumnak ebben valóban, alig lesz valami szerepe. Ugyanúgy betagozódnak az 1-2 %-os gyüttment kis pártok közé, mint az elmúlt 6 évben az összes hasonló társaság.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.28. 10:38:23

Egyébként a személyes véleményem az, hogy két eset van.

Vagy az Együtt-Gyurcsány tengelyből keltették életre a Momentumot és Szanyinak van igaza.
Pont mint ahogyan pl Majtényit jelölték a "CIVIL"-ek:
spiler.blog.hu/2017/02/08/a_lotyaszaju_gyurcsany_csunyan_lebuktatta_a_kamucivil_allamfojeloltjuket

---

Vagy tényleg szüzek, és tartják a ballibektől és Fidesztől egyaránt a távolságot.
De ekkor épp a ballibek ölik meg őket.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.28. 10:42:43

@ipartelep:

2006.10.23-át fura módon kihagytad. Pedig az volt a rendszerváltás óta történt legnagyobb tömeg tüntetés.

Nem véletlen hogy Gyucrsányék annyira beszartak, hogy beazonosíthatatlan karhatalmistákkal, és tömegoszlatásra alkalmatlan fegyverekkel ütöttek mindenkit aki az elkúrók ellen merészelt tüntetni.

Másképpen fogalmazva.. Amíg az elkúrók az altarnatíva, addig (szerencsére) itt nem lesz kormányváltás.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 11:53:34

@DFK: "irigy proli"

Rohadt prolik irigylik orbántól az ellopott ezermilliárdokat.

ulpius66 2017.02.28. 11:57:32

Már leírtam egy párszor, pár blogban, de leírom itt is!

Annyira, de annyira, de annyira gyenge ez a Momentum, hogy szavak sincsenek rá!
(azt meg végképp nem értem, ezeken a hülyéken mit esznek a ballibsi pártok....)

Na, szóval a Momentumosok OTT BASZTÁK EL Az EGÉSZET, HOGY ELEVE NOLIMPIÁSOKNAK nevezték magukat!!!!!!! Itt véglegesen el is lett baszva az egész, és már nem tudják visszafjordítani......

MERT MIT KELLETT VOLNA?

NA, MIT????????

Olyan népszavazást kezdeményezni, hogy Budapest RENDEZZEN OLIMPIÁT!!!!!!!!

Erre Orbánék sem tudtak volna mit mondani, és erről szólt volna a fél évig a népszavazási kampány!!!!!

A kampányban aztán a Momentum mán megjelenhetett volna, mint NOLIMPIAI Mozgalom, és jó nagyot bukott volna az Orbán, az Olimpiájával együtt....

Na, szóval ezek a balfasz Momentumosok jól elbaszták ezt az egész aláírás-gyűjtősdit!!!!

jaap 2017.02.28. 12:00:45

@nnnnnnnn:
Mára tökéletesen kiderült miért nem kell ebben az országban olimpiát rendezni. Elegendő azt végignézni mi mindent nem fognak megvalósítani abból amit az olimpiára ígértek úgy, hogy azt mondták olimpia nélkül is megvalósul. Nem a momentum hazudott hanem a kormány, sokat és folyamatosan.

jaap 2017.02.28. 12:04:18

@Ballib cenzúrázók réme 24:
Hogyne. Kár, hogy te meg elfelejtetted az egész éjszakás/napos dúlást, gyújtogatást miegyebet amit a "békés" tömeg rendezett...
Abban igazad van, az elkúrók nem alternatíva. Ezt momentán közölték velük a választól 2014-ben is...
Gyurcsány pedig a csúti vajda melletti szobát fogja kapni a zárt osztályon...

DFK 2017.02.28. 12:24:47

@jaap: és pont nem azokat verték 23-án, akik előtte dúltak. A Fidesz rendezvényről hazatartókat kapták el a lovasrendőrök. Mi pár perccel kerültük el a rendőrtámadást. Ja, és akin nem volt azonosító szám, az az akkori törvények alapján sem számított rendőrnek. Vagyis irreguláris fegyveresekkel veretett a hatalom. Na, innentől van kuss a demokrácia, erkölcs, diktatúra kérdésében a baloldalnak. Mert ezt elnézték, tűrték, sőt örvendtek neki.

DFK 2017.02.28. 12:27:28

@jaap: csak nem gondolja bárki is, hogy Budapest csak a dolgok mézes felét kaphatja meg. Az nem megy, hogy Olimpiát azt ne, csak a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket kérjük. ja, hogy a Momentumos srácok azt nem mondták, hogy aki aláír, az a fejlesztések ellen is aláír... Mert minden éremnek 2 oldal van.

jaap 2017.02.28. 12:32:46

@DFK: Azért nem ilyen egyszerű ez, te is tudod. Azok is belekeveredtek akik a Fidesz rendezvényről elindultak de nem csak ők.
Attól még rendőr a rendőr mert nincs rajta azonosítószám. Egyébként szerinted mit kellett volna tenni?
szerintem nem csak a baloldalnak van ebben kuss hanem jobboldalnak is.

jaap 2017.02.28. 12:36:14

@DFK: Na állj! Miről is pofáztak megállás nélkül kormányoldalon? Hogy azért nem számít bele az olimpia költségeibe az infrastruktúrális beruházások tömege mert azt olimpia nélkül is meg kell valósítani. Hazudott a kormány? Bizony, vaskosat. A Momentumnak ehhez bocs de semmi köze, egy szóval nem mondták soha amit te állítasz.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.02.28. 12:49:26

Ha jól csinálják, akkor a Momentumé lehet azoknak a szavazata (többek között az enyém is), akik le akarják váltani Orbánt, de elegük van az összes ellenzéki pártból. Ez kb. 2-4 milliónyi voks lehet.
Jelzem, a fenti mondatomat "Ha"-val kezdtem.
Ezek a srácok-lányok nem hirtelen indulatból jelentek meg, nem soha munkát nem végzett léhűtők (mint pl. a fideszesek), hanem már két éve tudatosan építkező szervezet, akik a legjobb pillanatban léptek elő. Nem csoda, hogy akkora zavart okoztak az orbáni kommunikációban, hogy Hablaty Árpi még mindig nem tudott semmi érdemlegessel előállni.
Hajrá Momentum - Kétfarkú Kutya koalíció! Röhögjétek ki a hatalomból a közpénzherdálókat! :)))

270 milliárdot loptunk mégis korrupcióval vádolunk 2017.02.28. 12:58:46

"Az általános eufóriában sokan abban reménykednek, hogy megérkezett az a régen várt erő, ami megment minket a NER-től."

Nem hinnem hogy barki is varta volna az SZDSZ-t, mindenki orult hogy vegre eltuntek.

ben2 2017.02.28. 13:10:55

Ami a Momentumban más, mint a többi ballib álcivil kezdeményezésben, hogy - eddig még - bírják a ballib értelmiség támogatását.
A jelenlegi ellenzék (a Jobbikot is ideértve) legnagyobb baja, hogy a választók többsége nem hiszi el róluk, hogy nem kúrnák el a kormányzást, ha rájuk kerülne a sor.
A "kormányváltást akarók" magas száma a közvélemény kutatásokban nem azt jelzi, hogy ennyien akarják leváltani a kormányt "bármi áron", hanem hogy szerintük mindenképpen lehetne jobban kormányozni, de nem tudják megmondani, hogy hogyan és hogy ki.
A Momentum most annak a lehetőségét villantotta fel, hogy idővel kitermelődhet egy olyan új balliberális értelmiségi elit, ami visszahozhatja a baloldal kormányképességének hitelét.
Ehhez viszont több olyan feltételnek is teljesülnie kellene, amire nagyon kicsi az esély:
1. Ne próbálja őket a ballib értelmiség kézivezérelni. Az értelmiségnek fel kellene már fognia, hogy hol húzódnak a korlátai és a dolga a saját közösségének önmoderációja és nem a politikai trendek meghatározása.
2. Anno a Fidesz, később az LMP is átesett azon a válságon, amikor megszállták őket az "SZDSZesek" és a valódi politikai ügyektől megpróbálták őket a liberális kispárti témák felé terelni: LMBT közösség képviselete, sötétzöld mozgalmárság, antifasiszta agitprop, stb. A Fidesz és az LMP is idővel meg tudott szabadulni a szélsőliberális kisebbségétől, de ennek ára a ballib értelmiség elfordulása, sőt ellenségessé válása volt.
3. A baloldalnak sokkal kevesebb szimbolikus politikai ügyet kellene felkapnia. Vagy ha már a kormányoldal mindenképpen ilyenekkel provokálja a közéletet nem ráugrani a gumicsontra, hanem a valódi kérdések mentén az érdemi diskurzust erőltetni.
A Momentum tökéletesen alkalmas szervezet lehetne arra, hogy amíg a többiek emlékműveken meg állami kitüntetéseken habzanak, addig lakossági fórumokat szervezzenek a helyi iskolák és kórházak problémáinak kitárgyalására. Csakhogy az ilyen akciók a kezdettől halálra vannak ítélve, ha közben az őket támogató média a kormány (vagy Gyurcsány, Vona, stb.) által provokált témákon csámcsog.

Hajdú Peter 2017.02.28. 13:11:18

"A Momentum egy olyan pozícióba tört be, amit nem tud megtartani. És egy olyan új politikai pozíciót kell felépítenie, ahová keveset tud a mostani sikeréből átvinni."

Ráadásul egy egész ország GYŰLÖLI az uj SZDSZ-t, amiért tönkretették az ország olimpiáját.
Főleg az idösebbek, akik úgy érzik, az ő életükbe már nem fér bele egy 2040 körüli olimpia, de a 24-esen még ott lehettek volna.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 13:21:48

@Hajdú Peter: "tönkretették az ország olimpiáját."

orbán baszta el, őt gyűlöld.

Vagy nem volt meg az országos egyetértés, és kamuzott a csuti geci, vagy most is megvan, csak orbán gyáva megszavaztatni, de pár tornából felmentett hipszter nem tudja megfordítani a szavazók többségét.

ben2 2017.02.28. 13:22:14

@jaap:

Aláírást gyűjtenek az olimpia ellen, majd kiakadnak, ha visszavonják az olimpia pályázatot.
Legfőbb érvük, hogy túl sok pénz menne el az olimpia miatt - szerintük - rossz célokra, majd kiakadnak, hogy leállítják az olimpiához kötődő beruházásokat.

Agyrém.

Valamikor tényleg el kellene már dönteni, hogy most akkor az e a baj, hogy van rajta sapka vagy az, hogy nincs.

Ami a leállított beruházásokat illeti: a többségük az olimpia miatt kapott prioritást, de általános értelmebe véve is hasznos városfejlesztési projectek voltak. Olimpia nélkül viszont a beruházások prioritása is értelemszerűen csökkent. Csak az nem érti, aki nem akarja megérteni.
Persze lehet továbbra is fröcsögni, de akkor ne tessék csodálkozni, ha a Momentum sem hozza el a kánaánt.

jaap 2017.02.28. 13:24:47

@Hajdú Peter: Egész ország? Emberke, akkor miért van az, hogy senki nem tud mutatni egyetlen olyan közvéleménykutatást sem ahol egységes lenne a támogatottság?
Gyűlöld orbánt meg a hasonszőrű tolvajokat akik nem az országért hanem a megvalósítás közben ellopható brutális pénzért akart olimpiát!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.02.28. 13:28:40

@ulpius66: Karakterre fizetnek, vagy miért másolod be ezt mindehova?

jaap 2017.02.28. 13:33:20

@ben2: Sokmindent összemostál egybe :)
A népszavazásért gyűjtöttek aláírást. Az, hogy ők nem akarnak olimpiát most, más kérdés.
Csak a hülyék nem látták, hogy a hivatalos költség többszörösébe fog kerülni.
Mitől biztos benne a kurmány, hogy nem lesz többségi támogatottsága az olimpiának egy népszavazáson?
A visszavonás pedig a népakarat ventillátoros pofánszarása.
Ha neked csak az olimpia miatt fontos pl. a ferihegyi út rendbetétele, a vasúti kapcsolat a repülőtér és a városközpont között, a HÉV-ek állapota, egy délebbi Duna híd stb. akkor komoly ban van a valóságérzékeléseddel.
Nem, a Momentum semmilyen káaánt nem fog elhozni. Aki ebben reménykedik az hülye.

Narancsos kommunizmus 2017.02.28. 13:55:46

@nnnnnnnn: " szerintem visszataszító amit tettek a magyarok ellen"
A magyarok ellen a fidesz tette eddig a legtöbbet.
Tekintve hogy a többséget folyamatosan haza árulózza, buzizza, stb.
Ezzel a hozzászólással te is a magyarok ellen vagy!

Narancsos kommunizmus 2017.02.28. 13:57:21

@DFK: "ne építsünk semmit...."
Nem azt mondták hogy ne építsünk semmit, hanem azt hogy ne lopják el!
Érted a különbséget?

ben2 2017.02.28. 13:57:58

@jaap:

"Nolimpia" címen gyűjtötték az aláírást, az összes kampányoló szervezet és a médiahátterük is az _olimpia ellen_ érvelt. Nem a népszavazás mellett, hanem az olimpia ellen.

"A visszavonás pedig a népakarat ventillátoros pofánszarása."

Az aláírásgyűjtést övező kampány hatására a közvélemény kutatások az olimpa 60%-os elutasítottságát mérték. Milyen népakaratról beszélsz?

"Csak a hülyék nem látták, hogy a hivatalos költség többszörösébe fog kerülni."

Csak a hülyék nem látták, hogy eleve esélytelenül indultunk, így semmilyen túlköltekezésnek nem volt realitása. Nem azért indultunk a pályázaton, hogy LA és Párizs ellen nyerjünk, hanem hogy megalapozzuk egy későbbi pályázat sikerét. Nem a 2024-es olimpiát buktuk el, hanem az esélyt, hogy az elkövetkező fél évszázadban komolyan vegyenek minket. Biztos megérte.

"Ha neked csak az olimpia miatt fontos pl. a ferihegyi út rendbetétele, a vasúti kapcsolat a repülőtér és a városközpont között, a HÉV-ek állapota, egy délebbi Duna híd stb. akkor komoly ban van a valóságérzékeléseddel."

Meg kellene értened a különbséget fontosság és prioritás között. A fontosság azt jelenti, hogy egyáltalán érdemes-e megépíteni. A prioritás pedig azt, hogy milyen sorrendben.
Az olimpia ellenzői sem a ferihegyi út felújítása ellen kampányoltak, hanem hogy vannak sokkal magasabb prioritású feladatok is az olimpiai beruházások helyett.

El kellene dönteni végre, hogy mit akartok, mert jelenleg mindenre és az ellenkezőjére is csak nettó acsargás a reakciótok, aztán meg csodálkoztok, hogy a Fidesz ismét 2/3-on áll.

Narancsos kommunizmus 2017.02.28. 14:06:14

@Ballib cenzúrázók réme 24: "Hanem éppen az, hogy beálltak a ballibek közé."
A fidesz tette őket a ballibek közé... (ballib=ellenség)
Ne zavarjon, hogy nem kértek a szocialistákból.

Narancsos kommunizmus 2017.02.28. 14:10:09

@Ballib cenzúrázók réme 24: "beazonosíthatatlan karhatalmistákkal, és tömegoszlatásra alkalmatlan fegyverekkel ütöttek mindenkit aki az elkúrók ellen merészelt tüntetni."

Szerencsére azóta már javult a helyzet, kopaszokkal, vérnyugdíjasokkal, álcivilekkel (CÖF), "épp arra járókkal", rendőrséggel, kormánytisztviselőkkel és közalkalmazottakkal vegzálja a fidesz azokat, aki nem álltak be a sorba.
Ez Orbán új demokráciája! Ahol a többség hazaáruló!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 14:13:25

@ben2: "Csak a hülyék nem látták, hogy eleve esélytelenül indultunk, így semmilyen túlköltekezésnek nem volt realitása."

:)) Hihiiiihhhihiiíííííííííííí!

"Kovács Zoltán: De sikerült?"

Narancsos kommunizmus 2017.02.28. 14:14:33

@Ballib cenzúrázók réme 24: Kár hogy jobbosok és szélsőségesek provokálták a rendőröket akik aztán balfaszul nekimentek a békés tömegnek. Jól ki volt ez számolva.
Az egész balhé megrendelésre készült, az mszp meg hülyén beleállt. Meg is kapták a megérdemelt jutalmukat érte.

ben2 2017.02.28. 14:20:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Hosszú Katinka azért veszett össze Gyárfásékkal, mert a londoni 5. helyezés után azt mondták neki, hogy hagyja abba az úszást. Ehhez képest versenyt versenyre halmozott, hogy ne csak az úszáshoz, de a versenyzéshez is hozzáedződjön. Meg is lett az eredménye.
Az olimpia pályázat is ilyen: végig kell küzdeni párat, hogy rutinunk legyen benne. Ezért állt be mindenki a pályázat mögé.
Erre jön pár hülyegyerek és virtuális problémát gerjeszt az ügyből, hogy hú-ha csődbe megy az ország, amire persze a teljes ellenzéki bagázs rávetődik (mondjuk ők már olyan rutinosan csinálnak segget a szájukból, hogy fel sem tűnik).
Aztán amikor a kormány kihátrál a pályázatból, azon megy a hiszti, hogy nem hagyták őket még hónapokig kampányolni. Röhej.

Medgar 2017.02.28. 14:22:31

NOlimpia - Nem az olimpiára, Igen a jövőnkre
ez a szlogen. Hááát persze, hogy csak szavazást akartak...

www.facebook.com/nolimpiabp/?fref=ts

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.28. 14:23:37

@Narancsos kommunizmus:

Hülye vagy.

A rendőrök reggel 6 órától terelték az Astória irányába a Kossuth téri tüntetőket lezárva minden más irányt.
Azért tették ezt, hogy egyként üthessenek mindenkit aki Gyurcsány ellen merészelt szólni, avagy mást gondolt a világról, mint a szoci elkúrók.

Gumilövedéket, kardlapot viperát kaptak a magukat demokratának hazudó elkúróktól a másként gondolkodók.
Az Astóriánál nem volt felszólítás, viszont nem állt meg se metró se busz, se villamos akkor, hogy bárki is elhagyhassa akár 1 órán belül a területet.

Parlamenti képviselőt "Mocskos Fideszes!" felkiáltások közepette rugdostak ájulásig a rendőrök, több bordáját törték.
A ballib hazaárulók másnap a parlamentben gúnyolódtak a karhatalmisták által ájulásig rudosott parlamenti képviselőn.

SOHA TÖBBET MSZP-SZDSZ-GYURCSÁNY-EGYÜTT DIKTATÚRÁT !

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 14:28:27

@ben2: "Hosszú Katinka azért veszett össze Gyárfásékkal, mert a londoni 5. helyezés után azt mondták neki, hogy hagyja abba az úszást"

Gyárfásék nem tudták, hogy ezerrel doppingolni kezd.

"Ezért állt be mindenki a pályázat mögé.
Erre jön pár hülyegyerek"

... és mindenkit véleményét megváltoztatja. Varázslatos! A csuti geci tetteghet.

"a kormány kihátrál a pályázatból"

Igen, retteg is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 14:29:11

@Ballib cenzúrázók réme 24:

SOHA TÖBBET ORBÁN-FIDESS-MSZP-SZDSZ-GYURCSÁNY-EGYÜTT DIKTATÚRÁT !

Medgar 2017.02.28. 14:58:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Negatív lett a pisa-teszted?

Nem az olimpiára, Igen a jövőnkre

A kommentekben hányszor írtátok le, hogy csak "szavazást" akart a momentum?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 15:14:40

@Medgar: Hiába vergődsz, a népszavazásra volt az alárásgyűjtés, és a momentumosok bevallott célja volt, hogy a pénz elherdálása és ellopása helyett azt a magyarság helyzetének jobítására fordítását szeretnék.

Medgar 2017.02.28. 15:22:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Tudod az a legrosszabb az egészben, hogy ha a hozzád hasonló elmebeteggel vitatkozom a birkaféle elmebetegekkel kerülök egy csoportba, ha meg velük akkor veletek.

Bármilyen furcsa nem kedvelem a bolondokat akár jobb- akár baloldaliak.

A momentum jókor ült fel az olimpia ellenes expresszre és ügyesen megcsinált egy negatív kampányt a fidesz legfrissebb elmeháborodott megalomán ötlete ellen, de ennyi.

Liberáliséknál pedig rögtön megkezdődött a messiás avatás, bár semmit sem lehet tudni a momentum hozzáállásáról a lényegi kérdésekben.

wektor77 2017.02.28. 15:39:57

Azt megkerdezte mar valaki,a "szakallas hercegtol",hogy meg is honnan a qrva anyjabol szereztek a penzt erre az egesz nepszavazosdira?Gondolom nem,mert Agyarorszagon ez nem szamit,csak cirkusz legyen es akkor mindenki boldog..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 15:42:53

@wektor77: "honnan a qrva anyjabol szereztek a penzt erre az egesz nepszavazosdira?"

Miért akarsz más zsebében turkálni? Abban biztos lehetsz, hogy nem közpénzből. Mint a fideSS 17000 millióba kerülő gyűlöletszvavazása-kampánya.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 15:44:34

@Medgar: "A momentum jókor ült fel az olimpia ellenes expresszre és ügyesen megcsinált egy negatív kampányt a fidesz legfrissebb elmeháborodott megalomán ötlete ellen, de ennyi."

Ennyi.

"Liberáliséknál pedig rögtön megkezdődött a messiás avatás"

Kik azok a Liberálisék, és miért zavar, hogy minek örülnek?

jaap 2017.02.28. 15:46:21

@ben2:
És közben mindenkit, még a olimpia híveket is arra kérték írjanak alá.
"Az aláírásgyűjtést övező kampány hatására a közvélemény kutatások az olimpa 60%-os elutasítottságát mérték. Milyen népakaratról beszélsz?" Arról ami állítólag volt, orbán meg bandája szerint. Tudod, a nemzeti egység. Ami amúgy sosem létezett. Már 2015-ben sem.
"Nem azért indultunk a pályázaton, hogy LA és Párizs ellen nyerjünk, hanem hogy megalapozzuk egy későbbi pályázat sikerét." Muhahahaha, ezt magadtól találtad ki? :D Miért is ment arról a kommunikáció megállás nélkül, hogy nagy esélyünk van elnyerni? Sőt egyre növekvő esélyünk?
Bocs de az általam felsoroltak fontosak méghozzá égetően. Nem mellesleg ezek azok amikről biztosan állították, hogy megépülnek/megvalósulnak olimpia nélkül is 2024-ig. Most már arról beszélnek, hogy nem fontosak. Erről beszélek.
Nincs acsargás részemről csak a pofátlan hazudozást utálom ami megy immáron 10+ éve.

wektor77 2017.02.28. 15:47:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Miért akarsz más zsebében turkálni?"

Vajon teged miert nem erdekel ez a resze?

Medgar 2017.02.28. 15:49:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Liberálisék:
b1, kettősmérce, egyenlítő és elvtársaik.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 15:52:58

@wektor77: "miert nem erdekel"

Miért érdekelne?

Az nagyon érdekel, mire költik-lopják a közpénzt, mert a jelenünket és a jövőnket lopja el a fideSS. Hogy valaki kurvákra vagy aláírásgyűjtésre költi a pénzét, nem az én asztalom.

Ha az Eltolcsy a kurvájának és családjának havi 5 milliót juttat a közpénzből, az zavar. Ha Gipsz Jakab harmincezret elkurvázott a fizetéséből, az hidegen hagy.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 15:55:39

@Medgar: Na, már ezt is tudom. Kiírhatnák, vagy liberális értékeket villanthatnának az írásaikban, mert így soha nem jön rá a nyájas olvasó, hogy ördögi liberálisok írják a független cikkeket. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 16:18:50

@Medgar: "Igazad van mindenben. Kár is személyeskedni veled."

Így van.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2017.02.28. 16:40:13

A momentum nem más, mint az SZDSZ, csak fiataloknak, és a kopott arcok nélkül.

BiG74 Bodri 2017.02.28. 16:52:27

Momentum: hajrá! én jelenleg biztos támogatom őket, ha valakinek ez nem tetszik, kinyalhatja!
Olimpia: én csak annyit szerettem volna, hogy legyen egy népszavazás róla. Ha a többség akarja, hát legyen ( nem az elkúró pártok többsége, hanem az embereké). Hát nem lett. Számomra ez a kisebbik rossz, tehát örülök, ha valakinek nem tetszik, kinyalhatja!
Ja, ezt a fajta arroganciát a fityiszesektől tanultam.

Gabor Ventilla 2017.02.28. 17:32:37

Egy előnyük van: okosak. (Az embert ez emelte az állatok fölé.)

elemes 2017.02.28. 18:36:22

@Ballib cenzúrázók réme 24:

Az "elkergetés" mint politikai cél: szerintem zsákutca. Annyira, hogy Orbán szándékosan terelgeti be a parlamenti pártokat ebbe a szerepbe.
süti beállítások módosítása